- A Panther Lake a Blackwellel kel frigyre a System76 legújabb, linuxos noteszében
- Minden földi jóval ellátott OLED monitorpárral bővült az ASUS ROG-os portfóliója
- Újragondolja grafikus vezérlőpultját a Qualcomm
- A ChatGPT-t és Claude-ot is ki kell szolgálja az Android 2027-től
- Itt a nagy hőmérsékletpara, ami a VGA-gyártókat is összezavarja
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Mini-ITX
- Milyen monitort vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Egy méregdrága vezérlőpad lett az OpenAI első hardvere
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Újragondolja grafikus vezérlőpultját a Qualcomm
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- E-book olvasók
-
24600 - 24501
26210 - 26001 26000 - 25901 25900 - 25801 25800 - 25701 25700 - 25601 25600 - 25501 25500 - 25401 25400 - 25301 25300 - 25201 25200 - 25101 25100 - 25001 25000 - 24901 24900 - 24801 24800 - 24701 24700 - 24601 24600 - 24501 24500 - 24401 24400 - 24301 24300 - 24201 24200 - 24101 24100 - 24001 24000 - 23901 23900 - 23801 23800 - 23701 23700 - 23601 23600 - 23501 23500 - 23401 23400 - 23301 23300 - 23201 23200 - 23101 23100 - 23001 23000 - 22901 22900 - 22801 22800 - 22701 22700 - 22601 22600 - 22501 22500 - 22401 22400 - 22301 22300 - 22201 22200 - 22101 22100 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sir Riccio
addikt
Az autót tudod továbbra is használni. Olyan szolgáltatások szűnnek meg idővel, ami pár éve nem is létezett, és a legtöbb autóban ma sincs.
Szerinted ez összevethető társadalmi problémát jelent azzal, hogy minden telefongyártó külön töltőszabványt használt, gyártott, majd dobtak ki a kukába?Na, pont az általad leírtak nincsenek rendben sem szerintem, sem nagyon sok más ember szerint sem, pláne a fenntarthatóságot hirdetve. Én nagyon remélem, hogy itt is eljön az idő amikor a gyártókat vagy szabályozással, vagy egész egyszerűen azzal, hogy nem veszik a baromi gyorsan szándékosan avultatott és túlárazott szarjaikat, de rákényszerítik, hogy változtassanak ezen a gusztustalan és feleslegesen pazarló gyakorlaton. Mert ez pontosan az.
-
Rolly
veterán
Audinál egy-két modelnél megjelent a Dynamic felszereltség, így 26m alatt lehet elég jól felszerelt q6ot venni 95 netto akkuval:)
-
Tiédetis
senior tag
Ez tűnt a legnormálisabbnak.
#24585 Tiédetis:
Én a töltési sebességgel mondjuk pont elégedett vagyok, így is teljesen jól használható az autó, viszont cserébe vigyáz a technikára.
#24586 -MarhaRépa-:
Itt most nem is feltétlenül a dolog jogszerűsége a kérdés, hanem az, hogy ha ebben a gyakorlatban támogatva vannak a gyártók, akkor ez általánossá válhat, vagy már azzá is vált. A fenntarthatóságot pedig egy mondatban sem lehet említeni ezzel a gyakorlattal.
#24587 gorbep:
Igazad van, de azért az sem mindegy, hogy mikor adja el az első tulaj. Mondjuk az én 2020-as Ampera-e-m még nem volt nyolc hónapos amikor Európában lelőtték az OnStar szervereket és az azért legyünk őszinték még akkor is erős, ha az első tulajt tájékoztatták róla. Ha pl. ezt céges autóként kapta valaki Hollandiában, amire amúgy komoly esély van, akkor valószínűleg nem igazán volt ez olyasmi ami számított a flottakezelőnek a döntéshozatalkor. Viszont ez nem változtat azon a tényen, hogy ott a hardver és, ahogyan erre a Redditen egy belsős rávilágított, az API látja az Európai autókat, csak nem engedi be a szerverre, mert csak.
Ez a petíció most még kicsiben jár, de ha ilyen ütemben fejlődik, komoly előszele is lehet a változásnak. Többen jelezték, hogy készek utánajárni, továbbvinni akár EU akár globális szintre a kérdést. Ha esetleg mi nem is nyerünk és a GM beint, de sikerül a témát a megfelelő szintre vinni, ahol szabályozni kezdik ezeket a kérdéseket és rákényszerítik a gyártókat, hogy komolyabban vegyék, azzal is csak nyerhetünk.Én párszor kénytelen voltam télen is tölteni és hát az a 20kW elég gyér volt. De mivel 95%-ban otthon töltöttem, nem érdekelt.
-
-MarhaRépa-
tag
Addig míg a jogszerűségen nem változtat pl. egy ilyen mozgalom azzal, hogy eljuttatja a megfelelő fülekbe ezt a kérdést és nem kezdik el szabályozni, hogy meddig kell ezeket a szolgáltatásokat fenntartania a gyártóknak és hogyan kell utána kezelnie őket. Ha egy Apple-t rákényszerítettek az egységes csatlakozóhasználatra, akkor ez sem lenne nagyobb falat. Annyi a különbség, hogy sokkal tovább használjuk az autóinkat, mint a telefonjainkat és sokkal drágábbak is.
Az autót tudod továbbra is használni. Olyan szolgáltatások szűnnek meg idővel, ami pár éve nem is létezett, és a legtöbb autóban ma sincs.
Szerinted ez összevethető társadalmi problémát jelent azzal, hogy minden telefongyártó külön töltőszabványt használt, gyártott, majd dobtak ki a kukába? -
-MarhaRépa-
tag
Az autógyártás mindig le volt maradva az IT-hez képest sajnos. A 2008-as Passatomban ami nem is egy alsó kategóriás autó, még sima CD lejátszó volt, pedig akkor azért az IT és a hordozható eszközök nem kevéssel előrébb tartottak. Szerintem valamilyen szinten ezt sikerült azért leküzdeni, mert az infotainmentre kezdenek egész nagy hangsúlyt fektetni, de máshol meg ez a kőkorszaki "dobd el, vegyél újat!" hozzáállás megy.
Édesapám 2019-es Smart-ja azért "sötétült el", mert már nincs 3G hálózat. A fene az egészet megeszi, hogy erre pl. nem gondoltak 2019-ben és raktak bele alapból 4G modemet, hiszen Magyarországon is közel 15 éves technológiáról beszéltünk, vagy ha már ez nem volt meg, akkor legalább csinálhatták volna modulárisra, amiben a modem és a SIM kártya cserélhető. Még pénzt is kérhettek volna érte utólag...
#24591-MarhaRépa-:
Nem, nem az. Én azért látok egy relációjelet az örökké és mondjuk az egy éves autó (mint az én Ampera-e-m 2021-ben), a hat éves autó (mint mondjuk az én Ampera-e-m ma) vagy a tíz és a húsz éves autó között. Illetve itt azért továbbra is behoznám, hogy nem az az elvárás, hogy örökké fenntartsák az összes online funkciót, hanem az, hogy ha lekapcsolják, akkor adják meg a lehetőséget arra, hogy más, vagy a tulajdonos üzemeltesse. Ez pedig szerintem jogos elvárás.
Én továbbra sem látok különbséget a hardveres és a szoftveres extrák között. Ha a négy ülésfűtés nem párolog el a kocsiból idővel, akkor a távolról való előfűthetőség se tegye."ha lekapcsolják, akkor adják meg a lehetőséget arra, hogy más, vagy a tulajdonos üzemeltesse. Ez pedig szerintem jogos elvárás."
Ha ez bármilyen erőforrást igényel a gyár részéről, akkor nem fogják megtenni. Márpedig sanszosan igényel, önmagában már az is pénzbe kerül, hogy a biztonsági kérdések megnyugtatóan tisztázva legyenek. Eleve ez az egész nem érdeke az autógyártónak, mert az első tulaj, aki valójában a cég ügyfele, jellemzően ki van szolgálva.
"Ha a négy ülésfűtés nem párolog el a kocsiból idővel, akkor a távolról való előfűthetőség se tegye."
Már nagyon régen nem hardvert veszel az autóval, hanem funkciót. Már több mint harminc éve is volt olyan, hogy a hardver benne volt az autóban, aztán ha kifizetted az extrát akkor működött, ha nem akkor nem.
Innen csak egy lépést ezt az egészet időben korlátozni. Lásd például BMW iX3 vezetéstámogató rendszer:
Két évre veszed meg, utána online ingyen meg lehet hosszabbítani még két évre.
Tehát összesen 4 évre kapod meg. Hogy utána mi történik, meg lehet-e hosszabbítani, hányszor és mennyiért, azt majd a cég eldönti. Teljesen biztosan el fog jönni a pillanat, amikor lejár, és kész, vége. Lehet ez ellen háborogni, de szerintem felesleges. Az egyre komplexebb autók korában, amikor a támogatás, a hibajavítás és a support gigantikus erőforrásokat köt le, ez gyakorlatilag elkerülhetetlen.
-
-MarhaRépa-
tag
a HA közösség a BMW-vel küzd, aki 7 hónapja letiltotta az API hozzáférést. Mert túl nagy költség neki a lekérdezések kiszolgálása...
Gondolom egy autót a tulajon kívül még sok ezren akarnak lekérdezni...
Ha ehhez hozzávesszük a 3G leállítási miatti szolgáltatás gyengülést (majdnem leállást) elég rossz lett az IT körein belül a gyártó "híre"... lehet más gyártóknál is vannak ilyen fiaskók, csak az nem érint, így nem találkoztam vele...Persze, részben egy avulás, de hogy az IT oldala a kocsiknak ennyire "rugalmatlan" legyen az azért vicc... kérdés, hogy ennyire nem értenek hozzá, vagy ennyire aljasak.... egyik se túl jó fényt vet rájuk...
"kérdés, hogy ennyire nem értenek hozzá, vagy ennyire aljasak....*
Nyilván csak ez a két lehetőség van
Nincs ebben sem tudatlanság, sem aljasság. Egyszerűen egy terméknek van egy életciklusa. -
Sir Riccio
addikt
"akkor ez általánossá válhat, vagy már azzá is vált"
Már régen az. A jogszerűség pedig pont elementáris része a sztorinak.
Addig míg a jogszerűségen nem változtat pl. egy ilyen mozgalom azzal, hogy eljuttatja a megfelelő fülekbe ezt a kérdést és nem kezdik el szabályozni, hogy meddig kell ezeket a szolgáltatásokat fenntartania a gyártóknak és hogyan kell utána kezelnie őket. Ha egy Apple-t rákényszerítettek az egységes csatlakozóhasználatra, akkor ez sem lenne nagyobb falat. Annyi a különbség, hogy sokkal tovább használjuk az autóinkat, mint a telefonjainkat és sokkal drágábbak is.
-
-MarhaRépa-
tag
#24585 Tiédetis:
Én a töltési sebességgel mondjuk pont elégedett vagyok, így is teljesen jól használható az autó, viszont cserébe vigyáz a technikára.
#24586 -MarhaRépa-:
Itt most nem is feltétlenül a dolog jogszerűsége a kérdés, hanem az, hogy ha ebben a gyakorlatban támogatva vannak a gyártók, akkor ez általánossá válhat, vagy már azzá is vált. A fenntarthatóságot pedig egy mondatban sem lehet említeni ezzel a gyakorlattal.
#24587 gorbep:
Igazad van, de azért az sem mindegy, hogy mikor adja el az első tulaj. Mondjuk az én 2020-as Ampera-e-m még nem volt nyolc hónapos amikor Európában lelőtték az OnStar szervereket és az azért legyünk őszinték még akkor is erős, ha az első tulajt tájékoztatták róla. Ha pl. ezt céges autóként kapta valaki Hollandiában, amire amúgy komoly esély van, akkor valószínűleg nem igazán volt ez olyasmi ami számított a flottakezelőnek a döntéshozatalkor. Viszont ez nem változtat azon a tényen, hogy ott a hardver és, ahogyan erre a Redditen egy belsős rávilágított, az API látja az Európai autókat, csak nem engedi be a szerverre, mert csak.
Ez a petíció most még kicsiben jár, de ha ilyen ütemben fejlődik, komoly előszele is lehet a változásnak. Többen jelezték, hogy készek utánajárni, továbbvinni akár EU akár globális szintre a kérdést. Ha esetleg mi nem is nyerünk és a GM beint, de sikerül a témát a megfelelő szintre vinni, ahol szabályozni kezdik ezeket a kérdéseket és rákényszerítik a gyártókat, hogy komolyabban vegyék, azzal is csak nyerhetünk."akkor ez általánossá válhat, vagy már azzá is vált"
Már régen az. A jogszerűség pedig pont elementáris része a sztorinak.
-
Sir Riccio
addikt
a HA közösség a BMW-vel küzd, aki 7 hónapja letiltotta az API hozzáférést. Mert túl nagy költség neki a lekérdezések kiszolgálása...
Ha ehhez hozzávesszük a 3G leállítási miatti szolgáltatás gyengülést (majdnem leállást) elég rossz lett az IT körein belül a gyártó "híre"... lehet más gyártóknál is vannak ilyen fiaskók, csak az nem érint, így nem találkoztam vele...Persze, részben egy avulás, de hogy az IT oldala a kocsiknak ennyire "rugalmatlan" legyen az azért vicc... kérdés, hogy ennyire nem értenek hozzá, vagy ennyire aljasak.... egyik se túl jó fényt vet rájuk...
Az autógyártás mindig le volt maradva az IT-hez képest sajnos. A 2008-as Passatomban ami nem is egy alsó kategóriás autó, még sima CD lejátszó volt, pedig akkor azért az IT és a hordozható eszközök nem kevéssel előrébb tartottak. Szerintem valamilyen szinten ezt sikerült azért leküzdeni, mert az infotainmentre kezdenek egész nagy hangsúlyt fektetni, de máshol meg ez a kőkorszaki "dobd el, vegyél újat!" hozzáállás megy.
Édesapám 2019-es Smart-ja azért "sötétült el", mert már nincs 3G hálózat. A fene az egészet megeszi, hogy erre pl. nem gondoltak 2019-ben és raktak bele alapból 4G modemet, hiszen Magyarországon is közel 15 éves technológiáról beszéltünk, vagy ha már ez nem volt meg, akkor legalább csinálhatták volna modulárisra, amiben a modem és a SIM kártya cserélhető. Még pénzt is kérhettek volna érte utólag...
#24591-MarhaRépa-:
Nem, nem az. Én azért látok egy relációjelet az örökké és mondjuk az egy éves autó (mint az én Ampera-e-m 2021-ben), a hat éves autó (mint mondjuk az én Ampera-e-m ma) vagy a tíz és a húsz éves autó között. Illetve itt azért továbbra is behoznám, hogy nem az az elvárás, hogy örökké fenntartsák az összes online funkciót, hanem az, hogy ha lekapcsolják, akkor adják meg a lehetőséget arra, hogy más, vagy a tulajdonos üzemeltesse. Ez pedig szerintem jogos elvárás.
Én továbbra sem látok különbséget a hardveres és a szoftveres extrák között. Ha a négy ülésfűtés nem párolog el a kocsiból idővel, akkor a távolról való előfűthetőség se tegye. -
-MarhaRépa-
tag
Remélhetőleg azért ez az arcátlan gyártói magatartás miatti árcsökkenés felgyűrűzik majd az első tulajra is, hogy azért a gyártó is érezze a törődést... mert ugye ha a 2. tulaj is érzi, hogy support nélkül is maradhat, vagy esélye sem lesz már tovább adni az autót, azt az ő vételi kedve is tükrözni fogja... Talán az potenciális első tulaj is megnézi melyik gyártónál fog emiatt megugrani az 1. tulaj értékvesztése...
Ideje hogy a gyártói pökhendiségnek is legyenek végre következményei... (nyugodtan magadra is veheted, ami a BMW API körül megy szerintem az sem teljesen tisztességes)... persze biztosan "jogszerű"
Nyilván, majd jelentéktelen mértékű havi lízingdíj emelkedésben fog jelentkezni, amivel senki sem fog törődni.
Ugye nem gondoljuk komolyan, hogy egy autó azért lesz eladhatatlan, mert nem lehet távolról aktiválni a fűtést?Fogalmam sincs miért képzeli akárki, hogy egy autóra majd örökké jönni fognak a frissítések, és az összes online szolgáltatás is mindig működni fog.
Nem fog, és ez teljesen normális.
-
gorbep
őstag
#24585 Tiédetis:
#24586 -MarhaRépa-:
#24587 gorbep:
Ez a petíció most még kicsiben jár, de ha ilyen ütemben fejlődik, komoly előszele is lehet a változásnak. Többen jelezték, hogy készek utánajárni, továbbvinni akár EU akár globális szintre a kérdést. Ha esetleg mi nem is nyerünk és a GM beint, de sikerül a témát a megfelelő szintre vinni, ahol szabályozni kezdik ezeket a kérdéseket és rákényszerítik a gyártókat, hogy komolyabban vegyék, azzal is csak nyerhetünk.a HA közösség a BMW-vel küzd, aki 7 hónapja letiltotta az API hozzáférést. Mert túl nagy költség neki a lekérdezések kiszolgálása...
-
Sir Riccio
addikt
#24585 Tiédetis:
#24586 -MarhaRépa-:
#24587 gorbep:
Ez a petíció most még kicsiben jár, de ha ilyen ütemben fejlődik, komoly előszele is lehet a változásnak. Többen jelezték, hogy készek utánajárni, továbbvinni akár EU akár globális szintre a kérdést. Ha esetleg mi nem is nyerünk és a GM beint, de sikerül a témát a megfelelő szintre vinni, ahol szabályozni kezdik ezeket a kérdéseket és rákényszerítik a gyártókat, hogy komolyabban vegyék, azzal is csak nyerhetünk. -
Tiédetis
senior tag
Remélhetőleg azért ez az arcátlan gyártói magatartás miatti árcsökkenés felgyűrűzik majd az első tulajra is, hogy azért a gyártó is érezze a törődést... mert ugye ha a 2. tulaj is érzi, hogy support nélkül is maradhat, vagy esélye sem lesz már tovább adni az autót, azt az ő vételi kedve is tükrözni fogja... Talán az potenciális első tulaj is megnézi melyik gyártónál fog emiatt megugrani az 1. tulaj értékvesztése...
Ideje hogy a gyártói pökhendiségnek is legyenek végre következményei... (nyugodtan magadra is veheted, ami a BMW API körül megy szerintem az sem teljesen tisztességes)... persze biztosan "jogszerű"
Majd lesznek megoldások rá:
- jönnek az elborultak, akik nemes egyszerűséggel felgyújtják valamelyik fogalmas kereskedésük előtt a szarjukat
- jönnek az etikus hackerek akik föltörik a rendszert és megoldják okosba, ahogy az akkupakk cseréket már megoldották.
Aztán majd rájönnek az emberek, hogy minek vegyenek újat, ha a régit okosba frissítik.
Aztán mehetnek a sajnálkozó levelekkel, hogy egy rohadt térképet nem tudnak évek alatt sem aktualizálni, úgy, hogy pontos GPS kordikat is kapnak. -
gorbep
őstag
Én azért először elolvasnám azt a szerződést, amit az első tulaj kötött a GM-mel.
Egyébként meg ez általános lesz a jövőben, nem lesz végtelen támogatás semmire. Ez majd a használt árakban tükröződni is fog, aztán ennyi.Remélhetőleg azért ez az arcátlan gyártói magatartás miatti árcsökkenés felgyűrűzik majd az első tulajra is, hogy azért a gyártó is érezze a törődést... mert ugye ha a 2. tulaj is érzi, hogy support nélkül is maradhat, vagy esélye sem lesz már tovább adni az autót, azt az ő vételi kedve is tükrözni fogja... Talán az potenciális első tulaj is megnézi melyik gyártónál fog emiatt megugrani az 1. tulaj értékvesztése...
-
-MarhaRépa-
tag
Szoftveres e-autó temető: A GM egy tollvonással herélte ki az Ampera-e flottát
Sziasztok!
Egy durva tech-etikai precedenshez kérném a támogatásotokat. A GM leállította az európai OnStar szolgáltatást, amivel távolról kinyírták az Opel Ampera-e (a Chevy Bolt európai ikertestvére) flotta okosfunkcióit.
A probléma:
Egyszerűen megszűnt az appos elérés: nincs távoli előfűtés/hűtés, se töltésvezérlés. Újkorukban 15-20 milliós autókat degradáltak "buta eszközzé" szerveroldali lekapcsolással, mert a gyártónak már nem érte meg a fenntartás.
A cél:
Nem ingyen szervert kérünk örökre, hanem az API-k megnyitását, hogy a közösség (Home Assistant, saját appok) átvehesse az irányítást. Ez a "Right to Repair" szoftveres frontja: ne lehessen távolról "brickelni" egy kifizetett hardvert.
Hol tartunk?
300+ aláírás napok alatt (USA-tól Norvégiáig).
A GM Authority (USA) már külön cikkben foglalkozik velünk.
Redditen 50k+ megtekintésnél jár a téma.
Ha szerintetek is jár a szoftveres szabadság a hardver mellé, dobjatok egy aláírást!
👉 Petíció ITT.
Köszi! ⚡️🦾Én azért először elolvasnám azt a szerződést, amit az első tulaj kötött a GM-mel.
Egyébként meg ez általános lesz a jövőben, nem lesz végtelen támogatás semmire. Ez majd a használt árakban tükröződni is fog, aztán ennyi. -
Tiédetis
senior tag
Köszönjük! Szerintem azon múlik, hogy mennyien állnak mellénk és itt tényleg az a legnagyobb baj, hogy ha egy gyártó megteheti, akkor ez trenddé válik. Viszont ha nem és időben elkezdenek foglalkozni a problémával, akkor születhet rá olyan megoldás, vagy akár szabályozás, ami fenntartható és közben a gyártó profitjának sem fáj. Pl. sokan beszélnek arról a hozzászólások között, hogy az autók ezen részeit(telemetria modul, modem stb..)valamilyen szinten modulárissá kellene tenni és/vagy amikor befejezik a támogatást, akkor meg kellene nyitni azokat a szoftveres kapukat, amik lehetővé teszik a közösségnek, vagy más cégeknek, hogy működőképesen tartsák ezeket a lehetőségeket. Pl. pont a Tesla-ra írták azt hiszem valamelyik francia csoportban, hogy ott simán van lehetőség külsős alkalmazással csatlakozni és ez nem érinti a biztonságot.
Azért írtam hogy szerintem pont nem a Tesla az, ami 2-3-4 év után leáll a támogatással. Igaz nem premium legalább.
Nem fogják engedni ebben szkeptikus vagyok. Amikor betették az LG új csereakkukat, lett volna lehetőség változtatni a töltési rendszeren, igaz, nekik is zsebbe kellett volna nyúlni, és combosabb kábeleket betenni, de erre sok voltak hajlandóak. Aláírtam. Ennél jobbat nem találtatok, nem sok kellett hogy kihagyjam. -
gorbep
őstag
Na, basszus tényleg. Bocsánat! Petíció ITT.
Aláírtam... de kevésbé szimpatikus a petíció gyűjtő oldal erőszakossága...

-
Sir Riccio
addikt
Na, basszus tényleg. Bocsánat! Petíció ITT.
-
gorbep
őstag
Sziasztok!
Egy durva tech-etikai precedenshez kérném a támogatásotokat. A GM leállította az európai OnStar szolgáltatást, amivel távolról kinyírták az Opel Ampera-e (a Chevy Bolt európai ikertestvére) flotta okosfunkcióit.
A probléma:
Egyszerűen megszűnt az appos elérés: nincs távoli előfűtés/hűtés, se töltésvezérlés. Újkorukban 15-20 milliós autókat degradáltak "buta eszközzé" szerveroldali lekapcsolással, mert a gyártónak már nem érte meg a fenntartás.
A cél:
Nem ingyen szervert kérünk örökre, hanem az API-k megnyitását, hogy a közösség (Home Assistant, saját appok) átvehesse az irányítást. Ez a "Right to Repair" szoftveres frontja: ne lehessen távolról "brickelni" egy kifizetett hardvert.
Hol tartunk?
Ha szerintetek is jár a szoftveres szabadság a hardver mellé, dobjatok egy aláírást!
👉 Petíció ITT.
Köszi! ⚡️🦾Aláírnám..... de nem jó a link!...

-
Sir Riccio
addikt
A probléma tény. Nem specifikus, hiszen gyakorlatilag hasonló az is, amikor egy 3-4 éves autónak nincs már érdemi SW támogatása, frissítése, max biztonsági. (nem a teslara gondoltam itt)
Látva GM hozzáállását pl. ott hogy mennyire rossz a töltési görbe hidegben... Szóval szerintem nem lesz semmi. Kifutott modell, de segítek. Nem, nem enged az oldalra
Köszönjük! Szerintem azon múlik, hogy mennyien állnak mellénk és itt tényleg az a legnagyobb baj, hogy ha egy gyártó megteheti, akkor ez trenddé válik. Viszont ha nem és időben elkezdenek foglalkozni a problémával, akkor születhet rá olyan megoldás, vagy akár szabályozás, ami fenntartható és közben a gyártó profitjának sem fáj. Pl. sokan beszélnek arról a hozzászólások között, hogy az autók ezen részeit(telemetria modul, modem stb..)valamilyen szinten modulárissá kellene tenni és/vagy amikor befejezik a támogatást, akkor meg kellene nyitni azokat a szoftveres kapukat, amik lehetővé teszik a közösségnek, vagy más cégeknek, hogy működőképesen tartsák ezeket a lehetőségeket. Pl. pont a Tesla-ra írták azt hiszem valamelyik francia csoportban, hogy ott simán van lehetőség külsős alkalmazással csatlakozni és ez nem érinti a biztonságot.
-
Tiédetis
senior tag
Sziasztok!
A probléma:
A cél:
Hol tartunk?
👉 Petíció ITT.
Köszi! ⚡️🦾A probléma tény. Nem specifikus, hiszen gyakorlatilag hasonló az is, amikor egy 3-4 éves autónak nincs már érdemi SW támogatása, frissítése, max biztonsági. (nem a teslara gondoltam itt)
Látva GM hozzáállását pl. ott hogy mennyire rossz a töltési görbe hidegben... Szóval szerintem nem lesz semmi. Kifutott modell, de segítek. Nem, nem enged az oldalra
-
Sir Riccio
addikt
Sziasztok!
A probléma:
A cél:
Hol tartunk?
👉 Petíció ITT.
Köszi! ⚡️🦾 -
Richard
őstag
Sziasztok!
Látom nem annyira népszerű a topicban a 2023 előtti id4, de ár értékben nem tűnnek rossznak a felszereltséget is figyelembe véve. Konkrétan ha csak az extrákra és a kialakításra keresek hahun, sima dízel meg benzines autókkal egy árban vannak hasonló futás mellett. Van valami nagy dealbreaker velük? A hatótáv elég lenne nekem.
Szia,
nekünk van egy 2023-as id.5 (204 le rwd). Új kora óta nálunk van, a feleségem használja de néha kiugrunk vele Németországba is. Teljesen élhető autó a hatótáv is nagyon rendben van. Télen viszont megeszi pályán a 24-25-öt- ez tény. Baj nem volt eddig vele.
-
F-ECT$
titán
Sziasztok!
Látom nem annyira népszerű a topicban a 2023 előtti id4, de ár értékben nem tűnnek rossznak a felszereltséget is figyelembe véve. Konkrétan ha csak az extrákra és a kialakításra keresek hahun, sima dízel meg benzines autókkal egy árban vannak hasonló futás mellett. Van valami nagy dealbreaker velük? A hatótáv elég lenne nekem.
Amit én tudok róla, hogy az első szériák sokat ettek pályán (25-30 kWh/100 km), cserébe csak 125 kW-os csúcs töltési sebességet kínáltak. Szoftveresen is voltak vele eleinte gondok, de ez frissítésekkel javult.
-
Bdanyy
addikt
Sziasztok!
-
mjani1172
addikt
Szerintem is jó.
A régebbiek sem voltak olyan rosszak, nálam landolt annak idején az első magyarországi példány. Nagyon csodálkoztam mikor beleültem, kellemes csalódás volt, mert addig sok rosszat hallottam róla. -
CharlieDrop
veterán
én azt akartam, de a pocsék központi kijelző (amivel mindent is vezérelsz) és az asszony választása is a Konára esett, szóval ki kellett hagyjam
-
brumi1024
veterán
Ezt akartam írni én is, a 3as az pont nem felel meg az ő igényeinek, Tesla fronton neki az Y vagy meginkább az S lenne nyerő. Bár a beltéri anyagokra nem tudok mit mondani, én a 3as belsejével teljesen ki voltam békülve, én azt is jónak éreztem, de nem vagyok autóbuzi, lehet egy id7 sokkal jobb anyagokból van, nem ültem csak id3-asban.
Nekem csak a szellözös ülés hiányzik a régebbi Teslákból, de arra van már megoldás, Telsandban meg is csinálják és nem is olyan drága, van ismerős akinek van, szerinte a hatásfoka is teljesen jó.
i4-hez tudom hasonlítani, szerintem teljesen tendben vannak az újabb Highlandek, sokkal kevésbé találkozol kemény műanyaggal, mint akár a fullos i4-ben.
-
TayRol
nagyúr
Ezt akartam írni én is, a 3as az pont nem felel meg az ő igényeinek, Tesla fronton neki az Y vagy meginkább az S lenne nyerő. Bár a beltéri anyagokra nem tudok mit mondani, én a 3as belsejével teljesen ki voltam békülve, én azt is jónak éreztem, de nem vagyok autóbuzi, lehet egy id7 sokkal jobb anyagokból van, nem ültem csak id3-asban.
Nekem csak a szellözös ülés hiányzik a régebbi Teslákból, de arra van már megoldás, Telsandban meg is csinálják és nem is olyan drága, van ismerős akinek van, szerinte a hatásfoka is teljesen jó.
A rövid ülőlap miatt nekem a Performance első székei lennének jók.

Tegnap ültem egy id3-ban (apósnak nézzük), hogy az alap verzió mennyire jó kis autó, nagy utastérrel… tetszik.
-
Kroni1
veterán
-
TayRol
nagyúr
-
Kinder
senior tag
Azzal kezdtem (Ioniq 6), de nagyon gagyi a beltere és 4 ajtós.
Az 5-ös szinteén gagyi (ülés is), a menü alig testre szabható, és ugyan akkora gombóc mint az IX1.
Tesla Modell 3 lenne az ésszerű választás, de nem tudok azzal sem megbarátkozni, nem premium anyagokból van belül, ülés rövid (190 vagyok), stb. :/Nekem 5 évig volt Model3Performance, szerettem, de a hátsó csomagtartó pakolása nem egy leányálom, azaz ez 4 ajtós.
Nem az Y-ra gondolsz? Bár az inkább SUV. -
Kinder
senior tag
És abban nincs kardánalagút hátul? Mikori évjárat a tiétek? Én eddig csak olyan iX1-et láttam aminek a hátsó légbefúvó konzol anyaga megy végig a padló felett kb 5-10cm magasan, tehát nem sík a padlója. És a középső ülés sem teljes értékü. Söt, ha jól emlékszem még a neue klasse ix3 is ugyanez.
Pedig szeretem a BMW-t, de valamiért ezeket kizártam, a batár iX volt az egyetlen ami megfelelt volna, de az meg már hatalmas egy dög.
Akkor félreérthető voltam, mert az Ioniqban ugyan valóban nincs kardánalagút, de abból az újra ( 2024 utáni ) 2025-ben nem volt pénzünk, így lett használt iX1, amiben természetesen van kardánalagút, de ez viszont nekünk nem volt szempont, így azzal nem foglalkoztunk, nem volt visszatartó erő.
Én csak ajánlottam egy olyat, amiről biztosan tudom, hogy nincs benne. -
TayRol
nagyúr
mai teszt: Bp- Szekszárd oda, majd vissza, az M6-oson.
- odafelé, 120 tempomat, klíma, 3 személy, kis forgalom még bent Pesten.
- visszafelé 115 tempomat, klíma nélkül, nem volt már forgalom Pesten. (ez durva volt a sebesség és a meleg miatt
) 95%-kal indultam, 5-tel értem a töltőhöz, 305 km-t mentem összesen (volt még Szekszárdon 20). 23-24 fok végig.
nem tudom, ez milyennek számít, de a tempó nem volt halálos
ha ezt a távot tudná mindig (télen is), 130-cal, klímával - az teljesen oké lenne.
ezek mellett az M6 nem a töltőkről elhíresült autópálya, szóval emiatt is érdekes volt. -
-MarhaRépa-
tag
-
Kroni1
veterán
Na ez jó hír, a régi ix3ban még ott az alagút.
Akkor pár év múlva használtan egy nk is opció lehet majd nekem!
-
biker
nagyúr
nem értelek, nekem 8 gigával se kellett restart iMove előtt, miközben fullon volt a RAM, de ez menjen már a megfelelő topikba
mert akad, receg ahogy swapol, de tényleg mcbaook topik kell ide
-
CharlieDrop
veterán
-
TayRol
nagyúr
NK-nél hátul sík szerintem a padló. Én úgy emlékszem rá. Igaz nem sokat ültem benne hátul.
nálam az kereten felül van. majd pár év múlva.
-
CharlieDrop
veterán
nem értelek, nekem 8 gigával se kellett restart iMove előtt, miközben fullon volt a RAM, de ez menjen már a megfelelő topikba
-
-MarhaRépa-
tag
NK-nél hátul sík szerintem a padló. Én úgy emlékszem rá. Igaz nem sokat ültem benne hátul.
-
Andras6800
senior tag
Hyundai? Ioniq5 vagy 6?
Mi próbáltuk az Ioniq5-öt, mentünk is vele, komoly versenyben volt, de az asszonynak kellett hátsó ablaktörlő, az meg csak a faceliftesben volt, előtte nem, de az újabbra sajnos a pénzügyi keretünk nem volt elég, így lett az iX1-30.
Nem kínai, nincs kardánalagút, 800voltos, tényleg gyorsan tölthető, nagy a hátsó tér, és plusz mozgatható az hátsó ülés is, 5 ajtós, nem SUV....iX1 400V-os. Összes BEV BMW ami konfigolható és megvásárolható jelenleg az, kivéve a NK iX3. LCI i7 is maradt 400V.
-
Andras6800
senior tag
És abban nincs kardánalagút hátul? Mikori évjárat a tiétek? Én eddig csak olyan iX1-et láttam aminek a hátsó légbefúvó konzol anyaga megy végig a padló felett kb 5-10cm magasan, tehát nem sík a padlója. És a középső ülés sem teljes értékü. Söt, ha jól emlékszem még a neue klasse ix3 is ugyanez.
Pedig szeretem a BMW-t, de valamiért ezeket kizártam, a batár iX volt az egyetlen ami megfelelt volna, de az meg már hatalmas egy dög.
-
madgie
titán
Én videót vágok, sokszor 6K alapanyagokkal, nekem ne mondd, hogy zabálja a ramot
Mondjuk még mindig megnyugtató, hogy egy "vacak" laptoppal full csendben megoldom azt, amihez PC-ből egy erőmű kellett, ami nyáron befűtötte a szobát. -
biker
nagyúr
restart után kb egy napig nyugiban van. ha megnyitom a Nova-t meg 2-3 böngésző egy 30tabbal megy, whatsapp-discord-viber, és vége van (kicsi
)
h valamit imovieban össze akarok rakni, már kell a restart munka előtt. meg megy a taktika mit léptessek ki ha kell egy kis ram
-
madgie
titán
16GB már nagyon kompromisszumos, nekem MBP van 16G és 2-3 nap után 16G +5G tömörített +10G swap
jövő héten jön a 32G MBA M5
nem procierő kell, ram legyen sok (nekem)gamer gépben 3 éve 32G van quad channel
simezek, nordschleife és lemans 20 autónál már megeszi a 28-30G ramot (mindent ami az oprendszeren felül jut) + tele a 12G VGA + lehet még swapol mellé
macOS swappelni fog kb bármennyi ram mellett, nyilván ettől függetlenül a több jobb, de nekem anno 40 GB volt az iMac-ben, ott is állandóan használta valamire az SSD-t.
-
biker
nagyúr
16GB már nagyon kompromisszumos, nekem MBP van 16G és 2-3 nap után 16G +5G tömörített +10G swap
jövő héten jön a 32G MBA M5
nem procierő kell, ram legyen sok (nekem)gamer gépben 3 éve 32G van quad channel
simezek, nordschleife és lemans 20 autónál már megeszi a 28-30G ramot (mindent ami az oprendszeren felül jut) + tele a 12G VGA + lehet még swapol mellé
-
TayRol
nagyúr
Hyundai? Ioniq5 vagy 6?
Mi próbáltuk az Ioniq5-öt, mentünk is vele, komoly versenyben volt, de az asszonynak kellett hátsó ablaktörlő, az meg csak a faceliftesben volt, előtte nem, de az újabbra sajnos a pénzügyi keretünk nem volt elég, így lett az iX1-30.
Nem kínai, nincs kardánalagút, 800voltos, tényleg gyorsan tölthető, nagy a hátsó tér, és plusz mozgatható az hátsó ülés is, 5 ajtós, nem SUV....Azzal kezdtem (Ioniq 6), de nagyon gagyi a beltere és 4 ajtós.
Az 5-ös szinteén gagyi (ülés is), a menü alig testre szabható, és ugyan akkora gombóc mint az IX1.
Tesla Modell 3 lenne az ésszerű választás, de nem tudok azzal sem megbarátkozni, nem premium anyagokból van belül, ülés rövid (190 vagyok), stb. :/ -
emvy
félisten
A 4 éves laptopomban is 64 van, és kellett is sokszor. A cégnél minden fejlesztői laptopban 96G van.
-
Kroni1
veterán
Hyundai? Ioniq5 vagy 6?
Nem kínai, nincs kardánalagút, 800voltos, tényleg gyorsan tölthető, nagy a hátsó tér, és plusz mozgatható az hátsó ülés is, 5 ajtós, nem SUV....És abban nincs kardánalagút hátul? Mikori évjárat a tiétek? Én eddig csak olyan iX1-et láttam aminek a hátsó légbefúvó konzol anyaga megy végig a padló felett kb 5-10cm magasan, tehát nem sík a padlója. És a középső ülés sem teljes értékü. Söt, ha jól emlékszem még a neue klasse ix3 is ugyanez.
-
Kroni1
veterán
Na nálam ugyanez, mert szintén 3, hasonló korú sportoló gyerekünk van.
Viszont nekem nem csak a kardán alagút, de ez a fajta középső kakasülő is kizáró ok, ami az id7ben is van. Egyszerűen már most is utálnak középre ülni az ioniqba is emiatt, és csak egyre nagyobbak lesznek. SUV-ot én se akarok, végignéztem szerintem az összes EV-t ami szóba jöhetne nálunk, vszleg Model S lesz a befutó, abban van a legértelmesebb hátsó üléssor., kardánalagút nélkül. -
Kinder
senior tag
Hyundai? Ioniq5 vagy 6?
Nem kínai, nincs kardánalagút, 800voltos, tényleg gyorsan tölthető, nagy a hátsó tér, és plusz mozgatható az hátsó ülés is, 5 ajtós, nem SUV.... -
TayRol
nagyúr
Én azt gondolom, hogy ha nem érzed úgy egyértelműen, hogy neked a kisebb is elég, és vacilálsz akkor már sajna mindenképp a nagyobbat kell, mert ahogy mások is mondták, alkalom adtán ott fog a fejedben motoszkálni h azt kellett volna.
Egyébként az megkérdezhetem, hogy van-e valami konkrét oka, hogy ezt az autót akarod venni?
A konkrét ok, hogy olyan nem suv kell ahol nincs semmi kardánalagút (3 gyerek, 13-12-10 évesek), illetve nagy a csomagtartó nyílása (nem 4 ajtós mint pl. a Seal).
A kínai márkákban még nem bízom. -
Kroni1
veterán
Én azt gondolom, hogy ha nem érzed úgy egyértelműen, hogy neked a kisebb is elég, és vacilálsz akkor már sajna mindenképp a nagyobbat kell, mert ahogy mások is mondták, alkalom adtán ott fog a fejedben motoszkálni h azt kellett volna.
Egyébként az megkérdezhetem, hogy van-e valami konkrét oka, hogy ezt az autót akarod venni?
-
F-ECT$
titán
Nem tudom hogy miért OFF-ba írod ezeket, átraktam ON-ba.
Én úgy vennék EV-t, hogy az év 95%-ban ne kelljen vele tölteni fizetős töltőn. Nem feltétlenül az ár, hanem a kényelem miatt. Ha ez a +9 kWh billent át azon, hogy a rendszeresen megtett utad töltés nélkül bírd ki, akkor megérheti, egyébként nem nagyon.
Másik kérdés az anyagi helyzet. Ha 30M Ft-ot se lenne gond kiadni az autóra, akkor vedd a drágábbat, de ha már a 20M Ft is erősen a felső határ, akkor azért fájhat az a +2M Ft.
Eladáskor minimális lesz az árbeli különbség, tehát az amúgy is erősen értékvesztő EV-k között a 22M Ft-os autón többet fogsz bukni, mint a 20M Ft-oson buknál.
A nem forintosítható érzés pedig az lesz, hogy ha a kisebb akkusat veszed, akkor bármikor hatótáv parád lesz, vagy be kell iktatni egy plusz töltést, vagy sokat kell várni egy töltőre és nem lesz elég töltöttséged átmenni egy másik üres töltőre, akkor tuti esezdbe fog jutni, hogy a nagyobb akkusat kellett volna venni. Nehezítő tényező, ha feleség és gyerek nyavalygás is társul majd ezen helyzetek mellé.
-
F-ECT$
titán
128 GB? Az meg minek? 16-tal is el lehet még lenni szűkösen, 32-vel tök simán, és 64 a jövőtálló ajánlás most a gépépítős topicban. Tetejében most drága is a ram, a 128 GB színtiszta pénzkidobás volt, semmivel sem lesz gyorsabb sehol sem tőle a gép sem most sem 5 év múlva.
-
bigdigit
addikt
Nézegetem folyamatosan mibe lehetne esetleg átülni idővel a 64-es Konából de még olyan autó nem létezik. Ha pedig most nincs újonnan se mikor lesz belőle nekem használt vajon? Egy európai autóban sem bízom még belső égésűben sem nem hogy EV-ben. Max gari lejártáig aztán anyagi csőd az én fizetésem mellett. 6x aksi alá már biztos nem mennék de oda is csak úgy ha az éves álagfogyi nem megy 15 fölé.
-
Tiédetis
senior tag
-
bigdigit
addikt
Nagyobb aksi ciklusszáma is lassabban pörög. Bár aki 20 millákért vesz autót tuti nem érdekli mert 3 év múlva max kiszál belőle 5-7 misi buktával de zsebből perka egy másikra.
-
WiZARD
veterán
Te tudod hogy a Te használatod mellett elég-e a +120km, vagy +170km segítene a mindennapjaidon.
-
emvy
félisten
Valosag: van ra penzed, igazabol mindegy, hogy melyiket veszed, es ha a kisebbet venned, akkor bosszantana, a 2 millioval meg ugysem vagy elorebb az eletben.
En pont ezert vettem decemberben 128 GB RAM-ot a desktop gepembe, amin webbongeszo es a Civilization 4 fut

Hajra

-
TayRol
nagyúr
És tényleg csak a 9 Kwh akku a különbség?
Nálunk Q6nál a sima / performance között 2-3 millió árkülönbség volt:
+12 kWh nettó
+ 50 le teljesítmény
+ 50 km körüli wltp plusz
+ 220 kW helyett 270 kW max töltés
Ezek miatt (pedig a töltés és hatótáv évente 10-10 alkalommal kell én a nagyobb akkust vettem) de azért is mert ha degradálódik 10%-ot akkor még mindig kb ott vagyok mint a kisebb akkussal és akkor már cirka 10 éves autóról beszélünk, és az akku is kevesebbet van használva tehát még a degradáció is lassabb.+ nettó 9 kWh
+ 180 helyett 200 max töltés
+ ugyan az a teljesítmény
+ legalább +50km hatótáv.Egy cellával nagyobb az akkupakk, és elvileg újabb(?) is - de ezt csak külföldi fórumon olvastam, ennek hitelességét nem tudom.
-
TayRol
nagyúr
Fent írtam, sajna nem a legfényesebb. Nehéz a lábam biztos.
Nem, ahhoz képest (annak WLTP 440 a hatótávja) +120-150 km lenne a kis akksis ID7, és ott lenne még +2M (és +50km) a nagyobbik.
-
WiZARD
veterán
Nem fizetném ott se.
Persze eladásnál a különbség egy részét visszakapod, a másik feleslegesen fizetett 1 milliót meg viszi az amortizáció.Most ix1-nek mennyi a hatótávja? Elég? Számítana +50km hatótáv az autó használati értékben számodra?
-
TayRol
nagyúr
-
emvy
félisten
-
Richard
őstag
-
-MarhaRépa-
tag
-
Rolly
veterán
És tényleg csak a 9 Kwh akku a különbség?
Nálunk Q6nál a sima / performance között 2-3 millió árkülönbség volt:
+12 kWh nettó
+ 50 le teljesítmény
+ 50 km körüli wltp plusz
+ 220 kW helyett 270 kW max töltés
Ezek miatt (pedig a töltés és hatótáv évente 10-10 alkalommal kell én a nagyobb akkust vettem) de azért is mert ha degradálódik 10%-ot akkor még mindig kb ott vagyok mint a kisebb akkussal és akkor már cirka 10 éves autóról beszélünk, és az akku is kevesebbet van használva tehát még a degradáció is lassabb. -
TayRol
nagyúr
Hány százaléka ez a teljes árnak? Valószínűleg igen, mert jobban használható, és később jobban eladható.
20 vs 22M. 10%-a a vételárnak a 2M Ft (és a nettó 9 kWh).
-
fo_di
őstag
ez mondjuk a minimum 1 kilométeres utakkal számolva van, nem? mert ott nyilván a hvac fogyasztása nagyon sokat fog jelenteni 1-1 útra vonatkoztatva, ami durván megdobja a fogyasztást (nem véletlen zuhan be a 40C is)
ha csak a hosszabb távokat nézed (pl minimum 50km), ott is jelentős a függés, de másként, és szerintem inkább az számít (otthon töltöm amikor kell, de nem mindegy, hogy télen vagy nyáron mennyire messze tudok elmenni). ott is van azért egy 15-20 kwh/100km különbségmodel 3 rwd lfp (2023)
minimum 1 km-rel (csillaggarázs alatt alszik a kocsi, télen hosszú olvasztás volt, nyáron meg bőven kell hűteni)
minimum 50 km-rel (effektíve hosszú utak)

-
WiZARD
veterán
Nézegettem statisztikát, durva mennyire hőmérséklet függő a fogyasztás. Persze tudtam eddig is, de konkrét számokat nézve mégis meglep.
Y LR AWD

-
-MarhaRépa-
tag
-
F-ECT$
titán
-
emvy
félisten
Tok egyszeru: meg kell nezni, hogy evente hanyszor utkozol bele abba, hogy meg jo lenne menni kb. 50 km-t, de nem tudsz.
En pl. max. evi 2x, tehat ha 5 evig nalam van az auto, akkor 10 alkalommal, azaz alkalmankent 200e forintba kerulne a dolog.
-
WiZARD
veterán
Nem.
Egyetlen esetben fizetném ki, ha a napi szinten járt úton ez dönt aközött hogy kell tölteni vagy nem.
Az hogy évente (vagy akár havonta) 1 hosszabb útnál ad kis pluszt az elhanyagolható. -
szőröscica
addikt
Ha engem kerdezel, uj auto eseteben egysegnyi kwh-ert nem rossz deal. Vannak autok, ahol a legkisebb es legnagyobb akkuk kapacitasa kozott 35-40kwh kulonbseg is lehet, es azoknal a long range hasznalt ara is legalabb 10 millioval magasabb, szoval egysegaron lenyegesen rosszabb vetelek. Az mas kerdes, hogy csereben azert nagyobb hasznalati erteket jelent az extra hatotav, amit ott kap a user, szemben a 9kwh extra biztositotta 40-50km-evel.
-
Doki16
addikt
Biztos, hogy nem. Ha +50km hatótávra lenne szükség, akkor abból a 2 millióból bőven kijön a töltés bármennyiszer

-
CharlieDrop
veterán
-
TayRol
nagyúr
-
Tsebacsi
nagyúr
Semmiképp, hacsak nem pont ez a 9kW kell, hogy télen pont odaérj valahova. De ha meg ennyire csücskös a hatótáv akkor nem ezt az autót venném.
Szóval nem, nem. -
TayRol
nagyúr
ti fizetnétek nettó 9 kWh-ért (ami a gyakorlatba átültetve kb +50km) 2M Ft felárat?
nem akarok flame-et, de tényleg kíváncsi vagyok. -
mjani1172
addikt
-
Rolly
veterán
-
robi-k
őstag
-
fo_di
őstag
-
Tsebacsi
nagyúr
Azért ekkora pofám nincs
-
-MarhaRépa-
tag
-
Rolly
veterán
-
Tsebacsi
nagyúr
-
fo_di
őstag
-
Tsebacsi
nagyúr
-
Rolly
veterán
-
Tsebacsi
nagyúr
Akármi van én 130-al megyek a pályán, ha dugó van, ha nincs
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
F-ECT$
titán
130 tempomat-nál nekem kerek 21-et fogyaszt síkon, szélcsendben.
Simán lehet egyébként, hogy neked azért van rossz tapasztaltod, mert mondjuk kifogsz egy 30-as szembe szelet és máris elszáll a fogyasztás mint az állat. A krumpli test nem jól tűri ezért azt érzékelem. Én sokat bringa versenyeztem ezért elég jól detektálom a szelet még kocsiból is, ha szemből fúj automatikusan lejjebb veszem a tempót.
4 héttel ezelőtt pl elindultam hazafelé Nagykanizsáról, akkor volt az a tornádó erejű szél, persze tökéletesen szemből fújt - 110-es tempónál kiírta hogy 40!!!! a fogyasztás. Azt hittem szörnyet halok. Még jó, hogy a Balcsit elérve már normalizálódott a helyzet, de így is ki kellett állnom Székesfehérváron - az ionitynél. Szóval van ilyen - ezzen nem tudsz mit kezdeni.
jól detektálom a szelet még kocsiból is, ha szemből fúj automatikusan lejjebb veszem a tempót
No pont az ilyen kompromisszumokba nem akarnak sokan belemenni (pl én sem). Autópálya -> 130 km/h legyen szó akármilyen szélviszonyokról. -
Kinder
senior tag
Jó, hát a téli hideget azt nem túlzottan szeretik.

Én fűtött garázsból indulok minden reggel, így kevésbé hisztizek emiatt, de hazafelé már utcahideg nekem is.
Mindegy, csak a parndorfi outlet luxusrészére jussak el töltés nélkül, és nekem ( az asszonynak ) az elég.
-
CharlieDrop
veterán
ez megnyugtat.
annyi, hogy a klíma 0 perces kora óta be van kapcsolva, alap üzemmód, 22 fok mindig, plusz zene, masszázs, stb. használom ahogy a többit is.de akkor ez ennyit tud. nyáron még nem is zavaró, télen, mikor átvettem és 150km múlva töltenem kellett azért kibírtam röhögés nélkül.
amúgy a kocsit nagyon szeretem, számomra a mérete is elég, de egy +100km-es hatótáv és rwd lenne az igazi. sokszor ki akarja szedni a kezemből a kormányt a hajtás, és elég ideges is miatta a viselkedése (pl. egy komolyabb előzésnél).
én kb. heti egyszer töltöm a Konát, amikor leesett a hó és jöttek a mínuszok ez felugrott heti háromra

-
TayRol
nagyúr
nem, te rendesen használod

Nincs azzal baj
ez megnyugtat.
annyi, hogy a klíma 0 perces kora óta be van kapcsolva, alap üzemmód, 22 fok mindig, plusz zene, masszázs, stb. használom ahogy a többit is.de akkor ez ennyit tud. nyáron még nem is zavaró, télen, mikor átvettem és 150km múlva töltenem kellett azért kibírtam röhögés nélkül.
amúgy a kocsit nagyon szeretem, számomra a mérete is elég, de egy +100km-es hatótáv és rwd lenne az igazi. sokszor ki akarja szedni a kezemből a kormányt a hajtás, és elég ideges is miatta a viselkedése (pl. egy komolyabb előzésnél).
-
Kinder
senior tag
Én is ezt olvastam, tehát már az új iX1 jön 2028-ban.
Legfontosabb változások amik kiszivárogtak, hogy igen is 800 voltos lesz és goodbye front hajtás. RWD lesz az eDrive 20 és valószínűleg kicsit erősödik is, kb 250 lovat tippelnek a bennfentesek.
Bár a nagy flash az általad is írt M50 lesz, ami 450 pacira várt csúcs modell, azért az érdekes lesz, hogy mennyivel lesz olcsóbb mint egy mostani iX3 NK, hiszen az 27M, akkor ha belegondolsz a kis iX1 nem nagyon mehetne 24 fölé és akkor viszont azt kell mondjam insta-get a model

Muszáj olcsóbbnak lennie az új ix1-nek, mint azix3-as.
Én egy erős 20 milliós alap árat gondolok( amit aztán nyilván fel lehet tolni az extrákkal ), 23-24 millió szerintem már a 2 motoros lesz, 25-26 az erősebb 2 motoros, és gondolom belenyal a 30-ba az M50.Egyébként az asszony xdrive30-asa is M-es, M futómű, kormány, stb, az is vadállat, akkor majd milyen lehet egy M50....

És elvileg újonnan ez is 30 milla volt, mi 16-ért vettük 1,8 évesen. -
Kinder
senior tag
Igen, ID4, és 77-es akkus volt a miénk, 2023-as, pre-faceliftes, de még nem a 286, hanem a 218 lóerős. Nem sikerült jól, a normál faceliftes ( 286 lóerős ) már egész tűrhető lett elvileg.
Szóval nem ID7, ami természetesen biztos, hogy messzebbre megy, abban már alapból a sokkal jobb 286 lóerős rendszer van.
Új hozzászólás Aktív témák
-
24600 - 24501
26210 - 26001 26000 - 25901 25900 - 25801 25800 - 25701 25700 - 25601 25600 - 25501 25500 - 25401 25400 - 25301 25300 - 25201 25200 - 25101 25100 - 25001 25000 - 24901 24900 - 24801 24800 - 24701 24700 - 24601 24600 - 24501 24500 - 24401 24400 - 24301 24300 - 24201 24200 - 24101 24100 - 24001 24000 - 23901 23900 - 23801 23800 - 23701 23700 - 23601 23600 - 23501 23500 - 23401 23400 - 23301 23300 - 23201 23200 - 23101 23100 - 23001 23000 - 22901 22900 - 22801 22800 - 22701 22700 - 22601 22600 - 22501 22500 - 22401 22400 - 22301 22300 - 22201 22200 - 22101 22100 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fogyjunk le!
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Kuponkunyeráló
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Mini-ITX
- Videó stream letöltése
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Jó ÁRON ELADÓ! Üzleti HP Elitebook 1040 G9 4g modem! / i5-1245U 16GB 256GB FHD+
- Huawei Matebook D15 i5-1135G7/8/512 15,6"os notebook 1 év garanciával
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- 27% - MSI RX 6650 XT GAMING X 8GB GDDR6 Videokártya!
Ha ehhez hozzávesszük a 3G leállítási miatti szolgáltatás gyengülést (majdnem leállást) elég rossz lett az IT körein belül a gyártó "híre"... lehet más gyártóknál is vannak ilyen fiaskók, csak az nem érint, így nem találkoztam vele...

Azért ekkora pofám nincs