Hirdetés
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Tkomos box más szolgáltató netjén.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Melyik tápegységet vegyem?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen házat vegyek?
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
ricsip
addikt
válasz
Menthirist #22 üzenetére
Már vehetsz 18TB-os enterprise sata3 seagate hdd-t 115ezerért kiskerben. Ahhoz képest elég rossz Ft/TB áron mennek a 4TB-osak. Most érdemes venni nagy hdd-t, mert kizárt h. nem indulnak el majd azok is felfelé, csak mert napkitörés, apofisz mégis ideér 2024-ben, kovid2, ww3...
[ Szerkesztve ]
-
bteebi
veterán
Nem (teljesen) értek egyet. Nem tudom, hogy mennyivel lenne drágább egy olyan vezérlő, de szerintem nem annyival, hogy akinek valóban fontos a kapacitás, az amiatt ne vegyen olyan SSD-t. (Elsősorban enterprise vonalon, nyilván.)
Mert ha van mondjuk 8+ terás SSD, akkor a JóskaPista Nyrt.-t az pont nem fogja érdekelni, hogy 600 vagy 650 ezerért vette-e, mert úgy lesz vele, hogy "de legalább van". A kulcs az, hogy van-e olyan termék. Szinte biztos, hogy lenne elegendő kereslet a rentábilitásához.
A 8 TB egyébként még mindig nem olyan sok. Szerintem legalább még egy duplázás kellene. 16 terás HDD már amúgy 110 ezer körül is van, azért talán 4 terányi SSD-t kapsz.
[ Szerkesztve ]
-
bteebi
veterán
Mondjuk az kész röhej, hogy már készítenek 200+ rétegű NAND chipeket, viszont 4-nél több chipet nem tudnak rákötni egy vezérlőre.
Komolyan mondom, akkor legyen több vezérlő, és valahogy azokat is RAID-eljék össze. Nyilván nem lenne olcsó (bár szerintem kivitelezhetetlen se), de valamit valamiért.
-
-
TeeJay
félisten
válasz
E.Kaufmann #9 üzenetére
870 EVO 1TB vs 4TB belül
[link]128layer VNAND TLC
1TB-os egy oldalas 1NAND van rajta, 4TB-os 2oldalas és 2+2 NAND van rajta.
Már itt tudtak volna lazán 8 vagy 16TB-os SSD-t gyártani mert 2,5" meghajtó méretbe beleférne lazán a 4+4 vagy 8+8 NAND csak a vezérlő gondolom max 4 chip-ig támogat.
Szóval majd akkor jön 8TB-os ebből is ha egy NAND chip már 2TB adatot tud majd tárolni az meg gondolom 192layer körül jön el.
A vicc hogy 2,5" SSD-re a burkolat negyedét/harmadát használják csak -
törölt tag
Hát mostanában ismerősömtől is hallottam akinek több milkás gépe van 3080-al jelenleg hogy 32 a sweet spot illetve redditen is híres most ez a 32 sweet spot téma, nem hasraütés szerüen beszéltem ezt. Illetve mostanában jött ki egy játék aminek már el kell a 32.
32 GB RAM nélkül már el sem nagyon indul majd a Myst és Riven alkotóinak új játéka
[ Szerkesztve ]
-
Sinesol
veterán
Szerrintem meg az lenne a normális, hogy aki nagyon veszteséges az lehuzza a rolót, a jobban teljesitők pedig betöltik a keletkezettt űrt, így több eladásuk lesz, profitot realizálhatnak...
Na persze könnyebb árat emelni, hogy a legsz.arabbul teljesitő, leszakadó cégek is életben maradjanak, kvázi élőskedjenek az iparágon/vásárlókon...szerintem amugy ez eléggé szembemegy a szabad versennyel is.
[ Szerkesztve ]
-
tasiadam
veterán
Mi is sirtunk sokaig, hogy TLC arban vannak a QLC ssdk, es ma meg mar azt se tudjuk, mit kapunk
-
Dr. Akula
félisten
"cég vezetője szerint az árcsökkentés jelenleg nem reális lehetőség"
Szerintem is sokkal többen rohannak a boltba 2x annyit költeni mint feleannyit...
"az ellátási láncban résztvevő vállalatok az esetleges működési veszteségek miatt leállhatnak"
Talán azt a sok maroktartót kéne kiiktatni a láncból, aki mind ráteszi a maga kis sápját, erre még nem gondoltak? Elon Musk már igen, nem véletlenül szakít annyit a Teslán. De ha nekik a szenvedés kell, akkor hajrá, csak akkor meg ne sírjanak hogy ennyi marad, hiszen ők osztogatják önként a profitot.
"Sokkal inkább annak van esélye, hogy a gyártók visszafogják a termelést, ezzel pedig elérhetik az árak emelését"
És azt is elérhetik hogy kevesebben vegyék meg, aztán meg jól a nyakukon marad az egész, aztán lehet megint sírni. Ezek tuti a magyar építő és vendéglátóiparról mintázták az üzleti modelljüket, Merci a tulajnak az van, de bérre a dolgozó melósnak nem telik...
"a Phison a legutóbbi negyedév bevételcsökkenése után sem mérsékli a kutatás-fejlesztési költségeket, amivel megőriznék a pozíciójukat az élvonalbeli vezérlők tekintetében"
Ezért jó a konkurrencia, ha az egyik nekiáll lazsálni, majd helyébe lép a másik.
#1GeryFlash: Kivéve ha azt akarják hogy átvegyék a HDD-k piacát. Ha nem, akkor tényleg magasan kell tartani az SSD árakat, és mi meg csak C meghajtónak vesszük, tárolásra meg marad továbbra is a HDD.
#8waterman_: "megértem hogy a gyors SSD jobban megtérül a gyártóknak, csak éppen a piacnak nem az kell"
De, az kell. Csak mellette volna igény olyanra is, ahol a kapacitás a minden, a sebesség meg ami épp jut.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
ugyanígy RAM-nál a 32gb a sweet spot.
-
ricsip
addikt
na akkor vásaroljon be most az ember hdd-ből, mert azoknak is felbasszák az árát a láncreakció okán?
[ Szerkesztve ]
-
omfgk
veterán
-
E.Kaufmann
veterán
Mondjuk lehet költségben nem jobb egy lassú nagy, mint egy gyorsabb nagy, mert a vezérlőtől függ, hogy hány csatornára van szervezve és mennyi DRAM-ot pakolnak mellé, de attól még a NAND költségei nem jobbak, csak a gyártó több pénzt tud kérni a gyorsért. Összefoglalva, a gyártóknak nem éri meg.
[ Szerkesztve ]
-
waterman_
aktív tag
Nagyon szívesen vennék 4-8 terabyte kapacitású ssd-ket, de valahányszor megnézem mennyibe kerülnek akkor az történik, mint amikor a Tom és Jerryben egyszer Tom nekiállt könyvet olvasni és majd besz*rt a röhögéstől.
[Tom csapkodva röhög]
Nem értem miért csak gyors SSD-ket fejlesztenek és miért nem nagyokat. 1-2 gigabyte per sec felett már full mindegy a consumer piacon. Nem értem miért vagyunk még tele 128 meg 256 gigás modellekkel. Jönnek ezek a mütyűr iszonyat picike számítógépek, tele van velük a PH! is, teljesen jók, de akkor tudnának számomra valódi alternatívát jelenteni az asztali PC-vel szemben, ha bele tudnék rakni 4+ terás SSD-t anélkül hogy konkrétan megduplázom ezzel a készülék árát.
Szóval szerintem lenne még hova fejlődni, megértem hogy a gyors SSD jobban megtérül a gyártóknak, csak éppen a piacnak nem az kell. És amig nem azt gyártják amit a nép meg megvenne, addig lehet itt sírni de nem veszem meg arany áron. -
bteebi
veterán
"Gondolom az azóta beleölt sok K+F."
"Amit akarok mondani, hogy egyáltalán nem biztos hogy 1-3-5 év múlva is lesz olyan olcsón SSD mint most."
Valószínűleg lesz olyan, amikor drágább lesz, és olyan is, amikor olcsóbban. Idővel tovább fognak olcsósodni, mert bár kisebb méreteknél már nem sokkal drágábbak egy HDD-nél, de 4-8 TB fölött nincs igazi HDD alternatíva, és/vagy SOKKAL drágábbak az SSD-k. Egy olcsó HDD 7000 Ft/TB alatt van már egyértelműen, az SSD-k meg nem igazán.
Amúgy ne nagyon menjenek csődbe gyártók, mert akkor utána nagyon cudar világ fog jönni.
#5: "A NAND gyártóknak meg volt idejük nyerészkedni, ők se sírtak az én fizetésem miatt, én se az ő veszteségük miatt"
Ez is igaz, de az esetleges csődjük miatt/után megint csak lesz lehetőségünk sírni...
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
Azért a jobbak még tartják az árukat, ahogy a 4TB+ is. Bár esne 50-ig egy 4TB-s, kapásból vennék kettőt az NAS-ba. A NAND gyártóknak meg volt idejük nyerészkedni, ők se sírtak az én fizetésem miatt, én se az ő veszteségük miatt
Értem én, hogy írdatlan pénz a fejlesztés és a gyárépítés, de ha kilóra nézzük a terméket, aranyáron vagy bőven afelett adják[ Szerkesztve ]
-
Juhaszatti
addikt
Pontosan. Én PC-s szaküzletben dolgozom, itt is érzékeljük hogy szinte mindennek beszakadt az ára, ami memórialapú. SSD-k, RAM-ok, pendriveok..
Nem is lehet nagyobb készleteket felhalmozni, mert ha a nyakunkon marad, pár hét múlva már eladhatatlan lesz a korábbi beszerzési ár mellett. -
Moki2
aktív tag
"Pua Khein-Seng szerint a NAND iparág gyengélkedésekor az árcsökkentés nem megoldás."
Bezzeg mikor robog a szekér az árak egekbe tolása az megoldás...😆 -
GeryFlash
veterán
Egészen szürreálisan alacsonan vannak az SSD árak, 16 ezerért kapni 1TB SSD-t Kingstontól. Mindezt egy óriási infláció hullám közepette.
Gyakorlatilag HDD árban megy.
Múlt héten akartam venni külső HDD-t, az volt meg hogy 10 éve 10-12 ezer Ft környékén volt az 1TB, gondoltam most hasonló áron lesz 2TB. Aha, 18-20 ezer az 1TB. Gondolom az azóta beleölt sok K+F.
Amit akarok mondani, hogy egyáltalán nem biztos hogy 1-3-5 év múlva is lesz olyan olcsón SSD mint most.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Pua Khein-Seng szerint a NAND iparág gyengélkedésekor az árcsökkentés nem megoldás.
- Autós topik
- Opel topik
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Tkomos box más szolgáltató netjén.
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Szólánc.
- További aktív témák...