- SSD kibeszélő
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- RAM topik
- TCL LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
- Házimozi belépő szinten
- OLED monitor topic
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
Új hozzászólás Aktív témák
-
gy.laci
tag
válasz
CriticalHit #54 üzenetére
Szerintem erre gondolt: 4060/7600XT vs 7800XT
[link] -
válasz
CriticalHit #51 üzenetére
Ha a 7600XT csak 15-20% lassabb, mint a 7800XT...
Ugyanazt álmodtuk. -
Dilikutya
félisten
válasz
CriticalHit #51 üzenetére
Öööö... a 7600XT nem 15-20%-al lassabb a 7800XT-nél. Az eredeti RX7600 GPU csak 8 helyett 16GB VRAM-al. Az eredeti a RTX4060 sebességét hozza hellyel-közzel. A 7800XT játéktól és felbontástól függően inkább 70%-al gyorsabb, de van ahol a duplája.
-
CriticalHit
addikt
válasz
Dilikutya #50 üzenetére
Ha a 7600XT csak 15-20% lassabb, mint a 7800XT, akkor már hozza a jóval drágább és csak 12GB -os 4070 sebességét (Cyberpunk kivételével). Az Nvidia jól tenné, ha végre jelentős árcsökkentésekbe kezdene. Sajnos azonban, amíg a 4090-t és a 4080-t viszik, mint a cukrot az egekbe hajtott árakon is erre nem sok esélyt látok.
-
Dilikutya
félisten
válasz
CriticalHit #49 üzenetére
Az RX7600 akármekkora VRAM-al sem lesz szög egy RTX4070 koporsójában. De 200USD-ért utóbbit azonnal venném 12GB-al is.
-
CriticalHit
addikt
Már a 7800XT de az új jövevény főleg az utolsó szög a a 12 GB -os 4070 koporsójában, hacsak nem esik az ára 200USD alá. Meg is érdemli az Nvidia.
-
Micsurin
nagyúr
Papíron ja a gyakorlatban meg nézz meg jó néhány összemérést. 5-10%-on belül leszel azonos kártya esetén, csak ahol a 12 elfogy ott a 16 még tudna nyújtózni. Már pedig a 7700-at nem nehéz kihúzni a 12-jéből pár címben már most sem.
3060Ti pont remek példa a GDDR6 vs GDDR6X-re...
De egyébként mintha a 77 is csak GDDR6 lenne.
-
paprobert
őstag
válasz
Low Noise #38 üzenetére
Ha nem azonos az architektúrákat hasonlítasz, akkor csak átver a teraflops érték. Itt láthatod, hogy mennyire nem egy szint.
https://www.techpowerup.com/review/asrock-radeon-rx-7900-xt-phantom-gaming-white/31.html
-
Low Noise
senior tag
Hat teraflops szerint nézem akkor ez egy 3070 TI 16GB al, az nem olyan rossz, van az az ár, ha valakinek az a szint megfelel.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Mert a gyártók nagyon kis mennyiségben gyártják. Annyira kicsiben, hogy az NVIDIA le is vette a hivatalos listáról. A CES-en nem is jelezték a termékskála részeként. Nyilván, ha tetszene nekik a termék, akkor nagy mennyiségben készülne, hiszen csak másik memóriát kell venni hozzá.
Nem a vásárlók döntik el, hogy miből mennyi készül. A 7600 XT esetében szándékosan nincs 8 GB-os verzió. Mivel ilyet az AMD nem specifikál, így a gyártók nem dönthetnek a kiadása mellett, tehát kötelező 16 GB-ot rakni a NYÁK-ra. A 4060 TI esetében két verzió van. Egy 8 és egy 16 GB-os, és mivel mindkettő specifikált, így a gyártók szabadon eldönthetik, hogy milyen arányban gyártják őket. Tehát az AMD megoldásánál nincs választásuk, muszáj 16 GB-tal gyártani az AMD által igényelt minimum mennyiséget, akármennyire nem tetszik neki, míg a 4060 Ti esetében gyárthatnak sokat 8 GB-tal és keveset 16 GB-tal, mivel a minimum mennyiség az NV-nek egyben számít, tehát azt is elfogadják, ha csak 8 GB-os modell készült az adott időszakra. Nem véletlenül nem csinált az AMD ebből 8 GB-os verziót. Látták, hogy nem tetszik a 4060 Ti 16 GB a gyártóknak.
#31 Dilikutya : Nem, túl sok munka lett volna. Azt oldották meg, hogy ne fagyjon le a játék, ha elfogy a VRAM, de ezen túlmenően nem nyúltak a problémához, vagyis be fog akadni, ahogy neked is megtörtént.
#33 tibaimp : De azon túl drága a GDDR6X. A GDDR6 memóriák sokkal-sokkal olcsóbbak.
#35 Mans20 : Az NVIDIA megszabja az árat, nem igazodik. Ha nem tetszik, akkor vehetsz Radeont. Így vannak most vele.
-
Ezt honnan veszed hogy nincsenek oda érte a gyártók? Jelenleg Alzan 10 féle 16 gigás verziót kapni és 17 féle 8 Gigást.7600 ból 4 féle van abból 2 AMD kizárólagos gyártó... Én a helyükben pont a 329 dolláros 16 Gigás 7600XT ért nem lennék oda.
Szerinted egy 15-20% -kal (RT ben több) lassabb kártyáért oda lesznek 329 dolláért egy ugyan olyan ár/értékű 4060 Ti ért nem lesznek oda és a tartalomgyártóknak egy gyorsabb 4060 Ti nem értelmes de a 7600XT 16 Gigás értelmes?
Szerintem a 4060 ti 16 GB alapárazása ( és a 7600XT is) eleve úgy van megszabva hogy a nagyobb kártyák felé terelje a népet, nem a Vram miatt. -
A 4060 Ti-re raktak 16 GB-ot, mert árban nem sok a különbség, de a gyártóknak nem tetszik, főleg amiatt, hogy olcsón kínál 16 GB-ot, és elviszik a vásárlókat a nagyobb VGA-któl. Itt igazából az NV-nek azt kellett volna tennie, hogy csak 16 GB-tal hozza ki a 4060 Ti-t, mert akkor a gyártók nem dönthetnék el a memória mennyiségét, de mivel kihozták 8 GB-tal is, így a kevesebb memóriás dizájnt favorizálják.
Ezt nevezem... és csodálkoznak hogy virágzik a second hand piac.
#35 Mans20
Akinek számít a fogyasztás, az továbbra is 4060-at vesz inkább... szerintem. -
Duck663
őstag
Frissült az AFMF meghajtó: [23.40.01.10] a GPU-k támogatottsága is bővült.
-
Dilikutya
félisten
Már egy éve befejeztem a Far Cry 6-ot, még mindig rossz a Vram kezelése?
Mondjuk én csak 4GB-os kártyával játszottam, bírta is, de némi játék után beszakadt az fps 20 alá hirtelen, és csak az újraindítás segített. Amúgy teljesen jól be lehetett lőni a grafikát 1080-ra, hogy szép is legyen, 50-60fps körül fusson. Textúrabeállításokra már nem emlékszem, hogy voltak, volt-e egyáltalán bármi is. -
törölt tag
"Azért ez véleményes. 8K-s videoszerkesztéshez nagyon is jól jön a 16 GB VRAM."
Lesz is kb. 3 ember, aki kifejezetten 8k-s videoszerkesztéshez fog 16GB-os 7600XT-t venni. Erről is írtam a 20-as kommentben.
" Bizonyos generatív AI feladatokra is nagyon-nagyon hasznos."
Ez így van. Nem is azt írtam, hogy nem hasznos, Stable Diffusionre pl. a 16GB VRAM, hanem azt, hogy a kártya gyenge hozzá, amin a 16GB VRAM sem segít ebben az esetben.
A játékok meg megint más kérdés, arról nem is írtam, továbbra is a "munkára" kérdéskörre reagáltam. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
#25237004 #28 üzenetére
Azért ez véleményes. 8K-s videoszerkesztéshez nagyon is jól jön a 16 GB VRAM. Bizonyos generatív AI feladatokra is nagyon-nagyon hasznos. A 8 GB helyenként igen korlátozó lehet. Az más kérdés, ha valaki pont nem viszi el a korlátig a munkáját, de ez nem jelenti azt, hogy más nem szeretne többet. Ugyanez a játékoknál is. Némelyik cím már 1080p-ben is kifogy a 8 GB-ból, csak azt lehet kezelni a textúrarészletesség csökkentésével. És olyan címekről van szó, ahol a mai középkategória még bőven 60 fps-t tud. Például Forza Horizon 5 az extra 8 GB-tól megtáltosodik. Mondjuk jó a memóriamenedzsment, tehát a szimplán 8 GB-nyi VRAM csak 20-30 fps mínuszt jelent, de tény, hogy ez egy létező különbség. És nem csak erre a játékra jellemző, vannak sajnos olyan címek is, ahol konkrétan akad a memória-menedzsment, ha 8 GB VRAM-od van, mert nem tudja betölteni a max. textúraminőséget. Például Far Cry 6, ami egész rosszul kezeli ezt a szituációt. [link]
-
törölt tag
Ezt így értem és a te speciális eseted is oké, viszont az alap kijelentés az volt, hogy jó a 16GB VRAM miatt munkára, videoszerkesztésre. Én erre reagáltam, hogy
1. Videoszerkesztésre nem kell a 16GB VRAM, általánosan ilyen fajta munkára nem jobb semmivel, mint a 8GB-os változat;
2. ha AI mókára keres az ember kártyát, akkor megint csak nem ezt fogja választani 16GB VRAM-mal sem. Stable Diffusionre pl. harmatgyenge.
Ahogy nézem Topazhoz is a 8GB VRAM az ajánlott egyébként és ott sem a VRAM maga a szűk keresztmetszet, valamint nincsenek extrém különbségek az AMD és Nvidia kártyák között, ami furcsa, hogy a drágább kártyák sem teljesítenek annyival jobban ilyen téren, sőt. (nincsenek olyan különbségek mint Stable Diffusionnél) -
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem, mert a 16 GB-os 4060 Ti-t lassan kivonják. Nem igazán vannak oda érte a gyártók, így az NV rábízza a partnereire, hogy életben akarják-e tartani. A 8 GB-os 4060 Ti biztosan megmarad.
#21 tibaimp : Az NV a nagyobb GeForce-okon GDDR6X-et használ, és az meg pokolian drága. A 4060 Ti-re raktak 16 GB-ot, mert árban nem sok a különbség, de a gyártóknak nem tetszik, főleg amiatt, hogy olcsón kínál 16 GB-ot, és elviszik a vásárlókat a nagyobb VGA-któl. Itt igazából az NV-nek azt kellett volna tennie, hogy csak 16 GB-tal hozza ki a 4060 Ti-t, mert akkor a gyártók nem dönthetnék el a memória mennyiségét, de mivel kihozták 8 GB-tal is, így a kevesebb memóriás dizájnt favorizálják.
-
hokuszpk
nagyúr
mert naluk tobbnyire gddr6X van s zsugakon, // nezd csak meg az uj kartyak parametereit // amit csak a Micron gyart ; ezert abbol nem olcsobb a nagyobb kapacitas.
az AMD csak sima gddr6 -ot hasznal, amit gyart a Hynix, Samu, Micron , és még nemjutott eszükbe lekartellezni. -
-
tibaimp
nagyúr
Ha a 4GB-os VRAM nem sokkal drágább, mint a 2GB-os, akkor a fos Nvidia miért nem tudja alkalmazni, és sóherkedik a VRAM-mal az összes VGA-ján?
-
-
GodGamer5
addikt
válasz
Dark KillerX #9 üzenetére
Nincs egálban a kettő, főleg ha az Rt-t is beleveszed a képbe. Úgy konkrétan esélye sincs a 7600-nak...
-
paprobert
őstag
GPU erőben kevesebbet tud, mint a konzolok, emiatt önmagában nézve diszkont áron kellene árulni.
Ez igazából egy RTX3060 12GB és ARC A770 16GB ellenfél lett, csak van egy kis gond, hogy 2024 van. 3 évvel megkésve jön a 3060 után, 14 hónappal az A770 után.Házon belül a 16GB-os 7600XT felára a 8GB-oshoz képest rendben lenne, a gond az, hogy az 7600 drágán fut, és ez sajnos "beépült" az új modellbe is.
Felmoddolt, textúrapakkozott régebbi játékok lesz ennek a kártyának az igazi terepe 1080p-ben, nem a modern AAA címek.
Leárazás után korrekt ajánlat lehet. $250 és alatta. -
Dilikutya
félisten
-
PuMbA
titán
Ahogy a cikkben van, ez inkább munkára való kártya. Például videóvágás van az AMD-s prezentációba, mint felhasználási eset. 7700XT meg játékra.
Chiller: Ha jól tudom, akkor azért van ez, mert notebookokba megy sok ilyen GPU és ott nincs elég hely x16-hoz. De ezt nem mondom biztosra.
-
Micsurin
nagyúr
7700XT meg persze 12GB...
-
PuMbA
titán
A VRAM mennyisége miatt minimálisat számít
Tesztek alapján a 8GB-os kártyáknál ad számottevő előnyt az x16, de a több memóriával rendelkező közép és felső kategóriás VGA-k esetén már nincs különbség. Ez érthető is, mert a 8GB-ba már több minden nem fér bele és folyamatosan cserélgetni kell az adatokat a rendszer memóriából a PCI-E buszon keresztül.
-
Bleccs
csendes tag
8 sávos PCI-e 4.0, lőjetek fejbe...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A méretes VRAM-nak nem mindig lesz haszna, de ahol igen, ott jelentős előnyt kínál.
- ZOTAC RTX 4090 Trinity - ZT-D40900D-10P + Alphacool Eisblock block + backplate - Garancia 2028.04
- Sapphire Pulse Radeon RX 5700 XT
- ASUS RTX 4060 DUAL EVO 8GB OC Edition MAGYAR GARANCIA 2027.12. Szinte ÚJ!
- ASUS RTX 4060Ti DUAL 8GB OC Edition MAGYAR GARANCIA 2026.10. BESZÁMÍTÁS!
- GIGABYTE Radeon HD 7850 OC 2GB GDDR5 256bit
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
- ÚJ- Hp Elitebook 840 G8 i5 11. gen 14" Magyar laptop / notebook- Win11
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest