-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
-=MrLF=-
senior tag
-
nevemfel
senior tag
-
match123
tag
-
ben2
senior tag
-
match123
tag
Motor.....az bazzeg.
-
ben2
senior tag
"Ha a Starship eldobható rakéta lenne, akkor 3-400 tonnát tudna LEO-ra állítani"
De nem az, és eddig 37 tonna volt a maximum (a mostani rakomány 34 tonna), amit felvitt szuborbitális pályára."akár már holnap (mivel sorozatban gyártják)"
De előtte azért ezt még azért demonstrálni kellene, sorozatgyártás pedig tényleg van, viszont ezzel együtt is csak két fellövés volt idén.Amúgy én nem azt állítom, hogy ne lehetne megcsinálni (mert nem tudom, hogy meg lehet-e), csak azt nem érzem helyénvalónak, hogy triviálisnak állítsuk be a megoldandó problémákat. (Sokszor előkerült, hogy míg a SpaceX 600 millió dollárból fejlesztette ki a Falcon 9-et, a Starship-re viszont eddig 15 milliárdot költött, és még nincs kész...)
Amúgy mint bennfentes, miként vélekedsz arról, hogy a mostani indítás előtt állítólag azért nem volt statikus hajtóműteszt, mert a Raptor 3-ak nem szeretik?
"De nem az, és eddig 37 tonna volt a maximum (a mostani rakomány 34 tonna), amit felvitt szuborbitális pályára."
Ezért hívják teszt küldetésnek.
Ha eldobható rakéta lenne a cél, akkor a Starship már az ötödik teszt során az eldobható rakéták minden műszaki feltételét teljesítette."De előtte azért ezt még azért demonstrálni kellene, sorozatgyártás pedig tényleg van, viszont ezzel együtt is csak két fellövés volt idén."
Mert gyakorlatilag egy nulláról újratervezett hordozórakétáról van szó. Ha a gyártáson múlna kb. kéthetente lehetne tesztelni, de gondolom el akarják kerülni a Blue Origin-éhez hasonló pukkanásokat, amik tönkrevágnák az indítóállást.
"Sokszor előkerült, hogy míg a SpaceX 600 millió dollárból fejlesztette ki a Falcon 9-et, a Starship-re viszont eddig 15 milliárdot költött, és még nincs kész..."
És további 15 milliárdot garantáltan elköltenek rá, mire minden variánsa rendszerbe áll. A rakéta fejlesztés drága mulatság, a világ legnagyobb, gyorsan újrahasznosítható rakétájáé meg még drágább.
Pl. az Apollo hordozórakéta mai áron 118 milliárdba került a NASA-nak, az SLS eddig 31 milliárdba (4 milliárdos indítási költség mellett)."Amúgy mint bennfentes, miként vélekedsz arról, hogy a mostani indítás előtt állítólag azért nem volt statikus hajtóműteszt, mert a Raptor 3-ak nem szeretik?"
Volt statikus hajtóműteszt, csak kiderült, hogy néhány hajtóműben jegesedés volt (metánt égetnek el, amiből víz és CO2 keletkezik és mindkettő hajlamos a fagyásra), ezért állt le 4 hajtómű az első indítási kísérlet során. Így a kicserélt hajtóművekkel már nem végeztek újabb statikus hajtóműtesztet, mert alacsonyabbnak ítélték meg a kockázatát, hogy mindegyik hibás, mint esélyt adni ugyanannak az anomáliának.
Az oldspace megoldás ugye az lett volna, hogy határozatlan ideig leállnak, kivizsgálás, elemzés, újratervezés, gyártás, újra minősítés, majd vissza az alapfelállásra. A SpaceX meg ez idő alatt inkább legyárt 3 prototípust, megállapítják az ismert kockázatok listáját és élesben tesztelik, hogy milyen határértékek között jelentkeznek.
A módszer előnye, hogy így a kockázat listán nem szereplő anomáliák is még a teszt fázisban a felszínre jönnek.
Hátránya, hogy "ismét felrobbant a SpaceX rakétája" cikkekkel számol be róla a sajtó. -
Phoen|x
addikt
-
ncc1701
veterán
-
ncc1701
veterán
"Ha a Starship eldobható rakéta lenne, akkor 3-400 tonnát tudna LEO-ra állítani"
De nem az, és eddig 37 tonna volt a maximum (a mostani rakomány 34 tonna), amit felvitt szuborbitális pályára."akár már holnap (mivel sorozatban gyártják)"
De előtte azért ezt még azért demonstrálni kellene, sorozatgyártás pedig tényleg van, viszont ezzel együtt is csak két fellövés volt idén.Amúgy én nem azt állítom, hogy ne lehetne megcsinálni (mert nem tudom, hogy meg lehet-e), csak azt nem érzem helyénvalónak, hogy triviálisnak állítsuk be a megoldandó problémákat. (Sokszor előkerült, hogy míg a SpaceX 600 millió dollárból fejlesztette ki a Falcon 9-et, a Starship-re viszont eddig 15 milliárdot költött, és még nincs kész...)
Amúgy mint bennfentes, miként vélekedsz arról, hogy a mostani indítás előtt állítólag azért nem volt statikus hajtóműteszt, mert a Raptor 3-ak nem szeretik?
Ne már, tényleg nem volt static test a boosteren? Amikor lefújták/automatika leállította a 2 hibás hajtómű miatt, azt láttam, de múlt héten pont nyaraltam, elkerülte a figyelmem. Bátorak.
-
ben2
senior tag
-
ben2
senior tag
Pontosan. Csak viccesek ezek az "óceánba zuhant a SpaceX rakétája" címek, amikor eddig minden rakéta második fokozata kivétel nélkül az óceánba zuhant. Ráadásul pont az a lényeg, hogy a Starship nem zuhant, hanem leszállt az óceánra.
-
ncc1701
veterán
Simán vehetsz, én is veszek. Van tőzsdei játékpénzem, azzal ki - be ugrálok és megjátszok kockázatos részvényeket. Szórakozni jó, de keresni vele nem nagyon lehet, mert ha ki is lő egy részvény, akkor is mi van? alig van pár darab belőle. Mondjuk revoluton vettem nvidiat tavaly előtt év végén, kilőtt 100 ról 170-ig és abból vettem egy mini pc-t tavaly nyáron, már az adózott nyereségből. Ha egy garázs vagy lakás árát raktam volna bele, akkor meg .... Ismertem pü fórumról egy srácot, akinek a covid idején kb 100m forintnyi Tkom részvénye volt, most már szerintem elment korai nyugdíjba
Ausztriában dolgozott, család nem volt neki, már sok éve Tkomba rakta szinte az összes pénzét. Van ilyen történet és szerencsére engem is meggyőzött, de én sajnos diverzifikáltam mindig is. Mondjuk így is elégedett vagyok a hozammal, csak ha nem diverzifikálok, akkor lehet már én is mehetnék korai nyugdíjba 
A hosszú távú stratégia hozhat valóban jó pénzt, lassan, de amíg nincs krach, addig biztosan. Mondjuk amikor a covid óta veszi az ember a magyar részvényeket és ül rajtuk, mint a kotlós.
Ez qrva jól hozott már most (igaz, nem realizált haszon, kivéve az osztalék) is és akkor még ott az éves osztalék is. Csak azt sajnálom, hogy a kettős adóztatás visszahozatal miatt (kösz ner, hogy kib.sztatok a bidennel, aki így bosszulta meg) el kellett adnom az amcsi osztalékfizető részvényeimet, mert az adózás bonyolult lett, a hozam csökkent stb és a dollár éppen erős volt, egy korrekt kiszálló pont és beszálló a magyar részvényekbe.
De mert az sokkal jobb érzés volt, amikor negyedévente csengettek az osztalék pénzzel. Sőt volt REIT, ami havonta fizetett USD-ben. Na és itt a poén, bár abban nem volt benne egy lakás ára nálam, nyilván azért krőzus nem vagyok, de többet hozott százalékosan, mint a lakáskiadás.Most is van és működik, 60-65 dodó sávban lehet venni (covid alatt 50 volt) és havi 0,271 dodó osztalékot ad. Sajnos a kettős adóztatást nem lehet elkerülni így a magyar nettó 0,22 vagy TBSZ-en 0,23 dodó részvényenként. A szocho határt most elérem, azt nem kell(ene) fizetnem és így lenne ennyi. Ez kb éves 4% hozam, egy pesti lakás kiadása nem hoz ennyit. Tudom, mert csinálom, igaz nekem a 2 lakás 12-13 éves vételek, de mostani áron és amennyiért ki lehet adni úgy, hogy ne legyen magas fluktuáció, meg persze én leadózom, felújítom időnként, szóval nem az igénytelen módon adom és bizony a mostani árakhoz nézve nem hoz ennyit. A részvénnyel meg semmi különösebb dolog nincs, persze ha az adott cég csődbe megy, akkor így jártam
Meg dollárban van a haszon, ami az árfolyamtól is függ.Jó is, hogy beszéltünk róla, mert erősen gondolkodom, hogy újra építem az usákok osztalékfizető pakkomat. Egyébként a mol,otp,tkom is nagyon jól hozott azóta, csak pszichológiailag egész más, amikor sűrűn jön az osztalék nem évente. Az osztalékból szoktam venni alin cuccokat a géphez. Meg a magyar részvények nekem túl drágák most, tanácstalan vagyok, de már kb 1-1,5 éve, hogy tényleg érdemes-e ennyiért venni. Inkább most már újra külföldi tőzsde jöjjön és ne csak a játékpénzzel.
Nem mernék all-in menni egy cég részvényeivel, mert nagyot is lehet bukni. De ismertem srácot, akimondjuk pár Mft-al, de csinált x4-et teslán anno. Az azért jóleshet.
Magyar részvények dettó. Tán otp, vagy richter. De nincs egyse, sosem mertem még több forintot tartani, pláne vittorék alatt. -
Mr K
őstag
Valójában az összes probléma a teljes és gyors újrahasznosításból jön.
Ha a Starship eldobható rakéta lenne, akkor 3-400 tonnát tudna LEO-ra állítani akár már holnap (mivel sorozatban gyártják), ami $250-600 / kg költséget jelentene a jelenlegi $1500-2700 / kg-hoz képest (amit korábban az F9-ek vittek le $20000 / kg-ról).
Csak összehasonlításként: az ISS teljes tömege 450 tonna és összesen kb. 50 milliárdot költöttek csak felbocsátásokra.
Az árfolyam meg pár héttel az IPO után teljesen lényegtelen, 5+ év távlatban fogja a cég valódi teljesítményét tükrözni, most csak a hype vs. fud szakanderezés megy."Ha a Starship eldobható rakéta lenne, akkor 3-400 tonnát tudna LEO-ra állítani"
-
Baltazár123
őstag
Játékpénz összeggel, de most fogok harmadjára venni. Vettem ~170-en, ~150-en, és lehet már a következő 100 alatt lesz.
Nem tudom, meddig fog esni, de tippem szerint közepes-hosszú távon jó biznic lesz. 5+ éve én is hülyéztem őket, de most már a starship felvitt egy szép nehéz rakományt. A booster mondjuk bakizott, de kissebbet, mint a flight 12, remélhetőleg a flight 14 ezt megoldja, és a flight 15-öt már el is kapják.
Aztán lehet rosszul tippelek.
De 5+ éves távon az űripar elött szép növekedés áll. És végre mozdul előre.Simán vehetsz, én is veszek. Van tőzsdei játékpénzem, azzal ki - be ugrálok és megjátszok kockázatos részvényeket. Szórakozni jó, de keresni vele nem nagyon lehet, mert ha ki is lő egy részvény, akkor is mi van? alig van pár darab belőle. Mondjuk revoluton vettem nvidiat tavaly előtt év végén, kilőtt 100 ról 170-ig és abból vettem egy mini pc-t tavaly nyáron, már az adózott nyereségből. Ha egy garázs vagy lakás árát raktam volna bele, akkor meg .... Ismertem pü fórumról egy srácot, akinek a covid idején kb 100m forintnyi Tkom részvénye volt, most már szerintem elment korai nyugdíjba
Ausztriában dolgozott, család nem volt neki, már sok éve Tkomba rakta szinte az összes pénzét. Van ilyen történet és szerencsére engem is meggyőzött, de én sajnos diverzifikáltam mindig is. Mondjuk így is elégedett vagyok a hozammal, csak ha nem diverzifikálok, akkor lehet már én is mehetnék korai nyugdíjba 
A hosszú távú stratégia hozhat valóban jó pénzt, lassan, de amíg nincs krach, addig biztosan. Mondjuk amikor a covid óta veszi az ember a magyar részvényeket és ül rajtuk, mint a kotlós.
Ez qrva jól hozott már most (igaz, nem realizált haszon, kivéve az osztalék) is és akkor még ott az éves osztalék is. Csak azt sajnálom, hogy a kettős adóztatás visszahozatal miatt (kösz ner, hogy kib.sztatok a bidennel, aki így bosszulta meg) el kellett adnom az amcsi osztalékfizető részvényeimet, mert az adózás bonyolult lett, a hozam csökkent stb és a dollár éppen erős volt, egy korrekt kiszálló pont és beszálló a magyar részvényekbe.
De mert az sokkal jobb érzés volt, amikor negyedévente csengettek az osztalék pénzzel. Sőt volt REIT, ami havonta fizetett USD-ben. Na és itt a poén, bár abban nem volt benne egy lakás ára nálam, nyilván azért krőzus nem vagyok, de többet hozott százalékosan, mint a lakáskiadás.Most is van és működik, 60-65 dodó sávban lehet venni (covid alatt 50 volt) és havi 0,271 dodó osztalékot ad. Sajnos a kettős adóztatást nem lehet elkerülni így a magyar nettó 0,22 vagy TBSZ-en 0,23 dodó részvényenként. A szocho határt most elérem, azt nem kell(ene) fizetnem és így lenne ennyi. Ez kb éves 4% hozam, egy pesti lakás kiadása nem hoz ennyit. Tudom, mert csinálom, igaz nekem a 2 lakás 12-13 éves vételek, de mostani áron és amennyiért ki lehet adni úgy, hogy ne legyen magas fluktuáció, meg persze én leadózom, felújítom időnként, szóval nem az igénytelen módon adom és bizony a mostani árakhoz nézve nem hoz ennyit. A részvénnyel meg semmi különösebb dolog nincs, persze ha az adott cég csődbe megy, akkor így jártam
Meg dollárban van a haszon, ami az árfolyamtól is függ.Jó is, hogy beszéltünk róla, mert erősen gondolkodom, hogy újra építem az usákok osztalékfizető pakkomat. Egyébként a mol,otp,tkom is nagyon jól hozott azóta, csak pszichológiailag egész más, amikor sűrűn jön az osztalék nem évente. Az osztalékból szoktam venni alin cuccokat a géphez. Meg a magyar részvények nekem túl drágák most, tanácstalan vagyok, de már kb 1-1,5 éve, hogy tényleg érdemes-e ennyiért venni. Inkább most már újra külföldi tőzsde jöjjön és ne csak a játékpénzzel.
-
ncc1701
veterán
-
karky
csendes tag
Játékpénz összeggel, de most fogok harmadjára venni. Vettem ~170-en, ~150-en, és lehet már a következő 100 alatt lesz.
Nem tudom, meddig fog esni, de tippem szerint közepes-hosszú távon jó biznic lesz. 5+ éve én is hülyéztem őket, de most már a starship felvitt egy szép nehéz rakományt. A booster mondjuk bakizott, de kissebbet, mint a flight 12, remélhetőleg a flight 14 ezt megoldja, és a flight 15-öt már el is kapják.
De 5+ éves távon az űripar elött szép növekedés áll. És végre mozdul előre.35$-t ér, ha optimistán számoljuk, musk hatással (nagyon optimistán). Akár 70-t is érthet, extrém optimistán. Ettől függetlenül az aktuális ár bármennyi lehet....
A tesla még így a nagy esés után is közel 300-as P/E-n forog
-
ilor14
aktív tag
De 5+ éves távon az űripar elött szép növekedés áll. És végre mozdul előre.Ne felejts majd el 60-70 dolláron sem bevásárolni
-
ilor14
aktív tag
Induláskor már adhattak el benfentesek? Úgy tudom agusztus 8 az első olyan dátum, és az még csak(?) a részvények 7%-a. Aztán lesz még pár ilyen, Dec 8-án tán egy nagyobb.
Viszont ha valaki IPO áron jutott hozzá, ami $135 volt (de akár $150 körül gyorsan bevásárolt az elején), nem csoda, ha gyorsan el is adata 220-on. Gyanítom jelentős tömeg csak erre a kezdeti tüskére spekulált.
Jól tudod, a belsős részvényeket még nem lehet eladni, akkor lesz csak igazán esés, amikor már ők is el fogják tudni adni
-
ncc1701
veterán
Valójában az összes probléma a teljes és gyors újrahasznosításból jön.
Ha a Starship eldobható rakéta lenne, akkor 3-400 tonnát tudna LEO-ra állítani akár már holnap (mivel sorozatban gyártják), ami $250-600 / kg költséget jelentene a jelenlegi $1500-2700 / kg-hoz képest (amit korábban az F9-ek vittek le $20000 / kg-ról).
Csak összehasonlításként: az ISS teljes tömege 450 tonna és összesen kb. 50 milliárdot költöttek csak felbocsátásokra.
Az árfolyam meg pár héttel az IPO után teljesen lényegtelen, 5+ év távlatban fogja a cég valódi teljesítményét tükrözni, most csak a hype vs. fud szakanderezés megy.Egésznek a lényege pont a gyors újrahasználhatóság.
Nyilván még sok munka van elöttük, és ez még csak a v3 ship, v4-et tervezik "véglegesnek". A falcon9 pont ezt mutatta meg, h meg lehet csinálni újrafelhasználhatóan, és így sokkal olcsóbb. Van olyan, ami több, mint 30x volt fent. -
ben2
senior tag
De 5+ éves távon az űripar elött szép növekedés áll. És végre mozdul előre.Valójában az összes probléma a teljes és gyors újrahasznosításból jön.
Az árfolyam meg pár héttel az IPO után teljesen lényegtelen, 5+ év távlatban fogja a cég valódi teljesítményét tükrözni, most csak a hype vs. fud szakanderezés megy. -
ncc1701
veterán
venni kell a részvényt, ez már úgyis csak a hitről szól, nem a részvény értékéről. Ha erősen hisz benne az ember, akkor fel fog menni
De 5+ éves távon az űripar elött szép növekedés áll. És végre mozdul előre. -
ddekany
nagyúr
Már elnézést, de a részvényárfolyam nem az elmúlt héten zuhant be... hanem már vagy 3 hete folyamatosan esik, egyenletes mértékben. Napi chartot néztem.
Az induló ár valami 150-160$ volt. A bennfentesek az indítás előtt 20-40$-on kaptak részvénycsomagokat. Amit induláskor el is tudtak adni 160-200$-os áron... fel is ment az árfolyam 220-230$-ig... aztán visszaesett az erdeti induló 150-170$ szintre, majd kisvártatva elkezdtett lefele hullani, mint a kő... most 113$. És 3 hete csak esik. Le is fog menni az eredeti (és egyben valós) értékére, a 20-30$-ra.
Induláskor már adhattak el benfentesek? Úgy tudom agusztus 8 az első olyan dátum, és az még csak(?) a részvények 7%-a. Aztán lesz még pár ilyen, Dec 8-án tán egy nagyobb.
Viszont ha valaki IPO áron jutott hozzá, ami $135 volt (de akár $150 körül gyorsan bevásárolt az elején), nem csoda, ha gyorsan el is adata 220-on. Gyanítom jelentős tömeg csak erre a kezdeti tüskére spekulált.
-
Meridian
senior tag
Már elnézést, de a részvényárfolyam nem az elmúlt héten zuhant be... hanem már vagy 3 hete folyamatosan esik, egyenletes mértékben. Napi chartot néztem.
Az induló ár valami 150-160$ volt. A bennfentesek az indítás előtt 20-40$-on kaptak részvénycsomagokat. Amit induláskor el is tudtak adni 160-200$-os áron... fel is ment az árfolyam 220-230$-ig... aztán visszaesett az erdeti induló 150-170$ szintre, majd kisvártatva elkezdtett lefele hullani, mint a kő... most 113$. És 3 hete csak esik. Le is fog menni az eredeti (és egyben valós) értékére, a 20-30$-ra.
-
dongettó
tag
Azt mondják, az űrben olcsóbb a memória.
Kikelljutnivalahogy. -
Patice
nagyúr
-
Ajándékok
aktív tag
"az első fokozat mind a 33 motorja"
Milyen motorok ezek? -
Baltazár123
őstag
venni kell a részvényt, ez már úgyis csak a hitről szól, nem a részvény értékéről. Ha erősen hisz benne az ember, akkor fel fog menni
-
lezso6
HÁZIGAZDA
KUSS! Én így szoktam leszállni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- ELADÓ APPLE WATCH ULTRA 2 GPS+CELLULAR 49mm TITANIUM
- PHILIPS EVNIA 49M2C8900 240Hz/ 0.03ms / Ambilight
- Intel Core i7 13700K/ GeForce RTX 4070 Ti 12GB/32GB DDR5 RAM/ 2TB SSD konfig eladó
- Samsung Galaxy Tab S7+ Book Cover Bolti ár:60k INGYEN FOXPOST
- Samsung Galaxy Tab S7 Plus 12.4 Book Cover Bolti ár:40k INGYEN FOXPOST
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac 27 (5K, 2019) asztali számítógép - i9 9900K 32GB DDR4 RAM 512GB SSD 580X
- Samsung Galaxy A16 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 8GB / 16GB DDR4 SODIMM / Laptop RAM BULK Csomag - CSAK EGYBE! Számla / Garancia
- Apple iPhone 13 mini 128GB Midnight Használt Felújított - 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol extrákkal garanciával hibátlan működéssel
mint a DVDjátékos, kérem javítani... rakétahajtómű!