- Milyen egeret válasszak?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen SSD-t vegyek?
- Plazma TV topic
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Hirdetés
-
A kriptobányászok energiáját akarja az AI-szektor
it Olyan mértékben nő az AI és az adatközpontok áramigénye az USA-ban, hogy a szektor már a bitcoinbányászokat is célba vette, az ő energiájukat akarják.
-
Jövő év elején jön az Ender Magnolia: Bloom in the Mist teljes változata
gp A PC-s végső kiadás mellé ugyanakkor érkeznek a PlayStation, Xbox és Switch verziók is.
-
Tucatnyi Galaxy Tab S10 render érkezett
ma Mármint Tab S10+ és Tab S10 Ultra, sima modell idén nem lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nubreed
veterán
Mondjuk a monitor pont az az eszköz amit talán a legritkábban cserél az ember. Ha egyszer megveszed és beválik, szerintem alsó hangon is minimum 5-8 évig ki fog szolgálni. Persze van egy réteg akinek mindig kell az új (nagyobb felbontás, még nagyobb képfrissítési frekvencia, stb) azok megveszik azonnal de a nagy többség nem ilyen, szóval nem kell csodálkozni ezen amiről a cikk szól. A covid idején is volt egy felfutás, most meg már azóta a kutyát sem érdekli kb.
We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.
-
Busterftw
veterán
Illetve az is hatalmas gond, hogy az elmult 5-8 evben (inkabb 8) nem tortent hatalmas technologiai fejlodes, pick your poison szinten megvetted az IPS/VA-t aztan annyi,
Most mar van a kovetkezo ugrast elhozo OLED/QD-OLED, de ott se, a nepszeru mereteket eroltetik, kell meg 1-2. -
Zotya84
őstag
Pontosan. A 9 éve, akkor sem olcsón vett (még kell neki 2,5-3 év, hogy elérje a számomra megérős 1000huf/hó bekerülési költségszintet) 27" QHD IPS monitoromnak semmi baja, és amire lenne értelme cserélni, az a) nem létezik, b) nem megfizethető. A következő ugrás a 30-32"/4K/144Hz/4+port USB HUB/teljes értékű állvánnyal/beépített táppal lenne IPS-nél jobb panellel. Természetesen földhöz ragadt áron.
Aztán rájövök, hogy a bilibe lóg a kezem, és maradok a mostatninál még pár évet. És mivel sokan gondolkodnak így, szerintem sokáig fog még köhögni a piacuk...Mi ez a hülyeség? Nokiánál ütésállóságot nem fejszével kellene tesztelni, hanem elkezded ütni egy 3310-zel... - L3zl13
-
GreatL
őstag
TV... lekapcsoltam rajta a képjavítókat. A nem optimális szubpixel-elrendezés meg nem érdekel otthoni használatra, még fotófeldolgozásnál meg videovágásnál sem.
Intel Core i9-9900K víz | 32 GB | GBT RTX 3080 Ti Gaming OC | 48" LG C1 TV | Samsung(.hu) Galaxy S22+ 256 Vodával | Voda Samsung Galaxy A54 | Pocketbook Inkpad 3 Pro | Canon R8
-
.mf
veterán
Pontosan. Míg a TV-k, telefonok képernyői évek óta elhúztak mellettük, a monitorok leragadtak az őskorban, egy évtizede változatlanul ugyanazt a hulladékot akarják lenyomni a torkunkon: vagy választhatsz 60 Hz-et végre meghaladó frekvenciát, vagy FHD-t végre meghaladó felbontást, de a kettőt együtt csak aránytalanul drágán. Nem azért kell a frissítés, mert annyira gémer vagyok (ellenkezőleg), hanem mert zavar a darabosság, mozgás, görgetés egyenetlensége.
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Armagedown
őstag
Miért volna baj, hogy egy kicsivel kevesebb e-hulladék keletkezik?
“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”
-
HThomas
senior tag
"de a kettőt együtt csak aránytalanul drágán"
Szerintem ezzel van a fő baj...a tipikus 24" FHD vagy 27" QHD-ról szépen lehet továbblépni, 32-40" 4K, a 21:9-es WQHD+, ott már van nagyobb képfrissítéssel is, nem is olyan durva áron elérhető modell, vagy akár az 5K, mind elég komoly előrelépés, csak hát drága. Aztán amúgy is egyre kevesebben használnak desktop gépet, inkább laptop vagy mobil és szüttyögnek a kis kijelző előtt görnyedve... erre a felhasználásra miért kell új / drága monitor? Szerintem sokan inkább a TV-re költik a pénzt, konzollal, casual gamingre talán még jobb is, mint a PC. -
Meridian
senior tag
Ééééés mi a megoldás? Na mi...?
Emeljük tovább az árakat! -
aginor
veterán
"de a kettőt együtt csak aránytalanul drágán" - igazad van, Alzán 83k-ól van QHD 155Hz..
A baj inkább az, hogy a valóban érdemi képminőség javulása drága (valódi HRD, Oled, stb).Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
Chibass
tag
Tudtuk, csak nem sejtettük
Aki nappal is legény, az éjjel nem volt ott!
-
ddekany
veterán
A "nem létezik" kategóriába... A szabványos monitorok felbontás+átló kombók teljesen elmebetegek, mert a DPI össze-vissza változik, ami nekem a monitorok többségét kizárja a választékból. Asztalra szánt PC monitornál a DPI fix kéne legyen (mondjuk 100 DPI), és a nagyobb átló csak azt jelentené, hogy arányosan annyival több tartalom fér ki rá. Ellenben azzal, hogy nagyobb átlóra váltva lehet, hogy bolhavese lesz rajta minden (átlag ember naívan be is szívja).
4K ügy dettó eléggé izé, mert a nem egész DPI skálázás szoftveresen eredendően problémás (nem csak Windows-on). Ez nem fog megváltozni soha, fogadjuk el adottságként, amíg nem lesz nagyon magas a DPI (ez utóbbi jelenleg csak mobil átlóval reális). Tán jobb lenne, ha lenne 100 DPI-s, és aztán 200 DPI-s (pont duplája) monitor, és kész. Peresze, akkor a 4K 22" lenne, az 5K meg 29" körül, és kettő közé mindenki kiinterpolálhatja. Szóval a hardver kicsit durvább alá, de mégis csak egyszerűbb világ lenne.
[ Szerkesztve ]
-
Low Noise
senior tag
Sokan kivárnak szerintem, LCD-t már nem kéne venni az OLED-nél még nincs a boltban minden gyártó terméke és még 32 col 4k is hiányzik a kínálatból.
[ Szerkesztve ]
-
Nekem egy 2011-es Dell U2311H monitom van, nem érzem hogy cserélnem kellene, akkoriban emlékeim szerint 50eft volt be is van kalibrálva oázisnál (színprofil betöltve, szintek osd-n beállítva) és DP porton használom 75hz-re fel is van húzva egyedi driverrel.
Ha tönkremenne valamiért akkor ugyan így fullhd 1080p IPS-t vennék, nyilván valami modernebbet 24" méretben de nagyobb frissítéssel. 4k nem vonz, nekem többet ártana a munkában mint amennyit használna. Játékokat meg amúgy is ablakosban játszom fullhd alatti felbontáson.
Cégnél is van jópár 10+ éves monitor. Bár való igaz voltak már amiket kukázni kellett de ott is csak tápok kondi megy tönkre viszont nem állok neki forrasztgatni. (2004-2006-osak a legrégebbiek).
Átlag irodai használatnál majdhogynem mindegy milyen lapos van a gép elött, nyilván a koraiaknak ocsmány képük volt de ahogy tapasztaltam az első IPS-ek már elég jók lettek szóval simán 10 éves monitor is kényelmesen használható irodában. Normális márkás monitor meg kibír ennyit.[ Szerkesztve ]
-
Zotya84
őstag
Nekem is az egyik fő bajom a ppi ugrálása. Nem véletlenül mennék 32"-re 4k-hoz, mert ott még csak 140ppi van a mostani 110 helyett. Az még viselhető számomra skálázás nélkül (talán). Bár jobb lenne megmaradni a 110 körül.
Viszont nem viselem jól az UW monitorokat. De 34"-tól meg szinte csak az van.Mi ez a hülyeség? Nokiánál ütésállóságot nem fejszével kellene tesztelni, hanem elkezded ütni egy 3310-zel... - L3zl13
-
ddekany
veterán
válasz MasterDeeJay #13 üzenetére
Pedig jelenleg ami technikailag reális és látványos előrelépés az pont 4K (vagy 5K), pontosabban a jelentősen magasabb PPI. Nekem legalább is hatalmas a különbség a tipikus homályos szúnyogháló monitor, és azok közt.
Csak ugye, elcseszték, met mint írtam, egyensúlyozni kell scaling-el... 27" 200% már eléggé nagyi mód (azaz annak való, aki nem lát már annyira jól), 32" meg pláne. 27" alatt meg elvétve van 4K-s monitor. (27" 5K talán érdekes lenne, de az meg Apple célközönség és árkategória.) 125-150-175% skálázás meg sok területen gond, főleg az 1 pixelesnek szánt táblázat keretek és szegélyek miatt, meg a scaling-re nem jól felkészült alkalmazások miatt. Bár átlag felhasználásra nem nagy ügy ez a legtöbb esetben.
[ Szerkesztve ]
-
Vincent_
senior tag
-
solti_imre
tag
A Hercules kártyánál és borostyán monitornál nem volt jobb!!! [link]
[ Szerkesztve ]
"A vallás akkor keletkezett, amikor az első csaló találkozott az első ostobával" I9-13900KF, ASUS TUF GAMING Z690-PLUS, Kingston FURY 64GB KIT DDR5 5600MHz CL36, ARCTIC Liquid Freezer II 420, Palit RTX4090, Chieftec PPS-1250FC 1250W, Acer Nitro XV322QUP FreeSync 31,5", Phanteks Eclipse G500A ház
-
ddekany
veterán
Felejtsd el 32" 4K-t 100% scaling-gel, hacsak nem vagy vadászpilóta... Lehet, hogy jó a szemed, és el tudod olvasni, de hát az előtt tölteni napi sok órát... az nem előrelépés. Az egész 4K/5K lényege PC-n a magasabb PPI lenne, 100% fölötti skálázással. Ha extrém nagy munkafelület kell, és PPI nem (vagy nem reális árban), mert olyan a munkád, akkor talán ultra széles monitor két monitor helyett jó lehet. Hogy magasságban is hatalmas legyen a monitor, igy karnyújtásnyira... nem tudom, ezért azt nem hiszem komfortosnak.
[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
válasz solti_imre #17 üzenetére
Ah, ilyen volt az első PC monitorom. Akkor még nem volt vele gondom, de ma már szerintem sokkolóan hatna, hogy ezen hogy tudtam bármit is...
-
solti_imre
tag
Nyilván... :-) Nekem az első "monitorom" egy Junoszty TV volt, amire házilag barkácsoltam video bemenetet, amit egy Homelab-3 -as számítógéppel hajtottam meg. Igaz, azt még lehetett - és tudtam is - Z80 Assemblerben programozni! :-) Sajnos ezen alapon lévő elérhetőségem már nem él: - https://homelab.8bit.hu/szoftver.html - de a programok és forráskódjaik megvannak...
[ Szerkesztve ]
"A vallás akkor keletkezett, amikor az első csaló találkozott az első ostobával" I9-13900KF, ASUS TUF GAMING Z690-PLUS, Kingston FURY 64GB KIT DDR5 5600MHz CL36, ARCTIC Liquid Freezer II 420, Palit RTX4090, Chieftec PPS-1250FC 1250W, Acer Nitro XV322QUP FreeSync 31,5", Phanteks Eclipse G500A ház
-
HThomas
senior tag
A 200 lenne nyilván az igazi, csak azt gondolom nem lépik meg a költségek és a hw igény miatt (vagyis hát lehet venni Apple-t, csak ott meg más baj van). Talán majd idővel.
Ennek ellenére szerintem nem rossz a köztes scaling. 27" 4K 150% mellett tök jól használható, különösebb hátrány sincs a nem egész összevonásból, és már nem is olyan drága, persze ez relatív.
-
-
KaszkóPalkó
junior tag
4 éve vettem, köszi de még legalább 2 évig nem szeretnék
-
ddekany
veterán
válasz solti_imre #20 üzenetére
Ah, ezt nem is ismertem. 64 karakter soronként, az király. 32 és 40 után kétségtelenül, nem-assembly programozásnál nagy előny. 80 meg már túl homály lehet akkori TV-n. És talán memória sávszélbe se férne már bele ebben az érában. Ja, hát azóta kicsit elszaladtak a dolgok... tűéles 4K monitor, 16.7M (vagy több) szín.
-
ddekany
veterán
válasz MasterDeeJay #22 üzenetére
27"-re a 1440p való nyilván. Vagy most arra gondolsz, hogy 27" 4K 200% az effektív full HD, csak minden élesebb. Hát igen. Legtöbben valószínűleg inkább 150%-en használják, aztán kibírják ha valahol néha kócos lesz tőle valami.
-
Apollyon
Korrektor
3 éve használok egy 1080p-s 60Hz VA monitort. Le akartam cserélni egy jobb frissítésű IPS-re, de végül VR headsetet vettem inkább. Az meg tud 90-120Hz-et is, szóval a monitor marad, amíg működik.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
ATi GAMES
tag
Mi ezen a meglepő bárkinek is? Monitort nem vesznek az emberek évekig, sőt, sokan vagy 10 évig sem, pláne ha előrelátóan gondolkoznak, mert minek cserélgetné az ember évente. Ráadásul a komolyabb monitorok olyan drágák, hogy sokan inkább vesznek tv-t, ami több funkciós.
YOUTUBE: https://www.youtube.com/channel/UCPOOVQF1ff2oAL3strJ_5Uw
-
fatal`
titán
Majd ha lesz 5K 27"-ra, akkor esetleg. Két monitor van, ennél nagyobb nem fér el, jó a QHD
És nem is drága már (br. 100e-ért vettem tavaly a monitorok darabját).
-
Zotya84
őstag
Bárcsak az lennék. Régi álmom teljesült volna. De sajnos a repülés is csak álom maradt. Mivel nem volt alkalmam tesztelni, így nem tudok nyilatkozni. De láthatóan van, aki igen. És ez jó. Én elsősorban azért keresem azt a megoldást, ahol nincs szükség scalingre, mert egyszerűen a nagyobb szoba ->nagyobb asztal ->nagyobb munkaterület elve alapján szükségesnek érzem abban is a fejlődést, viszont nem szeretnék többmonitoros rendszert.
És munkám nem igényli egyáltalán, oda általában elég a használt FullHD@22", otthon használom a nagyobb kijelzőt, játékra is.
Ellenben amikor alkalomszerűen 14"-en látok FullHD-t egész nap, azt sem bírom scaling-gel, azzal kezdem, hogy megy vissza 100%-ra, mert úgy tűéles a kép, és minden tartalom elfér rá. Márpedig az 10%-kal kisebb képponttávolság, mint a 4k@32". Ezért gondolkodtam az utóbbin.Mi ez a hülyeség? Nokiánál ütésállóságot nem fejszével kellene tesztelni, hanem elkezded ütni egy 3310-zel... - L3zl13
-
HThomas
senior tag
Használható a 32" 4K 100%-on, csak közelről kell nézni, hosszú távon nem kényelmes, ez persze egyébfüggő, én nem csinálnám. A 40" 4K ebből a szempontból használhatóbb, csak az már elég nagy asztalra, bár szintén ez is ízlés kérdése.
megy vissza 100%-ra, mert úgy tűéles a kép
Ezt mondjuk nem értem... 150 vagy 200%-os scaling és nagy ppi mellett sokkal szebb, élesebb pl a megjelenített szöveg, miközben 100% scalingen nézheted a pixeles szétkent fontokat. Régi appoknál persze lehet probléma. -
törölt tag
minek gyartanak gagyikat pl 240hz alatt nem lenne szabad szenyezni a kornyezetet ( na jo irodainak egy (100-144)
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Eredeti játékok OFF topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Formula-1 humoros
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Milyen egeret válasszak?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen SSD-t vegyek?
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- További aktív témák...
- Samsung odyssey 240hz
- LG UltraGear 32GR93U-B Monitor 2 ÉV GYÁRI GARANCIA
- Eldaó: LCD monitor 32" Samsung Odyssey G7 Neo (LS32BG750NPXEN) + 3 év kiterjesztett garancia
- HP Z24i,24" 1920x1200 IPS,LED monitor DP,DVI,VGA,USB,állítható magasság,dönthető,forgatható
- LG UltraGear 45GR95QE-B 3 ÉV GYÁRI GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen