- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- Projektor topic
- Egyszerű utat kínál az új GeForce-ok titkolt hődiódájához a HWMonitor
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen házat vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Leégett egy hővédelemmel rendelkező 12V-2x6 tápkonnektor
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chaser
legenda
Nem kell bemutatnod, 2021-2023 között sikerült a ft-ban hát számjegyű megtakarításomat elinflálniuk gyakorlatilag nullára. (ennek ugye része volt az is, hogy az áremelkedések miatt kénytelen voltam folyton hozzányúlni)
Most meg úgy lett sokkolóan drága a RAM, hogy a ft igencsak szépen erősödött
Ettől függetlenül én már 2022-ben mondtam, ha valaki játékra épít PC-t akkor ne adja 32GB RAM alá. Addigra persze nekem is annyi volt.Én már hamarabb mondtam)
Gombokért volt mikor '19-ben vettem az túlzás, de az első 2x16 kitemet már akkor is 46e ft körül vettem.
Nem nehéz kiszámolni, egy közép/felső katos vga/cpu mennyit értéktelenedik pár év alatt - bányától eltekintve -, ne legyen a ram szűk keresztmetszet véletlen sem.
Lesz még drágább is... -
KROK640
félisten
Azert mert bar elotte is evi ~5% -os inflalodas tortent de 2020/21 volt a covid eve, mini gazdasagi valsag es mikor egy even belul meg 20% tortent majd a "dragalatos" narancsborosok a "kituno" munkat vegezve es annak koszonhetoen tovabb inflaltak a forintot. Az eu-s atlaghoz kepest nalunk 2x annyi volt. En ertem most lehet lehet demozni, hogy En megmondtam elore de a memoria arak is ezen tul gyak. par honap alatt dragultak drasztikusan es akarhogy is de 16gigaval untig el voltak az emberek majd mikor pont jottek azok a cimek ahova az mar keves, ezzel egy idoben jottek az irrealis arak. Neked szerencsed volt.
Nem kell bemutatnod, 2021-2023 között sikerült a ft-ban hát számjegyű megtakarításomat elinflálniuk gyakorlatilag nullára. (ennek ugye része volt az is, hogy az áremelkedések miatt kénytelen voltam folyton hozzányúlni)
Most meg úgy lett sokkolóan drága a RAM, hogy a ft igencsak szépen erősödött
Ettől függetlenül én már 2022-ben mondtam, ha valaki játékra épít PC-t akkor ne adja 32GB RAM alá. Addigra persze nekem is annyi volt. -
Apollyon
Korrektor
~3 éve vettem 64 GB RAM-ot, 16-ról váltottam, de nem adtam el semmit és nem is tervezem. Jelen pillanatban olyan a RAM mint a víz, pótolhatatlan kincs.
-
Joci10
őstag
Pedig jó helyre ment a válasz, ő kérdezte, amire válaszoltál.

De egyébként én nem mondtam, hogy a Valve érdeke lenne a torzítás, csak azt említettem, hogy helyén kell kezelni a Valve statisztikai adatait is (hogy nem minden gép van benne és nem is mindig). Direkt említettem, hogy ilyen volt a holdújévi stat, amikor hirtelen kiugás volt egy adott VGA irányába, ami a következő hónapi felmérésnél már visszaállt a kiugrást megelőző hónaposhoz közelire (még hírek is voltak róla, tán itt, a ph!-en is). De vannak arról is hírek, hogy megpróbálják kompenzálni ezeket a kiugrásokat (pl. volt olyan hónap, amikor a kínai felhasználók 50+%-os részesedéssel voltak fent - rengeteg netkávézó hardverrel) azért, hogy hitelesebb(nek tűnő) legyen a végeredmény.
-
Kocsis88
csendes tag
Biztos hogy nem vennék már 16-ot, 1-2 játéknál már mértem 18 gigát, szóval semmiképp nem lépnék vissza.
-
ddekany
nagyúr
-
BiP
nagyúr
-
ddekany
nagyúr
-
negro
őstag
En is agyaltam amugy azon, hogy eladom a 8gigas rx580-at. 2x annyiert mentek hasznaltan mint vettem ujkent... mondom visszarakom a 2gigas 6950-et
-
negro
őstag
2020-at nem tudom miért emeleted ki, de igen akkor váltottam 16GB-ról, 24GB-ra. Valóban a ft is inflálódott azóta nagyon durván.
Elég hamar rájöttem kezdő PC-sként, hogy a RAM mennyit számít, mikor a Celeron 366-osom az egyik szervízbeadás után 64MB RAM helyett 32-vel jött haza, azt nem tudtam nem észrevenni 1999 őszén. Tavasszal lett 96MB RAM, 1 évvel rá pedig 192MB. Aztán a Celeron 466 jött, 192-ről 384MB RAMra lett bővítve félidőben és annyival lett eladva. Athlon XP-m pl már 640MB RAMmal kezdett és 2GB RAM is volt benne a végén. BTW a Phenom 9500.-nál nem tartottam ezt be 2008-2014 januárig 2GB RAMmal voltam, ami eleinte kényelems volt, de ahogy teltek az évek úgy lett egyre szűkösebb.
Talánm ezért is votl az, hogy 2014 elején mikor a nagyon olcsó irodai gépekben még 2GB volt, 4GB az átlagba a gamer gépekben meg 8GB, akkor 16GB-al csaptam bele a lecsóba, de a gép leváltása előtt nem sokkal ez is bővült 24-re
Sajnos sokan úgy voltak vele mint tavaly nyáron én, hogy a RAM csak egyre olcsóbb lesz, ha halogatom a váltást csak olcsóbban többet kapok, így NEM LETT 64GB RAMom.
Ám de, csakhogy azonban, sokan ezt a kérdést 8-12-16GB RAMmal játszották el, ők most sokkal jobban megszívták. Tavaly több ismerősnek is építettem gépet, hárman 64GB-ra ugrottak (egyik csak DDR4-el mondjuk), négyen 32GBra (DDR4/5 vegyesen), és hárman 16GB-ra (mind DDR4). Ezutóbbi csoportból egy 4GB DDR3-ról, egy 8GB DDR2-ről és egy 12GB DDR3-ról. Ebből amúgy az utolsó delikvens konkrétan kicsit több mint 6000ft-ot spórolt azon, hogy 16GB DDR4 RAMja lett 32GB helyett ... Álló vastaps
(nyilván azt építettem neki amit kért, holott mondtam neki, hogy ennyit még rászánhatna)Persze, aki ma 16GB GB (pláne DDR5-öt) választ az megértehtő, csak én már 2023 óta mondom, hogy egy újonann épült PC-be a 32GB RAM alap kéne hogy legyen.
Azert mert bar elotte is evi ~5% -os inflalodas tortent de 2020/21 volt a covid eve, mini gazdasagi valsag es mikor egy even belul meg 20% tortent majd a "dragalatos" narancsborosok a "kituno" munkat vegezve es annak koszonhetoen tovabb inflaltak a forintot. Az eu-s atlaghoz kepest nalunk 2x annyi volt. En ertem most lehet lehet demozni, hogy En megmondtam elore de a memoria arak is ezen tul gyak. par honap alatt dragultak drasztikusan es akarhogy is de 16gigaval untig el voltak az emberek majd mikor pont jottek azok a cimek ahova az mar keves, ezzel egy idoben jottek az irrealis arak. Neked szerencsed volt.
-
cpt_sanya
tag
-
ddekany
nagyúr
Na, ez az, amit nem fognak az orrunkra kötni.

Vagyis a statok alapján soha nem lehet teljes egészet kapni. De ezt már lehetett látni a kínai újév kapcsán is, amikor a kínaiak gépeinek az adatai nagy mértékben jelentek meg a statok között, mintegy torzítva az általános eredményt.
Vagyis ez olyan, mint az ilyen-olyan felmérések (akár tévénézési szokásokról, akár valami kérdezőbiztosi politikai vagy csak általános kérdőívvel): valamennyi ember szokásait elemzik/megkérdezik, és az emberek jó kiválogatásával (és kellő mennyiségű adattal) ráhúzzák az egész népességre az egészet, és kész. Rámondják, hogy reprezentatív, és mindenki örül.
Mi a Valve érdeke, milyen irányba akarnák torzítani a közölt eredményt?
-
ttt1
őstag
Én időbe a 2x8 GB lecseréltem 2x16 GB-ra, majd mivel lusta voltam eladni így a 32 mellé beraktam a +16 GB-ot
. 48 eigy ideig elég lesz, még ha a sebessége nem is optimális. -
Chaser
legenda

Vagyis a statok alapján soha nem lehet teljes egészet kapni. De ezt már lehetett látni a kínai újév kapcsán is, amikor a kínaiak gépeinek az adatai nagy mértékben jelentek meg a statok között, mintegy torzítva az általános eredményt.
Vagyis ez olyan, mint az ilyen-olyan felmérések (akár tévénézési szokásokról, akár valami kérdezőbiztosi politikai vagy csak általános kérdőívvel): valamennyi ember szokásait elemzik/megkérdezik, és az emberek jó kiválogatásával (és kellő mennyiségű adattal) ráhúzzák az egész népességre az egészet, és kész. Rámondják, hogy reprezentatív, és mindenki örül.
Ez így irreleváns, bs)
Hányan hivatkoznak erre..de mire is pontosan?
Majd ha megadják pontosan hány user van steamen, és ebből hányan osztották meg a konfigjukat, akkor lehet látni valamit. -
podtibi
senior tag
"A memóriahiány már a Steam felmérésében is látszik: csökkent a 32 GB-os konfigurációk aránya a 16 GB-os gépek javára." Szerintem ez inkább a memóriaigényt képezi és nem annak hiányát. Hiány akkor volna, ha nem lehetne miből felmérést csinálni.
-
Joci10
őstag

-
Joci10
őstag
Egyszer engeded neki (részt veszel a survey-ben), utána már nem fogja kérdezni, behúzza automatikusan bizonyos időközönként. De nem kell kitölteni akkor sem semmit.
p
Ez nem egészen igaz. Nálam folyamat kérdezget X havonta, hogy szeretnék-e részt venni. Mindig igennel válaszolok, mégis megkérdezi legközelebb, amikor újból beválogatna.
Viszont az igaz, hogy nem kell kitölteni semmit. -
HThomas
őstag
Az adatokat összeadva nekem azért a kép durva :
4GB vagy annál kevesebb 1,46%
8GB 7,76%
12-16GB együtt 44,02%
ha hozzárakjuk a 8GB-osokat is, akkor elmondhatjuk, hogy a játékosok 51,78%-a (azaz több mint a fele) 8-16GB RAMon van még 2026-ban is. (összehasonlításképp : 2014 januárjában már 16GB RAMom volt, 2020 januártól meg 24GB, 2022-től 32GB)A 32GB-os a második legnépesebb mezőny, 36,79%-al, de ha a 48GB (2,13) és a 64GB-os (3,95) szegmenst is hozzáadjuk, akkor is csak 42,87%.
Engem az érdekelne, hogy normalizálódnak-e az árak addigra, mire a 64 GB már kevés lesz, és kéne upgrade 128-ra vagy 256-ra. Játékok miatt azért annyira nem aggódnék (báár), munka neccesebb, de azért ott is még elvagyok a 64-gyel.
-
Chaser
legenda
-
BiP
nagyúr
-
KROK640
félisten
-
Chaser
legenda
Meg azt is érdemes lenne tudni, a userek hány %-a van ebben a felmérésben)
Mer' ez így nesze semmi, fogd meg jól. -
ddekany
nagyúr
Azt is érdekes lenne látni, hogy az idén vásárolt gépeknél hogy alakul ez... Úgy valószínűleg sokkal durvább lenne a kép. Mivel az új gép vásárlások visszaestek, itt a szokásnál is több régi gép van.
-
BiP
nagyúr
-
KROK640
félisten
2020 - A datum. Mi is tortent azota? ~60%-ot inflalodott a ft. meg igy is az utobbi 2 honap erosodese ellenere. Amugy ~70% volt. Illetve ai miatt a nagy cegek felvasarlasa. Nem kell csodalkozi, h sokan 8-16 kozt mozognak. Te se vennel ma 150-200 ezerert 2x16/32-ot, ahogy barki akinek esze van, vagy akar koltene 100 ezret 16-rol 32-re.
2020-at nem tudom miért emeleted ki, de igen akkor váltottam 16GB-ról, 24GB-ra. Valóban a ft is inflálódott azóta nagyon durván.
Elég hamar rájöttem kezdő PC-sként, hogy a RAM mennyit számít, mikor a Celeron 366-osom az egyik szervízbeadás után 64MB RAM helyett 32-vel jött haza, azt nem tudtam nem észrevenni 1999 őszén. Tavasszal lett 96MB RAM, 1 évvel rá pedig 192MB. Aztán a Celeron 466 jött, 192-ről 384MB RAMra lett bővítve félidőben és annyival lett eladva. Athlon XP-m pl már 640MB RAMmal kezdett és 2GB RAM is volt benne a végén. BTW a Phenom 9500.-nál nem tartottam ezt be 2008-2014 januárig 2GB RAMmal voltam, ami eleinte kényelems volt, de ahogy teltek az évek úgy lett egyre szűkösebb.
Talánm ezért is votl az, hogy 2014 elején mikor a nagyon olcsó irodai gépekben még 2GB volt, 4GB az átlagba a gamer gépekben meg 8GB, akkor 16GB-al csaptam bele a lecsóba, de a gép leváltása előtt nem sokkal ez is bővült 24-re
Sajnos sokan úgy voltak vele mint tavaly nyáron én, hogy a RAM csak egyre olcsóbb lesz, ha halogatom a váltást csak olcsóbban többet kapok, így NEM LETT 64GB RAMom.
Ám de, csakhogy azonban, sokan ezt a kérdést 8-12-16GB RAMmal játszották el, ők most sokkal jobban megszívták. Tavaly több ismerősnek is építettem gépet, hárman 64GB-ra ugrottak (egyik csak DDR4-el mondjuk), négyen 32GBra (DDR4/5 vegyesen), és hárman 16GB-ra (mind DDR4). Ezutóbbi csoportból egy 4GB DDR3-ról, egy 8GB DDR2-ről és egy 12GB DDR3-ról. Ebből amúgy az utolsó delikvens konkrétan kicsit több mint 6000ft-ot spórolt azon, hogy 16GB DDR4 RAMja lett 32GB helyett ... Álló vastaps
(nyilván azt építettem neki amit kért, holott mondtam neki, hogy ennyit még rászánhatna)Persze, aki ma 16GB GB (pláne DDR5-öt) választ az megértehtő, csak én már 2023 óta mondom, hogy egy újonann épült PC-be a 32GB RAM alap kéne hogy legyen.
-
negro
őstag
8GB 7,76%
12-16GB együtt 44,02%
ha hozzárakjuk a 8GB-osokat is, akkor elmondhatjuk, hogy a játékosok 51,78%-a (azaz több mint a fele) 8-16GB RAMon van még 2026-ban is. (összehasonlításképp : 2014 januárjában már 16GB RAMom volt, 2020 januártól meg 24GB, 2022-től 32GB)A 32GB-os a második legnépesebb mezőny, 36,79%-al, de ha a 48GB (2,13) és a 64GB-os (3,95) szegmenst is hozzáadjuk, akkor is csak 42,87%.
2020 - A datum. Mi is tortent azota? ~60%-ot inflalodott a ft. meg igy is az utobbi 2 honap erosodese ellenere. Amugy ~70% volt. Illetve ai miatt a nagy cegek felvasarlasa. Nem kell csodalkozi, h sokan 8-16 kozt mozognak. Te se vennel ma 150-200 ezerert 2x16/32-ot, ahogy barki akinek esze van, vagy akar koltene 100 ezret 16-rol 32-re.
-
parandroid
félisten
8GB 7,76%
12-16GB együtt 44,02%
Egy szar ez a survey, ezek közül rengeteg (több százezres nagyságrend, vagy még több) a bot, aki badge-eket farmol valami mikrosütő egyszerűségű szervergépen.
p
-
parandroid
félisten
-
KROK640
félisten
-
KROK640
félisten
8GB 7,76%
12-16GB együtt 44,02%
-
Busterftw
nagyúr
-
HThomas
őstag
-
mrzed
senior tag
Nem töltesz ki semmit. Ha engeded neki, akkor a steam kliensprogramja elemzi a gépedet (beolvassa a windowsos (linuxos) hardware infót).
p
Pedig már nem egyszer, nem kétszer feldobta a kérdőívet nekem.
-
parandroid
félisten
-
mrzed
senior tag
-
HThomas
őstag
a vásárlók egyre gyakrabban választanak kisebb kapacitású adattárolót a drágább, nagyobb modellek helyett
Ha mondjuk van 4 darab 1 vagy 2 TB-s SSD a gépben, azt hogyan méri?
-
dongettó
tag
-
BiP
nagyúr
Akinek volt 32gigája, a felét eladta, majd vett belőle egy házat a spanyol tengerparton

Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Szijjártó Péter a BYD-hoz igazolt
- Xbox Series X|S
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- MacBook Air M4 15 256GB Starlight Bontatlan + Új (Számlával!) 2 ÉV GARANCIA
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB White- 2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5595,100% AKKSI
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- szinteÚJ Lenovo ThinkPad L14 Gen5 i7 155U 32GB 1TB FHD+
- Bomba ár! HP ZBook 15 G2 I i7-4710MQ I 16GB I 256SSD I Quadro K1100M 2GB I 15,6" FHD I W10 I 3 hó ga
Ettől függetlenül én már 2022-ben mondtam, ha valaki játékra épít PC-t akkor ne adja 32GB RAM alá. Addigra persze nekem is annyi volt.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

(nyilván azt építettem neki amit kért, holott mondtam neki, hogy ennyit még rászánhatna)