Új hozzászólás Aktív témák
-
hapakj
őstag
hanem roadmap/vizio is.....
- ezek mik?egy motort nem akkor kezdesz fejleszteni, amikor megjelenik egy 4090, oda sok sok éven át vezet az ut, hogy a motorod azt használja/kihasználja...
- lényegében az UE5 fejlesztése is az UE4 radikális változtatásaival jött létre nem nulláról. Valamit szarul csinálsz, ha nem marad közben skálázható, s rengeteg minden függ persze a bele tett kontentől is. Szóval jah, olyan nincs, hogy ne tudnák a fejlesztők belőni, hogy a legerősebb kártyákon ne menjen jól, max nem kapnak rá időt.az UE5 újításai az állejtésre készültek hogy láss előrelépést....
- nopeeközben az RT képesség gyakorlatilag 6 éve "használhatatlan"
- már sokkal több helyen használnak RT-t mint amire az emberek gondolnának. Közel sem csillivilli effektre van csak, sok esetben a megvilágítás vagy árnyékok számítására olcsóbb mint a hagyományos megoldások. Mi is meglepődtünk, hogy mobil hw-en olcsóbban generált szebb árnyékokat, mint a hagyományos Shadow map megoldás. -
Komplikato
veterán
Hát ezért volt érdekes az az Unreal Engine bemutató ahol a SAJÁT real-time path tracinget mutatták be, aminél NEM számít a fényforrások száma és nem olyan atom lassú, mint az eddigi RayTracing és vagy PathTracing amit láthattunk. A dolog szépséghibája, hogy talán 5.6-5.7-ben jön ki, azaz rá két évig semmit nem fogunk belőle látni. Hacsak bele nem teszik a Fortnite-ba, hiszen az mindig fel van húzva aktuális legújabb stabil verzióra. Szóval fent leírt funkció csak és kizárólag hardveres RT-vel bíró kártyákon megy, de olyan látványbeli ugrással amivel anno az RTX kártyákat magasztalták. Utána ebből az lett, hogy volt egy egy tócsa a pályán amiben RT tükröződés volt, kapásból fele FPS-el és csá.
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
arty
veterán
a 20xx vidiákkal nem csak RT képesség jött, hanem roadmap/vizio is.....
egy motort nem akkor kezdesz fejleszteni, amikor megjelenik egy 4090, oda sok sok éven át vezet az ut, hogy a motorod azt használja/kihasználja...
az UE5 újításai az állejtésre készültek hogy láss előrelépést....
eközben az RT képesség gyakorlatilag 6 éve "használhatatlan" (indokolatlan gépigényért itt ott persze használhatsz pár effektet, ha tolsz mellé felskálázást és frémgenerálást is)és mondhatod, h az UE5 ellenállhatott volna a trendnek, de senki sem a saját ellensége....
viszont mindenki a "felhasználó" "ellensége"---
#47 hapakj
a "szarabb látvánnyal jobban fut" az optimalizáció?
szerintem nehezen összevethető az id7 egy ue5el vagy a cyber2077 pathtracingjével....abban veled vagyok, hogy szerintem az id7 út a jobb út*, de azért szívesen játszanék Matrix demo kinézetű játékokkal is
*6700xt és konzolgémerként talán érthető, miért
[ Szerkesztve ]
"ugyanitt hazájából elüldözött nigériai herceg aranybányájának tulajdonjogát megtestesítő NFT jegyezhető."
-
hapakj
őstag
Szerintem végletekig hw-e optimalizált motor ma inkább az idTech 7. Őszintén kiváncsi vagyok, hogy a Doom: The Dark Ages vagy az Indiana Jones: The Great Circle hogyan muzsikálna a 1080Ti-omon
Hmmm, úgy látom utóbbinak már egy 1080 Ti szint a minimum, ha RT meg kötelező akkor buktam [link]
-
hapakj
őstag
nem. Ha letérdel egy csúcskártya az alkalmazásom alatt, akkor biztos vagyok benne, hogy én vagyok a hibás, mint fejlesztő, nem pedig a gyártó. Mi a fenének akarnék ki adni olyan alkalmazást, aminek futtatására még a csúcs hw se elég?
Hát ha megfektet egy csúcskártyát, akkor nem jól optimalizált
BTW az UE5 nagy újításai pont nem arra készültek, mert annyira jól optimalizáltak, hanem inkább nagyban leegyszerűsítik a kontent pipeline-t tehát a játékfejlesztőket segítik. Sem a Nanite sem a Lumen nem annyira erőforrás barát, de nagyon megkönnyíti, hogy high quality modelleket csak bedobjon a fejlesztő az engine-be és a megvilágítással sem kell vacakolnia.
Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne ezek használatát mellőzni, és konzervatívabb megoldásokkal és több munkával, minőségben alig rosszabb, de sokkal hw barátabb játékot készíteni
[ Szerkesztve ]
-
arty
veterán
amd-t nem vennél, de az intelt várod
jó az aláírásod, hasznos annak, aki téged olvas---
#38 hapakj
nem az nvidia tolta, hogy RT a minden?
aztán amikor RTGI kerül egy mai játékba, akkor meg letérdel a millás csucskártya?????
mégis, ugyan kinek a hibája, ha nem az nvidiáé a kialakult helyzet?????
(a fortnájt rohadt jól optimalizált, a motort fejlesztő maga készíti a játékot... ennél optimalizáltabb kb semmi se lesz... lévén az UE5 az élmotor ma)[ Szerkesztve ]
"ugyanitt hazájából elüldözött nigériai herceg aranybányájának tulajdonjogát megtestesítő NFT jegyezhető."
-
ddaydome
senior tag
Elképzelésem sincs, hogy neked milyen amd driver hibàd volt, mert nekem még az Ati idejében volt, akkor is csak kb. 2x-r. Hasznàltam az elmúlt években geforceokat is meg Amd-t is, soha, egyiknek sem volt driver gondja.
Most rx7600 van, mert borzasztóan jó vételt tudtam létrehozni. Teljesen egyértelmű, hogy a Geforce erősebb ray tracing vonalon, de az ajànlat most az AMD mellett szólt.
Ennyit szàmít az àr.
Az 5600g-m meg úgy ad képet Apu-val, hogy 1366x768-ban low-medium beàllítások mellett teljesen jàtszható a jàték.
Szóval bullshit, amit itt leírsz."Ha meg kell b...ódni, akkor meg kell b...ódni......."
-
hapakj
őstag
válasz SindaNarmo #41 üzenetére
Hát igen, ilyen metrikával biztos nem 4k-s, de szerintem ilyen elvárásokkal még a 4090-et is meg lehet fektetni. Elég egy szarul optimalizált játék, mint akkor úgy tűnik a Fortnite vagy mi
Attól is függ milyen játékokkal játszol, a sok Hz szerintem főleg a teljes kamera elmozdulások esetén fontos, főleg pörgős FPS-ek mint a Doom Eternal. Ezen kívül a VRR szerintem sokkal fontosabb, mert a 40-60 FPS-es tartomány is nagyon jó folyamosnak néz ki.
Egyébként VR headseteknél ugye nagyon fontos a képfrissítés, viszont a teljesítmény nagyon korlátozott. Ezért egy olyan trükköt használnak, hogy a 3D világot térben aszinkron leprojektálják a headset mozgása alapján, ezért fejmozgáshoz képest úgy tűnik mintha frissülne a világ, de igazából annak tartalma nem. Ez már bőven elég, hogy az ember ne legyen rosszul [link]
[ Szerkesztve ]
-
SindaNarmo
tag
Alapvetően egyet értek veled. Viszont az fps / csak a legjobb minőség / 120Hz + os vér pistikéknek biztos nem lesz jó. mert hát na. És ezek miatt biztos nem lehet rá mondani.
Persze a 4090-nél is lehetne fejtegetni hogy milyen esetekben bírja el a 4k-t normálisan.pl. én most vettem életemben először olyan monitor ami tud 60hz-nél többet (fullHD, nekem elég az orrom előtt egy 24es monitor is). Hát hogy is mondjam, nem lett heuréka érzésem. Pedig mindenki azt mondja hogy 120Hz alatt élni sem lehet. szóval minden preferencia kérdése.
[ Szerkesztve ]
-
hapakj
őstag
válasz SindaNarmo #39 üzenetére
Persze hogy alkalmas 4k-ra
De ettől függetlenül tudom hogy nem 4k-ra van.
- tévedszEz nagyon játék és igény függő.
- Ha így van akkor nem egzakt fogalom, hogy egy kártya alkalmas 4k-ra, így teljesen értelmetlen hangsúlyozni is. Képes kiadni 4k jelet? Meg van a teljesítménye, hogy modern játékokat is futtasson 4k-ban elfogadható sebességgel => alkalmas 4k-ra. -
hapakj
őstag
Nem szoktam esport hülyeségekkel játszani. Az meg hogy a Fortnite nem megy a 4090-esen natívan 4k-ban, az marhára nem a 4090-es hibája
Ennek ellenére hülyeség volt, akik azt állították nem alkalmas 4k-ra, mert simán az.
Fallout 4, GTA V, Doom Eternal, Wolfeinsten New Colossus simán ment vele 4K-ban maxon. (Fallout 4 high res texture packkal, GTA V is ugye kapott grafikai updateket).
Red Dead Redemption 2, Detroit Become Human, Mortal Kombat 1 (2023) simán megy 1440p-ben akár 80FPS-sel is High Ultra közti grafikán upscaling nélkül.
-
SindaNarmo
tag
válasz HUN_Sector #36 üzenetére
ja ja, bár végül nem próbáltam ki azt a feature-t (bár a terv az volt).
Mert amikor kapott dgpu-t az már R7 250 volt és azzal már nem tudott. -
HUN_Sector
őstag
válasz SindaNarmo #35 üzenetére
Én A8-6500-zal, bár a Fallout 4 anno kicsit sok volt már neki. Azok az igpu-k viszont adott típusú belépő amd kártyákkal tudtak szinkronban működni
-
SindaNarmo
tag
válasz HUN_Sector #34 üzenetére
Szerintem ő a nem G-s processzorokra gondolt. Csak itt nagyon eltérő az Intel és az AMD stratégiája.
Lehet hogy rosszul rémlik de szerintem pl az AMD-nek hamarabb volt olyan processzora amiben volt igpu, és a maguk korában azok sem voltak vészesek. Részemről vagy 5-6 évig A10-5800k-val játszottam.
-
GEIL
addikt
Amit emlitesz, attól függ milyen játéknál nyomod "4k"-ban......
Pont este néztem egy videót, hogy RTX4090-es kártyával "4K-ban" és full grafikán játszik a srác Fortnite-ot....videó elején ügyesen 3 mp alatt letekeri a settings-et, de megállítva videót láttam hogy DLSS quality-ben tolja...ami ennél a játéknál " a 3D graphics csúszkát" leveszi 66%-ra....és így megy neki 34-100 fps között....
Irtam neki, hogy DLSS-t kapcsolja ki és nézzük meg natívban...100% 3D renderrel..... ...persze hogy játszhatatlan....ezért nem is úgy állította be....ez oké, de akkor ne adja elő hogy FULL grafika
úghyogy a GTX 1080ti kártyád Counter Strike-ban vagy world of warcraftban elhiszem hogy teker jól még 4k-ban is, de azért a mai (pl unreal engine5-ös) AAA címeknél még az RTX3080 is CSAK 1080p-s kártya ha natívban nézzük és nem DLSS-sel.....sőt már 1440p-nél is butitgatni kell itt-ott...a 4k-t már nem is emlitem.
[ Szerkesztve ]
------------------------- i7 13700K - 64Gb DDR5 - RTX4070 ---------- i5 9600k - 32Gb DDR4 - RTX3060 ------------------------- ------------------------- PS5 --------------- ------------- Samsung A53 5G ------------ ------------ Xbox Series X ----------------------------
-
martonx
veterán
Sajnos a közelmúltbéli tapasztalataim alapján AMD kártyát már akkor se vennék, ha ingyen adnák. Ezért is várom nagyon az Intelt, hogy végre legyen még egy komolyan vehető alternatíva az Nvidia ellenében.
Azért az AMD és a jó driver így egy mondatban leírva, elég vicces volt, köszönöm!
Az intelt meg gagyi driverezzük, miközben ha nem is diszkrét gpu-kkal, de évtizedek óta ott van a GPU piacon, sőt mára meglepően korrektek a beépített GPU-ik, ellentétben az AMD-vel, ahol az asztali ryzenekbe rakott izék, éppen csak képet adnak (itt most kizárólag a latest gen CPU-ról beszélek).Én kérek elnézést!
-
hapakj
őstag
Én 7 éve 4k-ban tolom Mindig azon röhögtem, hogy mondják az emberek az 1080 Ti nem igazi 4k kártya, közben én meg azon játszottam, és 40-60 fps megvolt
Azóta váltottam 1440p 144Hz-re és még ott is kitart. Legalábbis nincs semmi cím, ami érdekelne és annyira megizzasztaná, hogy high alá kéne venni a beállításokat.
S nem veszélyeztett semmi "amatőr" upscaling megoldás sem, mert ez a kártya nem tudja
[ Szerkesztve ]
-
Sinesol
veterán
válasz Komplikato #17 üzenetére
Az 1080p az manapsag már tényleg nagyon low end. kb. olyan, mint 5-6 eve a 720p volt, szoval nem mondanak hulyeseget. Manapsag az 1440 p a mainstream/sweetspot, aki pedig megengedheti, az mar evek ota 4k-ban tolja.
Kivancsian varom az ujdonsagokat, az előd is elég biztato volt első generaciohoz merten, plusz driveres szinten is oriasit leptek előre az elmult evekben, az ujabb tesztekben kifejezetten jol teljesitenek az ARC vga-k.
[ Szerkesztve ]
-
GEIL
addikt
jól látod.....a DLSS meg a az esetlegesen okosan beállított Raytracing és a jó driverezés azért egyben nem rossz ajánlat
------------------------- i7 13700K - 64Gb DDR5 - RTX4070 ---------- i5 9600k - 32Gb DDR4 - RTX3060 ------------------------- ------------------------- PS5 --------------- ------------- Samsung A53 5G ------------ ------------ Xbox Series X ----------------------------
-
DaVE-1
senior tag
7600 az a 4060 alatt van pár %-al ez meg ráfejel a 4060ra is kb 10-et..
Ezek a %-ok rettentő közel vannak egymáshoz.De az ember (már aki olyan) el tudja dönteni neki melyik kell és miért
Szerintem a DLSS miatt a trioból az új emberkék a 4060-at vennék legtöbben. De ez csak az én meglátásom.[ Szerkesztve ]
-
GEIL
addikt
Nem volna rossz
Bár ugye nVidia sajnos felvásárolta a 3Dfx-et, így egy jó pár akkor még elméletben létező ötletet és már meglévő működő technikát is átvettek és továbbvittek....pl a "2 videokártya összekapcsolása" (SLI / Crossfire), amit először 2 db 3Dfx Voodoo2 (PCI) esetén láthattunk működni...stb stb.
[ Szerkesztve ]
-
GEIL
addikt
Mindentől függetlenül örülök, hogy van Intel videokártya is a piacon.....még középsulis végzős (2000) voltam amikor nagyon éltük azt a korszakot ilyen téren.
volt miből válogatni....nVidia (TNT, TNT2, Geforce, Quadro), Ati (Rage, Radeon..stb), Matrox, S3, 3Dfx (Voodoo-k)....stb....mindenki a pénztárcája és/vagy igényei alapján tudott válogatni.[ Szerkesztve ]
-
ddaydome
senior tag
Kb. 120e lesz mindennel együtt. Azonban akkor is jobb vétel egy AMD Rx7600, mivel fényévekkel jobb lesz az ellátottsága és szerintem nem is lesz annál gyorsabb ( lehet, hogy pont a gagyi intel drver miatt) és kb. ugyanannyi vagy olcsóbb.
Nekem RX7600 van és teljesen elkaristolok vele full HD-ban úgy, hogy minden maxon van.[ Szerkesztve ]
"Ha meg kell b...ódni, akkor meg kell b...ódni......."
-
martonx
veterán
2 ventis 4060-am van. Azt a 115W hőtermelést röhögve hűti hangtalanul a két venti.
Az 580 190W-jával azért már dolgoznia kell a hűtésnek. Szóval ha tényleg 130-150K-s ársávba érkeznek, akkor az bukó lesz, épeszű ember nem fog ilyen kártyát venni. Szerintem.Én kérek elnézést!
-
DaVE-1
senior tag
válasz HUN_Sector #21 üzenetére
Amíg ilyen 780M-es kézi konzolok a fénykorukat élik addig bőven évekig lehet építeni ilyen 4060 féle kártyákra...Ahol a pénz számít ott ugyse cserélgetnek 2 évente vga-t ha már valami szarul fut akkor megy lejebb a felbontás/settings mintsem egy új vga-t vegyenek.
-
-
IBMAN42
csendes tag
Igen, a játékosok 53% 1080p-en játszik, de fontos meghúzni a határokat…
Cpu oldalról (9800x3d érkezésekor), 1080p tesztek mentek “mert ott jön ki a különbség” … 4090 sem képes annyi kraftra amivel releváns módon lehetne marketingelni, hogy bárki felváltson mondjuk egy 7800x3d-ről.
Szóval érezhetjük, hogy ezek a minimumok inkább a számháború kellékei, szépen megvárjuk a teszteket aki full hd játszik azt nézi, aki 1440p azt… a minimumokat bízzák csak ide…
Asrock Z690 PG Riptide , Intel Core i5-13600KF, ID-Cooling SE-214-XT, Intel Arc B580 LE , G.Skill Ripjaws V 2x16 GB DDR4 3200 , AORUS NVMe Gen4 SSD 500GB , FSP Hydro GSM Lite PRO 650W
-
DaVE-1
senior tag
Én meg azon szakadok hogy felbontásról beszélnek miközben egyértelmű hogy értelmes sebességek itt is csak a xess+frame gennel lesznek amik ugye felskáláznak kisebb felbontásból azaz csalnak és nem natív lesz már..
Ó azok a régi szép idők amikor csak a konzolokat fikáztuk hogy olyan hogy natív felbontás nem létezik, nos ezt elhozták pc-re is.
Azért egyszer megnéznék egy céget vagy akár csak egy kis teamet aki úgy isten igazából senki által nem direkt lefizetve valóban optimalizál hogy milyen sebességek jönnének elhagyva ezeket a trágya felskálázó dolgokat. -
hapakj
őstag
Indokolatlant írtam, mint pl ezek a csoda kínai kártyák, amik hoznak egy Geforce 1030-1050 teljesítményt 8x-os fogyasztás mellett. Akkor se kéne ha azoknak a fele árán lenne.
(Max érdekességképp, de aktívan biztos nem használnám)Az egy konkrétan rossz kártya, s nincs olyan ár, ami ezen segít.
[ Szerkesztve ]
-
Komplikato
veterán
Érdekes a marketing videó. Például szerintük az 1080p felejtős, az új minimum az az 1440p és innentől ebben mérnek sebességet, ebben hasonlítják az A750-et a B580-al. A másik érdekesség a saját felskálázó és framegen, aminél hangsúlyozzák a kisebb késleltetést, ami ugye DLSS3-nál meg FSR esetén szívás. Persze marketingben azt mondanak, amit akarnak, kíváncsi leszek a tesztekre.
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
ddaydome
senior tag
-
paprobert
őstag
Túl szorosan van odaárazva a 4 éves kártyákhoz... Szerintem ez DOA lesz ennyiért.
De a tesztek érdekesnek ígérkeznek.
[ Szerkesztve ]
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
martonx
veterán
Magyar árakra kíváncsi leszek, mert nem igazán érzem olcsóbbnak a 249 dollárt, mint az rtx 4060-at.
4060-at olyan 125K-tól kezdve lehet kapni. Ha az Intel ennek érezhetően alá tud menni, mondjuk 110K környékére, és teljesítményben 10%-kal gyorsabb is (plusz a memóriája is több), akkor egészen korrekt ajánlat lehet.Én kérek elnézést!
-
ledgeri
nagyúr
Majd a kiadás utáni vásárló szülőknek jobban oda kell figyelni, ha csak Bxyz számokra figyelnek vásárlásnál... mikor a "lurkó kért egy PC upgradet"...
(nem is értem, hogyan lehet 2 alaplap-chip és egy vga nagyszéria ennyira hasonló nevezéktanú... Mindegy megszoktuk....)// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
tibaimp
nagyúr
Én meg a 300-as szériára leszek kíváncsi! Kellene HTPC-be.
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
skyrush7
aktív tag
Nagyon bízom bennük, hogy jól sikerültek!
Tekintve hogy az AMD és NVIDIA középkategóriás ajánlatai számomra nem túl vonzó fejlesztési alternatívák (főleg a VRAM miatt, plusz az előző generációhoz képest marginális ugrás történt), jó lenne ha végre újra hozzá lehetne jutni valamihez, amely olyan ár/érték aránnyal bír mint a 1060 volt anno. VRAM miatt be lehet szólni, de hiába nem QHD vagy 4K-ban játszik az ember, idővel kevés lesz a memória a low settinghez is - 970-nel ezzel speciel befürödtem, lenne még ereje futtatni néhány játékot, de a VRAM miatt rengeteg a stutter. -
imi123
őstag
Ez elég kurta kis cikk.Na majd az RDNA 4 -nél lesz tíz oldalas fényezés.De már az is valami hogy írtatok róla.
Tévedni emberi dolog, de állati kellemetlen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Elektromos cigaretta 🔞
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Trollok komolyan
- Politika
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...