Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz peter889 #13992 üzenetére

    A 2. lábon 5 V vagy 12 V tápot kaphat a ventilátor, de a gyakorlatban ugyebár olyan alaplapokkal találkozunk, ami 12 V-os ventilátorokkal szokott működni. Hogy van-e olyan alaplap, ami változtatható tápfeszültséget ad ki ezen a csatlakozón, azt nem tudom.

    De az Intel szerint is, a háromvezetékes ventilátorok fix fordulaton mennek, fix táppal:

    http://www.intel.com/support/motherboards/desktop/sb/cs-012074.htm

    When connecting a 3-wire fan to a 4-pin fan header, the fan is always on; there is no fan control.

    Tehát ez a "hivatalos".

    (Most az más kérdés, amikor én is bekötöttem sorba a huzalpotmétert, és azzal állítottam a fordulatot, a régi lapomnál.)

    De még mindig nem értem a 4. láb létjogosultságát: miért nem lehet kizárólag a 2. lábbal szabályozni?

    Egy ilyen aktív (vagyis belső elektronikát tartalmazó) ventilátor szabályzása a tápfeszültségen keresztül valójában nem korrekt. Vagyis házibarkácsba elmegy, de szakmailag egyébként nem vállalható, inkább csak trükközésnek minősül. A ventilátor forgórésze permanens mágnes, az állórészen több tekercs van körben elhelyezve, amit a vezérlőelektronika fázisban eltolt áramokkal vezérel. Legalább három fázis szükséges a forgó mágneses mező létrehozásához, ami azután szinkronban viszi magával a forgórészt (szinkronmotor).

    Az elektronika DC-tápot igényel, de ez itt alapvetően nem úgy van tervezve, hogy tápfeszváltozás hatására változzon az előállított frekvencia, vagyis ezáltal a fordulat. Egyéb okok miatt persze csökken, illetve léteznek olyan ventilátorok is, ahol ezt a tápfüggést direkt betervezik. Csak azokat úgy is forgalmazzák, mint tápszabályozható ventilátort.

    De az igazán korrekt szabályzást a PWM nyújtja, ami itt csak egy közvetett szabályzójel, 25 kHz-es négyszögjel formájában, amit a ventilátor áramköre fel tud használni a fordulatszám szabályzásához. (A 25 kHz nyilván nincs összefüggésben a fordulattal, ami jóval alacsonyabb nagyságrendű.)

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák