Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Murphistic

  aktív tag

  Sziasztok!
  Remelem jo helyre irok, ha nem elore si bocsi :). Egy ismerosomnek gondja akadt az alaplap, CPU, RAM triumviratussal, amely egy Asus A88XM-A lapbol, egy AMD Athlon X2 340 procibol es egy darab 4GB-os Kingston Fury modulbol (nevlegesen 1866MHz-es) all.

  A gond az, hogy a memoria nem hajlando 1866MHz-en jarni. Auto modban 1600MHz-re lovi be a frekvenciat az alaplap, raadasul nem 1,5V-ot, hanem 1,65V-ot kap, ami az EUFI szerint a maximum. SPD-bol ki tudja olvasni a gyari adatokat, amiket latni is, de ha kezileg ezeket az ertekeket allitotta be, akkor a gep nem hajlando elindulni es csak az aramtalanitas segit.

  Szerk.: kis pontositas: timingot problema nelkul lehet allitani (csak alapbol auto modban alacsonyabbra teszi az SPDbol detekaltnal), viszont ha kezileg allitom be az 1866MHz-et, es a NB fequency-t hagyom auto-n, akkor restart utan teljesen lockol (a poweroff-ra es a hard-resetre sem reagal, csak a tap ki-/bekapcsolassal lehet ujrainditani), es restart utan kiirja hogy overclocking failed es reverteli az 1600 MHz-et. Ha manualisan 1200-ra allitottam az NB frequency-t, akkor a force 1866-tal elindul, es a target frquency mar 1866 lesz a biosban, de meg mindig azt irja hogy 1600-on fut.

  Nem is az a baj, hogy esetleg lassabb az optimalisnal, hanem a nagyobb feszultseg miatt aggodik.
  Otleteiteket elore is koszonom!

  [ Szerkesztve ]

  "A türelem hatalom: idővel és türelemmel selyem lesz az eperfa leveléből."

 • Murphistic

  aktív tag

  Ismerősöm mondja:

  Köszi szépen a gyors választ. Én az 1866-ot wikipédián láttam. De a te linkedet látva rákerestem még, és volt ahol szintén 1600-at írtak, a cpu-upgrade oldalán már kérdőjellel volt az 1600, a benchmark-test oldalán) megint 1866-ot írtak mint a wikipedián, és sok helyen meg egyáltalán nem is volt ott a memory support.

  Az AMD oldalán a Athlon X2 340-esnek nyomát se találtam, és a többi proci leírása se volt igazán technikai. Az oldaon az "Athlon specification"-re keresve már előjöttek használható linkek, és a linuxos lspci parancsnak hála ki is tudtuk választani a "Family 15h (Models 10h-1fh) Processor"-ok specifikációs PDFét. Abból kiderül az Integrated Memory Controller / Socket FM2 package résznél, hogy:

  * Two 64-bit DDR3 SDRAM controllers operating at frequencies up to 1866† MT/s (933 MHz)
  † 1866 MT/s is available when there is either a single dual-rank, or two single-rank 1866 MT/s SODIMMs or unbuffered DIMMs present per memory channel.
  * Supports up to two dual-rank SODIMMs or unbuffered DIMMs per channel at frequencies up to 1600 MT/s

  A "rank", úgy vettem ki, arra utal, hogy a lapka csak az egyik vagy mindkét oldalán vannak memória modulok.
  Ehhez még vetettünk egy pillantást a Kingston HX318C10FW/4 specifikációjára, amiből kiderült, hogy valóban egyoldalas modulról van szó, és
  - 1866-on: CL10-11-10 @1.5V
  - 1600-on: CL9-10-9 @1.5V
  - 1333-on: CL8-9-8 @1.5V
  Ez megmagyarázza hogy miért voltak alacsonyabb értékek a BIOSban.
  Szóval úgy tűnik, magában vmiért csak 1600-on tud menni, de elméletileg ha vennék mellé még egyet, ezek szerint menne 1866-on is. Ez azért érdekes számomra, mert azelőtt a régi MSI K8N Neo4-FI deszkámon ha egy channel-be mindkét DDR modul duplaoldalas volt, akkor csak 333-on tudta járatni őket, míg a simplákat 400-on is.

  Az egyetlen dolog amit gondolom azért nem ártana átállítani, hogy az automatikusan beállított 1.65V-os alaplapi max. helyett 1.5V-on menjen mint ahogy a specifikáció is írja.

  [ Szerkesztve ]

  "A türelem hatalom: idővel és türelemmel selyem lesz az eperfa leveléből."

 • Murphistic

  aktív tag

  Szia! Én arra tippelek, hogy valami zárlatot okoz az USB vezérlőnél, amibe a billentyűzet és az egér is be van dugva. Nézd át a csatlakozókat (az üresen maradtakat is) hátha belekerült valami nem odavaló vagy esetleg deformálódtak az érintkezők.

  [ Szerkesztve ]

  "A türelem hatalom: idővel és türelemmel selyem lesz az eperfa leveléből."

 • Murphistic

  aktív tag

  Szia!
  Szerintem próbáld meg inkább ebben a topikban: oldschool topik. Kicsit nehezen értettem meg, hogy mit írtál, de arra tippelek, hogy Intel 440BX chipset van az alaplapon, az pedig akkor nem mai csirke (tippre 2000 körül?) :) .

  "A türelem hatalom: idővel és türelemmel selyem lesz az eperfa leveléből."

Hozzászólok Aktív témák