Új hozzászólás Aktív témák
-
nkmedve
őstag
Szerintem az Apple-nek főleg azzal volt gondja, hogy nem házon belül gyártották a procit. Emlékezzünk arra, hogy a telefonoknál/tableteknél is elég hamar átváltottak saját megoldásra, pedig ott nem volt x86 gondjuk. Azok után, hogy a mobil prociknál szereztek egy csomó tapasztalatot, valamint az asztali és mobil OS-eiknek sok közös pontjuk van, nagyon adta magát a helyzet hogy minden platformon saját megoldásra váltsanak.
A folyamaton talán valamennyit gyorsított az Intel procik bukdácsolása abban az időszakban, de végedetményben elkerülhetetlen lépés volt, és én teljesen biztos vagyok benne hogy meglépték volna akkor is ha az x86 minden technikai elvárásukat teljesíti. -
bjasq99
tag
válasz hibavissza #37 üzenetére
Na, most már kötelességét érzem, hogy hozzászoljak az x86 felesleges kritikájához. Az apple nem azért jobb mert nem x86 -ot használ, hanem mert jobb mikróarchitektúrát terveztek. Az ISA modern cpu magoknál nem számit fabatkát sem. Olvassátok és hallgassátok Jim Kellert. A variable length instrukció dekódolást nehéz volt megoldani, de mára ennek a komplexitása eltörpül azokhoz képest, hogy egy cpu-nak mennyi predikciót kell végeznie. Amig nem értettem hozzá, elöször azt hittem naivan, hogy csak a gigahertz számít, aztán pedig, hogy a szélesség és, hogy az x86 rossz. Fejben lehet tervezni a 16 széles archiutektúrát, de felmerül a kérdés, ha ilyen egyszerű lenne, akkor még miért nem csinálták meg? Szóval az ISA plusz overheadje eltörpül egyebek mellett. Ha érdekel, hogy mit végez manapság egy CPU azért, hogy nagy sebességgel hajtsa végre a kódot, akor szívesen részletezem illetve, küldhetek hasznos linkeket. Visszatérve az arm annyiból volt jobb, hogy sokszereplős volt, ami versenyt eredményez ami innovációhoz. Van pikantériája a sorsnak, mert szerintem, ha az AMD nem feneklik meg a fejlesztésekkel a 2010 -es években, akkor az Intel sem itt tartana.
-
bjasq99
tag
Az emagok kritikájával teljesen egyett értek, azt meg kellett volna tenniük, hogy minden mag egy utasitáskészletet támogat. Az e magoknak is kellett volna támogatni az avx512 -t nyilván kisebb implementációs költséggel 256 széles feldolgozókkal stb. Abban egyetértek, hogy hasamraűtés szerűen nem lehet ISA -t hozni, ahogy az AVX512 -vel tették millió változatával, de ezt orvosolja az avx10. A kaotikus verzióktól eltekintve az avx512 mindenképp létjogosult szerintem, hisz sokkal több utasitás ad a programozó kezébe. Azt nyilván nem gondoltad komolyan, de 4096 bites SIMD valószínűleg nem lesz mert egy cacheline csak 64 byte. A sebességelöny meg igen is jelentős az olyan alkalmazásokaban amelyek ki tudják használni az avx512-t, és igen a fogyasztás megúgrik, de a teljesítmény jobban(továbbra is az olyan kódok amik kihasználják). Az olyan programok pedig amik nem használják nekik nem származik fogyasztás beli többlet, max minimális. Egyszerűen nem éri meg nem beletenni ilyen részegységeket egy p coreba, amiben minden a teljesitményre van kihegyezve, mert ha az összes alkalmazást tekintve átlag csak 1% -ot jelent a szélesebb vektor ISA, akkor is beleteszik, mert másképp elérni azt az 1% -ot még nehezebb lenne. Van is egy olyan törvény miszerint a tranzisztor szám emelkedésével újabb és újabb komplexebb instukciók jelennek meg. Bocs, ne vedd kötegetésnek válaszaim, csak értelmes diskurzust szeretnék.
-
Carlos Padre
veterán
Nem kell olyan messzire visszamenni, hisz alig 5-6 eve is meg inteles trollok uraltak az oldalt, es Brian Krzanich volt a legsikeresebb CEO, aki az egekbe tornazta az Intel profitjat. Pedig mar akkor is jottek a hirek (meg itt is), hogy nagy a baj mert felaldoztak a hosszutavu terveket a rovidtavu profil oltaran.
Genyó vagyok, ha hülye vagy megmondom.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A chiplet előnye az, hogy tervezésben egy generáció költsége a töredéke, mintha nem chiplettel csinálnák. Ezért tart ott az Intel, hogy egy rakás R&D-vel nem tudnak az AMD közelébe kerülni. Olyan dolgokra megy el az R&D, mind például a teljes spektrumot kitöltő lapkák.
Az Intel most egy fokkal modernebb node-on gyártat, mint az AMD, mégsem verték meg az aktuális Ryzeneket.
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Pikari
addikt
Azt kifelejtettem, hogy át kell nevezni a 14nm-es gyártósorukat Inteé 2nm-re, hiszen még úgyis felsőbbrendű a jobbágy tsmchez képest.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Ehhez pedig legalább 3-5 foglalat típust kell bevezetni, hol itt a baj?
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
-
Pikari
addikt
Nem biztos, hogy az ő hibája. Lehet, hogy ő eleve egyfajta tűzoltóember, válságmanager féleség.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
cucka
addikt
válasz hibavissza #37 üzenetére
Az apple-nek az x86-al volt problémája, nem kifejezetten az intellel.
Az intelnél pedig a jelen részvényárfolyamon a csőd az igencsak fenyegető probléma. Simán csődbe tudnak menni, igen, kurvanagy veszélyben vannak.
-
Goose-T
veterán
Már amikor kinevezték, akkor is megmondtam, hogy hatalmas ötlet volt a Pentium 4 szekértolóját előkapni erre a pozícióra. Ha ez nem lett volna elég, még olyan nagyszerű termékeket is fejlesztett, mint például az Itanium. Igazi sikertörténet ez a csávó.
Eladó gitárok: https://tinyurl.com/yc7pawkr *** Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar
-
hibavissza
veterán
Azóta lehetett sejteni, hogy az Intel nagyon mély gödörben van, ahogy az Apple leváltotta az x86-ot. Nem véletlenül toltak végtelen erőforrást egy teljesen új platformba Cupertinoban. Mivel értenek hozzá tudták, hogy ebből nincs kiút az Intel számára. Meg fog térülni az Apple siliconba ölt pénz.
AMD-t is csak a konzol és PC gémer ipar tartja a víz felett. Nyilván se az AMD se az Intel nem fog csődbe menni hirtelen. Kérdés mi marad belőlük. Qualcomm nagyon bele tudna rondítani a palacsintába. Kérdés, hogy a Microsoft meddig akarja még tolni az x86-ot, mikor kezd az x86 miatti piacvesztése vállalhatatlan szintre beállni. A nagy darabszámú budget szegmens az övék, de kérdés mekkora lesz ott a marzs. -
Pikari
addikt
ha az emlékezetem szerint nem csal, azt írtam, hogy a dekóder méretét megnövelte, és a fogyasztást is megnövelte, nem feltétlenül következik az egyik direktben a másikból. amúgy az nem teljesen igaz, hogy a komplex utasítástól kissebb lenne az overhead, csak akkor, hogyha a programkód nagyon jól összeillik ezekkel a komplex utasításokkal. ez igaz is volt addig, amíg mondjuk utasítás szinten tudtál dereferenciálni, különféle strideokat és a stack pointert is hozzászámítani egyből az opkódban. hogyha már vágyálom szerűen utasításokat adnak hozzá egy archhoz, hogy majd csak jó lesz valamire, ott már aligha lesz a végeredmény olyan, mint amire számítanak.
-
Doratov
csendes tag
Hogy is mondta? "We have a lot of wood to chop" Isten hozott a fatelepen.
-
Fotelman
csendes tag
Lemondott, lemondatták, nekem átlag felhasználónak mindegy... Olvasom itt a hozzászólásokat, igazából a felét sem értem amit írtok, ami nekem fontos, és fontos lesz a közeljövőben, az ha fejleszteni akarok ne kelljen már évente új alapokra építkeznem... LGA1200-ről most váltok AM5-re... 20 év intel után azt mondom, hogy elég volt, egyék nagy kanállal a sz@rt amit főztek...
-
bjasq99
tag
Az avx utasításkészletek nem a dekodolástól fogyasztanak többet hanem a megnövekedet bufferek, floating point unitok és főleg a store unitok miatt. Egyébként minnél komplexebb egy utasitás annál kisebb az overhead. Pl sokkal energiahatékonyabb avx -t használni, mint simán egyszerre csak egy fput használni többször egymás után, mert ilyenkor sokkal nagyobb egységnyi utasításra a dekódolás költsége. Ez számít gpun, de cpun kevésbé mert nem a dekóder viszi el a fogyasztás nagy részét, hanem a predikciók. A komplexebb vektorutasításom ebben is jobbak hisz már eleve átadott párhuzamosságot kap a cpu. Szóval nem az avx utasításkészlet dekóder része miatt tart itt az intel!
-
BogyóBP
addikt
Ez egy jó film többször láttam már olyan dumák meg részletek vannak benne hogy sírás
ASUS ROG Strix B660-F Gaming WIFI | Intel Core i5 12600KF | 2x16GB G.Skill Trident Z5 RGB Silver DDR5 6000mhz CL36 | Sapphire RX7800XT Nitro+ 16GB | Kingston NV2 1TB NVMe + Kingston NV2 500GB NVMe | Acer Nitro XV272up 27" | bequiet! Pure Power 12 M 650W | Coolermaster Qube 500 | Creative 2.0
-
hokuszpk
nagyúr
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
BogyóBP
addikt
Miért mondott le ilyen hirtelen? Valami gond van az intelnél?
ASUS ROG Strix B660-F Gaming WIFI | Intel Core i5 12600KF | 2x16GB G.Skill Trident Z5 RGB Silver DDR5 6000mhz CL36 | Sapphire RX7800XT Nitro+ 16GB | Kingston NV2 1TB NVMe + Kingston NV2 500GB NVMe | Acer Nitro XV272up 27" | bequiet! Pure Power 12 M 650W | Coolermaster Qube 500 | Creative 2.0
-
hokuszpk
nagyúr
azért ezek a nodeok még elég sok terméknek elég lehetnek ; akarom mondani termelhetnek vissza pénzt, ha sikerül megrendelőket szerezni.
Glofóról sem hallunk azóta, hogy a 7nm -et törölték, de még nemment csődbe, és tipp/ex has 80% felett van a kihasználtságuk az "osdi" 14/12nm -es technológiával.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
M0ng00se
őstag
Performance Acceleration Technology Gelsinger
V6
-
proci985
MODERÁTOR
mondjuk mai szemmel erdekes megnezni a pentium D es az elso generacios core 2 quad (pl Q6600) die shotjat, akarom mondani, die shotjait.
efficiency szempontbol egyebkent a tobbfele mag nem lett volna ordogtol valo (ld Snapdragon), csak azert performance szegmensben lehet nem kellett volna eroltetni.
mondom ezt ugy, hogy egy 12th gen I9 DRM laptop melle beszereztem egy tabletet, mert elegem lett, hogy realisan 3 orat bir mar csak az akksija.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Solten
őstag
Ujabb vallalati sikersztori igerkezik (Nokia)...Saor Alba
-
Pikari
addikt
válasz GeryFlash #16 üzenetére
Jó ötlet volt belépniük a diszkrét gpu piacra szerintem, bár a termékstratégia hiánya, és a hibás fejlesztési irányok egyértelműek. (pl nincsenek driverek régebbi rendszerekre, nincs legacy bios kompatibilitás, stb).
-
-
Pikari
addikt
válasz Busterftw #14 üzenetére
Az intelnek voltak már korábban chiplet dizájnjai. Pl a második generációs Pentium D is ilyen volt. De aztán elhagyták ezt a koncepciót, és akkor sem hozták vissza, amikor az északi híd a processzorba került.
-
GeryFlash
veterán
Vegre, mar a kinevezese utan fel-1 evvel mondtam hogy rossz valasztas, a nyilatkozataibol latszott mennyire nincs kepben es alomvilagban el a csavo, boven tobb volt az mint a befektetok megnyugtatasa. Sok IT-s beszopta hogy jajj hat o egy MERNOK szakember es nem oltonyos manager, lof*szt.
Semmit nem faragott a hatranyabol az Intel nemhogy a TSMC-hez de meg a Samsunghoz kepest sem, nincs egyseges vizio, azt se latni mit akarnak a Graphics divizioval.Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Busterftw #14 üzenetére
ezt majd a Zen6 -nál meglátjuk, aszonták rengeteg tranyó elment a teljes szélességű avx512 implementációra ( ez mondjuk valid lehet, az Intel nemvéletlen hagyta ki az "E" magokból ) illetve az architectura egyéb apró módosításaira, ami majd a jövőben hoz profitot. Ha a Zen6 se lesz nagyobb ugrás, akkor valóban.
-
félisten
Most már felesleges hasonlítani bármit is, mert egy fecske nem csinál nyarat ,mint ahogy Intelnek is meg kellene tanulnia tervezni más gyártó gyártósoraira. Úgy érzem ez már csak tűzoltás volt nekik.
Vagy át kell menniük teljesen vagy ezeket az ideiglenes gyártásokat el kell engedniük, és sajátjukra kell építkezniük, mert nem fognak életben maradni.
-----
Mint ahogy pont te írtad le feljebb, hogy 2017 ben valaki ezt mondja nem hiszed el...Az hogy az AMD wishbox most bejött, az 1:10000 hez ehhez mint írtam kellett az Intel balfaszkodása is
-Bár a " ha"-val kezdődő mondtatoknak nem sok értelme van,
de ha Intel szépen halad és most 2 nm-re tervezne és 4 nm saját gyártáson lenne biztos lenne már náluk is előrehaladott Chiplet meg Mozaik CPU vagy mit terveztek anno, na meg épp éves jutalom osztás..[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
hokuszpk
nagyúr
amikor a Ryzen megjött, akkor még jobbak voltak, a 6xxx/7xxx az akkor már szépen kicsiszolt 14nm -en jött ; míg az első Zen a Glofo éppen üzembehelyezett 14nm -en.
Aztán aszonta az Intel, hogy az ő tizesük legalább olyan jó, mint a TSMC 7nm ; ugyemléxem te voltál az egyik, aki pont elhitte nekikde most az Arrow elvileg jobb technológián van, mint a Zen5 ; lehet hasonlítgatni.
-
félisten
A chiplet előnye akkor mutatkozott volna meg ha azonos gyártáson veted őket össze Ilyen nem volt.
Intelnél saját gyárban gyártatni 80 % piacrésszel .. AMD nem tudta volna megoldani ezt szimplán Chipletezéssel, mert a vásárlók leszarják hogy chiplet vagy monolitikus CPu van a gépükben... mint ahogy ezt tették az RDNA esetében is intelt meg nem érdekli ha follunk van gyárakkal hogy hány lapkával CPU val szolgálja ki a piacot.
A teljesítmény és fogyasztás számít, semmi más. Teljesítményben az Intel még most is jó,de sokkal nagyobb fogyasztással. Ha intelnek megfelelő gyártástech van a kezében akkor biztos vagyok benne hogy AMD-nek nem lett volna esélye ekkora piacrészt szerezni maximum megzavarni az állóvizet és versenyt biztosítani.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
hokuszpk
nagyúr
"Szerintem az kéne, hogy feltaláljanak egy új AVX utasításkészlet bővítmény, amihez megint új dekóder kell, háromszorosára duzzasztva a dekóder méretét. "
már feltalálták, AMX -nek hívják, az AMD majd talán a Zen6 -ban hozza ; de lehet, hogy nem, mert azért csak kellene mellé a szoftveres optimalizálás ; szóval ráérhet a Zen7 -ig.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
De a chipletben van az előny. Pontosabban abban, hogy a chiplet miatt az AMD mindössze három lapka kifejlesztésével generációnként lefedte a teljes asztali és szerver vonalat. Ez elképesztően nagy előny, mert nagyon kevés kiadással jár, miközben nagyon jól skálázódik. Ezt úgy nem lehetett behozni, hogy közben a gyártástechnológia is jobb, de az önmagában nem lett volna elég.
A másik dolog, hogy az Intel túlkomplikálja mindig. A chiplet haszna az, hogy egyszerűbb legyen a dizájn, a tervezés, olcsón lehessen a tokozáson alkalmazni a chipleteket. Erre az Intel a saját chipletjét úgy oldja meg, hogy nem koncepcióból gondolkodnak azon, hogy miképpen lehetne ezt előnyként felhasználni, hanem technológiailag akarnak valami nagyot alkotni, ezért drága tokozási technikákat használnak úgy, hogy igazából a lapkákat csak szétvágták, de koncepció nem volt a skálázásukra.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Busterftw
nagyúr
Az ilyet 3-6 hónap átfutással szokták bejelenteni, szerintem itt a board ajtót mutatott Pat-nek.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Szerintem az kéne, hogy feltaláljanak egy új AVX utasításkészlet bővítmény, amihez megint új dekóder kell, háromszorosára duzzasztva a dekóder méretét. Tudjon egyszerre 4096 számot tud összeadni és összeszorozni, majd ehhez kapjon 850 új utasítást, ami mindösszesen 400w-al emeli a processzor fogyasztását 0.05%-os sebességnövekedés kedvéért. Mindezt szigorúan úgy, hogy ha két hétig használod, akkor elég a processzor, lehetőleg idleben is. Ne kétféle, hanem három féle mag legyen a processzorban, egy E mag, egy P mag, és egy WTF mag. Ez utóbbi mesterséges inteligenciát gyorsítson egy olyan API-val, amiről senki sem hallott, amit nem támogat semmilyen program, és aminek a támogatása két hónap múlva megszűnik.
-
félisten
Az előny azért nem a chiplet volt elsősorban hanem hogy Intel évekig az elavult gyártástechnológián maradt és azóta sem tudta utolérni magát ebben, miközben TSMC és Samsung lekörözte őt. Ha intel a 13. sorozatot normális gyártástechen hozza fogyasztásban is ütőképes lett volna. persze ott a ha..
[ Szerkesztve ]
-
bjasq99
tag
Szerintem Gelsinger nem volt rossz vezérigazagtó. Az Intelnek két útja volt: 1. vagy kiterjesztik magukat és bérgyártanak is. 2. szépen lassan megszüntetnek minden gyártást, és egyre inkább bérgyártóknál gyártatnak és minden erejüket a chipek tervezésére és minőségi szoftveres környezetre fektetik. Az nem lehetett, sehogy sem opció az Intelnek, hogy nem kiterjesztve csak saját magukra gyártva fejlesztik a gyártás technológiát, mert egyedül nem fednek le akkora piacot, hogy megtérüljenek az irdatlan fejlesztési árak. Én kivülről különben a 2. opciót mondtam volna kedvezőbbnek, de az nagyon nehéz döntés lett volna, hogy teljesen leépitik a gyárakat, bonyolul...
-
hokuszpk
nagyúr
20 ? 2017 -ben jelent meg a Ryzen, még akkortájt is közröhej tárgya lett volna, aki ezt előre megmondja. De még két évvel később a Zen2 azaz a chiplet bevezetésénél is... ABUt is megmosolyogták jól, amikor azt fejtegette, hogy nemtesz jót a versenynek, hogy az AMD ekkora előnyt csinált magának.
-
Egon
nagyúr
Ha valaki 20 évvel ezelőtt megjósolja az Intel sorsának alakulását, lehet kiröhögik.
Egymás után 2 problémás CEO-t is sikerült helyzetbe hozni, ezt nehéz lesz kiheverni - ugyanakkor nem lehetetlen, a kokurencia ennél sokkal mélyebben is volt már."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Watchdog
aktív tag
"... az Intel gyakorlatilag bérgyártóvá válik", ja, de a legfontosabb termékeit másnál bérgyártatja - jöjjenek csak a hentesek, és daraboljanak kedvükre...
Új hozzászólás Aktív témák
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
- OLED TV topic
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Sorozatok
- iPhone topik
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- BestBuy ruhás topik
- Milyen processzort vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- További aktív témák...
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla