Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • snowdog

  veterán

  válasz zseko #93 üzenetére

  Nem erre gondoltam. Arról írtam, hogy a nagybetű talpa és a többi betű talpa egy magasságban van, és a következő sorban található betűk teteje és a nagybetűs sor talpa közötti távolság megfelel a normál sortávolságnak. Általában sorkizárt rendezést szoktam használni, de amiről most írok az jobban látszik balra rendezésnél, azért a bekezdést így formáztam meg.

  Az első bekezdésben a nagybetű talpa megegyezik a többi betű talphelyzetével, és a következő sor távolsága normál.
  A második bekezdésben a nagybetű eltolási értéke -0.1em. Ez azt eredményezte, hogy a nagybetű talpa a következő sorhoz képest lejjebb került, a többi betű maradt a helyén, a sortávolság nem változott..
  A harmadik bekezdésben az érték -0.3em, az eredmény látható. Itt sem változik a sortávolság, de a nagybetű talpa már eléri a következő sor tetejét. Ez a beállítás nyilván nem igazán megfelelő, csak a példa kedvéért készítettem el.

  Összefoglalva, adott sorhoz képest tudom emelni, vagy csökkenteni a nagybetű függőleges helyzetét úgy, hogy az eredeti sortávolság nem változik.
  A bemutatott példában a sormagasság: line-height: 20px;

  Megjegyzem a példa szöveget érdemes alaposan elolvasni, mert egy nagyon hasznos funkció megvalósíthatóságáról szól! Hogyan javíthatunk ki egy szkennelt, sok elválasztást tartalmazó szöveget. Ugyanis ha a szkennelt képen a sorvégeken elválasztott szavak találhatók, akkor egy OCR programmal feldolgozva rengeteg hibás szó jön létre. Ilyennel sajnos már én is találkoztam, és a javítása elég macerás, időigényes. Kivéve a példaszövegben írt funkció használatával, ahol egy gombnyomásra automatikusan megtörténik a hibák 99%-nak javítása. :C

  [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés