- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen notebookot vegyek?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Androidos fejegységek
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Melyik tápegységet vegyem?
- Apple MacBook
- Házi hangfal építés
Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
Szerintem a notik fajlagosan jóval többet gyorsultak eddig is mint a desktop.
Iszonyúan jól skálázódnak lefelé perf/W-ban a Ryzenek - főleg mivel ott monolit a felépítés - és igazából az Intelnél sem volt rossz a perf/W lentebb, náluk is inkább az volt a baj már a 7700K-nál is, hogy a maximum az üveghangra húzott beállítás.15-28W-ból 6-8 maggal brutál teljesítmény jön ki Renoir (Zen2) felett. Max magasabb fogyasztási szinten, mondjuk 35-45W felett nem volt már meg a jó perf/W... de teljesítményben azért ott is elég erős cuccok jöttek ki. Ahhoz az AMD oldalán eddig kevés mag volt.
Persze az is kérdés, hogy mi szükség ekkora párhuzamos feldolgozási sebességre, 12-16 magra 45-65W-ból... de akinek kellhet az notiban is megveheti. Eddig kicsit kompromisszumosan, az újakkal majd ez is eltűnik szvsz.
(És akkor itt rakom a végére a Strix Halo-t, ami pedig bizonyos szinten desktop verő cucc lehet (persze nem tisztán cpu-ban, hanem cpg+gpu+ram platform szinten). Legalábbis mobilba ígérik elsősorban, nem desktopra.)@Feri1984, martonx
"Már a 5000X és 7000X családnál is egy kis feszültség görbe optimalizálással elérhető 65TDP és nem,nem jár teljesítmény csökkenéssel."
Azért ezzel kapcsolatban hagy legyek kétkedő, hogy semennyi teljesítmény csökkenéssel nem jár, ha 105W-ról letornázod 65-re a fogyasztási limitet.Lásd fentebb, lefelé jó a skálázódás. És nem csak 5-7000-eseknél, hanem az egész Ryzen vonalon, Zen2-3-tól biztosan. Noti APU-któl a Threadripperig bezárólag.
Nem 105->65, hanem érdemes megnézni 35-45->15-28W-on is, ahogy 300->200W-os cpu-knál is milyenek az arányok. -
Robitrix
senior tag
azért egyre nehezebb előre lépni a CPU generációk közt. architekturában nehéz forradalmian új dolgokat kitalálni. a zen 4-esek jelentős részbeen jelentős órajel emelkedének köszönhetik a teljesítmény nővekedést. Amit jórészt az egyre kisebb csikszéleségen csökkenő áramfelvétel tesz lehetővé. Az én ZEN 3-as CPU-m 4600 Mhzen boostol. igaz 65 wattos TDP mellett. a haverom ZEN 4-es 7900x3d-je 5.6 Ghz ig felmegy boostban igaz 120 watt TDP mellett. A ZEN 5-ös CPU-k esetében azért túl ütősen már nem lehet emelni az órajelet. Minden esetre a zen 4-> zen 5 előre lépés nem lesz olyan ütös, mint a ZEN 2- zen3 vagy zen 3->zen 4 volt.... Bár van még némi tartalék az órajelben, ahogy az intel példája mutatja a 6 GHz környékével, de az már igen jelentős áramfelvétel töblettel jár. Ráadásul a ryzen procik nem használnak E magokat, amivel azért lehet cvsökkenteni a az áramfelvételt és melegedést. Azért egy csupa P magból álló proci magasabb órajalen nem kevés áramot venne fel. Amit mégis csak vissza kéne hüteni nagyjából egy gyufás doboznyi felületről.....
-
JohnyX
tag
"A Wccftech-nek sikerült megszereznie pár számot a hónap végén érkező Granite Ridge processzorok tudásáról" és mi kisdobos becsszóra elhisszük, hogy pont 170 watton (nem 200+-on) tudja a CPU ezeket a "pöttyöket" a 4 évvel ezelőtti program verzióval.
-
martonx
veterán
A ryzen 9xxx procik iGPU-járól beszéltem, nem az asztali GPU-król, azokat pont leszarom.
Ilyen téren mivel augusztusban lesz leghamarabb esedékes a proci cserém, lehet akkor már megvárom mit villant az Intel a 16. gen-nel, mivel azok iGPU-ban egészen korrektek lesznek."Már a 5000X és 7000X családnál is egy kis feszültség görbe optimalizálással elérhető 65TDP és nem,nem jár teljesítmény csökkenéssel."
Azért ezzel kapcsolatban hagy legyek kétkedő, hogy semennyi teljesítmény csökkenéssel nem jár, ha 105W-ról letornázod 65-re a fogyasztási limitet. -
Feri1984
tag
Sziasztok.
Reagálnék pár kommentre.
Előre leszögezem,5600x és 7600x tulaj voltam/vagyok.
Először is,én nagyon meglepődtem.Én egy 6000MHz-et ostromló proci családot vártam.
Ehelyett az órajelek nagyjából maradtak és kaptunk egy elfogadható IPC növekedést.
Tudom, :-de hát kissebb lett a fogyasztás!65W TDP a 9600X/9700X esetén!
Már a 5000X és 7000X családnál is egy kis feszültség görbe optimalizálással elérhető 65TDP és nem,nem jár teljesítmény csökkenéssel.
Az én 7600X-em is 65W TDP-én van.
Persze ha ezt a 65W-ot le lehet majd tornázni 45W/35W-ra teljesítmény vesztés nélkül az már más!Vagy ha brutál tuning potenciál lesz benne!
Majd kiderül.martonx :"-Gyanúsan nagy a csend a 9xxx ryzenek GPU-járól"
Talán 1 éve már szállingóznak a pletykák.A legutolsó pár napos.
A 2025 CES rendezvényen lesznek bejelentve és a 2. negyedévben kerülnek a polcokra.
A baj az,hogy a legerősebb kártya a 7900XTX szintjén lesz csak jelentősen kevesebb fogyasztással.
Baj ezzel az,hogy én kinézem az nvidiából,hogy ehhez mérten lesz skálázva az 5000-es sorozat.4090 +10% = 5090.Hisz minek erőlködjenek. -
martonx
veterán
Már csak a 9xxx-ek GPU-jára leszek kíváncsi. GPU fronton a 7xxx-ek nagyon vállalhatatlanok lettek (bár az is valami, hogy legalább képet ad, ellentétben az előző ryzenekkel).
Gyanúsan nagy a csend a 9xxx ryzenek GPU-járól, gyanítom ugyanaz a csak képet kiadó nulla lesz benne -
Ixion77
addikt
Az asztali procik már évekkel ezelőtt is bőven elég gyorsak voltak. A hír ennek mégis fontos, mivel ez előre vetíti hogy a laptopok terén is hasonló gyorsulásra számíthatunk. Ott a mostanában begyorsult fejlődés érzékelhető előrelépést hozhat.
Persze az AI fejlődés azt is jelenti, hogy ha nem sürgős, akkor az idei cpu-val szerelt laposokat is érdemes ignorálni, és majd az ősszel-télen megjelenőkből érdemes vásárolni (jövőre). -
hokuszpk
nagyúr
meglátjuk, kb. mindenki szerint is az Intelnek ( ahogy elotte az AMDnek ) mostanaban az volt a problemaja, hogy nem volt eleg versenykepes gyartastechnologiaja ; ezért is volt magas a csucsfogyasztas.
így, hogy a TSMChez vitték a gyártást, ezt a tételt kihúzhatjuk. Én megszavazom nekik, hogy jó lesz az új konstrukció. -
hokuszpk
nagyúr
ott van a garfikonon hogyaszondja 7900X ( 170W+ / Default PBO ) = 29234 beszorzom 1.17 -el = 34203 ;
9900X (170W/PBO) = 34500azaz a ket 170W -s adatot szamoltam.
-
hokuszpk
nagyúr
ahany haz annyi matek
ha már a cikkben cb r23 -ról van szó ; nalam az 5800X 15500 pont körül kap ;ennél a 7700, ami 65W( 88W ) -s proci, ~20% -al kap többet ; itt : 18413 erre rateszem az ezen cikk alapjan kimatekolt 17% -ot : 18413*1.17 = 21543 ha helyes, akkor elvileg ekörül kellene lennie az elmeletileg 65W kategorias 9700 pontszámának. Ami az 5800X -hez képest annyi mint ~39%.
meglassuk. -
AddyKing
tag
Kiváló fogyasztás - teljesítmény arányt szeretnék így várok az "AM5+"-ra.
-
Feri7619
tag
Ez a 12 magos proci eredménye 120 watton... 33.000 pont, szóval ezt így kell nézni!
A 16 magos proci, vagyis a te kategóriád, 44.000 pont környékén fog hozni túlhúzás nélkül!
Szóval azért ez nem rossz, +50% nagyjából, de majd meglátjuk pontosan, amikor megjelenik! Az én 5900X-emhez képest a 12 magos +50% úgy, hogy én azért leoptimalizáltam a procit, mert alapból csak 20.500körül hozott, de jól hűtve, fix 4.5Ghz-en tartva minden magot, ez felment 22.000-re! -
fanti
addikt
Az 5950X úgy látom, hogy még jó sokáig maradni fog.
-
martonx
veterán
Jó lesz ez, egy 9700 nagyon várós a jelenlegi 5800x helyére. 65W/88W-tal hozni fog 30+% teljesítményt a jelenlegi 105W helyett!
-
hokuszpk
nagyúr
~17%
a mondas "up to 16% ipc" volt. Frekiben nincs valtozas ; Oszoljunk, nincs itt semmi latnivalo. -
haxiboy
veterán
Ha lesz 9950X3D, megvan a következő upgrade
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Okos Otthon / Smart Home
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nintendo Switch 2
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- sziku69: Szólánc.
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen notebookot vegyek?
- További aktív témák...
- Ryzen 3 3200G processzor
- Intel Core i7-12700KF
- Intel Core i9-14900K 24-Core 3.2GHz LGA1700 oem(36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 9 7950X3D 16-Core 4.2GHz (128MB Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor!
- Ryzen 5 5600G + Cooler Master Hyper hűtőborda / G.Skill AEGIS CL16 DDR4 3200MHz
- Gamer Laptop, Gamer Monitor és Konzol Felvásárlás Magas Áron, Gyorsan és Egyszerűen!
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged