- Hobby elektronika
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen házat vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Azonnali notebookos kérdések órája
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
-
PROHARDVER!
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zoli szokott tartani rendszeresen ilyen tanfolyamokat, ha jól tudom nem csak a Bazsalikomban. Tudtommal bárki mehet, olyan is aki ott nyúl életében először liszthez
Az ár nem tudom mennyire publikus, így inkább azt nem írnám meg ide, de keresd meg FB-n ("Nápolyi pizzát kedvelők klubja" - Mayer Zoltán), és tuti megmondja. Szerintem amúgy korrekt az árazás teljesen, figyelembe véve, hogy egy komplett napról van szó.
-
Hétvégén volt lehetőségem részt venni egy nápolyi pizzás tanfolyamon. Hatalmas élmény volt, főleg hogy kaptunk egy komplett pizzériát 1 napra (Bazsalikom - Kistarcsa). Csak az oktató volt (Mayer Zoli), és velem együtt négy tanonc. Kb. mintha egy full kezdő zenekarnak odaadnának egy sportarénát színpaddal, fényekkel, profin behangosítva, közönség nélkül, hogy akkor most itt egész nap lehet próbálni
Hihetetlen hogy mennyit számít, hogy végre nem videón láttam csak, hogy milyen amikor jó (a dagasztás, a tészta, a nyújtás, a vetés, a sütés, az akármi), hanem áll ott valaki, is vagy szól a hibáknál, vagy pl. megmondja hogy most pont jó, ne dagasszam tovább.
Egy nagy újdonság volt, amire megpróbálok átállni itthon is: a kalkulátort teljesen kerültük (ugye 300 éve sem volt). Minden a vízből indult. Fogtuk a teljes vízmennyiséget (1 liter az alapegység, a kívánt pizzamennyiséghez képest ezt szorozzuk vagy osztjuk). Az egészet beöntjük a dagasztótálba az összes sóval, és elkeverjük. Így lesz egy 5%-os sóoldalt, ami a közhiedelemmel ellentétben nem bántja az élesztőt (5% ahhoz nagyon gyenge hogy kárt tegyen benne), így az mehet bele egyből. Ezután folyamatosan keverjük, gyúrjuk, és adagoljuk bele a lisztet. Nem is volt a liszt kimérve, fogalmam sincs, hogy mennyi ment bele, de nyilván azért nagy csoda itt nincs, a 6x% hydrot biztosan tartotta (sajnos a végső tésztát nem mértük le, így nem tudom pontosan). Annyi a dolog lényege, hogy így függetlenedni tudunk a liszt tulajdonságaitól, hőfoktól, páratartalomtól. Hátránya a dolognak természetesen, hogy tudni/érezni kell hogy mikor jó, ezt most nekem megmutatták, ami abból állt, hogy egy ponton szóltak hogy most hagyd abba, mehet ki az asztalra
Persze utána analizáltuk kicsit az állagát, viselkedését, remélem tudom majd egyedül is reprodukálni. Összeségében szinte pont úgy csináltam mindent, mint itthon szoktam, a 2-3 apró eltérés miatt mégis életem legjobb tésztája lett (és a kis lelkes amatőr csapatunk másik három tagja is az állát kereste a pult alatt a saját tésztáját látva).
Persze ezek csak gyakorlótészták voltak, rengeteg élesztővel, a sütés már nem ezekkel történt, hanem azzal a kb. 50db bucival amit Zoli hozott nekünk, és előtte nap készített. A nap második felében főleg ezekkel tanultunk dobozból kiszedni, nyújtani, feltétezni, lapátra húzni, sütni, forgatni, stb... Nagy dolog volt, hogy a sütés a Bazsalikom saját fatüzeléses kemencéjével történt (Manna Forni). Ennek egyrészt örültem, mert hát mikor kerül az ember egy ilyen közelébe, és működtheti/használhatja saját kézzel? Másrészt mivel itthon ilyen sose lesz, tök jó lett volna egy ilyen tudású pizzaiolo -tól látni, hogy hogy kezel egy Ooni-t vagy egy Cozzet. Azért ha nekem kellett volna dönteni, mindezek mellett is a Manna-t választottam volna
Illetve nem tudom ti hogy vagytok vele, de pizzázás közben nekem nem megy a fotózás. Túl nagy a rohanás, túl sok dologra kell figyelni, nyakig lisztes vagyok, a telefonom sem tudom hogy hol van (általában valahol távol biztonságban
), így aztán az itthoni sütésekről és pizzákról is alig van pár darab fotóm, azok se a jól sikerültekről. Na itt is pontosan ez történt, 4db fotóm van összesen, ebből kb. ezt az egyet tudom ide betenni a kemencéről:
A jobb oldali kupac a nap végére bőven a fém szegély felett volt magasságban
Feltétezni egyébként csak annyit feltéteztünk amennyit meg is ettünk, ez 2-3 pizza volt fejenként (reggeltől estig azért elfogyott, de tény hogy odavert, nem igazán volt szükség vacsorára), a többi üresen sült.
-
-
Aidan85
aktív tag
válasz
IntelKiller7 #1284 üzenetére
legközelebb megpróbálom fehér rummal, ha nem felejtem el, annak kevésbé édeskés az íze, vagy pálinkával, mint a mama egyszer a kókusz kockát
-
Aidan85
aktív tag
válasz
Ciccuka #1278 üzenetére
Egyáltalán nem éreztem olajosnak. Elvileg azért raknak bele rumot, én csak rum aromát tettem hozzá, de ezeket a tanácsokat alkalmaztam én is a tésztához.
Valamint a legfontosabb tényleg nem ért olajhoz a fánkom.
Disznó zsírban sütöttem, kb 2 éve nem használok (mag)olajokat, egyedül a tökmag, ami ritkán előfordul a konyhában, pl kenyérnél olajozom a tálat vele az oliva helyett.Ellenben a zsír, ami maradt sütés után, az fánk illatú/ízű lett.
-
Aidan85
aktív tag
Hátha nem bánjátok, és elfér némi kovászos szalagos fánk is a hétvégéről, azért is merem iderakni, mert a tészta feléhez most pizza lisztet használtam:
-
Zirowe
nagyúr
link
Egyet rendeltem, ide nem szállítanak, ismerős hozta haza, kb 43€ volt a vége.G3-hoz van 31 és 31,5cm-es is, rendelés előtt lemértem, nekem a 31,5cm-es kellett, teljesen jó méretben, bal felső sarokban van csak egy kis lyuk, de nem zavaró.
Eredeti kővel szemben annak ellenére se volt semmi füst vagy pizza aljára áttelepülő lerakodás, hogy már az első pizzáról folyt le egy kis cucc és maradt fekete folt, sőt, a tisztítási ciklus alatt se volt semmi füst.
-
Zirowe
nagyúr
Múlt héten megjött a saputo helyett rendelt, elvileg jobb paraméterekkel rendelkező fiesoli agyagkő, most hétvégén végre ki tudtam próbálni.
A sütő egy alap g3 ferrari, a kő cserén kívül más mod nem volt.
A tészta 60% víz tartalmú, 48 és 72 órát kelt hűtőben, utána 30 percet pihent szobahőmérsékleten, kb 4 percig sültek/db, két nap alatt 2x4db készült vele, a nyújtást még gyakorolnom kell.Nem csalódtam, semmi égés, semmi füst, semmi zavaró körülménnyel nem találkoztam, ízre is ízletesebb lett szerintem.
Pár kép:
-
Mai kenyérke . Az immár szokásossá vált “hanyag” receptem:
220 g kovász
450 g víz
650 g Tüskeszentpéteri BL80
18,5 g sóA felszaporított 1 hete hűtőben pihenő kovászt beleteszem a vízbe, elkeverem. Rászitálom a lisztet, majd megy rá a só.
20 perc dagasztás , majd 45 percenként 3x hajtogatom, utoljára már csak sziromhajtogatás a kelesztőtálban.
Újabb 45 perc pihi után formázás, beleteszem a szakajtóba s megy 16-22 órára a hűtőbe. Sütés előtt 2 óra a pulton.
Tepsin sütöm 250 fokon 20 percig, majd 220 fokon szintén 20 percig. -
-
Mano66
senior tag
Ezt nem használtam még, de a Királybúza lisztet igen. Innen vettem és olcsóbb mint amit linkeltél.
[Családellátó.hu] -
Aidan85
aktív tag
válasz
IntelKiller7 #1264 üzenetére
-
Aidan85
aktív tag
válasz
hyperspace #1260 üzenetére
Köszi, de csak webshop jöhet szóba, vidékre kellene Zalaegerszeghez közel.
De akkor lehet ezt most elengedem és a húsvétot megoldom InterSpar-ból Celldömölkivel meg Tüskeszentpéterivel. -
válasz
Aidan85 #1259 üzenetére
Én a Thököly úton a Csiribiriben vettem ameddig át nem szoktam a Tüskeszentpéterire, amit pedig a Zöldboltban veszek.
-
Aidan85
aktív tag
Sziasztok,
Garat lisztet honnan rendeltek? kovaszshop-ból szoktam, de mostanában amikor kellene mindig csak várható beérkezést írnak. Lehet kénytelen leszek a saját webshop-jukból rendelni, de onnan majdnem duplája a szállítás mint a kovaszshop+foxpost kombinációval. -
coqito
tag
Sziasztok! Ki milyen mérleget használ? Alap konyhai mérlegemmel lehetetlen a tizedgrammos élesztők kimérése. Tudnátok ajánlani megfelelő konyhai mérleget? Köszönöm
-
Dánkesőn mindenkinek
Két sütés után úgy érzem, hogy a Tüskeszentpéteri lesz az én lisztem. -
bbuffy
senior tag
Nagyon szép
Jön a jó idő, figyelni kell majd a tésztára, sokkal hamarabb megkel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Hobby elektronika
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Fogyjunk le!
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- PlayStation 5
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Subaru topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest