- A hardverek is nehezen viselik ezt a kánikulát
- A Noctua szerint néha nem megbízhatók a házgyártók termékspecifikációi
- Kisebb csavar jellemzi az ASUS új TUF-os alaplapját
- Az AOC év végére ígért monitora szerint is három a magyar igazság
- Modellspecifikus hardvertervezésben utazna a Taalas felvásárlásával az AMD
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- TCL LCD és LED TV-k
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Ez a MacBook Neo vége? Íme a Wildcat Lake és az Acer Swift 14 Air
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
wasd.hu
senior tag
Ezügyben szerintem a zöldeknek kéne megmozdulnia főleg, nem hiszem, hogy a Valve hátráltatná a dolgot. Ezzel az új verzióval megjelent a támogatás számos másik handheld-re is, Intel alapúakra is, nem csak AMD. Én egyébként pont emiatt váltottam RTX 4070-ről RX 9070-re, a jobb Linux támogatás miatt. Bazzite tökéletesen működik rajta, teljesen SteamOS-szerű élmény a full AMD-s gépemmel.
Szerintem a kritikus tömeget kéne elérni (mondjuk stabil 5+ % Steam részesedés), hogy már ne tudják olyan könnyen ignorálni az online játékok fejlesztői se az anti-cheat megoldásaikkal.
+1
Nálam marad az nv, célfeladatok miatt
-
Joci10
őstag
Most nézem az árakat. [kép] Ez mennyire baráti? Hivatalos steam page...
Nem baráti, reális (vagy kicsit talán magasnak mondható a teljesítményéhez képest). Sokan mondták, hogy 1000-1300 dodó/euró körül lesz, mert annyi a hardver, és be is jött (sőt, 1050-1350 lett). Ráadásul alacsony az induló készlet, így feliratkozás van, és a feliratkozók közül sorsolnak, hogy ki veheti majd meg első körben két nap múlva. A GS-en van már róla részletesebb hír is, szerintem holnap Abu ide, a ph!-re is ki fog dobni egyet róla.
-
Reggie0
titán
-
hapakj
őstag
-
Reggie0
titán
Most is az van, tok jol mukodik a linux. Csak fel kell noni hozza. Script se kene, ha nem kulonckodnenek.
-
hapakj
őstag
jóhát ha majd a linuxosok képesek lesznek kiszenvedni valami értelmes driver modellt, mint ahogy a szakembereknek már sikerült a windowsban, akkor lehet nem kell atom gány scripteket írni egy olyan alap dolog elvégzéséhez, mint vga driver telepítés.
-
errorcode06
őstag
Nem mondtál újat sajnos, még március végén mikor próbáltam akkor is a
proton-cachyos-10.0-20260227-heaps-0-gcf22179c-x86_64-el próbáltam. Benne volt a fix, nem történt csoda.Névlegesen talán olyan hatékony az emuláció, egészen míg nem találkozik egy gány implementálásal valamely app részéről. Másrészt amíg a Vulkan nem lesz elterjedtebb és nem lehet az Nvidiahoz 3rd party drivert írni, én nagy csodát nem várok. A félig open driverekkel az újabbak RTX-ekhez már javult a helyzet, de még mindig nem élhető zöldként a Linux. Nem tudom mire az optimizmus...

Az anticheatet nem az Nvidia miatt említettem hanem amiatt, hogy többek közt már az is kiüti valamelyest mint gaming daily driver alap, és akkor el sem jutottunk az Nvidia témáig.
Anticheat alatt most pl az easy anticheat-re érted (tudom hogy ez nem működik linux alatt) vagy egyik sincs támogatva így 26-ban?
-
Micsurin
nagyúr
Amúgy linuxon nincs dx12, hanem emulálva van proton által vulkan felett.
S a vulkan descriptor kezelésének modelljei nem tesznek lehetővé hatékony descriptor emulációt nvidia hw esetén.
Legalábbis eddig. Ezért készült a Vulkan Descriptor Heap extension és valszeg a használata alapértelmezett lesz a protonban és sok nvidián tapasztalható probléma meg fog szűnni
Érdemes akkor újratesztelni a dolgokat [link]Bővebben a különböző hw-ek descriptor kezeléséről itt lehet olvasni: [link]
A DX12 modellje eléggé AMD-re lett szabva, de natív driver implementációval windowson az nvidia is egész jól megoldotta.
Viszont Vulkan felett az emuláció problémás volt, s az új extensionnel lényegében a vulkan átemelte a DX12 megvalósítását, így a proton - vulkan - nvidia hw is közel olyan hatékony lehet mint windowson

Nem mondtál újat sajnos, még március végén mikor próbáltam akkor is a
proton-cachyos-10.0-20260227-heaps-0-gcf22179c-x86_64-el próbáltam. Benne volt a fix, nem történt csoda.Névlegesen talán olyan hatékony az emuláció, egészen míg nem találkozik egy gány implementálásal valamely app részéről. Másrészt amíg a Vulkan nem lesz elterjedtebb és nem lehet az Nvidiahoz 3rd party drivert írni, én nagy csodát nem várok. A félig open driverekkel az újabbak RTX-ekhez már javult a helyzet, de még mindig nem élhető zöldként a Linux. Nem tudom mire az optimizmus...

Az anticheatet nem az Nvidia miatt említettem hanem amiatt, hogy többek közt már az is kiüti valamelyest mint gaming daily driver alap, és akkor el sem jutottunk az Nvidia témáig.
-
Reggie0
titán
-
errorcode06
őstag
Most nézem az árakat. [kép] Ez mennyire baráti? Hivatalos steam page...
-
hapakj
őstag
Bazite alatt néztem 7800x3d + 5070Ti-al. Pont annyi cím futott jobban mint amennyire rosszabbul... csak épp a merítés nem volt azonos, ahol nyertem pl Space Marine 2 ott talán 5-7%-ot nyertem. Cserébe pl az Ubi címek kegyetlenek... Outlaws stutter + -10-15% Winhez képest.
Bőven van baj a zárt driverekkel... amíg nem lesz nyitott driver a zöldek részéről addig azért erős kijelentés ez a nincs vele probléma.

Pedig nagyon próbáltam megszeretni mert közel olyan pattogós volt Bazite alatt a gépem mint a céges M4 Pro-m. Játszósnak meg gimmicknek jó de daily drivernek mint gaming setup alatt nem épp.

Arról nem beszélve, pl BF6 csak mókolva GTA 5 multi meg kb sehogy.
Hja és nincs baj a zárt driverekkel

A nyitottal csak még több lenne, ha nem maga az nvidia fejlesztené.
A probléma ott van, hogy a játékok jelentős része DX12-re épül és ez nincs natívan linuxon.
Ezt úgy lehet kezelni, hogy a Vulkan egyre több eszközt kap a DX12 emulációjára, de ez idő míg a szabványba és az emulációs rétegekbe is bekerül.
A multinak meg semmi köze az nvidia drivereknek. Ott az anticheat tehet be, s egészen abnormális részemről, hogy a windows megenged erre kernel level szintű megoldásokat, míg a linux teljesen jogosan nem.
-
hapakj
őstag
Bazite alatt néztem 7800x3d + 5070Ti-al. Pont annyi cím futott jobban mint amennyire rosszabbul... csak épp a merítés nem volt azonos, ahol nyertem pl Space Marine 2 ott talán 5-7%-ot nyertem. Cserébe pl az Ubi címek kegyetlenek... Outlaws stutter + -10-15% Winhez képest.
Bőven van baj a zárt driverekkel... amíg nem lesz nyitott driver a zöldek részéről addig azért erős kijelentés ez a nincs vele probléma.

Pedig nagyon próbáltam megszeretni mert közel olyan pattogós volt Bazite alatt a gépem mint a céges M4 Pro-m. Játszósnak meg gimmicknek jó de daily drivernek mint gaming setup alatt nem épp.

Amúgy linuxon nincs dx12, hanem emulálva van proton által vulkan felett.
S a vulkan descriptor kezelésének modelljei nem tesznek lehetővé hatékony descriptor emulációt nvidia hw esetén.
Legalábbis eddig. Ezért készült a Vulkan Descriptor Heap extension és valszeg a használata alapértelmezett lesz a protonban és sok nvidián tapasztalható probléma meg fog szűnni
Érdemes akkor újratesztelni a dolgokat [link]Bővebben a különböző hw-ek descriptor kezeléséről itt lehet olvasni: [link]
A DX12 modellje eléggé AMD-re lett szabva, de natív driver implementációval windowson az nvidia is egész jól megoldotta.
Viszont Vulkan felett az emuláció problémás volt, s az új extensionnel lényegében a vulkan átemelte a DX12 megvalósítását, így a proton - vulkan - nvidia hw is közel olyan hatékony lehet mint windowson

-
hapakj
őstag
-
Reggie0
titán
-
Micsurin
nagyúr

-
hapakj
őstag
-
Reggie0
titán
-
hapakj
őstag
egy kernelnel 5-10-szer nagyobb belathatatlan blob
- és ez miért baj, ha működik?Nem, nvidia nem fog opensource drivert csinálni.
-
Reggie0
titán
Azt leszamitva, hogy egy kernelnel 5-10-szer nagyobb belathatatlan blob, ja valoban nem kell csinalnia. Csak eppen igeny van ra. Ha az igenynek jelentos anyagi vonzata is lesz, hidd el meg fogja csinalni. A penz beszel.
-
hapakj
őstag
Én még mindig nem értem mit kellene az nvidiának csinálnia.
Ott a linuxos driver, tapasztalatom szerint semmi probléma vele. Fejlesztettünk Windows / Linux-ra grafikus alkalmazást, sose volt különbség.
Opensource drivert, meg biztos nem fog az nvidia csinálni.
-
Reggie0
titán
Ezügyben szerintem a zöldeknek kéne megmozdulnia főleg, nem hiszem, hogy a Valve hátráltatná a dolgot. Ezzel az új verzióval megjelent a támogatás számos másik handheld-re is, Intel alapúakra is, nem csak AMD. Én egyébként pont emiatt váltottam RTX 4070-ről RX 9070-re, a jobb Linux támogatás miatt. Bazzite tökéletesen működik rajta, teljesen SteamOS-szerű élmény a full AMD-s gépemmel.
Szerintem a kritikus tömeget kéne elérni (mondjuk stabil 5+ % Steam részesedés), hogy már ne tudják olyan könnyen ignorálni az online játékok fejlesztői se az anti-cheat megoldásaikkal.
Nvidia-nak most tok mindegy, az AI elvisz minden GPU-t, nem kell kuzdeniuk a konzumerekert. A datacenteres alkalmazas miatt amugy is erosebben kezdtek linux ala fejleszteni, ezt maga Linus allitotta.
-
RaZroX
addikt
Az érdekes az, hogy Bazzite alatt a játékokkal kábé annyi probléma van, mint Windows alatt is, csak mások.
Windows alatt is szét tud esni a driver a képkockagenerálás, DLSS, DLAA, HDR meg hasonló beállítások kombinálásánál és variálásánál - Bazzite-on meg érdekes módon stabilabb a framerate, csak más inkompatibilitási problémák tudnak megjelenni. Pl. a Helldivers 2 tökéletesen megy, csak van egy vékony keret az ablak körül. Más játékok egy alt-tab után tudnak szétesni, és hasonlók.
Akárhogy is, remélem, hogy végre megmozdul valami lassan NVidia fronton is. Azért ha belegondolok, hogy 10 éve milyen volt Linux alatt játszani... Eszünkbe se jutott.Én fullscreen-re váltottam pont emiatt a Helldivers 2-nél.
-
Dester31
tag
Az érdekes az, hogy Bazzite alatt a játékokkal kábé annyi probléma van, mint Windows alatt is, csak mások.
Windows alatt is szét tud esni a driver a képkockagenerálás, DLSS, DLAA, HDR meg hasonló beállítások kombinálásánál és variálásánál - Bazzite-on meg érdekes módon stabilabb a framerate, csak más inkompatibilitási problémák tudnak megjelenni. Pl. a Helldivers 2 tökéletesen megy, csak van egy vékony keret az ablak körül. Más játékok egy alt-tab után tudnak szétesni, és hasonlók.
Akárhogy is, remélem, hogy végre megmozdul valami lassan NVidia fronton is. Azért ha belegondolok, hogy 10 éve milyen volt Linux alatt játszani... Eszünkbe se jutott. -
hapakj
őstag
Szerintem épp a valve hátráltatja, mert nem nagyon akarnak closed source komponenseket a steam os ökoszisztémába.
-
hapakj
őstag
A Linuxnak, mint gaming oprendszernek akkor ugrana hatalmasat a támogatása, ha nem csak az AMD, hanem az NVidia is kínálna hivatalos drivert. Tudom, léteznek gaming linux oprendszerek (én is használok Bazzite-ot RTX5090-nel), de az NVidia támogatás egyelőre nemhivatalos, és körülményes. Nem bánnám, ha a Valve szép lassan ezt direkt vagy indirekt módon el tudná érni a zöldeknél is, de tekintve, hogy mennyire az AI fonja át az egész céget mostanában, nincsenek illúzióim.
van hivatalos driver, legalábbis closed source.
Igazából szerintem nincs akadálya, hogy azt beletegyék a Steam OS-be.
Ez leginkább a Valve döntésén múlik, vagy pénzelik az nvk fejlesztését, amiből esetleg lesz valami.
-
Sidorovich
senior tag
A Linuxnak, mint gaming oprendszernek akkor ugrana hatalmasat a támogatása, ha nem csak az AMD, hanem az NVidia is kínálna hivatalos drivert. Tudom, léteznek gaming linux oprendszerek (én is használok Bazzite-ot RTX5090-nel), de az NVidia támogatás egyelőre nemhivatalos, és körülményes. Nem bánnám, ha a Valve szép lassan ezt direkt vagy indirekt módon el tudná érni a zöldeknél is, de tekintve, hogy mennyire az AI fonja át az egész céget mostanában, nincsenek illúzióim.
-
Dester31
tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- AMD Ryzen 7 7700X / RX 6950 XT 16GB / 32GB DDR5 RAM / 3TB SSD konfig eladó ÁRON ALUL!!!
- GAMER/ESPORT PC /I5 7500/RX 590/B250/2x8GB 2400MHZ/256GB SSD/1.5TB HDD/600W/
- Eladó RTX 5070, Ryzen 7 9700X, 32Gb DDR5, 1TB M.2, 850W Gamer PC!
- Intel Core ULTRA 9 285K +32GB 7600MHz Patriot Viper XTREME 5 DDR5 kit! (Bolti ár kb 500ezer Ft!)
- Eladó GMKtec K8 Plus mini pc és egy AOOSTAR EG01 eGPU dokkoló
- Lenovo ThinkPad // T - Széria // X1 carbon // X1 Yoga 2-in-1 // és a többiek... 8-12. gen. 12-15"
- Dell Precision 7550,15.6",FHD,i7-10850H,32GB DDR4,256GB SSD,T2000 4GB VGA,WIN11,LTE
- 1TB, 750GB, 500GB, 320GB, 250GB notebook 2,5" HDD-k. Több db. (100/100%)
- Bomba ár! Dell Latitude 5420 I I5-1145G7 I 16GB RAM I 256GB SSD I 14" FHD I W11 I Gari!
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!

Érdemes akkor újratesztelni a dolgokat