Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kokiramone

    csendes tag

    Sziasztok!

    A problémám leírása kicsit hosszú lesz, de remélem valaki tud megoldást ajánlani, esetleg megerősíteni az én feltevésemet, mert a bittorrent topikban tanácstalanok az emberek. (A gépem: ASUS M3A; AMD Athlon64 X2 6000+; 2x2 GB Kingmax DDR2 1066MHz; GeForce 9500GT; Samsung SATA2 250 GB 16 MB; SATA2 Samsung 500 GB 16MB)

    Jó ideje már fagyogat a gépem. Korábban semmi probléma nem volt vele, ráadásul egyébként sem kellemes dolog, így elkezdtem a megoldás után kutatni. Érdekes volt, hogy csak a torrent kliensem (utorren) futtatása közben jelentkezett a fagyás. Néha hosszabb működés után, néha egy-két perc után, de a kliens mindig futott.

    Mivel nem csak a kliens fagyott meg, hanem az egész rendszerem (kék halál nem volt, viszont a Ctrl+Alt+Del kombinációra sem reagált) kicsit furcsálltam, de újratelepítettem azért az utorrentet a beállítások megtartásával. Mivel ez sem segített, jöhetett még egy újratelepítés, ezúttal már a beállítások törlésével. A probléma maradt, így kipróbáltam, hogy a Bittorrent és a BitComet kliensekhez mit szól a gép. Az eredmény ugyan az.

    Ezt követően átnéztem a gépet, portalanítottam, amit igazából szükségtelennek tartottam, mert pár héttel előtte végeztem el a portalanítást és a processzor újrapasztázását, de gondoltam, hátha. A gond nem oldódott meg, így kapott a gép egy friss Windows 7 Professional x64 SP1 MSDN rendszert. Persze előtte azért még futtattam egy boot idejű víruskeresést is 8-as Avasttal.

    A friss rendszer sem javított semmit a helyzeten, így arra jutottam, valami hardveres gond lesz. Az 500-as HDD sajna már nem tökéletes, így azt hittem, az lehet a hiba forrása. Ashampo HD Controllal futtattam egy scannelést, nem talált hibás szektort. Azért mindenesetre "kiszereltem" a gépből. A fagyás nem szűnt meg, így a rendszert tartalmazó merevlemezen (ami a program szerint 100%-os állapotban van) is lefuttattam egy elemzést. Nincs hibás szektor. Ezt követően jöhetett a Windows 7 memóriadiagnosztikai eszköze ami nem talált hibát, majd a Memtest86+ is kapott egy esélyt, 6 óra után szintén 0 hibát jelzett.

    Ekkor már az alaplap vált a fő gyanúsítottá, ugyanis a processzorom nem melegszik az átlagostól, megszokottól eltérően. Ha Aida64-el rendszerstabilitás tesztet végzek, huzamosabb idejú 100%-os terhelés mellett is beáll egy adott hőmérsékletre, onnan nem megy feljebb, és stabilan működik a gép, nem fagy. Ráadásul a fagyások jelentkezésekor a processzor közel sem kapott 100% terhelést.

    Két dolog nem tetszik nekem az alaplappal kapcsolatban. Az északi híd hűtőbordája iszonyatosan forró tud lenni. Volt, aki azt mondta, ne foglalkozzak ezzel, de engem zavar, mert olyan forró, hogy a kezem nem állja. Legalább 70 °C. Ráadásul az északi hídban kapott helyet a PCIe foglalatot vezérlő chip, illetve az AMD Hammer chip, ami a DDR2 slotok működéséért felelős. (A gép hűtésével egyébként nincs probléma, megfelelően szellőzik, elég venti is dolgozik benne, csak az északi híd bordája melegszik, semmi más).

    Mivel két memória található a gépben, melyek dual channel módban futottak eddig, áttettem őket single channelbe. Annyit értem el ezzel, hogy sokkal stabilabb a gép, órákon át képes néha működni fagyás nélkül, ezek száma is töredékére csökkent. Viszont még mindig fagy néha torrent kliens futtatása közben (és csak akkor), akár egy-két perc működés után is. Igaz, ahogy mondtam, jóval kevesebb alkalommal, mint korában.

    Arra gyanakszom, hogy az alaplapom nem 100-as, így ha tudok, veszek egy másikat, ha nem, akkor gépcsere. Viszont örülnék, ha valaki megerősítené a feltevésemet, esetleg rámutatna egy általam fel nem fedezett hibára. Hátha van valami, amire még nem gondoltam.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák