Új hozzászólás Aktív témák
-
MineFox54
őstag
válasz
rootkiller #1800 üzenetére
Az M32C-t közben rájöttem hogy az nem megy, mert ugye nem tud egyszerre menni a DL251 48 és 96khz-n is... A Pro1 meg csak 96-on megy ugye.
Átgondolva az egészet, inkább Dante-re gondoltam, a DN9650 és a gép közé.
[ Szerkesztve ]
vapebook.hu, e-cigi tesztek és leírások - ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.
-
MineFox54
őstag
válasz
rootkiller #1802 üzenetére
Értem én. De akkor már inkább egyszerűbb a Dante, ugyanis csak felvételre kellene.
vapebook.hu, e-cigi tesztek és leírások - ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.
-
rootkiller
őstag
Az ősszel még vettem egy kis 3 slotos lunchbox-ot, azt szeretnék nekiállni megtölteni. Praktikusan először egy preampot vennék, majd később jöhet az EQ és a compressor is hogy komplett legyen a channel strip.
Két utat tartok járhatónak. Az első az hogy gyári eszközt veszek. Itt bruttó bő 200 ezernél meghúztam a lélektani határt. Végig néztem a HitSpace, a Thomann és a Vintage King kínálatát ami azért jelentősen lefedi a piacot, de ebben az árban egy eszközzel szimpatizálok csak, mégpedig a Rupert Neve Designs Portico 511-el. Az eszköz pozitívumai mellett sorolható fel hogy mivel gyári eszközről van szó viszonylag normálisan ki lehet akár belőle szállni idővel, ha mást szeretnék. Tetszik hogy van rajta egy állítható hi-pass filter, és biztos érdekes a Silk funkció, bár A/D szerint nem szaturáció jellegű, mint ahogy gondoltam. Megkérdeztem a Silket, annyit írt hogy modern, gyors, transzparens, naturális, hasonló mint az ISA, de szebb magasai vannak. Amit viszont hiányolok róla, az egy Hi-Z bemenet, bár a kérdést valószínűleg megoldanám egy Radial DI boxxal.
A másik út az a DIY kites eszköz vásárlása. Van egy kiszemelt gyártó akivel szimpatizálok, mégpedig a Sound Skulptor. Nagy előnye, hogy európai, tehát a olcsóbb a postázás mint amerikából és tudnak EU-s adószámra nettóban is számlázni. Három előfokjuk tetszik a négyből: MP573, tehát egy Neve 1073 kópia, MP512 tehát egy API 512 kópia illetve az MP599 ami felépítésében nagyon hasonló az 512-hőz csak 2520 stílusú DOA helyett 990 stílusúval van szerelve, továbbá Lundahl trafókkal. A három kit mind 250 és 300 € között van, igazából árban majdnem mindegy hogy melyiket venném, továbbá mind a három rendelkezik jackes Hi-Z bemenettel amit az RND Portico nem tud.
Az MP573 azért tetszene mert van egy nagyon fasza kis 1073 pluginem aminek van preamp szarurációja és imádom tekerni, és valami hasonlót várnék ettől is. Gain struktúrában van némi eltérés, 10 és 60 dB között állítható 10 dB-s lépésekben szemben az eredeti eszköz 20-80-as beállításával és 5dB-s léptékével. Rákérdeztem a fejlesztőnél a dologra, aki azzal magyarázta a különbséget hogy így egyszerűbb építeni és olcsóbb változatlan hangminőség mellett. További előnye a kitnek hogy van az EQ573 termékük, így azt is megépítve a kettőt össze lehet kötni így kialakítani az eredeti 1073-as channel strip architektúráját, vagyis a kimeneti trafó elé tenni az EQ szekciót.
Először az MP512-t nézegettem, ami mellette szól hogy mivel kevesebb az alkatrész így egyszerűbb megépíteni mint az 573-at, illetve először azért akartam API klónt mert mindenki a Neve-re van ráfetisizálva. Ami plusz az eredeti API preamphoz képest az a kimeneti PAD potméter, így jobban meg lehet hajtani kisebb kimeneti jel mellett. Ami miatt jelen pillanatban kevésbé tartom izgalmasnak hogy egy osztrák stúdió barátom akinek ott van 12 darab 512C lebeszélt róla hogy az API unalmas és karaktertelen. Viszont egy másik barátom meg azt mondja hogy az API preampok a leggyorsabb, legütősebbek.
Az MP599 is érdekes lehet a Lundahl trafóval és a DOA-val, biztos jó cucc, viszont nem tudom hogy milyen lehet, nem tudok semmt róla.
Gyakorlatilag general preampnak kéne kezdve az ének vagy egyéb hangszeres felvételtől akár beledugni egy gitárt direktbe és vonaljelet rögzíteni, gyakorlatilag minden szembe jövő felvételi munkához ezt szeretném használni ahol elég mono jelet rögzíteni, meg persze beraknám valahova dobfelvételre is, mondjuk jellemzően pergőre vagy akár egyetlen ribbon mono overheadre.
Az eszközök linkjei:
http://rupertneve.com/products/portico-511-500-series-mic-pre-with-silk/
http://www.soundskulptor.com/uk/mp573.html
http://www.soundskulptor.com/uk/mp512.html
http://www.soundskulptor.com/uk/mp599.htmlArtengo TR 990 Pro
-
Crinos
tag
Halihó!
Azért írok ide, mert szeretném cserélni a meglévő erősítőmet ami egy Philips FA930.
Nem mai darab, és picit kontaktos lett hátul, ahova a hangszórókat dugod.Használtan szeretnék venni egy másikat, olyan 30.000ft-ig.
Jelenleg 4db Eltax Linear Response 8-as fal van rákötve. Ez ha minden igaz 4x140W.
Az egész motyó a számítógépre van kötve, onnan jön mindenem. Zene, film, játék...
Esetleg tudna valaki néhány tippet, linket adni, azt megköszönném.BY!!
Crinos az állat..... battletag: Crinos#2304
-
válasz
rootkiller #1804 üzenetére
Amerikai jellegű hangzást kedveled: api klónok
Európait: Neve bácsi cuccaiHa bármelyikbe bemegy egy jó hang, akkor ki is jön belőle. Ha egyet kéne vennem ezek közül, és nincs előítéletem, akkor megvenném a legolcsóbbat. Azután a másikat, majd a harmadikat, usw, ennek sosincs vége. Aztán lehet mindent összevissza dugdosni.
101 EV GRID / evDirect villanyautós töltőhálózat
-
bododani
senior tag
Sziasztok! Nem tudom hogy jó helyen kérdezem-e, de szeretnék venni külső hangkártyát laptophoz. Melyik a legolcsóbb ami jobb mint az alap integrált hangcucc a laptopban? Esetleg van olyan átalakító amit telóra lehet kötni, hogy jobban szóljon?
" Mint a vasat a rozsda, úgy emészti az irigyet saját lelke. "
-
rootkiller
őstag
válasz
bododani #1808 üzenetére
öööö...
Először is, milyen laptopod van aminek az integrált hangkártyájánál jobbat szeretnél. Másodsorban ezt milyen célra szeretnéd használni: kizárólag általános zenehallgatás a cél vagy stúdió jellegű tevékenységeket is végeznél? Harmadrészt van-e bemeneti igényed a hangkártyát illetően. Negyedrészt fontos, hogy milyen rendszert használsz. Ötödrészt kéne tudni, hogy milyen telefont akarnál rádugni.
Ha Mac felhasználó vagy akkor ott van például az Apogee One/Duet for iPad & Mac, ezek például elég dögösen megszólalnak és barátai az iPhone-nak vagy iPad-nak, de az One is százezres nagyságrend, közben te legolcsóbbról beszéltél.
Találkoztam egyébként már olyan pendrive méretű USB-s hangkártyával, melyet Lightning to USB-A fordítóval iPad-re lehet dugni.
A legolcsóbb hangkártyák egyébként szolgáltatás szinten fognak többet tudni, mint a jelenlegi integrált kártyád. Ilyenek például a mikrofon-előerősítő, szimmetrikus be- és kimenetek, midi interfész, de egyáltalán nem biztos hogy a D/A átalakítója vagy a fejhallgató erősítője hallhatóan jobb lesz mint a gép integrált megoldása. Volt anno egy 60 ezres Roland hangkártyám, ami egyáltalán nem szólt jobban, mint az iMacem fülhallgató kimenete, viszont szimmetrikus nagy jackes kijáratai voltak, volt D/A konverter utáni hangerőszabályzás benne és bele lehetett dugni 2 mikrofont.
[ Szerkesztve ]
Artengo TR 990 Pro
-
bododani
senior tag
válasz
rootkiller #1809 üzenetére
Értem köszi a választ. 5-10 ezer körül gondolkodtam de akkor nem megoldható ennyiért szerintem. További szép napot!
" Mint a vasat a rozsda, úgy emészti az irigyet saját lelke. "
-
alphamooncam
őstag
Üdv !
Házimozi fejlesztésbe kezdenék, és hangügyileg lenne pár kérdésem.
Jelenleg adott egy pár JBL-305, valamint egy HTPC, Openeleccel ( KODI ).
Első kérdésem, van-e itt valaki, aki stúdió monitorokat használ hm-hoz?
Hogyan oldotta meg, vagy hogyan lehet megoldani az 5.1-et.HTPC-n nincs sztereón kívül analóg kimenet, csak USB, vagy HDMI - utóbbi foglalt, a képátvitel használja.
Nem tudom, hogy létezik-e olyan hangkártya, ami önállóan, sztg. nélkül működik. Nézegettem pl. [tascam us-16x08]-ot, de gondolom ez nem az.
Vagy [steinberg-ur-28].Továbbá, egyáltalán érdemes-e hm-hoz, további aktív stúdió monitorokat, vennem, vagy hagyjam a francba az egészet, és maradjak a konvencionális hm erősítőknél, hangfalaknál.
Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.
-
NYPD
aktív tag
Sziasztok!
KRK ládákból szeretnék otthoni felhasználásra (minőségi zenehallgatás, koncertvideók) kialakítani egy 2.1-es rendszert. Tanácsot szeretnék kérni, hogy melyik széira éri meg a lejobban ár/érték arányban, esetleg árulnak belőle párban, illetve milyen hangkártyával érdemes eteni?
KRK-n kívül vele egy minőségi szinten lévő megoldások is érdekelnének. ha valaki másban van otthon.
Köszönöm szépen előre is.
Tamás
SC: _Ravenheart_
-
alphamooncam
őstag
válasz
alphamooncam #1812 üzenetére
Üdv !
Steinberg mint márka érdekelne, milyen minőségű cuccaik vannak. Akinek van vele tapasztalata kérem ossza meg velem !
( Konkrétan az UR28 érdekelne )
Hitspacetól azt a választ kaptam, hogy működik stand alone módban, tehát csak sztg-el kell beállítani, utána nem szükséges a működéséhez.
Legkonkrétabban, meg az érdekelne, hogy van-e lehetőség a HM erősítőkhöz hasonlóan egyes csatornák egymáshoz képest történő késleltetésére - szobakorrekció - , és ha igen, akkor ezt a beállítást el lehetne-e menteni.
Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.
-
-
NYPD
aktív tag
válasz
rootkiller #1815 üzenetére
Szia!
Köszönöm válaszod. A subok közül a 12s ami szimpatikus, viszont sajnos az már jócskán a kereten kívül van, úgyhogy valószínűleg 10s lenne a befutó. Topládákra kb. 80-100 ezer /pár körüli összeget saccolnék.
SC: _Ravenheart_
-
digitalentum
csendes tag
A még ma is tökéletesen működő Terratec PHASE 28 (24 bit/192 kHz Multi I/O Recording Interface PCI) hangkártyámat szeretném lecserélni, mert igencsak elszállt fölötte az idő vas foga.
Elsődlegesen zenélésre, zeneszerkesztésre használnám. Nem tudom, hogy jó topikban járok e? Hol kaphatok segítséget?Nagyon vonzónak találom a gravitációt. Elfogadom a sütiket, de krémtorta is jöhet!
-
válasz
digitalentum #1817 üzenetére
Mennyit szánsz rá, is mi a feladat? Csatornák, csatlakoztatott eszközök, interfész, stb.
-
digitalentum
csendes tag
Promóciós- és termékvideókhoz aláfestő/háttér zenék szerkesztése (mert jogvédett zenét nem használhatunk fel), PreSonus, Bitwig, Steinberg szoftvereken, főleg hangmintákból (MS Windows 10).
Egy PCI (vagy PCI-E) slotba dugható kártyát szeretnék (már csak a gyorsaság és a kényelem miatt is.) Egy SoundCraft CompAct 10-es keverővel használtam eddig. Nem szükséges, hogy a legújabb és leg"trendibb" kártya legyen. Az ára pedig egy szerényebb ötjegyű szám (forintban).
Most átmenetileg egy külső TASCAM US-122L interface-t használok. (Mert a Terratec PHASE 28 PCI hangkártyát már kiszereltem a PC-ből - ugyanis el szeretném adni, talán még érdekel valakit.)(Ja, és van esetleg valakinek Windows 10-es driver-e a fentebb nevezett hangkártyához?)
[ Szerkesztve ]
Nagyon vonzónak találom a gravitációt. Elfogadom a sütiket, de krémtorta is jöhet!
-
válasz
digitalentum #1819 üzenetére
Hány bemenet, hány kimenet?
ESI MAYA 44e?
[ Szerkesztve ]
-
válasz
digitalentum #1821 üzenetére
Akkor hajrá, nincs tovább keresgélnivaló. Ha input-outputban kiszolgál, akkor ez lesz a te kártyád.
-
digitalentum
csendes tag
Szeretném még egyszer megköszönni a segítséget és a javaslatot, amit a stúdió hangkártyám lecserélésével kapcsolatban kaptam.
Azóta sikerült vásárolni egy kifogástalan állapotban lévő (dobozos) ESI MAYA 44 PCI hangkártyát egy német - eBay Kleinanzeigen - weboldalról, 20 EURO-ért (postával együtt 34 EURO). Remek vétel volt és gyönyörű hangja van.[ Szerkesztve ]
Nagyon vonzónak találom a gravitációt. Elfogadom a sütiket, de krémtorta is jöhet!
-
wariror
tag
Üdv urak!
Tudnátok nekem valami jobb minőségű
3,5 jack-2db rca kábelt 6 méterben ajánlani! -
TeebyKay
őstag
Sziasztok!
Van itt valaki aki midi eszközök pc-hez kötésében járatos?
Vettem múltkoriban egy 49 billentyűs alesis midi billentyűzetet, amit a géphez dugva tökéletesen működött azonnal, viszont kevés volt nekem a billentyűk száma. Azt eladtam és mivel a keret nem változott vettem egy régi használt studiologic sl-61 midi billentyűzetet, amit szintén megpróbáltam a géphez csatlakoztatni, de egyszerűen nem ad jelet a gépnek.
Van valami ami más a régi midi billentyűzetekbe? Nem ugyan olyan midi jelet küldenek mint az újak? Vagy kéne valami külön drivere legyen a géphez? (az usb-midi kábel rakott fel drivert, azt érzékeli is a gép) Hogy lehetne a géppel együtt működésre bírni? Kéne valami külön eszköz?Remélem valaki tud segíteni,
Üdv: Tibor
-
PapaMaci
őstag
válasz
istvan170 #1831 üzenetére
100-180 között látom őket. Kb, mint a Lavry DA10, DA 11-eket.
Most RME Fireface-ekkel és Apogee DA-16x, AD-16x párosokkal operálok, és meg vagyok elégedve a hangjukkal. Annál alább nem mennék, inkább fölé!
(Mondjuk az RME és az Apogee között érezhető a különbség...)...mint az közismert...
-
istvan170
aktív tag
válasz
PapaMaci #1832 üzenetére
Amiket írtál, elsősorban ugye studiós cuccok. A Benchmark-ot vették a hifisek is. Ha neten ránézel, azt írják melegebb, hifisebb hangú cucc. De van itt összehasonlítás is:
http://www.prostudioreviews.com/dac1-da10.htm
Én ezekkel nem hasonlítottam, de akinél hallottam, rá is kimondottan jellemző, hogy a színezettebb hangot kedveli. És a Benchmark-kal boldog volt.
Miért akarsz ugyanolyan kategóriájú cuccot, mint amid van? (ráadásul öregecske)
Vagy plusz vennél egy ilyet a rendszeredbe? -
PapaMaci
őstag
válasz
istvan170 #1833 üzenetére
Mindenképp kell valami, ami AES-ről szimmetrikus analógra fordít egy sztereo csatornát. Mást nem nagyon találtam.
Amugy nálam minden kicsit öregecske.
Az apogee-k kicsomagolják a keverőnek a 32 kanálist, ez a sztereo meg menne a 2tr bejáratra, hogy tudjak monitorozni keverés közben, illetve ezen keresztül menne a zenehallgatás ha épp nem lemezt hallgatok....mint az közismert...
-
istvan170
aktív tag
válasz
PapaMaci #1834 üzenetére
Hát 100 szónak is 1 a vége, ezt ugye meg kéne hallgatni. De én se szoktam
Olyan embernél volt használatban (én ott hallottam) aki csak a legjobbakat veszi meg. Pénze is van rá, meg affinitása is hozzá. Szóval szerintem vedd meg nyugodtan. Mindenképp referálj majd, hogy milyennek találod. -
djlolo
tag
Sziasztok!
Tudna valaki segiteni? Szeretnem a zenegyujtemenyemet egyenlo hangerore hozni. Regebb az mp3-aknak ott volt az mp3Gain ami jol tette a dolgat. De most 90% -ban flac,ape es nagyobb felbontasu zenem van(DTS,DSD is) es bizony soknak a hangereje magas vagy inkabb tul halk. Letezik olyan progi amivel ki lehet egyenliteni a kulonbsegeket es ha igen hogyan kell hasznalni?
Koszonettel! -
rootkiller
őstag
Ez egy elég hülye igény. A dolog úgy néz ki hogy van két komponens, mégpedig a peak vagyis csúcs illetve az rms vagyis leegyszerűsítve átlag. Az idők során egyre hangosabb lemezeket készítettek, ami azt jelenti hogy a peak érték ugyanúgy megmaradt valahol a maximum (0dBFS) alatt, addig az rms érték -16/-14 dBFS körül felmászott -10/-8 környékére megnövelve ezáltal a hangosságérzetet.
Nos. Lehet kompresszálni a régebbi felvételeket (a remasterek többek között ezért készülnek), de ezzel valakinek a szakszerű munkájába kontárkodsz bele és kvázi "el fogod b*szni", illetve lehet halkítani az újabbakat. A lényeg, hogy 0dBFS peak fölé úgy sem tudsz menni mert ezzel digitális clip-et okozol ami elég csúnyán szól. Gépesítve megtenni az egészet sok 100 vagy 1000 trackre meg eléggé röhejes dolog, kvázi valahol agyonvágnád azt amiért már nem 128 meg 192 kbps mp3-at hallgatsz hanem loselesst.
Artengo TR 990 Pro
-
istvan170
aktív tag
Az előttem szólónak igaza van. Ha viszont mindenképp ilyen igényed van, akkor lejátszóból kellene olyat keresned, ami tudja. Nyilván ez csak számítógépről történő lejátszásnál működne. Nálam például Mac-en az Audirvana tudja. Legalábbis láttam a beállításaiban, de nem használom. Windows-on is biztosan tudja néhány program.
-
Matyee21
csendes tag
Sziasztok!
nem találtam megfelelő topikot a kérdésemnek, ezért itt teszem fel, bocsi ha rossz helyre írok.
Szóval, a problémám az lenne, hogy egy 2.1-es hangfalszettre szeretném kötni a laptopom és az asztali gépem egyszerre. Nézegettem, létezik-e olyan jack kábel, ami két sztereó inputból csinál egy out-ot, de csak olyanokat találtam ami a headset és mic inputját "adja" össze. Létezik az általam keresett kábel, vagy ha nem milyen megoldást ajánlanátok nekem? -
PapaMaci
őstag
válasz
rootkiller #1843 üzenetére
Szerencsére nem! Most veszek épp még egy DA-t, azt is a szervizből várom. De annak "csak" táp gondja volt. Táp gondja meg mindennek van. Még az RME-nek is.
...mint az közismert...
-
PapaMaci
őstag
Jó reggelt!
Tudom, nem apróhirdetés részleg, de Ti hátha tudjátok értékelni!
Eladom a hangfalaimat. 3 utas, aktív, 23l-es dobozok. Igényesen megépítve, beállítva. 38Hz-től lineáris.
Az eladás oka viszonylag prózai. Lakásfelújítás volt, és több lett a csillapítás, mint előtte, így a 40nm-es helyiségben már kicsi. Nagyobbra váltok. Ha valakit érdekelnek részletek, privátban keressen!...mint az közismert...
-
Csabesz666
aktív tag
stúdiózni szeretnék, hang rögzítés mastering. A meglévő eszközök: BEHRINGER EURODESK SL 3242 FX-PRO keverőpult, line6 ux2 hangkártya. a kérdés az lenne, hogy hogyan kössem össze, a két cuccot.
-
PapaMaci
őstag
válasz
Csabesz666 #1847 üzenetére
Jó reggelt!
Kicsit távolabbról kéne nekifutni ennek a beszélgetésnek!
Mit is szeretnél pontosan? Mit vennél fel? Mivel csinálnád a mastering-et?...mint az közismert...
-
rootkiller
őstag
válasz
Csabesz666 #1847 üzenetére
Úgy érzem, hogy a legalapvetőbb fogalmakkal is problémád van. Ajánlanám figyelmedbe, hogy keressél 1-2 jó alapszintű leírást a felvételkészítés alapjairól.
Az említett eszközzel nagyjából azt lehetne megvalósítani, hogy a keverőre egy komplett zenekart ledugsz, beállítod a dolgokat, majd az egybe játszó zenekart a master kimenetet a hangkártyába kötve rögzíted. Feltéve persze, hogy rendelkezel a zenekar bemikrofonozásához szükséges mikrofonokkal, állványokkal, kábelezéssel, illetve némi lehallgató berendezés is szükségeltetik a hangkép beállításához, összekeveréséhez. Ez azonban a 90-es évek demó színvonala, nagyjából arra elég hogy egy teljesen amatőr zenekart rögzítve meg lehet mutogatni a haveroknak, meg persze lehet hallani a hibákat is feltéve hogy a mix nincs nagyon elcseszve
Ha ennél komolyabb dolgot szeretnél ez az út játhatatlan, ott inkább azt ajánlanám hogy a dobot szerencsésebb "programozni" vagy elektromos dobon midibe rögzíteni, rárakni plugineket, illetve felvenni szintén vonalban a gitárt, basszusgitárt és rakni rá erősítőszimulációkat.Ha amatőr szinten sávonkénti felvételt szeretnél készíteni, akkor szükséged lesz egy mai digitális keverőpultra. Ha 16 sáv elég, akkor lehet gondolkodni Behringer X32 Producer/Compactban, egy Allen & Heath QU16-nál ehhez hozzájön az is hogy a 16 mikrofoncsaorna mellé van még két stereo jackes bejárat, de a Soundcraft SI szériát is érdemes megnézni, az Impactban van alapból USB-s kártya, az Expressionokban nincsen.
Artengo TR 990 Pro
-
gyuri.sza
tag
Sziasztok!
Aktív hangfalak és aktív mélynyomó összekötésére szeretnék segítséget kérni!
Aktív hangfalpár:
[link]Aktív mélynyomó:
[link]Átlagfelhasználó vagyok, így úgy gondoltam, hogy mivel a hangfalamnak van SUB OUT-ja, illetve a mélynyomónak is van RCA bemenete, így ezt összekötve a hangfal mély hangját a mélynyomó fogja szolgálni. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a hangfalam mélye is szól és valamit kiad a mélynyomó is ebből, de nagyon gyenge.
Hogyan lehetne ezt megoldani?
Előre is köszi a válaszokat!
Új hozzászólás Aktív témák
- Tőzsde és gazdasági hírek
- Skoda, VW, Audi, Seat topik
- Így nézhet ki az érintőgomb az iPhone 15 Pro oldalán
- Azonnali fotós kérdések órája
- Androidos tablet topic
- Három főkamerával futott be a Find X6 Pro
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4 - az, ami
- Robogó, kismotor