Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• M@trixfan
    addikt

A 800-ról volt, szó. Nem a Plexiről. Hány modern Plexi-hez hasonló erősítő van? Nem sok. Valószínűleg nem véletlenül. Amelyik gitárosnak ez kell annak van ilyen erősítője, tudja azt amire neki szüksége van, nincs szüksége jobbra. Egyébként meg egy elavult áramkör, ahol a csatornák egymással interaktálnak az ellenállás mixer miatt. Közös eq, kevés állíthatósági lehetőséggel. Ma egy origi 100W-os Plexi használhatatlan mert nincs rajta Master Volume se. Tápegység alul van szűrve, nagy hangerőn zajos.

Ha viszont ma tervezünk egy plexit akkor ezeket mind megtudnám oldani, úgy hogy még loop is legyen benne meg 2-nél több csatorna külön-eq-val, masterrel, és a végfokot is kilehetne hajtani mert úgy tervezném meg hogy a loop után is legyen annyi erősítés hogy a fázisfordító clip-elhető legyen, plusz lehetne értelmes hangerőn is használni mert van mivel a teljesítményt is elfűteni, lenne vonal kimenet, meg szabályozható lenne a végfok viselkedése, lehetne diódás/csöves egyenirányítás között váltani, vagy lehetne benne gyárilag plusz cső vagy diódás áramkör plusz torzításnak.

Igenis rosszak voltak a régi erősítők, tele voltak rossz vagy hiányos, sokszor életveszélyes műszaki megoldásokkal, nem voltak elég praktikusak se. Ha annyira jók lettek volna akkor nem lennének mindig újabbnál újabbak tervezve, mert minden igényt ami volt lefedett volna egy 60+ éves Plexi is, ha annyira előrelátóan lett volna megtervezve eredetileg, ami nem sikerült. :))

Csak amikor meg ilyet terveznek akkor az a baj hogy az egyszerű gitáros nem tudja beállítani az erősítőt mert sok a beállítási lehetőség, és nem értik meg a használatát se, mert nem feltétlenül fog ugyanazzal a beállítással, vagy full középre beállított TMB tonestackel kellene próbálkozni.

Tele vannak az erősítők plexi csatornával, plexi móddal, stb… Ez egy nagyon gyakori koncepciója műszaki embereknek amit a posztban megfogalmazol. Nem szárazon technikailag nem igaz amit mondasz, hanem művészeti és hangmérnöki szempontból nem ez a lényeg. Nem az fontos, hogy tökéletes legyen, hanem, hogy “olyan” legyen. Bizony mai napig az egyik legjobb dolog egy 1959hw, jtm45, jcm800, csak teszel mögé egy reactive load-ot, vagy egy Fryette PowerStationt. Sosem vettek és használtak otthon, stúdióban ennyi vintage kapcsolást mint most. Az van a legnagyobb lemezeken, ezt szokta meg a fülünk és a tudatalattink. Nem lehet ilyen “blanket statement” alapján kijelenteni, hogy ez vagy az jobb. Mindig minden alkalmazás kérdése. Azt nyilván tudod, hogy hiába 20 Watt egy Marshall SC20, ahhoz is kell load, hogy jó tartományban mozogjon.

Itt válaszolok a Sire gitáros kérdésnél írt válaszodra, itt teszem meg. Ott is egy óriási “blanket statement” hangzik el, hogy a tremolós gitároknak döglött hangjuk van. Ez egyrészt nem igaz, másrészt pont arra írod válaszul, hogy mennyivel másabb egy J. Custom gitár rezgése, hangkitartása. Nyilván nem fogod megcáfolni a tapasztalatot. Igen, fizikai szempontok vannak, pl. egy átmenő nyakas ESP fix húrlábas gitárt én sem véletlenül nézek és gondolkodom a vásárláson. Viszont az, hogy egy jó tremolo rendszer nem adja át a húr rezgését a testnek az nem igaz. A legnagyobb gitárosok garmadája tremolós hangszereken játszik, ebbe nem is érdemes belemenni. Ebben a tekintetben úgy érzem, hogy nem volt még sok tapasztalatod prémium hangszerrel. Írod, hogy mennyit költenél Tele formára, stb… Igen, de ez nem releváns szempont és nem argumentum, hogy ki mire mennyit költene. Ezt abszolút nem bántásból mondom, csak mikor valaki tanácsot kér ne az erdőbe vigyük mégjobban be, hanem egy objektív egyértelmű képet adjunk neki, ami a vásárlást könnyíti!

Nekem volt ZR tremolós S470DXQM-CN gitárom, pont napokban játszottam rajta, egy barátom vette meg. Maga az S széria formája és ergonómiára fantasztikus, nem véletlen lett utána a JS1200CA. A nyak és a radius teljesen más a két gitár között persze. Anno kapott Medgyesi Tibor által egy plek kezelést és egy kis szemöldök magasítást. Na így a barátom nem tudja mit is vett első elektromos gitárként! Nem tudtam volna jó szívvel mást ajánlani, itt tudtam, hogy jó a nyak, jó a bund. Na és pont ez az ami a tanulást nagyságrendekkel javítja.

Egyébként kikutattam, az első ZR tremolós rendszereknél volt egy nagyon minimális “radius mismatch” a nyak és a tremoló elrendezésében. Ezért kell a plek. Nyilván az alap hangszedők fasorban sincsenek a JS Dimarzio hangszedőihez képest, de szerintem imádnivaló az S széria. Elgondolkodtam, hogy beszerzem újból, immáron a Prestige változatot ami Team J. craft. A Premium szériában nagyon tetszetősek azok a habos furnérok, de a Prestige hardverei, a faanyag, a nyak más liga. Thomann-on az első kép semmit nem ad vissza milyen gyönyörű és ízléses formájú hangszer.

Új hozzászólás Aktív témák