- Újabb ATX 3.1-es tápcsalád hagyta el a Super Flower tervezőasztalát
- Itt van az ASUS ROG szériás kompakt vízhűtéseinek zászlóshajója
- A ROG Falchion Ace HFX rapid trigger billentyűzet tesztje
- Novemberben kiteljesedhet az Xbox Cloud Gaming
- Régi és új tápcsatlakozóval is teszteli az Intel és az AMD az új VGA-generációt
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
A szemüveg igazi örökzöld...
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
avvava
újonc
A múltkor rendeltem aliról 2 db Hisource 2.5G 4 Port Ethernet 2*10G Port Switch -et. Együtt volt kb. 12e ft. Igaz, összesen csak 3 db 2.5G eszközzel tudok egyet terhelni egyszerre, de egyelőre nincs gondom vele. Azért az a 60k az Ánu, izé, Asus feliratért nagyon necces.
[ Szerkesztve ]
-
HantekDSO
junior tag
válasz Acélfarkas #7 üzenetére
Nem biztos! Sajnos sokan vannak, akik a reklámok alapján döntenek, mert a termékleírást képtelenek értelmezően olvasni. Ennek a rétegnek mindegy, mit vesz meg - azt veszi, amit a gyártó el akar adni neki; ha az egy rakás sz@r, akkor az kell neki. (Mondjuk ez a Prohardver közösségére szerencsére jóval kevésbé jellemző, mint a lakosság átlagára, pont emiatt nem igazán értem, az ilyen reklámocskáknak mi keresnivalójuk van egy szakmai fórumon... OK, tudom: nem kell elolvasni! )
[ Szerkesztve ]
Régen az új autó kézikönyvében az volt, hogyan kell beállítani a szelephézagot. A maiban pedig az, hogy ne idd meg az akkumulátor savat.
-
55k forintos UV szemüveg? Aki a szellemi kiötlője volt ennek, annak üzenem, hogy a munkahelyemen ilyen, 4-es fényszűrési osztállyal rendelkező szemüveget kapunk: [link] Ez kemény 1000 forint és ez egy munkavédelmi szemüveg, tehát papír van róla, hogy tudja azt, ami rá van írva.
A 90-es évek elején ennek a szemüvegnek lett is volna értelme a CRT monitorok világában, de ma?!
[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
HantekDSO
junior tag
Amíg veréb van, verébszar is lesz... Biztosan nem gyártanák, ha nem lenne rá a vevőknek az a rétege, akik a sz@rt is megveszik, ha reklámozzák!
Régen az új autó kézikönyvében az volt, hogyan kell beállítani a szelephézagot. A maiban pedig az, hogy ne idd meg az akkumulátor savat.
-
válasz HantekDSO #10 üzenetére
Bocsánat! Akik ismernek itt a fórumon, azok tudják, hogy gyakran beírok fikázni az ilyen hardverajánlós cikkek alá, amikor úgy látom, hogy lehúzásról van szó... mert ez egy iszonyat nagy legombolás, nem tudom szebben megfogalmazni! Megint egy olyan dolgot akarnak eladni a felhasználóknak, amire semmi szükségük nincsen, ráadásul ilyen ordas összegért.
-
HantekDSO
junior tag
Pontosan erről szól a reklám: Drágán eladni a sz@rt! Mint már írtam [link] : "Jó bornak nem kell cégér"! (Mondjuk akit ilyen és ehhez hasonló
cikkekkelburkolt reklámokkal le lehet húzni, az meg is érdemli - nem tudom sajnálni!)Régen az új autó kézikönyvében az volt, hogyan kell beállítani a szelephézagot. A maiban pedig az, hogy ne idd meg az akkumulátor savat.
-
őstag
válasz deathcrow42 #3 üzenetére
Olvasni (és nem félreértelmezni) leírásokat jó dolog. Aki nem szelektíven kezeli ezt, annak feltűnik, hogy a szemüveg kékfény-szűrős (ez van a monitorok 'ellen'). Az UV szűrő az plusz, hogy pl. ha nem csak az ablaktalan irodában használnád, akkor segíthet máshol is, másban is - és pont ezért vannak a különböző színvariációk is a lencséknél.
És nem akarok vitát róla, hogy mennyire működőképes egy kékfényszűrős szemüveg - talán a múltkori ilyen témában már kibeszéltük, hogy egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték se pro, se kontra.
-
őstag
Hű b+! Összehasonlítod az almát az ananásszal...
Az általad linkelt szemüveg csak és kizárólag fényszűrős; vagyis monitoroknál pont nem ér semmit (akár hiszel a kékfény szűrésében, akár nem). A hírben egy UV és kékfény szűrős szemüvegről van szó, nem pedig fényerő szűrésről. ('UV-szűrős', cserélhető lencsés szemüvegeket lehet pár ezresért venni Aldi/Lidl/Tesco/... boltokban, de azok szar műanyag keretűek, amik pár lencsecsere után törnek (így használhatatlanok lesznek), és nem bíznék az UV szűrésükben sem - egy 'normális' UV szűrős szemüveg már inkább pár tízezerért van.)
Persze, nem tudom, hogy ez mennyire 'valós' adatokkal rendelkezik, nem tudom, hogy a kékfény szűrés mennyire működik, és hogy mennyire van túlárazva; de az, amit te csináltál, az úgy baromság, ahogy van. Semmi köze a kettőnek egymáshoz, de összehasonlítottad őket, mintha mind a kettő ugyanazt tudná. Holott nem ugyanarra vannak, nem ugyanarra használják őket, és nem is tudják ugyanazt. Csak annyiban hasonlítanak, hogy szemüvegek.[ Szerkesztve ]
-
A hírben egy UV és kékfény szűrős szemüvegről van szó
Nézz utána, hogy a modern monitorok mennyi ilyet bocsátanak ki. [link] Kereken 0 az UV kibocsátásuk. Beépített kékfényszűrő van szoftveresen is, ami ráadásul ingyenes és minden ismertebb oprendszeren belül állítható.
boltokban, de azok szar műanyag keretűek, amik pár lencsecsere után törnek
4 éve használom az enyémet, nem tudom megszámolni már hányszor ejtettem le és ez se volt 1000 forint se. Ismétlem, munkavédelmi szemüveg és nem a Lidlben vettem.
Persze, nem tudom, hogy ez mennyire 'valós' adatokkal rendelkezik
Kit érdekel? Fizesd csak ki. Ész érv itt nem számít úgyse.
de az, amit te csináltál, az úgy baromság, ahogy van
Ezt mindjárt gondoltam! Köszi a felhomályosítást, most már mindent is jobban értek, mint előtte!Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
Ja erre majdnem elfelejtettem válaszolni:
nem pedig fényerő szűrésről
Látom el se olvastad, amit előzőleg írtam, csak már biztosan vártad, hogy valakinek be lehessen szólni. Amit megosztottam termék linket ( [link] ), ott szerepel a leírásban az EU szabványoknak való megfelelés is (EN166, EN170). Az utóbbi, az EN170 vonatkozik az UV szűrésre. Az 5-4,1 1FTN, fényszűrő osztály: 4 pedig együtt igen erős UV védelmet ad, aminek ez a sárga lencsés Gúnár szemüveg valószínűleg a nyomába sem ér, de igaz, nem is kell neki, hiszen az UV fényt ki sem bocsátó monitorhoz az sem baj, ha semmit nem viselek.
Szerk.: de persze, ha nálad otthon CRT monitor van, akkor a Gúnár szemüveg árából már tudnál venni akár egy új monitort is, ami biztosan semmilyen sugárzást, káros fényt nem bocsát ki.
[ Szerkesztve ]
-
-
őstag
Igen, megválaszoltad: nem tudod.
"A káros sugárzások kockázatai
Zóna - Hullámhossz - Környezet - Látáskárosodás
UV-A - 215-380nm - Kültéri munkavégzés - Szem fáradtság, részleges vakság, szürkehályog, napsütés
UV-B - 280-315nm - Napfény, ipari környezet - Szürkehályog, hegesztési fény, ív fény
UV-C - 100-280nm - Ipari környezet, ívhegesztés - Cornea vagy kristályos elváltozások, látás elvesztése
Kék fény - 400-480nm - Ipari környezet, számítógépes munkavégzés, kültéri munkavégzés - Retinális elváltozások, látás elvesztése, elmosódási degeneráció (életkor), retinitis pigmentosis
Infravörös - 780-1400nm és 1400-2000nm - Elektromos hegesztés, olvasztási munkák:
üveggyártás, acélgyártás, mikrohullámú folyamatok, napsütés - Retinális elváltozások, elmosódási degeneráció (életkor), retinitis pigmentosis, Cornea vagy kristályos elváltozások"Ha már szabványokban otthon vagy, akkor ezt is tudnod kellett volna (ezt is olyan helyről másoltam, ahol az általad említett szabványokról írnak), de ehelyett inkább azt csináltad, amit. (Én viszont bevallom, nem vagyok otthon szabványokban, így nem mondott semmit a 2 betű 3 szám kombináció, hiszen a leírásnál semmit nem írtak pluszban róla. Szerintem nem vagyok vele egyedül. Sőt! Most utánanéztem. Az EN166-ot meg teljesen feleslegesen írtad le, mert köze nincs a felmerült vitához. Innen folytatom...)
Szóval, akkor egy lépéssel közelebb jutottunk valamihez. Ahhoz nem, hogy ugyanúgy gondolkodjak, mint te, mert ettől még mindig alma és ananász. Nem ugyanaz a termék, nem ugyanarra.
-
őstag
Kiegészítés: megtaláltam az EN170 szabvány (ami már 2 éve nem él, hiszen leváltották 2022-ben) 100%-os UV védelmét: 210nm-től 365nm-ig tart. A fenti táblázat alapján pedig .....
Persze, a hírbeli szemüvegről nem tudhatjuk, hogy amit ígér, azt tartja-e, de ...[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
Ok, akkor mégegyszer. A Gúnár szemüveg azt ígéri, hogy 100% UV fényvédelem mellett kék fényt is szűr.
Erre válaszaim:
Tanulmány 1.: [link]
The frequent human exposure to various types of indoor lamps, as well as other light sources (television monitors, tablets and computers), raises a question: are there risks for the population? In the present study the emission of UVA and UVB radiation by lamps and screens of electronic devices were measured in order to determine the safe distance between the emitting source and the individual. We concluded that the lamps and electronic devices do not emit ultraviolet radiation; so they pose no health risk for the population.
Tehát, mint írtam, nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a monitorok UV sugárzás bocsátanak ki, így efelől kérdőjeles, hogy mi értelme úgy eladni egy beltérre szánt terméket, hogy a fogyasztó számára szükségtelen funkciót biztosít? Az UV sugárzástól kint kell félni a szabad ég alatt, főleg olyankor, amikor a met.hu mérései alapján magas az UV-A és UV-B sugárzás. Az valóban okozhat egyéb bőrrák típusok mellett akár a szemben is melanomát. [link]
Linkelt cikkből idézve:
A daganat kialakulásában az előrehaladott életkor mellett fontos rizikófaktor a családi halmozódás, a világos szem- és bőrszín, valamint a fokozott UV-sugárzás.
Utána az orvos hozzáteszi, hogy a
nap káros sugarainak nincs annyira direkt roncsoló hatása a szemre, mint a bőrre, érdemes nyáron gondoskodni a szem megfelelő védelméről is
(akkor egy monitornak hogy lehetne, ha a Napnak sincs?), de érdemes napszemüveget viselni, ami érthető is, hiszem a szemet is bőr veszi körül.Tanulmány 2.: [link]
Azt vizsgálta, hogy a kékfény szűrős szemüvegek milyen hatással vannak a szem egészségére, illetve az alvási ciklusra. Eredmény:
We find a lack of high quality evidence to support using BB spectacle lenses for the general population to improve visual performance or sleep quality, alleviate eye fatigue or conserve macular health.
Magyarul nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy bármire is jó ez a szemüveg. A kékfényszűrős applikációkat is említettem, amik ugyan 100%-ban tényleg nem képesek kiszűrni a kékfényt, de képesek azt csökkenteni, raádásul azok is ingyen vannak.
Egy biztosan működő módszer van, mégpedig az, hogy nem ülsz annyit a számítógép előtt, pláne nem lefekvés előtt 1-2 órával.
Úgyhogy részemről ez a téma ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
Így van. Egyik ismerősöm egy benzinkúton vett valami párszáz forintos napszemüveget. Elvitte bevizsgáltatni valahová, hogy szűri-e az UV-t? Nagy csodálkozására az is szűrte. Gondolom a műanyag olcsósága miatt könnyű ilyen szemüvegeket készíteni, amik már anyagukban szűrik a káros sugarakat.
-
őstag
OK, összegezzünk.
Te még mindig összemosod az UV-t, és a kékfényt, mert szerinted azok ugyanazok. Pedig direkt leírtam, hogy a hullámhosszuk is más (direkt a szabványoknál olvasható leírást másoltam, hogy fel is tűnjön), így nagyon nem azok. Leírtam, hogy a Te szemüveged milyen hullámhossztól meddig szűr, de ezt is lesz@rod, mert nálad még mindig az emberi szemmel nem látható UV fény ugyanaz, mint a látható kék. Sőt, még találtál egy olyan írást, ahol azt mondják, hogy az UV nem is 'bánt' (van olyan is, ahol azt mondják lapos a föld, de attól nem lesz az). Vagyis senki nem mondta, hogy a számítógépnek lenne UV sugárzása.
Azt is megemlítettem, hogy a szemüveg nem 'ablak nélküli beltérbe' lett fejlesztve (ahogy nálad berögzült), de idézem a honlapot, hátha így már talán leesik: "Azonban a nap során sokféle élethelyzetben leszel, ülsz a monitor előtt, bámulod a laptopod utazás közben vagy a tűző napon próbálod elolvasni az üzeneteidet a mobilon. Minden helyzethez más lencse kell(ene), így akár négy szemüveget is magaddal vihetnél, ha az all-in-re törekszel." Ezért van benne UV szűrő.
Direkt kiemeltem a legelején (az első hozzászólásomban), hogy már lejátszottuk korábban a 'bizonyított-e' a kékfényszűrők hatékonysága kérdéskört (sőt, vannak, akik szerint a kékfény nem is káros), így ezt a témát ne vegyük elő újra (pár hónapja már megvitattuk, hogy kb. ugyanannyi cikk született arról, hogy nincs, mint arról, hogy van bizonyíték - attól függ, hol olvasol (volt is pár szakmai cikk linkelve pro és kontra)).[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Fogyjunk le!
- OLED TV topic
- Win98SE 4.2GHz- en
- Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Nintendo Switch
- Asszociációs játék. :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- ASUS TUF Gaming 850W Gold Moduláris Tápegység PCIE 5 ATX 3 12VHPWR
- Asus Rog Thor II 850W Platinum OLED RGB Moduláris Tápegység
- ÚJ ASUS ZenBook 14 OLED UM3402 - 14" 2.8K 90Hz - Ryzen 7 7730U - 16GB - 512GB SSD - 1,5év garancia
- iPhone 11 pro 256 GB
- ALAPLAP CSERÉRE SZORUL! - Asus ZenBook UX421F 14" FHD IPS - i5 8254U, 512GB SSD, 8GB RAM.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen