Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • s3toraph

    senior tag

    válasz fgordon #54012 üzenetére

    Unokatesómék gépe. 2 x 2GB ment bele ebböl: KVR667D2N5K2/4G (low profile kingston 667MHz).

    Igaz, csak 3GB-ot lát a rendszer (Win XP 32 bit SP3). Gondolom bekavar az integrált VGA ami elvileg 128MB memóriával rendelkezik. Ez annyira nem nagy gond, most az eredeti kingmax 1 GB 667MHz és 1 db ilyen 2GB-os kingston megy benne, és tervbe van véve a Win 7 x64, csak sikerült rábeszélnem őket az XP elhagyására, és akkor már látni fogja a 4GB-ot. Addig van driver. Igaz chipset driver is csak Vistáig van de az gondolom azért jó lesz win7-hez is. Nem tudom lenne-e értelme Win10-et rátenni, felismerné-e az alkatrészeket rendesen. Főleg a chipset driver érdekes, mert gondolom egy integrált VGA drivert, vagy egy LAN drivert jól / a megfelelőt rakna fel.

    Jövő hét kedden tudok megint ránézni a gépre, mert másik városban laknak.

    Nekem is volt kb. 6 éve ilyen procival gépem, az is gigabyte lap volt csak komolyabb, ha jól emlékszem EP45-DS3, és csak betettem a procit és ment 3GHz-en, nem volt ilyen probléma, azért sem értem.

    (#54014) quailstorm:

    F7-es BIOS-szal már nem vergődök, onnan indulok ki, hogy 266*9=2400-on fut a géped. F8 BIOS.
    Igen az F8d a legutolsó, legújabb van fent. Probléma nélkül ment a frissítés. Stabilan működik a gép, lásd aida64 stress test.

    Ha a táp nem bírná akkor leállna, újraindulna. (magyarul bírja)
    Remek. :)

    A Core2 CPU-k tartalmaznak SpeedStepet. Ha nem kell a teljesítmény, a szorzó 6x lesz. Ha kell 9. Menet közben és tőled függetlenül.
    Annó benne voltam de mostanra elkopott a C2D tudásom. Szóval, ha nekem 6-os szorzót ír a BIOS-ban, akkor beterhelve a windowsban 9-esre vált? Azért sem értem, mert minden monitorozó program 2GHz-nek látja az órajelet aida64 stress teszt alatt ami 100%-on pörgeti a procit, és nem megy feljebb az órajel 2GHz-nél így sem. Az XP rendszerinfója meg 3GHz-nek látja az órajelet. Ezt nem értem. :F
    Mivel monitorozzam? Azt gondoltam az aida64 + HWinfo páros megbízhatóan írja ki, de nem értem ha ezek 2GHz-nek írják, az XP miért 3GHz-nek írja a rendszerinfónál.

    Kép róla:

    A méréseket nem tudom milyen BIOS állás mellett csináltad de az tuti nem jó.
    Maga a CPU szorzója az ZÁROLT. Azzal nem tudsz overclockolni. 6-tól 9-ig tudod állítani egyes lépésközben, felrakod 9-re és jónapot.
    A szorzó mindig legyen kilenc!!!!!

    Load fail-safe defaults-ot vagy load optimized defaults-ot nyomtam mindig ha nem maradtak meg a beállításaim. Utána, erre áll be, 1,6GHz.

    Ilyen amikor magától állítja be 2GHz-re:

    Itt pl. 2,4GHz-re állítottam, így.

    Ugyan azt írja ki boot-kor, hogy 2,4-en megy, de a windowsban már csak 2GHz-en megy.

    Save and exit-nél ezt írja ki, ha nem 1333-ra van állítva az FSB:

    Ha elfogadom és átállítja 1333-ra, akkor sem megy 3GHz-en. Ha előtte felraktam 9-re a szorzót, nem marad meg 9-en. Szóval, akárhányszor állítom be a szorzót 7-re, 8-ra, vagy 9-re, save and exit után, visszalépve a BIOS-ba, megint 6-oson van. Egyszerűen nem hajlandó elfogadni.

    Az alaplapod normál esetben 266-os FSB-t támogat és ahhoz a procc 9-es szorzója az 2,4GHz. Az már bőven elég napi használatra, nincs semmi túlhajtva.
    Amennyiben mégis az 1333-at szeretnéd, akkor az FSB-t fel kell tenni 333-ra.
    Ahhoz OC1333 enable.
    Megnézed hogy szorzó 9-e és FSB elvileg 333. (az a CPU host)

    Szóval, OC enabled 1333, CPU host frequency 333, szorzó 9, így elvileg mennie kellene a 3GHz-nek? Ez lenne a megoldás? Ha így sem lesz jó, vagy nem engedi 6-osnál feljebb tenni?

    Ha jól emlékszem, ha viszem a host frequency-t felfelé, akkor a system memory multiplert lejjebb kell vennem mert auto-n feljebb teszi a ramot 667-nél. Bár ez utóbbira lehet nem jól emlékszem, annyi variációt kipróbáltam már meg se tudom számolni.

    PCI Express fequency legyen 100MHz fixen, elállítódhat FSB-vel együtt. De OC nélkül auto is jó.
    Ehhez nem nyúltam. OC-hez 100, rendben.

    Overvoltage baromság volt. Az akkor kell, ha túlhajtod a procit de nem kap elég tápot és adni kell még neki. Ilyet te nem akarsz, ne nyúlj hozzá, csak fűtesz vele meg tönkre is lehet tenni.
    Mellékesen Core2Duo-nál úgy lehet túlhajtani, hogy az FSB-t viszed felfelé miközben a PCI-E fix 100. De mivel nem tudom milyen védelem van rossz beállítás esetére, azt is hagynám.

    Nem akartam tuningolni, de már mindenre gondoltam, mondom hát ha ez a baj, illetve láttam hogy 0.8500V-1.3625V írja a voltot az intel oldala, de akkor ezek szerint az 1,200V a normális és az elég a 3GHz-hez.

    Szóval vagy 2,4GHz legyen, vagy 3.0 ha összejön a 9-es szorzó 1333 enable 333 FSB.

    2,4-el kibékülnék. Már most 2GHz-en is a 3GB rammal is nagyon érezhető a változás a celeron 430 + 1GB után.

    [ Szerkesztve ]

    Régi rendszerben: 59 + / 0 - | A legújabb rendszerben (2020.02.28-ig összegyűlt): 162 + / 0 -

Új hozzászólás Aktív témák