Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • seawolf570

    aktív tag

    válasz kasa85 #31101 üzenetére

    A proci nincs ellátva semmilyen védelemmel, ezt a védelmet az alaplap biztosítja. Az automatikus védelem nem 100 foknál kapcsol be, ez processzor generációtól függő, a gyártó által megadott paraméterek alapján (BIOS-ban állítható). Jelen esetben az S 478-as P4 esetén 74 fok a gyártó által megadott max üzemi hőmérséklet, bár ezt bőven túl lehet lépni, sokan számoltak be 80 fok feletti hőmérsékletekről. Az Intel procik amúgy is elég jól bírják a + hőmérsékleteket.

    Jelen esetben a fórumtárs problémáját vélhetőleg nem a rosszul felhelyezett hűtés okozta, vagy nem feltétlenül az, mert attól még elindul a gép, csak elég hamar kifagy a rendszer és újraindul, vagy letilt az alaplap. Erre nagyon jó példa amivel évekkel ezelőtt találkoztam. Konkrétan elhoztak egy gépet ami folyamatosan lefagyott pár percen belül és újraindult Az első kérdésem az volt cseréltek e valamit mielőtt a hiba jelentkezett. Erre azt válaszolták, a hűtőt cserélték mert az eredetinek nagyon hangos volt a ventilátora. Megnéztem BIOS-ban és pár másodperc alatt felhevült a proci, majd fagyás újraindulás. Először arra gondoltam rosszul tették fel a hűtőt, de meglepődtem amikor leszedtem azt. Konkrétan rajta maradt a vastag védőfólia a hűtő aljánés arra tették a pasztát. Ezt a gépet több hétig használták így (szenvedtek vele), mégsem ment tönkre. Mivel az s478 procikon a szilícium mag nem közvetlenül érintkezik a hűtővel, hanem van "sapkája", önmagában már ez is hűtőfelület, így nem fog pillanatok alatt tönkremenni.

    A PGA foglalat egyébként semmivel sem érzékenyebb a hőmérsékletre mint az LGA. Az LGA foglalatok esetén a kezdeti meghibásodásokat nem a hőmérséklet okozta, hanem a tunig hatására fellépő többletáram, mivel a foglalat érintkezői és a proci "lábai" (valójában nem lábak, hanem érintkező pogácsák) között nem mindig volt megfelelő kontakt. A hagyományos PGA foglalatoknál (ide sorolandóak az AMD foglalatok is), ilyen gond nem szokott fellépni, mivel sokkal stabilabb és kevésbé érzékenyebb a csatlakozás (a láb körül egyébként nem hüvely van), így a hőre sem érzékenyebbek.

    [ Szerkesztve ]

    Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P, AMD Phenon ll™ X4 B50 BE , Alpenföhn Himalaya, 4 x 2G A-DATA DDR3 1600 GS v2.0, Sapphire HD 6950, Gainward GT 220 (Physx), Chieftech 550 AB-A

Új hozzászólás Aktív témák