Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Revolit

    senior tag

    válasz cekkk #6238 üzenetére

    Ez azért nem annyira meglepő :P
    Mert mi is a fehér liszt? Először is elvonják a szénhidrát dús részeket, és csak azt őrlik meg, merthogy a héj hamarabb romlik (meg megjegyezném ez eléggé értékes, pl gyógyszeripar... na meg a szervezetnek is szüksége lenne rá emésztéshez). És mi is a szénhidrát a növényben? Bezony, keményítő, ami nem más, mint összetett láncú cukor, merthogy a növény így tárolja a cukrot (az ember glükóz formájában). Ezt mi szépen felbontjuk egyszerű cukrokká (glükóz, fruktóz ha jól rémlik). Glükóz egyből megy a véráramba..
    És itt jön a glycemic index (vagy mi a halál, szóval GI :) ), ez azt jelzi, hogy milyen gyorsan szívódik fel, a glükóz nyílván a 100 és mondjuk a zöldségek azok ilyen 20-30. Na, és most elárulom, hogy a sima kristálycukornak valamivel alacsonyabb a GI mint a fehér lisztnek! Bezony, a fehérliszt durvább mint a cukor... sokkal hamarabb lesz "sugar rush"-od tőle. Na így egyetek jó sok pékárut meg kenyeret (teljes kiőrlésű egy fokkal jobb, de az se az egészséges táplálkozás csúcsa).

    No, én is szoktam enni néha kenyeret meg egyéb fehér lisztes terméket, de azért én igyekszem kerülni.
    Amúgy lehet megcáfolni, egyébként se kémikus se biológus nem vagyok, úgyhogy lehet nem egészen szakszerűen írtam le, de a lényeg remélem érthető.

Új hozzászólás Aktív témák