- Vezeték nélküli fejhallgatók
- RAM topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Egy tápkábel négy vezetékét elvágva is működik a GeForce RTX 5090
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Teljes fényárban: Chieftec Apex Lumo gépház
- Gigabyte alaplap topik
- Gyártófüggetlen módon oldja meg a részletes geometria problémáját az AMD
- Steam Deck
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatpingvin
addikt
ez egy nagyon jó pont amit felhoztál, pont ezt akartam én is elővenni: realisztikusan, ha nincsen túlgondolva, mekkora aktív tárhelyre van szükség egy normál háztartásban? Magamból kiindulva, nálam most ténylegesen aktív, azaz fixen üzemben lévő gépre csatlakoztatva konkrétan 256 GB. egy negyed terás SSD ami a laptopom boot diskje, ami ezen túl van az mind cold storage. ha valami kell, rátolom a laptopomra a SAS vezérlőt, arra meg a diszk(ek)et ami éppen kell. szépen felcímkézve sorakoznak a fiókban, SATA, SAS,
(félve írom le: SCSI...)2.5" 3.5" vegyesen.hacsak nem valami automatizált backupról van szó, az egyetlen dolog amire el tudom képzelni hogy kellhet az a torrentezés, de azt meg ha ekkora tételben tolja az ember akkor értelmesebb inkább egy VPS-ről szerintem, normális uplinkkel.
-
dabadab
titán
válasz
fatpingvin #22 üzenetére
Ezzel leginkább a storage a baj, mert az az, amire szinte mindig szükség van, viszont egy nucba nem nagyon raksz be 3-4 3.5"-es HDD-t (azért annyit, mert raid5)
-
fatpingvin
addikt
hogy én mennyire áldom a belátásomat hogy leszoktam erről... ami nem fér el egy NUC méretű hardveren az túl lett gondolva (VoidX kolléga nyomán), vagy nem valós, otthoni környezetben reális célfeladatokra lett kitalálva (kiegészítés tőlem)
az otthon/saját ingatlanban üzemeltetett laborról, mint fejlesztő/tesztkörnyezet ez természetesen nem szól, de ugye ez a súlyos szakmázás, nem pedig az otthoni felhasználói igények lefedése
ugyanitt, nem teljesen unrelated, nem akar valaki megszabadítani egy 16 slotos Fibre Channel interfészes HDD enclosure-től? -
Azért nagyrészt bitrate -illetve codecfüggő, de mostmár a sima fhd rilízek is tudnak bőven tíz giga fölé menni.
@dabadab:
Most elkezdtem nézegetni a külső PSU-k hatásfokát, viszont ott nem nagyon találtam adatot arra, hogy mekkora load esetében mekkora a hatásfok, viszont cserébe legalább EU/US szabvány van rájuk. A probléma nyilván ott leledzik, hogy míg a gépben lévő 500 wattos gold táp effektív ingyen volt, mert volt, addig a picopsu is pénzbe kerül, meg hozzá a külső táp is.
-
-
Általában lusta vagyok törölni, ezen meg elfér az, amit lusta vagyok törölni. Egyébként a méretnövekedésben nagy szerepet játszott az, hogy lett 4k tv, amihez már nyilván 4k anyagok is illenek, de azóta a tévé már a múlté és lett helyette fullhd projektor, de azért telik rendesen, lassan törölgetni is kéne róla.
-
Na ja, akinek 10TB kell
Nekem pl, nem kell. Kifejezetten nem szokott sok adatom lenni, az egész életem elfér 4TB-n a virtuálgépekkel, 90-es évek óta felgyűlt adattal együtt. (2x4TB van tükörben a NAS+ virtuálhostban. A home szerverben 128GB SSD. Sokáig a tarcsigépben 16GB SSD volt, bagóért, meg egy Debian azon is jól elvan.)
-
Előzőleg azt írtam, hogy engem zavar, ha egy gép nincs egyben, egyébként mind a laptopon, mind a mikropc-n USB ethernettel volt megoldva a porthiány.
HDD-ből jelenleg egy tízterás van a gépben és lassan lehet ideje lenne egy második is, csak eléggé piszok drágád. Kettőfelesből tippre nincs ekkora, SSD-ből meg feltehetően szabolcsi tanyát lehet venni egy nyolcterás Sabrent árából. Egyébként a 3,5-es lemezek általában gyorsabbak is, ugyanakkor itt nyilván a gbit ethernet lesz a szűk keresztmetszet.
@Viktor: igen, ezt még gyakorolnom kéne, illetve jó lenne, ha monduk a szerkesztőben lehetne látni, hogy hány karakter van még a látható címből, illetve fülszövegből és nem érzésre kéne játszani.
@dabadab: idle. Feltehetően ez egyébként annak is köszönhető, hogy nincs emberi áron kevés wattos táp, illetve a tápok általában harminc és nyolcvan százalék között működni emberi hatásfokkal, alatt és felette bezuhannak, jóval alatta meg katasztrofálisan rosszak, így hiába fogyaszt a gép mondjuk húsz wattot, konnektorból már negyvenet vesz föl.
-
Csak engem zavar, hogy a címnek nincs vége? 🤔
-
Helyesebb lett volna, ha úgy fogalmazok, hogy asztali, épített gépeknél, mert brand pécék azért jóval lejjebb is tudnak menni, köszönhetően többek között annak, hogy nem két megawattos táp van bennük, ami ekkora terhelésen kábé tíz százalékos hatásfokkal működik. Egyébként a brand gépem kikapcsolt turbóval 18 watt környékén állt meg, csak aztán elkezdtem viszketni a cseréjén, mert roppant módon lassú volt. Nyilván miután sikerült a csere, sikerült rájönni, hogy az előző tulaj valami okból kifolyólag kikapcsolta a turbót a biosban.
@hcl:
Sajnos a laptopba nem fér bele a 3,5 colos lemez, illetve nincs nagyon olyan, amiben két darab nic van, úgyhogy nekem ez annyira nem opció.
Idle esetében egyébként van egy olyan sanda gyanúm, hogy leginkább a táp disszipálgat el sokat, tekintve, hogy hiába gold a cucc, de általában elég szánalmas ezeknek a hatásfoka tíz százalék környéki terhelésen.
-
dew28
aktív tag
Egyébként a 40 watt asztali gépeknél valami okból kifolyólag hard limit, ami alá sajnos nem nagyon lehet bemenni, még undervolttal, vagy egyebekkel sem, ugyanakkor ha elkezdem kiszervezni a VM-eket a gépből és mindent kiteszek valami ARM csodára, akkor a végén ismét elérem a kábé negyven wattot.
Regen volt vagy 6db rpi4-em, de aztan mindig belefutottam a limitacioiba, ugyhogy mas megoldas utan neztem, aminek kovetkezteben most 1db HP EliteDesk 800 G3 (i5-6500T) viszi az osszes szukseges szolgaltatast dockerben (a teljesseg igenye nelkul: radarr, sonarr, ombi, octoprint, unifi-controller, traccar, node-red, influx, grafana, adguardhome, immich, mqtt, nginx, magicmirror), az ido nagyreszeben 14-19w kozotti fogyasztassal, de ha kell a teljesitmeny, akkor van benne plusz boven.
illetve 1db HP ProDesk 600 G3 (i5-7500T) dedikalt plex szerver hasonlo fogyasztasi adatokkal.
hozzateszem, van a rackben egy qnap nas, az tud kajalni, de mivel minden szigetuzemben megy napelemrol, igy annyira nem izgat[ Szerkesztve ]
-
"Egyébként nyilván nagy előny laptop esetében a beépített UPS+kijelző kombó, hátránya viszont, hogy mindent USB-n keresztül kell ráaggatni."
Olyat kell venni, amibe elfér a cucc; sajnos amúgy kikoptak már a DVD meghajtós dolgok, ott a meghajtó helyére is mehetett háttértár, egy T430-ba pl 2 winyó + egy SSD."Egyébként a 40 watt asztali gépeknél valami okból kifolyólag hard limit,"
Chipset is fogyaszt, stb.
Amúgy ja, itt jön be a felhasználás. Nekem nem kell, hogy a NAS és a virtuálhost menjen 0-24, ezért jó a WOL, és mellé egy keveset fogyasztó gateway gép, ami viszont mehet 0-24, és ezen elvannak a publikus szolgáltatások is, a Nextcloud, Guacamole, SSH, stb. meg egy PXE szerver a belső hálóra. -
A ventis történetet valami driverezős történetnek tudtam be a proxmox okán, annyira nem foglalkoztam vele, mert a szerver nem olyan helyen van, ahol különösebben hallanám. Egyébként nyilván nagy előny laptop esetében a beépített UPS+kijelző kombó, hátránya viszont, hogy mindent USB-n keresztül kell ráaggatni. Egyébként a modern intelek idle-ben általában elég keveset esznek és nagyjából osztályfüggetlen az étvágy, ugyanúgy 5-7 wattot eszik idle a 12th gen i3 is, mint az az i7. Amd esetében CCD mennyiségtől függ, viszont ott vagy az ár, vagy az idle fogyasztás alapból gátló tényező.
Egyébként a 40 watt asztali gépeknél valami okból kifolyólag hard limit, ami alá sajnos nem nagyon lehet bemenni, még undervolttal, vagy egyebekkel sem, ugyanakkor ha elkezdem kiszervezni a VM-eket a gépből és mindent kiteszek valami ARM csodára, akkor a végén ismét elérem a kábé negyven wattot. Tough luck, szerintem örülni lehet annak, hogy a gép a jelen kiépítésben ennyit vesz föl konnektorból. Egyébként egy 180-200 wattos platinum táp feltehetően csökkentené ezt, csak azokkal ott a gond, hogy mindegyik szabványon kívüli SFF csoda, így elég sokat kéne mókolni azzal, hogy hagyományos ATX lapot hajtsanak.
-
Laptoppal home szerverként van pár évnyi tapasztalat, semmi baja nincs, ha folyamat megy. (T410 volt egy ideig a home szerver. És van UPS is beépítve
)
Az i7-el tényleg az a gond, hogy sokat eszik; laptop akkor jó ilyenre, ha lényeges a fogyasztás. A ventid meg tuti más miatt ment folyamatosan. (Az itthoni monitoring loggolja a ventifordulatot is, általában állt.)
Nyilván valami olcsóbb dolgot érdemes erre befogni, persze ez mind felhasználási terület kérdése.A WOL akkor jó, ha van valamid, ami folyamat megy, és onnan tudod ébreszteni azt, ami éppen kell. (Pláne ha akkor kell, amikor nem vagy otthon.)
A 40W szerintem határeset, én pl. nem járatnám folyamatosan, de ha neked belefér, akkor simán jóAmúgy cikknek tényleg jó lenne egy ilyen iromány egyben. Én már vagy másfél éve nekiálltam, csak nem halad
-
Elég széles a topic és nem feltétlen volt erőm egyben leírni kábé 20k karaktert, illetve azt rendezni, átnézni és megint rendezni, úgyhogy ezért lett ez a formátum.
Nekem tippre az első otthoni szerverem egy dual P3 733 volt, még RDRammal, meg egy 15k RPM-es seagate Cheetah-val és talán két 400 gigás winchesterrel, még valahol a kétezres évek közepén és arról meg a kollégium DC hubja. Az most hirtelen jó kérdés, hogy XP vagy Win2k ment rajta, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy XP Pro. (az nem számolom, mikor a kétezres évek legelején egyszer tönkrement a monitorom és vagy két hónapig headless használtam win 2000-ret, mivel be volt kapcsolva a hibernálás és úgy jött vissza, hogy ment a Winamp, aztán legalább zenét tudtam hallgatni a YXCVB billentyűk segítségével)
-
Torony szerverekről is volt szó a posztban, viszont a torony és rack szerverek általában erősen különböző állatok hangra, hűtésre és tulajdonképpen minden egyébre is. A torony szerver és a HEDT, avagy workstation, mint platform elég hasonló egyébként, nagyjából a hang és a redundáns táp a különbség a kettő között.
A laptopos home labot próbáltam, nálam egy 10th gen, 45 wattos i7 alapú cucc volt az áldozat, de aztán realizáltam, hogy teljesen fölösleges egy roppant drága gépet beáldozni, amit el is lehet adni, illetve az se volt valami pozitív, hogy folyamatosan ment a hűtés. Gondolom valami driveres issue volt, de nem volt kedvem utánamennyi.
Laptopnál egyébként okozhat problémát a 7/24-es üzem, főleg, ha valami egyszerű consumer gépről van szó és az melegszik is rendesen, Én általában a mikropc - business SFF híve lennék, ha annyira nincs szükség 3,5 colos lemezekre, ha pedig szükség van rájuk, akkor építés.
WOL-on gondolkoztam, ugyanakkor a jelenlegi gép az alapműködése során 40 wattot eszik és jó tud lenni, ha kéznél van a teljesítmény.
-
PistiSan
addikt
Egyelőre nagyon sok a körítés, a tartalmat hiányolom..... amúgy érdekel hová fut ki a dolog.
Az első otthoni szerverem ami 0/24 -ment, az egy Asus WL 500GP V2 router volt OpenWrt-vel, és egy usb hdd-vel.
-
-
-
-
"Itt most csak rackelhető szerverekről van szó, "
Lenovo ST550 pl. toronyházas volt, gondolom ma is van ilyen termékcsalád.Különben meg
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
lo A cikk első részében elsődlegesen arról volt szó, hogy milyen célokra érdemes otthonra szervert szerezni, illetve...