Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Doky586 #36005 üzenetére

    Szerintem jól emlékszik. Nincs beállítva ütemezés, de nem is kell. A Windows kernel menet közben kiküldi a TRIM parancsot, amikor szükség van rá, pl. fájlt, vagy mappát törölnek, akkor a törlési művelet után kiküldi a TRIM-et is. Anélkül, hogy utólag bármit kéne ütemezni. Persze előtte meg kéne győződni SSDOK-kal, hogy megy-e a TRIM. A disable delete notify ellenőrzése parancssorból nem elég, az csak azt jelzi ki, hogy a kernel kiküldi-e a TRIM parancsot, közben meg az is érdekes, hogy a SATA driver közvetíti-e a meghajtó felé.

    NVMe-n meg végképp nem érdekes a TRIM, mert más lemezműveletekbe van beépítve, mind kihagyhatatlan részelem, így még csak a kernelen sem múlik, mindig lefut egy TRIM-nek megfelelő művelet is.

    Ez a kézi optimalizáció ütemezése olyan OS-eknél fontos, ahol alapból nincs folyamatos kernel TRIM, pl. XP, vagy egyes Linux disztribúciók, mert ezeknél nem menet közbeni TRIM-ezés van, hanem utólag ütemezett. De NVMe-vel nincs gond, igaz az XP alatt kiesik, Linux alatt működik.

    Linux alatt is be lehet állítani folyamatos TRIM-et (discard mount paraméter), de ez nem minden SSD-nél ajánlott (főleg azoknál nem, amelyek a Linux kernelben NCQ TRIM ügyileg feketelistán vannak), ez utóbbiakon is megy a TRIM, csak az ütemezettet (fstrim) ajánlott ezeken használni. Emiatt főleg Ubuntu, Mint, Debian az ütemezett fstrim-et használja alapból, míg a rolling disztrók (Fedora, Arch-vonal pl. Manjaro, stb.) meg a folyamatos discard TRIM-et, de kézileg átállítható másik fajtára.

Új hozzászólás Aktív témák