- Milyen házat vegyek?
- Apple asztali gépek
- Hobby elektronika
- ASUS notebook topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kompakt vízhűtés
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
arnyekxxx
veterán
válasz
E.Kaufmann #49 üzenetére
Pálinkafőző pont annyira veszélyes a szomszédra mint a kuktában főzött pacalpörkölt.
-
-
bteebi
veterán
válasz
arnyekxxx #43 üzenetére
Balesetek mindig, mindenhol vannak, viszont az egy releváns kérdés, hogy azok száma és mértéke mennyire feleltethető meg a "normál ügymenetnek". Egy-egy ilyen bedarálós baleset, leszakadós födém benne van a pakliban, viszont az nem, hogy pár tucat munkás egyszerre kapjon pl. tüdőödémát "csak úgy", vagy haljon meg egy-egy gyári műszak 2/3-a ~5 év után.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
E.Kaufmann #41 üzenetére
Valamennyi biztos lesz, mint minden egyéb ipari tevékenység során is vannak. Építőiparban évente többtucatnyian meghalnak, mégse követeli senki az építőipar bezárását. Bölcsisnénink unokáját pár éve bedarálta egy aprítógép, mégse követelte senki a faipar beszüntetését.
-
bteebi
veterán
válasz
arnyekxxx #40 üzenetére
Mondjuk ha ennyi eset ~1-2000 alkalmazottra jut, akkor az még nem feltétlenül akkora gáz. Persze nagyon nem mindegy az se, hogy ki mi miatt és mennyire sérült meg. Ha a saját hibájából, pusztán emberi mulasztás miatt, akkor már-már "rendben van" a dolog.
Viszont ha ezek az esetek alig 200 alkalmazottnál történtek... hát az már nem lenne túlzottan szerencsés. Meg az is egy érdekes kérdés, hogy milyen az esetek és a súlyosságuk időbeli eloszlása. Ha mondjuk az lenne, hogy 2-3 évig nem volt semmi gond, utána viszont hirtelen elkezdett mindenki rákos lenni, az úgy eléggé indikatív lenne.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
E.Kaufmann #39 üzenetére
Ott is az után kezdtek nyomozni, hogy a helyi média elkezdte összekötni az eseteket. Érdekes adat, hogy abban a szuperdemokráciában épült nemkínai nemkoreai hanem szuperdemokrata akkugyárban 2019 óta volt 2 hallott és 24 egyéb komoly sérült (a 3 otthonmeghalt nincs benne)
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
arnyekxxx #37 üzenetére
Persze, baj a pánikkeltés, de azért jobban örülnék egy paranoiásabb hatóságnak, akik ilyenekre is ugranak, miközben itthon többre se nagyon: [link]
Svédeknél három haláleset után kezdtek el vizsgálódni, ami ugyan elsőre soknak tűnhet, viszont egyik sem a munkahelyén (svéd akksigyár) hunyt el, hanem otthon és a halálesetek elsőre nem köthetők a gyárhoz, viszont statisztikailag már kicsit gyanús volt a dolog. -
bteebi
veterán
válasz
arnyekxxx #37 üzenetére
Nyilván van határa a hülyeségnek. A mikroműanyag is most még leginkább az "ez van" kategória, és valószínűleg az is fog maradni (remélem). Nem szeretném, hogy akörül is (nagyobb) hisztéria alakuljon ki, mert nagyon nem hiányzik. Elsősorban eleve nem a mikro- meg nanoműanyaggal van, hanem az országnyi, megyényi (műanyag)hulladékszigetekkel.
Tudni kellene értelmezni a határokat; emiatt alapvetően az - lenne - a megfelelő gyakorlat, hogy a legjobb ismereteink alapján felállított, aktuális határértékeket tartsák, tartassák be. Mindenkivel, mindenhol. Többek között NMP-re, de amúgy minden másra, akár gizsgugyákra is.
Ettől függetlenül persze egy szennyezés lehet "velejáró rossz", de részben elkerülhető is. Közlekedni sajnos muszáj (bár nem feltétlenül autóval, és nem is batár dögökkel, meg coal rollerekkel), azáltal pedig van egy szép nagy emisszió. Ez mondjuk nagyjából "rendben van", pláne lakott területen kívül. Az viszont pl. már nincs rendben, hogy a parasztja akár a belvárosban parkolva járatja az autójának a motorját csak azért, hogy mehessen a klímája...
A sötétzöldség is halál idegesítő. Mindenféle hülye, akár tarthatatlan emissziós limiteket találnak ki (lásd pl. VW-botrány), meg azért kell az OLED TV-k fényerejét is lekorlátozni, hogy nehogy túl sokat fogyasszon; az viszont már nem érdekel senkit, hogy évi 5 vagy épp 300 ezer km-t vezetek-e egyedül, vagy harmad/negyedmagammal, vagy hogy csak hetente megnézek egy mozifilmet a TV-men, vagy napi 15 órát megy - akár éjszaka is, amikor már alszom.
A paraszt meg mindig arra fog ugrani, amire épp lehet, amire a többi paraszt is ugrik. Én az ilyen "jesuisCharlieHebdo" (nem vagyok az, baromira nem) meg "Free Tibet" kampányoktól is teljesen kivagyok. Az utóbbinak mondjuk legalább lenne értelmetlen, de valahol vicces az, amikor olyan civilek tiltakoznak sírva, kétségbeesve, akik egy hónappal korábban még azt se tudták, hogy mijaza Tibet. (És már egy hónappal később se fogják tudni.
)
Néha azért lehet röhögni is a hülyéken. Az alusipkás, 5G csipsz az oltásban, meg 5G-s torony gyújtogatók szerintem viccesek, habár fixen böriben (vagy inkább elmegyógyintézetben??) lenne a helyük.
-
arnyekxxx
veterán
Én meg konkrétan az akkugyáras magzatkárosítórákkeltőNMP-rettegésről beszélek ami eluralt minden felületet teljesen irracionális módon. Ideális világban persze nincs semmilyen szennyezés sehol, meg van a valóság ahol néha van.
Ma épp a tamponoktól kell rettegni mert mindenféle mindmeghalunkanygokat tudtak kimutatni benne amerikai kutatók. És rettegnek is a népek, ahogy kell.
-
bteebi
veterán
válasz
arnyekxxx #35 üzenetére
"De ettől pl nem meghalsz ha letüdőzöl belőle egy slukkot"
Egy slukktól valóban nem, de ez majdnem minden irritáló, vagy akár eléggé mérgező anyagra is teljesülhet (klór/sósav/mustárgáz, de akár hidrogén-cianid is, persze koncentrációfüggően). Erre mondtam, hogy elv. Ne szennyezzünk, ha nem muszáj. Olyannal meg pláne nem, ami ismerten és nagymértékben káros. A nem akut kár is kár. Egy nyálkahártya irritáció talán rövidebb távon se káros, de hosszabb távon is lehet maradandó hatása, egy "jobb" DNS metilezést viszont később gyakorlatilag fixen megérzel majd.
"nem mindenkiben dolgozik az irracionális rettegés"
Egyáltalán nem rettegek, csak nem szeretek kárt okozni senkinek, semminek; az ilyen dolgok "csak" zavarnak. (Gödtől eleve vagy 200 km-re lakom. Ide még nagyon gyors szél mellett se jutna el egy deka NMP se.) Magam kapcsán eleve kevés dologtól tartok (mert az csak a saját életem), de pl. a gyerekeimet vagy a családomat végképp nem (se) akarom kitenni elkerülhető károsító hatásoknak. Akkor se, ha azok kicsik, vagy jobb esetben elhanyagolhatóak.
-
arnyekxxx
veterán
Amúgy meg hiába akár extra rövid (talán csak percek) egy bárminek a légköri tartózkodási/felezési ideje, ha letüdőzöd, akkor még gyorsabban meghal(hat)sz tőle.
De ettől pl nem meghalsz ha letüdőzöl belőle egy slukkot hanem ha hosszú időn keresztül folyamatosan ezt szívod töményen akkor megnő a rák kockázata.
Ha a kertedre locsolnának pár száz liter NMP-t, gondolom akkor is tök nyugodt lennél, mert ~1 hónap, vagy talán 3-8 hét, és sitty-sutty eltűnik az egész. A talajvíz meg neked pont nem kell semmire, nem eszed meg.
Egyébként igen, nem mindenkiben dolgozik az irracionális rettegés -
bteebi
veterán
"Mondjuk nézzél utána, hogy egy talajremediációnal az 1 hónap gyors é. A hsz-ed alapján lövésed nincs."
Nem csak a relatív gyorsaság a kérdés, hanem az abszolút is (lásd majd források/nyelők). Egy lajhár baromi gyors a kontinensek vándorlásához képest, de attól még csigalassú.
Egy hónap az baromira nem kevés idő egy szennyezőnél. Akkor se, ha ennyivel még nem minősül POP-nak, és rengeteg káros vegyület sokkal rosszabb tőle összességében. Örüljünk neki, hogy nem olyan, mint pl. a DDT, de attól még jó nem lesz. Csak jobb.
Amúgy meg hiába akár extra rövid (talán csak percek) egy bárminek a légköri tartózkodási/felezési ideje, ha letüdőzöd, akkor még gyorsabban meghal(hat)sz tőle. (Persze ez esetben utólag vigasztalhat az, hogy 10 perccel később már senkinek semmi baja nem volt.) A metil-izocianát vízben kb. 10-20 perc alatt hidrolizál, aztán mégis iszonyatos kínok között meghalt tőle vagy 15 ezer ember (és bő félmillió megsérült) Bhopalban 1984-ben. Más adminisztrációs út.
Éppenséggel jelen formában (még) pont nem az NMP-től fogunk meghalni, de azért lehet, sőt érdemes is foglalkozni vele, és nem kell bagatellizálni a hatásait. Vagy ha annyira jó, akkor vegyél magadnak otthonra, és szagolgasd (nem illékony, ezért is szeretik pl. GC-hez). Ha a kertedre locsolnának pár száz liter NMP-t, gondolom akkor is tök nyugodt lennél, mert ~1 hónap, vagy talán 3-8 hét, és sitty-sutty eltűnik az egész. A talajvíz meg neked pont nem kell semmire, nem eszed meg. Max. majd valamennyi átszivárog a szomszédodhoz is. De az amúgy is egy barom, az akár meg is dögölhet tőle, ha nem is gyorsan.
Ha van egy pofátlan gyártó, aki visszaél a szabályokkal (most pl. épp a Samsung), és látja azt, hogy nincs semmilyen igazi retorzió, akkor később még jobban vissza fog élni vele. És akkor már majd nem lesz "muszáj" a dolgozóknak védőfelszerelést adni, meg jók lesznek a kimerült szűrők is, repedt gázálarcok, hiszen ezek által havi szinten sok tíz, vagy akár kevés százezer forintot is spórolhatnak! (Mondjuk egy CEO vacsorányit.) Legfeljebb majd pár jómunkásember 10-30 év múlva meghal rákban, ki nem szarja le.
"Tegye fel a kezét aki dolgozott NMP tartalmú vizekkel/szennyvizekkel ipari léptékben."
Édes f.om, elsősorban nem szennyvízről, hanem a talajról, és a talajvízről volt szó. Az 1 hónap meg egy ~átlagérték, egy talán dán tanulmányból vettem. De volt kisebb, meg nagyobb érték is. Ugyanakkor mint ahogy próbáltam rá korábban utalni, ez azért nem egészen egzakt tudomány, közelítések vannak.
Amúgy meg az akkumuláció szempontjából "csak" az számít, hogy hogy viszonyulnak egymáshoz a források és a nyelők. Hiába nagy a nyelő, ha a forrás sokkal nagyobb, akkor ott biza' akkumuláció lesz. Ha pont/pillanatszerű szennyezés lenne csak, akkor persze nagyjából mindegy lenne a dolog, de ha nagyjából folyamatos szennyezés van, vagy legalábbis érdemben gyakrabban van emisszió, mint mondjuk a felezési idő, akkor néhány felezés után egy gyakorlatilag állandó koncentráció fog beállni. Kivéve ha kifinganak a bacik, amik megennék. Mert akkor egy jóval magasabb koncentráció lesz majd valamikor. Alapvető kinetika. Gondolom a talajremediáció hazai császárának ezt nem kell magyarázni.
Az érdekesség kedvéért amúgy az is tegye fel a kezét, aki foglalkozott onkológiai készítmények preklinikai farmakokinetikai vizsgálatával.
-_-'o"""Alapvetően nem az akku gyárakkal vagy egyéb üzem létével van probléma, hanem azzal, ha ezeket az üzemeket, illetve a holdudvarukat nem kontrollálják megfelelően."
Ki mondta azt, hogy azok létezésével probléma lenne?
(Mint írtam, én alapvetően örülök is nekik.) Szövegértés. Amúgy első megközelítésben SEMMIVEL sincs probléma. Egy atomerőművel se. Ha a szabályok, biztonsági előírások teljesen be vannak tartva. Csak hát épp arra utaltam, hogy itt, a Balkán-külsőn a szabályok betartatása "nehézkes".
Pontosabban fogalmazva nincs meg rá a szándék. Mert a rövidtávú érdekek, a csókosok haszna mindent felülír.
"És ezek a hiányosságok alapvetően politikusok érdekeire vezethető vissza."
You don't say! Komolyan??
Azannya. Ma is tanultam valamit.
(Igen, épp ezért nehézkes betartatni a határértékeket. A papír persze sok mindent kibír. A környezet sajnos már kevésbé.)
Amúgy ami az egyik legfontosabb - nekem -, az az elv. Ha nem muszáj, akkor nem terhelem a környezetet semmi olyan szarral, ami ismerten és nagymértékben káros. Akkor se, ha relatíve gyorsan lebomlik. Akkor se, ha relatíve kicsi a terhelés. Terheljem pl. a szennyvízüzemeket, de ne a talajt vagy a talajvizet, urambocsá' a levegőt. (Nem csak embereket lehet megölni.) Sőt még akkor se, ha másoknak feleslegesen és alaptalanul nagy az arca.
#33: Van benne valami.
-
Darmol
senior tag
"(Mondjuk ha neked ~1 hónap az gyors...
)"
Mondjuk nézzél utána, hogy egy talajremediációnal az 1 hónap gyors é. A hsz-ed alapján lövésed nincs."Vegyészként/analitikusként"
Tegye fel a kezét aki dolgozott NMP tartalmú vizekkel/szennyvizekkel ipari léptékben.
-_-'o"""Dolgoztam mindkettővel. Sokkal inkább a DMSO, mint az NMP. "
Én is. Sokkal inkább NMP mint DMSO." A határértékek persze lehetnek túlzottan szigorúak esetenként, de túlzottan megengedőek is, a valós betartatásuk pedig nehézkes, "
A megfelelő műszaki megoldások és technológiai fegyelem mellett nem nagy művészet ám tartani azokat a határértékeket. Elsőre nem ment át, szóval ismét:
Alapvetően nem az akku gyárakkal vagy egyéb üzem létével van probléma, hanem azzal, ha ezeket az üzemeket, illetve a holdudvarukat nem kontrollálják megfelelően. És ezek a hiányosságok alapvetően politikusok érdekeire vezethető vissza."Azt hiszem már jobban látszik a fenti kijelentésben a probléma."
Szerintem az látszik, hogy nem egészen érted mit miért írtam így, de nem baj. Nem kell."A vízfelhasználásuk és a környezetterhelésük miatt viszont aggódom."
Az miatt én is, méghozzá nagyon. De én tudom értelmezni a releváns információkat. És ez baromi nagy különbség kettőnk között. -
válasz
E.Kaufmann #22 üzenetére
Nna ez meg a pláne. Ahelyett, hogy munkahelyet teremtenének, importálnak minimálbér alatt munkásszállókon nyomorgatott szerencsétleneket, csak azért, hogy a helyi béreket lenyomják.
Persze nem meglepő: mindenki lelkendezik, hogy húdemilyen óccók már a lítiumakksik. Nem kell hozzá sztárközgazdásznak lenni, hogy a hiperolcsó cuccokat bizony nem svájci bankárbérezés mellett gyártják, és bizony abban a gyárban max az üzemvezető keres normálisan.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
E.Kaufmann #28 üzenetére
Pl épülnek majd új feldolgozóüzemek? Tudom, attól is mindmeghalunk.
-
bteebi
veterán
válasz
E.Kaufmann #28 üzenetére
A rövidtávú (kormányzati) érdekek mindent felülírnak. Legalább valamivel magasabb lesz a GDP, és így kevésbé fog feltűnni, hogy jobban élünk, mint 4 év múlva.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
arnyekxxx #27 üzenetére
Ha még az akksigyártás felfutása előtt ilyen állapotban van a hulladékfeldolgozás, mi lesz, ha már jön vissza az itt termelt "hulladék" 10-20 év múlva? Na mindegy, majd építünk belőlük piramisokat...
Amúgy pont az a baj, hogy mindenki csak puffogtat, erről speciel nem pont volt NemKonzu, csak meg lett asszondva, hogy tessék és biztosítékok sincsennek arra, hogy itt tényleg minden frankó lesz (pl a mostani vezetők unokáinak unokái is el lennének adósítva, ha el lesz a biztonság és környezetvédelem sumákolva) -
NandoXXL
senior tag
Ezt bontsátok le 1 hónap alatt, mert ez csak úgy eltűnik:
https://atlatszo.hu/kornyezet/2024/06/05/bele-fogunk-fulladni-a-sok-selejtbe-ez-a-baj-az-akkugyarak-hulladekaval-egy-percben/
[link] -
bteebi
veterán
Levegőben, fotodegradációval valóban hamar lebomlik. Talajban, talajvízben viszont NEM. (Mondjuk ha neked ~1 hónap az gyors...
) A szennyvíztisztító az megint más kérdés, ott tulajdonképp nem probléma, csak ugye ha a környezetbe jut ki, akkor az tipikusan pont nem a szennyvíztisztító. Vegyészként/analitikusként, kb. 15 évnyi laboros múlttal én spec. kifejezetten érzékeny vagyok bármilyen kémiai szennyezésre. Akkor is, ha nem feltétlenül van nagy jelentőségük. (Külföldön dolgoztam elég sokfajta, többnyire OECD toxicitási vizsgálattal, meg láttam környezetterhelési vizsgálatokat is. Ezek azért közel sem 100% pontosságú vizsgálatok.)
Pusztán anyagi alapon nem kellene parasztnak lenni. A határértékek persze lehetnek túlzottan szigorúak esetenként, de túlzottan megengedőek is, a valós betartatásuk pedig nehézkes, pláne a Balkán-külsőn. Ráadásul egy-egy határérték - nyilván - mindig az aktuálisan ismert/vélt károsság alapján van megállapítva, aztán új ismeretek után ezek nagyságrendeKet is változhatnak (csökkennek). Ami persze a megelőző több évtizednyi (pl. peszticid, vagy épp nitrózamin, vagy PFAS) expozíciódon már pont nem segít.
"Az EU az NMP-t be akarja tiltani, és DMSO-val akarja helyettesíttetni."
Dolgoztam mindkettővel. Sokkal inkább a DMSO, mint az NMP. Egyértelműen kevésbé káros, bár amúgy mindkettő kiváló aprotikus oldószer. Egy szerves kémia tanárom spec. azt mondta az egyik laborgyakorlaton majd' 20 éve (akkortájt korlátozták le jelentősen a benzol használatát, mondván hogy rákkeltő), hogy ő évtizedekig dolgozott benzollal, aztán mégis itt van. Igen, tud ez így működni, de bőven nem mindig.
Nagy az egyéni felelősség. Ha pl. magadat leárnyékolod ólomtömbökkel egy radioaktív sugárforrással szemben, de a melletted ülő embert már pont nem, akkor téged valóban nem fog károsodás érni. Ha egy üzemben rendes védőfelszerelésben (spéci ruha, gázálarc) dolgozol, akkor valószínűleg kisebb expozíció ér téged, mint a szélirányban lévő, fél kilométerrel odébb kapáló Józsi nénit.
"Nyilván nem bizonyított a magzatkárosító hatása, de úgy hallottam 40 év volt az átlagéletkor a VISCOSA gyártócsarnokában, ahol minden egészségügyi határértéket betartottak."
Azt hiszem már jobban látszik a fenti kijelentésben a probléma. De ettől függetlenül lehet (nagyrészt) igaz.
...a határértékeket meg vagy valóban betartották, vagy nem. Egy-egy sikeres, akár hatósági audit max. annyit jelent, hogy épp akkor és valószínűleg tényleg nem volt gond. Egy rokonom a műanyagiparban dolgozott, sokáig egy foszgént is használó üzemben. A határértékek valószínűleg ott is rendben voltak, mégis negyvenkevés évesen tüdőrákban halt meg.
"Lehetséges a kínaiak jobban betartják a magyar előírásokat. Nem lenne nehéz."
Vagy igen, vagy nem. A legőszintébben nem tudom. De amúgy nem hinném.
"Ha előre elítéled pl. a CATL-t a Samsung miatt, az kb. olyan, mintha gyilkosnak tartanának, mert a szomszédod megölt valakit."
Előre nem ítélek el/meg semmit, vagy legalábbis törekszem rá (a fentebb leírtak ellenére is, de persze számít egy adott cég múltja). A Samsungból pl. végképp nem néztem volna ki, hogy ilyen gyökerek, aztán mégis. A CATL-lel vagy a BYD-vel szemben egyelőre viszont semmilyen negatív előérzetem nincs. Sőt, örülök nekik (annak mondjuk pont nem, hogy egyik se a mi környékünkre jön, na nem magam miatt). A vízfelhasználásuk és a környezetterhelésük miatt viszont aggódom.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
t72killer #21 üzenetére
Mondjuk ha nem hoznák be a melóssokat is hozzá, hanem itt helyben keresnének, valamint rendes oktatást megszerveznének, nem lenne gond. Van itt egy halom cég, akik szóba nem állnak az emberrel, ha nem perfekt 2-3 nyelven. És valahogy vannak dolgozóik. Szóval lenne értelmes munkaerő, valamint ha már építenek egy új gyárat, azért lehetne nagyobb hangsúly az automatizáláson, robotizáláson, akkor nem kell annyi embert felvenni. Persze, ha akkumulátor ültetvényeket építenek mint a Rabszolgasors-ban, akkor persze, hogy nem lesz rá értelmes melós
-
válasz
E.Kaufmann #3 üzenetére
Ha nem lehet írni-olvasni alig tudó buckalakókkal dolgoztatni=mindenféle környezetvédelmi szabályt betertani, akkor hirtelen megugrik az akkupakk ára. Az meg ugye fáj a politikusnak, legyen ződ, vörös vagy barna populista.
-
Darmol
senior tag
Ööö...
""Az NMP hamar lebomlik."
Ja. Nem."
Ja de. Ha biológiai szennyvíztisztítással akarod ártalmatlanítani ipari szennyvízben, pont az az egyik probléma, hogy brutál gyorsan lebomlik. A talajvízben csak azért tud megmaradni, mert ott nincs mikrobatömeg ami lebontsa.
Ráadásul a gödi samu bakfitty ahhoz képest amit a BVM vagy éppen a Nitrokémia okozott.Egyrészt minden üzemet "analizálni" kell aki nem tartja be a műszaki védelem előírásait.
Másrészt a sajtóhírekben szereplő dolgokkal általában csak a biliben kevergetik a trutyit, akár a műanyag szívószállal vagy a kupakokkal. Az EU az NMP-t be akarja tiltani, és DMSO-val akarja helyettesíttetni. Nyilván nem bizonyított a magzatkárosító hatása, de úgy hallottam 40 év volt az átlagéletkor a VISCOSA gyártócsarnokában, ahol minden egészségügyi határértéket betartottak. Esetleg lehet aláírást gyűjteni a dihidrogén-oxid betiltására.
Harmadrészt a dél-koreai cégek... Nos... Lehetséges a kínaiak jobban betartják a magyar előírásokat. Nem lenne nehéz. Ha előre elítéled pl. a CATL-t a Samsung miatt, az kb. olyan, mintha gyilkosnak tartanának, mert a szomszédod megölt valakit.A fő problémát lásd #12-ben leírta Narxis.
A Borsodchem a sósvíz tározókba tudtommal soha nem bocsátott ki VCM-et. Simán feltételezhető, hogy az a magasabb halogénezett fokú szennyeződésekből keletkezett degradációval. De nem bizonyítható a származás. Mindenki sejti honnét származik, de nem bizonyítható.
-
Rive
veterán
Szépek ezek a számok.
Minap kaptam néhány új 18650 cellát
Az volt rajta, hogy 6800mAh
Az is szép...
Olyan 900mAh körülinek mérődött.
Na, az is szép -
bteebi
veterán
"Az NMP hamar lebomlik."
Ja. Nem. Egy hónap simán lehet. (Vagy akár több is, a körülményektől függően. Víz, talaj, bakteriális aktivitás... ilyesmi.) A levegőből mondjuk tényleg elég hamar eltakarodik, máshonnan viszont nem annyira. De ha a forrás nagyjából állandó, akárcsak a nyelő (már ha az tényleg az, és nem merül ki idővel, pl. a bacik megdöglésével), akkor azért a kettő egymáshoz mért nagysága alapján jöhetnek ki érdekes dolgok. De amúgy akár mindmeghalunk, akár csak a gödiek, vagy a hírhedt váci őz- és vaddisznócsorda, akkor sem szerencsés tetszőleges befektető seggének a nyalása.
Az oldószer és egyéb kémiai szennyezéseket pedig egyáltalán nem szabad félvállról venni, ahogy azt pl. a Borsodi Víz esete is mutatja a vinil-kloriddal. Kész vicc, hogy megúszta a BorsodChem.
-
Narxis
nagyúr
Itt alapvetően nem is a technológiával van baj hanem az általános magyar mentalitással, kormányzati szinten legalábbis biztosan. Kína hoz ide gyárakat és teljesen alá fekszik nekik az összes létező hatóság, olyannyira, hogy a szegedi BYD-hoz Kínából hozzák az építőanyagot és a gépeket is. Ez még a kisebbik probléma, nagyobb, hogy ha a kínai elpanaszolja, hogy neki ez vagy az nem tetszik máris változtatnak rajta törvényi szinten. Abban is biztos vagyok, hogy ha más politikai párt lenne hatalmon ugyanez lenne. Ez a nagytőkést kiszolgáló mentalitás mindig is benne volt a magyar néplélekben, a jobbágyság a fejekben sose szünt meg.
Ellentétben a fafejű németeknél simán elhiszem, hogy keresztbe tesznek a gyárnak akkor is ha azzal fenyegetőzik a tulaj, hogy elviszi a gyártást na nem azért mert a német annyira zöld lenne hanem ott meg a szabályok milliméter pontos betartása van beleégetve az átlag német fejébe. Erre számtalan saját tapasztaltom is van, hogy ők egyszerűen ilyenek nem pedig hatalmas környezetvédők.
Ezért joggal fél az ember Magyarországon, hogy akinek a lakóhelyéhez közel létesül egy gyár ott senki se tudja majd megmondani, hogy mit és hogyan kezelnek vagy nem kezelnek.
-
Reggie0
félisten
válasz
ergoGnomik #9 üzenetére
Igen. Olyan nem letezik, hogy 100% szures, 100% kontaminacio, 100% hatasfok. A 100%-ot kb. csak adougyekben es a matematikaban lehet ertelmezni.
Ahol porokkal dolgoznak, ott lesz kiporzas. Ahol oldoszerekkel dolgoznak, ott lesz kiparolgas. Exponencialisan novelve a beleontott penzt egyre jobb szurest lehet elerni, de 100% az se lesz. Szoval ennek is van egy optimiuma ami fole nem erdemes menni, az meg az meg a kornyezetterhelestol, veszelyessegtol stb. fugg, hogy mikor mennyi. Nezz meg pl. egy cementgyarat mi van korulotte.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
E.Kaufmann #8 üzenetére
Persze, ne lötyögjön, de ezt úgy előadni, mintha mindmeghalunk lenne attól, hogy a szennyvízcső eltörésekor kifolyik pár m3 NMP-s viz a mezőre az szimpla demagógia. Hogy zajos a gödi gyár az sokkal valósabb probléma mint az, hogyha néha kifolyik egy kis NMP (amit egyébként nem csak aksigyárak használnak)
egy biológiailag gyorsan lebomló vegyületről van szó ami akkor okoz kárt ha folyamatosan fogyasztod nagy mennyiségben. Ha még terhes nő is vagy közben akkor a magzatodnak is árt ezért ne igyál szennyizet és ne költözz aksigyárkéményre. Ha ezeket a szituációkat elkerülöd akkor csak a szépérzékednek okoz kárt ha valahova kifolyik belőle.
a bomlástermékei ártalmatlanok
-
ergoGnomik
tag
Miért?
Kötelező ilyen-olyan vegyi anyagoknak az üzemek területéről ellenőrizetlenül kiáramolnia? Ha nem folyna a felszíni vizekbe és a talajba mindenféle vicces kemikália, akkor mennyire lenne nekünk rossz? Másrészt még ha nem is kerülnek a vegyszerek a gyár térfogatán kívülre, a környezet és az egészséges élethez való jog a gyárkapunk belül megszűnik? Ha bent lesz a "demagóg oldószerezési propaganda" eredményeként az egészségügyi határértékeket meghaladó a kitettség, az akkor rendben van? És jó, hogy az az NMP gyorsan lebomlik, de mi van a bomlástermékeivel?
-
E.Kaufmann
veterán
Azért ne lötyögjön ki semmi, akár lebomlik, akár nem. Mennyi mindenre mondták már, hogy nem káros és 50 év múlva kiderült, hogy bocs tévedtünk. Ha megoldható a zárt rendszer, akkor azt biztosítani kell, valamint nem szabad elsumákolni, ha valami félrement. Vagy ez is demagóg? A parasztnak nem kell tudnia?
-
ergoGnomik
tag
válasz
E.Kaufmann #3 üzenetére
Igazából ennek a "sikosító nélkül akcióba lépnének..." vonalnak bármely náció, bármely üzletének vonatkozásában igaznak kellene lenni, nem csak az akkugyárakra. A kínaiaknak még annyi többletszolgáltatást nyújtanék EU-s szabályozás keretében, hogy hozhatja a gyárait 49%-os részesedésű vegyesvállalatokba, teljes technológia transzferrel. Ja, és ezt a méltányosság maximalizálásának jegyében visszamenőleg is.
-
Narxis
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #3 üzenetére
Ennyi.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
E.Kaufmann #3 üzenetére
az oldószerezés az egyik legdemagógabb akkugyárellenes propaganda, az NMP hamar lebomlik, nem halmozódik fel, ha a terhes anyuka nem a gyárkéményen él vagy nem a gyár szennyvizét issza nap mint nap akkor semmi baja nem lesz tőle.
-
Danex
addikt
válasz
E.Kaufmann #3 üzenetére
De megy a csúszó, hogy jó legyen
meg az ilyen 10 milliós bírságokkal kb a CEO farzsebből kifizeti, akár napi szinten is.
-
E.Kaufmann
veterán
Nem lennének annyira rosszak, ha nem pitiznének nekik a hatóságok, hanem kemény szerszámmal a hátukba állnának és amint valahol elfolyik egy kis oldószer, akkor vazelin és sikosító nélkül akcióba lépnének...
De amíg csakilyen 1-2 misis szerelmes leveleket küldözgetnek, addig mi cseszhetjük. -
arnyekxxx
veterán
válasz
E.Kaufmann #1 üzenetére
de ezeket is akkugyárakban készítik el tehát eredendően rosszak.
-
E.Kaufmann
veterán
Villanyautósoknál volt is szó nemrég, hogy kezd a villamos művek (a franc tudja, most minek hívják
) helyeket keresni akkupakkoknak, hogy a kiegyensúlyozzák a hálózatot kisebb körzetekben, oda ilyen konténerek jók lennének.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged