Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • s3toraph

    senior tag

    válasz quailstorm #53886 üzenetére

    Szia!

    A segítségedet kérném (vagy bárki másét, aki tud, megköszönöm).

    Megtörtént a processzor csere, pasztázás + a gigabyte feliratú hűtőborda újrapasztázása. Hőfokok rendben. BIOS frissítve. Viszont, az E8400 az Istennek nem akar menni 3 GHz-en, max. 2 GHz-re engedi beállítani a BIOS. :F Már próbáltam mindenféle variációban.

    Hosszú lesz, berakom a képeket a BIOS opcióiról és a windowsban látottakról.

    A BIOS beállítási lehetőségei, és a windowsban látottak, minden kép egyben.

    BIOS-t elsőnek F7-re frissítettem, de nem tudta pendriveról, ezért a saját programjával oldottam meg, windows alól, a letöltött BIOS-t kikeresve. Ezzel a verzióval csak 1,6GHz-en kezelte a procit, semmit nem tudtam állítani. F8d-re, a legújabbra frissítve több opciót kaptam a BIOS-ba, pl. lett CPU clock ratio (ami nem működik mellesleg), így 2GHz-re tudtam belőni, magasabbra hiába állítom, visszaáll magától.

    Egyszer adtam plusz feszt is, 1,2 helyett 1,25 V, CPU voltage control. Úgy sem jó. Minden próbálkozás után nyomtam egy load fail-safe defualts-ot is.
    Bármit amit elmentek, kilépek mentéssel a BIOS-ból, gép újraindúl, látszólag azt az órajelet írja ki amit beállítottam, aztán akár visszalépve a BIOS-ba, akár a windows tölt be, visszaáll 2 GHz-re vagy 1,6GHz-re. Ez most minek lehet a hibája? Rossz a proci? Rossz az alaplap, nem jól kezeli a procit? Nem bírja el a táp? Most ugye egy 35W TDP-s celeron 430 helyett van benne egy E8400 65W TDP, a táp egy ever power de nincs ráírva, hány wattos csak egy táblázat van ráragasztva.

    Így néz ki amikor 1,6GHz-en van:

    2GHz-en így van beállítva:

    A rendszer stabil. Ment aida64 stressz teszt több mint 2 órát, CPU 2GHz-en.

    Fogyasztás ilyenkor 90W körül van, de mindenképpen 100W alatt marad, egy silvercrest fogymérővel néztem. Netezéssel a celeron 430-el 70W körül fogyasztott, ezzel az E8400-el olyan 7-10 W-al eszik többet a gép. Szóval akár milyen rossz is a táp hatásfoka, elvileg el kellene bírnia.
    De már tényleg tanácstalan vagyok, valaki kérem segítsen! :O

    [ Szerkesztve ]

    Régi rendszerben: 59 + / 0 - | A legújabb rendszerben (2020.02.28-ig összegyűlt): 162 + / 0 -

Új hozzászólás Aktív témák