Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • emitter

  őstag

  Sziasztok!

  Érdekes számlát küldött az Elmű legutóbb, 90.000 Ft hátralékot gyűjtöttem össze szerinte az elmúlt évben. Ez napi 5kWh pluszt jelent a befizetett átalányhoz képest.
  Ami meglepő, mivel semmi új fogyasztót nem vettem az elmúlt évben, főleg nem akkorát, ami naponta 5kWh többletet generálna, mert ez rengeteg. Sőt, még le is cseréltem az asztali PC-t egy 40W-ot fogyasztó nettopra, és a mosogatógépet sem használom már 2 éve..

  Az is felettébb furcsa, hogy a leolvasási időszakokat átlagolva 2 tizedesre ugyanannyi napi fogyasztás jön ki. Ez szerintetek reális lehet fizikailag meggondolva? Ennyire egyenletesen fogyasztanék?

  Ugyanakkor a legutóbbi időszakban (2009. aug.1 - szept. 19 között) újra elkezdtem néha használni a mosogatógépet, ami meg azért meg kéne h dobja legalább egy tizeddel a napi átlagot. De nem teszi..

  2007. október előtt azért hasonló a fogyasztás a jelenlegihez, mert akkor még emlékeim szerint intenzívebben használtam a mosogatógépet.

 • Lauda

  félisten

  LOGOUT blog

  Eleg egyszeru az eset. Nezd meg, hogy az elszamolo szamlan az az oraallas van-e, amit mutat(ott) a villanyora. Ha nem, akkor jelezd felejuk. Ha igen es tenyleg nem mukodtettel nagy fogyasztot az elmult evben, akkor valszeg rossz az ora.

  De az is lehet, hogy valaki megherelte a vezeteket es radkotott, volt mar ra pelda. Milyen helyen laksz? :D

  [ Szerkesztve ]

 • emitter

  őstag

  Az óraállás stimmelt, és családi házban lakom, úgyhogy ilyen megcspolás kizárva.. Az óra 1981-es gyártmányú :Y , lehet h gyorsabban pörög? Azért illene ezt maguktól számontartani és kicserélni.. Még a nyaralónkban is kicserélték ingyér pár éve, a hasonló korú órát..
  Asszem kérek akkor egy óraellenőrzést tőlük. Csak azt nem tudom, hogy elfogadják-e indokként h rossz az óra, vagy attól még ki kell fizetnem a hátralékot? Majd kiderül..

 • Lauda

  félisten

  LOGOUT blog

  Most neztem meg az orat, 1954-es gyartasu. :DDD Es van rajt egy 2015-os matrica, gondolom akkor cserelik majd, 1994-ota van fent.Tehat akkor ugyanannyi atalanyt fizetsz evek ota, eddig nagyjabol stimmelt az ev vegi elszamolaskor a befizetett osszeg es az elfogyasztott kw?

  Biztos nem kaptal tavaly karacsonyra plazma tv-t? Vagy nyaron nem ment a klima, ami eddig nem volt?

  Ha egyik sem, akkor valszeg az ora hulyult meg. Az az 5kw naponta onmagaban se keves, sokan osszesen annyit fizetnek havonta, vagy kevesebbet.
  Kerheted az ora bemerest es azt hiszem, ha jo az ora, akkor Te fizeted a bemerest es a le-felszerelest, ha nem jo, akkor ok es elvileg jova kell irniuk a tartozasod, de elobb azert kerdezd meg, szolgaltatoja is valogatja.

  Azzal ne foglalkozz, h a leosztas az evre hogy van, egy program szamolja, gaznal is igy van, tehat nem tukrozi a valos fogyasztas eloszlasat.

  Nincs mit!

  [ Szerkesztve ]

 • nyunyu

  nagyúr

  5-6 eve 2-3k-t kert az Elmu egy ora bemeresert.

  Rakotottek valami borondnyi digitalis kutyut, bekapcsoltattak a mikrosutot, aztan neztek, mennyit porog az ora, meg mennyit mutat a muszeruk.
  Akkor az allapitottak meg, hogy a huszoneves ora kis fogyasztasnal lassabban mer, mint kene.
  Amikor meg lejart a hitelessege, akkor lecsereltek ujra, mondvan a regieket zuzzak be, mennek a kohoba.

  Aztan a szomszed lakas atepitesekor derult csak ki, hogy a kozos falunk tuloldalan levo osszes konnektor az en oramra volt kotve :W

  Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

 • neduddki

  nagyúr

  HI!

  a kor elorehaladtaval egyre lasabban porognek, ezet is csereli ki a szolgaltao ojjanlelekesen:- )

  udv

  neduddki

  p.s. kedvenc docensem hazfelujitas kozbe vette eszre, hogy a szomszedban lako kisse ertlemifogyatekos csalad a haz futeset az O mazzagjatol oldotta meg, rogton harmadaval csokkent a fogyasztsa, elht hogy a szomszed csald megsem ertlmifogyatekos:- )

  https://facebook.com/bestwax.eu, mailto: bestwax.eu@gmail.com hamarosan: www.bestwax.eu a lustasag fel egesseg, en tejjesen egesseges akarok lenni

 • nyunyu

  nagyúr

  Ne is mondd, mi tarsashazunkban is van egy ilyen (allitolag) ertelmifogyatekos familia.
  11-12 eve megvettek a kozos padlaster egy reszet 150k KP+1M ertekben megjavitjak a tetot cimszoval (ami azota is elmaradt :( ), aztan jol lekeritettek a padlas tobbi reszet is. Csoka allitja, hogy van kulon villanyorajuk, de igy is irrealis a lepcsohaz vilagitas villanyoraja altal mutatott ertek.

  Felsobb szinteken lakok azt is tudni velik, hogy nyaron azert folyik naluk egesz nap a viz, mivel igy hutik a forro padlasteret.
  Vizora az ugye nincs, ugyhogy ezt is az egesz haz fizeti kozos koltsegben. :W

  Parszazezres kozoskoltseg tartozasukat sem lehet behajtani rajtuk, mert papiron csak partizezer segelyt kapnak, nem lehet levonatni belole.

  [ Szerkesztve ]

  Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

 • Ariadne

  őstag

  Először is szóljatok az ELMÜ-nek, hogy lopják az áramot, ők utána megoldják, hogy bejussanak és rájuk verjék.
  Aztán rá kell terhelni a lakásra a teljes tartozást, ami a társasházzal szemben fennáll, azzal a dolog megoldva, csak meg kell szavazni és egy ügyvéd kell hozzá. Egyszerű, jogszerű, hatékony... :U
  Ja lehetőleg ne azt a balfék ügyvédet, aki ezt a padlástér eladást intézte, mert az egy ritka gyengén megírt szerződés lehet, ha nincsenek benne hatékony következmények arra, ha nem teljesítik a dolgot.

  "In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

 • nyunyu

  nagyúr

  Nem olyan egyszeru az.

  Szerzodesuk a kettovel ezelotti KK muve, mostani teljesen elkepedt, amikor valamelyik tulajdonostars a kezebe nyomta a sajat peldanyat a rendkivuli gyulesen.
  Nem ertette, hogyan lehetett ennyire pongyolan fogalmazni, gyakorlatilag csak a 150K volt eloirva, mint kotelezoen befizetendo cucc, azt anno befizettek, tobbi opcionalis.

  Elozo KK probalta oket kiturni a padlasrol, de nem tul hatekonyan, volt valami per is, azt a lakok elvesztettek, rajuk lett verve valami 200k ugyvedi koltseg, azzal is lognak.

  Padlaster beepitesre mar ~4-5 eve megvan az epitesi engedelyuk, azota hosszabbitgatjak, erdemi munka el sem kezdodott, haz allapota egyre csak romlik :(

  Regebben valamit foltoztak a teton, csak ennek az osszes szamlaja az elozo KK-nknal van, aki szoren szalan eltunt a haz irataival, miutan tavaly kirugtuk. -> se pro, se kontra nem lehet bizonyitani semmit.

  Aram+vizlopasra jegyzokonyvon kivul (*) megbiztuk a KK-t, hogy juttasson be valami szerelot az azo szintek allapotfelmerese cimszoval a padlasra, aki aprolekosan atnezi, mi merre hogyan van, tenyleg fennall-e a felsobb szinteken lakok gyanuja, csak utana lepunk az Elmu fele.
  Vizorat meg kapnak a haz koltsegere, onnantol egyertelmu lesz, hogy mi a kozos es mi nem.
  (Viz kerdes engem mondjuk nem erint, mivel nekem van oram, csak annyit fizetek, amennyit tenylegesen fogyasztok, de a haz tobbi fogyasztasat alapterulet aranyosan dobjak szet az ora nelkuliek)

  Ugyvedre+perre baromira nincs penze a haznak, elozo KK-t is ezert hagytuk futni, mivel bizonytalan lenne a kimenetele a masfel milla utolag beerkezett kozmuszamlak vs "haz tartozasa 0, amikor atadtam", illetve a masik oldalrol hangoztatott 10 ev alatt nem vett fel semmi dijazast sem, pedig neki az jarna ervek kozti csatanak.
  Lehet, hogy meg tobb kara lenne a haznak a perbol :(

  Tobbit mar olvashattad a lakasfelujitos topikban.

  *: padlast bitorlo familia tulajdonostars, igy jar neki kozgyulesi jegyzokonyv, igy elore fel tudna keszulni a "fuggetlen ellenorzobizottsagot" alkoto jomunkasemberek fogadasara...
  (Szomszedokat, KKt eleve be sem engedi :( )

  [ Szerkesztve ]

  Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

 • Ariadne

  őstag

  A tartozás ráterheléséhez nem kell per, bár ügyvéd igen, kerestem egy tájékoztatót is tessék klikk, annyi a korlát, hogy közös költség tartozásra lehet csak, ha 6 havi felhalmozódott. Ha nincsenek meg a régi papírok, várni kell fél évet, felszólító leveleket küldjön a KK, aztán hajrá, az új tartozásra bejegyeztetni. De érdemes megtenni, mert így nagyot csökken a lakásuk értéke és értékesíthetősége. Aztán elvileg végrehajtást lehet kérni (ehhez már kell a per is, ez igaz, de ha a KK felszólító leveleket küld a tartozásról, ez is egyszerű ügy) és akár elárvereztetni a lakásukat, ez azért már talán elég visszatartó erő. :U

  Az nem lehetséges, hogy maga a KK írta volna a szerződést, mivel ingatlan adásvételt csak ügyvéd által ellenjegyzett szerződéssel lehet kötni. :U Azt pedig épeszű ügyvéd úgy alakítja ki, hogy ilyen helyzet ne alakulhasson ki, ez nem ördöngösség azért. Nem kell hagyni legközelebb, hog a KK intézze, ti vagytok a tulajdonosok, nézzetek a körmére. Ha ilyen ellenjegyzett adásvételi szerződés nincs, akkor viszont nem szerezhette meg a padlásteret, goto önkori jegyzője birtokvédelem iránt, mivel közös tulajdon, köteles beengedni a KK-t vagy bármelyik lakót...

  Az ELMÜ meg ha bejelentitek, hogy szerintetek lopja az áramot, meg fog próbálni bejutni, sőt köteles is elhárítani az ilyen eseteket, mert életveszélyes is lehet a dolog. Szóval konkrétan ezt érdemes lenne megpróbálni.

  Ez a több kára lenne a perből meg butaság, csak egyszer kellene elintézni a dolgot rendesen. A nem fizető lakót is ha megfelelően felszólítod, utána nem gond a per sem. Éppen így lesz folyamatosan évtizedek alatt hatalmas kára minden lakónak, de hát ha ezt tűritek és nem tesztek ellene (pedig lehet), akkor így jártatok...

  [ Szerkesztve ]

  "In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

 • nyunyu

  nagyúr

  De megis mire szolitsuk fel, ha azt sem tudjuk, ki mennyivel log?

  Ezert nyeltunk egy nagyot, es huztunk egy vonalat, hogy eddig tartott a mult, KK valtas ota feketen-feheren vezetve van a kozoskoltseg tartozas (*), azon nincs mit vitatni, bevasaljuk.
  Padlasteri viz+villanyora kiepitese/atnezese utan a tobbi is egyertemu lesz, nem a tobbi lako fogja osszedobni a rezsijuket kozoskoltsegkent, hanem dedikaltan ok fognak logni a kulonbozo kozmucegeknek.

  Tetovel kapcsolatban en sokaig ugy tudtam, hogy a padlasteri lakas kialakitasaval parhuzamosan le lesz cserelve, csak hat az elozo KK hosszu evekig sikeresen akadalyozta oket az epitesi engedely megszerzeseben.
  Olyan is elofordult, hogy az onkormanyzathoz beadott kerelmuk "eltunt", mielott az epitesi osztaly elbiralhatta volna...

  *: elozo KK valami hevenyeszve osszeirt sajtcetlikkel szorakoztatott minket ezen cimszo alatt :(
  Ezert is rugtuk ki...

  Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

 • emitter

  őstag

  Úgy néz ki, hogy a mérőóra nagyjából jól mér (ellenőriztem egy fogyasztásmérővel), a napi fogyasztás eltérését az előző évekhez képest ez az hülye átalánydíjas rendszer okozza.
  Most legutóbb pl. napi 13 kWh (vez+24 órás) átlagot számoltak, eddig 25-öt, azelőtti évben 19-et, 3 éve pedig 23-at..

  A legfrissebb számlán egy szept. 20-tól nov. 15-ig terjedő (2 hónapnyi) időszakra 410 kWh-t számoltak el a 24 órás áramra, pedig az előző számlán 410 kWh/hó átalányt állapítottak meg. Tehát itt valószínűleg human error történt.

  Most már én is elhatároztam h átállok a havonkénti bediktálásos módszerre..

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák