Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • PPeter

  addikt

  Mi a különbség a DVD+R és a DVD-R között?

  Az írható DVD-k közül a két legismertebb formátum- illetve szabványcsoport a DVD-R és DVD+RW. A DVD-RAM egy harmadik, speciálisabb formátum (egyébként ugyanaz a cégcsoport bábáskodik felette, mint a DVD-R és -RW felett). Fontos tudni - sokan nincsenek tisztában vele - hogy gyárilag préselt, műsörös lemezek se nem ''pluszosak'', se nem ''mínuszosak'', ez a megkülönböztetés csak az írható lemezekre vonatkozik. A gyári lemezek adatai préseléssel kerülnek a lemezre.
  A DVD+RW szabványcsoport (amely magában foglalja az egyszer írható DVD+R és az újraírható DVD+RW lemezeket is, ezért van rajta a kis RW logó az egyszer írható DVD+R lemezeken is, ami sokakat megtéveszt és újraírhatónak hiszik ezeket lemezeket) az újabb, elvben technológiailag fejlettebb szabvány. Gyorsabb és könnyebb - ezáltal olcsóbb - a gyártása (mégis egyelőre ez a kicsivel drágább, legalábbis mifelénk). Alapvető gyártástechnológiai különbség, hogy a DVD-R lemezek a préselés során nem kapják meg azokat az előformázott információkat, amelyket a DVD+R esetén kapásból a lemezre kerülnek, tehát a DVD-R lemezek gyártása plusz egy fázisból áll (mondhatnánk úgy is, hogy körülményesebb), egy úgynevezett prewriting process-ből, amelynek során ezek médiaazonosító adatok a lemezre kerülnek. Különbözik még az előre rögzített nyomvonal (mondhatni sorvezető) kialakítása is, amely mentén az írás történik, a DVD+RW szabvány újabb, pontosabb, ugyanakkor rugalmasabb megoldást alkalmaz, ezáltal alapból képes (lehetett volna) mind a CLV, Z-VCLV, mind a CAV, P-CAV írásmódokra (ezek abban különböznek, hogy a lemez külső része felé növekvő kerületi sebességet hogyan használja ki, vagy kompenzálja az író az írási sebesség növeléséhez vagy épp szinten tartásához), valamint jól látszik, milyen gyorsan tudták növelni az írási sebességet a DVD-R-vel szemben.Ha már megírtuk a lemezt, nincs külnbség egy DVD-R koronghoz képes a minőség tekintetében.
  A DVD-R előnye, hogy meglehetősen korán rendelkezésre állt, jóval korábbi szabvány, tehát a lejátszók és olvasók mindegyike elég nagy magabiztossággal kezeli, ugyanis a gyártói érdekszövetségek jól összedolgoztak annak érdekében, hogy a kompatibilitás kezdettől fogva magas szintű legyen. A DVD-R lemez a műsoros lemezek gyártás előtti előkészítésének hivatalos formátuma (a szalagos DLT meghajtókon leadott masteren kívül), hiszen csak a DVD-R A, azaz DVD-R for Authoring lemezekre tudunk (megfelelő íróval) CSS védett anyagot rögzíteni, a DVD+RW szabvány nem teszi lehetővé a házilagosan írt lemezeken a másolásvédelem alkalmazását, tehát a hivatalos authoring, premastering stúdiók számára csak a DVD-R for Authoring használható, persze ez nagyon pici (profi) szelete a piacnak. Időközben a legtöbb a gyárban már elfogadják - védelem nélküli premasteringhez - a DVD+R és +R DL lemezeket is.
  A DVD+RW szabvány későn jött (érdekes módon először az újraírható változata volt elérhető és csak később érkezett az egyszer írható DVD+R), ezáltal kompatibilitási gondokkal küzdött az elején.
  Ennek az oka az eltérő médiaazonosító (BookType) jelölés. Ugyanis minden egyes lemeztípushoz (a gyárilag préselt DVD-ROM korongokhoz, egyszer- és újraírható DVD-R és DVD+R lemezekhez egyaránt) tartozik egy úgynevezett médiaazonosító jelzés, más néven BookType bitsetting. Ez a lemez legelején található digitális azonosító, és ez alapján dönti el az olvasó (vagy az asztali lejátszó), hogy milyen olvasási stratégiát kell alkalmaznia az adott korong helyes dekódolásához, stabil olvasásához (különben csak akadozva, vagy egyáltalán nem tudja majd lejátszani). Mind a DVD-R, -RW, -RAM, mind a DVD+R és DVD+RW lemezek saját azonosítóval rendelkeznek, és természetesen a DVD+R DL is kapott egyet. A gond ott kezdődik, hogy sok asztali lejátszó nem igazán ismeri (vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy 2001 táján nem ismerte) a DVD+R, DVD+RW és a legújabb DVD+R DL (kétrétegű) lemezek azonosító kódját, így előfordul(t), hogy nem (voltak) képesek lejátszani (helyesen felismerni) a pluszos korongokat. Erre nyújt megoldást a BookType bitsetting rugalmas beállítási lehetősége, amelynek köszönhetően a DVD+R, +RW és DL lemezekre a gyárilag sokszorosított DVD-ROM lemezek médiaazonosító kódját írathatjuk az alapértelmezett pluszos médiakódok helyett. Mivel a megírt lemezek optikailag igen közel állnak a gyári korongokhoz, az így ''megtévesztett'' lejátszók DVD-ROM lemezként megközelítve simán tudják majd kezelni az ügyesen megírt lemezeket. A DVD+RW lemezeken természetesen utólag is lehet változtatni a bitsetting beállítást, a DVD+R és és DVD+R DL lemezeken ezt az írás előtt kell elvégezni, és a meghajtó – újabb változtatásig – általában az összes lemezt így írja majd meg a későbbiek során. Sajnos nem minden DVD-író esetén van módunk a bitsetting szabad átállítására. Ám ahol ez lehetséges, ott általában nagy mértékben növeli a pluszos lemezek várható kompatibilitási esélyeit a régebbi lejátszókban.A DVD-R és DVD-RW lemezeken is lehetséges lenne elvben BookType-ot állítani, de ezt a legtöbb hardver nem támogatja és éppen ezért nincs is szükség rá.
  Maga az írás túl sokban nem különbözik, ha a DVD+R és DVD-R korongok írását részleteiben elemezzük. A menet közbeni sávkövetés módszere eltérő csöpet, itt a DVD+R(W) szabvány előnyben van, ugyanis az előre rögzített ''sorvezető'' más rendszerű, az írás menete elvileg rugalmasabban programozható, ezért ment egyszerűbben a menet közbeni minőségellenőrzés implementálása, a külöböző gyors írásmódok bevezetéséről (P-CAV, Z-CLV) nem is beszélve. Ezért tudott a DVD+R formátum hamarabb elérni a 16x-os tempóig (de mára a DVD-R ugyebár beérte). A lemezre rögzített adatok logikai és fizikai kódolása (adatrögzítés, hibajavítás, szektorok) természetesen megegyezik mind a két szabványnál, hiszen ennek minden tekintetben a közös '''alap'' DVD formátummal kell megegyeznie. Ma már mindegy, milyen lemezre írsz. Ha normális, márkás lemezt veszel, legyen az akár DVD+R, akár DVD-R, ugyanazt várhatod el tőlük mind kompatibilitás, mind életattartam szempontjából. Fontos kiemelni, hogy ez igazából nem is két külön adathordozó, adattároló szabvány, hiszen mind a kettő a DVD formátum házilag írható változata, és mint egy családba tartozó lemezeket, a kompatibilitás köti őket az ''ős'' alapszabványhoz, a gyári műsörös DVD-lemezeket kiváltandó.

  [Szerkesztve]

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Mi a DVD-RAM és miben különbözik a DVD+/-RW lemezektől?

  A DVD-RAM egy speciális újraírható DVD-lemez. Technológiáját tekintve közel áll a DVD-RW és +RW korongokhoz, de ezeknél kissé fejlettebb adatrögzítési módszert használ az alacsony szintű jelrögzítési folyamatot tekintve: az írás nemcsak a spirális nyomvezető árokban (ennek mentén történik az írás az írható lemezeken) zajlik a megszokott formában, hanem a gondosan előformázott land és groove területeken egyaránt, amely leginkább az előre kialakított szektorok miatt különbözik a többi RW megoldástól - és pont ezért megbízhatóbb. A közhiedelemmel ellentétben a DVD-RAM nem magneto-optikai adattároló, hanem szimplán optikai (ha valaki meg szeretne győzni az ellenkezőjéről, az keresse meg a mágnesfejet a DVD-RAM írására képes meghajtójában, és küldje el postán Dévényi Tibi bácsinak), és ugyanúgy fázisváltásra (phase-change) épül az adatrögzítési elve, mint a CD-RW, DVD-RW és DVD+RW formátumoknak. A fázisváltásos adatrögzítés speciális hordozóréteget használ: egy nagy erejű lézerimpulzus hirtelen felhevíti a hordozótéteg egy pontját, amely az impulzust követő gyors lehűlés következtében amorf stádiumba kerül - ezzel együtt jelentősen megváltozik az optikai tulajdonsága is. Egy ilyen amorf szekciót később egy közepes erejű lézersugárral újra kristályos szerkezetűvé lehet alakítani, hogy visszanyerje eredeti optikai tulajdonságait. Ez az adattárolási módszer újabb és megbízhatóbb a MO (magneto-optikai) elven működő formátumok adatrögzítésénél.

  A DVD-RAM lemez 22 fizikailag előformázott zónából és gondosan definiált szektorrendszerből áll. A DVD-RAM meghajtó már írás közben ellenőrzi az éppen rögzített szektor tartalmát, és amennyiben írási-visszaolvasási problémát tapasztal, megkísérli a szektor újraírását, ismételt hiba esetén ''kiveszi'' a sérült szektort a felhasználható adatmezők közül, és a ''helyére'' linkel egyet az adott zónához rendelkezésre álló tartalék szektorok közül. Az előre kialakított rendszer miatt a DVD-RAM lemez sokkal inkább megfelel a ''random'' adatkezeléshez, közvetlen állományrendszer írásához/olvasásához.

  A legtöbb DVD-RAM meghajtóval a Windows XP lemezkezelőjében minden telepített segédprogram nélkül meg tudunk formázni egy RAM korongot FAT32 állományrendszerben és úgy írhatjuk-olvashatjuk, mint egy nagyméretű floppy-, vagy merevlemezt. Külön telepített, rezidens programokkal (InCD, DirectCD, esetleg az adott íróhoz kapott DVD-RAM ''driver'' segítségével) a DVD-RAM lemezek nemcsak FAT32, hanem UDF fájlrendszerben is leformázhatók és ugyanígy direkt módban kezelhetők, de ez nem az jelenti, hogy csak így használhatjuk őket. Ha viszont így használjuk, előtte le kell formázni (nem simán törölni, bár a formázás ugyebár törli is a lemez tartalmát).

  Természetesen a megszokott CD/DVD-író programokkal is írhatunk a DVD-RAM lemezekre session szinten, nem kötelező a direkt állománykezelés. Ebben az esetben ugyanúgy kezelendő, mint a többi újraírható DVD-lemez, multisession módban bővíthetjük, gyors- vagy teljes törléssel törölhetjük a lemez tartalmát. Ilyenkor klasszikus értelemben formázni nem kell.

  A bekapcsolt natív belső visszaellenőzés miatt az effektív sebesség mindig kb. a fele a kiválasztott írási sebességnek.

  A DVD-RAM lemezekre a gyártók 100.000 újraírást jósolnak, szemben a normál DVD+/-RW lemezek 1000 ciklusra becsült ''újraírhatóságával.'' A DVD-RAM ''class0'' szabvány 1x-5x lemezeket és meghajtókat tartalmaz, a közelmúltban bejelentett ''class1'' DVD-RAM formátum egészen a 16x-os sebességig tornázhatja majd fel a DVD-RAM írási/olvasási sebességét. Az egyoldalas DVD-RAM lemezek kapacitása ugyanúgy 4.7 GB-ként kerül megjelölésre, mint a DVD+/-R(W) lemezeké (~ 4485 MB), de kicsivel kevesebb adatot tudunk rögzíteni rájuk (~4370 MB). A 9.4GB-osnak jelölt DVD-RAM lemezek valójában kétoldalas korongok, a két külön oldal gyakorlatilag két önálló lemezként funkcionál. A DVD-RAM alapvetően lomhább, de megbízhatóbboptikai adattároló, mint a többi DVD-formátum, ennek ellenére főleg Ázsiában van nagy piaca, ahol rengeteg videotechnikai, elektronikai eszközben megtalálható, mint beépített adattároló. Az egyetlen olyan DVD-formátum, amely a professzionális adattárolási szegmensben labdába rúghatott (de igazából a relatíve kicsiny kapacitás miatt csak nagy fürtökbe szervezett DVD-RAM meghajtók rendszerével valósítható ez meg). Kétrétegű változata nincs és minden bizonnyal nem is lesz.

  Legújabb, akár 16x-osan is írható/olvasható változata is megszületett (lásd fentebb a ''class1'' szabvány bejelentését), a legújabb írók 12x-esen tudnák írni - ha Európában kapható lenne ilyen lemez.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Sürgősen be kellene fejezni a hülyeségek terjesztését.

  1. Önmagában az egyenetlen (huplis) peremű lemez nem jelent semmit. Gondok akkor vannak, ha ez más jelenséggel is társul, min amilyen a buborékos, helyenként hiányos, a lemez széle felé egyre több helyen szemmel láthatóan egyenetlen elosztású, foltos hordozó- és/vagy tükrüzőréteg. Ezek viszont nem jellemzők a Taiyo Yuden lemezekre, önmagában az egyenetlen perem meg nem ad okot aggodalomra - náluk így készül a lemez, az összes lemezük ilyne volt: bőven bánnak a kemikáliával, jut a szélére is.

  2. Ennyi információból LEHETETLEN levonni, hogy hamis-e a lemez. Egy régebbi, 8x-os író például simán elb@szhatja a világ legjobb 16x-os lemezét (akkor is, ha az Taiyo Yuden), főleg ha nincs a firmware-ében támogatás az adott lemezhez. Nekem semmilyen bajom nincs az újabban vásárolt TY lemezekkel (akár Plextor, akár Verbatim), semmi mnem támasztja alá az elméletet, hogy ezeket hamisítanák.

  3. A Plextor egyáltalán nem döntött még véglegesen: a jelenlegi készlet kiárusítása után fog leülni a Taiyo Yudennel tárgyalni az idei árakról, tehát nem kizárt a megegyezés - ez közvetlen információ a Plextor egyik felelős emberétől. A világraszóló HÜLYESÉGET, hogy a tervezett szakítás miatt direkt gyárt rossz lemezeket neki a TY cég, egyetlen normális ember sem gondolhatja komolyan. Egyrészt ugye raktárról árul a Plextor, másrészt meg ez nem így működik, mint az óvodában, hogy meghúzom a haját, mert már nem tőlem kér zsepit. Fel kellene már nőni...

  :W Ennyi baromságot összeírni ilyen rövid idő alatt, gratulálok. :((

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Nem. Ezzel nem készül feltétlenül több lemez egységnyi idő alatt. Ha az időn akarnak spórolni, akkor a legtöbbet a granulátum előkészítésénél, a préselésnél és az egyes fázisok közötti várakoz(tat)ási intervallumokon tudnak spórolni, nem azon, hogy olyan gépet használnak, ami a befecskendezés után nem törli le gondolsan a lemez szélét.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  [kép]

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Pontosan milyen TDK lemezzel és milyen íróval?

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Szia!
  Milyen íród van pontosan? Ha valami régebbi 8x-os modell, akkor elképzelhető, hogy az újabb 16x-os lemezeket nem szereti.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Nagyon összetett kérdés és igazából nehéz közvetlen összefüggést találni a különböző írásmódok és a lemezre írt adat tartóssága között. A tartósság sok mindenen múlik, kezdve a lemez fizikai paramétereitől (amelyek ugye a gyártón múlnak) az íráson át (hogy milyen jelrögzítési szintet tud elérni az író, amikor a jeleket a hordozórétegbe rögzíti) a korong tárolásáig. A CLV írásmód nem is a tartósság miatt fontos, hanem azért, mert az optikai meghajtók felépítése és működési rendszere miatt a mai napig ezzel az írásmóddal tudnak az írók leginkább egyenletes jelrögzítési szintet produkálni a korong teljes felületete mentén. Ennek köszönhetően a lemez teljes felületén körülbelül azonos lesz a beégetett jelek optikai jellemzője. Ez akkor jön jól, ha olyan lejátszási környezetben használjuk a korongot, ahol a lejátszó nem (vagy nehezen) képes a megírt lemez (illetve a felírt jelek) össze-vissza változó optikai paramétereit követni a lejátszás során. Hallgasd meg, hogy egyes lemezekkel milyen kegyetlenül tud szambázni az érzékenyebb asztali lejátszók, notebook meghajtók optikája, szabályosan cicereghet, folyamatosan ugrálhat a fej és a szervó a számára nehezebben emészthető lemezeken. Ez könnyen előforduhat azoknál a korongoknál, amelyeket nem optimális sebességgel - ráadásul az írási folyamat során folyamatosan változó sebességgel, óhatatlanul változó optikai jelrögzítési szinttel - írtunk meg, ezért a lemez minden pontja különböző lett. Mondjuk ha az író az első szakaszt 4x-esen, a következőt 8x-osan, az utolsó szakaszt meg mondjuk 12x-esen rögzítette, és minden szakasz markánsan különböző optikai jellemzőket kapott ennek köszönhetően (a szemmel látható csíkozódás ezzel nem feltétlenül van szoros összefüggésben). Nyilvánvaló, hogy ezzel a megközelítéssel levonható olyan következtetés is, hogy ha egy lemez bizonyos részei eleve gyengébb, rosszabb minőségben kerültek felírásra, akkor az idővel elkerülhetetlenül bekövetkező öregedés ezeken a területeken fog hamarabb gondokat okozni, tehát a tartósságot is befolyásolhatja. De azért azt is el kell mondani, hogy az újabb írók mind a folyamatosan emelkedő (CAV, P-CAV), mind a lépcsőzetesen felfelé léptetett (Z-CLV) írásmódokkal egyre egyenletesebb írást tudnak megvalósítani, hála az egyre finomabban optimalizált meghajtóknak, firmware-eknek. De azt se felejtsük el, hogy ez akár lemezről-lemezre is könnyedén változhat, hiszen nem minden koronghoz tudnak tökéletesen belőni egy-egy írót, a lemezek sorozatról-sorozatra különböző fizikai jellemzőiről és sok más apró környezeti hatásról, körülményről nem is beszélve.

  [Szerkesztve]

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Vélhetően bármilyen lemezt tett volna bele, a mechanika mindenképp tönkrement volna. Ha a lemez nem robbant szét, nem volt deformált, akkor nem a korong tette tönkre a meghajtót.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Sehol, az adott írótól függ, hogy milyen sebességet hogyan, milyen beosztással valósít meg.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Épp azt írtam, hogy nem ennyire egyértelmű, de a lényeget megfogtad. A lemezeket a minőségi teszt nélkül is le tudod ellenőrizni, hogy milyen állapotúak: sima visszaolvasási teszt, kétféle meghajtóban, ha egyenletes az olvasási sebesség és a hozzférési idők sem nőnek meg drasztkisuan, akkor - azokban a meghajtókban - nincs nagyobb gond a lemezzel. A hibák ritkán jelentkeznek úgy, hogy semmi előjelük (kicsit lassabb olvashatóság helyenként, megnövekedett seek time stb.) ne lenne.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Sehol, ez nem állítható.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Próbáld a minőségi ellenőrzést a lehető legalacsonyabb sebességgel lefuttatni.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Csak szólok, hogy a Moser Baer gyártotta eddig is a nagy márkenevek lemezeinek 50%-át. Valamint a Moser Baer nem azért gyárthat és forgalmazhat Philips ''név alatt'' lemezeket, mert átvette a Philips ODD bizniszének egy részét, ne menjünk már dedó színvonalra. Philips márkanévvel a Philips számára, a Philips megrendelésére gyárthat.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  :((( Könyörgöm :O milyen hamisítványokról beszélsz? Miért kell f@szságot szajkózni folyamatosan olyasmiről, amiről láthatóan halvány lila gőzöd sincs? A Philips nem felvásárolja, hanem eleve velük gyártat, szép Philips feliratú lemezt. :W

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Nekem szokott jönni időközönként Japánból ''That's Taiyo Yuden'' lemez, miért?

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  De mi ebben az újdonság? Évek óta ezt pofázom öt-hat fórumon, cikkekben, mindenütt, hogy minden lemezzel ez a helyzet, vannak jobb és rosszab szériák, a MID önmagában nem garancia (még akkor sem, ha a legjobb gyártó termékéről van szó). A Taiyo sem kivétel, bár amit ők eladnak OEM meg branding célokra lemezt, a korongok fizikai paraméterei alapján még mindig jobbak sokszor, mint sok más gyártó legjobb szériái. És igen, megerősítem, hogy az eredeti Taiyo lemezek közül a Taiyo néven forgalmazott unbranded lemezük legjobb, én is ezt használom az authoring utáni master leadásra. :)

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Itt semmiféle ellenségeskedés nincs. Egyrészt azért, mert ugyanazt mondja az úriember, mint én, másrészt meg nekem mindig igazam van. :DDD

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  SEMMI értelme a Pioneer meghajtóval méricskélni.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Aztán milyen gyártókódja van ennek a Platinum lemeznek?

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Nézd meg a CDSpeed DiscInfo füle alatt. :o

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  A ''feketepiacról'' normális lemezt is lehet(ne) venni ennyiért.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Három gyártónál, legalább öt üzemben készülnek a jelenlegi Verbatim lemezek, tehát eltérés előfordulhat. 8x-os vagy 16x-os lemez? Nem hiszem, hogy hamis lenne - ennyi információ alapján amúgy is LEHETETLEN eldönteni.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  A célhardverek (asztali lejátszók) esetében a rétegváltás problémája nem abban rejlik, hogy nem találná meg a soron következő adatot, mert az a másik rétegre került. Nem erről van szó, hiszen a beolvasandó logikai szektorokkal dolgozik a gép, az optikai drive meg ugye tudja, hogy mikor kell áttérnie a következő rétegre, tehát ez alacsonyabb szinten, automatikusan működik. A gond az, hogy a lejátszásért felelős bonyoult algoritmus pusztulhat bele, ha úgy apad el a rétegváltás miatt egy kis időre az adat, hogy nem készült fel rá. Ugyebár DVD-Video esetén - szabványos anyagnál - ez nem gond, mert tudható, hogy hol lesz a rétegváltás (amennyiben megegyezik az előre jelzett pozícióval ;] ) és szabályoasn authorizált anyagnál nem egy még éppen feldolgozandó adatcsomag fele fog kimaradni a bufferből, fasza kép- és hanghibát, esetleg a lejátszó totális lefagyását okozva. De az erősen lejátszófüggő lehet, hogy amikor mindenféle multimédiás konténert (AVI, MP4, WMV stb.) pumpál a lemezről, miképp reagál a rétegváltás miatt óhatatlanul bekövetkező pillanatnyi adatszünetre egy ilyen állomány olvasása, dekódolása közben a játékos.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  8x-os írásnál is van egy kis emelkedő szakasz az elején.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Inkább kalibrációs hiba, mivel az LG nem Z-CLV módban dolgozik, ami indokolná a nagyon látványos gyűrűket.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Az a baj, hogy butaságot kérdeztél. A Ridisc egy olyan cég ''terméke'', amely cég önmaga nem gyárt lemezt, csak berendeli más gyártók - többnyire olcsóbb, rosszabb minőségi besorolású - szériáit, tehát egyáltalán nem kell hamisítani ahhoz, hogy rossz legyen, egyes sorozatok enélkül is rosszak. Hogy mikor éppen melyik gyártótól rendel, az időszakonként változik, egy ideig lehet rá számítani, de ugyanolyan hirtelenséggel lehet más gyártó teljesen más terméke is a következő szállítmányban. Kicsivel több pénzért nornális lemezt is tudnál venni, akkor nem kellene zsákbamacskát játszanod, bár akkor hová tűnik az izgalom :DDD

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  És milyen meghajtóval mérted?

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Azt se felejtsük el, hogy a PC-s meghajtóban végzett minőségi ellenőrzés csak egyetlen (és nem döntő) eleme egy lemez ellenőrzésének, hiszen előfordulhat olyan helyzet is (mivel nem professzionális minőségellenőrző berendezésről beszélünk, hanem egy kommersz meghajtóról, és ez mindegyik PC-s drive-ra igaz), amikor egész egyszreűen az adott korong és a bevizsgálásra használt meghajtó között van valamilyen szintű összeférhetetlenség, aminek köszönhetően nem kapunk reális mérési eredményt, csupán az adott inkompatibilitás miatt látunk hajmeresztő értékeket.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  A saját gyártósoraikat és üzemeiket számolták fel, amelyek eddig is csak a töredékét adták a TDK néven forgalmazott adattárolóknak, tehát olyan nagyon nem változott semmi. Most már mindent más gyártókkal csináltatnak - sok esetben ez nem hogy rosszabb, de legalábbis ugyanolyan minőséget eredményez, mint amit a saját üzemeikben készítettek.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Csak a CD-R(W) lemezeknél kell vigyázni a filcekkel, ugyanis a CD-knél nem két műanyag korong között van az adathordozó réteg (mint a DVD-nél), hanem egy átlátszó korong van csupán, amely a címkeoldali felén tartalmazza a vékony adathordozó réteget, amelyet a tükröző felület és egy vékony fedőráteg választ csak el a címkétől. Ezért ha a márkajelzés felől karcolod meg mélyebben a CD-lemezt, azonnali adatvesztést eredményezhet, valamint ezen a vékony védelmen könnyen áteszi magát a durva anyagot tartalmazó filc és bármmilyen szennyeződés.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Próbáld ki más lemezzel is, lehet hogy ez a lemez még a lehető legújabb firmware ellenére sem fekszik jól neki.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Mert az írásnak és olvasásnak egymáshoz vajmi kevés köze van, még akkor is, ha egyazon íróban megírt lemez visszaolvasásáról beszélünk ugyanazon meghajtóban. Mindenesetre más PC-s meghajtóban azért visszaolvastnám azt a korongot, egy-két adatáviteli tesztet futtatnék CDSpeed programmal rajtuk.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Nagyon jó lemezek, de új (legalábbis firmware tekintetében újszerű) író sem árt hozzájuk a jó minőségű íráshoz.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Ajajj, régebbi LG íróknál (de sok más gyártó meghajtójánál) előfordulhat, hogy új firmware hiányában nem tudnak mit kezdeni az újabb 16x-os lemezekkel.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  A helyzet az, hogy nem éri meg ilyen módon írni. Ugyanis azért kínált fel csak 2x-es írást hozzájuk, mert dedikált, kimondottan ahhoz a lemezhez való (a MID alapján párosított), kifonomult írási stratégia ugye nem szerepel a firmware-ében, így marad az úgynevezett GENERIC írásmód, többnyire lassú sebességgel. De ez NEM optimalizált írási stratégia, és hiába 2x-es, attól még nem lesz jó.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Vegyél 8x-os lemezt, de normális gyártmányt. Egyszerűb és főleg olcsóbb, mint új írót venni vagy új lemezekkel kombinálni a régi íróban.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  A Panasonic 16x-os lemezekből azok a Taiyo Yuden gyártmányúak, amelyek a jellegzetes, alul markánsan szélesedő, a TY védjegyeként is ismert hengerekben vannak, és Made in Japan logó van rajtuk.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  A rétegváltás helye csak a DVD-Video rendszerben fontos dolog, ha sima adatlemezt írsz (egy vagy több mkv, avi, akármi állománnyal), teljesen irreleváns a rétegváltás pozíciója.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Érdekes. Melyik film ez? Lehet, hogy a magyar szinkronos egy másik verziója a filmnek és nem tudták/akarták alátenni a 16:9-es képpel rendelkező változathoz a magyar hangot, így ha ezt választod, akkor egy teljesen ''más'' film megy, mintha az eredeti hangot választanád.

  Egyébként ez nem ide tartozó kérdés, inkább a DVD filmek írása topikba való.

  [Szerkesztve]

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Nem, erre gondolok:
  [link]

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Ha nem szabványos DVD-Video állományrendszer kerül a lemezre, akkor az asztali készülékek nem játsszák le. Tehát lehet a tartalom is a ludas. Nem elég adatlemezként kiírni a VIDEO_TS könyvtárat, indíts kimondottan DVD-Video projektet a programon belül és oda dobd be a DVD-Video állományait.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Igen, igaz lehet.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Azt beszélsz.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Írtad, hogy reményeid szerint nem beszéltél hülyeséget. Csak biztosítottalak róla, hogy márpedig sikerült.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Nem, mert már leírtam, nem egyszer. A keresőt kellene használni, meg olvasni is, nem csak írni.
  [link]

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Nem időt akartam spórolni, hanem próbáltam világosságot gyújtani a sötétség és bárdolatlanság árnyékos mezején - sikertelenül. Netikettről még nem hallottál, ugye? Ha KÉRDEZEL, vagy KÉRSZ, először nézz körül, hogy azok, akik napról-napra SEGÍTENEK, esetleg megválaszolták-e korábban ugyanazat a kérdést, leírták-e már ugyanazt. Tudod, ezzel az ő munkájukat tiszteled, azaz tisztelnéd meg.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Ez így csak vaklárma. Próbálj részleteketről informálódni.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  De így nincs mitől félni, ettől csak a droidizmus meg a károgás indul be.

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

 • PPeter

  addikt

  Amit festésnek vélsz most a belső gyűrűn, az a stamper (nyomóforma) azonosítója és ez alapján nem tűnik hamisnak a lemez, ha ez a kérdés. :U
  Az átlátszó gyűrűn lévő számsor pedig a gyártási sorozatszám.

  [Szerkesztve]

  PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

Hozzászólok Aktív témák