Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hobby elektronika
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - nagy képernyő mindenre
- Kivizsgálja az Arc meghajtó magasabb többletterhelésének az okát az Intel
- Azonnali alaplapos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Robitrix
senior tag
Hát ez az. ahogy az emberek 99,9%.nak pont úgy a programoknak a 99,9%-nak nincsen szüksége vektorgrafikus műveletekre. Vagyis tényleg full felesleges beleintegrálni szokásos asztali CPU-ukba. Ha meg mégis csak szükség van hasonló adatok egyidejű párhuzamos feldolgozására, akkor ott van a gépekben a GPU. Mára a CPU-ba épített grafikákban is ezres számban vannak párhuzamos SIMD müveletekre alkalmas hardverek. itt elsősorban shader egségekre gondolok, amik a alakzatok feltexturázását végzik. Plusz van még bennük pár száz egyéb regiszter. Ha ilyen megoldás kell akkor mára simán rátestálják a feladatot a GPU-ra. Nem véletlenül szaporodnak a GPU-t is használó szoftverek.Egy GPU-nak mindegy azért, hogy pixeleket számol vagy pár ezer egyéb adatot egyidőben.
-
ricsip
addikt
Mert az E-ben az E betű az energy efficient-et jelenti, azaz fogyasztásban alatta van (kellene lennie) a P-hez képest. Ha már lassabb, legalább valami előnye legyen, ugyebár.
Az avx512-vel ehhez képest elszáll a fogyasztás (nagyon), sokkal jobban visszaesik az órajel (azaz vissza kell vennie az órajelet) mert a komplett power budget-ből kifut, tízezer ciklusig kb. szinte levegőért kapkod a komplett utasításvégrehajtási részleg, leáll a pipeline. Ilyen áron semmi értelme nem lett volna az E core-ba is rakni avx512-t. Viszont ezzel meg komplett szétcseszték az OS ütemezést. Meg úgy az egész ipar bizalmát az avx agybajban. Nem is csoda h. ott áll az egész lassan 15 év után is, ahol. Van pár agyon-szénné optimalizált benchmark program, meg pár olyan eset ahol a matekos számításokat gyorsítja számottevően. Máshol meg semmi. -
bjasq99
tag
A 11. generációtól a 14. ig benne is van a p magokban a hardveres támogatás asztali procik esetén is, csak a 12. generációtól kezdve az e magok miatt le van tiltva az avx512 a p magokban is mégha tudná is a hardver. Ez azért kellett mert az e magok nem tudják kezelni az avx512 -t, és ha egy ilyen mag egy avx512 es utasítást kapna akkor nem tudna mit tenni. A 12. generációban egy darabig el is tudtad érni az avx512 -t ha letíltottad az e magokat, csak utána kiadott egy mikrokód frissitést, ami végleg letiltja. Különben technikai szempontból meg nem értem, az Intel miért nem adta meg az e magoknak is az avx512 támogatást, minimális tranzisztor támogatással is meg lehetett volna csinálni.
-
ricsip
addikt
Aztán elborzadhatsz egy kicsit vizuálisabb módon is:
https://github.com/InstLatx64/InstLatX64_Misc/blob/main/SIMD_Euler/20250214_x64_AVX512_Euler_v318a_HR.png
a többi diagram a szomszédos könyvtàrakban is érdekes, érdemes szétbézni azokban is. Szerintem van talán max. 1 tucat ember a földön, aki átlátja az avx512-t.
Nem csoda h. kutya nem kapta fel a nagy szoftverfejlesztők közül az avx512-t, köszöngetően annak a minősített elmebajnak, amit az intel követett el ezen a területen
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
rezessanyi #11 üzenetére
Azon csodálkozom, hogy nincs még Abu "rajongói" facebook csoport
-
rezessanyi
csendes tag
Khm. optionális ? tényleg ? opcionális ember! Ha már az A.i. írja meg a cikket, legalább nézd át.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #9 üzenetére
Igen, közben én is utánaolvastam, mi is a helyzet [wiki]
Köszi -
Nagyobb Skylake HEDT/szerver procikban volt régen meg a xeonphi-ben, aztán került tovább fejlesztve. Akkor az volt vele a gond hogy kályha módba kapcsolta a procit és alacsonyabb órajelre. Meg hogy kevés földi halandó tudta kihasználni. Szóval leginkább a hatékonysága volt rossz.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #7 üzenetére
Látod, az lehet!
-
tibaimp
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #2 üzenetére
Én úgy tudom, hogy korábban már benne volt egy fajta AVX512 az Intel CPU-iban, de ki kellett venniük a sérülékenysége miatt, vagy ilyesmi!
-
martonx
veterán
válasz
E.Kaufmann #4 üzenetére
-
E.Kaufmann
veterán
Vannak azok az utasítások, amik arra jók, hogy egy halom adaton ugyanazt a műveleteket hajtsák végre egyszerre. Nagy volt a kupi az újabb változatoknál valamint nem is voltak nagyon hatékonyak a megvalósításaik. Most tett egy engedmény félét az intel, amivel gyengusabb procik is megkaphatják ugyanazt az utasításkészletet és a programozóknak se kell t#köndöfni magukat, hogy épp melyik alverziót/perverziót támogatja adott processzor.
-
martonx
veterán
Kb. semmit nem értettem a cikkből, de ha ettől az x86 versenyképesebb lesz, akkor jó.
-
tibaimp
nagyúr
És ez szerver CPU-kba kerül be, vagy "normál" asztaliba is várhatóak a következő generációkkal már?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Mostantól nem opcionális, hanem kötelező elem az 512 bites mód.
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B365M i7 9700F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- 150db DELL Universal Dock D6000 dokkoló (452-BCYH) (DisplayLink)
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019- i7 9750H 16GB 500GB Radeon Pro 5300M 4GB hibátlan működéssel
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- LG 49WQ95X-W - 49" NANO IPS 10 Bit - 5120x1440 5K - 144Hz - USB Type-C - HDR 400 - G-Sync - FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest