Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz #65675776 #14026 üzenetére

    És forgó mágneses tér sincs.

    Na ne viccelj, akkor szerinted mitől forog a motor? (Most itt ne térjünk ki az egyfázisú, segédfázissal indított motorokra.)

    itt viszont egyenáramú motorokról van szó

    Egyenáramú a táplálás, de az csak az elektronikára vonatkozik. A ventilátorba elektronika van integrálva a motor mellé, próbáld a kettőt külön értelmezni. Ha DC-motor lenne, akkor például kommutátoros megoldást kellene alkalmazni, a tekercs mágneses mezője irányának megváltoztatására, miként az valamikor Jedlik Ányos is kitalálta. De itt különben is több tekercs van, és az állórészen vannak a tekercsek.

    Ventilátorban hol van kommutátor? Ami persze szikrázna is, zavart keltene.

    Ismered a régi lemezjátszóknál az un. Direct Drive motor működését? Ventilátor is ugyanaz, legalábbis alapelvet tekintve. Csak a lemezjátszónál még precíz fordulat-visszacsatolás is van beépítve.

    A PWM vezérlés is alapvetően egyenáramú vezérlés. Váltakozó áramú motorokat frekvenciaváltóval szokás szabályozni/vezérelni.

    Persze, az erősáramú technikában. Csak itt gyengeáramú, elektronikus vezérlésekről van szó. Ennek pedig legkézenfekvőbb módja a tekercsek működtetése váltakozóárammal. Vagyis a DC-feszültség tekercsekre történő kapcsolgatásával, félvezetős kapcsoló segítségével, ahol persze célszerű az impulzusokat némileg "kerekíteni" is, csökkentve ezáltal a kapcsolási áramimpulzusok nagyságát, zavarkeltést.

    Az így előállt frekvencia változtatásával pedig lehet befolyásolni a forgó mágneses mezőt, ami szinkronban viszi magával a forgórészt (szinkronmotor).

    De szerintem te megmagyaráznád nekem azt is, hogy mitől forog a videómagnóban a videófej, és más elektronikus vezérlésű motorok (DVD-meghajtó, HDD-motor stb). Ne magyarázd meg inkább, láttam én a saját szememmel is, a videószervizemben.

    Ja, egyébként a HDD-motor is DC-motor? Mert DC-ről működik? Jó vicc...

    Tegyünk továbbá különbséget a 3 és 4 tűs ventilátor-csatlakozók között. 4-tűsre vonatkozik a fix tápfeszültség. 3-tűs csatlakozónál szokott lenni a fesz. szabályozható megoldás.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák