- Új helyreállítási funkció jöhet a Windows 11-hez
- Zuhannak a PC-s eladások, csak az Apple tapsolhat
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen monitort vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- SSD kibeszélő
-
24800 - 24701
26125 - 26001 26000 - 25901 25900 - 25801 25800 - 25701 25700 - 25601 25600 - 25501 25500 - 25401 25400 - 25301 25300 - 25201 25200 - 25101 25100 - 25001 25000 - 24901 24900 - 24801 24800 - 24701 24700 - 24601 24600 - 24501 24500 - 24401 24400 - 24301 24300 - 24201 24200 - 24101 24100 - 24001 24000 - 23901 23900 - 23801 23800 - 23701 23700 - 23601 23600 - 23501 23500 - 23401 23400 - 23301 23300 - 23201 23200 - 23101 23100 - 23001 23000 - 22901 22900 - 22801 22800 - 22701 22700 - 22601 22600 - 22501 22500 - 22401 22400 - 22301 22300 - 22201 22200 - 22101 22100 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tsebacsi
nagyúr
Nem tudod átpörgetni? Én se olvasom el például a töltős vagy kínai autós témákat.
Rólatok szól ez a meddő vita napok óta, a hsz-ek 90%-a...
-
-MarhaRépa-
tag
-
Tsebacsi
nagyúr
Kibaszott fárasztóak vagytok már, befejeznétek végre?!
Sosem fogjátok meggyőzni a másikat és ezt már nem vicces hanem kín nézni/olvasni. -
-MarhaRépa-
tag
"A hagyományos autógyártás krédója ez: kettő forintért eladjuk a saját anyánkat."
Nem, ez a Tesla krédója.
-
-MarhaRépa-
tag
Ertem és elfogadom, bar nem értek egyet a hozzaallassal.
Azt meg már sokszor írtam, hogy kicsit vonatkoztassatok már el a használt autót vásárló 2-3. tulaj szempontjaitól, aki a 10-15 éves autókat használja.
Nézzétek mondjuk azokat, akik ezeket a 20-30 milliós autókat újonnan használjak. Nekik nyilván nem ugyanazok az érdekeik mint nektek, az ő elégedettségük máson alapszik.
En egy tipikus uj auto vasarlo vagyok, az elmult 25 évben - egy kivétellel - csak uj autot vettem, amiket jellemzöen 10-15 évig hasznalok, vagy hasznalunk a csaladon belül (a legrégebbi tavaly lett eladva 23 évesen). Azt hiszem, igy én is meg lettem tehat szolitva ebben. Biztos nem én vagyok az atlag, viszont ugy érzem, talan nagyképüen hangozva - bar gondolom mas is ezt mondana - hogy én képviselem a kivanatos, fenntarthato vasarlot. ENGEM semmilyen szinten nem szolgal ki az altalad emlitett hozzaallas. Meg ezen kivül még azt a - valoszinüleg oriasi többségben lévö - réteget, akik 2./3. tulajként lényegében hasonloan hosszu ideig hasznalnak egy terméket. Tehat allitom, hogy a hozzaallas se nem ügyfélbarat, se nem fenntarthato.
Elfogadom, hogy persze, nekik ez a (rövid tavu) jol felfogott érdekük. (most nem nyitnam ki azt a dobozt, hogy igazabol nekik sem ez, mert a gyors profit oltaran kb minden felaldozunk mi közösen),
Viszont akkor nem kell sirni, hogy ha jön valaki, aki meg azt mondja, hogy jo persze, az én termékem is eldobhato termék, hiszen csak az elsö vasarlora tervezem (mondjuk legyünk nagyvonaluak: 5 év), de én legalabb nem hazudom azt, hogy prémiumot arulok sok pénzért, egyfajta méregdraga életérzést stb. Mert végül ugyan azt kapja a vevö tizenévesen.Ebben a kategóriában nagyon ritka az, hogy egy autót 10-15 évig használ az első tulajdonos. Eleve a túlnyomó része ezeknek az autóknak céges lízing 2-4 éves futamidőkkel, ha az lejár, jön a következő.
Ettől még nem eldobhatóak, működni fognak 15 évesen is, ahogy látjuk a használt piacon, legfeljebb nem az összes funkcióval. De akkor már csak a töredékét fogják érni az eredeti árnak, és az akkori tulajok nem képeznek akkora fizetőképes keresletet, hogy erre egy fenntartható üzletet lehessen alapozni.
Ezért tartom egyébként az akkucserét is halott ötletnek, a havidíj egy 15 éves autó értékének már a szemmel látható része.
Ezen a prémium dolgon még mindig azok akadnak ki, akik soha nem vesznek ilyet, közül sincs hozzá.
Beszélj néhány emberrel, akik kétévente cserélgetik a 100e eurós céges autókat, hogy ők mit gondolnak erről a témáról. -
madgie
titán
... vagy pedig van egy csomó olyan szempont is, ami neked eszedbe sem jut, mert miért is jutna, de a döntéshozóknak meg figyelembe kell venni.
Az autógyártás egy baromi komplex rendszer, minden hat mindenre, és komplex problémákra nincsenek egyszerű megoldások. Aki ilyet állít, hogy van egyszerű megoldás, egyszerű válasz bonyolult kérdésekre, az szimplán hazudik és/vagy nem tudja miről beszél.
Azt meg már sokszor írtam, hogy kicsit vonatkoztassatok már el a használt autót vásárló 2-3. tulaj szempontjaitól, aki a 10-15 éves autókat használja.
Nézzétek mondjuk azokat, akik ezeket a 20-30 milliós autókat újonnan használjak. Nekik nyilván nem ugyanazok az érdekeik mint nektek, az ő elégedettségük máson alapszik."Az autógyártás egy baromi komplex rendszer, minden hat mindenre, és komplex problémákra nincsenek egyszerű megoldások."
A hagyományos autógyártás krédója ez: kettő forintért eladjuk a saját anyánkat. Csúnyábbat akartam írni, de mégsem a kocsmában vagyunk. -
biga
őstag
... vagy pedig van egy csomó olyan szempont is, ami neked eszedbe sem jut, mert miért is jutna, de a döntéshozóknak meg figyelembe kell venni.
Az autógyártás egy baromi komplex rendszer, minden hat mindenre, és komplex problémákra nincsenek egyszerű megoldások. Aki ilyet állít, hogy van egyszerű megoldás, egyszerű válasz bonyolult kérdésekre, az szimplán hazudik és/vagy nem tudja miről beszél.
Nézzétek mondjuk azokat, akik ezeket a 20-30 milliós autókat újonnan használjak. Nekik nyilván nem ugyanazok az érdekeik mint nektek, az ő elégedettségük máson alapszik.Ertem és elfogadom, bar nem értek egyet a hozzaallassal.
Nézzétek mondjuk azokat, akik ezeket a 20-30 milliós autókat újonnan használjak. Nekik nyilván nem ugyanazok az érdekeik mint nektek, az ő elégedettségük máson alapszik.
En egy tipikus uj auto vasarlo vagyok, az elmult 25 évben - egy kivétellel - csak uj autot vettem, amiket jellemzöen 10-15 évig hasznalok, vagy hasznalunk a csaladon belül (a legrégebbi tavaly lett eladva 23 évesen). Azt hiszem, igy én is meg lettem tehat szolitva ebben. Biztos nem én vagyok az atlag, viszont ugy érzem, talan nagyképüen hangozva - bar gondolom mas is ezt mondana - hogy én képviselem a kivanatos, fenntarthato vasarlot. ENGEM semmilyen szinten nem szolgal ki az altalad emlitett hozzaallas. Meg ezen kivül még azt a - valoszinüleg oriasi többségben lévö - réteget, akik 2./3. tulajként lényegében hasonloan hosszu ideig hasznalnak egy terméket. Tehat allitom, hogy a hozzaallas se nem ügyfélbarat, se nem fenntarthato.
Elfogadom, hogy persze, nekik ez a (rövid tavu) jol felfogott érdekük. (most nem nyitnam ki azt a dobozt, hogy igazabol nekik sem ez, mert a gyors profit oltaran kb minden felaldozunk mi közösen),
Viszont akkor nem kell sirni, hogy ha jön valaki, aki meg azt mondja, hogy jo persze, az én termékem is eldobhato termék, hiszen csak az elsö vasarlora tervezem (mondjuk legyünk nagyvonaluak: 5 év), de én legalabb nem hazudom azt, hogy prémiumot arulok sok pénzért, egyfajta méregdraga életérzést stb. Mert végül ugyan azt kapja a vevö tizenévesen. -
-MarhaRépa-
tag
Altalaban pont hasonlo kérdésekben egyet szoktam érteni veled, de most hadd vitatkozzak. Nem azt irtam (irtuk) hogy hülyék, nem azt allitom, hogy nem tudnak jobban megcsinalni, sôt, biztos vagyok benne, hogy mérnöki szinten ez lenne a kivanatos irany.
En azt allitom, hogy e mögött nagyon is tudatos döntés all, de ennek a döntésnek nem sok köze van az ügyfélelégedettséghez...... vagy pedig van egy csomó olyan szempont is, ami neked eszedbe sem jut, mert miért is jutna, de a döntéshozóknak meg figyelembe kell venni.
Nézzétek mondjuk azokat, akik ezeket a 20-30 milliós autókat újonnan használjak. Nekik nyilván nem ugyanazok az érdekeik mint nektek, az ő elégedettségük máson alapszik. -
biga
őstag
Csak ugyanazt tudom elmondani mint eddig: nyilván az autógyárakban hülyék ülnek, és nem tudják azt a sok okosságot, amit az egyszeri kommentelő.
Aham.
Altalaban pont hasonlo kérdésekben egyet szoktam érteni veled, de most hadd vitatkozzak. Nem azt irtam (irtuk) hogy hülyék, nem azt allitom, hogy nem tudnak jobban megcsinalni, sôt, biztos vagyok benne, hogy mérnöki szinten ez lenne a kivanatos irany.
En azt allitom, hogy e mögött nagyon is tudatos döntés all, de ennek a döntésnek nem sok köze van az ügyfélelégedettséghez... -
-MarhaRépa-
tag
Talán pont VP fejtegette egy OBC boncolgatás kapcsán, valamelyik elmeroggyant tervező az összes panelre valami 128 csatornás procit tett, akkor is ha elég lett volna 4 csatorna, és tele volt hányva értelmetlen túltervezett dolgokkal, mert "ezt szoktuk" vagy "ez volt kéznél"
És olyan adatforgalmat generált neki tesztpadon, valami elképesztő. És ezzel terhelik a busz kommunikációt is időnként.Mármint az a VP, akinek nem sikerült még egy felsőoktatási intézményt sem elvégezni, és technikusként osztja azt észt olyasmiről, amiről látványosan fogalma sincs, de tényleg semennyire, nulla, zéró, nada?
Hát ha ő a hivatkozási alap, akkor már értem ezt a nagy önbizalmat.
-
-MarhaRépa-
tag
"A TCB5 nem csak egy 5G-s modem, ebbe van integrálva a WLAN, az e-SIM, a sima antenna, a vészhelyzeti antenna, van benne egy kis akku is a vészhívásokhoz, meg ezt használja a headunit routerként is a belső kommunikációra. Nyilván szoftveresen és funkcionálisan mélyen integrálva van a teljes fedélzeti rendszerbe."
Ebben semmi érdekesség nincs, egy általános komm modul ami tud wifi+BT+4G kapcsolatot, az fogad legalább 4 antennát és van benne wifi router opció is hotspottal. egy szaros shellyben van 2db wifi egység, tud egy bejövő wifit tovább hosztolni AP-ként és egy másikra csatlakozni amit fallbackre vagy egyedi kapcsolatra is lehet használni, és közben BT átjáró is egyben 30db eszközhöz
Az hogy van mellette egy akku és még egy gomb vészhívásra, az nagy fejlesztés ám
Az meg hogy ezt bedrótozzák, az pont baromság, mert egy busz kapcsolattal modulárisan megoldható, nem kell direktben egyedit gyártani. Ez csak ilyen autógyártós fasság, hogy az a menő, amit egyedileg csak erre a célra gyártottak le, már az is ciki ha az előző modellből egy alkatrészt átvesznek, mindent is át kell tervezni, mert még a végén könnyen javítható leszCsak ugyanazt tudom elmondani mint eddig: nyilván az autógyárakban hülyék ülnek, és nem tudják azt a sok okosságot, amit az egyszeri kommentelő.
Aham.
-
biker
nagyúr
"A TCB5 nem csak egy 5G-s modem, ebbe van integrálva a WLAN, az e-SIM, a sima antenna, a vészhelyzeti antenna, van benne egy kis akku is a vészhívásokhoz, meg ezt használja a headunit routerként is a belső kommunikációra. Nyilván szoftveresen és funkcionálisan mélyen integrálva van a teljes fedélzeti rendszerbe."
Ebben semmi érdekesség nincs, egy általános komm modul ami tud wifi+BT+4G kapcsolatot, az fogad legalább 4 antennát és van benne wifi router opció is hotspottal. egy szaros shellyben van 2db wifi egység, tud egy bejövő wifit tovább hosztolni AP-ként és egy másikra csatlakozni amit fallbackre vagy egyedi kapcsolatra is lehet használni, és közben BT átjáró is egyben 30db eszközhöz
Az hogy van mellette egy akku és még egy gomb vészhívásra, az nagy fejlesztés ám
Az meg hogy ezt bedrótozzák, az pont baromság, mert egy busz kapcsolattal modulárisan megoldható, nem kell direktben egyedit gyártani. Ez csak ilyen autógyártós fasság, hogy az a menő, amit egyedileg csak erre a célra gyártottak le, már az is ciki ha az előző modellből egy alkatrészt átvesznek, mindent is át kell tervezni, mert még a végén könnyen javítható leszTalán pont VP fejtegette egy OBC boncolgatás kapcsán, valamelyik elmeroggyant tervező az összes panelre valami 128 csatornás procit tett, akkor is ha elég lett volna 4 csatorna, és tele volt hányva értelmetlen túltervezett dolgokkal, mert "ezt szoktuk" vagy "ez volt kéznél"
És olyan adatforgalmat generált neki tesztpadon, valami elképesztő. És ezzel terhelik a busz kommunikációt is időnként. -
biker
nagyúr
Nekem ez nagyon nem a szakterületem, de azért annyit tudok, hogy ezek nem csak sima modemek, hanem integrált vezérlők, több funkcióval. A TCB5 nem csak egy 5G-s modem, ebbe van integrálva a WLAN, az e-SIM, a sima antenna, a vészhelyzeti antenna, van benne egy kis akku is a vészhívásokhoz, meg ezt használja a headunit routerként is a belső kommunikációra. Nyilván szoftveresen és funkcionálisan mélyen integrálva van a teljes fedélzeti rendszerbe.
Innen kéne továbbgondolni ezt a "tegyünk bele egy sima modemet, aztán dugjuk rá USB-n" dolgot.
Ja és persze működjön az egész -40/+50 fokban, vibrációs környezetben, sok évig megbízhatóan.
Az meg hogy ezt bedrótozzák, az pont baromság, mert egy busz kapcsolattal modulárisan megoldható, nem kell direktben egyedit gyártani. Ez csak ilyen autógyártós fasság, hogy az a menő, amit egyedileg csak erre a célra gyártottak le, már az is ciki ha az előző modellből egy alkatrészt átvesznek, mindent is át kell tervezni, mert még a végén könnyen javítható lesz -
-MarhaRépa-
tag
Egyébként ezt én is vérlazitonak érzem, hogy egy nyavajas modemet nem képesek modularisra tervezni. Mert ok, azt még értem, hogy egy lampatest miért nem.
Rossz ötletnek tartom, söt, ostobasagnak, de értem azt is, hogy az akku miért nem modularis, de egy modem? Filléres alkatrész (valoban az, nem csak közhelyszerüen), szabvanyosan kommunikal mindkét iranyba, plusz olyan alkatrészröl van szo, aminél garantalt az elavulas böven az auto élettartaman belül (hiszen szinte az egyetlen, ami a külvilaggal valo kommunikaciora szolgal, ami az egyik leggyorsabban valtozo technologiak egyike). Még csak nem is ingyen kéri a piac.
Tehat a többlet költség gyakorlatilag az lenne, hogy ne forrasszak bele az egészbe, hanem tegyék egy csatlakozora.
Még csak mérnökileg sem kihivas. Szimplan csak ostoba mérnöki szint feletti döntés.Az meg mar csak hab a tortan, amikor egy gyarto még a 2020-as években is siman szerelt 3G modemmel autot. Remélem a különbözet gyogyszerre ment a döntéshozonal...
Nekem ez nagyon nem a szakterületem, de azért annyit tudok, hogy ezek nem csak sima modemek, hanem integrált vezérlők, több funkcióval. A TCB5 nem csak egy 5G-s modem, ebbe van integrálva a WLAN, az e-SIM, a sima antenna, a vészhelyzeti antenna, van benne egy kis akku is a vészhívásokhoz, meg ezt használja a headunit routerként is a belső kommunikációra. Nyilván szoftveresen és funkcionálisan mélyen integrálva van a teljes fedélzeti rendszerbe.
Innen kéne továbbgondolni ezt a "tegyünk bele egy sima modemet, aztán dugjuk rá USB-n" dolgot.
Ja és persze működjön az egész -40/+50 fokban, vibrációs környezetben, sok évig megbízhatóan.
-
biga
őstag
Szóval az az érv, hogy autóipar és kész és ezért fogadja el mindenki, hogy egy modemet minimum hat másik alkatrész alá kell integrálni, ahelyett, hogy modulárisra, időtállóra terveznék már előre? Ez aztán az érv, mert…ja, várj, nem is érv. Pontosan ez a hozzáállás az ami miatt a kínaiak le fogják húzni a WC-n az európai autóipart és tudod mit? Meg is érdemlik.
Egyébként ezt én is vérlazitonak érzem, hogy egy nyavajas modemet nem képesek modularisra tervezni. Mert ok, azt még értem, hogy egy lampatest miért nem.
Rossz ötletnek tartom, söt, ostobasagnak, de értem azt is, hogy az akku miért nem modularis, de egy modem? Filléres alkatrész (valoban az, nem csak közhelyszerüen), szabvanyosan kommunikal mindkét iranyba, plusz olyan alkatrészröl van szo, aminél garantalt az elavulas böven az auto élettartaman belül (hiszen szinte az egyetlen, ami a külvilaggal valo kommunikaciora szolgal, ami az egyik leggyorsabban valtozo technologiak egyike). Még csak nem is ingyen kéri a piac.
Tehat a többlet költség gyakorlatilag az lenne, hogy ne forrasszak bele az egészbe, hanem tegyék egy csatlakozora.
Még csak mérnökileg sem kihivas. Szimplan csak ostoba mérnöki szint feletti döntés.Az meg mar csak hab a tortan, amikor egy gyarto még a 2020-as években is siman szerelt 3G modemmel autot. Remélem a különbözet gyogyszerre ment a döntéshozonal...
-
-MarhaRépa-
tag
a 4G-t meg 2030-ban.... az IX3 akkor 4 éves lesz, megnézem majd a tulaj arcát...
Ahelyett hogy tennétek bele egy USB modemet, aztán a paraszt majd bedugja az aktuális 5G, 6G, 7G standard modemet.... JA, bocsi az nem PRÉMIUM ÉRZÉS!

a kulcsszó a modularitás!!! nem csak a hajtásban, az IT szekcióban IS!
Ebben nem voltam biztos, úgyhogy utána néztem: az NA5-ben 5G van, a TCB5 alapból tudja. De már a TCB4 High is tud 5G-t, ami a OS 8.0-ban van.
Az első 4G képes rendszer a G11-ben jött 2015-ben.
Az első gyárilag fixen beépített SIM-kártya 2004-ben került a piacra.
-
biga
őstag
-
-MarhaRépa-
tag
Minden olyan hibajavítás és optimalizálás, amihez korábban a szervizbe kellett menni, már jó pár éve online megy.
Meg az autók is nagyon régen küldik magukról az adatokat, és lekérdezéseket is ki lehet küldeni a flottára, az még hamarabb ment, mint a full OTA. -
Tsebacsi
nagyúr
Azért a Renaultot ne hasonlítsuk már egy BMW-hez.
Nekünk a Wallis távolról ránézett az asszony 2023-as iX1-esére, és megmondta, mi a hisztije a segélykérőnek ( a benne lévő picike akku valamiért elájult ), adtak időpontot, bementünk, 1 órával később elhoztuk.
Pontosan úgy megy, mint a Teslánál ( merthogy nekem 5 évig Model3-asom volt, így hidd el, tudom )
A frissítés meg a BMW-nél ugyanúgy online, csak ( egyelőre ) előbb a telefonos appal le kell tölteni / okézni.Ez nem lesz rendszeres, én az ixnél sokat vártam egy sima szoftverezésre is... Továbbra sem vagyok teljesen elájulva a Wallistól.
-
Tiédetis
senior tag
Eddig kétszer próbáltam a térképet frissíteni ota-n, mind a kétszer manuálisan kellett, ami azért nem egyszerű. Keretpogram telepítése gépre, kell egy 64-es pendrive, arra másol, aztán onnan fel és hát a frissítési ceremónia, mint egy esküvői ceremónia
Mivel fat32-t használ, azért nem mondhatni gyorsnak a másolás sem. -
biker
nagyúr
Lassan megtanulom, hogy ha estéről reggelre, vagy reggelről délutánra van 30-40 hozzászólás, akkor csak olvasottnak jelölöm, nincs értelme visszaolvasni, mert csak a szoksásos BMW vs akármi megy.
Ha csak 5-10 hozzászólás van, akkor érdemi vita zajlik. -
madgie
titán
"Ugyanolyan módon frissítik az autóit a szervizben minden hagyományos autógyártó szervizénél?"
2018-tól indulva full OTA az összes BMW, és neki van a világon a legnagyobb full OTA képes flottája az utakon. És nem négy típussal, egyféle hajtáslánccal.
Ühüm, és mit adtok ki rá? Évente kétszer a DST váltást?
-
Sir Riccio
addikt
Te, ez autóipar, nem házi barkács.
Szóval az az érv, hogy autóipar és kész és ezért fogadja el mindenki, hogy egy modemet minimum hat másik alkatrész alá kell integrálni, ahelyett, hogy modulárisra, időtállóra terveznék már előre? Ez aztán az érv, mert…ja, várj, nem is érv. Pontosan ez a hozzáállás az ami miatt a kínaiak le fogják húzni a WC-n az európai autóipart és tudod mit? Meg is érdemlik.
-
Tiédetis
senior tag
-
WiZARD
veterán
"milyen funkciókat kap meg egy őskori intel processzoros Tesla is a mai napig"
Nem is érdekel. Attól még az a példány az egyik legnagyobbat bukta az újkori árából, és fillérekért lehet megvenni. A Tesla eladásai meg jó esetben stagnálnak, de inkább csökkennek, a haszon elolvadt, ötlet meg nincs hogy mi a fenét kéne csinálni.Ennyit ér ez a sok "frissítés".
"a szervizek szoftverfrissítése botrányosan lassú, nehézkes és kőkorszaki volt"
Miért, milyennek kellett volna lennie a 90es években?
"tényleg tizedannyi frissítést sem adtak soha, mint a Tesla egy-egy holiday packben."
És nem is fognak, mert üzletileg teljesen értelmezhetetlen dolog. Majd a Tesla is le fog róla szokni, ha az kevés profitja is elolvad, amennyi mára megmaradt.
4.5 éve kerek 15 millió volt és most 100k km-rel 9-9.5 körül lehetne eladni az M3-mam, ami "az a példány az egyik legnagyobbat bukta az újkori árából, és fillérekért lehet megvenni."
Én nem érzem akkora buktának mint ahogy be van állítva. (és ebből az árból jött még le a mindenféle állami támogatás)
ennek extrák nélkül, fapadosan volt 17.2 a listaára
Ennek 21.4 volt a listaára, a fényezés még 0.7m, adaptív futómű 0.4m, h/k 0.3m, horog 0.37m, ülésfűtés 0.15m, tolatókamera 0,5+m, többi extrát nem nyomozom, 24m körül volt legalább... -
-MarhaRépa-
tag
Kap az adott BMW érdemi frissítést bárhogy? Nem.
Ugyanolyan módon frissítik az autóit a szervizben minden hagyományos autógyártó szervizénél? Nagyjából igen.
Képesek sok esetben véghezvinni ezt normálisan? Nem, sokszor inkább hozzá sem nyúlnak (olvass csak utána pl a VW frissítéseinek...).
Nem azt mondtam, hogy a Tesla a szent tehén, csak nem kell minden sz@rért a szervizbe vinni, hogy ha az egyébként lejöhetne minden autóra otthon, wifin is.
Ha még most sem érted, értitek, mi a különbség, akkor nem tudok mit kezdeni ezzel."Ugyanolyan módon frissítik az autóit a szervizben minden hagyományos autógyártó szervizénél?"
2018-tól indulva full OTA az összes BMW, és neki van a világon a legnagyobb full OTA képes flottája az utakon. És nem négy típussal, egyféle hajtáslánccal.
-
-MarhaRépa-
tag
Ez ugyan nem ez a topic, de erre muszaj reagalni:
De itt is ütköznek az új autó vásárlók és a 10-15 éves autókat használók érdekei, a gyártók meg nyilván az első csoportot veszik figyelembe, mert ők fizetik a számlát.
Ugyan mar! A szamlat mi mindannyian fizetjük, az is, aki még csak nem is vett autot. Csak az (auto)ipar az, aki soha semmiért nem akar szamlat fizetni, csak amikor véletlenül kiverik belölük (lasd még: diesel botrany). De akkor meg ugye jön az elöbb emlitett szent tehén effektus: nem baj, hogy ez egy az egyben rahuzhato lesz majd az autoiparra 10-15 év mulva, söt, elöre boritékolhato a probléma, de emelje fel a kezét, aki szerint egyetlen autoipari vezetö is utcara fog kerülni majd akkor e miatt; Dehogy, lenyeljük, azt is...
Hát, ez tényleg messzire vezet.
-
-MarhaRépa-
tag
Valóban, ez a Tesla egyetlen olyan járműve, ami jó arányokkal rendelkezik, és 14 éve, amikor kijött, kifejezetten jól kinéző autó volt. Csak hát rettenetesen elfáradt ez a dizájn mára, nem véletlenül kellett leállítani a gyártását.
-
madgie
titán
Ahogy érzed, ámbátor rosszul, mert te a Wallist hibáztatod, ami egy szervíz, előtte meg azon morfondíroztál, hogy csak a Tesla jó a szoftverfrissítésben, ellenben a hibafeltárásban rossz a Renault, mert kőkorszaki ( mint minden európai gyártó ). Ez így kissé érdekes.
Erre én írtam, hogy de, távolról ugyanúgy elérik az BMW-t, mint a Teslát, erre jöttél az i3-assal, amiről eddig szó sem volt, és már rég nincs is gyártásban.Kap az adott BMW érdemi frissítést bárhogy? Nem.
Ugyanolyan módon frissítik az autóit a szervizben minden hagyományos autógyártó szervizénél? Nagyjából igen.
Képesek sok esetben véghezvinni ezt normálisan? Nem, sokszor inkább hozzá sem nyúlnak (olvass csak utána pl a VW frissítéseinek...).
Nem azt mondtam, hogy a Tesla a szent tehén, csak nem kell minden sz@rért a szervizbe vinni, hogy ha az egyébként lejöhetne minden autóra otthon, wifin is.
Ha még most sem érted, értitek, mi a különbség, akkor nem tudok mit kezdeni ezzel. -
CharlieDrop
veterán
Kár, hogy nem gyártják már
-
Kinder
senior tag
-
Kinder
senior tag
Ahogy érzed, ámbátor rosszul, mert te a Wallist hibáztatod, ami egy szervíz, előtte meg azon morfondíroztál, hogy csak a Tesla jó a szoftverfrissítésben, ellenben a hibafeltárásban rossz a Renault, mert kőkorszaki ( mint minden európai gyártó ). Ez így kissé érdekes.
Erre én írtam, hogy de, távolról ugyanúgy elérik az BMW-t, mint a Teslát, erre jöttél az i3-assal, amiről eddig szó sem volt, és már rég nincs is gyártásban. -
biga
őstag
Rendben, elfogadom, hogy valaki szerint ez fontos.
Igen, ez a trend már 5-6 éve látszott, hogy ide fogunk jutni. Komolyabb méretű felháborodás majd akkor lesz belőle, amikor elég sok 10-15 éves lesz ezekből, szóval az még odébb van.
De itt is ütköznek az új autó vásárlók és a 10-15 éves autókat használók érdekei, a gyártók meg nyilván az első csoportot veszik figyelembe, mert ők fizetik a számlát.
Ez ugyan nem ez a topic, de erre muszaj reagalni:
Ugyan mar! A szamlat mi mindannyian fizetjük, az is, aki még csak nem is vett autot. Csak az (auto)ipar az, aki soha semmiért nem akar szamlat fizetni, csak amikor véletlenül kiverik belölük (lasd még: diesel botrany). De akkor meg ugye jön az elöbb emlitett szent tehén effektus: nem baj, hogy ez egy az egyben rahuzhato lesz majd az autoiparra 10-15 év mulva, söt, elöre boritékolhato a probléma, de emelje fel a kezét, aki szerint egyetlen autoipari vezetö is utcara fog kerülni majd akkor e miatt; Dehogy, lenyeljük, azt is...
-
madgie
titán
Nekünk a Wallis távolról ránézett az asszony 2023-as iX1-esére, és megmondta, mi a hisztije a segélykérőnek ( a benne lévő picike akku valamiért elájult ), adtak időpontot, bementünk, 1 órával később elhoztuk.
Pontosan úgy megy, mint a Teslánál ( merthogy nekem 5 évig Model3-asom volt, így hidd el, tudom )
A frissítés meg a BMW-nél ugyanúgy online, csak ( egyelőre ) előbb a telefonos appal le kell tölteni / okézni.Az i3 csoportokban annyi panaszt lehetett a Wallisra hallani, hogy de, nyugodt szívvel odarakom a Renault mellé.
-
mjani1172
addikt
Bizony, ennyi. Ebből is látszik, hogy a BMW hajtáslánc hatékonyabb. Minden más süketelés.
Mellesleg minden hülye tud áramvonalas autót rajzolni, még egy gyerek is. Szép autót, na azt kevesen tudnak, a Teslának még nem nagyon sikerült, a Model Y pedig egy vizuális környezetszennyezés. Úgyhogy legyen inkább 10%-kal rosszabb a cw, de ne hányjam el magam minden alkalommal, amikor meglátom.
Ismerem az összes mantrádat, hogy Musk idióta meg náci a tesla meg egy kalap szar, blabla.....
De ennek ellenére az emberek túlnyomó többsége szerint, ez még most is rohadt jó autó, és bitang jól is néz ki, az életben még jobban, mint a fotókon.
Ez egy szép és arányos autó.
-
-MarhaRépa-
tag
Miért ne lehetne összehasonlitani? Mert most még ujdonsag, hogy tavolrol elérem a kocsi allapotat? Vagy hogy bekapcsolhatom a fütést/hütést? Amiket irtam, azok is ujdonsagok voltak, és pl a korabban emlitett elöfizetéses ülésfütés is olyan dolog, ami mar be van épitve a vasba, és egy tavoli szerver kapcsolja be vagy ki elöfizetés alapjan. Ilyen erôvel le lehetne tiltani barmit tavolrol, hisz - szerinted - amig a pedal nyomasara elindul, a masikra megall, a kormany tekerésére meg elkanyarodik az auto, addig megfelel az auto definiciojanak, igy nem lehet arra hivatkozni, hogy "nem megy miatta az auto".
Az integralt akkukra: Ezen szerintem mar beszélgettünk, bar lehet, hogy akkor még SB voltal
Akkor is azt mondtam, hogy ez egyértelmüen rossz ötlet, de az ipar sosem a fenntarthatosagot tartotta szem elött, hanem a vezetök és részvényesek jolétét. Fenntarthatonak lenni a "ipari standardok" szerint baleksag.
Ertem azt is, hogy miért teszik, csak azt nem értem, hogy mi miért hagyjuk...Bar nem vagyok teljesen biztos a modell fenntarthatosagaban, de nézd meg pl az akkucsere ötletét. Itt europaban ugyan mar egyszer elbukott az ötlet, de pl a kinaiak (akik valljuk be, volumenben egyértelmüen a legnagyobb EV gyarto nemzet mostanra) még mindig hisznek benne. Ha a töltési problémara nem is gondolom, hogy ez lenne a megoldas, de azért ez mégis azt bizonyitja, hogy megoldhato teljes integraltsag nélkül is, pusztan akarat és mérnöki tudas kérdése. Talan egy kis arnövekedés, amit viszont visszakapcs az elsö barmilyen akkucsere (pl meghibasodas) esetén, amikor a csere mondjuk 5 perc lenne.
Az EU helyében siman ezt is atvinném az autoiparon, ha mar a telefonoknal sikerült .
Bar ne legyenek illuzioink: az autoipar az EU szent tehene, értük még a következetességröl is lemondunk, ha kell...En kifejezetten EU-s lokalpatriotanak tartom magam, törekszem arra, hogy helyi, de minimum EU terméket vegyek,amig tehetem. De egyszerü közgazdasagi tény: amikor egy termék "josaga" mar csak az, hogy helyi, és a többi tényezöt tekintve meg egalban vagy lemaradva a versenytarsakkal, akkor el kell engedni a helyi-t, mert az is a piacot erösiti...
Rendben, elfogadom, hogy valaki szerint ez fontos.
Igen, ez a trend már 5-6 éve látszott, hogy ide fogunk jutni. Komolyabb méretű felháborodás majd akkor lesz belőle, amikor elég sok 10-15 éves lesz ezekből, szóval az még odébb van.
-
-MarhaRépa-
tag
Aha, a 90-es években. Igazából pont ott tartanak most is. A Renault 4 éve nem tudja a random újrainduló trip computeres hibámat kijavítani, pedig konkrét Actis számokat is adok mellé, megspórolva nekik a hibafeltárást. Hogy miért? Mert a kőkorszaki hardvereiken át elérhető kőkorszaki szervereiken folyamatosan megszakad a frissítés folyamata, úgy, hogy 2-3 óra megy alkalmanként a levesbe. Én meg fizessem a szervizóradíjat, ha már nincs gari. Na egész pontosan ilyen az európai autóipar. Szekér, ló, eke... sötét középkor.
Teslán kicserélem a fényszórókat a hétéves autómon korszerű mátrix ledre (ami negyedéért megvehető, mint a németeknél), kifizetem a napidíjat a szervizszoftverükért (pár dolcsi), átállítok egy kapcsolót a fényszóró-opciónál, majd kb 15 perc alatt újrarakja magát az oprendszer és működik. Nyilván ugyanezt a szerviz is megcsinálja, csípőből.
"Na egész pontosan ilyen az európai autóipar."
Nem, maximum a Renault.
"majd kb 15 perc alatt újrarakja magát az oprendszer és működik."
Ugyan kérlek. Tele a net a Tesla problémáival, amikor a frissítés kicsinálja a hardvert úgy, hogy szervízben kell cserélni, vagy fekete képernyőzés van, elég hosszú a lista. Vagy ott a vicces MCU1 sztori, amikor nem jutott eszükbe, hogy a flash memóriát ne nyírják ki az állandó írogatással.
A Teslákkal is rengeteg gond van, csak éppen alig van nekik néhány típusuk, minimális változásokkal. -
biga
őstag
Szerintem ezen nem összevethető dolgok, de ahogy gondolod.
Ám mondok neked jobbat: a trend az, hogy az akkupakkok teljesen javíthatatlanok lesznek a jövőben. Ezen is jól lehet triggerelődni, ha ehhez van kedved.
Miért ne lehetne összehasonlitani? Mert most még ujdonsag, hogy tavolrol elérem a kocsi allapotat? Vagy hogy bekapcsolhatom a fütést/hütést? Amiket irtam, azok is ujdonsagok voltak, és pl a korabban emlitett elöfizetéses ülésfütés is olyan dolog, ami mar be van épitve a vasba, és egy tavoli szerver kapcsolja be vagy ki elöfizetés alapjan. Ilyen erôvel le lehetne tiltani barmit tavolrol, hisz - szerinted - amig a pedal nyomasara elindul, a masikra megall, a kormany tekerésére meg elkanyarodik az auto, addig megfelel az auto definiciojanak, igy nem lehet arra hivatkozni, hogy "nem megy miatta az auto".
Az integralt akkukra: Ezen szerintem mar beszélgettünk, bar lehet, hogy akkor még SB voltal
Akkor is azt mondtam, hogy ez egyértelmüen rossz ötlet, de az ipar sosem a fenntarthatosagot tartotta szem elött, hanem a vezetök és részvényesek jolétét. Fenntarthatonak lenni a "ipari standardok" szerint baleksag.
Ertem azt is, hogy miért teszik, csak azt nem értem, hogy mi miért hagyjuk...Bar nem vagyok teljesen biztos a modell fenntarthatosagaban, de nézd meg pl az akkucsere ötletét. Itt europaban ugyan mar egyszer elbukott az ötlet, de pl a kinaiak (akik valljuk be, volumenben egyértelmüen a legnagyobb EV gyarto nemzet mostanra) még mindig hisznek benne. Ha a töltési problémara nem is gondolom, hogy ez lenne a megoldas, de azért ez mégis azt bizonyitja, hogy megoldhato teljes integraltsag nélkül is, pusztan akarat és mérnöki tudas kérdése. Talan egy kis arnövekedés, amit viszont visszakapcs az elsö barmilyen akkucsere (pl meghibasodas) esetén, amikor a csere mondjuk 5 perc lenne.
Az EU helyében siman ezt is atvinném az autoiparon, ha mar a telefonoknal sikerült .
Bar ne legyenek illuzioink: az autoipar az EU szent tehene, értük még a következetességröl is lemondunk, ha kell...En kifejezetten EU-s lokalpatriotanak tartom magam, törekszem arra, hogy helyi, de minimum EU terméket vegyek,amig tehetem. De egyszerü közgazdasagi tény: amikor egy termék "josaga" mar csak az, hogy helyi, és a többi tényezöt tekintve meg egalban vagy lemaradva a versenytarsakkal, akkor el kell engedni a helyi-t, mert az is a piacot erösiti...
-
Tiédetis
senior tag
Nem unjátok még ezt a parttalan "vitát"?
Kroni1 már végre eljutott a lényeghez
Hagyni kell, akit hagyni kell. -
Kinder
senior tag
Aha, a 90-es években. Igazából pont ott tartanak most is. A Renault 4 éve nem tudja a random újrainduló trip computeres hibámat kijavítani, pedig konkrét Actis számokat is adok mellé, megspórolva nekik a hibafeltárást. Hogy miért? Mert a kőkorszaki hardvereiken át elérhető kőkorszaki szervereiken folyamatosan megszakad a frissítés folyamata, úgy, hogy 2-3 óra megy alkalmanként a levesbe. Én meg fizessem a szervizóradíjat, ha már nincs gari. Na egész pontosan ilyen az európai autóipar. Szekér, ló, eke... sötét középkor.
Teslán kicserélem a fényszórókat a hétéves autómon korszerű mátrix ledre (ami negyedéért megvehető, mint a németeknél), kifizetem a napidíjat a szervizszoftverükért (pár dolcsi), átállítok egy kapcsolót a fényszóró-opciónál, majd kb 15 perc alatt újrarakja magát az oprendszer és működik. Nyilván ugyanezt a szerviz is megcsinálja, csípőből.
A frissítés meg a BMW-nél ugyanúgy online, csak ( egyelőre ) előbb a telefonos appal le kell tölteni / okézni. -
CharlieDrop
veterán
A Tesla is csak egy autó. Próbálták ezt a guruló számítógép dolgot lenyeletni a vásárlókkal, de nem jött be. A Teslára is pont ugyanúgy vonatkoznak az autóipar törvényszerűségei mint mindenki másra.
Volt egy időszak, 2020-ig, amikor szignifikáns előnyük volt a villanyos hajtásláncok terén, ez valamennyire kompenzálta a gyártástechnológiai és fejlesztési hiányosságaikat, de ez az előny eltűnt 5-6 éve, mára pedig szignifikáns hátrányuk lett ott is.
IT oldalról azt mondom le se kell nyeletni, mert egyértelmű
Az, amit mondasz, hogy bizonyos törvényszerűségek vonatkoznak rájuk is, az igaz.
Itt az idő, hogy történjen valami, mert ami most van - szintén egyetértésben veled - nem szép jövőt jósol
-
madgie
titán
Nem is érdekel. Attól még az a példány az egyik legnagyobbat bukta az újkori árából, és fillérekért lehet megvenni. A Tesla eladásai meg jó esetben stagnálnak, de inkább csökkennek, a haszon elolvadt, ötlet meg nincs hogy mi a fenét kéne csinálni.Ennyit ér ez a sok "frissítés".
"tényleg tizedannyi frissítést sem adtak soha, mint a Tesla egy-egy holiday packben."
És nem is fognak, mert üzletileg teljesen értelmezhetetlen dolog. Majd a Tesla is le fog róla szokni, ha az kevés profitja is elolvad, amennyi mára megmaradt.
-
-MarhaRépa-
tag
Mondjuk ez pont buta érv. Normalis lenne, ha egyszer csak megszünne az automata kézifék és atvalt kézire? Vagy a klima? Csak azért, mert hat anno ezek vagy 15 éve a legtöbb kocsiban egyaltalan nem is léteztek, aztan amugy is, a kocsi e nélkül is megy....

Egyébként ez attol még gusztustalan gusztustalan, hogy x év utan egyszer csak kevesebbet tud az auto, hogy 'ipari standard".
Persze majd megjelennek a sim kartyaval ellatott OBD2 eszközôk, amik majd megoldjak ezt. Es az autogyartok majd megint kezdhetnek sirni, hogy a gonosz utangyartok elveszik a kenyerüket, pedig csak az történik, amit a piac elvar...Szerintem ezen nem összevethető dolgok, de ahogy gondolod.
Ám mondok neked jobbat: a trend az, hogy az akkupakkok teljesen javíthatatlanok lesznek a jövőben. Ezen is jól lehet triggerelődni, ha ehhez van kedved.
-
-MarhaRépa-
tag
Annyira lövésed nincs, hogy milyen funkciókat kap meg egy őskori intel processzoros Tesla is a mai napig, hogy az félelmetes. A saját korlátolt autóipari csőlátásoddal tudod csak nézni a dolgokat, a szervizek szoftverfrissítése botrányosan lassú, nehézkes és kőkorszaki volt, ráadásul tényleg tizedannyi frissítést sem adtak soha, mint a Tesla egy-egy holiday packben.
-
biga
őstag
Az autót tudod továbbra is használni. Olyan szolgáltatások szűnnek meg idővel, ami pár éve nem is létezett, és a legtöbb autóban ma sincs.
Szerinted ez összevethető társadalmi problémát jelent azzal, hogy minden telefongyártó külön töltőszabványt használt, gyártott, majd dobtak ki a kukába?Mondjuk ez pont buta érv. Normalis lenne, ha egyszer csak megszünne az automata kézifék és atvalt kézire? Vagy a klima? Csak azért, mert hat anno ezek vagy 15 éve a legtöbb kocsiban egyaltalan nem is léteztek, aztan amugy is, a kocsi e nélkül is megy....

Egyébként ez attol még gusztustalan gusztustalan, hogy x év utan egyszer csak kevesebbet tud az auto, hogy 'ipari standard".
Persze majd megjelennek a sim kartyaval ellatott OBD2 eszközôk, amik majd megoldjak ezt. Es az autogyartok majd megint kezdhetnek sirni, hogy a gonosz utangyartok elveszik a kenyerüket, pedig csak az történik, amit a piac elvar... -
-MarhaRépa-
tag
Ez a párbeszéd eléggé parttalan, mert mindig teljesen mást akarsz meg magyarázni, úgy csinálsz mintha nem értenéd, vagy nem is tudom.
Az hogy egy korábban megvásárolt autóba később megvehetsz olyan funkciókat, hardveres fejlesztéseket, hogy azzal az autód multimédiás képessége komolyabb lesz az nem volt jellemző szerintem egyik neves gyártóra sem. De tudom ez neked házi barkács, meg félkész autóra a funkciók utánküldése, meg istentudja miféle baromságokat írtál még mostanában.
"ingyen meg senki sem akar adni"
Neeeem. Véletlenül sem az van, hogy a neves gyártók ülnek magas lovon, és akartak pl. ülésfűtésért is havidíjat kérni, és mindenhol a sokadik bőrt is lehúzni a vevőkről. (egyik kedvenc sztorim pont a BMW vezér beszólása volt, mikor a nagyobb konszernek gondolkodni kezdtek környezetvédelmi okokból a már legyártott Euro5-ös autóik korszerűsítésén, ő azt mondta inkább vegyen mindenki új Euro6-os autót.) Oké, legyen ez a normális hozzáállás.Tudom, az autóipar nem szociális intézmény, a kínaiak szarok, a Tesla is az, de azért ebből a szempontból nekem szimpatikusabb az a hozzáállás, h a felhasználói visszajelzésekre bekerülnek új funkciók, stb. Ja persze, tudom: 4 modellre könnyű, de a nagy gyártóknak olyan sok modellje van, hogy nekik szegényeknek már nehéz lenne.
De hogy ennek az ördögi körnek ne kezdjünk megint nekifutni, inkább azt mondom: Igazad van. Teljesen. Mindenben. Le is zárhatjuk.

"Igazad van. Teljesen."
Tudom.
"egyik kedvenc sztorim pont a BMW vezér beszólása volt, mikor a nagyobb konszernek gondolkodni kezdtek környezetvédelmi okokból a már legyártott Euro5-ös autóik korszerűsítésén, ő azt mondta inkább vegyen mindenki új Euro6-ost"
Forrás?
-
madgie
titán
Hibajavítás már 30 éve is volt, a szoftvereket folyamatosan javították már akkor is, csak a szakszervizben történt.
Új funkciót ingyen meg senki sem akar adni. Miért tenné? Persze lehet úgy is csinálni, hogy félkész autót adsz el, és utána küldöd ki azokat a funkciókat, amik eleve bent kellett volna hogy legyenek. Őszintén szólva nekem ez inkább visszafejlődés.
Annyira lövésed nincs, hogy milyen funkciókat kap meg egy őskori intel processzoros Tesla is a mai napig, hogy az félelmetes. A saját korlátolt autóipari csőlátásoddal tudod csak nézni a dolgokat, a szervizek szoftverfrissítése botrányosan lassú, nehézkes és kőkorszaki volt, ráadásul tényleg tizedannyi frissítést sem adtak soha, mint a Tesla egy-egy holiday packben.
-
Kroni1
veterán
Hibajavítás már 30 éve is volt, a szoftvereket folyamatosan javították már akkor is, csak a szakszervizben történt.
Új funkciót ingyen meg senki sem akar adni. Miért tenné? Persze lehet úgy is csinálni, hogy félkész autót adsz el, és utána küldöd ki azokat a funkciókat, amik eleve bent kellett volna hogy legyenek. Őszintén szólva nekem ez inkább visszafejlődés.
Ez a párbeszéd eléggé parttalan, mert mindig teljesen mást akarsz meg magyarázni, úgy csinálsz mintha nem értenéd, vagy nem is tudom.
Az hogy egy korábban megvásárolt autóba később megvehetsz olyan funkciókat, hardveres fejlesztéseket, hogy azzal az autód multimédiás képessége komolyabb lesz az nem volt jellemző szerintem egyik neves gyártóra sem. De tudom ez neked házi barkács, meg félkész autóra a funkciók utánküldése, meg istentudja miféle baromságokat írtál még mostanában.
"ingyen meg senki sem akar adni"
Neeeem. Véletlenül sem az van, hogy a neves gyártók ülnek magas lovon, és akartak pl. ülésfűtésért is havidíjat kérni, és mindenhol a sokadik bőrt is lehúzni a vevőkről. (egyik kedvenc sztorim pont a BMW vezér beszólása volt, mikor a nagyobb konszernek gondolkodni kezdtek környezetvédelmi okokból a már legyártott Euro5-ös autóik korszerűsítésén, ő azt mondta inkább vegyen mindenki új Euro6-os autót.) Oké, legyen ez a normális hozzáállás.Tudom, az autóipar nem szociális intézmény, a kínaiak szarok, a Tesla is az, de azért ebből a szempontból nekem szimpatikusabb az a hozzáállás, h a felhasználói visszajelzésekre bekerülnek új funkciók, stb. Ja persze, tudom: 4 modellre könnyű, de a nagy gyártóknak olyan sok modellje van, hogy nekik szegényeknek már nehéz lenne.
De hogy ennek az ördögi körnek ne kezdjünk megint nekifutni, inkább azt mondom: Igazad van. Teljesen. Mindenben. Le is zárhatjuk.

-
-MarhaRépa-
tag
Mondjuk az annyit szídott Tesla hozta be kb. ebbe a mélyen tisztelt, és csodás autóiparba az upgrade lehetőségét, amit a többi gyártó azóta se nagyon vett át. Amit egyszer megvettél az úgy van és kész, maximum csak megszűnni fognak funkciók, hogy siess és vegyél újat. Megintcsak világot megmentő, abszolút környezet és vásárló barát attitűd. Ja, nem.
-
-MarhaRépa-
tag
Leírhatod hatszor, akkor sem lesz igaz, hogy hátrányban vannak hajtásláncilag, a lehető legjobb esetben is maximum pariban van vele az eurómillókat frissen elnyelő Neue Klasse, miközben a Tesla kb semmi egetrengető fejlesztést nem csinált a motorokkal, hajtásrendszerrel, már sok éve.
És amúgy a guruló számítógép-érzést pont a NK akarja most sugalmazni, de még azt is a szokásos suta módjukon oldották meg, mert ki a fene akar kerékelfordulást meg telefon térerőt látni a panorámakijelzőn, miközben más, sokkal logikusabb opciók meg hiányoznak.De, igaz. Akkutechnológiában, motortechnológiában, szoftverben egyszerűen lemaradtak. Ezek objektív, mérhető tények.
Fogalmam sincs hányféle dolgot lehet kitenni a kijelzőre, amit én használnék az mind megvan.
-
-MarhaRépa-
tag
Azt hogy elvesztette az előnyét a Tesla a hajtásláncok terén nem is kérdés, de a "szignifikáns hátrány" kicsit erős, ha a teljes csomagot nézed. Bjorn 1000 km-es teszt idők:
-ICE referencia idő: 8:35
-NK iX3: 8:55
-MY LR Juniper: 9:25
(Ezek ugye 120 km/h-s tesztek, kíváncsi lennék egy 140 km/h-s tesztre is, ilyen nincs valahol?)Btw nem tudom, hogy mit csináltak a Teslánál az R&D osztályon, de akkora előnyt leadni, amekkora nekik volt ilyen rövid idő alatt, az azért művészet.
A teljes csomagot ezerféle képpen lehet nézni, a technológiai lemaradást viszont érdemesebb komponens vagy alrendszer szinten nézni, mert úgy lehet összehasonlítani.
A Tesla stratégiát óráig lehetne elemezni, de szerintem az szétfeszítené a topik kereteit.
-
WiZARD
veterán
Leírhatod hatszor, akkor sem lesz igaz, hogy hátrányban vannak hajtásláncilag, a lehető legjobb esetben is maximum pariban van vele az eurómillókat frissen elnyelő Neue Klasse, miközben a Tesla kb semmi egetrengető fejlesztést nem csinált a motorokkal, hajtásrendszerrel, már sok éve.
És amúgy a guruló számítógép-érzést pont a NK akarja most sugalmazni, de még azt is a szokásos suta módjukon oldották meg, mert ki a fene akar kerékelfordulást meg telefon térerőt látni a panorámakijelzőn, miközben más, sokkal logikusabb opciók meg hiányoznak.Motorokon, hajtáson sok fejleszteni való nem biztos hogy van. Feltételezhető hogy itt már laposodik a görbe és minimális hatékonyságnövekedéshez rengeteg befektetés/fejlesztés kellene.
A számháborúhoz kellene nagyobb akku, amit lehet gyorsabban tölteni és hajrá, ismét ott lenne az előny. Hogy ezt miért nem lépik meg, az jó kérdés. -
F-ECT$
titán
És amúgy a guruló számítógép-érzést pont a NK akarja most sugalmazni, de még azt is a szokásos suta módjukon oldották meg, mert ki a fene akar kerékelfordulást meg telefon térerőt látni a panorámakijelzőn, miközben más, sokkal logikusabb opciók meg hiányoznak.miközben a Tesla kb semmi egetrengető fejlesztést nem csinált a motorokkal, hajtásrendszerrel, már sok éve
No de miért? Csődbe akarnak menni? Hagyták, hogy behozza őket Európa és Kína is, mi ebben a ráció?Értem én, hogy a mindennapokban már az emberek 90%-nak elég az is, amit most tud egy 3/Y, de ettől még a világ nem áll meg, és messze nem is jönnek azok az eladási számok, amiket 2-3 éve terveztek maguknak.
-
madgie
titán
Mondjuk az annyit szídott Tesla hozta be kb. ebbe a mélyen tisztelt, és csodás autóiparba az upgrade lehetőségét, amit a többi gyártó azóta se nagyon vett át. Amit egyszer megvettél az úgy van és kész, maximum csak megszűnni fognak funkciók, hogy siess és vegyél újat. Megintcsak világot megmentő, abszolút környezet és vásárló barát attitűd. Ja, nem.
Autóipar, nem jótékonysági intézmény. Kb ez lesz a válasz.
Az ilyen hozzáállás miatt érdemli meg az európai autóipar, hogy a kínai még jobban megszorongassa őket. -
Kroni1
veterán
-
madgie
titán
A Tesla is csak egy autó. Próbálták ezt a guruló számítógép dolgot lenyeletni a vásárlókkal, de nem jött be. A Teslára is pont ugyanúgy vonatkoznak az autóipar törvényszerűségei mint mindenki másra.
Volt egy időszak, 2020-ig, amikor szignifikáns előnyük volt a villanyos hajtásláncok terén, ez valamennyire kompenzálta a gyártástechnológiai és fejlesztési hiányosságaikat, de ez az előny eltűnt 5-6 éve, mára pedig szignifikáns hátrányuk lett ott is.
És amúgy a guruló számítógép-érzést pont a NK akarja most sugalmazni, de még azt is a szokásos suta módjukon oldották meg, mert ki a fene akar kerékelfordulást meg telefon térerőt látni a panorámakijelzőn, miközben más, sokkal logikusabb opciók meg hiányoznak. -
gorbep
őstag
Az USB modemet a márkaszervíz is bedughatná prémium 100 EUR-ért.... de legalább lenne! Vagy ezzel új ötletet adtam?
Kérjen a gyártótól egyedi Id-t akkor csak a BMW sajátjával menne.... azért ezt az IT szektorban a Brand-elt gyártók 20 éve is meg tudták oldani.... van hova fejlődnötök...
-
-MarhaRépa-
tag
a 4G-t meg 2030-ban.... az IX3 akkor 4 éves lesz, megnézem majd a tulaj arcát...
Ahelyett hogy tennétek bele egy USB modemet, aztán a paraszt majd bedugja az aktuális 5G, 6G, 7G standard modemet.... JA, bocsi az nem PRÉMIUM ÉRZÉS!

-
F-ECT$
titán
Azt hogy elvesztette az előnyét a Tesla a hajtásláncok terén nem is kérdés, de a "szignifikáns hátrány" kicsit erős, ha a teljes csomagot nézed. Bjorn 1000 km-es teszt idők:
-ICE referencia idő: 8:35
-NK iX3: 8:55
-MY LR Juniper: 9:25
(Ezek ugye 120 km/h-s tesztek, kíváncsi lennék egy 140 km/h-s tesztre is, ilyen nincs valahol?)Btw nem tudom, hogy mit csináltak a Teslánál az R&D osztályon, de akkora előnyt leadni, amekkora nekik volt ilyen rövid idő alatt, az azért művészet.
-
Kinder
senior tag

A 2030 csak terv, ekkor fogják hivatalosan bejelenteni, hogy MAJD lekapcsolják.... úgy 2040 körül.
-
gorbep
őstag

-
-MarhaRépa-
tag
Igaz. De a kettő gyár megközelítése az autózás világához gyökeresen más: az egyik tradíció, mérnöki precizitás és versenysport, a másik szilícium-völgyi IT megközelítés. Totális ellentéte egymásnak.
A Teslákat ezért én nem is autónak, inkább guruló számítógépnek tartomA Tesla is csak egy autó. Próbálták ezt a guruló számítógép dolgot lenyeletni a vásárlókkal, de nem jött be. A Teslára is pont ugyanúgy vonatkoznak az autóipar törvényszerűségei mint mindenki másra.
-
madgie
titán
Igaz. De a kettő gyár megközelítése az autózás világához gyökeresen más: az egyik tradíció, mérnöki precizitás és versenysport, a másik szilícium-völgyi IT megközelítés. Totális ellentéte egymásnak.
A Teslákat ezért én nem is autónak, inkább guruló számítógépnek tartomÉn is azt mondom mindenkinek, hogy egy tablet, négy keréken. Ha ezzel baja van valakinek, ne ilyen autót vegyen

-
CharlieDrop
veterán
Fogalmam sincs mikor került BMW-be először 4G gyárilag, de sanszosan több mint 10 éve.
Amikor van összesen 4 modelled a piacon, ebből kettő-kettő gyakorlatilag egyforma, akkor könnyen tetszeleghetsz az innovátor szerepében. Teljeses más kávéház.Mellesleg amikor az autógyártásból akarsz tartósan megélni, akkor hamar rájössz, hogy nincs olyan, amit ne lenne érdemes megvizsgálni spórolás szempontjából.
A Teslákat ezért én nem is autónak, inkább guruló számítógépnek tartom -
-MarhaRépa-
tag
Fogalmam sincs mikor került BMW-be először 4G gyárilag, de sanszosan több mint 10 éve.
Amikor van összesen 4 modelled a piacon, ebből kettő-kettő gyakorlatilag egyforma, akkor könnyen tetszeleghetsz az innovátor szerepében. Teljeses más kávéház.Mellesleg amikor az autógyártásból akarsz tartósan megélni, akkor hamar rájössz, hogy nincs olyan, amit ne lenne érdemes megvizsgálni spórolás szempontjából.
-
madgie
titán
Mert a 2022-ig gyártott autókban korlátlan volt az alap konnektivitás.
Az azután gyártott autókra 8 év.És ők a tíz éve legyártott autókba bele tudták tenni a 4G modult az autóba, ugye... khm.... BMW?
Egyszer talán megértik a vízfejű német autógyárak is, hogy van, amin nem érdemes spórolni és amúgy egyébként is a 21. században élünk már...
-
wik_406
tag
-
Sir Riccio
addikt
-
brumi1024
veterán
Akkor ezt is fel lehet venni a listára, de nekem baromi fura, hogy egy ezer eurós telefon kapcsán szabályoznak, de többtízezer eurós autók kapcsán meg hagyják a gyártói érdek mentén megkárosítani a fogyasztót.

Hat sokkal latvanyosabb beleallni a 60-szor akkora Apple-be, mint az amugy letert kuzdo GM-be.
-
Andras6800
senior tag
Itt pedig visszakanyarodtunk oda, hogy a mi petíciónk (amivel kapcsolatban amúgy tegnap megkeresett Raphaelle Baut a Numerama-tól, szóval mondhatjuk, hohy kezdi felkapni a sajtó a dolgot), abszolút nem csak az Opel Amperáról szól, hanem arról, hogy itt lenne az ideje ezt is mondjuk EU szinten szabályozni. Legyen mondjuk 10 év kötelező meg mondjuk 5 évig fizetős fenntartás, aztán pedig adják ki a harmadik fél általi üzemeltetéshez szükséges dolgokat, csinálják modulárisra a rendszert, hogy a modem és a SIM cserélhető legyen (vagy mondjuk legyen ott B tervnek a WiFire való kapcsolódás lehetősége, hogy a vakond betehessen egy routert) és jók is vagyunk. De az, hogy 1-2 éves autókban meghalnak a kényelmi funkciók az egy vicc.
Like. Sajnos piaci alapokon ez nem fog megvalósulni szerintem. Ha már fenntarthatóság, államnak ilyen helyeken van fontos szerepe.
-
-MarhaRépa-
tag
Akkor ezt is fel lehet venni a listára, de nekem baromi fura, hogy egy ezer eurós telefon kapcsán szabályoznak, de többtízezer eurós autók kapcsán meg hagyják a gyártói érdek mentén megkárosítani a fogyasztót.

Mert vannak divatos politikai témák, amiket menő képviselni, meg van a többi, amit lexarnak a politikusok, ilyen egyszerű.
-
Sir Riccio
addikt
Figyi, EU szinten még a pótalkatrész ellátási kötelezettség sincs szabályozva, simán előfordul hogy néhány éves autót nem tudsz megjavítani, mert nincs hozzá alkatrész.
Úgyhogy én ezzel kapcsolatban szkeptikus vagyok.Akkor ezt is fel lehet venni a listára, de nekem baromi fura, hogy egy ezer eurós telefon kapcsán szabályoznak, de többtízezer eurós autók kapcsán meg hagyják a gyártói érdek mentén megkárosítani a fogyasztót.

-
-MarhaRépa-
tag
Mert a 2022-ig gyártott autókban korlátlan volt az alap konnektivitás.
Az azután gyártott autókra 8 év. -
-MarhaRépa-
tag
Itt pedig visszakanyarodtunk oda, hogy a mi petíciónk (amivel kapcsolatban amúgy tegnap megkeresett Raphaelle Baut a Numerama-tól, szóval mondhatjuk, hohy kezdi felkapni a sajtó a dolgot), abszolút nem csak az Opel Amperáról szól, hanem arról, hogy itt lenne az ideje ezt is mondjuk EU szinten szabályozni. Legyen mondjuk 10 év kötelező meg mondjuk 5 évig fizetős fenntartás, aztán pedig adják ki a harmadik fél általi üzemeltetéshez szükséges dolgokat, csinálják modulárisra a rendszert, hogy a modem és a SIM cserélhető legyen (vagy mondjuk legyen ott B tervnek a WiFire való kapcsolódás lehetősége, hogy a vakond betehessen egy routert) és jók is vagyunk. De az, hogy 1-2 éves autókban meghalnak a kényelmi funkciók az egy vicc.
Figyi, EU szinten még a pótalkatrész ellátási kötelezettség sincs szabályozva, simán előfordul hogy néhány éves autót nem tudsz megjavítani, mert nincs hozzá alkatrész.
Úgyhogy én ezzel kapcsolatban szkeptikus vagyok. -
WiZARD
veterán
Dehogy adja ingyen örökre. 8 évig jár ingyen az alap konnektivitás, és ők is leírják apróbetűs részben, hogy csak addig megy a dolog, amig van olyan mobilhálózat, amivel kompatibilisek.
Egyelőre a 14 évvel ezelőtti autók is működnek, ingyen.
Hogy lesz-e upgrade lehetőség, az majd kiderül. Volt már amire kínáltak megoldást (MCU1-MCU2), a többi autógyárnál sose láttam még ilyenre lehetőséget.Nissan meg olyan szolgáltatást lőtt le, amihez nem szűnt meg a mobilhálózat.
-
Bdanyy
addikt
Hogy ha távolról bekapcsolod átszellőzteti az utasteret? Több is. Pl korábbi 2019-es G01-es X3-asom is tudta, de 4-es BMWk is tudták. Volvók is tudják. Sőt extraként Volvo XC40-be lehet kérni távolról indítható fűtést.
Köszi, úgy tűnik szarul kerestem rá korábban, mert folyton csak elektromos meg plugin autóknál írtak erről. Volvo részletesen írja is a feltételeket [link]
Náluk legalább már most megvan a 10+ év támogatás a korai modellek esetén. -
Tiédetis
senior tag
Igen, ez is szabályozást kíván, és az lenne a legjobb, ha elhajtanák a francba a gyárak lobbistáit az egész kidolgozásától a döntéshozatalig.
"De az, hogy 1-2 éves autókban meghalnak a kényelmi funkciók az egy vicc."
Csak nem tudunk rajta nevetni. -
Sir Riccio
addikt
"Ezekre vélhetően jogalkotói lépés kell majd ha elég nagy a társadalmi igény, mert maguktól nem fogják meglépni..."
Ez pontosan így van. És ezzel sincs semmi bajom: kötelezzék erre a gyártókat, ha erre akkora társadalmi igény van. Persze a számlát úgyis kifizeti valaki, és az nem a gyártó lesz.
"de ebben azért előtte járnak a piacnak: Végfelhasználói szükségletek megértése és kielégítése."
Nem gondolom, hogy ez általánosan így lenne. Ez egy apró részlet az összképben, a vásárlói igények palettája rendkívül széles.
-
-MarhaRépa-
tag
"Ja és senki sem mondta, hogy adják ingyen örökre"
A Tesla úgy adja, a 8 éves autóra is. Nincs szervergond, mint a Renaultnál, ahol fizetek is érte, itt megy és kész.Hovatovább 10 euróért korlátlan mobilnetet is kínál az autó infotainmentjére, ami piszok kényelmes, mert 10 euróért telefonos korlátlan netet nem kapok, én meg úgyis utazás, vezetés közben hallgatok végtelen zenét, podcastet, kell a navigációnak a forgalmi adat stb.
Netflixezni nem nagyon szoktam ekkora kijelzőn, de néha azért előfordult, hogy egy sorozatot megnézzek, mert hamarabb értem oda valahova vagy épp nem volt kedvem bemenni az előzenekarra a dögmelegbe a Barba Negrába, így a hűtött autóban kint néztem az F1-et (a főzenekar fotósa voltam).
Dehogy adja ingyen örökre. 8 évig jár ingyen az alap konnektivitás, és ők is leírják apróbetűs részben, hogy csak addig megy a dolog, amig van olyan mobilhálózat, amivel kompatibilisek.
-
Mentolka
senior tag
A Hyundai ezt (IT) "kiszervezte" - külön cég foglalkozik az autók fedélzeti rendszerének távirányításával. Igaz, néha döcög, de müködik; a 6 éves autóknál is. Az egyik problémás rész (viszont utánajárással megoldott) a későbbi tulajdonos váltás lekezelése.
Amúgy, kihegyeztétek a távoli klíma üzemeltetésre. A Kona esetében ilyeneket lehet távolról (mobilos app):
- klíma ki/be (ezt akár időzítve)
- töltés ki/be (ezt akár időzítve)
- ajtók ki/be
- riasztás
- parkolóinas mód ki/be
- jármű diagnosztika
- szervízek térképen
- statisztikákSzóval, azért nem csak a hűtés/fűtésról szól, hanem EV esetében azért komoly kiegészítő felszereltség...
-
Tiédetis
senior tag
Na az is ciki. Voltam olyam helyzetben anno szerbiában, hogy mentünk kint a pusztában ( szó szerint) mindenki 50-el. Már ideg szétvágott, mondtam gyereknek, menjünk már- Előzött, kiugrott a hőmérös pisztollyal és jött a hülye szerb nem tud magyarul dolog.
Lejárt a munkaideje és látta hogy nem jutunk előbbre, elengedett. Mentünk pár km-t újabb tarfi, de ott már betartottuk, direkt csak minket mértek. Aztán egyszer csak lakott terület tábla vége. Szóval ez is mutatja, ha rutinból vezetsz és figyeled az okoskát, gyorsan cseng a kassza. Oké, hogy nem tudhat mindent, de amikor bejelentem és úgy ahogy kérik és nem oldják meg, ráadásul fizetős szolgáltatást... Na hátha a következőben. -
emvy
félisten
-
WiZARD
veterán
-
Tsebacsi
nagyúr
-
brumi1024
veterán
-
emvy
félisten
YT Music van, csak a pontosság kedvéért. Ami persze jellemzően teljesen elég.
-
ozzy711
őstag
Na legyen egy pozitív dolog is.
Meglepődtem, hogy Kiskőrös-Páhi útvonalon, mentem ki Kiskőrösről, és hirtelen átvált külterületre a sebesség jelzése. Hirtelen autom. nyomni kezdtem neki, aztán hirtelen bevágott, hogy nem oké, jóval kintebb van a tábla. Másnap befelé ugyanaz a helyzet. 90 az 50 helyett. Ez kb. 6-8 éve már így van ott, tehát nem friss. Jeleztem az ügyfélszolgálatnak. Kértek videót meg mindent, oké, megcsináltam elküldtem. Köszönték szépen, következő frissítésben javítva lesz. Jött az új frissítés, telepítettem, frissítettem, és!!! Semmi. maradt.
Írtam ismét ügyfélszolgálatnak. Elnézést, jelzik. Aha, szuper. Csak ez egy fizetős szolgáltatás. De az ügyfélszolg. tényleg jó, válaszolnak.Kiskőrösön a cimborám Mercédesze az 53-ason a tűzoltóság előtt (még vastagon lakott területen) 90-et észlel, azzal is résen kell lenni, főleg úgy, hogy a traffit is oda szokták állítani.
-
Andras6800
senior tag
Elvileg BMW is ezt csinálja. 3 vagy 4 év után fizetős a távoli elérés. Aztán mindenki eldönti, megér-e neki annyit. meg asszem Tesla is vezetett be valami ilyesmit, hogy bizonyos funkciók fizetősek lettek x év után. Ez rendben is van.. a baj itt a szolgáltatás teljes lelövése.
-
Andras6800
senior tag
Hogy ha távolról bekapcsolod átszellőzteti az utasteret? Több is. Pl korábbi 2019-es G01-es X3-asom is tudta, de 4-es BMWk is tudták. Volvók is tudják. Sőt extraként Volvo XC40-be lehet kérni távolról indítható fűtést.
-
ozzy711
őstag
Na, pont az általad leírtak nincsenek rendben sem szerintem, sem nagyon sok más ember szerint sem, pláne a fenntarthatóságot hirdetve. Én nagyon remélem, hogy itt is eljön az idő amikor a gyártókat vagy szabályozással, vagy egész egyszerűen azzal, hogy nem veszik a baromi gyorsan szándékosan avultatott és túlárazott szarjaikat, de rákényszerítik, hogy változtassanak ezen a gusztustalan és feleslegesen pazarló gyakorlaton. Mert ez pontosan az.
Ezt a Mercedesnél úgy oldották meg, hogy x éves kor után fizetőssé tették (én elő is fizettem rá). Most 4 éves az autó, remélem még sokáig megmarad ez a lehetőség.
-
CharlieDrop
veterán
-
-MarhaRépa-
tag
Én ezt értem. Azt is értem, mi van az apróbetűs részben és az miért fontos. Majd ezt beárazza a piac tán. Most ez még lehet elmegy, de később szerintem nem fog. De lehet tévedek.
Sajnos autóipar néha/ sokszor nagyon nem tud kitekinteni a saját ki világából.. pl 3G topic. Azért azt is lehetett tudni előre.. persze nyílván az ROI nem adta ki.. Ezekre vélhetően jogalkotói lépés kell majd ha elég nagy a társadalmi igény, mert maguktól nem fogják meglépni... nem adja ki az excel utolsó sorára a matek. Ha valaki, hát én tuti nem vagyok Tesla fan, de ebben azért előtte járnak a piacnak: Végfelhasználói szükségletek megértése és kielégítése."Ezekre vélhetően jogalkotói lépés kell majd ha elég nagy a társadalmi igény, mert maguktól nem fogják meglépni..."
Ez pontosan így van. És ezzel sincs semmi bajom: kötelezzék erre a gyártókat, ha erre akkora társadalmi igény van. Persze a számlát úgyis kifizeti valaki, és az nem a gyártó lesz.
"de ebben azért előtte járnak a piacnak: Végfelhasználói szükségletek megértése és kielégítése."
Nem gondolom, hogy ez általánosan így lenne. Ez egy apró részlet az összképben, a vásárlói igények palettája rendkívül széles.
-
Andras6800
senior tag
Hagyjuk már ezt, persze azt tudja amit kap. De akkor a dizájfikázás mellé 30 secben befért volna ezt is elmondani, hogy ki tudja miért.. a fogasztás tesztre egy worst case setupot kaptunk az idióta importőrtől... ami miatt ha neked nem fontos hogy malokerekeid legyenek, akkor várhatóan 10-20%-al jobb lesz a fogyasztásod. És ez pont az, amit korábban itt is sokan "fikáztak", hogy a designon rugózik a teszter, de fontos használhatósági dolgokat nem mondanak el.. de az fontos, hogy fluent a térkép meg szép a menü... Ezek szubjektív dolgok.. valljuk be. Ha ez érdekel, elmegyk a szalonba és beleülök az autóba. De zat ott nem tudom meg, hogy milyen vezetni.
Ez az ahol felelőssége van a tesztelőnek. És ilyenekre szoktuk az idézni Churchill-től (megjegyzem elvileg hibásan), hogy: "Azt a statisztikát hiszem el amit én hamisítok". -
Bdanyy
addikt
2 külön dologról beszéltek szerintem. Az EV egyik nagy előnye a távóli kabin kondícionálás. Amikor megvetted, tudta és része volt az autó által nyújtott előnyöknek, amiért ezt az autót/ meghajtást választottad.
Abban igazad van, hogy a vásárlók jeneltős hányada nem használja ezt a funkciót !!!jelenleg!!! ha az egész autóflottát nézzük. Anyukámnak is tud az autó távoli szellőztetést (ICE) ami azért nem kondícionálás, de azért elég jó. De nem használja. Ő idősebb generáció, negyedét nem használja az autó digitális szolgáltatásainak. De ahogy a fiatalabb generációk öregednek bele az autóvásárló szerepbe, ez is tolódik majd. Egy elég elvont módon pont ezt látjuk kínában szerintem. Az én generációm már sokkal nagyobb része várja el, hogy az autó digitális szolgáltatásai megüssenek egy szintet, de pl korábban emlegetett API dolog szűkebb réteget érdekel. De ez is változni fog idővel.Az általad hivatkozott autód egy egészen más dolog. De kicsit olyan, mintha most veled közölnék, hogy az autód elmúlt 4-5 éves és most kiveszik belőle a rádiót vagy letiltják a tempomatot.. vagy mittomén. Megszüntetnek egy olyan szolgátlatást ami része volt a csomagnak amikor megvetted és az adott kategória felhasználói körében egy fontos és szisztematikusan használt/ elvárt funkció.
Melyik ICE tud ilyet euban?
-
-MarhaRépa-
tag
Ez független attól hogy én mit csinálok, ezek szimplán mérnöki alapelvek. A járműprojektekben a célok meghatározása eleve elkülönítve zajlik, másképp nem is lehet. Tehát a hajtáslánc egyben kap egy hatékonysági célt, azt kell elérni. (Meg kap ezer más célt is, ez csak egy).
Szó sincs semmiféle elbaszásról, vevői igények kiszolgálásáról van szó. És ahogy az NA5 előrendelési számait elnézem, elég jól el lett találva a dolog.
-
Bdanyy
addikt
és #24578 Richard
Köszi szépen! Ez bíztató, ha azok javultak.
Ami feljött utána nem sokkal problémaként itt, a távoli vezérlés, az engem is érintene, mert többek közt pont a klíma miatt szeretnék phevet vagy elektromosat következőnek (meg nem lenne hasonló felszereltséggel sokkal olcsóbb egy benzines autó sem) -
-MarhaRépa-
tag
Igazából itt az látszik, hogy te folyamatosan még mindig erre, azaz a hajtásláncra akarod terelni a dolgot. De ez kb. olyan, mintha azzal dicsekednénk, hogy bibibí, az 7 óra alatt lemerülő laptopunk sokkal gazdaságosabb procival rendelkezik, mint a konkurencia 8 óra alatt lemerülő laptopja, és csak azért merül le mégis hamarabb, hogy jobban hasonlítson a megszokott laptop formára. Nyilván i3 majd már elhozhatja a kánaánt neked, de addig ez már szerintem kezd uncsi lenni.
Az okos funkciók kivezetésére visszatérve, megintcsak nem értünk egyet. Értem, h apróbetűs, meg jogszerű, meg pénzbe kerül, de nagyon nem korrekt. A telefongyártókat is jogszabállyal kellett rávenni az EU-ban, h a gyártás megszűnését követően! 5 évig biztonsági és operációs rendszer frissítéseket biztosítsanak. Talán itt is szabályozni kell majd.
Ja és senki sem mondta, hogy adják ingyen örökre, de nekem visszatetsző ez, hogy egy akár csak pár éves jármű is kevesebbet tud, mint amivel megvetted. Ez se nem környezetbarát, se nem segíti a tulajdonosok bizalmát. Szerintem az egyik legfontosabb és leghasznosabb funkció a távoli elérés, úgy sejtem ezzel nem vagyok egyedül, és szerintem sokan fizetnénk is ennek fenntartásáért annyit, hogy az már megérje a gyártónak.Én nem terelek semerre. Ha hatékonyságról beszélünk, akkor kénytelenek vagyunk elhatárolni a hajtásláncot, és kizárni az egyéb fizikai tényezőket, különben olyan dolgokat keverünk össze, amiket nem lehet és nem is érdemes összekeverni. Ez tisztán mérnöki/szakmai megközelítés.
-
madgie
titán
apple music és apple TV van?
Apple Music van, TV nincs. Spotify, YT Premium meg asszem még más zenecucc is van, de pl én az Apple Podcastet hallgatom, szóval az is van. Tévéből Netflix és Disney + van, de azt ritkán használom (és nyilván böngészőből megy a nettévé is, ha kell).
-
Andras6800
senior tag
Én nem arról beszélek hogy ez kell vagy nem, jó vagy nem, a gyártói hozzáállást sem minősítem.
Egyszerűen elmondom, hogy mi a gyártói logika mögötte, és mi várható a jövőben.
A jogi apróbetűs része meg azért lényeges, mert ha a gyártó előre bejelentette, hogy az adott szolgáltatás milyen feltételekkel és meddig működik, akkor még meglepődni sem érdemes ezen.Az én autómban is voltak időhöz kötött digitális szolgáltatások, (Navigáció valós idejű forgalom például) , amikor az letelt, megszűnt minden online szolgáltatás, ha jól emlékszem 3 év volt. De ez benne volt a szerződésben. Igaz, az infotainment rendszer már akkor is elavult volt, amikor megvettem, de ez a legkevésbé sem érdekelt akkor sem. Nyilván látom azt is, hogy ez egyre fontosabb szempont, de szerintem itt sokan túlértékelik a valós szerepét a vásárlási döntésekben.
Én ezt értem. Azt is értem, mi van az apróbetűs részben és az miért fontos. Majd ezt beárazza a piac tán. Most ez még lehet elmegy, de később szerintem nem fog. De lehet tévedek.
Sajnos autóipar néha/ sokszor nagyon nem tud kitekinteni a saját ki világából.. pl 3G topic. Azért azt is lehetett tudni előre.. persze nyílván az ROI nem adta ki.. Ezekre vélhetően jogalkotói lépés kell majd ha elég nagy a társadalmi igény, mert maguktól nem fogják meglépni... nem adja ki az excel utolsó sorára a matek. Ha valaki, hát én tuti nem vagyok Tesla fan, de ebben azért előtte járnak a piacnak: Végfelhasználói szükségletek megértése és kielégítése. -
-MarhaRépa-
tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
24800 - 24701
26125 - 26001 26000 - 25901 25900 - 25801 25800 - 25701 25700 - 25601 25600 - 25501 25500 - 25401 25400 - 25301 25300 - 25201 25200 - 25101 25100 - 25001 25000 - 24901 24900 - 24801 24800 - 24701 24700 - 24601 24600 - 24501 24500 - 24401 24400 - 24301 24300 - 24201 24200 - 24101 24100 - 24001 24000 - 23901 23900 - 23801 23800 - 23701 23700 - 23601 23600 - 23501 23500 - 23401 23400 - 23301 23300 - 23201 23200 - 23101 23100 - 23001 23000 - 22901 22900 - 22801 22800 - 22701 22700 - 22601 22600 - 22501 22500 - 22401 22400 - 22301 22300 - 22201 22200 - 22101 22100 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Elérhető Magyarországon a Honor Magic V6
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen okostelefont vegyek?
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- eBay
- Új helyreállítási funkció jöhet a Windows 11-hez
- Óra topik
- Zuhannak a PC-s eladások, csak az Apple tapsolhat
- További aktív témák...
- GAMER PC! i5-13500 / RTX 3070 Ti / 16GB DDR / 512GB NVMe / 650w!
- ASUS ROG Strix G16 Intel Core i9-14900HX 16GB 1000GB RTX 4060 16" WQXGA magyarbill Gar.: 2028.03.16.
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X13 G1 I i5-10310U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I W11 I 6 hó gari