- Apple MacBook
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Milyen monitort vegyek?
- Kompakt vízhűtés
- Home server / házi szerver építése
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen ÚJ notebookot vegyek?
-
24700 - 24601
26210 - 26001 26000 - 25901 25900 - 25801 25800 - 25701 25700 - 25601 25600 - 25501 25500 - 25401 25400 - 25301 25300 - 25201 25200 - 25101 25100 - 25001 25000 - 24901 24900 - 24801 24800 - 24701 24700 - 24601 24600 - 24501 24500 - 24401 24400 - 24301 24300 - 24201 24200 - 24101 24100 - 24001 24000 - 23901 23900 - 23801 23800 - 23701 23700 - 23601 23600 - 23501 23500 - 23401 23400 - 23301 23300 - 23201 23200 - 23101 23100 - 23001 23000 - 22901 22900 - 22801 22800 - 22701 22700 - 22601 22600 - 22501 22500 - 22401 22400 - 22301 22300 - 22201 22200 - 22101 22100 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
-MarhaRépa-
tag
-
Kroni1
veterán
"Ja és senki sem mondta, hogy adják ingyen örökre"
A Tesla úgy adja, a 8 éves autóra is. Nincs szervergond, mint a Renaultnál, ahol fizetek is érte, itt megy és kész.Hovatovább 10 euróért korlátlan mobilnetet is kínál az autó infotainmentjére, ami piszok kényelmes, mert 10 euróért telefonos korlátlan netet nem kapok, én meg úgyis utazás, vezetés közben hallgatok végtelen zenét, podcastet, kell a navigációnak a forgalmi adat stb.
Netflixezni nem nagyon szoktam ekkora kijelzőn, de néha azért előfordult, hogy egy sorozatot megnézzek, mert hamarabb értem oda valahova vagy épp nem volt kedvem bemenni az előzenekarra a dögmelegbe a Barba Negrába, így a hűtött autóban kint néztem az F1-et (a főzenekar fotósa voltam).
De mint tudjuk, a Telsa az le van maradva a német prémiumoktól minden téren, ezért nem is citáltam ide őket.
-
CharlieDrop
veterán
-
WiZARD
veterán
apple music és apple TV van?
apple music van
Valami Taycan bemutatóban mintha azt mondta volna user, hogy havi 30$ a távoli elérés a beetető ingyenes időszak után. De legalább van.
-
WiZARD
veterán
Igazából itt az látszik, hogy te folyamatosan még mindig erre, azaz a hajtásláncra akarod terelni a dolgot. De ez kb. olyan, mintha azzal dicsekednénk, hogy bibibí, az 7 óra alatt lemerülő laptopunk sokkal gazdaságosabb procival rendelkezik, mint a konkurencia 8 óra alatt lemerülő laptopja, és csak azért merül le mégis hamarabb, hogy jobban hasonlítson a megszokott laptop formára. Nyilván i3 majd már elhozhatja a kánaánt neked, de addig ez már szerintem kezd uncsi lenni.
Az okos funkciók kivezetésére visszatérve, megintcsak nem értünk egyet. Értem, h apróbetűs, meg jogszerű, meg pénzbe kerül, de nagyon nem korrekt. A telefongyártókat is jogszabállyal kellett rávenni az EU-ban, h a gyártás megszűnését követően! 5 évig biztonsági és operációs rendszer frissítéseket biztosítsanak. Talán itt is szabályozni kell majd.
Ja és senki sem mondta, hogy adják ingyen örökre, de nekem visszatetsző ez, hogy egy akár csak pár éves jármű is kevesebbet tud, mint amivel megvetted. Ez se nem környezetbarát, se nem segíti a tulajdonosok bizalmát. Szerintem az egyik legfontosabb és leghasznosabb funkció a távoli elérés, úgy sejtem ezzel nem vagyok egyedül, és szerintem sokan fizetnénk is ennek fenntartásáért annyit, hogy az már megérje a gyártónak.Ha jól sejtem akkor Ő a hajtáslánc téren dolgozó mérnök, bármennyire is a marketinges bullshitgenerátor arcát mutatja sokszor.
Biztos szar, ha csinál valamit amit jónak gondol, de a többiek elb*sznak egy nagy bódéval, és utána rajta kérik számon, hogy dehát ez sokat fogyaszt. -
CharlieDrop
veterán
"Ja és senki sem mondta, hogy adják ingyen örökre"
A Tesla úgy adja, a 8 éves autóra is. Nincs szervergond, mint a Renaultnál, ahol fizetek is érte, itt megy és kész.Hovatovább 10 euróért korlátlan mobilnetet is kínál az autó infotainmentjére, ami piszok kényelmes, mert 10 euróért telefonos korlátlan netet nem kapok, én meg úgyis utazás, vezetés közben hallgatok végtelen zenét, podcastet, kell a navigációnak a forgalmi adat stb.
Netflixezni nem nagyon szoktam ekkora kijelzőn, de néha azért előfordult, hogy egy sorozatot megnézzek, mert hamarabb értem oda valahova vagy épp nem volt kedvem bemenni az előzenekarra a dögmelegbe a Barba Negrába, így a hűtött autóban kint néztem az F1-et (a főzenekar fotósa voltam).
apple music és apple TV van?
-
WiZARD
veterán
Szerintem az kicsit már nem ide való, amikor design-ról/ stílusról van vita. Akinek fontos a cW.. vegyen Teslat... szíve joga. Kinek mi a fontos. Akinek nem tesztik a Tesla xyzvalami forma, az vegyen mást és nyelje le, hogy többet fogyaszt.
Fogyasztási adatokat így bedobni elég felületes. A Hőmérséklet csak 1 adat a sokból. Pl amiven nagyon sokat lehet "játszani" a teszteken az a kerékméret. Nyílván 22"-os szép felnivel többet fog enni, mint a 19"-os areo felnis Tesla vagy akár GLC. De design miatt is egyértelműen jobban fog fogyasztani a Tesla... Elvitathatatlan, hogy a Tesla nagyon ráfeküdt a hatékonyságra. Az összhatékonyság tekintetében bajnok. Akinek ez fontos, az vegyen Teslat. Akinek nem tetszik a Tesla design meg mást vesz... de ez meg hsz-em első fele.A tesztelő azt tudja mérni, amit kap.
Így a kerékméretet a gyártó/forgalmazó dönti el, hogy mit ad a tesztre. Ha azt akarja mutatni hogy jó a hatótáv/fogyasztás, akkor adjon olyan autót. Ha egyéb a cél, akkor meg...
(Amúgy ix3-on a 21" aero volt.) -
madgie
titán
Igazából itt az látszik, hogy te folyamatosan még mindig erre, azaz a hajtásláncra akarod terelni a dolgot. De ez kb. olyan, mintha azzal dicsekednénk, hogy bibibí, az 7 óra alatt lemerülő laptopunk sokkal gazdaságosabb procival rendelkezik, mint a konkurencia 8 óra alatt lemerülő laptopja, és csak azért merül le mégis hamarabb, hogy jobban hasonlítson a megszokott laptop formára. Nyilván i3 majd már elhozhatja a kánaánt neked, de addig ez már szerintem kezd uncsi lenni.
Az okos funkciók kivezetésére visszatérve, megintcsak nem értünk egyet. Értem, h apróbetűs, meg jogszerű, meg pénzbe kerül, de nagyon nem korrekt. A telefongyártókat is jogszabállyal kellett rávenni az EU-ban, h a gyártás megszűnését követően! 5 évig biztonsági és operációs rendszer frissítéseket biztosítsanak. Talán itt is szabályozni kell majd.
Ja és senki sem mondta, hogy adják ingyen örökre, de nekem visszatetsző ez, hogy egy akár csak pár éves jármű is kevesebbet tud, mint amivel megvetted. Ez se nem környezetbarát, se nem segíti a tulajdonosok bizalmát. Szerintem az egyik legfontosabb és leghasznosabb funkció a távoli elérés, úgy sejtem ezzel nem vagyok egyedül, és szerintem sokan fizetnénk is ennek fenntartásáért annyit, hogy az már megérje a gyártónak."Ja és senki sem mondta, hogy adják ingyen örökre"
-
Kroni1
veterán
Bizony, ennyi. Ebből is látszik, hogy a BMW hajtáslánc hatékonyabb. Minden más süketelés.
Mellesleg minden hülye tud áramvonalas autót rajzolni, még egy gyerek is. Szép autót, na azt kevesen tudnak, a Teslának még nem nagyon sikerült, a Model Y pedig egy vizuális környezetszennyezés. Úgyhogy legyen inkább 10%-kal rosszabb a cw, de ne hányjam el magam minden alkalommal, amikor meglátom.
Ja és senki sem mondta, hogy adják ingyen örökre, de nekem visszatetsző ez, hogy egy akár csak pár éves jármű is kevesebbet tud, mint amivel megvetted. Ez se nem környezetbarát, se nem segíti a tulajdonosok bizalmát. Szerintem az egyik legfontosabb és leghasznosabb funkció a távoli elérés, úgy sejtem ezzel nem vagyok egyedül, és szerintem sokan fizetnénk is ennek fenntartásáért annyit, hogy az már megérje a gyártónak. -
Andras6800
senior tag
Szerintem kifejezetten jól néz ki, minél többet látom, annál inkább tetszik, szerencsére autó formája van. És eléggé áramvonalas is a maga 0,24-es cw-jével. A gigantikus pakk meg a gyors töltés az esetleges formából adódó többletfogyasztást még túl is kompenzálja.
A rövid, tömpe orrú, rossz arányokkal rendelkező szopottgombócoktól kiver a víz. Tapasztalatból beszélek, volt Priusom, mindig megijedtem amikor megláttam, 3 év alatt sem tudtam megszokni a formát.
Szerintem az kicsit már nem ide való, amikor design-ról/ stílusról van vita. Akinek fontos a cW.. vegyen Teslat... szíve joga. Kinek mi a fontos. Akinek nem tesztik a Tesla xyzvalami forma, az vegyen mást és nyelje le, hogy többet fogyaszt.
Fogyasztási adatokat így bedobni elég felületes. A Hőmérséklet csak 1 adat a sokból. Pl amiven nagyon sokat lehet "játszani" a teszteken az a kerékméret. Nyílván 22"-os szép felnivel többet fog enni, mint a 19"-os areo felnis Tesla vagy akár GLC. De design miatt is egyértelműen jobban fog fogyasztani a Tesla... Elvitathatatlan, hogy a Tesla nagyon ráfeküdt a hatékonyságra. Az összhatékonyság tekintetében bajnok. Akinek ez fontos, az vegyen Teslat. Akinek nem tetszik a Tesla design meg mást vesz... de ez meg hsz-em első fele. -
gorbep
őstag
Ez szimplán költség-haszon kérdése, nem arról szól hogy képesek-e rá vagy nem. Nyilván a vásárlói elégedettség nehezen forintosítható tétel, de vannak erre is mutatók.
Minden gyártó a saját preferenciái, szokásai, vevőköre, és anyagi lehetősége alapján fogja eldönteni a kérdést.Bár szerintem pont a 3G leállás nem jó példa, az elég "váratlan" volt, talán nem történik meg így még 1x.
LOL... nemrég jelentették be, hogy záros időn belül a 2G leáll... hány autóban van 2G modem ( már ami ott "próbál" működni)???
-
WiZARD
veterán
Szerintem kifejezetten jól néz ki, minél többet látom, annál inkább tetszik, szerencsére autó formája van. És eléggé áramvonalas is a maga 0,24-es cw-jével. A gigantikus pakk meg a gyors töltés az esetleges formából adódó többletfogyasztást még túl is kompenzálja.
A rövid, tömpe orrú, rossz arányokkal rendelkező szopottgombócoktól kiver a víz. Tapasztalatból beszélek, volt Priusom, mindig megijedtem amikor megláttam, 3 év alatt sem tudtam megszokni a formát.
Szubjektív.
Nekem a bukott EQS is tetszik formára.
SUV meg nem tetszik, Y se különösebben. -
-MarhaRépa-
tag
2 külön dologról beszéltek szerintem. Az EV egyik nagy előnye a távóli kabin kondícionálás. Amikor megvetted, tudta és része volt az autó által nyújtott előnyöknek, amiért ezt az autót/ meghajtást választottad.
Abban igazad van, hogy a vásárlók jeneltős hányada nem használja ezt a funkciót !!!jelenleg!!! ha az egész autóflottát nézzük. Anyukámnak is tud az autó távoli szellőztetést (ICE) ami azért nem kondícionálás, de azért elég jó. De nem használja. Ő idősebb generáció, negyedét nem használja az autó digitális szolgáltatásainak. De ahogy a fiatalabb generációk öregednek bele az autóvásárló szerepbe, ez is tolódik majd. Egy elég elvont módon pont ezt látjuk kínában szerintem. Az én generációm már sokkal nagyobb része várja el, hogy az autó digitális szolgáltatásai megüssenek egy szintet, de pl korábban emlegetett API dolog szűkebb réteget érdekel. De ez is változni fog idővel.Az általad hivatkozott autód egy egészen más dolog. De kicsit olyan, mintha most veled közölnék, hogy az autód elmúlt 4-5 éves és most kiveszik belőle a rádiót vagy letiltják a tempomatot.. vagy mittomén. Megszüntetnek egy olyan szolgátlatást ami része volt a csomagnak amikor megvetted és az adott kategória felhasználói körében egy fontos és szisztematikusan használt/ elvárt funkció.
Én nem arról beszélek hogy ez kell vagy nem, jó vagy nem, a gyártói hozzáállást sem minősítem.
Egyszerűen elmondom, hogy mi a gyártói logika mögötte, és mi várható a jövőben.
A jogi apróbetűs része meg azért lényeges, mert ha a gyártó előre bejelentette, hogy az adott szolgáltatás milyen feltételekkel és meddig működik, akkor még meglepődni sem érdemes ezen.Az én autómban is voltak időhöz kötött digitális szolgáltatások, (Navigáció valós idejű forgalom például) , amikor az letelt, megszűnt minden online szolgáltatás, ha jól emlékszem 3 év volt. De ez benne volt a szerződésben. Igaz, az infotainment rendszer már akkor is elavult volt, amikor megvettem, de ez a legkevésbé sem érdekelt akkor sem. Nyilván látom azt is, hogy ez egyre fontosabb szempont, de szerintem itt sokan túlértékelik a valós szerepét a vásárlási döntésekben.
-
Andras6800
senior tag
Na de ha van egy csomó autó, amiben nincs ilyen funkció, nem is volt soha, mégis eladhatóak (sőt jobban tartják az árukat, mint bármilyen elektromos), akkor reális az, hogy majd tényleg eladhatatlanok lesznek, amikor megszűnik a szolgáltatás?
Nyilván nem lesznek azok, a piac majd beárazza valahogy, aztán kész. Ahogy beárazza például a garancia, az ingyenes szervíz, meg a gyári assistance megszűnését is.Az utángyártott akkucserét a gyárak akadályozni fogják szoftveresen, és akkor a műszaki kockázatról nem is beszéltünk. Szóval nem olyan tiszta sztori ez sem.
2 külön dologról beszéltek szerintem. Az EV egyik nagy előnye a távóli kabin kondícionálás. Amikor megvetted, tudta és része volt az autó által nyújtott előnyöknek, amiért ezt az autót/ meghajtást választottad.
Abban igazad van, hogy a vásárlók jeneltős hányada nem használja ezt a funkciót !!!jelenleg!!! ha az egész autóflottát nézzük. Anyukámnak is tud az autó távoli szellőztetést (ICE) ami azért nem kondícionálás, de azért elég jó. De nem használja. Ő idősebb generáció, negyedét nem használja az autó digitális szolgáltatásainak. De ahogy a fiatalabb generációk öregednek bele az autóvásárló szerepbe, ez is tolódik majd. Egy elég elvont módon pont ezt látjuk kínában szerintem. Az én generációm már sokkal nagyobb része várja el, hogy az autó digitális szolgáltatásai megüssenek egy szintet, de pl korábban emlegetett API dolog szűkebb réteget érdekel. De ez is változni fog idővel.Az általad hivatkozott autód egy egészen más dolog. De kicsit olyan, mintha most veled közölnék, hogy az autód elmúlt 4-5 éves és most kiveszik belőle a rádiót vagy letiltják a tempomatot.. vagy mittomén. Megszüntetnek egy olyan szolgátlatást ami része volt a csomagnak amikor megvetted és az adott kategória felhasználói körében egy fontos és szisztematikusan használt/ elvárt funkció.
-
CharlieDrop
veterán
-
madgie
titán
1202 km volt, nem 1302, bocsánat, rosszul emlékeztem. Viszont egyáltalán nem azt írtam, hogy nappal kell lezavarni az egészet, hanem azt, hogy nappal kell lefotózni azt, amit. Hajnalban elindultam Kisvárdáról, fél hatkor már az óbudai SuC-n voltam, hatkor a rakparton végigvágtáztam, Győr felé félúton volt fél nyolckor az első állomás,
7:50-kor szálltam le a drónnal, tízkor már máshol voltam, 11:50 Sopron második cím letudva, délután kettő előtt egy kis fügefa ága megtörte a drónom, szerencsére csak a propeller sérült, 14:20 az említett E.on töltő szívás, 15:20 az utolsó cím, valami erdőben Vasvár mellett, ekkor már elég kevés fényem volt. Innen a Balaton felett északon elcsorogtam Székesfehérvárra, ahol már nyilván sötét volt, itt 259-cel töltött is az autó, majd innen egyébként a fáradtságnak hála elb@sztam, mert feleslegesen álltam meg hazafelé még kétszer tölteni (egy is elég lett volna). Este tíz után értem haza. -
-MarhaRépa-
tag
-
Rolly
veterán
Ennyi, minden más süketelés. a BMW meg tanuljon meg áramvonalas autót csinálni, ne másra mutogasson a dolgozójuk a homlokfelülettel, cw értékekkel.
BTW 1000 km-es utaknál bármikor, bármivel becsúszhat +20-30 perc gebasz, ez bőven benne van a sztoriban. Minden ősszel megkapjuk az ország egyik legjobb tető/homlokzatfedési megoldásait gyártó cégétől az adott évi referenciamelókat, amit a csapatnál háromfelé osztva is úgy jön ki, hogy néha naponta 5-6 ismeretlen helyre kell elmenni. Ilyenkor tervezz, keress parkolót, keresd meg, hová jöttél, járd körbe (akár utcákkal odébb), fotózd le (khm, drónnal is, ha tudod), legyen benne nagylató, ami a környezetet mutatja, tele, ami ami mondjuk a korcolt fedés részleteit stb... majd pattanj autóba és rohanj a következőre. Közbe menedzseld le a kaját, kis dolgot, nagy dolgot, töltést/tankolást, oldd meg azt, hogy az 5-6 helyszín mindegyikén még világos legyen (késő ősz ugye, rövidek már a nappalok) és a végén nyilván érj is haza. Bjorn sima 1000 km-es vezetése kutyaf@sza ehhez képest, ez az ultimate szívás, ahol tényleg bármikor bármi olyan helyzet előjöhet, hogy fél órát összeszedsz valahol (akár csak a benzinkutas kávétól
). Már sokszor leírtam itt, de amikor megvettem a Teslát, akkor két héten belül kaptam be a legdurvább ilyen körömet, 1302 km-t mentem aznap, Kisvárdától Győrig, le Szombathelyig, le a Balatonig, a Balcsinál északon vissza, Fehérvár, M0, majd haza. Egyedül Szombathelynél volt macerás a töltés az E.on DC ott szórakozott velem, vagy 15 percig nem akart elindulni. Mindenütt máshol SuC volt, dug-tölt, kész (azóta Szombathelen is van ugye SuC). Hat címet lenyomtam, erdőben, nyaralóban a tóparton, városi épületeknél voltam és minden meglett időben, elektromos autóval is. Előtte évekig belsőégésűvel nyomtam, szignifikánsan nem voltam gyorsabb azzal sem, a parkolás, keresés, kis/nagy dolgok és a sok út így is, úgy is elviszik az időt.Ne vedd támadás támadásnak, de 10 ora alatt 1300 kmt nem tudsz levezetni még autópályán sem ha kisebb utakat nézel simán 80-90 km átlaggal lehet számolni ami csak vezetés esetén 14-15 óra
-
WiZARD
veterán
Bizony, ennyi. Ebből is látszik, hogy a BMW hajtáslánc hatékonyabb. Minden más süketelés.
Mellesleg minden hülye tud áramvonalas autót rajzolni, még egy gyerek is. Szép autót, na azt kevesen tudnak, a Teslának még nem nagyon sikerült, a Model Y pedig egy vizuális környezetszennyezés. Úgyhogy legyen inkább 10%-kal rosszabb a cw, de ne hányjam el magam minden alkalommal, amikor meglátom.
Na ez tök igaz, szép autót kevesen tudnak.
iX3-nál se sikerült
Cserébe az nem is áramvonalas.
-
-MarhaRépa-
tag
Ennyi, minden más süketelés. a BMW meg tanuljon meg áramvonalas autót csinálni, ne másra mutogasson a dolgozójuk a homlokfelülettel, cw értékekkel.
BTW 1000 km-es utaknál bármikor, bármivel becsúszhat +20-30 perc gebasz, ez bőven benne van a sztoriban. Minden ősszel megkapjuk az ország egyik legjobb tető/homlokzatfedési megoldásait gyártó cégétől az adott évi referenciamelókat, amit a csapatnál háromfelé osztva is úgy jön ki, hogy néha naponta 5-6 ismeretlen helyre kell elmenni. Ilyenkor tervezz, keress parkolót, keresd meg, hová jöttél, járd körbe (akár utcákkal odébb), fotózd le (khm, drónnal is, ha tudod), legyen benne nagylató, ami a környezetet mutatja, tele, ami ami mondjuk a korcolt fedés részleteit stb... majd pattanj autóba és rohanj a következőre. Közbe menedzseld le a kaját, kis dolgot, nagy dolgot, töltést/tankolást, oldd meg azt, hogy az 5-6 helyszín mindegyikén még világos legyen (késő ősz ugye, rövidek már a nappalok) és a végén nyilván érj is haza. Bjorn sima 1000 km-es vezetése kutyaf@sza ehhez képest, ez az ultimate szívás, ahol tényleg bármikor bármi olyan helyzet előjöhet, hogy fél órát összeszedsz valahol (akár csak a benzinkutas kávétól
). Már sokszor leírtam itt, de amikor megvettem a Teslát, akkor két héten belül kaptam be a legdurvább ilyen körömet, 1302 km-t mentem aznap, Kisvárdától Győrig, le Szombathelyig, le a Balatonig, a Balcsinál északon vissza, Fehérvár, M0, majd haza. Egyedül Szombathelynél volt macerás a töltés az E.on DC ott szórakozott velem, vagy 15 percig nem akart elindulni. Mindenütt máshol SuC volt, dug-tölt, kész (azóta Szombathelen is van ugye SuC). Hat címet lenyomtam, erdőben, nyaralóban a tóparton, városi épületeknél voltam és minden meglett időben, elektromos autóval is. Előtte évekig belsőégésűvel nyomtam, szignifikánsan nem voltam gyorsabb azzal sem, a parkolás, keresés, kis/nagy dolgok és a sok út így is, úgy is elviszik az időt.Bizony, ennyi. Ebből is látszik, hogy a BMW hajtáslánc hatékonyabb. Minden más süketelés.
-
madgie
titán
). Már sokszor leírtam itt, de amikor megvettem a Teslát, akkor két héten belül kaptam be a legdurvább ilyen körömet, 1302 km-t mentem aznap, Kisvárdától Győrig, le Szombathelyig, le a Balatonig, a Balcsinál északon vissza, Fehérvár, M0, majd haza. Egyedül Szombathelynél volt macerás a töltés az E.on DC ott szórakozott velem, vagy 15 percig nem akart elindulni. Mindenütt máshol SuC volt, dug-tölt, kész (azóta Szombathelen is van ugye SuC). Hat címet lenyomtam, erdőben, nyaralóban a tóparton, városi épületeknél voltam és minden meglett időben, elektromos autóval is. Előtte évekig belsőégésűvel nyomtam, szignifikánsan nem voltam gyorsabb azzal sem, a parkolás, keresés, kis/nagy dolgok és a sok út így is, úgy is elviszik az időt. -
Tiédetis
senior tag
Tervezett az ix3 is, de Karotta felülbírálta, hogy ő tudja jobban, aztán persze nem úgy lett. Meg a végén is betervezte az autó, hogy mennyit kell tölteni a célig, de arra is ráhúzott úgy, hogy kb 100 km-es (fölösleges) hatótávval érkezett meg a célhoz.
No mindegy, nem akarok hitvitát nyitni, több tesztet is megnézve a gyorsabb töltés és a 114 kWh akku (az MY 60 ill 75/79 kWh-hoz képest) még a nagyobb fogyasztással is gyorsabb átlagos haladást tesz lehetővé az ix3-mal. Hogy jobb autó-e, megéri-e a drágább árat, meg milyen egyéb téren az autó, azt meg végképp nem nyitnám most ki.
Értem.
Régen, nagyon régen még néztem őket, de az nagyon régen volt. -
fo_di
őstag
Szoftveres e-autó temető: A GM egy tollvonással herélte ki az Ampera-e flottát
Sziasztok!
Egy durva tech-etikai precedenshez kérném a támogatásotokat. A GM leállította az európai OnStar szolgáltatást, amivel távolról kinyírták az Opel Ampera-e (a Chevy Bolt európai ikertestvére) flotta okosfunkcióit.
A probléma:
Egyszerűen megszűnt az appos elérés: nincs távoli előfűtés/hűtés, se töltésvezérlés. Újkorukban 15-20 milliós autókat degradáltak "buta eszközzé" szerveroldali lekapcsolással, mert a gyártónak már nem érte meg a fenntartás.
A cél:
Nem ingyen szervert kérünk örökre, hanem az API-k megnyitását, hogy a közösség (Home Assistant, saját appok) átvehesse az irányítást. Ez a "Right to Repair" szoftveres frontja: ne lehessen távolról "brickelni" egy kifizetett hardvert.
Hol tartunk?
300+ aláírás napok alatt (USA-tól Norvégiáig).
A GM Authority (USA) már külön cikkben foglalkozik velünk.
Redditen 50k+ megtekintésnél jár a téma.
Ha szerintetek is jár a szoftveres szabadság a hardver mellé, dobjatok egy aláírást!
👉 Petíció ITT.
Köszi! ⚡️🦾mondjuk a nem ev opeleknél már a psa/stellantis általi megvételkor offolták az onstart, talán valami minimális grace period után. 2018as benzines opelben (onstar app, stb mind működött rajta megvételkor, de csak monitorozásra) talán 2020 végére már nem ment semmi a régi rendszerből és abból sem lett semmi, nem hiszem, hogy az amperákból lenne, mert szerintem annyi nem fut belőlük már
-
WiZARD
veterán
Björn:
Juniper LR RWD (19 °C)
- 90 km/h - 12,5 kWh/100km
- 120km/h - 17,3 kWh/100kmiX3 50 xDrive (17 °C)
- 90km/h - 15 kWh/100km
- 120km/h - 21,3 kWh/100km -
F-ECT$
titán
Tervezett az ix3 is, de Karotta felülbírálta, hogy ő tudja jobban, aztán persze nem úgy lett. Meg a végén is betervezte az autó, hogy mennyit kell tölteni a célig, de arra is ráhúzott úgy, hogy kb 100 km-es (fölösleges) hatótávval érkezett meg a célhoz.
No mindegy, nem akarok hitvitát nyitni, több tesztet is megnézve a gyorsabb töltés és a 114 kWh akku (az MY 60 ill 75/79 kWh-hoz képest) még a nagyobb fogyasztással is gyorsabb átlagos haladást tesz lehetővé az ix3-mal. Hogy jobb autó-e, megéri-e a drágább árat, meg milyen egyéb téren az autó, azt meg végképp nem nyitnám most ki.
-
-MarhaRépa-
tag
Ezer sebből vérzik a teszt, még akkor is, ha kihagyjuk Karottát.
A BMW M csomaggal, összkerékhajtással, 22-es kerekeken ment, ezzel a konfigurációval eleve 750km a WLTP-je. A Tesla RWD volt, 19-es kerekeken, ronda aero dísztárcsával. Csak a felnik miatt van durván 10% fogyasztás többlet, de lehet hogy több. A BMW cw értéke 0,24, a Tesláé 0,22, ez + 9%. A BMW jóval nehezebb, és simán lehet hogy a homlok felületete is nagyobb, és nagyobb a fedélzeti rendszer fogyasztása is, hiszen sokkal jobban fel van szerelve mint a fapados Tesla, de
csak a kerék + cw 19%A tesztben 20% volt a különbség....
-
Tiédetis
senior tag
Nem az volt véletlen, hogy a tesla sokkal jobban tervezi meg a töltését? A bmw-nek meg a 800V rendszer miatt kell az ilyen töltő, tehát jobban kellene tervezni hozzá?
Nem néztem a tesztet mert nem érdekel.
De az biztos, hogy több helyen is fogyasztásban az Y a jobb. -
F-ECT$
titán
Csak fogyasztásban jobb az MY, de az akku méret - töltési sebesség - fogyasztás hármasban meg jobb az ix3, nekik meg sikerült a videóban azt hiszem utolsónak befutni vele.
Nem védeni akarom a bmw-t (sosem volt bmw-m), de az a videó nem lett túl objektív, erre akartam csak reagálni.
-
madgie
titán
Fogyasztásról írtam, nem töltésről. Egyébként az ABRP is alátámasztja Karottáékat, ők meg nagy merítéssel, valós autós adatokkal dolgoznak (nekem is össze van kapcsolva az autó az appjukkal).
-
F-ECT$
titán
Ott a töltési bénázással meg túltöltéssel meg a töltési terv megváltoztatásával egy kb 20 perces győzelmet vettek el az ix3-tól.
-
-MarhaRépa-
tag
Mindegyiket meg kell nézni, hogy pontosan mit mértek és hogyan, és mi jött ki.
-
-MarhaRépa-
tag
Ugyan, elég csak állandóan gyorsítani-lassítani, folyamatosan játszani a gázpedállal, 28 fokra fűteni, résnyire leengedett ablakokkal menni, csak kreatívnak kell lenni.
Én jó okkal vagyok szkeptikus minden olyan dologgal szemben, amit a csávó mond vagy csinál.
És nézd már, hát nem pont kijött egy olyan eredmény, ami sehol máshol, megközelítőleg sem? Biztos véletlen.
Karottát a Teslába kellett volna ültetni, úgy lett volna értelme.Teslabjoern tesztjei a lehetőségekhez képest kiegyenlítettek, egyedül a hőmérsékletet és a szelet nem tudja kiiktatni.
-
brumi1024
veterán
Én elfogadom a te tapasztalataidat, de én nem erről beszélek.
Értem mire gondolsz, csak nehéz megtapasztalni tisztán a hajtáslánc hatékonyságát, a végterméket használva.
-
mjani1172
addikt
Aham. Csak éppen minden vezetéstámogató rendszer messze jobban működik, mint egy Teslában.
Nem, nem olyan, a parallelogramma kijelző a panoráma kijelzővel meg kurva jól néz ki.
Arról nem is beszélve, hogy abban is hülyére veri a Teslát, ami a Tesla nagy büszkesége volt, mégpedig az elektromos hajtásláncban. Már a Gen5 is egy szinten volt a Teslával, a Gen6 meg messze felette van.
parallelogramma kijelző a panoráma kijelzővel meg kurva jól néz ki.
-
madgie
titán
Ugyan kérlek, Karotta vezette a BMW-t, aki szimplán elszabotálta a tesztet, a magyar sajtó egyik legkártékonyabb figurája a csávó. Azt sem szabad elhinni neki amit kérdez.
Itt egy többé-kevésbé hiteles teszt, ezt emésztgesd egy kicsit.
Hogyne, ő direkt hegynek felfelé ment, a többiek lefelé. LMAO.
A What Car?, Mat Watsonék, mindenki elszaboltálta a head-to-head fogyasztástesztet, csak Marharépa tudja a tutit.
Hogy is mondod? Ásít.... -
-MarhaRépa-
tag
Ok, elmeletben meg lehet, de a gyakorlatban meg adott ket konkurens auto, az egyikkel a szokasos foleg autopalyas ~380 km-emet sosem tudtam megtenni toltes nelkul, barhogy jatszottam (pedig nem vagyok szivbajos, ertem 1%-kal is toltore -2 fok hoesesben is, Csehorszagban), a masikkal elso alkalommal sikerult abszolvalni, kulonosebb odafigyeles nelkul, 20% maradek toltottseggel. Mindketto ujkora ota nalam, mindketton P Zero (i4-nel ez a 19-es performance gumis opcio, masodik legrosszabb WLTP ertek), a kevesebbet fogyaszton szelesebb gumik, nagyobb felni, erosebb, es dinamikai jellemzoiben (gyorsulas, kanyartempo, stb) is jobb.
Azt persze nem tudom kizarni, hogy nem az en peldanyommal volt baj, az app altal jelzett fogyasztas a rosszabbak kozt volt, de cserebe meg mindig enyem a modellspecifikus elso helyezes Dragyn 0-100-on, bo 10%-kal a gyari ido alatt, mindezt sima autouton abszolvaltam, nem preparalt feluleten.
Én elfogadom a te tapasztalataidat, de én nem erről beszélek.
-
brumi1024
veterán
Nincs ezzel semmi gond, a parallelogramma képernyő lényege továbbra is ugyanúgy ott van: a széle közelebb van a kormányt fogó kézhez, és könnyebb elérni az ott lévő ikonokat.
A Carplay csak egy plusz szolgáltatás, természetesen nem aköré tervezték a rendszert.
Mellesleg ugye Carplay nincs is Teslában
.Meg kell tisztítani a fogyasztást a fizikai tényezőktől: légellenállás, súly, kerekek, felnik, fedélzeti rendszer fogyasztása. A hajtáslánc hatásfoka Tesla szinten volt már akkor is, a Gen6 meg szimplán jobb.
(A 4680-as csodacellával már elő sem jövök... )
Ok, elmeletben meg lehet, de a gyakorlatban meg adott ket konkurens auto, az egyikkel a szokasos foleg autopalyas ~380 km-emet sosem tudtam megtenni toltes nelkul, barhogy jatszottam (pedig nem vagyok szivbajos, ertem 1%-kal is toltore -2 fok hoesesben is, Csehorszagban), a masikkal elso alkalommal sikerult abszolvalni, kulonosebb odafigyeles nelkul, 20% maradek toltottseggel. Mindketto ujkora ota nalam, mindketton P Zero (i4-nel ez a 19-es performance gumis opcio, masodik legrosszabb WLTP ertek), a kevesebbet fogyaszton szelesebb gumik, nagyobb felni, erosebb, es dinamikai jellemzoiben (gyorsulas, kanyartempo, stb) is jobb.
Azt persze nem tudom kizarni, hogy nem az en peldanyommal volt baj, az app altal jelzett fogyasztas a rosszabbak kozt volt, de cserebe meg mindig enyem a modellspecifikus elso helyezes Dragyn 0-100-on, bo 10%-kal a gyari ido alatt, mindezt sima autouton abszolvaltam, nem preparalt feluleten.
-
-MarhaRépa-
tag
Mert a hajtáslánc hatásfokát nem tudod másképp hitelesen megítélni. Az összes többi az más fizikai tényező.
-
axioma
veterán
Nincs ezzel semmi gond, a parallelogramma képernyő lényege továbbra is ugyanúgy ott van: a széle közelebb van a kormányt fogó kézhez, és könnyebb elérni az ott lévő ikonokat.
A Carplay csak egy plusz szolgáltatás, természetesen nem aköré tervezték a rendszert.
.Meg kell tisztítani a fogyasztást a fizikai tényezőktől: légellenállás, súly, kerekek, felnik, fedélzeti rendszer fogyasztása. A hajtáslánc hatásfoka Tesla szinten volt már akkor is, a Gen6 meg szimplán jobb.
Ne idegelj mar minket megint, miert kene barmi autoba epitett (kerek, feln8, plane a kocserelhetetlen fedelzeti rendszer) fogyasztasat levenni ahhoz, hogy az autorol velemenyt mondjunk? Francot nem erdekli, hogy mibol tevodik ossze, ha csak csomagban kaphato???
-
-MarhaRépa-
tag
Ugyan kérlek, Karotta vezette a BMW-t, aki szimplán elszabotálta a tesztet, a magyar sajtó egyik legkártékonyabb figurája a csávó. Azt sem szabad elhinni neki amit kérdez.
Itt egy többé-kevésbé hiteles teszt, ezt emésztgesd egy kicsit.
-
-MarhaRépa-
tag
-
madgie
titán
Aham. Csak éppen minden vezetéstámogató rendszer messze jobban működik, mint egy Teslában.
Nem, nem olyan, a parallelogramma kijelző a panoráma kijelzővel meg kurva jól néz ki.
Arról nem is beszélve, hogy abban is hülyére veri a Teslát, ami a Tesla nagy büszkesége volt, mégpedig az elektromos hajtásláncban. Már a Gen5 is egy szinten volt a Teslával, a Gen6 meg messze felette van.
Haggyadmá', a villanyautósok nemrég mentek egy nagy kört a NK iX3-mal, Merci GLC 400-zal, Juniperrel, hát csóri Bömit még a Merci is elpicsázta fogyasztásban, a Tesla meg pláne körberöhögte (majdnem 20%-kal jobb volt a Model Y fogyasztása, mint a csudálatos nójeklásszéé)
-
brumi1024
veterán
Ja, csak ezt UX-esnek ne mutassatok meg.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Már a Gen5 is egy szinten volt a Teslával
Ezzel eleg sok tapasztalat alapjan vitatkoznek, sokkal tobbet fogyasztott nalam az i4 M50. -
-MarhaRépa-
tag
Tehát amikor legördült a gyártósorról egy 3G modemmel, már tudták, hogy az nem fog működni két év múlva.
Igen. Az utolsó példányok voltak. Nyilván nem tervezték át ezért a fedélzeti rendszert, mert semmilyen módon nem térült volna meg.
Bár ugye a 2G működött, csak lassan. De talán azt is lelőtték pár év múlva a Merci részéről. -
Sir Riccio
addikt
A második generációs ForFour 2014-ben jött ki, akkor a 3G volt az iparági Standard. 2019-ben kijöttek ugyan egy facelifttel, de azt is eldöntötték már 2-3 évvel korábban hogy mi legyen benne.
2021-ben meg leállt a gyártás.Tehát amikor legördült a gyártósorról egy 3G modemmel, már tudták, hogy az nem fog működni két év múlva.
-
-MarhaRépa-
tag
Nincs is miről hazudni, ha egy sz@ros távtartó tempomat is feláras extra az autóik 95%-nál. Hogy lenne akkor bármilyen normális (felügyelt) önvezetés?
De tudom, az sem fontos, bár akkor a fene tudja, mi a fontos a BMW tulajnak... a Neue Klasse üléshuzata olyan, mint egy 2006-os koreai autónak, a hátsó légbeömlők a legborzasztóbb japán autók formaterveit idézik, de hát pRéMiLyUm, tudjuk. Szerencsére a CarPlay/AA is okádékul néz ki azon a paralelogramma kijelzőn, mert még annyi vér sem volt a pucájukban, hogy ha borzalmasan fest valami az általuk kitalált dizájnban, akkor ne engedjék azt.
-
-MarhaRépa-
tag
Tehát pl. amikor Édesapám Smart ForFour-ja 19-ben legurult a gyártósorról egy 3G modemmel, már tudták, hogy az max. két évig fog működni benne. Jár a taps, rendkívül fenntartható.
A második generációs ForFour 2014-ben jött ki, akkor a 3G volt az iparági Standard. 2019-ben kijöttek ugyan egy facelifttel, de azt is eldöntötték már 2-3 évvel korábban hogy mi legyen benne.
2021-ben meg leállt a gyártás. -
madgie
titán
(ásít) és nem is hazudik az önvezetésről, tudom.
Nincs is miről hazudni, ha egy sz@ros távtartó tempomat is feláras extra az autóik 95%-nál. Hogy lenne akkor bármilyen normális (felügyelt) önvezetés?
De tudom, az sem fontos, bár akkor a fene tudja, mi a fontos a BMW tulajnak... a Neue Klasse üléshuzata olyan, mint egy 2006-os koreai autónak, a hátsó légbeömlők a legborzasztóbb japán autók formaterveit idézik, de hát pRéMiLyUm, tudjuk. Szerencsére a CarPlay/AA is okádékul néz ki azon a paralelogramma kijelzőn, mert még annyi vér sem volt a pucájukban, hogy ha borzalmasan fest valami az általuk kitalált dizájnban, akkor ne engedjék azt.
-
Sir Riccio
addikt
Kicsit visszaolvastam, a német szolgáltatók 19-ben jelentették be, hogy 21-ben lekapcsolják.
Tehát pl. amikor Édesapám Smart ForFour-ja 19-ben legurult a gyártósorról egy 3G modemmel, már tudták, hogy az max. két évig fog működni benne. Jár a taps, rendkívül fenntartható.
-
-MarhaRépa-
tag
Váratlan volt, hogy nem tartottak fent egy 15 éves hálózatot, miközben volt alatta egy, felette két generáció? Nem tudom, én számítottam rá, hogy meg fog történni.
Kicsit visszaolvastam, a német szolgáltatók 19-ben jelentették be, hogy 21-ben lekapcsolják.
-
Sir Riccio
addikt
Ez szimplán költség-haszon kérdése, nem arról szól hogy képesek-e rá vagy nem. Nyilván a vásárlói elégedettség nehezen forintosítható tétel, de vannak erre is mutatók.
Minden gyártó a saját preferenciái, szokásai, vevőköre, és anyagi lehetősége alapján fogja eldönteni a kérdést.Bár szerintem pont a 3G leállás nem jó példa, az elég "váratlan" volt, talán nem történik meg így még 1x.
Váratlan volt, hogy nem tartottak fent egy 15 éves hálózatot, miközben volt alatta egy, felette két generáció? Nem tudom, én számítottam rá, hogy meg fog történni.
-
-MarhaRépa-
tag
Hogy 5, 10, vagy 15 év múlva, az nyitott.
Hát épp ez a baj. 5 évvel a gyártás leállása után sikerüljön már az autógyártóknak azt a napi pár ezer kérést kiszolgálni 30 másodperces válaszidővel, ez manapság nem rocket science. Ha nem megy akkor ott a 100/200 dolláros Claude előfizetés, majd segít.
10 év a német autópark átlagéletkora, Ampera-e-t még gyártottak 21-ben, 5 évvel később meg lelövik a távoli accesst.Ez szimplán költség-haszon kérdése, nem arról szól hogy képesek-e rá vagy nem. Nyilván a vásárlói elégedettség nehezen forintosítható tétel, de vannak erre is mutatók.
-
brumi1024
veterán
5 évvel később? 21-ben lőtték le. Az én autóm akkor konkrétan nyolc hónapos volt.
Uhh.
-
Sir Riccio
addikt
Hát épp ez a baj. 5 évvel a gyártás leállása után sikerüljön már az autógyártóknak azt a napi pár ezer kérést kiszolgálni 30 másodperces válaszidővel, ez manapság nem rocket science. Ha nem megy akkor ott a 100/200 dolláros Claude előfizetés, majd segít.
10 év a német autópark átlagéletkora, Ampera-e-t még gyártottak 21-ben, 5 évvel később meg lelövik a távoli accesst.5 évvel később? 21-ben lőtték le. Az én autóm akkor konkrétan nyolc hónapos volt.
-
brumi1024
veterán
"de ahol csak appon keresztül megy, ott nem biztos, hogy örökké meglesz ez a funkció."
Teljesen biztosan nem lesz meg a többségben. Ezek a cloud alapú backend szolgáltatások idővel megszűnnek. Hogy 5, 10, vagy 15 év múlva, az nyitott.
Ezért lesz az a trend, hogy minden online funkció időkorlátos lesz. Ha veszek egy új autót, akkor megkapod X évre, aztán amíg árulják hozzá, megveheted a hosszabbítást a store-ból, aztán egyszer ott is megszűnik és kész, viszlát.
10 év a német autópark átlagéletkora, Ampera-e-t még gyártottak 21-ben, 5 évvel később meg lelövik a távoli accesst. -
-MarhaRépa-
tag
Ki beszélt tömegekről? Azért olvasásban még fejlődj... bár igaz, hogy a környezetemből új autókat vásárlók közül ez azért nem elhanyagolható arány
Köszi, hogy lehazugozol... de nem is vártam tőled mást... ha elfogytak az érveid, akkor jönnek a legendák...vagy az ásítás...
Azért csak követed az eseményeket az EU-n belül. HA a német prémiumok lobbiereje nem tesz be most a szavazáson, akkor nagy bajban lesztek... és szerencsére... a németek ereje csökken...
Te beszélsz úgy, mintha ez egy széles és jelentős réteg lenne. Mert különben minek pazarolnád rá a szót, hiszen kit érdekel mit csinálnak az ismerőseid?
Azért lesznek bajban, mert esetleg engedélyezik L2-es vezetéstámogató rendszerként az FSD-t, mint a hollandok, amit havi száz euróért felügyelhetsz 120%-os készenlétben, hogy tizedmásodpercek alatt be tudj avatkozni, nehogy átmenjen a szembesávba, vagy elgyúrjon egy biciklist?
Igen, valószínűleg óriási keresletet fog generálni
Bakker, ugyanaz a mintázat, mint az elmúlt 15 évben, amikor folyamatosan azt jósoltátok, hogy most aztán tényleg vége a német prémiumoknak, mert Model S, X, 3, Y, robotaxi, FSD, Roadster....
Erre már tényleg csak ásítani lehet. -
-MarhaRépa-
tag
nem vagyok otthon teslában mert amikor első EV-t vettem (sőt a másodiknál is) nem a mi kategóriánk volt még használtam sem, de azért olvasgattam róluk. Azt láttam, hogy elég sűrűn változott a "vas" benne, ami hozta hogy tudtak feljebb lépni. Tehát azért vannak ilyenek és nem igazán látni hogy leálltak volna a támogatással már 2-3 év után.
premiumnak kiáltják ki a bmw-t úgy, hogy ez szinte csak városi legendákra épül. Tényleg egy dolog biztosan igaz: ha futja majomra, jusson banánra is szlogen. Az a gáz, hogy fiamnak nem tudom azt mondani, vegyél nyugodtan használt bmw-t. Nem tudom mennyire lesz tartós és megbízható?
Aztán a pap+víz+bor+prédikáció esete is fennforog a topicban.
Na mindegy, majd konzultálok a gyártóval ők mit mondanak, mi lesz ezekkel az autókkal 10 év után."Tehát azért vannak ilyenek és nem igazán látni hogy leálltak volna a támogatással már 2-3 év után."
Bakker, most körvonalazódik az egyik legnagyobb Teslához kapcsolódó botrány és pereskedés, mert végig azt hazudták, hogy a HW3-on lesz önvezetés, aztán nemrég bevallotta Musk hogy nem. Kevesebb mint két éve még röhögve árulták a HW3-as autókat.
A teslások ugyanúgy beszívták a 3G leállást, de ott van az MCU1 sztori, vagy a radar és ultrahangos szenzorok utólagos szoftveres deaktiválása."a gáz, hogy fiamnak nem tudom azt mondani, vegyél nyugodtan használt bmw-t."
Ne vegyen, vegyen helyette 10 éves használt Teslát.
-
gorbep
őstag
Ja, ismerjük ezeket a sztorikat a BMW-ről Teslára váltó tömegekről, csak kár hogy nem igazak. Nézd meg az európai eladásokat.
Hát, elég hiszékenynek kell lenni ahhoz, hogy valaki az FSD-re hivatkozva vegyen Teslát. 10 éve hazudoznak róla folyamatosan, a hardcore fanokon kívűl ezt már senki sem veszi komolyan.
Ki beszélt tömegekről? Azért olvasásban még fejlődj... bár igaz, hogy a környezetemből új autókat vásárlók közül ez azért nem elhanyagolható arány
Köszi, hogy lehazugozol... de nem is vártam tőled mást... ha elfogytak az érveid, akkor jönnek a legendák...vagy az ásítás...
Azért csak követed az eseményeket az EU-n belül. HA a német prémiumok lobbiereje nem tesz be most a szavazáson, akkor nagy bajban lesztek... és szerencsére... a németek ereje csökken...
-
CharlieDrop
veterán
Ismerőseim között 2-en is vannak, akik BMW BEV ( az egyik IX1, a másikat nem tudom) után most Model Y Junipert vettek hasonló okokból... JA, ők is 1. vásárlók, akik után a BMW is már csak integethet..... bravo EU autóipar...
( tudom, nem prémium stb... és mindkettőnél nem volt egyáltalán szempont az amúgy jóval alacsonyabb ár... a végdő döféstr a BMW-nek az FSD adta meg, amiről tudjuk hogy Musk lázálma és ami sose fog működni...
és amiben a német prémiumok amúgy is már most is köröket vernek a Teslára...)Szerintem ha nem változtatnak a hozzáálláson, hiába jó technikailag a NK, óriási pofon száll feléjük... (amit komolyan sajnálnék, már csak a debreceni gyár miatt is)
Tegnap tesláztam, utaskánt. Igazából még mindig azok a dolgok voltak szimpatikusak, mint az elején: sok kamera, ami kvázi mindig rögzít, a fluid rendszer (ok egy középső képernyő csak), a nem kell kulcs hozzá.
És ugyanazok rettentettek el: üvegtető, minőségre kicsit jobb az 1200-es Ladánál
-
-MarhaRépa-
tag
Ismerőseim között 2-en is vannak, akik BMW BEV ( az egyik IX1, a másikat nem tudom) után most Model Y Junipert vettek hasonló okokból... JA, ők is 1. vásárlók, akik után a BMW is már csak integethet..... bravo EU autóipar...
( tudom, nem prémium stb... és mindkettőnél nem volt egyáltalán szempont az amúgy jóval alacsonyabb ár... a végdő döféstr a BMW-nek az FSD adta meg, amiről tudjuk hogy Musk lázálma és ami sose fog működni...
és amiben a német prémiumok amúgy is már most is köröket vernek a Teslára...)Szerintem ha nem változtatnak a hozzáálláson, hiába jó technikailag a NK, óriási pofon száll feléjük... (amit komolyan sajnálnék, már csak a debreceni gyár miatt is)
Ja, ismerjük ezeket a sztorikat a BMW-ről Teslára váltó tömegekről, csak kár hogy nem igazak. Nézd meg az európai eladásokat.
Hát, elég hiszékenynek kell lenni ahhoz, hogy valaki az FSD-re hivatkozva vegyen Teslát. 10 éve hazudoznak róla folyamatosan, a hardcore fanokon kívűl ezt már senki sem veszi komolyan.
-
-MarhaRépa-
tag
arról szólt, hogy a proban van ujjlenyomatos bejelentkezés, a neoban nincs.
Sokat agyaltam írjak-e és ha igen, akkor mit.
IT-vel sok mindent össze lehet hasonlítani.
Az, hogy valami extra funkciót nem támogatnak később, mint az ujjlenyomatos olvasás mondjuk egy régi ThinkPad esetében lehet nem volt újabb oprendszerben támogatva (mondjuk egy 22-23 éves gép esetében), az egyenértékű-e egy alapszolgáltatással.
Aztán ugye nem biztos, hogy az egyik-e az extra és másik-e az alapszolgáltatás, mindazonáltal azt el kell ismerni, hogy ha valamit egyszer megveszünk, azt egyszer csak nem tudjuk használni (és itt elvonatkoztatok attól kinek az oka ez, mint pl. a 3G).
Hogy a piac ezt hogy árazza be, na az a következő kérdés. Én spec ezért vettem e-autót mert lehet előfűteni/hűteni. Igaz, a slusszkulcs is segít benne, de ahol csak appon keresztül megy, ott nem biztos, hogy örökké meglesz ez a funkció."de ahol csak appon keresztül megy, ott nem biztos, hogy örökké meglesz ez a funkció."
Teljesen biztosan nem lesz meg a többségben. Ezek a cloud alapú backend szolgáltatások idővel megszűnnek. Hogy 5, 10, vagy 15 év múlva, az nyitott.
Ezért lesz az a trend, hogy minden online funkció időkorlátos lesz. Ha veszek egy új autót, akkor megkapod X évre, aztán amíg árulják hozzá, megveheted a hosszabbítást a store-ból, aztán egyszer ott is megszűnik és kész, viszlát.
-
-MarhaRépa-
tag
-
Tiédetis
senior tag
A porszívó esetén se garantálja semmi, hogy 3 év múlva tudod-e távolról kezelni. Csak azon egyszerűbb túllépni, mert nem egy sokmilliós használati tárgy.
Külön kell kezelni, mert míg a porszívónál nem baj, ha eldurran egy IC és se kép - se hang, addig a kocsi esetében elég "kellemetlen" (értsd, veszélyes), ha hasonló okból valami biztonsági funkció szűnik meg működni.
nem vagyok otthon teslában mert amikor első EV-t vettem (sőt a másodiknál is) nem a mi kategóriánk volt még használtam sem, de azért olvasgattam róluk. Azt láttam, hogy elég sűrűn változott a "vas" benne, ami hozta hogy tudtak feljebb lépni. Tehát azért vannak ilyenek és nem igazán látni hogy leálltak volna a támogatással már 2-3 év után.
premiumnak kiáltják ki a bmw-t úgy, hogy ez szinte csak városi legendákra épül. Tényleg egy dolog biztosan igaz: ha futja majomra, jusson banánra is szlogen. Az a gáz, hogy fiamnak nem tudom azt mondani, vegyél nyugodtan használt bmw-t. Nem tudom mennyire lesz tartós és megbízható?
Aztán a pap+víz+bor+prédikáció esete is fennforog a topicban.
Na mindegy, majd konzultálok a gyártóval ők mit mondanak, mi lesz ezekkel az autókkal 10 év után. -
Sir Riccio
addikt
A porszívó esetén se garantálja semmi, hogy 3 év múlva tudod-e távolról kezelni. Csak azon egyszerűbb túllépni, mert nem egy sokmilliós használati tárgy.
Külön kell kezelni, mert míg a porszívónál nem baj, ha eldurran egy IC és se kép - se hang, addig a kocsi esetében elég "kellemetlen" (értsd, veszélyes), ha hasonló okból valami biztonsági funkció szűnik meg működni.
Szerintem pont ezért sokkal fontosabb ha egy autót hagy magára néhány éves korában a gyártó. A legtöbb embernek az autója a legdrágább vagyontárgya, gyorsan megy, gyorsan gyorsul, nehéz stb... ezért lenne fontosabb, hogy ne hagyják magára mint a porszívó, a telefon, a fűnyíró, vagy a tablet esetében.
-
szebe
addikt
Szerintem azért nem lenne kifejezetten nagy baj ha nem kezelnénk ezeket a területeket ennyire külön. Ha a porszívóma alapvető funkcióit tudom távolról vezérelni, akkor az autóm alapvető funkcióit is szeretném.
Valóban a gyártói hozzáállást kell megváltoztatni, vagy így, vagy úgy.A porszívó esetén se garantálja semmi, hogy 3 év múlva tudod-e távolról kezelni. Csak azon egyszerűbb túllépni, mert nem egy sokmilliós használati tárgy.
-
Sir Riccio
addikt
Az autógyártás mindig le volt maradva az IT-hez képest sajnos
Mire a tervezőasztalról eljut a gyártásig a cucc, hosszú évek telnek el. Az elmúlt évtizedekben elképesztő volt a fejlődés hw és sw fronton is, szóval semmi meglepő nincs ebben.
Másrészről meg az automotive alkatrészek iránt kicsit mások az elvárások, idő mire ezeket tudják az újdonságok.Szerintem azért nem lenne kifejezetten nagy baj ha nem kezelnénk ezeket a területeket ennyire külön. Ha a porszívóma alapvető funkcióit tudom távolról vezérelni, akkor az autóm alapvető funkcióit is szeretném.
Valóban a gyártói hozzáállást kell megváltoztatni, vagy így, vagy úgy. -
gorbep
őstag
Az apróbetűs rész csak magyarázkodás, és a gyártó k*cs*gségének levédése.
Persze a legegyszerűbb azt mondani, hogy adunk egy szolgáltatást, ezért is vedd meg az autót, mert ez jó neked, és jobb mint másnál, vagy csak megüti azt a szintet hogy van és enélkül rá se néznél az autóra. De nem ígérjük hogy működni fog, nem ígérjük hogy stabil lesz, nem ígérjük hogy az autó élettartamáig lesz, nem ígérünk semmit, nézd meg az apróbetűt.Ez nem a felhasználói élmény emelése.
De ha nincs apróbetű, azon is átlépnek a gyártók/forgalmazók.
Leaf-et amikor vettem akkor volt mindenféle ígéret "nissan promises" néven. Csereautó, meg mittudomén.
1.5 év múlva amikor kellett volna, akkor közölték hogy sorry, forgalmazó változott, a régi vállalta ezeket.
Apróbetűben ott volt, hogy ezt a balkánissantrade kft vállalja, és ha módosul arról kötelesek értesíteni. Nyilván nem értesítettek. Azt meg ők is tudják hogy a 99.999% nem fogja jogi útra terelni a témát. Probléma megoldva a Nissan oldaláról.
Részemről is, akkor rendeltem meg a Teslát és nem veszek többé Nissant, és mást is óva intek tőle. Nem sokadik balkáni használtautó vevő voltam, hanem az aki az állítólag fontos első, 0km-es vásárló.Ismerőseim között 2-en is vannak, akik BMW BEV ( az egyik IX1, a másikat nem tudom) után most Model Y Junipert vettek hasonló okokból... JA, ők is 1. vásárlók, akik után a BMW is már csak integethet..... bravo EU autóipar...
-
biker
nagyúr
Az, hogy valami extra funkciót nem támogatnak később, mint az ujjlenyomatos olvasás mondjuk egy régi ThinkPad esetében lehet nem volt újabb oprendszerben támogatva (mondjuk egy 22-23 éves gép esetében), az egyenértékű-e egy alapszolgáltatással.
Aztán ugye nem biztos, hogy az egyik-e az extra és másik-e az alapszolgáltatás, mindazonáltal azt el kell ismerni, hogy ha valamit egyszer megveszünk, azt egyszer csak nem tudjuk használni (és itt elvonatkoztatok attól kinek az oka ez, mint pl. a 3G).
Hogy a piac ezt hogy árazza be, na az a következő kérdés. Én spec ezért vettem e-autót mert lehet előfűteni/hűteni. Igaz, a slusszkulcs is segít benne, de ahol csak appon keresztül megy, ott nem biztos, hogy örökké meglesz ez a funkció.van TouchID az 512-es neoban, csak a full belépőben nincs
-
CharlieDrop
veterán
Nem vagyok otthon az Apple univerzumban, meg nem is érdekel, úgyhogy fogalmam sincs miről beszélsz, ezek a szavak nekem nem mondanak semmit.
A távoli klimatizálás nem csak villanyautó sajátosság, az USAban simán indíthatod a belsőégésű motort is távolról.
Hogy miért fizetsz, az le van írva a szerződésben, azt kell elolvasni. Meg kell keresni, hogy milyen feltételekkel kínálja a gyártó az online szolgáltatásokat.
Hogy a piac ezt hogy árazza be, na az a következő kérdés. Én spec ezért vettem e-autót mert lehet előfűteni/hűteni. Igaz, a slusszkulcs is segít benne, de ahol csak appon keresztül megy, ott nem biztos, hogy örökké meglesz ez a funkció. -
Tsebacsi
nagyúr
-
madgie
titán
Jaja, biztos nem értjük ezt a piacot, azert a BMW adja el a legtöbb villanyautót a prémium márkák között. Hagyjad már.
Ja, prémium, egy szaros övmagasságállítás sincs a nójeklásszéban, ne fárassz már. Vagy az is extrában behúzható tétel?
-
-MarhaRépa-
tag
-
WiZARD
veterán
(ásít) robotfűnyíró. Aha.
tehát akkor az a normális hogy egy 50 000 EUR autóhoz kevesebb/rövidebb/bénább támogatás jár mint egy 500 EUR kerti szerszámhoz?
-
szebe
addikt
Az autógyártás mindig le volt maradva az IT-hez képest sajnos. A 2008-as Passatomban ami nem is egy alsó kategóriás autó, még sima CD lejátszó volt, pedig akkor azért az IT és a hordozható eszközök nem kevéssel előrébb tartottak. Szerintem valamilyen szinten ezt sikerült azért leküzdeni, mert az infotainmentre kezdenek egész nagy hangsúlyt fektetni, de máshol meg ez a kőkorszaki "dobd el, vegyél újat!" hozzáállás megy.
Édesapám 2019-es Smart-ja azért "sötétült el", mert már nincs 3G hálózat. A fene az egészet megeszi, hogy erre pl. nem gondoltak 2019-ben és raktak bele alapból 4G modemet, hiszen Magyarországon is közel 15 éves technológiáról beszéltünk, vagy ha már ez nem volt meg, akkor legalább csinálhatták volna modulárisra, amiben a modem és a SIM kártya cserélhető. Még pénzt is kérhettek volna érte utólag...
#24591-MarhaRépa-:
Nem, nem az. Én azért látok egy relációjelet az örökké és mondjuk az egy éves autó (mint az én Ampera-e-m 2021-ben), a hat éves autó (mint mondjuk az én Ampera-e-m ma) vagy a tíz és a húsz éves autó között. Illetve itt azért továbbra is behoznám, hogy nem az az elvárás, hogy örökké fenntartsák az összes online funkciót, hanem az, hogy ha lekapcsolják, akkor adják meg a lehetőséget arra, hogy más, vagy a tulajdonos üzemeltesse. Ez pedig szerintem jogos elvárás.
Én továbbra sem látok különbséget a hardveres és a szoftveres extrák között. Ha a négy ülésfűtés nem párolog el a kocsiból idővel, akkor a távolról való előfűthetőség se tegye.Az autógyártás mindig le volt maradva az IT-hez képest sajnos
Mire a tervezőasztalról eljut a gyártásig a cucc, hosszú évek telnek el. Az elmúlt évtizedekben elképesztő volt a fejlődés hw és sw fronton is, szóval semmi meglepő nincs ebben.
Másrészről meg az automotive alkatrészek iránt kicsit mások az elvárások, idő mire ezeket tudják az újdonságok. -
-MarhaRépa-
tag
(ásít) robotfűnyíró. Aha.
-
-MarhaRépa-
tag
-
WiZARD
veterán
Miért lett volna szar dizájn? Amikor azok az autók fejlesztés alatt voltak, a 3G volt a logikus és stabil választás.
A Bosch az 500EUR robotfűnyírókhoz ad gariban 4G upgrade lehetőséget, vagy gari után pénzért, és nem azt mondja hogy sorry lelőtték alólunk 3G-t, így jártál, olvass apróbetűt és különben is bekaphatod vegyél újat.
A Leaf meg sms-ben kommunikált, ami nem 3G kérdés.
-
Tiédetis
senior tag
Na legyen egy pozitív dolog is.
Meglepődtem, hogy Kiskőrös-Páhi útvonalon, mentem ki Kiskőrösről, és hirtelen átvált külterületre a sebesség jelzése. Hirtelen autom. nyomni kezdtem neki, aztán hirtelen bevágott, hogy nem oké, jóval kintebb van a tábla. Másnap befelé ugyanaz a helyzet. 90 az 50 helyett. Ez kb. 6-8 éve már így van ott, tehát nem friss. Jeleztem az ügyfélszolgálatnak. Kértek videót meg mindent, oké, megcsináltam elküldtem. Köszönték szépen, következő frissítésben javítva lesz. Jött az új frissítés, telepítettem, frissítettem, és!!! Semmi. maradt.
Írtam ismét ügyfélszolgálatnak. Elnézést, jelzik. Aha, szuper. Csak ez egy fizetős szolgáltatás. De az ügyfélszolg. tényleg jó, válaszolnak. -
brumi1024
veterán
Miért lett volna szar dizájn? Amikor azok az autók fejlesztés alatt voltak, a 3G volt a logikus és stabil választás.
…de ha nem
Amikor nem a 3G lelövés az ok, hanem amikor nincs “kedv” tovább támogatni. -
-MarhaRépa-
tag
-
-MarhaRépa-
tag
Persze a legegyszerűbb azt mondani, hogy adunk egy szolgáltatást, ezért is vedd meg az autót, mert ez jó neked, és jobb mint másnál, vagy csak megüti azt a szintet hogy van és enélkül rá se néznél az autóra. De nem ígérjük hogy működni fog, nem ígérjük hogy stabil lesz, nem ígérjük hogy az autó élettartamáig lesz, nem ígérünk semmit, nézd meg az apróbetűt.Ez nem a felhasználói élmény emelése.
Leaf-et amikor vettem akkor volt mindenféle ígéret "nissan promises" néven. Csereautó, meg mittudomén.
1.5 év múlva amikor kellett volna, akkor közölték hogy sorry, forgalmazó változott, a régi vállalta ezeket.
Apróbetűben ott volt, hogy ezt a balkánissantrade kft vállalja, és ha módosul arról kötelesek értesíteni. Nyilván nem értesítettek. Azt meg ők is tudják hogy a 99.999% nem fogja jogi útra terelni a témát. Probléma megoldva a Nissan oldaláról.
Részemről is, akkor rendeltem meg a Teslát és nem veszek többé Nissant, és mást is óva intek tőle. Nem sokadik balkáni használtautó vevő voltam, hanem az aki az állítólag fontos első, 0km-es vásárló.Az apróbetűs részben van leírva, hogy mit vállalnak valójában. Ezért kell elolvasni, pláne ha valakinek bizonyos funkciók ennyire fontosak, hogy ez befolyásolja a vásárlási döntést.
A Tesla egyébként ugyanígy meglépi az egyes funkciók korlátozását, ha úgy látja jónak, ők is pont ugyanúgy csinálják, mint bárki más.
-
brumi1024
veterán
Nem vagyok otthon az Apple univerzumban, meg nem is érdekel, úgyhogy fogalmam sincs miről beszélsz, ezek a szavak nekem nem mondanak semmit.
A távoli klimatizálás nem csak villanyautó sajátosság, az USAban simán indíthatod a belsőégésű motort is távolról.
Hogy miért fizetsz, az le van írva a szerződésben, azt kell elolvasni. Meg kell keresni, hogy milyen feltételekkel kínálja a gyártó az online szolgáltatásokat.
Persze, lehet mutogatni az EULA-ra, de ha nem rajtuk kívül álló technikai okai vannak a lelövésnek (3G megszüntetés pl), akkor ez nemes egyszerűséggel egy rossz design.
-
-MarhaRépa-
tag
És mégis az e-autósok nagy része szereti és használja az előtemperálást, ti a BMW-nél kvázi semennyire nem értitek ezt a piacot, ha ez nektek eddig nem tűnt fel. Egyszer próbálja ki valaki, milyen ez a funkció, onnantól nem akarja télen 15 percig a hóban mereszteni a seggét, nyáron a hetven fokos autóba megsülni, míg a huzat lehűti annyira az utasteret menet közben, hogy a klíma érjen is valamit.
Jaja, biztos nem értjük ezt a piacot, azert a BMW adja el a legtöbb villanyautót a prémium márkák között. Hagyjad már.
-
Tiédetis
senior tag
És mégis az e-autósok nagy része szereti és használja az előtemperálást, ti a BMW-nél kvázi semennyire nem értitek ezt a piacot, ha ez nektek eddig nem tűnt fel. Egyszer próbálja ki valaki, milyen ez a funkció, onnantól nem akarja télen 15 percig a hóban mereszteni a seggét, nyáron a hetven fokos autóba megsülni, míg a huzat lehűti annyira az utasteret menet közben, hogy a klíma érjen is valamit.
Eyébként van erre megoldás. Kell egy ventit beépíteni az ülések elég, azt rákapcsolni mondjuk a klimatizálásra, amit még lehet indítani távolról és mire odaérsz, szépen lehűti az ülést. Utána ezt megosztani képekkel a bmw topicokban.
Mondjuk menetközben ez nem segít, és mivel én használtam egy első generációs soul-ban ilyet, valami szuper dolog, mikor kicsit éreztem hogy fáradok, bekapcsoltam és 2 perc alatt felfrissültem tőle. -
WiZARD
veterán
Persze hogy nem kell, hogy értse, csak akkor mindenféle elméletet sem kell kreálni hozzá, hogy miért úgy van, ahogy van.
Mielőtt vesz valaki egy terméket, az az első lépés, hogy elolvassa az apróbetűs részt is, és a vásárlás ELŐTT dönti el, hogy neki olyan feltételekkel kell-e a termék vagy nem. Nem pedig utólag vár el olyasmit, amiről esetleg már előre megmondták, hogy nem úgy lesz.
Részemről is, akkor rendeltem meg a Teslát és nem veszek többé Nissant, és mást is óva intek tőle. Nem sokadik balkáni használtautó vevő voltam, hanem az aki az állítólag fontos első, 0km-es vásárló. -
madgie
titán
-
-MarhaRépa-
tag
Az ingyenes szerviz, meg a távoli előfűtés/klimatizálás közel sem egyenértékű. Az előbbit nagyon egyszerűen (és gyakran jobban) tudod helyettesíteni a szolgáltatás kifizetésével, míg az utóbbira semmilyen megoldást nem akar adni a gyártó (pedig lenne).
Az nem érv, hogy van autó aminél eleve nem volt, ez a funkció egy nagy előnye a villanyautóknak. A korábbi Macbookos példára visszatérve vennél egy Pro-t, amin pár évvel a megjelenés után letiltanák a touch id-t, mert nem lenne kedve a gyártónak drivert írni hozzá. Az nem érv, hogy a Neo-n eleve nem volt touch id, nem a Neo-ért fizettél, hanem a Pro-ért.Nem vagyok otthon az Apple univerzumban, meg nem is érdekel, úgyhogy fogalmam sincs miről beszélsz, ezek a szavak nekem nem mondanak semmit.
-
brumi1024
veterán
Na de ha van egy csomó autó, amiben nincs ilyen funkció, nem is volt soha, mégis eladhatóak (sőt jobban tartják az árukat, mint bármilyen elektromos), akkor reális az, hogy majd tényleg eladhatatlanok lesznek, amikor megszűnik a szolgáltatás?
Nyilván nem lesznek azok, a piac majd beárazza valahogy, aztán kész. Ahogy beárazza például a garancia, az ingyenes szervíz, meg a gyári assistance megszűnését is.Az utángyártott akkucserét a gyárak akadályozni fogják szoftveresen, és akkor a műszaki kockázatról nem is beszéltünk. Szóval nem olyan tiszta sztori ez sem.
Az ingyenes szerviz, meg a távoli előfűtés/klimatizálás közel sem egyenértékű. Az előbbit nagyon egyszerűen (és gyakran jobban) tudod helyettesíteni a szolgáltatás kifizetésével, míg az utóbbira semmilyen megoldást nem akar adni a gyártó (pedig lenne).
Az nem érv, hogy van autó aminél eleve nem volt, ez a funkció egy nagy előnye a villanyautóknak. A korábbi Macbookos példára visszatérve vennél egy Pro-t, amin pár évvel a megjelenés után letiltanák a touch id-t, mert nem lenne kedve a gyártónak drivert írni hozzá. Az nem érv, hogy a Neo-n eleve nem volt touch id, nem a Neo-ért fizettél, hanem a Pro-ért. -
-MarhaRépa-
tag
Átlagembernek nem is kell hogy értse, vagy érdekelje a hátteret.
Vett egy terméket, elvárja hogy működjön, de a gyártó kib*szott vele, ahelyett hogy megoldaná a saját problémáit, amit maga kreált. Ennyi.Ennél még az is jobb ha pénzt kér, egy amúgy alapból elvárható szolgáltatásért. Bár piti, és gáz.
Persze hogy nem kell, hogy értse, csak akkor mindenféle elméletet sem kell kreálni hozzá, hogy miért úgy van, ahogy van.
Mielőtt vesz valaki egy terméket, az az első lépés, hogy elolvassa az apróbetűs részt is, és a vásárlás ELŐTT dönti el, hogy neki olyan feltételekkel kell-e a termék vagy nem. Nem pedig utólag vár el olyasmit, amiről esetleg már előre megmondták, hogy nem úgy lesz.
-
wik_406
tag
Vett egy terméket, elvárja hogy működjön, de a gyártó kib*szott vele, ahelyett hogy megoldaná a saját problémáit, amit maga kreált. Ennyi.Ennél még az is jobb ha pénzt kér, egy amúgy alapból elvárható szolgáltatásért. Bár piti, és gáz.
szerintem a Volvo ebbol a szempontbol korrekt. Az eves dij 40EUR volt emlekeim szerint, de ha naluk szervizeltetted az autot, akkor ingyen adtak. Egyeduli gondom volt vele, hogy a 3g megszunesevel lassu lett nagyon. De alapvetoen hasznalhato maradt.
A VW mar kicsit durvabb ebbol a szempontbol. Az ertelmesen mukodo elofizujuk boven efolott van (talan 120$/ev)
Wik -
-MarhaRépa-
tag
Engem személy szerint idegesítene ha egy anno meglévő akármilyen, de pl esetünkben gyakran használt funkciót 10 év múlva a gyártó egyszer csak megszüntetne.
Te egészen másról beszélsz. Miért hiányolnék valamit egy autóból ami alapból benne se volt?
Nagyon sok cég fog rá állni az akkucserére is. Már most sokan vannak. Ergo ha a gyártó nem nyírja ki kompletten az autó távfelügyeleti funkcióit akkor ez a meglátásod is téves lesz.Na de ha van egy csomó autó, amiben nincs ilyen funkció, nem is volt soha, mégis eladhatóak (sőt jobban tartják az árukat, mint bármilyen elektromos), akkor reális az, hogy majd tényleg eladhatatlanok lesznek, amikor megszűnik a szolgáltatás?
-
WiZARD
veterán
Nyilván van ennek az egész sztorinak egy csomó olyan részlete, ami az átlagembernek nem jut eszébe, sanszosan nem is érti a lényeget, sem a potenciális problémák mélységét. Aztán meg a saját kis hiányos ismereteivel, a saját lelkivilága alapján kipótolja a hiányzó részeket (lásd: az autógyárak hülyék, gonoszak, profitéhesek, stb).
Bár ebben is mindig ugyanazokat a köröket futjuk.
-
Tsebacsi
nagyúr
Szóval te is azt állítod, hogy majd egy használt autót nem lehet majd eladni, mert nem tudod online kapcsolgatni a klímát?
Ezek szerint az én autóm teljesen eladhatatlan, mert még új korában sem volt benne semmi ilyen távfelügyeleti varázslás.
Erősen eltúlzottnak érzem ezt az álláspontot.A használt EV-kel nem az lesz a baj, hogy nem lehet online nézegetni, hanem az hogy ki fog purcanni az akksi 10-15 éves korukban.
Engem személy szerint idegesítene ha egy anno meglévő akármilyen, de pl esetünkben gyakran használt funkciót 10 év múlva a gyártó egyszer csak megszüntetne.
Te egészen másról beszélsz. Miért hiányolnék valamit egy autóból ami alapból benne se volt?
Nagyon sok cég fog rá állni az akkucserére is. Már most sokan vannak. Ergo ha a gyártó nem nyírja ki kompletten az autó távfelügyeleti funkcióit akkor ez a meglátásod is téves lesz. -
-MarhaRépa-
tag
Nissan olyan helyzetben volt az elején, hogy gyakorlatilag a zoe mellett uralkodhattak az EV piacon. De tudjuk hogy azért bőven voltak problémák a termékkel, de vagy ez, vagy semmi elve volt. Hiába jött ki új modellel a nissan később, már nem tudta megtartani a súlyát a piacon és szerintem ebben benne volt a leaf és hát a nissan többi akciója is.
Többi gyártó vagy tanul ebből, vagy a piac kikényszeríti, amikor az új tulaj szembesül azzal, hogy sok funkciója - ami egyébként egyik kiemelt cucca volt - nem fog működni csak ha fizet érte a leendő vásárlója, elégedetlen lesz, hiszen a viszonylag új terméket nem, vagy csaknagyon nyomott áron tudja eladni, és más márkát választ. Csak egyszerűbb lenne szabályozással ezeket rendezni, de látjuk hogy milyen gyenge is az EU bürokrácia hasonló esetekben. Lehet majd ebből is a sárgák húznak hasznot.Szóval te is azt állítod, hogy majd egy használt autót nem lehet majd eladni, mert nem tudod online kapcsolgatni a klímát?
Ezek szerint az én autóm teljesen eladhatatlan, mert még új korában sem volt benne semmi ilyen távfelügyeleti varázslás.
Erősen eltúlzottnak érzem ezt az álláspontot.A használt EV-kel nem az lesz a baj, hogy nem lehet online nézegetni, hanem az hogy ki fog purcanni az akksi 10-15 éves korukban.
-
-MarhaRépa-
tag
Nem tudni mennyire, de a Nissan donteseben benne volt, hogy tobb, komoly serulekenyseget is talaltak a tavoli menedzsment reszben. En is megszivtam ezt (is) sajna a leaf-el.
Egy ideje nezem az openvehicles megoldast, de a leaf eseteben elegge komoly atalakitasok kellenek hozza. Arrol nem beszelve, hogy itt sem tudom, hogy menynire jo/biztonsagos a megoldas.Wik
Nyilván van ennek az egész sztorinak egy csomó olyan részlete, ami az átlagembernek nem jut eszébe, sanszosan nem is érti a lényeget, sem a potenciális problémák mélységét. Aztán meg a saját kis hiányos ismereteivel, a saját lelkivilága alapján kipótolja a hiányzó részeket (lásd: az autógyárak hülyék, gonoszak, profitéhesek, stb).
Bár ebben is mindig ugyanazokat a köröket futjuk.
-
wik_406
tag
Nem tudni mennyire, de a Nissan donteseben benne volt, hogy tobb, komoly serulekenyseget is talaltak a tavoli menedzsment reszben. En is megszivtam ezt (is) sajna a leaf-el.
Egy ideje nezem az openvehicles megoldast, de a leaf eseteben elegge komoly atalakitasok kellenek hozza. Arrol nem beszelve, hogy itt sem tudom, hogy menynire jo/biztonsagos a megoldas.Wik
-
Tiédetis
senior tag
Nissan olyan helyzetben volt az elején, hogy gyakorlatilag a zoe mellett uralkodhattak az EV piacon. De tudjuk hogy azért bőven voltak problémák a termékkel, de vagy ez, vagy semmi elve volt. Hiába jött ki új modellel a nissan később, már nem tudta megtartani a súlyát a piacon és szerintem ebben benne volt a leaf és hát a nissan többi akciója is.
Többi gyártó vagy tanul ebből, vagy a piac kikényszeríti, amikor az új tulaj szembesül azzal, hogy sok funkciója - ami egyébként egyik kiemelt cucca volt - nem fog működni csak ha fizet érte a leendő vásárlója, elégedetlen lesz, hiszen a viszonylag új terméket nem, vagy csaknagyon nyomott áron tudja eladni, és más márkát választ. Csak egyszerűbb lenne szabályozással ezeket rendezni, de látjuk hogy milyen gyenge is az EU bürokrácia hasonló esetekben. Lehet majd ebből is a sárgák húznak hasznot. -
Tiédetis
senior tag
Na, pont az általad leírtak nincsenek rendben sem szerintem, sem nagyon sok más ember szerint sem, pláne a fenntarthatóságot hirdetve. Én nagyon remélem, hogy itt is eljön az idő amikor a gyártókat vagy szabályozással, vagy egész egyszerűen azzal, hogy nem veszik a baromi gyorsan szándékosan avultatott és túlárazott szarjaikat, de rákényszerítik, hogy változtassanak ezen a gusztustalan és feleslegesen pazarló gyakorlaton. Mert ez pontosan az.
Engedd el ezt itt. Hidd el, teljesen felesleges vitatkozni. Igazad van, de nem itt kell megvívni ezt a csatát.
Minden ami IT, megkeülhető, feltörhető, módosítható. Majd lesz rá egy szürke vagy kevésbé szüke iparág, akkor talán lesz rá válasz, kapkodás. Addig meg marad a leendő vásárlók tájékozatása 1000 féle módon és helyen, hogy tudjanak róla, mit akarnak megvenni. Pár éves termékekről beszélünk és nem 20 -30 éves matuzsálemekről. Eladnak egy terméket, aminek az árazásában keményen benne vannak a költségek, a fejlesztések, a várható garanciális kiadások és talán még némi visszahívási kiadások is. Sok sikert az Ampera-e problémához. Jó kis EV az.----
Most ugrott be hogy volt ott valami adatkezelési botrány, ami miatt az ügyfeleknek pl. emelkedett a biztosításuk, amikor ez kideült sokan felmondták az onstar szerződést is... nem ugrik be a pontos sztori, de valami ilyesmi rémlik, anno keresgéltem kicsit utána, de még az elején, mikor megvettem a kocsit. Nyilván azt nem fogják visszaálltani és nem is ezt akarjátok.
-
WiZARD
veterán
Szoftveres e-autó temető: A GM egy tollvonással herélte ki az Ampera-e flottát
Sziasztok!
Egy durva tech-etikai precedenshez kérném a támogatásotokat. A GM leállította az európai OnStar szolgáltatást, amivel távolról kinyírták az Opel Ampera-e (a Chevy Bolt európai ikertestvére) flotta okosfunkcióit.
A probléma:
Egyszerűen megszűnt az appos elérés: nincs távoli előfűtés/hűtés, se töltésvezérlés. Újkorukban 15-20 milliós autókat degradáltak "buta eszközzé" szerveroldali lekapcsolással, mert a gyártónak már nem érte meg a fenntartás.
A cél:
Nem ingyen szervert kérünk örökre, hanem az API-k megnyitását, hogy a közösség (Home Assistant, saját appok) átvehesse az irányítást. Ez a "Right to Repair" szoftveres frontja: ne lehessen távolról "brickelni" egy kifizetett hardvert.
Hol tartunk?
300+ aláírás napok alatt (USA-tól Norvégiáig).
A GM Authority (USA) már külön cikkben foglalkozik velünk.
Redditen 50k+ megtekintésnél jár a téma.
Ha szerintetek is jár a szoftveres szabadság a hardver mellé, dobjatok egy aláírást!
👉 Petíció ITT.
Köszi! ⚡️🦾Ugyanezt megcsinálta a Nissan is a Leafekkel

-
-MarhaRépa-
tag
Na, pont az általad leírtak nincsenek rendben sem szerintem, sem nagyon sok más ember szerint sem, pláne a fenntarthatóságot hirdetve. Én nagyon remélem, hogy itt is eljön az idő amikor a gyártókat vagy szabályozással, vagy egész egyszerűen azzal, hogy nem veszik a baromi gyorsan szándékosan avultatott és túlárazott szarjaikat, de rákényszerítik, hogy változtassanak ezen a gusztustalan és feleslegesen pazarló gyakorlaton. Mert ez pontosan az.
Nyilván ha ebből olyan jelentős tiltakozás lesz, amit már a gyártók is megéreznek, akkor lesz változás, de őszintén szólva én nem hiszem, hogy meg fog történni.
Inkább azt gondolom, hogy egyre inkább terjedni fognak a szolgáltatásként árult funkciók, amik időben korlátozottak lesznek, mert egyre több olyan funkció lesz, amihez valamilyen online kapcsolat kell.
Új hozzászólás Aktív témák
-
24700 - 24601
26210 - 26001 26000 - 25901 25900 - 25801 25800 - 25701 25700 - 25601 25600 - 25501 25500 - 25401 25400 - 25301 25300 - 25201 25200 - 25101 25100 - 25001 25000 - 24901 24900 - 24801 24800 - 24701 24700 - 24601 24600 - 24501 24500 - 24401 24400 - 24301 24300 - 24201 24200 - 24101 24100 - 24001 24000 - 23901 23900 - 23801 23800 - 23701 23700 - 23601 23600 - 23501 23500 - 23401 23400 - 23301 23300 - 23201 23200 - 23101 23100 - 23001 23000 - 22901 22900 - 22801 22800 - 22701 22700 - 22601 22600 - 22501 22500 - 22401 22400 - 22301 22300 - 22201 22200 - 22101 22100 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Új Asus 16 Vivobook WUXGA IPS Intel Core 5 120U 5.0Ghz 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Garancia
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 15 2026 M5 24GB RAM 1TB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- GAMING PC! Ryzen 7500X3D / RTX 4070 TI Super / 48GB 6600Mhz / B850 / 512GB NVME / 750W! BeszámítOK
- Bomba ár! HP ProBook 445 G7 I Ryzen 7 4700U I 16GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I 6 hó gari
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 5 Slim 1TB SSD digital konzol garanciával hibátlan működéssel

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)