Hirdetés

2017. október 19., csütörtök

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik

Hozzászólások

(#251) zolikaDB válasza Myoka (#250) üzenetére


zolikaDB
(PH! kedvence)

Igen, az NCT honlapja szerint a 2000 kompatibilis a Fanuccal (amúgy a 100 v 101 meg tök ugyanúgy fest, mint a 2000).
Debrecen lehet akármilyen szép, csak sajnos a fizu sovány. Érdekes, mert kereslet nagyon van CNC-sekre, de fizetés az nincs. Ahogy te mondtad. Nálunk is csak a főnök cigánykodik, hogy mikor lesz már kész, mikor lesz már kész? Forgasson meg ő 3x-4x egy 300-400 kilós darabot. És úgy, hogy közben becsúszik egy kis külön meló, mert a szerszámosoknak össze kell marni egy félig kész szerszámot. Tegnap egész nap forgattam, síkoltam, mértem... A sok spanájzli meg oldalszorító ráncigálástól rendellenesen nőni kezdett a bicóm :DDD Feltettem egy darabot, benne a nagy fészek, 2 saroklekerekítés felhegesztve, mert nagy lett a rádiusz. Mivel kinagyoltak belőle vagy 100 kg anyagot, meg hőhatás érte, mondanom sem kell hogy szépen elment a sík. Oldalszorítóval első körben nem lehetett megfogni, mert csavarta a darabot (szorító nélkül is megmértem, meg szorítóval is, és amikor megfeszítette az darabot, taszterrel 3 tizeddel többet mért a gép...) Mindegy, hosszú, fáradságos, szereléssel teli nap volt. De mint kiderült, a majd 60 éves váltómmal is ugyanezt csinálja a főnök.
Hát, én csak drukkolni tudok, hogy összejöjjön neked! Fizuról annyit, hogy itt nálunk sem egy leányálom, egy haver, aki elment a cégtől, az most egy másiknál több, mint br 1000 ft-ot keres. Plusz járulékok. A szép az, h ezt itt Debrecenben.
Pesten egész jól kereshetsz. Volt munkatársam 5 tengelyesen nettó 200 körül. De külföldön még jobban :) Havi 1500-2000 euró plusz magyar minimálbér.

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#252) BloodPandus válasza zolikaDB (#251) üzenetére


BloodPandus
(lelkes újonc)

Üdvözlöm a Hölgyet!

Végre koedukáltak lettünk... :C

A külföldi munkáról csak annyit, hogy ez a válság itt is lecsapott rendesen.
A másik magyar elment egy másik helyre privátba, mert kettőnknek annyi munka volt csak, hogy a cég csak 180 órát tudott garantálni.
Így most megint egyedül maradtam, nekem meg majdnem sok lenne, ha a német kölyköt nem tanítottam volna be már egy kicsit.
Ő szériázik két gépen, én meg egy gépen csinálom a speckót. (hiába, én vagyok a főnök ;] )
Viszont a szériákat is nekem kell beállítanom, mert programozni nem tud, ami jobb is.
Kicsit link, meg a fejében is káosz van, ráadásul szakmája sincs. csak törne halomra mindent.

Frankfurtból az összes magyart hazaküldték, már csak egy CNC-s van, mert szükség vana munkájára, de ő is csak decemberig, utána viszlát.
Nekem szerencsém van, mert a főnökkel ketten csináljuk a bevétel 90%-át, tehát engem nem engednek.
A cég, aki ide kihozott, átmenetileg nem is küld ki, melóst, de ez januártól változhat.
Annyiban jó, hogy nincs annyi meló, hogy nem kell megszakadnom.
Viszont valszeg december közepéig holnaptól átállok a 14 órás napokra, ha azt akarom, hogy legyen kavics rendesen félhónapra is.

Általában 8 euróval veszik fel az újakat, nekem már 9 van, de én már kinn vagyok egy éve.

Egyébként, ha valaki kijönne, akkor küldjön emilt nékem, és jól megkérdezem... :K :))

Amit tudnom kell, az az, hogy milyen vezérlők vannak meg, mit csinált az illető, valamint mennyire gyorsan tanul. Jogosítvány előny, de nem feltétel. Azért jobb, ha van, mert munkába is kell járni, meg kocsi sem árt, ha van. Hazamenetel, ilyesmi.
Van vonat, meg busz is, de kocsival gyorsabb.

Majd holnap rátok nézek... :))

(#253) Myoka válasza zolikaDB (#251) üzenetére


Myoka
(újonc)

Óhh nálunk a szerelés az nem is munka, mire bejön a fönök, addigra forgácsnak kell lenni a gépben, mert ha nincs, akkor te nem is dolgoztál semmit. Lényegtelen, hogy 1 óráig írom a programot. Kezemben a számológép, előttem egy teleírt papír számításokkal, gép felszerszámozva, felfogás is kész, darab kiórázva, meg minden nyavalya...jön az a hülye...és megkérdezi, hogy miért nem csináltam még semmit...na ilyenkor vörösödik a fejem....
Múltkor mondtam neki, hogyha neki jobban indul a reggele a forgács látványától, akkor leközelebb lapátolok a gépbe, mire beér....nem tudok mást tenni...
Másik vicces...csak hogy mennyire értenek a főnökeim a szakmához:
Megkaptam a lángvágott vasat, lényeg, hogy volt rajta egy félkör alakú rész, ami a darab többi részéhez képest rosszul volt kivágva, meg rosszul is volt felheggesztve...nehogy egyszerű legyen az életünk... Minden darabot külön ki kellett játszani, hogy ne csússzunk ki a tűrésből, természetesen mindenhol be volt tűrve...Az egész cég azon aggódott, hogy "mikor lesz már kész."
Nekiálltam ezt a bizonyos félkört simítani, mikor jön az egyik nagyokos tulaj. Megkérdezi tőlem, hogy miért van az, hogy az egyik körív fala vastagabb, mint a másiké? Tényleg ennyire szarul lettek kivágva? Ránéztem hülye fejjel, hogy mit is akar...odamegyek...mondom neki, hogy azért vastagabb, mert az még nincs megmarva..... :W Erre megszólal, hogy - Tényleg! Az még nem fényes! :F
Na ilyen emberek irányítgatnak minket, kész idegbaj....

myomyo

(#254) Myoka válasza BloodPandus (#252) üzenetére


Myoka
(újonc)

Üdvözletem! :)

Ha külföld, akkor szerintem Anglia vagy Hollandia. Rengeteg ismerősöm van kint minkét helyen. És egyenlőre nem küldtek haza senkit. Angliába még most is lehet menni, egyik munkatársam is 2 hete ment ki, már munkája is van...
Kimennék én is, de félek, hogy nem bírnám. Biztos sok lelkierő kell a honvágy legyőzéséhez. Minden elismerésem a tiétek, akik kint vagytok. :C

myomyo

(#255) g@bo válasza Myoka (#254) üzenetére


g@bo
(PH! nagyúr)

" Biztos sok lelkierő kell a honvágy legyőzéséhez. "

nekem ez kb. 0. szal jövőre ha megvan a suli, akkor remélhetőleg irány canada.

elnézést, de akinek van lehetősége, hülye ha magyarországon teszi tönkre magát, ezekért a nyomor fizetésekért.

(#256) Myoka válasza g@bo (#255) üzenetére


Myoka
(újonc)

Ha nem kötne ide a beteges édesanyám, akkor én is mennék. Canadába már nem kell meghívó? Mert régebben meghívó kellett egy ott élőtöl és max. 3 hónapig lehetett kinnt maradni vele. De mindegyis nem akarok hülyeségeket beszélni. Te még sulizol? Gyakorlat? Az úgy nehéz ügy ám, ha nincs.

myomyo

(#257) g@bo válasza Myoka (#256) üzenetére


g@bo
(PH! nagyúr)

kanadába nem kell meghívó, most ismét vízum se, 6 hónapig lógathatod kint a lábad.

kis okossággal ($$) megoldható hivatalos meló is, idővel más is.

ja, van tapasztalat bőven, kellően nagy pofa is. :B de én már nem óhajtok esztergálni, az rég volt, persze, fizetés kérdése..... de akkor sem vonz már a pálya.

(#258) troller válasza g@bo (#257) üzenetére


troller
(senior tag)

Milyen sulit tolsz?

Asus P5QL-E; Q9505 @3,4GHz 6M; 4×2G DDR2 800 Kingston; Gigabyte GV-N950OC-2GD

(#259) péterd válasza g@bo (#257) üzenetére


péterd
(újonc)

Hát én nem mennék messze a sógorokra szavazok ,bár senki nem tudja hogy mennyi a gempa ott,de lényeg h közelvan.7,5 -8 eurot csak fizetnek óránként :F . márciusban végzek ez ilyen hipergyors talpaló 6 hónap,tudom h k..... kevés ráadásul csak esztergán azon belül is hunor nct és siemens :((( g kódosak ugye nagyából értem h miről szol de még nagy a homály most vettük a hossznagyoló ciklust és hát homály.De nem baj jövőhéten állítólag ki leszünk helyezve gyakszira (2 hónap után végre látok működő esztergát :C )

(#260) zolikaDB válasza Myoka (#253) üzenetére


zolikaDB
(PH! kedvence)

Pörög a topic, király :DD
Pandus - majd küldök egy privátot a helyzetről!
Myo - dettó ugyanez nálunk is :S

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#261) boecce válasza g@bo (#249) üzenetére


boecce
(kvázi-tag)

hmm...168 e bruttó?
Az én esetem furcsa... Nem Kelet-Magyarország, hanem Székesfehérvár... tele ipari parkkal.. Kellene is a "géprakó" ... 35 éves fogácsolási multtal, 10 év CNC, ebből 7 progr. technológus.. Ekkor közel 200 e volt a bruttó.. aztán jött az elbocsátó szép üzenet..
fél év helyben járás, majd kis kft-nél cnc-marós, egyedi gyártóban. 135 ezerért!! Ebben ugy látszik a korom már csak hátrány. Igaz, haza is vihetek 150 körül nettóban, de ezért majd mindennap 12 óra, + legalább 2 szombat...
Szóval hiába a rutin, hiába "nyugat-magyar" , 35 év felett csak nyüg vagy... ebben a korban pl. már 30 nap a fizetett szabi... amikor is csak viszed a pénzt... Bármikor előjöhet a reumád... meg minden hasonló "kockázati tényező""

Ja, és esetleg aki erre gondolna: nem vagyok alkoholista, még látszatra sem...

#27
gabo postja:

[link]

" Egy tapasztalt, jó CNC-marós szakmunkás 300-400 ezer forintot is megkeres, egy jó forgácsoló pedig könnyen megkaphatja a diplomás minimálbér dupláját, a munkásokat mégis lasszóval kell fogni - két hiányszakmáról van szó, ahol a szakembereket egymás elől próbálják elkapkodni a cégek. "

akkó hogy van ez?

### a hivatkozott link egy olyan cégnél készült riport, ahol jártam... Nos, a zöme munkavállaló erdélyi, akik ugye nem sietnek munka után haza... Rá lehet "beszélni " a dolgozót egy "kis " többlet melóra.. Napi 12-16 óra munka, akár minden hétvégén is, hamar összejön egy alap 172 órának a duplája is!!! ,. Ebből már kikerekedhet a fenti összeg.
Nos hát azt gondolom, ez is egyfajta rabszolgaság, ami miatt "lasszóval kell keresni" ..

Másik , fejér megyei hirdetést megnézve: albérlet hozzájárulás meg egyebek.. Mondom, nekem nem kell, bejárnék, 45 km re a megyeszékhelyről..
Ááááá..... ők jobb szerették volna ha bácskai menekült lennék, és szállást adnának...
Csak dógozzak 24 órát egy nap, ne rohanjak mindennap a buszra..
Szóval így is van ez...

[ Szerkesztve ]

Reggel addig röhögtünk a főnök ''viccén'' amig rá nem jöttünk, hogy amit mondott, az a napi feladat!!

(#262) zeee válasza BloodPandus (#252) üzenetére


zeee
(fanatikus tag)

nem kevés egy kicsit az a 9 euro? vagy csak én élek álomvilágba, de én hallottam már egy pár infot, hogy nem ritka kinnt a 15-20 euros órabér. Special stuttgartba lett volna egy lehetőség 2-3 hete, az illető azzal biztatott hogy szállás rezsi fizetve, nekem kaja és hazautazást kell állni, és 350-500 között lehet félretenni, legalábbis ez a tapasztalat az általa kinnt dolgozóktól.

(#263) zolikaDB válasza zeee (#262) üzenetére


zolikaDB
(PH! kedvence)

És miért nem mentél Stuttgartba? Pestet már meglépted :K Nekem is van egy müncheni kontaktom, ő 5 év után keres 15-16 eurót, de bruttóban.
Én nemrégiben kaptam ajánlatot, élő cégtől, élő emberektől, Németországba, esztergára (kedves könyvelővel beszéltem, ő nem tudta, h hagyományos v CNC), a cég profilja a csőszerelés, 8 euró/óra, túlóra nincs limitálva, és az 8 euró 50 cent, emellé jön egy br 85e ft-os magyar fizu + munkásszálló. (a német pénz már nettó, adózol a németeknek is természetesen, és a br 85-ből a magyaroknak is!)

[ Szerkesztve ]

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#264) BloodPandus válasza zeee (#262) üzenetére


BloodPandus
(lelkes újonc)

Mihez képest?
Tény, hogy valamennyit biztos levesz a közvetítő cég, illetve a munkáltatóm, aki engem ide kikölcsönzött.
Viszont az itteni magyarok után utánam fizetnek a legtöbbet, ami 21 euro.
Ebből lejön az adó, nem fizetek semmiért sem, csak a netért meg a kajáért.
Magyarán a 9 euró nettó nekem még így is megéri.
A főnököm fel akart venni privátba, bruttó 14 euróért, amit a többiek megtudva elkezdtek hápogni, hogy az nagyon jó pénz itt náluk.
Csak azzal meg az a baj, hogy a nettójából kéne fizetnem a kérót, rezsit, mindent, így közel sem maradna annyi, mint most.

Egy céginfót, vagy nevet tudsz küldeni priviben?
Mert jól megkérdezem és kiderülnének a dolgok.

Az is tény, hogy a magyar munkáltatóm ott akar lehúzni, ahol tud, és nem az otthoni tulajra gondolok, hanem az itteni kontaktokra, viszont életem legjobb fizujait hordom innen haza.
És mivel nem vagyok mohó, így egyenlőre ennyivel is beérem...
Ha az a sorsom, hogy hülyére keressem magam, akkor annak is eljön az ideje. :DDD

(#265) CNCBank


CNCBank
(újonc)

Sziasztok!

Nos... Ritkán, de ha van időm benézek ide is.
Szóval olvastam fűt-fát, mióta nem jártam erre.
Néhány észrevételem:
- Ütőkés létezik D20-as átmérőtől is, melynek lényege, hogy a két lapkából az előrébb lévő (kb. 0,2-0,3 mm-el) nagyol és átmérője kisebbre van állítva, mint a mögötte következő simító lapkáé.
- Oktatás ügyben meg már létezik technológiai és vezérlés specifikus is....
Pl.: Miskolci Egyetem Regionális Felnőttképzési Központ!!!
Én ott épp CNC köszörűsöket és esztergályosokat oktatok jelenleg.
A -tól Z-ig.
Azaz
- Minőségügyi ismeretek,
- Műszaki ábrázolás,
- Forgácsolás matematikai alapjai,
- Anyagismeret,
- Forgácsolási alapismeretek,
- CNC programozási alapismeretek,
És innen specifikálva kinek milyen gépet, vezérlést, melyből vizsgázni fog.
- CNC programozás
- Gyakorlat.
Jelenleg a CNC köszörűsöknek:
Ghiringhelli CNC csúcsnélküli köszörű, Siemens Sinumerik
Junker Jumat CNC bekezdőkúp köszörű Allen-Bradley vezérlés
Junker NAJ VI CNC horonyköszörű Siemens Sinumerik
Junker Quickpoint 1001 CNC palástköszörű GE Fanuc Series 15-T
Studer S21 CNC palástköszörű GE Fanuc Series
Tsugami CNC eszterga Tsugami Fanuc + PLC száladagolás vezérlő
Veiler Primus2 CNC eszterga Siemens Sinumerik
vezérlésekkel, összesen 10 főnek oktatom az egészet az egyetem égisze alatt és a Boss2006 Hungary cég dolgozóinak felkérésére.

Szóval ezeket tanítom és ezekből is tesznek akkreditált hivatalos vizsgát,majd kapnak bizonyítványt.
Valamint jelenleg a Prec-Cast Kft-nek épp jelenleg volt CNC szikra tanfolyama tőlünk, adott típusú gépre és vezérlésekre.

Továbbá hamarosan elindítjuk a távoktatási projektet is, aminek lényege, hogy nem kezdőknek van kitalálva,hanem olyan szakmába egy pár éve dolgozóknak, kiknek fontos a mélyebb szakmai ismeretek és a bizonyítvány.
Ez interaktív webes üzemelésű, tehát webfelületen jelentkezel, onnan töltöd a tananyagokat lefele, ott hallgatsz órákat a megfelelő időpontban és ott írsz időre teszteket, és amennyiben hibázol picit több idő múlva lehet csak újra tesztezned és csak sikeres teszt után jön a következő leckéd.
A vizsga viszont élőben van a végén a munkáltatódnál, vagy egy felkért cégnél, ahol egy vizsgabiztos jelenlétében kell produkálnod.
A jó az egészbe, hogy ha valamit vágsz, akkor hamarabb tesztezhetsz,és ha jó a teszt azonnal kapod a következő témakört és így hónapokat spórolhatsz, és nem kell utazgatnod oktatásokra, valamint végig unni azt amit már tudsz.

Szóval van fény az alagút végén.
Nyugodtan keressétek a Miskolci Reg.Feln.Képz.Közp.,
vagy engem. pl.: a portálon.: [link] www.cncbank.hu

U.I.: Hollandiába aki szeretne dolgozni, kereshet ez ügyben is.

Valamint felhívom a figyelmeteket, hogy hétvégén 13-án szombaton kerül megrendezésre
a IV. Hobby CNC találkozó és Börze Hatvanban a MÁV Művelődési házban.

Üdv.: A CNCBank Szakipari Portál-ról

(#266) Versus82


Versus82
(fanatikus tag)

Sziasztok,

bocs az offért, de a munkátok során elhasználódott keményfémet (VHM v. vídia- dörzsárak, szárak, alátétek, lapkák stb.) mennyiségtől függően jó áron megvenném! Napi ár van, sajnos ennek is lennt van az ára mint minden nyersanyagnak, de drágább kilója mint a rézé... és ebből nagyon hamar összejön több száz kiló, nem véletlenül VeryHardMetal:DD Privit írj ha nagyobb mennyiség össze szokott jönni vagy már van, nehogy vasba adjátok le a méh telepen...

''In stand up position I think I'll kill You...''-CroCop ........ Üt, rúg, hazabattyog....

(#267) zolikaDB válasza CNCBank (#265) üzenetére


zolikaDB
(PH! kedvence)

A Prec-Cast is inkább a marósokat nyomná... Mi is bedolgozunk nekik rendszeresen, általában marási munkák vannak.

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#268) CNCBank válasza zolikaDB (#267) üzenetére


CNCBank
(újonc)

Nagyon is igaz zolikaDB....
Én 2 évet dolgoztam náluk és sajnos elég kiábrándító volt, hogy a gépbeállítók mind autodidakta módon egymástól hangyányi ismeretekkel dolgoznak, és egyiknek sem szakmája. Valamint az egyik a másiknak csak annyit ad át ha esetleg érdekelné is ami nem ép gyakori jelenség náluk, hogy még véletlenül se legyen okosabb a másiknál. Mondhatom szép politika....
A miskolci Egyetem Képzőközpontjától indult egy oktatási projekt a cég számára, de mikor az előzetes megbeszélésre lementünk az egyetemtől, majd távozás után telefonon közölték, hogy Orosz Norbert, azaz én semmi esetre ne tartsak nekik órákat mivel dolgoztam a cégnél....:)
Gondoltam ez ám a hiúság és a szakmai gőg....
Nem hogy örültek volna, hogy egy olyan embert kapnak, aki ismeri a problémákat és tudja a szakmai hiányosságokat a témában, így hatékonyabb lett volna az oktatás is.
De mint minden itt ennél a cégnél sem ez volt fontos...
Gondolom kaptak egy keretet a górétól erre, és a lényeg, hogy a keret minél kisebb százalékáért legyen valami, aminek a lényege az üzlet és nem a tartam.
Röviden ennyit erről.... aki érti az érti.

Üdv.: A CNCBank Szakipari Portál-ról

(#269) zolikaDB válasza CNCBank (#268) üzenetére


zolikaDB
(PH! kedvence)

Igen, a szakmai féltékenység csúnya, de létező dolog! Hidd el, kezdem azt hinni, h rám is irigyek, pedig kezdő vagyok még. Ha kérek tanácsot, éppenséggel kapok, de valami kacifántos módon, és úgy, hogy körbe kell magyarázni ezerféle hülyeséggel, meg marhasággal. Hogy a főnök így, a főnök úgy... Meg, pl a múltkor horizontban martam, erre jön, h a váltóm is el szokta cseszni... Jó. Nekem sikerült, leellenőriztem taszterrel, és pontos lett, művezető, szerszámosok elégedettek voltak. Akkor mit kapok: tudnom kell, hogy a taszter ilyen meg olyan pontatlan... Kösz!
Másik: kurva rendes egy főnököm van! Tegnap elküldtek, 2-kor, csak nehogy ki kelljen fizetni 2 óra túlórapénzt, hogy hagyjam a gépet, hadd fusson a 3D...
Reggel bemegyek, üzenet: leállt a gép, zsírozni kell. Nézem a mondatszámot, kb még egy órát ment, miután haza indultam. Jó, megpróbálom bezsírozni, a szokott módon (fej vertikális üzemmódban +90 fokba forog, S20, M3). Hibaüzenete marad. Indíto ma progit, hátha! El is indul, le is áll. Hibás a 3D-s program. A programozó gépén meg lefut :S Kapok új progit, betöltöm, hajrá! Elmegyek kajálni, mire visszaérek áll a gép.
Próbálom zsírozni, semmi. Jön a művezető, szedjük szét, hogy hol akad el a zsír. Manuálisan is kenjük, mert maga a zsírzó nem pumpálja ki az anyagot. De a fejnél a csőben van zsír. Semmi reakció, a fejbe jut kence, de a hibaüzenet marad, és nem leeht programot futtatni...
ERRE: megjelenik a "főnök", és elkezdi: nah, hogyan lehet fél műszakot elbaszni azzal...
Én meg folytattam. hogy próbálom megcsinálni a gépet???

Nah, Pandus, jár a pont, amikor a főnökökről meséltél!

[ Szerkesztve ]

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#270) BloodPandus válasza zolikaDB (#269) üzenetére


BloodPandus
(lelkes újonc)

Erre nem igazán lehet mit mondani.

Nálam is elő szokott fordulni, hogy 2 napig matatok egy készüléket, hogy meg tudjak csinálni 9! darabot, amit normál esetben egy 5D-s gépen lezavarnak fél óra alatt.

De mivel a Hurco nem 5D-s, így a hiányzó dimenziókat általában felfogatással kell pótolni...

Volt már olyan, hogy 2db M8 miatt basztam el egy fél napot, mert a darab nagy volt, nem lehetett "alátéglázni" így felfogólapot kellett csinálnom hozzá. (anyagkeresés, kitalálni, hogy lenne a legjobb, megmókolni, és csak utána jön a darab...)

Ilyenkor szokott menni a rohangálásom az esztergához is, ahol gyorsan letekerem a hiányzó alkatrészt a felfogáshoz.
De az sem olyan egyszerű, mert a gépnek nincs gazdája, mindenki üti vágja, és a CNCesztergáktól levetett balos kések vannak hozzá...

Szóval, dolgozz barom, mikor nincs mivel, és minden szart neked kell hozzá legyártani.
Így tud néha a sima 40-50€-s darab kerülni akár 200-ba is... :O

Kb fél éve csináltam olyan melót, hogy a megrendelő kizártnak tartotta, hogy ezt egy sima 2 és fél D-és gépen csináltam. Pedig más nincs... :)
A baromja meg minek rendeli meg, ha tudja, hogy milyen gépeink vannak?
Bár, nekem gyanús a főnök is, mert néha olyanokat is bevállal, aminél csak a rajzhoz kell 2 kávé, meg pár cigi, hogy egyáltalán hol is kéne nekifogni... :DDD

Sajnos, kép nem készült róla, örültem, hogy elvitték, mikor készen lett.
Igazi szobrászmeló volt, drága matéria, tele H-s tűrésekkel minden irányból, és még véletlenül sem volt szabályos alakja...
Ja igen, 1 darab, és hibázni nem lehetett.
Tehát ötször mértem, egyszer vágtam... :)) :)) :))

(#271) zolikaDB válasza BloodPandus (#270) üzenetére


zolikaDB
(PH! kedvence)

Hát, ez van...
Én is azzal dolgozok, ami van. Ott van pl a kedvencem, az 54H7. Ugye, van a szerszámlap, benne a négy vezető. A lap 156-176 mm vastag (mikor mekkora). Fúrom, kimarom 53-ra, ugye ilyen vastag anyagban általában elnyomja a marót, lesz belőle 52.8 (a négy oszlop marása így is több, mint egy óra, és hát az idő, az időőő!). Kiesztergálóból van többféle, de ami hosszúságban is passzol, az a nagy kiesztergáló, de annak a minimál átmérője 52.4. Namost, ilyen hosszú, és ilyen szűk furatban, ekkora szerszám... Szikrázik, minden baja van, nyomom neki a levegőt felülről, h fújja kifele a forgácsot - kínkeserves...
Másik: ma 2 gépen nyomtam, tök állat volt. A nagy, amin ment a 3D simítás, megállt 2 óránként. Mert ugye bekrepált a zsírzás, de valami nagyokos megtelefonálta, h mi az a kód, amivel a PLC-ből ki lehet ütni a hibakódot. Ami azért véglegesen nem tűnik el :O
Na, fut a progi, elkezdi simítani a csésze alját - ami ~100 mély (lesz/lenne simítás után), a maró meg 25-ös, 180 hosszú, mert csak az a szár volt szabadon :O Veri oda magát, visít, minden baja van. Na, mondja a művez, h egy 52-es maróval simítsuk fel. Szólok a programozónak, h adja meg a csészék középpontját, h egy zsebmaró ciklust ráengedjek. Ááá nem, még hogy én kézből?? Dehogy, majd ő megírja! Jön, hozza a progit, 25-ös maróra megírva. Keresek egy rövidebb szárat, ami ugyan üt, de feneket simítani jó lesz. (140 mm) Szól a gyerek, h óvatosan engedjem bele. Na, adok neki egy DL+0.1-et a biztonság kedvéért. Engedem, visíííít! Na, Z-100-ig kell marni, volt rajta még 2 mm. Arra gondoltam, h ha már nekiállt írni simítót, akkor több fogásból megcsinálja. Neeem, telibe 2 mm-t.
Kérdem a főnököt, h maradjak, v ne, v mi legyen... Maradjak. Majd jön, és szól, h szombaton 1 órával hamarabb elmehetek, mert tegnap maradtam. Azt hittem, h a túlóra az túlóra. Nem. Ha maradok, hamarabb elmehetek. Kösz. Le is léptem 3-kor. Erre hív, h izé, hozé, mi van. Mondtam neki, majd máskor tisztázzuk a dolgokat.

Hajjaj, nem fenékig tejfel...
A másik: örülök, h jó a TOS: és rá is jöttem, h milyen jó egy nagy géppel dolgozni. Annyira macerás egy kis gép. :))

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#272) Reno7


Reno7
(senior tag)

Sziasztok

Először is Boldog Újévet :)

Az itt látható robotok is cnc gépnek számítanak? Vagy ez valami különlegesség?

Eladó! B-Star cordura motoros nadrág -> https://www.jofogas.hu/pest/B_Star_cordura_motoros_nadrag_71378734.htm

(#273) zolikaDB válasza Reno7 (#272) üzenetére


zolikaDB
(PH! kedvence)

BÚÉK!!!
Majd egy okos megmondja :)
Egyébként a CNC (elődje az NC, meg a lyukszalagos vezérlés) annyit tesz: computer numeric control. Tehát, ha magát, a szó jelentését nézzük, akkor valószínűleg ezek is CNC-k. Ha klasszikus jelentését nézzük, akkor leggyakrabban szerszámgépeket látnak el számítógépes vezérléssel, amik leggyakrabban 3 tengellyel, 3 dimenzióban (esetleg 5-ben) dolgoznak, és a melós is be tudja adni az "egyszerűbb" utasításokat (nem kell megijedni, nem feszegetjük a vezérlő határait :DDD ).
Ezek ipari robotok, kézzel szerintem nemnagyon programozzák őket, bár nem tudom, hogyan is működnek, és mi a feladatuk, úgyhogy nem akarok hülyeséget mondani.

Bloodpandus, és sokat látott kollégák: mizujs Németországban?
Illetve: adott egy 900-as átmérőjű acélhenger, ami 510 magas. A közepe olyan 450 mm mélyen ki van esztergálva, kúposan. (kb olyan, mint egy falusi gémes kút betongyűrűje) Ebbe a kúpos felületbe kellene mintát marni, természetesen több, mint 400 mélyen, és a feneket is meg kellene munkálni. 3 tengelyes, vertikális gépen. A gond az, h nem megy...
Olyan 280 mm-ig ment a dolog. Először egy 180 hosszú, 52-es, 6 (kör)lapkás maróval, utána ugyanez egy, csak 250-es szárral. Na, utána betettem a brutál szárat: a szerszám így 500 mm hosszú (és kb 5 kiló) lett. A fogást csökkentettük 0.5-re (Z-ben), és borzasztó hangja volt, de ment a dolog, úgy, ahogy. Amint leért a fenékre, ott kezdődött a baj. Természetesen odaverte magát a maró, rezonált, remegett, visított, törtek a lapkák. Cseréltük a szárat, több részből összeszerelt verzióra, felül vastagabb, alul vékonyabb, ez is vagy 500 hosszú, de könnyebb, és csak 20-as volt a fej. Csúszott, mászott, visított. Utána egy darabból álló, elvékonyodó szár, 25-ös fejjel, hiba ugyanez. Fogás is volt változtatva 0.75-től 0.2-ig.
Ezt a megmunkálást milyen géppel/szerszámmal lehet véghezvinni?

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#274) péterd


péterd
(újonc)

1-2 dologgal nem vagyok tisztában szóval cnc gép kezelő nem ír programot de cnc programozó kezelhet gépet? Következő kérdés a nyers anyag megmunkálása előtt mi a teendő általában,gondolom megírja valaki a progit én felszerszámozom a masinát bemérem ilyesmi és utána amíg lemegy a 10-20 ezer darab mit kell csinálni ha le írnátok h az elejétől a végéig mi a feladata 1 cnc esztergályosnak kösz BÚÉK :C

(#275) zolikaDB válasza péterd (#274) üzenetére


zolikaDB
(PH! kedvence)

Azt csinálod, amihez értesz.

1, CNC gépkezelő: anyagot, szerszámot előkészít, felszerszámoz, bemér, indikál, le/befogat. Egyszerű programokat te magad is írhatsz a gépen, ciklusokat használsz, stb. Egyszerű alatt azt értem, amit kézzel le tudsz programozni.
2, CNC programozó: vannak olyan munkadarabok, alakzatok, amiket nem éppen tudnál kézzel leprogramozni, ilyen esetben a programozó a rajz alapján készít egy CAM programot (ami viszonyításképpen sok ezer, néha száz ezer soros), ami egyenesekből, és körívekből áll, ezt valahogy a vezérlőre leküldi - a kezelő meg beváltja/méri a szükséges szerszámot, paramétereket ad be, és nyom egy start gombot.

Hát, az a 10-20 ezer darab elég komoly lenne, hidd el, már vagy 1000 darabba is simán belehülyülsz.

"Következő kérdés a nyers anyag megmunkálása előtt mi a teendő általában,gondolom megírja valaki a progit én felszerszámozom a masinát bemérem ilyesmi" Na, az ilyen fickókat szokták "zöldgombosnak" nevezni, akik nem éppen tesznek jót a szakma presztízsének. De sokszor a nyersanyagot is neked kell kinagyolni. Nem tudom, neked mit kell majd gyártani, de ha tényleg sokezer darab zsanért ólajtóhoz, akkor nyugi, nem lesz nehéz a programírás...

[ Szerkesztve ]

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#276) péterd válasza zolikaDB (#275) üzenetére


péterd
(újonc)

Nem igazán az a célom hogy ól ajtó zsanérokat gyártó cégnél dolgozzak ahol 10 éve ilyet gyártanak, engem igenis érdekelne h mit miért hogyan,és ennek nagyon örülök h programozni is lehet nem csak alkatrészt kivenni és szerszámot cserélni :C
Most már tudom értelmezni (persze esztergán) h milyen elő készítő funkciók segéd funkciók vannak,egyszerű kontúrt letok rajzolni,nulpontot eltolni ,értelmezem a ciklusokat.

(#277) BloodPandus válasza zolikaDB (#273) üzenetére


BloodPandus
(lelkes újonc)

Németországban is válság van.
A gombnyomós német dogozóink (3fő) csak napi 8 órát lehetnek bent.
A maradék (a főnök meg én) korlátozás nélkül nyomjuk.
Ő viszi a 4 esztergát + van egy segítsége 8 órában, én meg nyomom a három Hurco-t, és van két segítségem 8 órában.
Aki esetleg nem érti, miért ennyi ember:
2 eszterga szálanyagból nyomja, abba csak bele kell néha mérni.
A spec megrendeléseket drehán a főnök nyomja a Heidenen, amiből nincs nagyon sok.

A marógépeket folyamatosan rakni kell, tehát én elindítom a szériákat a két marógépen, a csókák meg rakják (ez a zöldgomb).
A harmadikon meg csinálom az egyediket, amiből sok van, és esztergált dolgokat is be kell fejeznem. Alu, meg rozsdamentes. Amíg a szériát állítgatom, addig nem haladok az egyedivel.

Szóval nekem van munkám, meg lesz is itten, míg haza nem megyek. 10 óra vagy 12, teljesen mindegy, akkor megyek haza, amikor már elfáradtam nagyon.

Frankfurtból mindenkit hazaküldtek, a környékbeli cégeknél levő magyarok jobbára csak 8 órákat nyomhatnak, esetleg 9-et.

Azt a nagy gyűrűt meg küldd el szikráztatni. Nem tudom, milyen minta van benne, de ha nem túl bonyis, akkor érdemesebb hozá grafitelektródát faragni, azután meg mehet a sütöde 160 amperral. Az nem remeg be... :)))

Érdemes esetleg 16-os maróval küldeni, 3 lapkással 6-7 ezres fordulaton. fogás egy tized, tolás lehet 1000 körül.
Átlapolás ne legyen 75%-nál kisebb.

(#278) zolikaDB válasza BloodPandus (#277) üzenetére


zolikaDB
(PH! kedvence)

péterd: grat, fejlődsz :)
BloodPandus: itt is válság van, egyenlőre nem rendeltek újabb szerszámot, még a tavalyit csinálgatják, átadásra.
Te figyelj! A Hurcoidon milyen vezérlő van?
Akkor van melód rendesen! Gondolod lóg a beled! Szombaton is nyomod?
A gyűrűről meg annyit, h ez egy virágcserép formája lesz. A feladat a nagyolás volt, ezután mindenképpen viszik szikrázni. Nem túl bonyolult, ilyen hurkák körben, a feneke meg keresztalakú. Amikor leért az aljára, ugye a keresztnek megfelelően a feneke négy háromszög szerű zsebre volt osztva - sajnos a progi meg úgy volt megírva, h a sarkokba beállt a maró, és nem rádiusszal gördölt tovább: tört a lapka, mint a szar. De sztem agyon is vágta ez a meló az 52-es fejemet.
Az ötleted jó lenne, de a rendelkezésre álló szerszámpark 52-es hatlapkásból, 20-as és 25-ös háromlapkásból áll... A lényeg, h elkészült, de keservesen. Egy marék törött lapkám van.

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#279) BloodPandus válasza zolikaDB (#278) üzenetére


BloodPandus
(lelkes újonc)

Most olyan melóm van, hogy szombaton is bemehetek rá legalább 6 órát, mert határidős.

A Hurco-n Hurco vezérlő van. :)

Inkább egy marék törött lapka, mit egy marék törött fog... :))

(#280) zolikaDB válasza BloodPandus (#279) üzenetére


zolikaDB
(PH! kedvence)

És milyen az a Hurco vezérlő? Mármint felépítése, kezelése stb? Német eredetű?

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#281) Jovik válasza zolikaDB (#280) üzenetére


Jovik
(újonc)

Szia!
A régebbi Hurcokon egy Ultimax nevű vezérlő van, az újakon Winmax.
A Singleproduct a forgalmazó, nála találsz infót.
Üdv!

[ Szerkesztve ]

(#282) zolikaDB válasza Jovik (#281) üzenetére


zolikaDB
(PH! kedvence)

Megnéztem a forgalmazó honlapját, és az alpján az Ultimax 4 semmivel sem különbb, mint egy Heidenhain... Jó, a Hdh-nak nincs érintésérzékeny kijelzője, ennyi... És a Winmaxban sincs túl sok újdonság az elődhöz képest.
Persze, ez a leírás alapján tűnik így! Mégis sok helyről hallom, h szeretik, meg jó! Miben másabb/jobb, mint pl egy Heidenhain Dialog?

[ Szerkesztve ]

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#283) korvics


korvics
(újonc)

Sziasztok!
Csak kérdem. ZolikaDb! Próbáltad a progi elején a T 0.2-t ez elvileg minden sarkot lekerekít és nem rángat annyira a gép, ezáltal a sarkokban nem áll meg. :U

Pozitívan vagy negatívan - De mindenképpen valahogy!

(#284) zolikaDB válasza korvics (#283) üzenetére


zolikaDB
(PH! kedvence)

Korvics kollega! Üdv körünkben! :DDD
1.5 mm a ráhagyás oldalanként, én T 0.5-öt adtam neki. Ez nem volt elég. Tegyük hozzá, h ez a szerszám úgy néz ki, h befogó, kúpos (nem morze, tehát csavaros a rögzítés), ebbe beledugva egy 500 mm-es, kb 6 kilós szár, ami nem tud felütközni a befogóra, van egy kb 20 mm-es rés, és ennek a szárnak a végére csavarozva az 52-es, 5 lapkás fej. És úgy képzeld el, h van egy háromszöged, és ennek a sarkai kvázi R26-osok, és ide beáll a maró (ha már úgyis 26 a rádiusza), nem pedig CC-vel, és C-vel gördül le. És amikor ekkora tömeg, ilyen hosszan kinyúlva oda beáll, olyan, mintha nekimenne erővel. A megoldás az volt, h átírták a programot, ~S700, ~F500, és 2 lapka kivéve. (mert ha a szabályos elrendezés remegést okoz, akkor a szabálytalan nem, de ekkor az előtolást jócskán csökkenteni kell ugye)
Most megkaptam ennek a cuccnak a bélyegét... Megint nem egyszerű a feladat, majd mesélek. Most a furatok felmarásával szenvedek, nincs olyan szerszám, ami min 240 mm hosszú, és nem kúpos, hogy ki tudja marni 57-re a vezetőoszlopokat. Úh ügyeskednem kell majd valamit. Próbáltam úgy, hogy befogó, nem kúpos marószár felütköztetve, rajta 52-es fej - de a lapkák hatalmas rádiusza miatt a fej nagyon befekszik, és remeg, törik a lapka, stb. Ami van száram, az meg mind kúpossá válik, kb 150 mm-től :S

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#285) Egorov


Egorov
(fanatikus tag)

Sziasztok!

Nézegetek cnc forgácsoló tanfolyamot, azt írják, hogy 6 hónap os a képzés. Elég ennyi idő valamire? Kevésnek tűnik.

Ihn nikho! Mahna nikho mha nahna e rei!__....Ͼʘ.ʘϿ....__Mha nahno mha nah rikho! Ihni Kohei!

(#286) zolikaDB válasza Egorov (#285) üzenetére


zolikaDB
(PH! kedvence)

Igen, az!
Színtiszta CNC, vagy ad forgácsoló papírt is?

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#287) Egorov válasza zolikaDB (#286) üzenetére


Egorov
(fanatikus tag)

Ad OKJ-s papírt.

Ihn nikho! Mahna nikho mha nahna e rei!__....Ͼʘ.ʘϿ....__Mha nahno mha nah rikho! Ihni Kohei!

(#288) zolikaDB válasza Egorov (#287) üzenetére


zolikaDB
(PH! kedvence)

Mondjuk, az mindegy, úgy értettem, h ez 2 in 1? Gépi forgácsoló és CNC?

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#289) BloodPandus válasza zolikaDB (#282) üzenetére


BloodPandus
(lelkes újonc)

Mondjuk a Hurco-t 2 nap alatt meg lehet tanulni, a Heiden ennél kicsit bonyisabb.
Sokkal könyebb kezelni, nincs túlkomplikálva.
Amerikai agyszínvonalhoz tervezve... :))

(#290) zolikaDB válasza BloodPandus (#289) üzenetére


zolikaDB
(PH! kedvence)

Pedig a Heidenhain-re is azt mondják, h könnyű, szájbarágós... Akkor ehhez képest az NCT, meg a Fanuc? :DDD

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#291) péterd


péterd
(újonc)

Egorov én is 6 hónapos cnc tanfolyamon vagyok,csak figyelmeztetlek h ne a válalkozósulinál keress cnc tanfolyamot (Budapest)ez 1 rakás szar cég a tanár nagyon fasza akit találtak de a szervezés nagyon nem megy nekik.A második honapban derült ki hogy forgácsolásból is kell vizsgázzunk holott úgy hirdette h nem kell, ezzel nem is lett volna baj csak már 4 -dik hónapban vagyunk és 5 óra volt sima forgácsból téma :(( de vizsgázz le. Olyan faszul szerveznek utánunk párhuzamosan indítottak másik tanfolyamot és őket első alkalommal valami másik címre rendelték úgy hogy nem csak az új csoportnak kűltek emailt hanem az én csoportom felének is ,csináltak olyat is h (szombatonként járok)pénteken írtak 4 egyforma emailt hogy nemmenjünk,,délután" és este meg h mégis csak kéne menni :C .Mivel én 1 nap nem 20szor nézem az emailt hát nem mentem,meg a csoport fele sem :W :W :W :W :W :W :W :W :W :W :W :W :W na meg most 350óra gyakorlatot fogom csinálni de 2 hónap alatt hétvégenként hogy lesz meg?A szerződésben amúgy is az állt hogy 2 hetente szombat gyakszi az elejétől fogva ehelyett ááááá ,namindeggy leszarom irlyákrá h 350óra gyakszimegvolt engedjenek vizsgázni azt szevasz.Amint végzek az összes online hirdető oldalra föl irom hogy eszébe ne jusson senkinek odamenni :((

(#292) BloodPandus válasza zolikaDB (#290) üzenetére


BloodPandus
(lelkes újonc)

A Heiden könnyű, a Hurco meg kb a fele olyan bonyis... :))

(#293) Reno7 válasza zolikaDB (#273) üzenetére


Reno7
(senior tag)

Akkor lehet hogy ezzel vmi gépipari mérnök foglalkozik? Kicsit utána nézek.

Eladó! B-Star cordura motoros nadrág -> https://www.jofogas.hu/pest/B_Star_cordura_motoros_nadrag_71378734.htm

(#294) zolikaDB


zolikaDB
(PH! kedvence)

Uhh, ma emeltem művészi szintre a fúróköszörülést :DDD Annyit vitt, amennyi rá volt írva, és a falusi csigatészta elbújhat a forgácsa mellett :))

Pandus: ha úgy köszörülöm meg a csigafúrót, ha a végén egy kis rádiuszt teszek rá, mert a rajzon úgy van, h rádiuszban kell végződnie a furatnak, akkor nem lesz baja? Nem szorul meg a fúró a forgácstól?

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#295) BloodPandus válasza zolikaDB (#294) üzenetére


BloodPandus
(lelkes újonc)

Az idióta mérnököt, aki ezt lerajzolta, pellengérre kellene állítani, és mutogatni. :)

Elvileg nem lesz baja, mert ha a furat oldala már megvezeti, akkor el sem mászik.
Viszont kicsit jobban fog nyomni a vége.
Ha rendesen majdnem mélységig előfúrsz neki egy normál fúróval, és ezzel "gömbölyíted" méretre, akkor nem lehet gond.

Persze, függ az átmérőtől, és a furat mélységétől is.
Én múlt héten 3-as fúróval fúrtam, 50 centi hosszon...
Kellet trükközni rendesen, hogy ne akarjon kigörbülni szerencsétlen a levegőben, miközben forgott... :))
És az is szerencse, hogy a főorsó függőleges, így belelógattam... :) :DDD

(#296) zolikaDB válasza BloodPandus (#295) üzenetére


zolikaDB
(PH! kedvence)

:DDD
Ez 25-ös lesz 30 mélyen, úh csak nem lesz gond!

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#297) zolikaDB válasza BloodPandus (#295) üzenetére


zolikaDB
(PH! kedvence)

Megfogadtam a tanácsod, két lépésben csináltam - majdnem mélységig végigfúrtam egy sima 25-össel, minden furatot, majd az utolsó pár millimétert ugyanezzel a fúróval, csak tettem rá rádiuszt!

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#298) BloodPandus válasza zolikaDB (#297) üzenetére


BloodPandus
(lelkes újonc)

Néha van egy olyan érzésem, hogy túlparázod a dolgokat...
Igazam van? :DDD

(#299) zolikaDB válasza BloodPandus (#298) üzenetére


zolikaDB
(PH! kedvence)

Talán - ill kezdő vagyok még. És amikor hozták a vasakat tavaly, és rajta állt a számlán, h 8000 euró... :DDD
Jobb kétszer átnézni a programot, mint egyszer elcseszni a darabot!

[ Szerkesztve ]

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#300) zolikaDB


zolikaDB
(PH! kedvence)

A CNC horizontokon milyen jól ki van találva, hogy a főorsó a Z, a főorsó irányába elmozduló asztal meg a W! De miért nem tud a Z annyit mozdulni, mint egy sima vertikális marón? Mert így csak kisegíti a W a Z-t, szerintem ;)
Pandus: te dolgoztál már karusszelen? Mi indokolta a feltalálását? Méret? A kés tkp párhuzamos vagy merőleges a munkadarabra?

[ Szerkesztve ]

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik
Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.