- Apple MacBook
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Milyen monitort vegyek?
- Kompakt vízhűtés
- Home server / házi szerver építése
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
25700 - 25601
26210 - 26201 26200 - 26101 26100 - 26001 26000 - 25901 25900 - 25801 25800 - 25701 25700 - 25601 25600 - 25501 25500 - 25401 25400 - 25301 25300 - 25201 25200 - 25101 25100 - 25001 25000 - 24901 24900 - 24801 24800 - 24701 24700 - 24601 24600 - 24501 24500 - 24401 24400 - 24301 24300 - 24201 24200 - 24101 24100 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tsebacsi
nagyúr
Bmw iX1 - kb két hete kapott új szoftvert (OTA) azóta nem lehet telefonról klímát indítani. Dudálni, villogtatni, ajtót nyitni / zárni lehet, de a klimatizálást nem indítja.
Másnál mi a helyzet?
Rack Autó szerint újra kéne húzni am-blokk a szoftverét, de ehhez be kell menni kb 3 óra - tökre nincs kedvem hozzá
Próbáld ki hogy az appot törlöd és újrarakod a telefonon, nekem ez megoldott egy távvezérlős hibát az autóval.
-
hunspikey
őstag
Bmw iX1 - kb két hete kapott új szoftvert (OTA) azóta nem lehet telefonról klímát indítani. Dudálni, villogtatni, ajtót nyitni / zárni lehet, de a klimatizálást nem indítja.
Másnál mi a helyzet?
Rack Autó szerint újra kéne húzni am-blokk a szoftverét, de ehhez be kell menni kb 3 óra - tökre nincs kedvem hozzá
-
S-eye
senior tag
-
GhostRelay
kezdő
Melyik szervizt ajánlanátok Budaörs vonzáskörzetében, ahol első körben utána tudnék kérdezni egy kiszemelt Cupra Born alvázszámnak? Azt akarom megtudakolni, hogy volt-e a kötelező szervizen és minden rendben van-e így a garanciával. Vagy ha bármi gondja lesz az autónak, akkor tudjak vele hova menni...
-
passatgt
aktív tag
B10-ben is LFP van és HA-ban csináltam egy automatizálást, hogy 3 hétig 90%, 1 hétig 100% a töltés limit, hogy ne kelljen gondolkodni rajta
-
P00By
nagyúr
Nekem így van! És otthon mindig 100 %-ra töltjük, télen a nagy hidegben (volt -10 meg -14 fok is) 2-3 naponta kellett, akkor is minden alkalommal 100 %-ra.
MOD: Tesla M3 (lfp)
-
S-eye
senior tag
Akkor ne legyen visszatartó erő az elektromos autó ellen, hogy nyáron tűzni fog rá a nap, télen meg ráfagy a hó, mivel nem tudom garázsban tartani?
Mert eddig jól hangzik minden, és ha bővíteném a napelem mennyiséget, akkor lényegében ingyen* autóznánk.
-
Doki16
addikt
Kia/Hyundai autóknál már többször ki lett mutatva, hogy a tartós 20-80% vagy az általad említett 30-70% között tartott akku elkezd degradálódni jobban. Persze a koreai gyártók sem találták fel a tökéletes akkut, de jobbat tesz neki ha 100%-ra van töltve legalább heti egyszer. Úgy van megcsinálva, hogy amikor neked 100%-ot mutat az valójában csak 97% SOC. De muszáj teletölteni, mert csak akkor tudja a BMS jól balanszírozni a cellákat. Ha ez nem történik meg, akkor elmásznak a cellák és "beindul" a degradáció.
De ne aggódj, ha csak mondjuk havonta egyszer tudnád teletölteni akkor sem lesz gond. Akkor károsodnak komolyabban a cellák ha örökké csak 20-80 között használják.
Ioniq 28 a legjobb példa erre. Kis akkus kocsi ezért mindig teletöltik általában az emberek. 7-8 éves korukra is még mindig közel tudják azt mint új korukba. 200k km körül is mindössze 10-15% körül alakul a degradáció ami mindössze 25-35km hatótáv csökkenést jelent.
-
S-eye
senior tag
Nem kell rá figyelni egyáltalán, hogy minden nap töltsed.
De ha mégis akkor a Niro mehet akár minden nap is 100%-ra ha használod folyamatosan.
Ebből a szempontból a Kia/Hyundai akkuk elég felhasználóbarátra készültek, mert csak arra kell figyelni, hogy nem szabad állandóan csak 20-80% között használni. [link]Használd ahogy jónak látod. Csak az a lényeg, hogy legalább heti egyszer legyen 100%-ra töltve.
2 éve van napelemem. 5 éve EV-zek. Az utóbbi két évben akkor töltöm a kocsit (márciustól-novemberig) amikor a süt a nap. Délután 16-ra érek haza, ez azt jelenti, hogy kb csak 3kW-ot tudok már kivenni a napelemből/akkuból 1-2 óráig. Tehát midnen nap töltőm a kocsit ilyen 5-8kwh-val és hétvégén egyszer tele. Köszöni szépen tökéletesen jól van, 100% a SOH. Télen amikor nincs napsütés igazán, mert amúgy is elhasználja a háztartás az áramot. Akkor pedig heti egyszer töltöm a kocsit amikor lemerült ilyen 20% környékére. Késő este felteszem 11kW-al és feltölt kb 5 óra alatt. Így a legkevesebb a veszteség. Maximálisan fillérbaszó vagyok
képes vagyok napi többször mászkálni a garázsba, hogy a napsütés függvényében állítsam a töltés áramerősségét.Ismerős a mentalitás nekem is
Viszont én nem tudnám garázsban tartani, csak az udvaron. Kell ettől tartani, hogy erősebben degradálódik az akku? Ezért is kérdeztem a 30-70% töltési tartományt. -
Doki16
addikt
Nem kell rá figyelni egyáltalán, hogy minden nap töltsed.
De ha mégis akkor a Niro mehet akár minden nap is 100%-ra ha használod folyamatosan.
Ebből a szempontból a Kia/Hyundai akkuk elég felhasználóbarátra készültek, mert csak arra kell figyelni, hogy nem szabad állandóan csak 20-80% között használni. [link]Használd ahogy jónak látod. Csak az a lényeg, hogy legalább heti egyszer legyen 100%-ra töltve.
2 éve van napelemem. 5 éve EV-zek. Az utóbbi két évben akkor töltöm a kocsit (márciustól-novemberig) amikor a süt a nap. Délután 16-ra érek haza, ez azt jelenti, hogy kb csak 3kW-ot tudok már kivenni a napelemből/akkuból 1-2 óráig. Tehát midnen nap töltőm a kocsit ilyen 5-8kwh-val és hétvégén egyszer tele. Köszöni szépen tökéletesen jól van, 100% a SOH. Télen amikor nincs napsütés igazán, mert amúgy is elhasználja a háztartás az áramot. Akkor pedig heti egyszer töltöm a kocsit amikor lemerült ilyen 20% környékére. Késő este felteszem 11kW-al és feltölt kb 5 óra alatt. Így a legkevesebb a veszteség. Maximálisan fillérbaszó vagyok
képes vagyok napi többször mászkálni a garázsba, hogy a napsütés függvényében állítsam a töltés áramerősségét. -
F-ECT$
titán
-
S-eye
senior tag
Igen erre gondoltam. 10kWh-ból legalább 1,5kWh elmegy a fedélzeti rendszer működtetésére és az egyéb veszteségekre.
Ahogy írod, csak ezért nem érdemes kiépíteni egy 3 fázisú rendszert. Csak ha már eleve adott, akkor érdemes kihasználni a maximumot.
Amúgy nem kell töltögetni minden nap. Hagyod lemerülni ameddig neked szimpatikus és után mehet 100%-ra hetente egyszer. Ez a legjobb a Niro akkujának.napi szinten töltve pedig 30-70% között maradjon?
-
Doki16
addikt
Most arra gondolsz, hogy az autó elektronikája sokat fogyaszt töltés közben, és a töltés 15%-a csak arra megy el?
Azért érdekel az 1F töltés, hogy tudjam, hogy az én szokásaimmal és napi futasteljesítménnyel lehet elég 2-3 óra 16A töltés, vagy éjszakai 10A-es töltés is.
25-30km max amit szoktunk vezetni.
Ha túl lassúnak bizonyulna a töltés, csak akkor építeném ki a 3 fázisos autós töltőt. Előtte meg menne egy 1 fázisos teszt.
Igen erre gondoltam. 10kWh-ból legalább 1,5kWh elmegy a fedélzeti rendszer működtetésére és az egyéb veszteségekre.
Ahogy írod, csak ezért nem érdemes kiépíteni egy 3 fázisú rendszert. Csak ha már eleve adott, akkor érdemes kihasználni a maximumot.
Amúgy nem kell töltögetni minden nap. Hagyod lemerülni ameddig neked szimpatikus és után mehet 100%-ra hetente egyszer. Ez a legjobb a Niro akkujának. -
S-eye
senior tag
-
F-ECT$
titán
Most arra gondolsz, hogy az autó elektronikája sokat fogyaszt töltés közben, és a töltés 15%-a csak arra megy el?
Azért érdekel az 1F töltés, hogy tudjam, hogy az én szokásaimmal és napi futasteljesítménnyel lehet elég 2-3 óra 16A töltés, vagy éjszakai 10A-es töltés is.
Ha túl lassúnak bizonyulna a töltés, csak akkor építeném ki a 3 fázisos autós töltőt. Előtte meg menne egy 1 fázisos teszt.
100 km-en eszik a kocsi kb 20 kwh-t, a 25-30 km-en ez kb 5-6 kwh.
10A-es töltés esetén kb 2 kwh megy bele óránként, tehát 3 óra alatt visszatöltöd.
16A-rel 2 óra alatt is megvagy.
-
S-eye
senior tag
Lehet de nem érdemes. Ha tudod, akkor a legjobb töltési mód a 3x16, 11kW. Ilyenkor a leghatékonyabb a töltés és így a legkisebb a veszteség. Ha mindenképpen egy fázisról akarod tölteni, akkor is célszerű kimaxolni 32 amperre. Ha csak 1x10-16 amperrel töltenéd, akkor simán eléri a veszteség a 15% körüli értéket.
-
Doki16
addikt
Lehet de nem érdemes. Ha tudod, akkor a legjobb töltési mód a 3x16, 11kW. Ilyenkor a leghatékonyabb a töltés és így a legkisebb a veszteség. Ha mindenképpen egy fázisról akarod tölteni, akkor is célszerű kimaxolni 32 amperre. Ha csak 1x10-16 amperrel töltenéd, akkor simán eléri a veszteség a 15% körüli értéket.
-
S-eye
senior tag
-
Doki16
addikt
Sziasztok! Laikusként kérdéznek, mint aki érdeklődik az elektromos autók iránt. Most csak az egy fázisról való töltésről. Kia e-Niro eléggé szimpatikus, amit napelem miatt otthonról is tölthetnék, de első körben csak 1 fázisról.
Ha van egy 3F AC (11kW) töltésre képes Kia e-Niro (2020-2022), az milyen árammal tölt otthoni AC hálózatról? Bemegy 16A 1 fázison 230V-ról, és a kocsi elosztja mondjuk 5-5-5 Amperre, vagy csak simán megy tovább egy fázison a 16A?
Minden 3 fázissal tölthető Niro az alábbi módon müködik:
3 fázison 3x16 ampert vesz fel,
1 fázison 1x32 ampert tud felvenni.
Ilyenkor ha egy fázison töltőd akkor a töltő két egységét kapcsolja össze és úgy csinálja, hogy 32 ampert tudjon. (Nem tudom a pontos szakkifejezéseket, még Varsányi Péter magyarázta és nála olvastam)Viszont ha te három fázisról töltőd és mondjuk csak 3x6 amperrel akarod akkor egészen pontosan így fog tölteni:

A névlegeshez képest a Niro/Kona páros mindig egy amperrel kevesebbet vesz fel. -
chungey9
tag
Sziasztok! Laikusként kérdéznek, mint aki érdeklődik az elektromos autók iránt. Most csak az egy fázisról való töltésről. Kia e-Niro eléggé szimpatikus, amit napelem miatt otthonról is tölthetnék, de első körben csak 1 fázisról.
Ha van egy 3F AC (11kW) töltésre képes Kia e-Niro (2020-2022), az milyen árammal tölt otthoni AC hálózatról? Bemegy 16A 1 fázison 230V-ról, és a kocsi elosztja mondjuk 5-5-5 Amperre, vagy csak simán megy tovább egy fázison a 16A?
Három darab 1fázisú töltőelektronika van benne, 1 fázisnál csak egy működik.
-
S-eye
senior tag
-
Andras6800
senior tag
Nem panaszkodtam itt, azért nem találtad. Részben privát bikernek meséltem, de nagyon megbántam utólag, hogy nem 1-1 vele csináltattam a töltőt.
Ki szeretném emelni, hogy az irritáció egy jelentős része nem 1-1 a wallbox gyártó hibája.
Lassan 3 éve vettem egy 3 fázisú fehér Pulsar Plus 22kw-os 3 fázusó töltőt. Mivel nem volt a boltban raktáron, futár hozta 1 hét múlva. De 1 fázisút küldtek. Ezt jeleztem, cserélték gyorsan. Másnap jött a futár, elvitte a "régit" és hozta az újat.
Felraktuk az töltőt, bekötöttük, de hibás volt a led az előlapon. Magyar viszonteladó supportal online levelezés - reset, minden, de maradt a hiba.
Futárral küldött a wallbox csere előlapot... 1 fázisú töltőhöz.
Jeleztem a viszonteladónak(elvégre ők intézték a wallboxal is a csere előlapot), hogy ez így nem lesz jó. (Wallboxnál előlapba integrálva van a vezérlő elektronika).Hát hú meg ha, akkor adnak egy teljesen új töltőt, mert ügyfélelégedetség...
Pár nap, hozza a futár, lecseréljük a töltőt, az újnak is rosz volt a ledje, csak másik led.
Újra jeleztem a magyar félnek, hogy gebasz van. Itt azért már ment a fogszívás, vásárláshoz képest elment kb 2-3 hónap. Pontosan nem emlékszem már, de ezen a ponton mondta a magyar viszonteladó, hogy akkor black friday és egyébb, ad nekem cserére egy Wallbox Commander 2S-t. Azon csak 1 led van, az csak nem lesz szar
Meg persze győzködött, hogy hát milyen jó a wallbox, ez kirívó eset.Nah ez működött egészen tavaly tavaszig amikor az appban meg webes felületen elkezdett össze vissza mindet mutatni. Mennyit tölt hálózatból, mennyit napelemből, stb. Wallbox nemzetközi supporttal kb 3-4 hónapig nyomoztuk a hibát. Volt kismillió gyári reset, meg SW update, meg minden, de nem javult meg. Ekkor mondták, hogy hát akkor jaj meg juj... küldenek egy cseretöltőt gariban és ráadásul egy Commander2-t mert 2S már nincs. Ezen a ponton kerestem meg a viszonteladót, hogy itt a levél, számítsa be a Wallboxos cuccot és veszek egy Voltie-t.
És lett egy Voltim.
-
pontyos
senior tag
-
Rolly
veterán
Ez szerintem auto / akku függő. Q6 esetén pl alap a 80% toltés s ehhez írja az akkukímélő módot... de a samsung s26 telefonnál is a full töltés az amit nem ajánlanak.
Mindenesetre nálunk a q6 havi 1-2 alkalommal így is fullra van töltve, mert kell a hatótáv.
-
Doki16
addikt
Köszönöm szépen, elkezdem mazsolázni!
Valahogy úgy is kialakul, és rutinná fejlődik majd. Napi kb 40 km - t megyek majd, szóval a 20-80 is lehet csak három naponta lesz szükséges.
Most nézem a tervezőt, köszi mindenkinek, valóban nagyon ötletes!!
Utolsó kérdés 😊 egyelőre, valóban látni a töltők foglaltságát 😲😲 az úgy akkor eléggé megkönnyíti!Milyen villanyautót veszel? Csak azért kérdem, mert nem szabad túl sokáig csak 20-80% között hasznalni. Legalább havi egyszer érdemes teletölteni 100%-ra.
-
pontyos
senior tag
Én ezeket használom. [kép]
A legjobb a Tesla és a Tea szerintem. Mobiliti nagyon sok van de baromi drága.
Van még ezeken kívül OMW ami nagyobb cég. És még gondolom van több kisebb is de én ezeken kívül többet nem ismerek.
A plugshare töltő kereső. Az ABRP, pedig az egyik legjobb útvonaltervező.Köszönöm szépen, elkezdem mazsolázni!
Valahogy úgy is kialakul, és rutinná fejlődik majd. Napi kb 40 km - t megyek majd, szóval a 20-80 is lehet csak három naponta lesz szükséges.
Most nézem a tervezőt, köszi mindenkinek, valóban nagyon ötletes!!
Utolsó kérdés 😊 egyelőre, valóban látni a töltők foglaltságát 😲😲 az úgy akkor eléggé megkönnyíti! -
Mauzes
addikt
Sziasztok, kicsit felületes kérdés lesz, de hátha kapok hasznos tipeket. 2021-es BMW 330e plugin járgányomat cserélném egy EV-re. Nagyságrendileg 9-10M között kaphatok majd érte, és nem nagyon szeretnék jelentősen ráfizetni. Főleg mivel alig megyek vele, évi 6-8 ezer km, csak városi használat.
Két kategóriában gondolkodom:
1. Mivel úgy sem megyek sokat, engedek a színvonalból és inkább spórolok kicsit. A ~7 mFt +/- 0,5 mFt sávból választok valami megbízható rohangálós autót.
2. A befolyó vételárat ráköltöm az autóra, ~9,5 mFt +/- 0,5 mFt körül nézelődöm. És ekkor azt nyerem, hogy vagy közelebb maradok a prémium szegmenshez, vagy pedig fiatalabb autóm lesz.A kérdés pedig, hogy vannak-e most úgymond "tuti tippnek" vagy "legjobb vétel"-nek számító típusok a használt piacon. Hülye kérdés olyan szempontból, hogy a piac jól beárazza a termékeket és végig kell nézni a preferenciák alapján. De mivel túl nagy a kínálat, ezért próbálnék orientációt találni olyan szempontból, hogy nem annyira érdekel, milyen autó, hanem hogy jó ár/érték aránya legyen. Mondok pár ötletet, hogy milyen szempontokat tudok elképzelni, ami mentén egyáltalán tippeket remélek egy ilyen kérdésre (és ezek csak random hasraütés-szerű példák és nem valós véleményem):
- pl. a Mustang Mach-e egy jó lehetőség használtan, mert újonnan túl volt árazva és nem érte meg, de használtan sokat esik az ára és egy Cupra Born vagy id.3 árában a Ford mégiscsak egy jobb autó
- pl. a BMW i3 egy jó lehetőség, mert olyan sok eladó példány van belőle, hogy a túlkínálat miatt alacsony a használtpiaci ára
- pl. a Polestar 2 egy érdekes lehetőség, mert relatíve ismeretlensége miatt nem keresi senki, jó áron hozzá lehet jutniBármilyen tippet és véleményt szívesen fogadok.
Na pár nap alatt kialakult a fejemben egy shortlist használt EV kapcsán. Bár az előző postom nem sok reakciót kapott, de ha bárkinek van bármi tapasztalata (pozitív vagy negatív) ezekkel kapcsolatban, szívesen veszem.
- Cupra Born - Városba ideális méret, de közben belül egyáltlaán nem kicsi. Szerintem vagányul néz ki, sokkal jobb, mint az ID.3. Legolcsóbb választás lenne (és így legracionálisabb), 7,5M körül már vannak értelmes példányok (bár sok a külföldi példány).
- VW ID.4 - Méretben és praktikumban sokat ver a Born-ra. Bár kicsit semmilyen és unalmas kívül-belül, de tesztek szerint közlekedőeszköznek nagyon kellemes. Ergocomfort ülés tetszett, mikor próbáltam. Ennek is sokat esettt az ára, 8-9M körül már a jobbak vannak.
- Volvo XC40 Recharge - Ebben már némi prémium érzet is fellelhető. Én szeretem a Volvo-k hangulatát, kellemes bennük lenni. Üléspozíció is kellemes(en magas). Van a topikban, akinek nem tetszett a szoftver, de szerintem előnyös az integrált Android és nem rossz a hangvezérlés. Fogyaszt rendesen, de városban nem gond, cserébe megy is szépen. 9M körül már elérhető.
- BMW i4 - Az ára már lélektani határon felül, de teszek vele még egy próbát. Ha érezni fogom azt a pluszt, akkor 1-2 milliót esetleg megérhet pluszban. A felsoroltak közül megjelenésben, belső minőségben, dinamizmusban kiemelkedik. Viszont a szűk beltér - főleg hátul -, az alacsony hasmagasság, alacsony üléspozíció (és persze az ára) nem előnyös. 11M-tól indul felfelé.Amúgy durva, hogy az eladó autók 80-90%-a külföldről behozott, valójában ismeretlen előéletű. Ezektől mindig van egy kis félelmem.
-
Doki16
addikt
Köszönöm a válaszokat, milyen más, esetleges gyors töltő hálózat van még? Nálunk sajna a Lidl töltő taxi droszt lett, így még szóba jöhet Spar vagy Aldi. Melyik a legjobb pl olyan szempontból, hogy app mindig kell? Kártyával lehet fizetni? Vagy legegyszerűbb módszer?
Próbáltam YouTube videókat nézni, de egy értelmes, csak magával a töltéssel foglalkozót nem találtam.
Egyelőre igy kell megoldom, elnézést az esetleg full amatőr kérdésekért 😊
UI : XIII. kerületben bármi köztéri?Én ezeket használom. [kép]
A legjobb a Tesla és a Tea szerintem. Mobiliti nagyon sok van de baromi drága.
Van még ezeken kívül OMW ami nagyobb cég. És még gondolom van több kisebb is de én ezeken kívül többet nem ismerek.
A plugshare töltő kereső. Az ABRP, pedig az egyik legjobb útvonaltervező. -
pontyos
senior tag
Köszönöm a válaszokat, milyen más, esetleges gyors töltő hálózat van még? Nálunk sajna a Lidl töltő taxi droszt lett, így még szóba jöhet Spar vagy Aldi. Melyik a legjobb pl olyan szempontból, hogy app mindig kell? Kártyával lehet fizetni? Vagy legegyszerűbb módszer?
Próbáltam YouTube videókat nézni, de egy értelmes, csak magával a töltéssel foglalkozót nem találtam.
Egyelőre igy kell megoldom, elnézést az esetleg full amatőr kérdésekért 😊
UI : XIII. kerületben bármi köztéri? -
biker
nagyúr
Sziasztok!
Teljesen kezdő e autós lennék, valamikor a nyár végén
DE! Egyelőre utcai töltés lesz csak megoldható, kb 3-5 hónapig, ezért szeretném megkérdezni tőletek, hogy hol és hogyan lehetne a legegyszerűbb a töltés bevásárlás közben, a heti 2 alkalommal ahogy számoltam.
Terv: heti 300 km kb napi 40-60 km maximum - az autó 50kW os
Tudja a 100kW villámtöltést, így a 20-80 pont egy bevásárlás lenne.
Szóval az utcai töltés mennyire szívás? Vagy esetleg már mindenhol van gyors töltő?
Van valami jó töltő térkép Budapesten belül? Mindenhol kell app vagy lehet kártyával fizetni? Köszi előre is!keress olyan lidl-t ahol van 20-30kW-os kisvillám, ott biztosabb a töltési sebesség
plugshare a barátod -
szebe
addikt
Sziasztok!
DE! Egyelőre utcai töltés lesz csak megoldható, kb 3-5 hónapig, ezért szeretném megkérdezni tőletek, hogy hol és hogyan lehetne a legegyszerűbb a töltés bevásárlás közben, a heti 2 alkalommal ahogy számoltam.
Szóval az utcai töltés mennyire szívás? Vagy esetleg már mindenhol van gyors töltő?
Van valami jó töltő térkép Budapesten belül? Mindenhol kell app vagy lehet kártyával fizetni? Köszi előre is!Van valami jó töltő térkép Budapesten belül?
ABRP/Plugshare -
pontyos
senior tag
Sziasztok!
Van valami jó töltő térkép Budapesten belül? Mindenhol kell app vagy lehet kártyával fizetni? Köszi előre is! -
FIREBLADE78
addikt
Szerintem a legjobb és legbiztonságosabb megoldás ha veszel egy 3 fázisú EVSE-t és leveszed róla a csatlakozót. Onnantól kezdve ott a csupasz vezeték amit be lehet kötni a kismegszakítóra közvetlenül. Érdemes elé rakni mindent is még pluszban. [kép]
És akkor ennél nem kell félni ha 10 órán keresztül töltöd 11kW-al a kocsit. Ez persze csak akkor játszik ha nem akarod állandóan hordozgatni magaddal az EVSE-t.Nálam minden cucc a házon belül van a háztartási helyiségben. Ilyen bizbaszokat már nem akarok oda. Így sem férünk el. Bekerül a mosógép / szárító torony, vízlágyító gép + majd akksi,ha lesz pályázat megint. Töltő a telek végében lévő garázsba lesz. De ez még egy év. Lakhatási után. Addig meg tölteni akarok,ha már kertes házam van. Eleget szívtam a lidl és társainál hetente 3x 2024 óta. Belefáradtam.
-
FIREBLADE78
addikt
-
biker
nagyúr
-
Doki16
addikt
Nekem a ház oldalába van egy sima snejdi asfora fedeles (ip miatt) konnektor. Ahhoz jó lehet a 63e-es töltő? Mármint mindig azt hallom,hogy ezek a konnektortok nem erre vannak kitalálva,melegedés stb. Nem szívesen égetném le az új házat. Pláne úgy hogy kvázi könnyűszerkezetes,hiába van benne beton is.
Szerintem a legjobb és legbiztonságosabb megoldás ha veszel egy 3 fázisú EVSE-t és leveszed róla a csatlakozót. Onnantól kezdve ott a csupasz vezeték amit be lehet kötni a kismegszakítóra közvetlenül. Érdemes elé rakni mindent is még pluszban. [kép]
És akkor ennél nem kell félni ha 10 órán keresztül töltöd 11kW-al a kocsit. Ez persze csak akkor játszik ha nem akarod állandóan hordozgatni magaddal az EVSE-t. -
biker
nagyúr
Nekem a ház oldalába van egy sima snejdi asfora fedeles (ip miatt) konnektor. Ahhoz jó lehet a 63e-es töltő? Mármint mindig azt hallom,hogy ezek a konnektortok nem erre vannak kitalálva,melegedés stb. Nem szívesen égetném le az új házat. Pláne úgy hogy kvázi könnyűszerkezetes,hiába van benne beton is.
nem, az asfora kommersz háztartási, 16A 2óra maximum.
vagy 10A-el töltsd max, vagy vegyél oda egy Efapel vagy Legrand autótöltős dugaljat.
vagy amire van adtlapon utalás hogy 16A 24h bírja -
FIREBLADE78
addikt
szerintem ha már raktak fel egy modbusos mérőt az inverterhez, akkor nem kell újabb mérő, mert az már mindent. Froniusnál is így van, egy mérő és az inverter osztja az észt a rendszer tagjainak.
ha sehol a rendszerben nincs még mérő, akkor kell egy mindenképpen.
És gondolom ez esetben egy normál 3 fázisú DIN sínes modbusos mérő lesz, nem a töltő DLB-je
Dugvillás töltő 63.373Ft bruttó
vagy 3f kivitelben ebből van egy "használt" (kb két hétig cserekészülék volt) 100.000Ft bruttóNekem a ház oldalába van egy sima snejdi asfora fedeles (ip miatt) konnektor. Ahhoz jó lehet a 63e-es töltő? Mármint mindig azt hallom,hogy ezek a konnektortok nem erre vannak kitalálva,melegedés stb. Nem szívesen égetném le az új házat. Pláne úgy hogy kvázi könnyűszerkezetes,hiába van benne beton is.
-
biker
nagyúr
Valószínű,hogy az lesz. Ez a dlb dolog nem tiszta. Bármely dlb jó pl a solinteghez? Mire lesz garázsom addig megőszülök. Töltő is ott lenne. Addig kéne vmi jó megoldás. Most vegyek dugvillás töltőt több 100 ezerért? Neked van használt ilyenből? A komolyabb, nem akarom a házat felgyújtani.
szerintem ha már raktak fel egy modbusos mérőt az inverterhez, akkor nem kell újabb mérő, mert az már mindent. Froniusnál is így van, egy mérő és az inverter osztja az észt a rendszer tagjainak.
ha sehol a rendszerben nincs még mérő, akkor kell egy mindenképpen.
És gondolom ez esetben egy normál 3 fázisú DIN sínes modbusos mérő lesz, nem a töltő DLB-je
Dugvillás töltő 63.373Ft bruttó
vagy 3f kivitelben ebből van egy "használt" (kb két hétig cserekészülék volt) 100.000Ft bruttó -
FIREBLADE78
addikt
senki nem mondta, hogy falsíkban van, azt mondtam nem áll ki annyira. az a GS22 ami kb 5cm vastag
De a beny az 12cm kiemelő kerettel 16cm, a volti alapból 17cm plusz a kábeltartó 4db kb 80mm-es csőláb
Így áll ki a falból a Voltie
és így a Beny:
A DLB a Dynamic Load Balance, a terhelés megosztóHa solinteg inverterhez passzintod, akkor igen, az jobb lehet, mint bármi más gyártó töltője
Valószínű,hogy az lesz. Ez a dlb dolog nem tiszta. Bármely dlb jó pl a solinteghez? Mire lesz garázsom addig megőszülök. Töltő is ott lenne. Addig kéne vmi jó megoldás. Most vegyek dugvillás töltőt több 100 ezerért? Neked van használt ilyenből? A komolyabb, nem akarom a házat felgyújtani.
-
biker
nagyúr
senki nem mondta, hogy falsíkban van, azt mondtam nem áll ki annyira. az a GS22 ami kb 5cm vastag
De a beny az 12cm kiemelő kerettel 16cm, a volti alapból 17cm plusz a kábeltartó 4db kb 80mm-es csőláb
és így a Beny:
A DLB a Dynamic Load Balance, a terhelés megosztóHa solinteg inverterhez passzintod, akkor igen, az jobb lehet, mint bármi más gyártó töltője
Gyakorlatilag 2x akkora mimt egy ip65 legrand plexo amemnyire kilóg
-
ath
senior tag
Nekem Wallbox Pulsar Plus 22kw van már több mint 2 éve. Használtan vettem kb annyiért mint most az újat adják a Marketplacen. Néha eldobja a Wi-fi hálózatot egyébként hibátlanul működik. Nekem van hozzá terhelésszabályzóm is így figyeli a fogyasztásokat és vissza szabályoz ha nincs elég áram. Tud Napelemmel is együtt működni én ezt is kipróbáltam de még Szaldó elszámolásban vagyok így ezt a részét nem használom. Nekem 5 méteres kabellel van néha jó lenne ha hosszabb lenne. Más hibája nincs én ajánlom. Ja és a híreszteléssel ellentétben nem csak a gyári Wallbox terhelésszabályzóval működik együtt mert nekem se a gyári van de ugyan úgy néz ki és hibátlanul működik.
köszi a tapasztalatokat!
Andras6800: neked mi volt a problémád? kerestem, de se töltő se wallbox kulcsszóra nem derült ki
-
passatgt
aktív tag
Nekem "DEFENZO WALLBOX HOME AC11" van, mert már volt a garázsban 380-as dugalj, így plug&play működött. Home Assistant-ban meg beállítottam, hogy ha megy a sütő/főzőlap/mosógép/szárítógép/klíma, akkor max 3x10A legyen a töltés, különben mehet 3x16A.
-
biker
nagyúr
Egyelek meg babbal, beny sincs falsíkban,max ha bevésem
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
DLB az a terh. megosztó?
Solinteg töltő biztosan jól működne a solinteg rendszeremhez. [link]senki nem mondta, hogy falsíkban van, azt mondtam nem áll ki annyira. az a GS22 ami kb 5cm vastag
és így a Beny:
-
FIREBLADE78
addikt
Sajnos a Wallbox tulajok ha Zoé-juk van, sorra írkálnak a FB csoportokba. Az előlap is ilyen fogyóeszköz valóban, a körmök letörnek levételkor
FIREBLADE78: Voltie nagyon menő, rozsdamentes ház meg szépen pislog, de kalkuláld bele hogy kb 35cm-re kilóg a falból, és terhelés megosztóval együtt az árából kijön két másik töltő, vagy egy töltő és a teljes kivitelezés akár
450e akciósan + 90e a DLB
Egy Beny ami ugyanezt tudja, szintén 3 év garival DLB-vel 305eEgyelek meg babbal, beny sincs falsíkban,max ha bevésem
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
DLB az a terh. megosztó?
Solinteg töltő biztosan jól működne a solinteg rendszeremhez. [link] -
-MarhaRépa-
tag
Csodálom a türelmedet... hagyd rá! Amint eléri az olajár a 200$-t rögtön megérti... majdnem megúszták az ICE-sek a nagy iráni pofont, de most megkapják a susztermattot mégis, németeknél július közepén várható a készletsokk...
Amúgy meg ez a kedvenc szórakozása.... meg kognitív disszonancia is... ha a BMW-nél dolgoznánk, lehet mi is így védenénk a mundér becsületét... HR-PR agymosás
Az olajár megint 80 dollár alatt van, ami egyébként teljesen normális értéknek számít, és valószínűleg esni fog tovább.
Az Armageddon ismét elmaradt. -
biker
nagyúr
Nekem itthon Voltie van, meg vagyok vele elégedve. Ha van kérdés, tudok válaszolni is. Wallbox-os tapasztalataim a botrány kategória. Látsi sem akarom a logójukat se soha többet. És ismerős is szenved, mert mióta van 22kW-ot tudó autója, kiderült, hogy rosz a töltője.. Persze gari lejárt, support elhajtotta.
Sajnos a Wallbox tulajok ha Zoé-juk van, sorra írkálnak a FB csoportokba. Az előlap is ilyen fogyóeszköz valóban, a körmök letörnek levételkor
FIREBLADE78: Voltie nagyon menő, rozsdamentes ház meg szépen pislog, de kalkuláld bele hogy kb 35cm-re kilóg a falból, és terhelés megosztóval együtt az árából kijön két másik töltő, vagy egy töltő és a teljes kivitelezés akár
450e akciósan + 90e a DLB
Egy Beny ami ugyanezt tudja, szintén 3 év garival DLB-vel 305e -
Andras6800
senior tag
Voltie most milyen áron van? Vkinek van ilyen rendszere esetleg?
Nekem itthon Voltie van, meg vagyok vele elégedve. Ha van kérdés, tudok válaszolni is. Wallbox-os tapasztalataim a botrány kategória. Látsi sem akarom a logójukat se soha többet. És ismerős is szenved, mert mióta van 22kW-ot tudó autója, kiderült, hogy rosz a töltője.. Persze gari lejárt, support elhajtotta.
-
Rolly
veterán
Nekem Wallbox Pulsar Plus 22kw van már több mint 2 éve. Használtan vettem kb annyiért mint most az újat adják a Marketplacen. Néha eldobja a Wi-fi hálózatot egyébként hibátlanul működik. Nekem van hozzá terhelésszabályzóm is így figyeli a fogyasztásokat és vissza szabályoz ha nincs elég áram. Tud Napelemmel is együtt működni én ezt is kipróbáltam de még Szaldó elszámolásban vagyok így ezt a részét nem használom. Nekem 5 méteres kabellel van néha jó lenne ha hosszabb lenne. Más hibája nincs én ajánlom. Ja és a híreszteléssel ellentétben nem csak a gyári Wallbox terhelésszabályzóval működik együtt mert nekem se a gyári van de ugyan úgy néz ki és hibátlanul működik.
nálunk 6 éve van fent Wallbox Pulsar Plus 22kw töltő fél éve árammegosztóval (saját) a műanyagot megette az uv de már rendeltem új előlapot burkolatot rá (garázsban van...)
ilyen szempontból egy Voltie jobb megoldás lehet (bár jóval drágább is)
Amúgy ha valakit töltő érdekel akkor biker-ék tudnak segíteni szerintem
-
FIREBLADE78
addikt
Voltie most milyen áron van? Vkinek van ilyen rendszere esetleg?
-
passatgt
aktív tag
-
V.T.
aktív tag
-
Kinder
senior tag
-
Rolly
veterán
mondjuk ránézésre én nem nézek ki belőle 22nél jobb fogyasztást 130nál
de ha úgy van akkor jó
... -
passatgt
aktív tag
hát kétféle akkuval van 56 és 67 bruttóval. Szóval 300kmnél csak akkor tud többet autópálya tempóban ha 130nál 22-nél kevesebbet fogyaszt.
Nekünk az autóban 95 nettó akku van az tud 400 kmt autópálya tempóban. Monjduk múltkor megviccelt, mert esküvőre menet 170 kmt meteggünk 35%-kal
, majd visszafelé 50% fogyott... picit hátszélben mentünk 
igen, azért is számoltam, mert annyit én még nem láttam kiírva fogyasztásnak szerintem
de kipróbálom majd, lehet a videóban említett nagyon erős szembeszél húzta le ennyire -
szebe
addikt
1. Tehát ha felmegy a fogyasztás 7,1 - ről 7,3-ra akkor már nem indulsz el zalaegerszegről szegedre, mert nem vállalod azt a szop@st, hogy meg kell állnod akár többször is tölteni ha sietnél? Mert lehet hogy az utasaid nem akarnak megállni töltikézni, kávézni?
2.Ez kigyullad az intercooler nálad látom valami fétis lehet, állandóan leírod, mint napi rutint. Én sem vagyok fiatal, én is az autók között dolgozom, soha ilyet nem láttam. Nem azt mondom, hogy nem létezik, olvastam én is, de a környezetemben, (beleértve azt a sok sok ismerőst aki autókkal foglakozik, ad-vesz, szerel, autóparkot kezel, ilyen nem volt. Mint ahogy olyan sem, hogy álló helyzetben éjjel, kigyulladjon a garázsban a turbó.
De ezt a kigyulladós dolgot direkt nem írtam, mert már mindenki veleményét unalomig ismerem. Egy kigyulladt autót láttam személyesen, az egy c4 volt, és a biztosítéktábla vitte el. Az pedig nem annyira mehanika,bár az autó ice.
3.Majd dobálják ha élni akarnak. Ha nem, akkor lesz belőlük saab, volvo, opel, mg, stb...
4.nem lakótelepről beszélek, hanem útközbeni töltésekről, ismeretlen utakon. Ezt a jelenséget nagyon sokan leírják itt is, csak őket nem veszed figyelembe. Ahogy nemrég a kis drazsé képe is többszőr megnyúlt, hogy ez sem meg az sem működik, és a szállásadóktól kéregetett áramot.
A taxisokat engedjük el, mert azok akkor mennek ha akarnak, nem akkor ,amikor kell.És jellemzően városon belül.4.nem lakótelepről beszélek, hanem útközbeni töltésekről, ismeretlen utakon. Ezt a jelenséget nagyon sokan leírják itt is, csak őket nem veszed figyelembe. Ahogy nemrég a kis drazsé képe is többszőr megnyúlt, hogy ez sem meg az sem működik, és a szállásadóktól kéregetett áramot.
Gondolom ez a balkán trip, bár a videót még nem láttam. Ahhoz kell némi "kalandvágy", hogy arrafelé elektromossal induljon az ember, meg hát ez hoz nézettséget. Mert az hogy az új Teslával problém/dráma nélkül megjárta Rómát oda-vissza, az nem annyira izgalmas, mint amikor Albániában mutatja, hogy 0% úristen, odaérünk-e tölteni. Mondom ezt úgy, hogy nincs bajom a sráccalNyilván olyan szinten korlátoz az elektromos, hogy arra érdemes vele indulni, amerre van rendes töltőhálózat. Ha ennek ellenére mégis elektromost vesz az, aki amúgy szereti a balkán tripeket (mert szíve joga Albaniába vagy Görögországba kocsival menni), akkor az nem biztos hogy a kocsi/töltőhálózat a hibás.
-
ath
senior tag
-
Rolly
veterán
hát kétféle akkuval van 56 és 67 bruttóval. Szóval 300kmnél csak akkor tud többet autópálya tempóban ha 130nál 22-nél kevesebbet fogyaszt.
Nekünk az autóban 95 nettó akku van az tud 400 kmt autópálya tempóban. Monjduk múltkor megviccelt, mert esküvőre menet 170 kmt meteggünk 35%-kal
, majd visszafelé 50% fogyott... picit hátszélben mentünk 
-
Kroni1
veterán
Tud a kocsi is 3f töltést? 3x16-os a Niro ha jól tudom, vagy az újabbak már tudnak többet is?
biker fórumtárs mindjárt jön és ajánl majd neked valami jóféle töltőt szerintem, úgyis termelni akarja a GDP-t..

-
biker
nagyúr
1. Ez igaz, cáfolhatatlan.
2. Százhúszéves autó eldugult a tanknál..Hogy, mitől? .Esetleg karbantartás? Bár mindegy is, tényleg szar az összes ice. Pár éve aladtam a veterán Audimat 350e.km-el, ami kb 8 év állás után, bikázva, izzítás nélkül, (nem akarta az új tulaj elindítani, csak meg akarta nézni hogy átfordul e, a legelső főtengelyfordulatra elindult. Semmilyen olajfogyasztása, semmilyen lógása nem volt és most sincs) De azért gondolom te is érzed, hogy 2 éves Kia EV 6 - ot hasonlítasz össze egy ezer éves dízel citroennel. Korrekt.
4. Ha egy Bev, ami új korában jó esetben tud 300 km-t pályán,(nem 110 - el) 30-70 % között így mennyi? 140 km?
És ha csökken a hatásfoka, meg nincs jó eset, ráadásul hideg is van, akkor mennyi? 90 - 100 km?
Akkor tényleg inkább a vonat.
De mindegy, nem is ez volt a kérdés, nem ebből indultunk ki, kíváncsi vagyok, szerinted mi az áresés oka?
alapvető tévedésben vagy, az ezeréves nem commonrail nem pd dízelek kimennek a világból, nem is ezek fognak elhalni 70ekm után turbóhibával.
De látom kezdjük a kisarkítást, én megyek GDP-t termelni inkább -
mjani1172
addikt
1: nem kell velem jönniük, mehetnek vonattal is.
2: nekem dobta le a benzincsövet autó, szerencsére nem gyulladt ki, meg egyszer egy dízel citroen a felesleget viszavezető csövet (nem CR volt) ledobta mert eldugult a tanknál, és okádta az üzemanyagot. De spontán kigyulladó halálba hörgő dízelből heti egyet lehoz a sajtó, ha nem olvasol semmi híreket, akkor lehet elkerült. Ez lehet turbó tengely hiba és intercooler olajsár is, ha megnő az olajmennyiség, akkor elegendő lehet a beszívott levegő és az olaj keveréke a motor működéséhez, és soha többet nem állítod le a dízelt. ez nem valami gururitkaság.
[link]
4: ha valaki úgy megy hogy majd 5%-nál töltök aztán 1%-al ér a töltőre mert hülye volt, és hopp foglalt vagy OOO, akkor cumi, de ez nálam user problem, mert hosszú út esetén egyszer tervezek 5% alatti érkezéssel, a végcélnál. útközben inkább 20-30%-nál egy kávé és megyünk tovább, mert 10-15perc töltés mondjuk 30-70% míg 5-20% maximum, mert ott nem tudja a csúcsot még.
De mindenki úgy cseszi el az útját ahogy akarja.1. Ez igaz, cáfolhatatlan.
2. Százhúszéves autó eldugult a tanknál..Hogy, mitől? .Esetleg karbantartás? Bár mindegy is, tényleg szar az összes ice. Pár éve aladtam a veterán Audimat 350e.km-el, ami kb 8 év állás után, bikázva, izzítás nélkül, (nem akarta az új tulaj elindítani, csak meg akarta nézni hogy átfordul e, a legelső főtengelyfordulatra elindult. Semmilyen olajfogyasztása, semmilyen lógása nem volt és most sincs) De azért gondolom te is érzed, hogy 2 éves Kia EV 6 - ot hasonlítasz össze egy ezer éves dízel citroennel. Korrekt.
4. Ha egy Bev, ami új korában jó esetben tud 300 km-t pályán,(nem 110 - el) 30-70 % között így mennyi? 140 km?
És ha csökken a hatásfoka, meg nincs jó eset, ráadásul hideg is van, akkor mennyi? 90 - 100 km?
Akkor tényleg inkább a vonat.
De mindegy, nem is ez volt a kérdés, nem ebből indultunk ki, kíváncsi vagyok, szerinted mi az áresés oka?
-
biker
nagyúr
1. Tehát ha felmegy a fogyasztás 7,1 - ről 7,3-ra akkor már nem indulsz el zalaegerszegről szegedre, mert nem vállalod azt a szop@st, hogy meg kell állnod akár többször is tölteni ha sietnél? Mert lehet hogy az utasaid nem akarnak megállni töltikézni, kávézni?
2.Ez kigyullad az intercooler nálad látom valami fétis lehet, állandóan leírod, mint napi rutint. Én sem vagyok fiatal, én is az autók között dolgozom, soha ilyet nem láttam. Nem azt mondom, hogy nem létezik, olvastam én is, de a környezetemben, (beleértve azt a sok sok ismerőst aki autókkal foglakozik, ad-vesz, szerel, autóparkot kezel, ilyen nem volt. Mint ahogy olyan sem, hogy álló helyzetben éjjel, kigyulladjon a garázsban a turbó.
De ezt a kigyulladós dolgot direkt nem írtam, mert már mindenki veleményét unalomig ismerem. Egy kigyulladt autót láttam személyesen, az egy c4 volt, és a biztosítéktábla vitte el. Az pedig nem annyira mehanika,bár az autó ice.
3.Majd dobálják ha élni akarnak. Ha nem, akkor lesz belőlük saab, volvo, opel, mg, stb...
4.nem lakótelepről beszélek, hanem útközbeni töltésekről, ismeretlen utakon. Ezt a jelenséget nagyon sokan leírják itt is, csak őket nem veszed figyelembe. Ahogy nemrég a kis drazsé képe is többszőr megnyúlt, hogy ez sem meg az sem működik, és a szállásadóktól kéregetett áramot.
A taxisokat engedjük el, mert azok akkor mennek ha akarnak, nem akkor ,amikor kell.És jellemzően városon belül.1: nem kell velem jönniük, mehetnek vonattal is.
2: nekem dobta le a benzincsövet autó, szerencsére nem gyulladt ki, meg egyszer egy dízel citroen a felesleget viszavezető csövet (nem CR volt) ledobta mert eldugult a tanknál, és okádta az üzemanyagot. De spontán kigyulladó halálba hörgő dízelből heti egyet lehoz a sajtó, ha nem olvasol semmi híreket, akkor lehet elkerült. Ez lehet turbó tengely hiba és intercooler olajsár is, ha megnő az olajmennyiség, akkor elegendő lehet a beszívott levegő és az olaj keveréke a motor működéséhez, és soha többet nem állítod le a dízelt. ez nem valami gururitkaság.
[link]
4: ha valaki úgy megy hogy majd 5%-nál töltök aztán 1%-al ér a töltőre mert hülye volt, és hopp foglalt vagy OOO, akkor cumi, de ez nálam user problem, mert hosszú út esetén egyszer tervezek 5% alatti érkezéssel, a végcélnál. útközben inkább 20-30%-nál egy kávé és megyünk tovább, mert 10-15perc töltés mondjuk 30-70% míg 5-20% maximum, mert ott nem tudja a csúcsot még.
De mindenki úgy cseszi el az útját ahogy akarja. -
mjani1172
addikt
1: az ICE fogyasztása nem nő ahogy kopik a motor, nem fogyaszt egyre több üzemanyagot és olajat? nyilván kevésbé tűnik fel hogy 7l > 7,2l > 7,5l/100 de létezik a jelenség
2: egy egyszerű ICE nem időzített bomba, ezért nem gyuladnak ki menet közben, intercoolerben lerakódott olaj miatt, turbó hiba miatt, stb? nem tud az üzemanyag cső elrepedni és szétokádni 20l üzemanyagot 3 perc alatt a motortérbe?
3: ez inkább csak a kínai gyártókra igaz, a nagy autógyárak ugyanolyan lassan dobálják az EV modellfrissítéseket mint az ICE modelljeiket.
4: ha lakótelepen lakik (ha lakóparknak nevezzük akkor is), akkor szívás, minden más esetben otthon ha tud tölteni akkor nem jellemző a szívás. Van olyan partnerünk, aki privát reptéri transzfert csinál tizensok Kia Niro-val, meg más nagy akkus autókkal, Bp-Szeged vonalon, szegeden van 6db 22/11kW töltője, itt vecsésen 4 volt, most lett 6db, és köszöni jól elvan. Taxisok is.
Nyilván a tipikus "területi képviselő" aki utazik napi 300km-t országosan, mert kötelező 6 ügyfelet zalatnia naponta, annak nem lesz jó megoldás, ha nem tud otthon cégre tölteni.1. Tehát ha felmegy a fogyasztás 7,1 - ről 7,3-ra akkor már nem indulsz el zalaegerszegről szegedre, mert nem vállalod azt a szop@st, hogy meg kell állnod akár többször is tölteni ha sietnél? Mert lehet hogy az utasaid nem akarnak megállni töltikézni, kávézni?
A taxisokat engedjük el, mert azok akkor mennek ha akarnak, nem akkor ,amikor kell.És jellemzően városon belül. -
mjani1172
addikt
1: az ICE fogyasztása nem nő ahogy kopik a motor, nem fogyaszt egyre több üzemanyagot és olajat? nyilván kevésbé tűnik fel hogy 7l > 7,2l > 7,5l/100 de létezik a jelenség
2: egy egyszerű ICE nem időzített bomba, ezért nem gyuladnak ki menet közben, intercoolerben lerakódott olaj miatt, turbó hiba miatt, stb? nem tud az üzemanyag cső elrepedni és szétokádni 20l üzemanyagot 3 perc alatt a motortérbe?
3: ez inkább csak a kínai gyártókra igaz, a nagy autógyárak ugyanolyan lassan dobálják az EV modellfrissítéseket mint az ICE modelljeiket.
4: ha lakótelepen lakik (ha lakóparknak nevezzük akkor is), akkor szívás, minden más esetben otthon ha tud tölteni akkor nem jellemző a szívás. Van olyan partnerünk, aki privát reptéri transzfert csinál tizensok Kia Niro-val, meg más nagy akkus autókkal, Bp-Szeged vonalon, szegeden van 6db 22/11kW töltője, itt vecsésen 4 volt, most lett 6db, és köszöni jól elvan. Taxisok is.
Nyilván a tipikus "területi képviselő" aki utazik napi 300km-t országosan, mert kötelező 6 ügyfelet zalatnia naponta, annak nem lesz jó megoldás, ha nem tud otthon cégre tölteni.Értem.
Akkor kérlek írd le, mi az oka. -
passatgt
aktív tag
a leapmotor b10 "csak" 300km érdekes, én sokszor járok M7 autópályán és ilyen mérést mint itt, nem csináltam, de érzésre simán tud ennél többet autópálya tempóval
-
ath
senior tag
sziasztok
niro érkezése várható, emiatt töltőt keresek. 3x32A és mindenféle elektromos előkészítés megvan, csak a fali töltőt kéne kiválasztani: mit ajánlotok, amihez van app is? van most aprón egy wallbox pulsar, szól az ellen bármi érv?
köszi
-
-MarhaRépa-
tag
Értem, de nem a műszaki megoldás a kérdés, azt a hülye is megoldja, úszókábel, kábellétra, és mehet a töltő a mozgó platformra
a TVMI tiltja, ennyi.
Lehet a németeknél nem tiltja.eastsider: sok helyen van ilyen, mert akit nem érdekel a tvmi az rakat fel, sőt mivel a tvmi egy éve hatályos így, akinek korábban volt, azt sem szerelik le
Igazából mindegy, mert a 2 tonnás korlát + a kötelező limuzin forma eleve megöli az összes akár csak elvileg szóba jöhető lehetőséget, úgyhogy felesleges rajta gondolkodni. Még ha a következő autónak nem is akarnék SUV-ot, azért egy kombi minimum kéne.
És már egy alap i4 is több mint két tonna, gyanítom hogy egy i3 Touring sem lesz könnyebb, még a kisebb akkuval sem. -
eastsider
nagyúr
Értem, de nem a műszaki megoldás a kérdés, azt a hülye is megoldja, úszókábel, kábellétra, és mehet a töltő a mozgó platformra
a TVMI tiltja, ennyi.
Lehet a németeknél nem tiltja.eastsider: sok helyen van ilyen, mert akit nem érdekel a tvmi az rakat fel, sőt mivel a tvmi egy éve hatályos így, akinek korábban volt, azt sem szerelik le
akkor tuti fenn van már a töltő
-
-MarhaRépa-
tag
-
biker
nagyúr
A miénk nem mélygarázs, hanem különálló garázs egy Duplexszel.
Gemini szerint a hatályos német szabályozás szerint lehet bele töltőt tenni, de csak olyat, amit a Duplex gyártója jóváhagyott.
A miénk Klaus, van nekik ilyen oszlopuk, ami egy wallbox előkészítés. Hogy a miénkre utólag rá lehet-e tetetni az kérdés. Bár gyanítom hogy az egész kiépítése egy kisebb EV ára lenne, és akkor sem térülne meg soha, ha 4 euró lenne egy liter benzin.Értem, de nem a műszaki megoldás a kérdés, azt a hülye is megoldja, úszókábel, kábellétra, és mehet a töltő a mozgó platformra
a TVMI tiltja, ennyi.
-
WiZARD
veterán
Gemini szerint a hatályos német szabályozás szerint lehet bele töltőt tenni, de csak olyat, amit a Duplex gyártója jóváhagyott.
A miénk Klaus, van nekik ilyen oszlopuk, ami egy wallbox előkészítés. Hogy a miénkre utólag rá lehet-e tetetni az kérdés. Bár gyanítom hogy az egész kiépítése egy kisebb EV ára lenne, és akkor sem térülne meg soha, ha 4 euró lenne egy liter benzin.majd akkor megtérül, amikor városokból kitiltják a füstöst

-
eastsider
nagyúr
TVMI tiltja
"P.1.6.8. A töltőhelyen nem alakítanak ki – a P.1.6.9. pontban foglaltak kivételével – egymás
feletti parkolást (parkológép, parkolóemelő).
P.1.6.9. Abban az esetben, ha az alkalmazott beépített oltóberendezés valós méretű tűztesztje
igazolja a tűz továbbterjedésének megakadályozását, valamint a tér hőmérsékletének olyan
mértékű csökkenését, ami nem veszélyezteti a környező szerkezetek állékonyságát, nem
szükséges kialakítani a P.1.6.4., P.1.6.5., P.1.6.6., P.1.6.7., P.1.6.8. pontban foglaltakat."ilyen tűztejdési vizsgálatot és méretezést nem fogsz kifizetni
gyakorlatilag olyan többszintű oltóberendezés kell, amely mind az alsó mind a felső autót tudja oltani, illetve bármely autó tűzeset miatt a másik autóra meggátolni a terjedéstSzerinted hol lehet megvédeni a felső autót az alsó tűz esetén?
jaja jogos, nálunk ráadásul egy gépen 2-2 autó van... egyik lakó akar ilyenre töltőt, nem tudom sikerrel járt-e.... aztán ki tudja megéri-e emilyen áron van egy ilyen parkolóhely
-
-MarhaRépa-
tag
TVMI tiltja
"P.1.6.8. A töltőhelyen nem alakítanak ki – a P.1.6.9. pontban foglaltak kivételével – egymás
P.1.6.9. Abban az esetben, ha az alkalmazott beépített oltóberendezés valós méretű tűztesztje
igazolja a tűz továbbterjedésének megakadályozását, valamint a tér hőmérsékletének olyan
mértékű csökkenését, ami nem veszélyezteti a környező szerkezetek állékonyságát, nem
szükséges kialakítani a P.1.6.4., P.1.6.5., P.1.6.6., P.1.6.7., P.1.6.8. pontban foglaltakat."ilyen tűztejdési vizsgálatot és méretezést nem fogsz kifizetni
gyakorlatilag olyan többszintű oltóberendezés kell, amely mind az alsó mind a felső autót tudja oltani, illetve bármely autó tűzeset miatt a másik autóra meggátolni a terjedéstSzerinted hol lehet megvédeni a felső autót az alsó tűz esetén?
A miénk Klaus, van nekik ilyen oszlopuk, ami egy wallbox előkészítés. Hogy a miénkre utólag rá lehet-e tetetni az kérdés. Bár gyanítom hogy az egész kiépítése egy kisebb EV ára lenne, és akkor sem térülne meg soha, ha 4 euró lenne egy liter benzin. -
CharlieDrop
veterán
Skacok!
Mostanság hogy áll az EV-k műszakiztatása? Bárhol lehet, vagy vannak erre szakosodott helyek? Dél pesten kellene valami, ha esetleg van valakinek bejáratott helye és esetleg mondjuk csinálnak próbavizsgát is, hogy tényleg minden oké-e.Köszi
-
biker
nagyúr
TVMI tiltja
-
eastsider
nagyúr
-
CharlieDrop
veterán
Sziasztok, kicsit felületes kérdés lesz, de hátha kapok hasznos tipeket. 2021-es BMW 330e plugin járgányomat cserélném egy EV-re. Nagyságrendileg 9-10M között kaphatok majd érte, és nem nagyon szeretnék jelentősen ráfizetni. Főleg mivel alig megyek vele, évi 6-8 ezer km, csak városi használat.
1. Mivel úgy sem megyek sokat, engedek a színvonalból és inkább spórolok kicsit. A ~7 mFt +/- 0,5 mFt sávból választok valami megbízható rohangálós autót.
2. A befolyó vételárat ráköltöm az autóra, ~9,5 mFt +/- 0,5 mFt körül nézelődöm. És ekkor azt nyerem, hogy vagy közelebb maradok a prémium szegmenshez, vagy pedig fiatalabb autóm lesz.A kérdés pedig, hogy vannak-e most úgymond "tuti tippnek" vagy "legjobb vétel"-nek számító típusok a használt piacon. Hülye kérdés olyan szempontból, hogy a piac jól beárazza a termékeket és végig kell nézni a preferenciák alapján. De mivel túl nagy a kínálat, ezért próbálnék orientációt találni olyan szempontból, hogy nem annyira érdekel, milyen autó, hanem hogy jó ár/érték aránya legyen. Mondok pár ötletet, hogy milyen szempontokat tudok elképzelni, ami mentén egyáltalán tippeket remélek egy ilyen kérdésre (és ezek csak random hasraütés-szerű példák és nem valós véleményem):
- pl. a Mustang Mach-e egy jó lehetőség használtan, mert újonnan túl volt árazva és nem érte meg, de használtan sokat esik az ára és egy Cupra Born vagy id.3 árában a Ford mégiscsak egy jobb autó
- pl. a BMW i3 egy jó lehetőség, mert olyan sok eladó példány van belőle, hogy a túlkínálat miatt alacsony a használtpiaci ára
- pl. a Polestar 2 egy érdekes lehetőség, mert relatíve ismeretlensége miatt nem keresi senki, jó áron hozzá lehet jutniBármilyen tippet és véleményt szívesen fogadok.
én se a Fordrl, se a Polestarról nem hallottam jókat, anno. De a többiek megcáfolnak, ha nem így van.
-
Mauzes
addikt
-
Andras6800
senior tag
Ezeket a piac nagyjából ismeri, be is árazza.
Igen, meg ne felejtsük el az össze vissza jövő menő állami támogatásokat új autó vásárlásokra. Az is eléggé letöri az autók értéktartását. Aki 23M helyett 18-ért meg 19-ért vette az autót (Állami támogatás meg speckó árengedmény, hogy beférjen állami támogatásos limitbe) vette meg az autót, az könnyebben elengedi 10-11M.ért 3 év után. És nem tudom Hyundai-nál hogy van, de az a 23 se 23...
-
Rolly
veterán
gondolom erre jó a wireless töltés
Néztem a Porsche Cayenne electricbe elkészítés van rá 11 kW-os ... (persze a töltőt meg kell külön venni - ha egyáltalán kapható
) -
szebe
addikt
Nem feltétlen kell saját töltő se. Panel 7-en lakunk, bérlünk garázst, de oda max a porszívót dugom be.
Nyilván könnyű olyan szempontból nekünk, hogy asszony tud munkahelyen tölteni, de a korábban beszélt ionity/suc előfizuval is még bőven jól ki lehet jönni (ha van a környéken persze). -
-MarhaRépa-
tag
A nagyváros már csak ilyen, sok autó van kis területen. Lakóövezetben nem jellemző a nyilvános töltő errefelé, a legközelebbi AC töltő 450 méterre van, 49 centért lehet tölteni rajta.
De ezeket a köröket is futjuk már egy ideje.
-
biker
nagyúr
Jelenleg nem tudok, és erősen kérdéses hogy műszakilag megvalósítható-e, és ha igen, milyen áron. Eleve maga a Duplex megoldás is problémás, mert mozgó platformon áll az autó.
És akkor arról nem is beszéltem hogy max. 2 tonnás limuzint tudok beparkolni, de akkor nem tudom hová tenni a bicikliket meg a motort.És nagyon sok ilyen helyzet van. És még én kedvező helyzetben vagyok, mert saját ingatlan. Miközben a lakosság kábé 50%-a bérelt ingatlanban él...
platformon tilos tölteni valóban
ellenben ha ez egy ilyen parkoló akkor ott elég sok autó lehet kis területen, és senkinek nem jutott eszébe elé 2-4db töltőt kitenni, és hülyére keresni magát? -
-MarhaRépa-
tag
Jelenleg nem tudok, és erősen kérdéses hogy műszakilag megvalósítható-e, és ha igen, milyen áron. Eleve maga a Duplex megoldás is problémás, mert mozgó platformon áll az autó.
És akkor arról nem is beszéltem hogy max. 2 tonnás limuzint tudok beparkolni, de akkor nem tudom hová tenni a bicikliket meg a motort.És nagyon sok ilyen helyzet van. És még én kedvező helyzetben vagyok, mert saját ingatlan. Miközben a lakosság kábé 50%-a bérelt ingatlanban él...
-
WiZARD
veterán
"Teljesen biztos hogy töredéke, erről több országban végeztek kutatásokat, 4-8x kevesebb villanyautó gyullad ki mint ICE"
Ezek a számok nem sokat érnek, mert alig pár éves átlagéletkorú EV-ket hasonlítanak a 10-15 éves átlagéletkorú ICE állományhoz. Ráadásul a tűz meglehetősen ritka ICE-nél is, az egyéb drága meghibásodások fontosabbak.
"ez a baromi lassú."
Piaci szempontból baromi gyors. Gyakorlatilag folyamatosan bombázzák a gyártók a piacot az egyre jobb ajánlatokkal. Egy gyártón belül is óriási ugrások vannak rövid időn belül, de a legtöbb vásárló eleve több márkát figyel, vagy ha márkahű is, hatással van rá az, ha a konkurencia ugrott egyet, mert arra számít hogy a kedvenc márkája is fog.
A bezzegkínaiak meg egy fillért sem keresnek folyamatos modellváltásokkal, csak a veszteséget termelik. Mondjuk nekik állambácsi legalább kipótolja a bukót.
Én nem lakótelepen lakom, és van garázsom is, mégsem tudok tölteni. Szóval ez marhára nem ilyen egyszerű.
"Én nem lakótelepen lakom, és van garázsom is, mégsem tudok tölteni. Szóval ez marhára nem ilyen egyszerű."
Azért a nem tudsz és a nem akarsz(nem építed ki) az nem ugyanaz.
Egy panelben a 8.-ről tényleg nem lehet kiépíteni saját töltőt. -
-MarhaRépa-
tag
"alig pár éves átlagéletkorú EV-ket hasonlítanak a 10-15 éves átlagéletkorú ICE állományhoz"
Nem igaz! kizárólag elektromos autó tüzeket és ICE autó tüzeket vizsgáltak, nem feltétel az életkor. nem volt olyan kitétel hogy 10-15 éves ICE autók kigyulladása. és nem is igaz hogy csak az öreg ICE gyullad ki.
elektromos autók, pl a kigyulladós Leafek (bár abban is a 12V akku gyullad ki nem a HV rendszer) 14-16 évesek manapság."Én nem lakótelepen lakom, és van garázsom is, mégsem tudok tölteni."
ez a fejlett nyugat problémája vagy hazai helyzet?
Mert itthon igen kifelejtettem a nagyvárosok tipikus garázsorának helyzetét. Bár kellő akarattal odaköttetek egy saját órát és annyit töltök amiennyit akarok"kizárólag elektromos autó tüzeket és ICE autó tüzeket vizsgáltak, nem feltétel az életkor."
Pont erről beszélek. Az ICE tűzesetek annál gyakoribbak, minél öregebb az autó. Öregszenek a műanyagok, a gumi alkatrészek, a csatlakozások, egyre nagyobb a valószínűsége a szakszerűtlen javításnak. Úgyhogy az az összehasonlítás, ami nem veszi figyelembe az életkort, nem fog értelmezhető eredményt adni.
14-16 éves villanyautó gyakorlatilag alig van, az utcán lévő EV flotta átlagéletkora kábé 2-3 év lehet. Miközben az ICE flotta átlagéletkora Németországban is 10 év, Magyarországon meg 15, ami azt jelenti, hogy jócskán vannak még 20+ éves autók is forgalomban.
Új hozzászólás Aktív témák
-
25700 - 25601
26210 - 26201 26200 - 26101 26100 - 26001 26000 - 25901 25900 - 25801 25800 - 25701 25700 - 25601 25600 - 25501 25500 - 25401 25400 - 25301 25300 - 25201 25200 - 25101 25100 - 25001 25000 - 24901 24900 - 24801 24800 - 24701 24700 - 24601 24600 - 24501 24500 - 24401 24400 - 24301 24300 - 24201 24200 - 24101 24100 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- BONTATLAN DOBOZOS ThinkCentre M70s SFF Business Időtálló Asztali gép -50% i5-14500 16/512 770 Magyar
- Újszerű Lenovo A285 12,5" FHD - Ryzen 5 pro 2500U, 8GB RAM, 256GB SSD, jó akku, számla, garancia
- 27% - MSI MAG Z890 TOMAHAWK WIFI Alaplap
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 15 2026 M5 24GB RAM 1TB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- iPhone 13 mini 128GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR
Viszont én nem tudnám garázsban tartani, csak az udvaron. Kell ettől tartani, hogy erősebben degradálódik az akku? Ezért is kérdeztem a 30-70% töltési tartományt.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)