Hirdetés

2019. augusztus 25., vasárnap

Hozzászólások

(#1) McSzaby


McSzaby
(őstag)

Chrome OS – Chromium OS

Biztos sokan hallottatok már a Google új, gyerekcipőben járó op.rendszeréről. Ezt a topikot azért nyitottam, hogy magyar oldalról is találjunk érdeklődőket, akik esetlegesen értenek a témához, vagy jobban benne vannak. Magam is próbáltam minél több dolgot összegyűjteni róla, de azért még rettenetesen hiányos az én tudásom is ebben a témában, ezért szeretnék minél több embert bátorítani arra, hogy dolgozzon kicsit bele a dologba.

Chrome Os :

Ezt a rendszert leginkább csak az ún. Chromebook-knál találjuk meg. Ennek van egy GNU változata, amely ingyenesen letölthető, ezt Chromium Os-nek nevezünk. A Chromebook-k többnyire Samsung hardvereken nyugszanak, de ugyanakkor tudunk Acer vagy HP Chromebook-t is vásárolni. Egyelőre elég soványka a lista ahonnan ilyet vásárolhatunk, de véleményem szerint ez gyorsan bővülni fog. Azt hiszem mindenki kitalálta, hogy az internetes „web-áruházakban” (pl.:ebéj) könnyen vásárolhatunk ilyen szerkezeteket. Előnyük, hogy viszonylag olcsónak mondható, tehát nem az az árkategória, mint almás ellenfeleinél. Sajnos Magyarországra még nem rendelhető közvetlen a Google oldaláról.
Az egész rendszer egy felhő alapú operációsrendszer. Tulajdonképp maga a böngésződ vált egy teljes operációsrendszerré. Lokális fájl küzdelem csak minimálisan van benne, leginkább csak külső adathordózókkal megoldható. Ennek értelmében a Chromebook használatához tulajdonképpen fontos/elengedhetetlen az internet kapcsolat. Legyen az kábeles, wifi vagy akár mobilinternet.
Az oprendszer maga egy hihetetlen könnyű és gyors rendszer. Másodpercek alatt használhatóvá válik egyből bootolás után. Ritka gyors rendszer és egyszerű a használata. Akinek nem fontos a lokális munka elsődlegessége, annak ez a tuti.

Magyar Chromebook oldal:

Chromebook.blog

Itt van a Google hivatalos oldala, ahonnan Chromebook-t lehet rendelni

Google Chromebook vásárlása

Chromium Os:

Ez az érdekesebb számunkra. Egy ingyenes letölthető, akár virtuális gépben is kipróbálható Os. A megfelelő hardverek segítségével akár élesben is feltelepíthető és használható. Ahogy a Chrome Os-hez is, ehhez is elengedhetetlen az internet kapcsolat. (vagy legalábbis erősen ajánlott :) ) A telepítése egyszerű, főleg virtuálisban. Ami fontos, hogy egy merevlemezen,ssd-n, adattárolón csak 1 operációsrendszer lehet. Dual-Bootra alkalmatlan a rendszer. Ha valaki két Os-t akar egyszerre futtatni, akkor ajánlott a Chromium, vagy a másik oprendszer telepítése egy másik adattárolóra. (pendrive,Sd kártya, másik merevlemez)

Komaptibilis Hardverek listája:

Hardverek listája

Ezek a teszteltek, egyelőre várom a fejleményeket, hogy kinek sikerült más rendszereken elindítani.

Telepítés:

A szükséges fájlokat innen tölthetitek le:

Chrome OS Hexxeh

Itt megtaláljátok a virtuális fájlokat is, illetve a telepítő usb-hez szükséges fájlt is.

USB telepítő készítése Win alól:
1. Szükségünk lesz egy Winrar-ra vagy 7zip-re, amivel a letöltött, tömörített fájlt kicsomagolhatjuk.
2. Windows Image Writer nevű programmal tudjuk csak USB-re írni az IMG fájlt, amit a kitömörítés után kaptunk. Tallózzuk be a fájt
3. Válasszuk ki az elérési utat, ahová írni szeretnék a fájlt. (Ez az USB-d)
4. Miután lefutott a „lemezre írás” utána már csak annyi dolgunk van, hogy a BIOSban a megfelelő beállításokkal bebootolunk az elkészített pendrive-ről. A többi utasítást értelemszerűen követjük.

Minimális hozzáértést azért igényel a telepítés.

Az OS használata:

Az OS tulajdonképpen egy Unix/GNU rendszer, tehát nem sok mindent fűznék ehhez. Ugyanúgy, mint a Mac OS-ben, itt a unix/linux parancsok 99%-a megtalálható. Ugyanúgy tudunk mountolni, vagy top paranccsal processzor terheltséget kiírni, de akár ps –ef parancs is működik. A programok telepítése emerge paranccsal történik bár ÉN eddig nem jutottam még el, ebben várok is némi segítséget.

Az oprendszer természetesen mivel Google, így egy Google fiókra lesz szükség. Gmail, vagy Android alatt készített fiók pont tökéletes.
Bejelentkezés után bármilyen internetes tevékenységet megtehetünk, vagy akár a lokális gépünkön változtathatunk háttérképet, billentyűzetkiosztás, ha esetleg nem lenne megfelelő, de akár idő-dátum beállítás is kezelhető.

Szerintem ezt nem kell tovább részletezni, ezt mindenki telepítés, kipróbálás után élvezni fogja és látni mennyire brutálisan egyszerű a dolog.

Komolyabb vizekre evezve:

Amint bent vagyunk a rendszerben indíthatunk is egy terminál ablakot a CTRL+ALT+T kombináció leütésével. Itt feljön egy prompt ablak, amiben a help kiadásával láthatjuk, hogy a komolyabb terminálos munkához be kell lépnünk shell promptba.
Innentől kezdve úgy, mint egy Unix/Linux gépen tudunk parancsokat kiadni.
A hexxeh-től beszerzett virtuális gépekben a sudo-hoz szükséges jelszó a „facepunch”.
A különböző billentyűkombinációk egyébként érdekes szerepet játszanak. A Ctrl+Alt+? kombináció leütésével könnyedén nézelődhetünk, hogy milyen kombinációk érhetők el.

Applikációkat a Chrome Webáruházából tölthetünk le. A menü/aplikáció gombra kattintva (az a kis kockás izé, ott lent, az az, az lesz az.) pedig közvetlen elérést kapunk a webstore-hoz. Igazából itt kevés app van még, de azért lehet találni jó párat.

Szóval remélem felkeltettem az érdeklődést és sok hozzáértő ember fog betérni, illetve sokan lesznek vállalkozó szellemű emberek, aki belemásznak a témában, vagy kipróbálják az Os-t. :)

[ Szerkesztve ]

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#2) joecontra válasza McSzaby (#1) üzenetére


joecontra
(addikt)

Így is szép összeszedett első hsz lett ez.
Sok sikert és UP a topiknak. :)

Üdv,
J

(#3) McSzaby válasza joecontra (#2) üzenetére


McSzaby
(őstag)

Az igyekezet megvan! ;]

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#4) ViZion válasza McSzaby (#1) üzenetére


ViZion
(félisten)

Köszönjük! :R

Kérj meg egy korrektort, vagy vki szakit (Kalandor, Viszlát, BoomieBoogie), hogy fussa át a szöveget :)

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#5) lionhearted


lionhearted
(őstag)

Egyszer nekem is futott egy ilyen, pendrive-ról, nem éreztem magamon a WOW érzést.
Egyébként, az appok nem csak HTML5 webappok/oldalak, igazából? A gtalk pl milyen (látom a screenen)?

Tegnap még működött...

(#6) McSzaby válasza lionhearted (#5) üzenetére


McSzaby
(őstag)

A screenshot nem az enyém, szedtem netről. egyelőre még én is csak tesztelgetem a dolgot, de igen, ezek kb. csak valamilyen úton-módon leszerkesztett honlapok/apró appok.

Szerintem nagyon okos dolog, mert én pl. otthon is leginkább csak hálózatban dolgozom, központi "szerveremen" van tárolva minden és ott is dolgozom kb. VNC, SSH pedig simán elérhető. Ha belegondolsz elég kevés dolog van, amihez manapság nem internetet használsz. (és persze linux alatt is pl. egy csomó alkalmazás van, amihez van webes felület.)

Tegyük hozzá gyorsan, hogy ha valaki meg tudja oldani a postaköltséget, a rendelést Amerikából, akkor annak akár 250 $-ért (~50-55e ft.) lehet egy egészen komoly kis gépe, amire nem feltétlen csak Chrome OS-t lehet felrakni. Szóval az ötlet baromi jó csak még fejlődik nagyon. Nincs még kiépülve eléggé, kevés az app, de azért ne írjuk le gyorsan szerintem. :) Nekem nagyon tetszik a gyorsasága (még virtuálisban is brutál gyors) és nem mellesleg borzasztó egyszerű használni. :)

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#7) MacCaine válasza McSzaby (#1) üzenetére


MacCaine
(őstag)

Jó lett az első hsz, köszönjük. Kedvet is kaptam hozzá, hogy kipróbáljam virtualboxban. :)

Pee for Houston, pee for Austin, pee for the state my heart got lost in... And shake twice for Texas. :-DDD

(#8) lionhearted válasza McSzaby (#6) üzenetére


lionhearted
(őstag)

Ne írjuk le gyorsan? Hát már hány éves? Rendes natív appok meg hol vannak. :F
Persze, nem használok sok dolgot általában, ez igaz. Pár weboldal, chat, ez az időm nagyrésézben elég.
Csak nem mindegy pl melyik chat. Vagy épp, melyik böngésző. :DDD

Tegnap még működött...

(#9) McSzaby válasza lionhearted (#8) üzenetére


McSzaby
(őstag)

Pont ez a gond, hogy az emberek még nem tudnak ilyen "felhő világban" élni. Persze, hozzá kell tenni, hogy a magyar mobilnet árak mellett nem is nagyon lehet még..

A másik oldal meg azt mondja, hogy ez a régi terminálos szerver világ felújítása és a parasztvakítás legfelsőbb, legszebb szintje, de szerintem a kettő között van az igazság. Ha az appok kifornának, akkor aztán lehetne itt nemulass. Amúgy lehet, hogy a google is erre fog átállni és kevésbé fogja támogatni az androidos eszközöket, sok eszköz a jövőben Chrome Os egy módosított változatával fog jönni. De ez is lehet csak urban legenda..

Ehhez az egészhez szeretni kell a google termékeket,szolgáltatásokat.. :)

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#10) lionhearted válasza McSzaby (#9) üzenetére


lionhearted
(őstag)

Szeretem én, többnyire. Gtalkot is, elsődleges chat plattformom. De attól még kell az iRC vagy néha a skype is.
Ellenben, a Chrome nem az én böngészőm. Firefox, ami nálam az alap. Egy ideig úgy voltam vele, hogy netbookon a kisebb felsősáv miatt volt chromium, de aztán egyszer összehasonlításra került egy szintén atomos gépen, hogy mekkora az erőforrás szükséglete (főleg RAM), és akkor végleg az FF maradt ott is. Ez van.

Tegnap még működött...

(#11) McSzaby válasza lionhearted (#10) üzenetére


McSzaby
(őstag)

Skype van, iRC, hát sztem az is megoldható, mivel linux alapú a cucc. Én se mondom, hogy ez egy tökéletes rendszer, vagy hogy fúú dejó, csak azt, hogy van benne ambíció és lehetőség bőven. Csak kicsit rá kell feküdni erősebben a google mestereknek. :)

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#12) lionhearted válasza McSzaby (#11) üzenetére


lionhearted
(őstag)

Van Skype? Miközben még natív appot sem láttam? Ez fura. :F

Tegnap még működött...

(#13) McSzaby válasza lionhearted (#12) üzenetére


McSzaby
(őstag)

Az is inkább csak ilyen kiegészítés.. :(

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#14) olivera88


olivera88
(veterán)

Hogy kell Vrtualboxra telepíteni a Chrome OS-t?

LG Q6 Android 8.1 - Windows 10 Pro x64 - Comodo IS 8.1 & LMDE MATE 64 & Debian Stretch 9 Regizzetek Dropboxra --> http://db.tt/U6lbmwWK -- WoWS Longley89

(#15) colomb2 válasza olivera88 (#14) üzenetére


colomb2
(addikt)

Csak hogy én is megjelenjek. ;]

A letöltött fájl egy virtuális merevlemez, hozz létre egy új gépet és ott csatold fel (már létrehozáskor is felajánlja a lehetőséget, "létező virtuális lemez használata"), Itt egy részletesebb leírás.

Vigyázat, csalok!

(#16) McSzaby válasza olivera88 (#14) üzenetére


McSzaby
(őstag)

Itt egy jutub vidi is

colomb2: Már vártalak ;]

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#17) olivera88 válasza colomb2 (#15) üzenetére


olivera88
(veterán)

Kösz. Már meg is van.

Érdekes ez a Chrome OS.

[ Szerkesztve ]

LG Q6 Android 8.1 - Windows 10 Pro x64 - Comodo IS 8.1 & LMDE MATE 64 & Debian Stretch 9 Regizzetek Dropboxra --> http://db.tt/U6lbmwWK -- WoWS Longley89

(#18) McSzaby válasza olivera88 (#17) üzenetére


McSzaby
(őstag)

Az bizony!

Bármi kérdésed van gyere nyugodtan :) ..és persze terjeszd az igét! :)

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#19) olivera88 válasza McSzaby (#18) üzenetére


olivera88
(veterán)

Bekapcsoltam valami nagyítást. Most meg nem tudom kikapcsolni. :(

LG Q6 Android 8.1 - Windows 10 Pro x64 - Comodo IS 8.1 & LMDE MATE 64 & Debian Stretch 9 Regizzetek Dropboxra --> http://db.tt/U6lbmwWK -- WoWS Longley89

(#20) McSzaby válasza olivera88 (#19) üzenetére


McSzaby
(őstag)

Bekapcsoltad a kisegítő lehetőségeket! :DDD Ctrl+0 nem segít? :) (Fenti számsorban add meg neki) Vagy esetleg ctrl+görgő segítségével még talán. :)

[ Szerkesztve ]

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#21) olivera88 válasza McSzaby (#20) üzenetére


olivera88
(veterán)

Már megvan. Kikapcsoltam. Nem óda kattint a kurzor ahol van hanem máshova :F Ez miért van? Ezért nem bírtam kikapcsolni.

LG Q6 Android 8.1 - Windows 10 Pro x64 - Comodo IS 8.1 & LMDE MATE 64 & Debian Stretch 9 Regizzetek Dropboxra --> http://db.tt/U6lbmwWK -- WoWS Longley89

(#22) McSzaby válasza olivera88 (#21) üzenetére


McSzaby
(őstag)

Virtualboxban nekem is csinálja, ilyenkor rakd ki teljes képernyőbe, akkor menni fog. Legalábbis nálam megy. Ez valami virtualbox-s bug, nekem is csinálja és mocskosul idegesít engem is. :)

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#23) eugabesz


eugabesz
(őstag)

Erre valami okosat tudtok fiúk??Egy idő után összeomlik,csak a teljes restart segít...

http://battlelog.battlefield.com/bf4/servers/show/pc/610c87c4-25bc-4840-bd47-bf16b3cbb4cc/IRAM-Clan-Hungary-60-Hz/

(#24) ViZion válasza eugabesz (#23) üzenetére


ViZion
(félisten)

Olvasd el, de ez a topik nem az a topik... Windows logokat nézd meg, mert ez így kevés info.

[ Szerkesztve ]

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#25) McSzaby


McSzaby
(őstag)

Ez gyönyörű. :DDD Totál kihalt a Chromium/Chrome Os topik. :DDD De nem csak itt, külföldi topikokban is hiába keresgélek, kérdezek... kevesen foglalkoznak ezzel, főleg "másztör" szinten :D

[ Szerkesztve ]

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#26) ViZion válasza McSzaby (#25) üzenetére


ViZion
(félisten)

Ne szívd mellre, több dolog is összejátszik "ellened".
Pl. nyár van. a marha nagy punnyadások vannak ilyenkor, nem OS buhera. :DD
Majd ősszel foglalkoznak vele a népek. Pihenj Te is, már mindenféle linuxot szétszedtél-összeraktál, nyaralj kicsit :K

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#27) McSzaby válasza ViZion (#26) üzenetére


McSzaby
(őstag)

Én nem nyaralok, utálom a nyarat. Én telelni szoktam. :DDD

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#28) colomb2 válasza McSzaby (#25) üzenetére


colomb2
(addikt)

Na majd ha megjön a laposom megnézem VBoxban.

Vigyázat, csalok!

(#29) McSzaby válasza colomb2 (#28) üzenetére


McSzaby
(őstag)

Ez a bajom nekem is, hogy nem igazán van hááárdverem(, se lááájtverem), amivel élesben tudnám nyomatni.. :( Most keresem az integrált procis alaplapokat, de csak ezért kidobni 30-40e-t, mikor amcsiból már 45-ért egy fullos chromebook-t lehetne hozatni, ha nem lenne a vám, meg olcsón meg lehetne úszni a shippinget is.. :F Maga a gép 45 és akkor mire ideér már 70 felé járok.. nincs igazság... :O :O

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#30) MacCaine válasza McSzaby (#29) üzenetére


MacCaine
(őstag)

Rendeld Hong-kongból free shipping-el.

Pee for Houston, pee for Austin, pee for the state my heart got lost in... And shake twice for Texas. :-DDD

(#31) McSzaby válasza MacCaine (#30) üzenetére


McSzaby
(őstag)

Nem találtam olyat... :( (Vagy nem annyiért..)

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#32) McSzaby válasza McSzaby (#31) üzenetére


McSzaby
(őstag)

Bocs, nem tudom szerkeszteni az előzőt.

Szóval, egy példa:

Itt egy Ch.book, ami értelmes áron van, de vámmal és postaköltésggel együtt kereken 100 dollár jön rá.. így már nem éri meg. 53 000 ft.-t még talán kiadnék érte, mert annyit maga a gép is megér, de többet nem igazán tudok/akarok kiadni ezért. :F

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#33) McSzaby


McSzaby
(őstag)

Csak sikerült összehozni Asus K50IJ-n,,

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#34) spammer


spammer
(veterán)

Csak hogy ne legyen olyan kihalt a topik :DDD

Én virtuális gépre lőttem be, és nagyon tetszik a minimalizmusa :) Kíváncsi leszek, hova fog fejlődni, sajnos komoly munkára nem jó, de netbookra - netezni - elég jó lehet :))

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#35) McSzaby válasza spammer (#34) üzenetére


McSzaby
(őstag)

Nice! :DDD Egyébként egyetértek. Semmi komolyra nem használható, csak nettre. Abból is érdemes a chromebookot választani és nem az opensource-al foglalkozni. :(

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#36) Doosa


Doosa
(aktív tag)

Most akkor, nincs egy normális kompatibilitási lista, csak az a soványka? Csak mert akad itthon egy régi HP notebook és szívesen kipróbálnám rajta, vagy esélytelen a támogatás?

(#37) spammer válasza Doosa (#36) üzenetére


spammer
(veterán)

Hát ja, ez a lista elég gyér.

De lekaphatod innen a Chromium OS-t, aztán tehetsz vele egy próbát, igazából az idődön kívül nem vesztesz vele semmit :)

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#38) ViZion válasza Doosa (#36) üzenetére


ViZion
(félisten)

Rövidke, mert ezt elvileg azzal a pár HW variációval adják, mint az epölt. De ha frankó, akkor a közösség majd hackel rá mindent, csak időt kell adni kicsit. :K

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#39) Doosa válasza spammer (#37) üzenetére


Doosa
(aktív tag)

Igen, most jöttem rá, rövid ideig nem tudtam, hogy van USB-ről futtatható verzió. De most tesztelem, aztán beszámolok.

(#40) Doosa


Doosa
(aktív tag)

Hát, lehet én rontok el valamit, de nekem nem az igazi. Leszedtem az április 20-ai verziót. Először futtattam USB-ről, aztán kipróbáltam VMWare-be kb ugyan az. Meglepően gyorsan elindul abba nincs hiba, de utána mintha valami hiányozna pl nincs háttér, de ez a legkevesebb mivel NINCS Flash! Érdekes hogy 1000-ből egy youtube videót lejátszik gyönyörűen, de ezeken kívül hibát ír ki, hogy töltsem le a flash playert az adobe honlapjáról, az adobe meg közli velem hogy a rendszer integráltan tartalmazza a flasht ezért nem kell letölteni.

Mikor USB-ről futtattam akkor nem működött a touchpad (mikor hozzáértem felugrott a kurzor a bal felső sarokba, kattintani lehetett), és a wifi sem volt jó. Ez volt az Acer 5755G-s laptopom, holnap kipróbálom a jó öreg HP-t az mit szól hozzá. Lehet ki kéne próbálni úgy hogy HDD-n van hátha 1-2 dolog megjavulna.

Mert amúgy, ha a flash működne akkor egy tökéletes kis rendszer lenne a nagymamámnak :C

(#41) McSzaby válasza Doosa (#40) üzenetére


McSzaby
(őstag)

Igen, ez a probléma. Rendes flash sincsen rá, mert elakadt a supportja ennek a verziónak... Azért ilyen sovány, mert le lett butítva, amint kiadnál egy parancsot elvileg lehúzna mindent egy tárolóból csak support hiányábanm egszűnt a tároló így b@szhatjuk... Én is használnám, de nem lehet..

Hardver kompatibilitás... hát igen, SSE2 -s proci kell hozzá, ami intel, azon túl meg ima... :F

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#42) Madn!ght


Madn!ght
(őstag)

Sziasztok!

Hozzám került egy Acer netbook, amin alapból Chrome OS van. Ha bekapcsolom/felnyitom rögtön bejön az op rendszer (nincs a klasszikus bootolás).

Win 7-et szeretnék a gépre rakni, hogyan tudom eltávolítani az alap OS-t? Ha eltávolítom, tudok-e majd mondjuk pendrive-ról bootolni? (az tudom, hogy hogy kell pendrivera boot képes OS-t tenni) Azaz elő tudom-e majd csalni a bootolás folyamatát.

Köszi a segítséget előre is!

üdv: mad

[ Szerkesztve ]

(#43) McSzaby válasza Madn!ght (#42) üzenetére


McSzaby
(őstag)

Szia,

Gondolom a C7-s Chromebook került a kezedbe.

Bad News: Gyenge ahhoz, hogy egészségesen futtass rajta windows 7-t. Nincs tapasztalata az embereknek MO.-n ezzel kapcsolatban, mert nem kapható itthon. BIOS módosítással bootra lehet elvileg bírni a dolgot. Külföldi oldalakon láttam ilyet, de inkább add el és vegyél helyette egy olyan dolgot, ami neked megfelel. Ez Chromebook, Mac-re se teszünk szívesen élesbe windows-t.. Sok a buherálni való.

Good News: Ha az ACPI-t sikerül megoldanod, akkor akár külső vinyóról vagy kicserélt merevlemezről még összejöhet az élet...

Leírás

Ha Cr48-ad van, akkor itt a BIOS flash leírás

NEM ajánlom neked..

[ Szerkesztve ]

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#44) Madn!ght válasza McSzaby (#43) üzenetére


Madn!ght
(őstag)

Nagyon szépen köszönöm a kielégítő választ. :R :R :R
Sejtettem, hogy nem igazán kivitelezhető az op rendszer csere.

Nem a sajátom a gép, egyik ismerősöm vette az USA-ból. Megkért, hogy ha lehet, akkor tegyek már neki rá w7-et, mert neki főleg az otthoni gépének a távoli használatára kellene.

Akkor már csak egy kérdés: Teamviewerből (illetve valamennyi progiból) melyik verzióval (linux v. android) kell próbálkozni?

Ez lenne a gép: [link]

[ Szerkesztve ]

(#45) McSzaby válasza Madn!ght (#44) üzenetére


McSzaby
(őstag)

Chrome Webáruházában tudsz keresgélni appokat a géphez. Ezekről tudsz igazából csak letölteni. Egyébként távoli asztal és ssh működik rajta, azt tudom.

Itt próbálkozz a Win. Remote Desktoppal

Igen, mondjuk így egy amolyan "VDI"/vékony kliens megoldáshoz kicsit hasonlóan azt megtudjátok csinálni, hogy egy gazdagépre be remote desktoppoltok és onnan használtok windows-t. Ez nem tudom mennyire jó, mennyire alkalmazható megoldás. Én mondjuk Linux alatt sokszor alkalmaztam ilyen megoldást az otthoni környezetben. Élhető megoldás, ha nem játszani akarsz...

[ Szerkesztve ]

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#46) Madn!ght válasza McSzaby (#45) üzenetére


Madn!ght
(őstag)

Nem játékra, munkára kell. ;)

Köszi a helpet! :R

(#47) ViZion válasza Madn!ght (#46) üzenetére


ViZion
(félisten)

Mondjuk a munka elég tág fogalom, de azért ez hmm... elég szerény vas, nem?

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#48) Madn!ght válasza ViZion (#47) üzenetére


Madn!ght
(őstag)

Egy adatbázis kezelő/okmánykitöltő progihoz elegendő. :)

(#49) ViZion válasza Madn!ght (#48) üzenetére


ViZion
(félisten)

Akkor jó. Nálunk az Access-től néha az i5 is hasal, mondjuk háló is hurka sztem, de adatbázis is brutális méretű. Majd logoutra egy rövidet írhatnál a gépről, tapasztalatok, stb. itt is linkelhetnéd, köszönjük. :R

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#50) Madn!ght válasza ViZion (#49) üzenetére


Madn!ght
(őstag)

Holnapig kaptam meg a tulajdonosától a gépet op rendszer cserével megbízva. Sajnos nem igazán lesz lehetőségem nagyon kiismerni a vasat. így első benyomásra egyáltalán nem mondanám barátságtalannak a Chrome OS által kínált alapfunkciókat. Az volt az első gondolatom, hogy olyan mint egy notebook ruhába öltöztetett tablet. :) meglepő volt számomra, hogy gmail-es fiók beírása nélkül még az asztalra sem engedett. :)

Az ismerős asztali gépe sem egy erőmű (ha jól tévedek egy c2d procis 2 GB RAM-mal szerelt dell gép), azon szuperül működik a számlázó és az adatbázisból turkáló okmánykitöltő.

A noti csak arra kellene neki, hogy a mellékállása ellátása közben tudjon az otthoni gépre távolról csatlakozni, és alkalom esetén kitölteni 1-2 okmányt.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.