Új hozzászólás Aktív témák
-
Dragon3000
nagyúr
Azért hülyeség, mert le lett már írva, rengeteg pénz be kerül egy új gyár és kb 2-3 év mire a termelés megindulhat. Na most milyen felkészülésről beszélsz, amikor max pár hónappal előtte lehetett számítani a nagy berendezésekre és senki nem tudja meddig tart ez a helyzet. Ha egyből ment volna a bővítés és mire a termelés elindulhatna, de nincs kereslet, akkor égették a pénzt és a nem működő gyár csak viszi a pénzt...
-
Chaser
legenda
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ezt pontosan ők tudják. Én tuti sz@rnék bele) már sokszor taglaltam mért. Kb nincs vetélytárs aki ebbe bele tudna szólni. Ha a trióból senki nem bővít jó darabig kapacitást, mindegyik bőven jól lakik, és senki nem vádolhatja őket így sem kartellezéssel.
5150head
Építhetsz te is gyárat, senki ne mondja, hogy ne... ( :
Nem védek egy gyártót sem, de kell ám valamibe pénzt is pakolni mielőtt kiveszel belőle.
Soha nem lett volna oled tv sem, ha nem fektetnek bele irdatlan pénzeket, főleg az lg. Mivel nagyon sok üzletáguk van, így meg tudták lépni. És mára már a samsung is reális versenytárs lett, mert nekik is van elég tőkéjük és tudtak ebbe pénzt pakolni.
Záros határidőn belül biztos nem lesz olcsó ram. Van a világon bőven nagy tőkés cég, mégsem jönnek a hírek, hogy legalább egy gyárat kezdene építeni.
Meg lehet nézni az intelt dvga terén. Már rég a piacon voltak igp-vel, és ennek ellenére mit tudtak lerakni dvga címszóval - mondjuk ha valamikor rég nem építik qnnyira le a vga részleget lehet jobban jönnek ki) -.
Ram/nand gyártás lehet egyszerűbb, de biztos nem olyan mint egy autógyárat elkezdeni. -
Dare2Live
félisten
Ha összenézed a korábbiakkal ez még bőcen befér a hullámzásba. A nagy kérdés mi lesz fél év múlva.
Samsungot nagyon nem kell sajánálni ahogy LG/Hynixet sem. A jelenlegi piaci helyzet kialakulásában nagyon benne van a két koreai chaebol. Nem mert "1-2éve" nem kezdtek bővítésbe, hanem mert Micronon kívül a "hullámzás" miatt kb mindenkit tönkretettek a piac elhagyására "ingereltek". A ROK/chaebol vonalba befér, hogy valaminek brutál capex költsége van és 4-6évig nem hozza vissza csak utána.
-
5150head
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ez miért hülyeség?
Miért gond az, ha az ember elvárja, hogy egy gyártó kielégítse a piaci keresletet, még fel is tudott volna készülni rá.
Nem kell aggódni, a kínai majd ezt is megoldja aztán lehet majd pislogni. (bár ne így lenne
)Máshogy vélekedünk a kialakult helyzetről, csak futjuk ugyan azokat a köröket, uh részemről ennyi.
-
Dragon3000
nagyúr
-
Chaser
legenda
válasz
Dragon3000
üzenetére
Tudom)
Én akkor sem költenék most új gyárra, ha 100%-ra tudom, hogy lesz ekkora igény legalább 5 évig.
Hogy mért? Mert mindent megvesznek többszörös áron, és még egymásra is licitálnak. Majd ha kitermeli egy új gyár árát, és nagy eséllyel sokáig marad a nagyobb igény, majd akkor)
Kommunikálni persze bármit lehet. Nem az oviban vagyunk, hogy mindent elhiggyünk. Ha 100%-ra tudják is a aok éves hiányt, akkor is azt mondják, mink' nem hiszünk az éájban'...)5150head
Ha a standard igények maradtak volna, azt bőven kiszolgálja a 3 gyártó. Az igény megváltozott, ettől senki nem fog instant gyárat építeni, hogy neked vagy nekem jobb legyen)
Ha nem tetszik az új ár, nem kell megvenni, ilyenkor ezt az elvet követik. -
Dare2Live
félisten
Egy új gyár tőkeigénye nagyon magas. A memóripiac 30+éve hullámzik Samsung/Hynix chaebol erősen koncentrálódott.
Ha nem jött volna az AI a memóriapiac már 2025ben lefele hullámvölgy felé tartott volna.
Tényleg zizkért volt a ram. 2*16GB DDR4 3600 CL16ot vettem 22.000Ftért. 2*16GB DDR5 volt 30K. Ezek historikusan röhelyes árak, 2011ben 48.000Ftért vettem 8GB DDR3 ramot. És 2010ben 48.000Ft az mint most ~200.000Ft...
30+év tapasztalata alapján ilyenkor mindenki 0ra fogja vissza a beruházásokat.
A valós bődületes megrendelések tavaly H2ben kezdtek beömleni és értelmezhetetlen mennyiségben. A jelenlegi rendelések alapján a következő 1-2évben a gyártás 60-80%át megeszi az AI. Ez van. -
5150head
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Csak ugye nem most kellene elkezdeni a gyárépítést hanem 1-2 évvel ezelőtt. Már azóta lehetett tudni hogy para lesz a piacon, szerintem a szakértők még előbb is sejtették hogy mi lesz, de nyilván beleülni a jóba és kivárni profitábilisabb.
Amúgy az se furcsa, hogy egy gyártó se kezdett a bővítésbe, hogy lenyomja a konkurenciát? Az ilyenekből látszik, h ők se bíznak az ai-ban csak jól megfejik. -
Dragon3000
nagyúr
Az, hogy figyelik ki mit lép a piacon, az nem kartell, az már igen, ha ezt előre lebeszélik. Amíg nincs bizonyítva, addig max kartell gyanús, de ahogy írtad, az hogy pár évre viszik a termelés 80%-át a cégek, nem elég arra, hogy a bővítésre költsenek sok sok pénzt, mert ha utána már nem kell, akkor a nem működő gyár csak viszi a pénzt és nem termel profitot.
Ahogy kb egyik területen se tudják, hogy valójában hány gyártó és hány matricázó cég van, ssd, táp és lehetne tovább sorolni a termékkategóriákat. -
tibaimp
nagyúr
A HP már teszteli a kínai gyártók RAM moduljait. Majd a kínaiak megoldják, illetve előbb-utóbb a többi gyártó is lépni fog:
A HP kínai DRAM gyártó(k)ra támaszkodva enyhítené a memóriahiányt -
ddekany
nagyúr
Átlag ember szerintem odáig jut el, hogy a HP, Dell, Lenovo, MSI, stb. gyártja az egész notebook-ot és kész...
Eleve azt se tudják mi az a RAM, SSD, CPU, szóval azon végkép nem fognak gondolkodni, hogy ki gyártja őket. Főleg RAM-nál, ahol a modul és a DRAM chip gyártója is más... -
Chaser
legenda
válasz
Dragon3000
üzenetére
Mivel ilyen kevés a szereplő eddig is kartell volt. Ugyanez van minden területen, figyelik egymást, egymáshoz áraznak. Ezzel nincs is baj szerintem.
Teljesen megértem, hogy drasztikusan emeltek árat, max vevőként nem tetszik ( :
Én is emelnék ha jönne pár cég, hogy egy-két-három évre viszik a 80%-át annak amit le tudok gyártani. Ki ne emelne? De ha nem is emelnének a piac emelne.
Ilyenkor jön ki, hogy alig van nand/ram gyártó. Szerintem normál esetben az emberek döntő többsége nem is tudta, hogy egyáltalán kik gyártják ezeket. Na most sokan megismerik a nevüket ( : -
Chaser
legenda
Dehogynem. Ami fontosabb, ők is komolyan gondolják) Jelenleg arra a mennyiségre vonatkoztatva ami a csövön kifér.
Lásd nv, inkább lecsökkenti a vga chip gyártást, hogy drágábban tudja eladni, a felszabaduló kapacitással meg gyárt mást.
Pontosan tudják mennyien vannak a piacon, ki mennyit tud gyártani. Akinek nem tetszik nyugodtan építhet nand/ram gyárat, szerintem így vannak vele. Erre nem kényszerítheti őket senki. -
Dragon3000
nagyúr
Gondold végig, ha bővítés gyárépítéssel is jár, akkor 2-3 év mire a termelés megindulhat egy ilyen gyárban, senki sem tudja, hogy meddig fog tartani ez a helyzet és az ismeretlenre senki nem akar gyárakat felhúzni, amik mire termelni is tudnának lehet az egésznek nem lenne értelme, ezért van most kivárás, nem mindig csak a kartelezés megy.
-
ddekany
nagyúr
Ne a szélsőségeket nézd, azok nyilván mindkét irányban abszurdak. Van egy optimális pont, ahol a legnagyobb a mennyiség*haszon. Hogy hol, nem tudom, de nem kizárt, hogy ott, ahol egy jól használható irodai PC 600e Ft, egy kicsit komolyabb meg a duplája. Csak példa számértékek amúgy.
-
Alusky
senior tag
Az hagyján, hogy semmi köze egymáshoz a két rendszernek, de még csak olcsó sem volt az autó.
Ez simán maffia amit művelnek most. Rák egye le a belső szerveiket.
Mondjuk nekem nyolc, nem akartam amúgy se venni semmit, mire esetleg mégis kell meg már rég ki lesz durranva ez a lufi. -
5150head
őstag
Ezt Te se gondolod komolyan.
Ezen logika mentén akkor gyártsanak heti 1db 64gb modult és azt el tudják adni 99 csilliárd dollárért... a többi gyártósort meg le is állíthatják... profitmaximalizálás lvl99. Így már érted miért problémás amit írtál?
Itt a lényeg amit Te is írtál: "...mindenki ugyanúgy megveszi tőlük a ramot/nandot, mert nincs mástól megvenni." És igen, amikor ez a néhány gyártó összekacsint és b@sznak a piaci igényekre, hagyják felfutni az árakar ill szűkítik a kínálatot azt hívjuk kartellezésnek. -
Chaser
legenda
válasz
Dare2Live
üzenetére
Az a "scalper", aki tudatosan felvásárol valamit, amiből esélyesenhiány lesz, hogy nagy haszon reményében eladja.
Esetedben vettél valamit aminek közben felment az ára, ha eladod piaci áron teszed. Ha lement volna akkor is úgy tudnád.
Ha majd megtalálom az 500-as 860 evomat én is az aktuális új árhoz viszonyítok, egyértelmű.
Azon ritka eset, mikor nem elértéktelenedik egy hw, na bumm)5150head
Azért, mert nem bővítettek kapacitást, még egyáltalán nem sejteti azt, hogy nem bíznak az AI-ban, sem az ellenkezőjét.
Szimpla matek, minek bővítsen, ha megnő a kereslet jóval nagyobb profittal tud értékesíteni, ha meg nem, nem vert el feleslegesen csilliárdokat'. Ha a mostani állapot tartósan felmarad, akkor esetleg bővít. Nekik ez arany bánya. Üzleti szempontból érthető amit csinálnak. Semmi rizikó, és ha esetleg ez lecseng mindenki ugyanúgy megveszi tőlük a ramot/nandot, mert nincs mástól megvenni.
Fél év-év múlva majd látjuk, hova szabályozta be magát a piac.Az én - rettegett ( : - 2tb samu 870 evom 100/90 cc 100tb írással.
A kisebb Crucial mx 500 1tb 100/92 19tb írással.
Pedig a rendszer évek óta a samun van, érdekes. Az is, hogy 92 napot mond a hátralevő időre a crucialnál) bár ahogy ismerem fél év múlva is annyi leaz. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Dare2Live
üzenetére
Torrent megy arra az ssd-re. Amúgy sok minden miatt lehet, régebben volt cikk valamelyik böngészőről vagy kiegészítőről, ami folyamatosan írt az ssd-re, de akár a windows is lehet...
Nekem a játékra használt gépben 2TB-os ssd van, böngészésre és játékra van csak használva:
-
Dare2Live
félisten
válasz
Dragon3000
üzenetére
Azért az 1134TB írás 2500nap alatt az nem gyenge. 0.45TB/nap
Mit csináltál?
Nálam a 2TBs kapja leginkább az ívet az 0.12TB/nap. Mondjuk nem tudom, értem hogy jön össze 120GB/nap írás. Memoriának használja 32GB RAM mellett?
-
Tin
veterán
válasz
Depression
üzenetére
Ki tudja, mitől függ... idén lesz 10 éves a gép amúgy.

-
ddekany
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Csak hogy ne tudd majd milliókért eladni... csak párszázezerért.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Dragon3000
üzenetére
Valami ilyesmire gondoltam én is, de az, hogy a többi nem, kicsit fura.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Ez az alja. Ennél inkább csak melegebb volt. Idle. Másolásoknál nem ritka a 80-90.
Melegedős fajta SSD az alaplap túlsó felén egy hangszigetelt Fractal házban, két 500 rpm körüli Noctuával. Kb. semmi levegő nem éri, de még bordát sem lehet rárakni, mert útban van az oldallap.
tl;dr: Jóvanaz.

----------------------------------------------------------------------
(#63) Dragon3000: Ilyen ez a popszakma.

Mondjuk nálam nem tudom, miért csak 696 napot ír power on time-ra. 2019 decemberében vettem, azóta kb. akkor volt kikapcsolva a gép, mikor szereltem benne valamit. Talán kétszer-háromszor.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Depression
üzenetére
"várható élettartama 81 nap"
Semmit nem jelent. A rendszermeghajtóm 6 év gyak. 24/7 után két hete 0 százalékos kondíción van a folyamatos, graduális csökkenés után. Most, a poszt írása alatt ránéztem csak úgy Sentinelben, és felugrott 90-re.

Wat?
-
Cassi
őstag
Már csak 319 Ft a dollár, reméljük Trumpy tovább olcsítja és lemegyünk 300 alá.
-
Amúgy ez az áremelés vajon a pendrive-okra és SD kártyák árára is kihat majd?
-
ddekany
nagyúr
ha nem lesz mivel megnyitnia az ai-t a parasztnak, mert nem tudott ramot meg ssd-t rakni a gépébe, telefonjábaa, akkor felesleges a datacenterek
A datacenteres működés lényege, hogy a te géped (telefonod) csak egy vékony terminál, aztán fizeted havonta a szolgáltatást. Az okosabb AI modellek futattására meg eleve nagyságrendileg gyenge egy mostani PC.
-
ddekany
nagyúr
ha most nekiállnak Kínában ramot gyártani, abból mikor lesz valami?
Pár éven belül talán. A CXMT (kínai DRAM) és YMTC (kínai flash) nagyütemben bővíti a gyártókapacitását, meg már tavaly is nagyot nőttek. A bökkenő, hogy a hazai AI (Huawei) ugyan úgy elviheti a a kapacitást ezektől, mint most történt "nyugaton".
-
vadkörte
addikt
Tök jó...
Még fél év ha elpasszolom a régi gépemből kiesett 128-as SSD-t meg a 4x8GB DDR4 RAM-ot, tudok venni egy új MacBook Pro-ot... -
Dare2Live
félisten
Nincs kiút... ha 1misiért elviszik a fél éve 200kért vett 8TBs WD 850et eladom.
Valahogy csak ki fogm bírni 2+4TB SSDn.
Nem gondoltam volna, hogy scalper leszek. Kemény világ. Mondjuk 1db még talán nem az. -
ddekany
nagyúr
Ha ez az éáj akkora nagy buli meg olyan mint a szent grál meg a bölcsek köve és felemészt mindent , akkor a gyártók miért nem emelik meg több ezer százalékkal az árakat
Mert az AI-ra nagyban fogadó cégek egymást is szadizzák (nem csak minekt), és most arról szól a játék, hogy ki bírja legtovább veszteségesen. Amúgy valószínűleg a Google, főleg mert ő sok lábon áll.
-
tibaimp
nagyúr
Ez így van! Mondjuk mellettük szólva, mikor nem volt ilyen memória dömping, azért emlékszem egy csomó nagy mem chip gyártóra, akik szépen tönkrementek...szóval nem csodálkozok a gyártókon, hogy nem építik agyra főre a gyárakat.
Én azon csodálkozom inkább, hogy akiknek vannak gyáraik, pl Intel, miért nem kezd el NAND chipet gyártani, korábban volt is nekik SSD üzletáguk, csak a legjobbkor adták el, de DDR vagy HBM chipet is gyárthatnának, gondolom át kell állítani a gépeket, ok, belekerül egy évbe, meg némi pénzbe, de akkor se komplett gyárat kell felépíteni a nulláról, ott a sok kihasználatlan kapacitás.... -
5150head
őstag
Szerk még annyi hogy:
A gyártók is bevallottan nem bíznak az ai-ban, mert ha így lenne akkor már 1-2 éve elkezdték volna bővíteni a gyártói kapacitást, mert ezt boomot már jóideje pedzegették.
Ehelyett azt látjuk, hogy herevere volt, most meg felnyomják (egymás között) az árakat, mert a kereslet hatalmasra duzzadt, de még mindig nem bíznak az aiban annyira, hogy bár késve, de elkezdjék a bővítést, sőt inkább átszervezik a gyártást a consumer piac kárára, mert abban kisebb a kockázat. -
Mész majd a Blahán és... "Hé, tesó, csomagban ram érdekel? Kettőt veszel, kapsz mellé egy ssd-t 10% kedvezménnyel!"
-
5150head
őstag
válasz
Depression
üzenetére
Nem is értem, hogy miért kérdezed tőlem, h én vettem-e ssd-t meg ramot. Nem is erről van szó. Szerencsére én megvagyok. Asszony laptopjába pattintottam még pluszba a hiszti előtt, uh az is ok.
Amúgy Te veszel olyan dolgot, amire nincs szükséged, csak azért mert olcsó? Naugye.Az biztos, hha ez így marad hosszútávon csúnya világ lesz.
A scalperek is csak egy tünet a rosszul működő gazdaságra (hiány) A kommunizmusban is voltak feketézők, meg volt aki hamarabb/olcsóbban kapta meg a trabantot, mert az anyja nem volt egy kulák malomtulajdonos szeretője. -
Depression
veterán
Évekig volt aprópénzért SSD/memória. Vettél dögivel? Nem! Alig kellett valakinek, és pont ezért volt alacsony az ára.
Nem kell ide tervgazdálkodás, elég, ha megnézed, hogy mikor nem volt elég PS5/videókártya, akkor is a scalperek jóval magasabb áron adták el azt, amit boltból nem tudtál beszerezni.De mondok sokkal rosszabbat! Az elszállt árak miatt kevesebben fejlesztenek PC-t, és ez megjelenik majd az alaplapgyártóknál, tápegységeknél is. Ha az a kevesebb kereslet nem elég a költségek fedezetéhez, akkor nekik is árat kell emelniük, vagy bezárnak. Ilyen a piac.
-
5150head
őstag
Igen, a cloud laptopoknak is milyen nagy sikere lett... jah nem
Ettől függetlenül él a probléma. Ha magas áron lehet ezeket kapni az emberek jó része aki ma pc-t és telefont használ itt fog állni letolt gatyával kütyü nélkül, mert kiárazódtak a piacról. Aztán majd a nagy kontent függőségben megy a pánik, hogy mivel posztoljon facséra meg tiktokszra, arról nem is beszélve, hogy az elmúlt években szinte minden szolgáltatást digitalizáltak.
#42Depression
Ne hozzuk már ide a 60 évvel ezelőtti kommunista tervgazdálkodást, amikor papíron minden mindig tökéletesen ment, a valósággal meg köszönőviszonyban se volt.
Itt nem versenyről van szó, hanem rejtett kartellezésről. Ezt is már megjátszották korábban a memóriagyártók, akkor kaptak kokit is ha jól emlékszem, most rá lehet fogni az aira. -
Depression
veterán
Ez a kapitalizmus előnye. Csakhogy megértsétek:
Nem mi vagyunk az AI cégek ellen, hanem az AI cégek versenyeznek egymás ellen, és ők srófolják fel egymást közt az árakat, hogy nekik jusson a legyártható mennyiségből.
És mi a jó nekünk ebben az irgalmatlan magas árakban? Az, hogy van még a boltban.Egy Lada 2107-re 10 év várakozási idő volt, Trabantra 3-6 év. Olcsó volt, csak nem kapott senki.
Most legalább az kap, akinek igazán szüksége van rá.
Ha a gyártó nem emel árakat, akkor jönnek a scalperek, akik apró pénzért mind megvennék, és mi vásárolnánk meg ugyanilyen, vagy még magasabb áron.Félreértés ne essék, én is utálom a szituációt, hisz pont most adja meg magát az SSD-m, várható élettartama 81 nap.
-
anulu
félisten
elmehetne a jó ***** ********! az összes, mindenki, aki érdekelt ebben a lóf*szra se jó AI hülyeségben!
-
Sokimm
senior tag
válasz
Lord Amper
üzenetére
Ha vékony kliens szerűen használja a user a felho contentet, akkor nem kell drága vas. Egy minden lében kanál (minden modul fel van forrasztva az alaplapra) laptop szerű valami, amivel felcuppansz a nagytestvér lógó emlőire, és eljátszhatod, hogy játazol, tartalmat gyártasz, kockulsz...
-
Most is az AI erőforrások nagy részét a cégek viszik. Ha így száll el az ár az AI előfizetés ára is elbfog szállni. Majd kiárazódik a consumer piac (amúgy se lesz mivel használni) aztán szépen lassan a kis közepes cégek. Végül megmarad a giga multik játszóterének, akik meg tudják fizetni
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
"Minek vedd meg, ha úgysem tudsz vele játszani, pc-t meg nem tudsz hozzá venni. Marad a game pass és társai(akinek ez opció)"
Marad a retro gaming és az indie szegmens. Úgyis jobb mindkettő.
Vagy a konzol, ha az áhított cím kijön arra is. De az is egy kisebb vagyon, már most.
"Viszlát leendő windows 12"
Már a 11 is viszlát.

-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Amit pár hete vettem 29-ért (már akkor bő 4000-et ugrott az ára a legolcsóbb helyen a néhány nappal korábbihoz képest), most 116 000-től van.

Szerencsére egy altruista fórumtárstól – egyebek mellett – kaptam még ajiba pár TB-ot, így most remélhetőleg egy darabig el vagyok látva SSD-vel. Is. (Hogy egyem a húsát.
) -
Bedepi
tag
Őszintén remélem, hogy az összes ilyen pénzéhes gyártóra rárohad majd a portékájuk. Mert ami a pc piacon történik, az már röhejes. Kíváncsiságból árukeresőn beütöttem a 8tb-os ssd-t, van aki már 1.2M ért adja. Elmennek ezek a sunyiba. 2 éve ebből egy gépet építettél, most meg egy alkatrész kerül ennyibe? De mondhatnám ezt bármire. Videokártya, ram, proci, memória. Régen sem volt a gaming olcsó játék, de most aztán.. 3 millás laptopokat látni neten amit már legyártottak, és meg lehet venni. Az újak mennyibe fognak kerülni 6-ba? Vicc az egész. Az is buta, aki ennyiért még meg is veszi. A baj csak az, hogy ez ránt majd magával mindent, a játékfejlesztést is. Minek vedd meg, ha úgysem tudsz vele játszani, pc-t meg nem tudsz hozzá venni. Marad a game pass és társai(akinek ez opció) A gyártók termékeire ilyen árak mellett szintén minimális lesz a kereslet. A céges vásárlók is csak egy ideig fogják ezt lenyelni a többség marad a már megvett régebbi termékeknél. Viszlát leendő windows 12 ami teljesen ai-ra épülne majd ahogy tudom, bár ha olyan jó lesz mint a 11 nem is baj nekünk. Szerintem az ai láz is visszább vesz majd, mert a befektetők sem hiszem, hogy szeretnek 3x-os pénzt ellocsolni 1 komplett termékre. Szóval ez a tendencia nem hiszem hogy sokáig fenntartható. Most gondolom az a felfogás van, hogy gyorsan sokat szakítsunk, meg ha a másik emelt, akkor én miért ne? Persze elképzelhető, hogy nem lesz igazam, de szerintem ez már csak azon múlik, hogy a vásárlók mikor mondják ki, elég volt.
-
Cassi
őstag
Minden konzumerpiac, legfeljebb nem közvetlenül, hanem áttétellel. Az AI szerverek ára végül valamilyen konzumer terrmékbe fog bekerülni, ha ez nem sikerül, akkor világválság jön, amit szintén a kedves konzumerek fizetnek ki valahogy.
A sokszorozódó végfelhasználói árakon keresztül lényegében te fizeted az AI hatalmas befektetéseit, még ha nem is tudsz róla. -
tasiadam
veterán
-
Chaser
legenda
Tételezzük fel azt az esetet, ami nyilván nincs. Egy kínai cégnek mindenre megvan a legális szabadalma. Pénz mint a szemét, ha nincs ad az állam.
Holnap elkezdenek építkezni, 1,5-2 év múlva annyi ramjuk lesz mint a szemét.
A samu/micron/hynix bedől? Nem. Lecsökkentik az árat az esetleges újabb versenyzőhöz és az egyszeri user gondjai megoldódnak.
Olyan optimális feltételekkel, amiknek a valósághoz nem sok köze van, és még ebben az esetben is rengeteg idő (lenne).
A piacon bőven van eszköz, amin furhat AI. Szerintem emiatt sem aggódnak túlzottan. -
-
Chaser
legenda
Autó gyártóból mint a szemét....ha most nekiállnak Kínában ramot gyártani, abból mikor lesz valami?
Tudják ők pontosan, hogy ők diktálnak. Notebook, tablet, telefon, pc okos ez-okos az esetleges AI bukta esetén is kelleni fog amikbe kell ram és nand- annak meg nem túl nagy az esélye hogy buktázik az AI, ez nem bánya ami egy célt szolgált -.
Ez most a tipikus csinálunkamitakarunk' helyzet.Dragon3000
Tudom.
Ahhoz képest gondoltam
Nem azért mert pesszimista vagyok, szimplán csak realista, itt nincs olyan forgatókönyv, hogy a user jól járjon. -
-
Tin
veterán
Csak tudod, autóra is mindig szükség lesz, de amit leműveltek Covid alatt az EU-s gyártók, az azért jó pár embernél kiverte a biztit, és a márkahűségből lesz egy árra optimalizálás.
Akkor mit csinál a Samsung meg a Hynix, ha a piac azt mondja, hogy jöhet a kínai RAM meg NAND olcsóbban? A bizalmat könnyű eljátszani, de nagyon nehéz meg/visszaszerezni.
-
Chaser
legenda
válasz
Lord Amper
üzenetére
Cserébe kárpótolják őket a többszörös áron eladott termékeik)
Még ha 1000%-ra tudnák is, hogy ez az igény megmarad pl 5 évig, minek építsenek? Mire az termel csilliárd' pénz és rengeteg idő. Jelenleg pedig további nulla befektetéssel sz@rrá keresik magukat. Nézhetjük úgyis, most egy év alatt 3-4 évi nyereség jön be. Cserébe van akit nem szolgálunk ki. Ramra/nandra pedig mindig szükség lesz, ha esetleg mégis megcsappan a kereslet AI oldalról, a többi termékben nem. Később ugyanúgy meg fogják venni, mivel nincs lehetőség mástól vásárolni. -
Tin
veterán
válasz
Lord Amper
üzenetére
De szerintem épp azért vállalják be, hogy "legálisan" felsrófolhassák az árat, vagyis jöhet az ingyenpénz. Csak úgy fest, bármi áron megteszik ezt, ami azért sok embernél kiverheti a biztosítékot.
-
-
Terek
tag
Egy dolgot nem értek. Ha ez az éáj akkora nagy buli meg olyan mint a szent grál meg a bölcsek köve és felemészt mindent , akkor a gyártók miért nem emelik meg több ezer százalékkal az árakat(Több mint valószínűleg nem az így kell a látszat)? Ne a kis embereken akarjanak már meggazdagodni hanem a semmirekellőkön akik az éáj hájpot tolják
-
Tin
veterán
Ez mindennek az árába begyűrűzik. Gondolod, hogy a Lenovo laptop ára feleannyi lesz, mint a hasonló kategóriás épített PC-é?
Kevesebb RAM is elég lesz, és a játékok grafikája lassabb ütemben fejlődik. Illetve felfutnak a vinyók. De most őszintén, mire kell annyira sok tárhely?
A nagyobb gond az, hogy a felhő is megdrágul, vagyis közvetve minden szolgáltatás, azt pedig nem fogják fizetni az emberek, vagyis csökken a kereslet, ami hosszabb távon megint a fejlődést fogja elősegíteni, és persze Kína feltörését.
Ez ugyanaz a kapzsi vadkapitalizmus, ami az utóbbi években jellemzővé vált. Rövid távú célokért hosszabb távú viszony feláldozása. Nézd meg az EU autópiacot, ők ezt megjátszották a Covid alatt, le is térdelt az egész iparág, mert elpártoltak a vevők.
-
Ixion77
addikt
Szerintem továbbra is lesz PC, csak ellehetetlenülnek a kis gyártók és az otthoni PC építők. A nagy gyártók (Lenovo, HP, Dell, Apple, Asus, Acer) még jól is járnak mert egyrészt hosszú távú szerződéseik vannak fix árakkal, másrészt hatékonyan át tudják hárítani a vevőikre az emelést. Pl. egy kormányzati beszerzésen nem az számít, mennyi adófizetői pénzt tapsolnak el hanem hogy ki kapja.
Amikor pedig megszűnnek a kis gyártók mint konkurencia, a nagyok konckázat nélkül emelhetik az árat mennyire csak akarják.Ez az SSD árnövekedés most szerencsére kiszámítható volt, így nekem sikerült még múlt novemberben betárazni belőle. De igazán sajnálom azokat, akiknek volt jobb dolguk is minthogy a ram áremelkedésen szörnyűlködjenek, és most lett új háttértárra szükségük. Messze nem 18% emelkedés volt, hanem inkább 50-100%. Most majdnem annyiba kerül az 1TB-s amennyiért két hónapja a 2TB-set vettem.
-
Chaser
legenda
Jah, ilyesmi lesz a forgatókönyv. Szerverek mellett ott vannak a nagy cégek. AI chipek über alles ( :
Azt kb minden elemző kizártnak tartja, hogy pozitív irányba lesz változás idén, de '27-re is szkeptikusak.
Itt most a kivárás éveket jelent(het). Kis hazánk meg olyan mértékben jelentéktelen, ha semmiből nem adnak el ide az sem nagyon fogja meghatni őket. -
ddekany
nagyúr
Tippre, egyszerűen még inkább otthagyják a konzumer piacot, a nagy pénz úgy is szerveroldalon van. Az átlagembernek meg jobbára csak mobiltelefonja lesz (amit amúgy szintén érint a DRAM és flash ár), és a PC az egyre inkább ilyen munkahelyi dolgol lesz, meg valami nagyon réteg termék.
-
Chaser
legenda
Akkor a ddr4 ára is felmegy) és az előző miatt kizártnak tartom, hogy akár csak elgondolkoznának ezen. Ddr4-gyel esélyesen a mostani genek körül lenne a teljesítmény, nem piacképes.
Konzumer szegmens kicsi, eddig hypenak jó volt. Ami ugyanúgy megmarad. Fogják ezeket tesztelni, huuuuuwáozni, csak zárógondolatként max ott lesz, sajnos a ramok miatt drága mulatság. De már megindult a vga-k ára is, ssd-k is..lesz@rják szerintem. Akinek KELL meg fogja venni. Ott a rengeteg cég, ha fejleszteni akarnak ők fognak, max nem akkora volumenben.
Itt a kivárás nagy eséllyel azt jelenti, lehet várni évekig.
Vmelyik topikban filóztunk az új genes konzolokról. Sztem reális a 32gb/2tb verziókért a 4-500k-s ár - ha lesz új gen egyáltalán mostanában -. Elhiszem, hogy mindenki hozzászokott a 200-250e körüli árhoz, csak akkor a 16gb/1tb fillérekért volt. 500e-ért lassan lóPh@sz gépet lehet összerakni. Már most sem túl combosat - nyilván csak új árakról beszélünk, az hogy használtan mit lehet lőni esetenként, az irreleváns ha valaki új gépet akar -.És most a konzolok gyártói sem kapnak fillérekért komponenseket. Az lepett meg, még egyik sem jelentette be mikor emelik a mostani genek árait, mert lejárt a szerződésük a régi árakra. Nagyon optimista esetben idén még kitart a régi ár - meglepne, több ok miatt is -. -
tibaimp
nagyúr
Chaser, ddekany: Csak poén volt, természetesen. Tudom, hogy nem lesz DDR3 támogatás. Viszont azon nem lepődnék meg, ha az Intel is, mint az AMD, elkezdene újra LGA1200/LGA1700-as CPU-kat gyártani (DDR4 miatt), esetlég még úgy is, hogy új architektúrát pakolna bele a régi tokozásba. Valami muszáj lesz lépniük, mert nagyon le fog csökkenni a kereslet, szerintem legalábbis, aki teheti kivár.
-
Chaser
legenda
Ez legális kartell. 3 gyártó van, véges kapacitással, aminek nagy részét előre felvásárolták.
Senki nem kötelezhet gyártót arra, hogy építsen újabb gyárat. Felborult a kereslet és kínálat aránya.
Most szépen rárabolnak mindenre amire lehet. Ha mi nem is, a részvényesek biztos örülnek)Szerk:
ddekany
Esélytelen és értelme sem lenne. Ha csak 5%-kal lassabb lenne a cpu összteljesítménye, az már elfogadhatatlan nekik. De gyanítom több bukta lenne emiatt. Sokszor néhány %-okért ölik egymást és hajtják sz@rrá gyárilag a cpu/vga-t. -
ddekany
nagyúr
Azaz... Mire jó az olyan CPU 2026-ban, aminek DDR5 kell???
Nem véletlenül kúszott fel az AM4 CPU-k ára.DDR3-at legutóbb az LGA 1151 támogatta, azaz 7-9. generációs Intel CPU-k. Ez még elmenne, ám olyan LGA 1151 alaplapot fogni a használt piacion, ami DDR3-as (és nem DDR4-es) elég esélytelen. Szóval igen, ütne egy új CPU generáció, ami DDR3 (és DDR4) támogatással is rendelekzik.

-
Na elmennek oda ahova gondolom!
Még nyár elején nézegettem a Thinkpadbe egy 1TB-os Kingston NV3-at.
Akkor még húszonpárezer volt, nem érte el a 30k-t, de halogattam a vásárlást hülye fejemmel.
Erre most 57-58k...
Az asztaliba a KC3000 1TB-ot 35-ért vettem tavasszal most 68k (PCX), alzánál meg 91490...
Akkor ott rohad meg és inkább okosan osztom be a jelenlegi tárhelyet, meg amit lehet külső vinyón tárolok, de ennyit nem vagyok hajlandó egy ssd-ért fizetni.
És erre akarnak még emelni?
Ott fog megrohadni a polcokon! -
Tin
veterán
Ez már vicc. Látták, hogy a RAM-ért nem kaptak büntit, most jöhet a többiben is a kartellparti.
Csak hát ugye ha végül a tárhely iszonyatosan drága lesz, akkor minden szolgáltatás megdrágul, ami tárhelyet használ, miközben ugye gazdasági válság kopogtat, vagyis az embereknek kevesebb a pénze, tehát majd szépen lemondják az előfizetéseket, nem vesznek új telefont, és az kinek lesz jó? Az AI-nak? Mert arra majd lesz pénzünk??

Lufi.
-
tibaimp
nagyúr
Jön az AMD, Intel az új CPU-kkal csak azt nem tudom kinek akarják majd eladni azokat, mert kb. mindenki kivárásra játszik most...hacsak nem tesznek bele DDR3 vezérlőt is...mondjuk az NPU helyére.
-
Johnny001
senior tag
Nem tudják mi az a Marshall kerszt, ha csökken a keresket leesik az ár. Majd gondokodnak, hogy kinek van több ideje kivárni.
-
Bánatba veletek!
-
tibaimp
nagyúr
Hogy mi lesz itt...
-
omfgk
veterán
összességében pedig átlagosan nagyjából 18%-kal drágultak az SSD-k a 2025-ös év októbere óta
Szerintem ez rosszul lett átvéve.
PCPartpicker trendeknél az összes SSD-s trend ennek a többszörösét művelte.Közben megtaláltam, WCCFTech írta ezt.
The important point to note is that, on average, SSD prices have risen by up to 18% since October 2025
Ez hülyeség.
Ott vannak a grafikonok.
Simán 100-150%-ot emelkedtek az árak október óta.
Idehaza is ez azt jelentette ,hogy az 1TB-os NVME (belépőszint) ára 20-25k helyett most 45-55k.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX 7900 XTX 24GB Fractal Design Pop Air RGB 850W
- LG 55C5 - 55" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen8 CPU
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core Ultra 5 235 14 mag 14 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Apple MacBook Pro 14 (2021) 16GB/512GB használt, szép állapot 100% akku , 8 ciklus
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
)
Eleve azt se tudják mi az a RAM, SSD, CPU, szóval azon végkép nem fognak gondolkodni, hogy ki gyártja őket. Főleg RAM-nál, ahol a modul és a DRAM chip gyártója is más...