Hirdetés
- Orbitális siker: először jutott műhold föld körüli pályára Európából
- Nem villog többet a kijelző a GeForce driver gyorsjavításával
- IFA 2026: Kedvező(bb) árak és színek: ez a Lenovo új notebookjainak vonzereje
- IFA 2026: Kell egy kisebb konzol? Az Acer körbenyeste az Atlas 8-at
- IFA 2026: az NVIDIA RTX Spark beházasodott a Lenovo Yoga termékcsaládjába
- Otthoni időjárás-állomás
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Home server / házi szerver építése
- IFA 2026: Kell egy kisebb konzol? Az Acer körbenyeste az Atlas 8-at
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen TV-t vegyek?
- Vezeték nélküli fejhallgatók
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cassi
őstag
Én ugyan tervezek egy cserét a 18GB-os 5070 Superre, de nem túl nagy örömmel. Minthogy 800 euró tájékára emelkedett a sima, ezért a Super jó esetben lesz 1000 euró körül.
Előtte jön még a Spark RTX és szeptember közepén a Google Aluminium. Az Nvidia egyelőre nem terítette a lapjait, de NUC formátumú desktop játékgép valószínűleg lesz. -
djbb534
aktív tag
Ez itt a baj. Most mindenből is az A.I. folyik... Remélem minél hamarabb bedől majd ez is.
Bár a bányászláz se dőlt be azért olyan gyorsan...Ez az AI mizéria már most tovább bírja egy évvel mint kellene
-
Psychopeti
senior tag
Amikor a RAM árakra rákerült a 2x árszorzó majd nem sokkal már a 4x is elértük,elég rövid idő alatt,mindenki ájuldozott,na ott volt az a pont amikor már tudni lehetett hogy,nagy eséllyel borul majd vele együtt minden.
(Offként: Érdemes megnézni a telefonokat is,amikor megnéztem a sajátomat és láttam hogy abban is LPDDR5 8GB van,és a GPU-ja meg mesh shading támogatott,mindezek mellett ez is 3nm készül,levert a víz...
)Igen az azok is nagyon durván elszálltak már.
Áldom az eget hogy pár éve dupláztam 16-ról 32-re. Még a nagy áremelkedés előtt.
Persze a többi komponenst sajnos nem fejlesztettem mert, hát ki gondolta hogy ez lesz hogy minden is drágul az egekbe.
Régen úgy volt hogy ami frissen megjelent az drága volt és később kezdett csökkenni az ára normális értékre.
Most meg az van hogy nah még hónapokkal később is nő az ára nem hogy csökkenne.
Vicc ez az egész de sajnos én nem tudok nevetni ezen ahogy sokan mások sem, akik fejlesztettek volna gépet de e miatt le mondtak róla. -
Psychopeti
senior tag
Ez itt a baj. Most mindenből is az A.I. folyik... Remélem minél hamarabb bedől majd ez is.
Bár a bányászláz se dőlt be azért olyan gyorsan... -
Hunwar
tag
Hová drágulnának még ennél is jobban?
Az is nagyon durva hogy egy 6 éves videókártya(RTX 4090) kb. 700.000ft-ért van fent az Aprón...
Én is terveztem gépfejlesztést de így sajnos maradok a jelenleginél még pár évet...
Ezekkel az áremelésekkel még jobban vissza vetik az amúgy is csekély vásárlóerőt a gépfejlesztéstől...
Mert ha valamit nem vesznek mert, drága akkor erre az a megoldás hogy még jobban megemeljük az árát...
Amikor a RAM árakra rákerült a 2x árszorzó majd nem sokkal már a 4x is elértük,elég rövid idő alatt,mindenki ájuldozott,na ott volt az a pont amikor már tudni lehetett hogy,nagy eséllyel borul majd vele együtt minden.
(Offként: Érdemes megnézni a telefonokat is,amikor megnéztem a sajátomat és láttam hogy abban is LPDDR5 8GB van,és a GPU-ja meg mesh shading támogatott,mindezek mellett ez is 3nm készül,levert a víz...
) -
bteebi
veterán
Az is nagyon durva hogy egy 6 éves videókártya(RTX 4090) kb. 700.000ft-ért van fent az Aprón...
Én is terveztem gépfejlesztést de így sajnos maradok a jelenleginél még pár évet...
Ezekkel az áremelésekkel még jobban vissza vetik az amúgy is csekély vásárlóerőt a gépfejlesztéstől...
Mert ha valamit nem vesznek mert, drága akkor erre az a megoldás hogy még jobban megemeljük az árát...
A gépvásárlók piaca nagyon szűk réteg, semmi igazi jelentőségü(n)k nincs. Ha nem vennénk semmit, akkor hamarabb jutna komponensekhez egy sokadik, gagyi AI, ami aztán antropomorfizált lolcat videókat gyártana szar minőségben, pár szavas promptok alapján, „ingyen”.
-
Psychopeti
senior tag
-
hapakj
addikt
Pl: [link]
Nem mondom, hogy legyen teljesen szoftveres, ahogy írtam, kicsit meg kell támogatni, de ha már egyre több a mag, még ha az Intelnél főleg az E meg még takarékosabb magok, kicsit rágyurva a hw-t szoftveres, félszovtveres megoldás is játszhatna manapság.hát véleményem raytrace-t talán leszámítva hatékonyan renderelni CPU elég nagy effort lenne a fejlesztők részéről és nem igazán nyernénk vele sokat.
Egy nagyobb IGP beépítése sokkal kevesebb fogyaszt és egyszerűbb is fejlesztőknek.
Még az olcsóbb GPU-k is nagyságrendekkel hatékonyabbak mint bármilyen sok CPU core.
-
E.Kaufmann
veterán
Pl: [link]
Nem mondom, hogy legyen teljesen szoftveres, ahogy írtam, kicsit meg kell támogatni, de ha már egyre több a mag, még ha az Intelnél főleg az E meg még takarékosabb magok, kicsit rágyurva a hw-t szoftveres, félszovtveres megoldás is játszhatna manapság. -
hapakj
addikt
Ma se jobb vele a helyzet, de elvileg a legjobb sw-es gpu-khoz tartozik.
Ugye igazából azért készült, mert Windows 8-nak már muszáj volt valamilyen gpu és nem volt "szoftveres" kompozitor benne, s ott WARP végezte el a feladot, amíg nem volt driver telepítve.
-
ricsip
addikt
Arra lettem volna kíváncsi, hogy a fórumtárs milyen szoftveres rendelőkről látott videókat.
Ha nincs hw-es 3d gyorsítás, akkor persze windowsban van fallback a WARP-ra, de azt nem nevezném igazi szoftveres renderelésnek, mert lényegében a GPU-t emulálja és meglehetősen lassú.
Pl igazán játékhoz igazított szoftveres renderelőről utoljára az Unreal Tournament 2004-ből tudok.A WARP-ról valami régi technet doksi van, ott ilyen crysis szintű játék alig futott max 6-10 FPS-el 800x600-ban, lowest beállítások mellett egy 8-magos core i7-en.
https://learn.microsoft.com/en-us/windows/win32/direct3darticles/directx-warp#warp-architecture-and-performance
-
hapakj
addikt
Arra lettem volna kíváncsi, hogy a fórumtárs milyen szoftveres rendelőkről látott videókat.
Ha nincs hw-es 3d gyorsítás, akkor persze windowsban van fallback a WARP-ra, de azt nem nevezném igazi szoftveres renderelésnek, mert lényegében a GPU-t emulálja és meglehetősen lassú.
Pl igazán játékhoz igazított szoftveres renderelőről utoljára az Unreal Tournament 2004-ből tudok. -
F34R
nagyúr
-
hapakj
addikt
Nézegettem itt a szoftveres renderelő videókat. Lehet lassan jöhetne valami olyan sok magos x86 proci, amiben van egy minimális iGPU, ami 2D gyorsítás mellett támogatja az ilyan modernebb akár AI alapú skálázási eljárásokat, a többit meg a driver intézné a CPU magokon. Lenne 6 - 8 P mag, meg legalább 64 E mag, de valami értelmesebben megvalósított AVX-512 támogatással és azokon futhatna a 3D. Volt már hasonló elképzelés, meg is bukott, de a mai időkben lehet, érdemes lenne elővenni.
Milyen szoftveres renderelő videók?
-
F34R
nagyúr
Nézegettem itt a szoftveres renderelő videókat. Lehet lassan jöhetne valami olyan sok magos x86 proci, amiben van egy minimális iGPU, ami 2D gyorsítás mellett támogatja az ilyan modernebb akár AI alapú skálázási eljárásokat, a többit meg a driver intézné a CPU magokon. Lenne 6 - 8 P mag, meg legalább 64 E mag, de valami értelmesebben megvalósított AVX-512 támogatással és azokon futhatna a 3D. Volt már hasonló elképzelés, meg is bukott, de a mai időkben lehet, érdemes lenne elővenni.
nemhiszem, arra ott vannak a hatekonyabb ARM alapu Ai gepek.
-
E.Kaufmann
veterán
-
bteebi
veterán
Nem az a lenyeg mennyit keres vki hanem abbol mennyit tud felre tenni. Ez igy szepen hangzik "csak" 2 havi atlag netto median fizetesbol, ergo ~900 ezerbol egesz jo gepet lehet osszerakni csak a valosagban ez kb. 1 ev megtakaritast jelent a legtobb atlag embernek. (Pont par hete olvastam, hogy a fiatalok atlagos evi megtakaritasa 977 ezer forint a 20-30 eves korosztalyban...) Aztan ha jon egy fel millas auto szerviz vagy kicsit ruhazkodik illetve 1-1 hetre elmegy nyaralni maris elment az egesz. Az itthoni fizetesek menten borzaszaton draga a PC. Az emberek zome meg atlag alatt keres. Ott ez siman 2-3 evnyi megtakaritast jelent. Ezert nem is szeretem az atlagot. Ha 10 emberbol 1 az 2,5 millat keres a masik 9 meg 200 ezret akkor ~430e az atlag.
"Ezert nem is szeretem az atlagot. Ha 10 emberbol 1 az 2,5 millat keres a masik 9 meg 200 ezret akkor ~430e az atlag."
Ééés pont ezért szereti az állam meg a nagyvállalatok az átlagot.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Scarletiel
őstag
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Nem az a lenyeg mennyit keres vki hanem abbol mennyit tud felre tenni. Ez igy szepen hangzik "csak" 2 havi atlag netto median fizetesbol, ergo ~900 ezerbol egesz jo gepet lehet osszerakni csak a valosagban ez kb. 1 ev megtakaritast jelent a legtobb atlag embernek. (Pont par hete olvastam, hogy a fiatalok atlagos evi megtakaritasa 977 ezer forint a 20-30 eves korosztalyban...) Aztan ha jon egy fel millas auto szerviz vagy kicsit ruhazkodik illetve 1-1 hetre elmegy nyaralni maris elment az egesz. Az itthoni fizetesek menten borzaszaton draga a PC. Az emberek zome meg atlag alatt keres. Ott ez siman 2-3 evnyi megtakaritast jelent. Ezert nem is szeretem az atlagot. Ha 10 emberbol 1 az 2,5 millat keres a masik 9 meg 200 ezret akkor ~430e az atlag.
Úgy.
-
ceia
őstag
Én már évek óta csak retrózom, ez a megoldás. Nincs videókártyám sem, csak igp.
-
negro
őstag
-
Hunwar
tag
Valaki el tudja magyarázni, hogy miért áremelés mindenre a válasz? Csökken a kereslet? Áremelés. Nő a kereslet? Áremelés. Stagnál? Áremelés. Lassan ott tartok, veszek a világ végén egy telket, teszek rá egy konténerházat, fel napelemezem, Azt termesztem magamnak a zöldséget, meg iszom a fúrt kutas vizet, a kapitalizmus meg csessze meg. Nyilvan nem ilyen egyszerű + fekete fehér,mert akkor már megléptem volna, de komolyan hánynom kell ettől a világtól, ahol a létező összes szegmensben kisemmiznek.
+1
SZVSZ.
Valahol mindig valamire és valamiért elfolyik a pénz,a lista 100 oldalas.A természet is közbe szólhat maga a Föld,vagy az emberi döntések halmozott és hatványozott sorozatos következményei.
A vége mindig az hogy: Húúú B+ , erre nem gondoltunk,vagy ha gondoltunk is,akkor meg nagy ívből le lett tojva,ez a mindig lesz valahogy elv,mert sose volt olyan,hogy sehogy ne legyen.Csak a pénz...
-
F34R
nagyúr
Valaki el tudja magyarázni, hogy miért áremelés mindenre a válasz? Csökken a kereslet? Áremelés. Nő a kereslet? Áremelés. Stagnál? Áremelés. Lassan ott tartok, veszek a világ végén egy telket, teszek rá egy konténerházat, fel napelemezem, Azt termesztem magamnak a zöldséget, meg iszom a fúrt kutas vizet, a kapitalizmus meg csessze meg. Nyilvan nem ilyen egyszerű + fekete fehér,mert akkor már megléptem volna, de komolyan hánynom kell ettől a világtól, ahol a létező összes szegmensben kisemmiznek.
En mar regota temetem magamat, de amit felvazolatal sem egyetemes megoldas. Egyedul talan fun, mig meg nem kattansz de csaladdal gyerekkel nemigazan.
(ajanlom tekints ra a talpalatnyi zold yt csatornara) -
Z_A_P
addikt
-
RVR400
veterán
Annó középsulis osztálytársam játszotta végig a Quake 2-t maximum 19 FPS mellett, ami néha lement 13-ra, neki nem volt vele baja, én ebben a formában játszhatatlanná minősítettem.

Scarletiel: A memóriás hírnél nagyjából erről leírtam a véleményemet. -
Scarletiel
őstag
-
F34R
nagyúr
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
-
Hunwar
tag
Teljesen jogos a felvetés.

Ezt már amúgy egy átlag Hans (sőt egy nem átlag Jürgen) se venné meg, nemhogy egy Átlag Józsi. Sok családnak az autója nem ér ennyit.

De egyébként megvan a megoldás - és ezt most a legkomolyabban mondom. Nem kell gépet fejleszteni, nem kell gamerkedni, nem kell előfizetni semmilyen szarra, "csak" játszani régi, dobozos, meglévő játékokkal. Mondjuk ennyitől sajnos "csak" a fejlesztők halnának éhen, mert amíg kitart az AI bumm (még talán 1-2 év), addig minden hardver komponensre végtelen igény lesz.
Na de utána! Ha utána rapidban nem ölnek meg minket a PC-k
, akkor visszatérhetnek a normálisabb árak. Addig viszont senkinek se viszkessen se a tenyere, se a popója, és akkor a probléma talán nem fog tovább romlani.#8: Elég lenne arra 2 giga DDR3 is, az még mindig viszonylag olcsó!

Nekem még viszketett a tenyerem a legelején,amikor megjelentek az RTX 5000-es szériák,egy RTX 5070Ti-re vagy egy RTX 5080-ra,de áááá,pffff,ennyiért ott rohadjon meg.

Egy PS5 Pro,vagy egy XBOX Series X,minimum konzol szintű PC is elég bohóckodni.
(Már akinek elég...az meg így is,úgy is kifizeti.) -
bteebi
veterán
Teljesen jogos a felvetés.

Ezt már amúgy egy átlag Hans (sőt egy nem átlag Jürgen) se venné meg, nemhogy egy Átlag Józsi. Sok családnak az autója nem ér ennyit.

De egyébként megvan a megoldás - és ezt most a legkomolyabban mondom. Nem kell gépet fejleszteni, nem kell gamerkedni, nem kell előfizetni semmilyen szarra, "csak" játszani régi, dobozos, meglévő játékokkal. Mondjuk ennyitől sajnos "csak" a fejlesztők halnának éhen, mert amíg kitart az AI bumm (még talán 1-2 év), addig minden hardver komponensre végtelen igény lesz.
Na de utána! Ha utána rapidban nem ölnek meg minket a PC-k
, akkor visszatérhetnek a normálisabb árak. Addig viszont senkinek se viszkessen se a tenyere, se a popója, és akkor a probléma talán nem fog tovább romlani.#8: Elég lenne arra 2 giga DDR3 is, az még mindig viszonylag olcsó!

-
F34R
nagyúr
Dehogynem, amd nel es nvidianal is vannak ertelmezhetlen kartyak also szegmensbe. A regi draga lett az uj "olcso".
Cserebe viszont joforman retro gameket jatszol rajta. -
Lacee83
tag
Olcsó VGA? van olyan még? Régen voltak olcsó (igaz alig használható) vga kártyák az nvidiánál GF705 / 710 / 720 /730. (bár utóbbit még mindig lehet kapni
) Az utóbbi generációkban már nem adnak ki parasztvakító VGA-kat. -
Hunwar
tag
"Budapesti saját ingatlanomban ülve, DDR 5-öt használva"
Kimaxoltad az életet

Hasonlóan gondolkodom, nem szeretem, amikor ilyen erőszakosan akarják kicsavarni a pénzt a kezemből, úgyhogy én is bedurcizok és jól megleszek a mostani konfigommal még sok évig.
"Kimaxoltad az életet
"Nekem ennyi elég.
Ez relatív,kinek mi.Egyéni igény és preferencia.
Van akinek RTX 5090 kell,de van aki beéri egy GTX 1050Ti-vel is.
Igazából tökmindegy mennyit sikerül össze hozni az életbe,nem élünk 200 évig,amennyivel jöttünk,annyival megyünk is...
-
Egon
nagyúr
Nem igazán.
11K volt a havi nettóm 1992-ben, nem sokkal a minimálbér felett kerestem. A gép kb. 110K volt. Egy 5 éves Skoda (120L) kb. 140-150K volt akkortájt, átlag Bp-i 50 nm-es panel már közel másfél milla.
Lehet hogy valami zsákfaluban lehetett volna kapni egy lepukkant viskót nem sokkal drágábban, mint az a 386-os volt, de nem hiszem.
Inkább Bitcoin-ra kellett volna költenem tizenpár évvel ezelőtt valamelyik gépcsere árát, azzal jobban jártam volna - feltéve persze, ha jókor zártam volna a pozíciót...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Z_A_P
addikt
-
dongettó
aktív tag
-
Egon
nagyúr
Na igen, minden relatív.
Az első PC-met tízhavi (sic!) béremből vettem, '92-ben. Most egyhavi bérből egész jó gépet tudnék összerakni (más kérdés, hogy már nem szánnék rá annyit...
). -
dongettó
aktív tag
Olcsóbb VGA-k mint pl 500 ezer alatt?
Alsópolcos 5080 lesz, meg az 5090 kicsit feljebb. -
RobbyJr
veterán
-
Baltazár123
őstag
Az AI még az ingatlan árakat is fel-le tornázza,mert van aki még a munkadíjat+anyagárat+mindent is azzal számoltat,de lehet még a kenyér árát is ide lehet venni,meg úgy lassan már mindent is lényegében.
Már meg sem lepődöm hogy a PC piac milyen irányba megy,ment,vele együtt mindeni is.
Sokan,ahogy személyem is,nem vagyok hajlandó kifizetni ezt a sok felárat a PC-alkatrészekért,még ha lenne is miből,sem.Marad a kompromisszum,amúgy sem vagyok FPS hajhász.
A játékok nagy része is pocsék optimalizáltságú.(Budapesti saját ingatlanomban ülve, DDR 5-öt használva , "welcome just the hell.")
SZVSZ,Tragédia milyen irányba megy a világ,és valahogy a számok a mutatók sem túl biztatóak,és sok jót,pozitívat nem igen lehet várni ...egyszóval: KÁOSZ.
"Budapesti saját ingatlanomban ülve, DDR 5-öt használva"
Kimaxoltad az életet

Hasonlóan gondolkodom, nem szeretem, amikor ilyen erőszakosan akarják kicsavarni a pénzt a kezemből, úgyhogy én is bedurcizok és jól megleszek a mostani konfigommal még sok évig.
-
Hunwar
tag
Én ha végig tekintek a vásárlásaimon, annyira most sem rosszak az arányok, bár mondjuk kocsihoz, lakáshoz viszonyítva látható elmozdulás. A kocsik olcsóbba lettek bármilyen abszurd kijelentés is, de a lakások arányaiban drágábbak a szgéphez képest.
1997-ben vettem egy P166 MMX-t, videokártya nélkül. A gép 96e volt + 45e a monitor. Nettó átlagfizum abban az évben 91e. Volt egy becsípődésem akkoriban, mert lakásra gyűjtöttem, hogy mindent beírtam egy excelbe, még a vállalati kv automatában vett kv árát is
A 96e úgy jött ki, hogy haver hozott áfa okosba Pestről belső alkatrészeket, cpu,alaplap,ram, meg kártyák, hdd. 1,5x havi nettó kb.A mostani 1,5x havi nettóból is tudnék venni egy komolyabb gépet 5090 nélkül, de talán 5080 beleférne. Valóban így visszagondolva, akkoriban ez a 150e sok volt, de úgy nem ütött szíven a kiadás. Ha meg most kéne 2m elsóznom gépre, akkor nagyon csúnyán néznék ki a fejemből és kizártnak tartanám. Egyébként érdekes, de a használt autók ára is dacára a múlt évek emelkedésének egészen kultúrált a 90-es évekhez képest.
Akkoriban mit kaptam 4x havi nettó bérért, kb 300e-ért? még talán a négyütemű trabantok is drágábbak voltak ennél. Manapság egész korrekt használtat kapnék 4x havi nettó bérért. A lakásárak szálltak el mocskosul. Akkor vidéki kisvárosban 1,7m volt egy 50m2 körüli tégla kégli, nagyvárosban 2,2-2,5m és Pesten is hasonló árak voltak, talán kicsit magasabb 2,5-2,8m, de Pesten az jellemzően panel volt. Egy külföldi kollégám vett, mert feljártak Pestre bulizni és ott aludtak a haverjaival hétvégente, meg így volt hova vinnie a csajokat.
Az kb 30 hónap nettó bér volt Pesten. Manapság egy patkánylyukat kapnék Pesten esetleg, de azt is csak szerencsével. 30 havi nettóért. Igaz, 97-ben nem voltak normális hitelek és brutál magas önrészt kértek. 50-60%-t le kellett pakolni, azért is spóroltam ezerrel. Jó, gépre elb.sztam egy csomó pénzt, de albérlet csak 10e volt, egy idős házaspárnál szobát béreltem és az excel alapján kontrolláltam a kiadásokat.
Az AI még az ingatlan árakat is fel-le tornázza,mert van aki még a munkadíjat+anyagárat+mindent is azzal számoltat,de lehet még a kenyér árát is ide lehet venni,meg úgy lassan már mindent is lényegében.
Már meg sem lepődöm hogy a PC piac milyen irányba megy,ment,vele együtt mindeni is.
Sokan,ahogy személyem is,nem vagyok hajlandó kifizetni ezt a sok felárat a PC-alkatrészekért,még ha lenne is miből,sem.Marad a kompromisszum,amúgy sem vagyok FPS hajhász.
A játékok nagy része is pocsék optimalizáltságú.(Budapesti saját ingatlanomban ülve, DDR 5-öt használva , "welcome just the hell.")
SZVSZ,Tragédia milyen irányba megy a világ,és valahogy a számok a mutatók sem túl biztatóak,és sok jót,pozitívat nem igen lehet várni ...egyszóval: KÁOSZ.
-
ncc1701
veterán
Akkor még nem adom el a tarcsi rx580-at, hátha visszamegy az ára.

-
Synthwave
HÁZIGAZDA
-
Z_A_P
addikt
De amúgy hová kellene visszavenni a gépigényt?
Tapasztalatom szerint egy 4060 Mobile / 1080 Ti-on minden teljesen jól játszható medium-high / 1080p grafikán. (1440p-re upscalelve)
Szerintem amúgy eddig olyan soha se volt, hogy a játékok a grafikai beállításokkal kb 10 évnyi VGA-t karoljanak fel játszhatóság szempontjából.
Vagy szerinted ennél gyengébb teljesítményű VGA-kra is kéne lőni?
Nekem 4K-ban teljesen jol futnak a jatekok egy Rx580-on.
(minecraft, SuperTuxKar) -
hapakj
addikt
Most van 1 ilyen vágyálom a piacon, h. mivel a plebs nem tud ultragyors videókártyát venni, se 32-64-128 giga ddr5 ram-okat, a kóderek oldalán pattog a labda h. ha azt akarják sok ember játsszon az új kiadásokkal, muszáj a bevált orbitális gépigényen mérsékelni. Aztán lehet h. ebből nem lesz végül semmi észrevehető eredmény.
De amúgy hová kellene visszavenni a gépigényt?
Tapasztalatom szerint egy 4060 Mobile / 1080 Ti-on minden teljesen jól játszható medium-high / 1080p grafikán. (1440p-re upscalelve)
Szerintem amúgy eddig olyan soha se volt, hogy a játékok a grafikai beállításokkal kb 10 évnyi VGA-t karoljanak fel játszhatóság szempontjából.
Vagy szerinted ennél gyengébb teljesítményű VGA-kra is kéne lőni?
-
ricsip
addikt
Meg is értem, hogy miért nem viszik.
Én pl közel 10évnyi konzolozás után pár hónapja össze is dobtam egy gépet egy 9070XT-vel és nem estem hanyatt a teljesítményétől (el is adtam az egész gépet).
Mentségére szóljon, hogy a Framegen és az FSR miatt megoldható a magasabb fps alig észrevehető grafikai butítással.
Ez mondjuk nem felfétlen a kártya hibája hanem inkább a játékfejlesztőké mert lusták jól optimalizálni.Most van 1 ilyen vágyálom a piacon, h. mivel a plebs nem tud ultragyors videókártyát venni, se 32-64-128 giga ddr5 ram-okat, a kóderek oldalán pattog a labda h. ha azt akarják sok ember játsszon az új kiadásokkal, muszáj a bevált orbitális gépigényen mérsékelni. Aztán lehet h. ebből nem lesz végül semmi észrevehető eredmény.
-
Baltazár123
őstag
Én ha végig tekintek a vásárlásaimon, annyira most sem rosszak az arányok, bár mondjuk kocsihoz, lakáshoz viszonyítva látható elmozdulás. A kocsik olcsóbba lettek bármilyen abszurd kijelentés is, de a lakások arányaiban drágábbak a szgéphez képest.
1997-ben vettem egy P166 MMX-t, videokártya nélkül. A gép 96e volt + 45e a monitor. Nettó átlagfizum abban az évben 91e. Volt egy becsípődésem akkoriban, mert lakásra gyűjtöttem, hogy mindent beírtam egy excelbe, még a vállalati kv automatában vett kv árát is
A 96e úgy jött ki, hogy haver hozott áfa okosba Pestről belső alkatrészeket, cpu,alaplap,ram, meg kártyák, hdd. 1,5x havi nettó kb.A mostani 1,5x havi nettóból is tudnék venni egy komolyabb gépet 5090 nélkül, de talán 5080 beleférne. Valóban így visszagondolva, akkoriban ez a 150e sok volt, de úgy nem ütött szíven a kiadás. Ha meg most kéne 2m elsóznom gépre, akkor nagyon csúnyán néznék ki a fejemből és kizártnak tartanám. Egyébként érdekes, de a használt autók ára is dacára a múlt évek emelkedésének egészen kultúrált a 90-es évekhez képest.
Akkoriban mit kaptam 4x havi nettó bérért, kb 300e-ért? még talán a négyütemű trabantok is drágábbak voltak ennél. Manapság egész korrekt használtat kapnék 4x havi nettó bérért. A lakásárak szálltak el mocskosul. Akkor vidéki kisvárosban 1,7m volt egy 50m2 körüli tégla kégli, nagyvárosban 2,2-2,5m és Pesten is hasonló árak voltak, talán kicsit magasabb 2,5-2,8m, de Pesten az jellemzően panel volt. Egy külföldi kollégám vett, mert feljártak Pestre bulizni és ott aludtak a haverjaival hétvégente, meg így volt hova vinnie a csajokat.
Az kb 30 hónap nettó bér volt Pesten. Manapság egy patkánylyukat kapnék Pesten esetleg, de azt is csak szerencsével. 30 havi nettóért. Igaz, 97-ben nem voltak normális hitelek és brutál magas önrészt kértek. 50-60%-t le kellett pakolni, azért is spóroltam ezerrel. Jó, gépre elb.sztam egy csomó pénzt, de albérlet csak 10e volt, egy idős házaspárnál szobát béreltem és az excel alapján kontrolláltam a kiadásokat.
-
HELLAFLUSH
őstag
Meg is értem, hogy miért nem viszik.
Én pl közel 10évnyi konzolozás után pár hónapja össze is dobtam egy gépet egy 9070XT-vel és nem estem hanyatt a teljesítményétől (el is adtam az egész gépet).
Mentségére szóljon, hogy a Framegen és az FSR miatt megoldható a magasabb fps alig észrevehető grafikai butítással.
Ez mondjuk nem felfétlen a kártya hibája hanem inkább a játékfejlesztőké mert lusták jól optimalizálni. -
Male
nagyúr
Ezért az elemzésért valaki pénzt kapott... összefoglalva kikutatta: Csökken a termelés, így hiány lesz, ami miatt nőnek az árak, ami miatt csökkennek az eladások... feltalálták a piacot a PC Partnernél
-
Baltazár123
őstag
Nem jövő időben, hanem már megdrágultak. Némelyik egészen csúnya mértékben. Igaz ebben benne van az iskolakezdési várakozás is, ilyenkor az ügyes kereskedő szépen felviszik az árakat, mert arra számítanak, hogy úgyis megveszik a gyereknek őszre.
Komolyabb akciók várhatóak szeptemberben, meg persze már a blekkfrájdéjra is készülnek. Nem elírás, mióta szigorúan veszik a felárazom és abból engedik taktikát már hónapokkal korábban elkezdik lassan emelgetni. Nem állítom, hogy nagy szerepe van a BF-nek most, de még ilyen megfontolás is lehet. Főleg az október végi, november eleji árameléseket nézik árgus szemekkel a hatóságok és komoly büntik is elröppentek már a trükközésért.
A gyártók is drágítanak, jön az iskolakezdés, kopasszuk a jónépet
és jól jönnek a magasabb árak a később akciókhoz. -
ricsip
addikt
az intel arc b580 ára is szépen felment 138 ezerre alza-n, pedig 1 évig 105-110 között mozgott, mert a kutya se vette és rajtuk rohadt eddig a készlet

-
RVR400
veterán
-
bazsi83vp
senior tag
-
-KP-
veterán
Lassan többet fog érni a polcon pihenő másodgépbe szánt rx6600-am, mint amikor vettem

-
F34R
nagyúr
-
E.Kaufmann
veterán
-
lenox
veterán
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
-
Robitrix
őstag
-
MLaca
őstag
"gó, fákk júrszelf!"
-
bazsi83vp
senior tag
Visszatér a régi "jó" világ.... bár még nem kell féléves fizu, kéthavi átlagbérből 1440P-re még mindig fasza gépeket lehet összerakni.

-
Cassi
őstag
Itt van például egy ROG 5090 RTX 20 éves emlékkiadás - szaros 6500 euróért, szinte ingyen.
Ennyiért még egy jobb villanyautót sem kapni, de a sok irigy proli drágállja, ej-ej. -
F34R
nagyúr
-
Robitrix
őstag
Logikus a drágákat nem veszik, mert nincsen rá pénze az embereknek vagy szándéka, hogy annyit kiadjon érte mint amibe kerül. A megoldás az olcsók árának felemelése.......
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Gitáros topic
- Otthoni időjárás-állomás
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Kipaterolták az AI-t a slágerlistákról
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Filmvilág
- Google Pixel topik
- IFA 2026: Nagy ugrást ígér az EarFun Air Pro 5 aktív zajszűrésben
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- 311 - Lenovo LOQ (17IRX10) - Intel Core i7-13700HX, RTX 5060
- ELADÓ HP OMEN 16 i7 16GB RAM 512SSD RTX 4060, 144 Hz Garancia
- BESZÁMÍTÁS! 64GB Corsair Dominator RGB 5600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy Tab S10 Lite 5G 256GB tablet garanciával hibátlan működéssel
- Dell Optiplex 7040 MINI,i5-6500T,8GB DDR4,256GB M2 SSD,WIN11
)
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

, de fene se nézi)