Új hozzászólás Aktív témák
-
JulianSinulf
őstag
Akkor nagyon esélyes, hogy kuka az a lap.
Nézd át a memória csatlakozók foglalatát, minden láb jól álljon benne.
A proci foglalatot sem árt átnézni, ott is minden láb jól álljon benne.
Egy elemcsere sem árthat, tud érdekes dolgokat művelni, ha le van merülve.
Nagyjából ennyi, amit megtehetsz. Átnézed, hogy minden jól néz ki. A többihez már szakember kell. -
JulianSinulf
őstag
A RAM-ok biztos, hogy bele valóak (pl.: órajel)?
Ha a működő konfigba visszateszed, akkor is jók?
Működött a lap már korábban?A második BIOS azért van, hogy, ha valami történne a mindig használttal, akkor is el tudjon indulni a lap. Elvileg azt sosem írja át, nem frissíti, mindig csak az elsőt.
Így én inkább másra gondolnék első körben, mint a BIOS-ra.
Persze, ha olyan cucc kerül bele, ami megköveteli a BIOS frissítését, akkor nincs más megoldás, de ahhoz először olyan cucc kell amivel elindul.
Az, hogy ez pontosan mire terjed ki, a BIOS frissítéseknél tudod megnézni, hogy melyik verzió milyen javításokat, plusz funkciókat nyújt az alaphoz képest. -
JulianSinulf
őstag
Szia!
Esélyes, hogy nem kell ezzel foglalkoznod. Ha viszont biztos akarsz lenni a friss BIOS-ban és nem akarod esetlegesen szétszedni a gépet, mert nem indul a proci miatt (szerintem menni fog), akkor előre érdemes lefrissíteni.
Keresd így a témát: msi mag b550 tomahawk bios update without cpu
Nekem tavaly gond nélkül ment az 5950X a B550-es gigabyte lapban. De el kellett játszanom a proci nélküli bios frissítést egy rosszul sikerült frissítés miatt. Emiatt szétszedhettem a gépet. -
JulianSinulf
őstag
válasz
Sz_Imre #4228 üzenetére
Szia!
A hsz megírása után még foglalkoztam vele.
Minden kábelt lehúztam, még a wifi modult is kiszedtem a lapból. Levarázsoltam a régi bios-t is a HDD-ről, de nem ment.
Jó helyre dugtam, van felirat, meg azért a kézikönyvet is megnéztem.
A délutáni alvásból való ébredést követően épp nekem is a pendrive jutott eszembe. Lehet, hogy nem jó. Aztán te még meg is erősítetted ezt.
Egy Canyon 1 GB-os. Több, mint 10 éves. USB 2.0
Erről lementettem a régi bios-om egy linuxos gépre, az nem szemeteli rejtett könyvtárral a meghajtót. Majd megformáztam egy 8 GB-os Toshiba pendrive-ot. Ez is USB 2.0.
A procedúra azonnal elindult, ahogy megnyomtam a qflash gombot.
Ezen felbuzdulva rátettem a pendrive-ra az F13-as, legújabb bios-t.
Ezt is sikerült megcsinálnia és a fő dolgok beillesztése után el is indult a gép.
Mivel a procit még nem pasztáztam újra, csak az előzővel rányomtam a hűtőt, így rendszer nélkül, csak a bios-ban jártam, de az fut gond nélkül.
Mind a 4 memóriamodul megvan és az XMP is működik.
Tanulság: Win-ből többet nem frissítek.Köszi a segítséget!
-
JulianSinulf
őstag
Sziasztok!
Van egy Gigabyte B550 Vision D alaplapom, melyen BIOS-t akartam frissíteni.
Egy működő konfigról van szó, minden alkatrész jó.
Korábban csináltam Asrock alaplapon már frissítést, bios-ból. Most gondoltam kipróbálom a giga saját, win-es programját. Meg kell tapasztalni mindent.
Először kiolvasta a bios-t (amit korábban azért lementettem ezzel a programmal), majd felülírta egyszer, majd valamiért elkezdte még egyszer írni. Viszont ez már nem ment végig, lekapcsolt a gép. (Áramingadozás elkerülése miatt szünetmentesre volt kötve, de az meg sem nyikkant.)
Miután visszakapcsoltam a lap elkezdte az öntesztet, majd a 22-esnél megállt. Ilyen nincs a kódlistában. Emellett a DRAM LED is világított.
Neten utánaolvasva egy visszafrissítés segített a bajbajutottakon hasonló hibánál. Van rajta Qflash gomb, de sajnos csak egy bios-os.
Azért próbálkoztam a ramok kivételével is. Ha egy volt benne, akkor is 22. Ha nem volt benne, akkor 0b. Ilyen kód sincs a listában.
Összerakott gépnél nem ment a Qflash, így kiszedtem mindent. Jelenleg csak a front panel kábelei vannak az alaplapra dugva, meg a 24 és 8 tűs tápcsatlakozó.
Pendrive a helyén, bár a foglalat nem fehér. Fat32, csak a gigabyte.bin fájl van rajta. F12, F13G és F13-mal is próbáltam. F10-es nem letölthető, pedig eredetileg az volt rajta.
Bekapcsolom a tápot, majd a Qflash gombot kb. 5 másodpercig nyomva a pendrive áramot kap. De a Qflash LED fel sem villan. És a pendrive LED-je sem villog, ellenben melegszik.
A táp ventilátora sem indul el, mint egyes videókban.
Vártam pár percet, de semmi. Próbáltam hosszabban nyomni a gombot, de semmi.
A korábbi bios-t azért nem próbáltam még feltenni, mert belső vinyóra mentettem (nem is értem, jól benéztem). De majd valahogy levarázsolom róla.A kérdésem, hogy van esélyem életre kelteni a lapot vagy intézhetem garanciában?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- One mobilszolgáltatások
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- ASUS routerek
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Gaming notebook topik
- Apple MacBook
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Gyúrósok ide!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Thinkpad T480s 24GB RAM 1TB SSD (erős, könnyű, vékony gép) Windows 11
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN S2 TG EVGA 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest