- Orbitális siker: először jutott műhold föld körüli pályára Európából
- Nem villog többet a kijelző a GeForce driver gyorsjavításával
- IFA 2026: Kedvező(bb) árak és színek: ez a Lenovo új notebookjainak vonzereje
- IFA 2026: Kell egy kisebb konzol? Az Acer körbenyeste az Atlas 8-at
- IFA 2026: az NVIDIA RTX Spark beházasodott a Lenovo Yoga termékcsaládjába
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Home server / házi szerver építése
- Milyen TV-t vegyek?
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Puma K
nagyúr
A chiller egy nagyon véglete a hűtési történetnek és az már extrém

Ha meg van a masina és adott hűtés is rá van téve akkor kezdetnek egy BIOS-ban történő finomhangolás sokat tud még segíteni a fogyasztás-melegedés témán. Aztán a hűtés is lehet hétköznapibb-egyszerűbb.
Pl az egyik ilyen út a gyártó által megadott minden magra érvényes boost órajelet milyen feszültség mellett éri el a nálad lévő példány. És akkor lehet keresgélni az adott órajelhez tartozó stabil feszültséget amit minden körülmény között tud. Mert ugye a gyártók alapból túlfeszelnek mindent hogy el lehessen adni annak aminek szánják.
Korábban pl a 4790K-m a 4 GHz-cet 1,115v mellett tudta. A 9900K-m meg 5,1GHz-cet 1,275v-on (ami a gyakorlatban 1,264-1,28v között mozgott).
-
tibaimp
nagyúr
-
Wilks
aktív tag
A használati módtól függ.
Ha játszol akkor a változó mértékű terhelés miatt az összes eddigi levegős-torony és legalább 360-as AIO hűtők elbírhatnak majd vele-velük. Az épített vízhűtés meg ha már adott akkor csak lehet lefogatót kell kérned az adott vizes CPU blokk gyártótól (ami igaz a torony hűtésre és az AIO-ra is) és küldenek egyet így mehet tovább bontatlanul a vízhűtéses rendszered. Az épített vizet meg lehet skálázni, de persze egy adott szinttől nincs feljebb. Utána a chiller-ek vannak.
Ha pl. dolgozol a géppel és folyamatosan terheled akkor én csak az épített vízhűtést venném számításba vagy megint a chillereket. Az aktuális levegős-torony és AIO hűtők hűtési teljesítményét nem ismerem.
Kösz a segítséget .
Chillerekről még nem hallottam.
Majd ránézek.
-
Wilks
aktív tag
-
dongettó
aktív tag
-
Puma K
nagyúr
-
dongettó
aktív tag
ÉS a 270K plust hol lehet majd leadni?
-
tibaimp
nagyúr
Ja hogy aha!
Tippre azt mondanám, hogy ameddig a konzolok 8mag/16szálas felépítésűek addig nem is nagyon lesznek olyan játékok amik profitálnának ennél több magból-szálból.
Aztán mivel a Sony se nagyon tudja, hogy mikor lesz kint a PS6 így kb nyugodtan még mindig lehet alapul venni azt, hogy játékos PC-be elég a 8mag/16szál. De azért lehetőségekhez mérten stabilan minél magasabb órajelen a minél több minimum-átlag FPS érdekében.
Érdekes, ami írsz a konzolokkal kapcsolatban, és jogos is!
-
Busterftw
nagyúr
Magamtól elsőre az energiatakarékos magok tiltására gondoltam a fórumtárs hozzászólása alapján.
De aztán a #16-os válaszban tibaimp irányba állított, mert eltájolódtam. Közben én is olyan infókat olvasgattam, hogy már a Windows 10 is nagyon jól kezelgeti a feladatok kiosztását a big-LITTLE magok között és ezért kérdeztem rá.
De jelen esetben nem erről volt szó

Utólag nekem is leesett.
-
Puma K
nagyúr
Magamtól elsőre az energiatakarékos magok tiltására gondoltam a fórumtárs hozzászólása alapján.
De aztán a #16-os válaszban tibaimp irányba állított, mert eltájolódtam. Közben én is olyan infókat olvasgattam, hogy már a Windows 10 is nagyon jól kezelgeti a feladatok kiosztását a big-LITTLE magok között és ezért kérdeztem rá.
De jelen esetben nem erről volt szó

-
Puma K
nagyúr
Nem arra gondolt, hanem szerintem arra, hogy kell-e 14/16P mag vagy jobb lenne 8-10P mag, de mondjuk magasabb órajelen. Lásd AMD féle 9800X3D vs 9950X3D esete.
szerk: Amúgy a modern játékok (és itt nem a 10 éves Witcher 3-ra meg a GTA5-re gondolok), hogy mozognak több magon, jól kihasználják azokat, vagy még mindig a 8 mag a sláger?
Ja hogy aha!
Tippre azt mondanám, hogy ameddig a konzolok 8mag/16szálas felépítésűek addig nem is nagyon lesznek olyan játékok amik profitálnának ennél több magból-szálból.
Aztán mivel a Sony se nagyon tudja, hogy mikor lesz kint a PS6 így kb nyugodtan még mindig lehet alapul venni azt, hogy játékos PC-be elég a 8mag/16szál. De azért lehetőségekhez mérten stabilan minél magasabb órajelen a minél több minimum-átlag FPS érdekében.
-
Busterftw
nagyúr
Kb akkor volt ertelme, amikor megjelent az AlderLake(12th gen), talan egy fel evig, mert utana atlagban az E-Core-k nem artottak, sot.
Azota meg ez a gap tovabb nott. -
Ribi
nagyúr
Nem arra gondolt, hanem szerintem arra, hogy kell-e 14/16P mag vagy jobb lenne 8-10P mag, de mondjuk magasabb órajelen. Lásd AMD féle 9800X3D vs 9950X3D esete.
szerk: Amúgy a modern játékok (és itt nem a 10 éves Witcher 3-ra meg a GTA5-re gondolok), hogy mozognak több magon, jól kihasználják azokat, vagy még mindig a 8 mag a sláger?
Igen, errre gondoltam.
Nagyon kevés játék van ami tényleg profitál a 8+ magból és nem veti vissza a CCD-k közti latency. Legalábbis érezhetően profitál. Mostanra talán már megoldották, hogy nem rosszabb, lehet csak azért, mert sikerül 1 CCD-re korlátozni a játékot. De pl a 9950x3d2 sem hoz kb. sehol semmit. -
tibaimp
nagyúr
-
Puma K
nagyúr
Kíváncsiságból kérdem, hogy mikor volt azaz utolsó gyakorlati tapasztalat -akár mérésekkel szemléltetve-, hogy játékok esetén érdemes letiltani az összes nem Power magot a prociban?
-
Ribi
nagyúr
-
hokuszpk
nagyúr
-
Puma K
nagyúr
A használati módtól függ.
Ha játszol akkor a változó mértékű terhelés miatt az összes eddigi levegős-torony és legalább 360-as AIO hűtők elbírhatnak majd vele-velük. Az épített vízhűtés meg ha már adott akkor csak lehet lefogatót kell kérned az adott vizes CPU blokk gyártótól (ami igaz a torony hűtésre és az AIO-ra is) és küldenek egyet így mehet tovább bontatlanul a vízhűtéses rendszered. Az épített vizet meg lehet skálázni, de persze egy adott szinttől nincs feljebb. Utána a chiller-ek vannak.
Ha pl. dolgozol a géppel és folyamatosan terheled akkor én csak az épített vízhűtést venném számításba vagy megint a chillereket. Az aktuális levegős-torony és AIO hűtők hűtési teljesítményét nem ismerem.
-
tibaimp
nagyúr
-
m0h0senator
őstag
-
Wilks
aktív tag
-
Busterftw
nagyúr
-
tibaimp
nagyúr
-
m0h0senator
őstag
De ez egy januári cikk
-
tibaimp
nagyúr
Ultra 7-el szemezek...
Igen, én is a 14P magossal szemezek...aztán majd meglátjuk.
-
hokuszla
senior tag
2026 VÉGÉN ÉRKEZNEK A NOVA LAKE PROCESSZOROK
nagyon bővített hír

-
Angie™
addikt
-
m0h0senator
őstag
-
tibaimp
nagyúr
Ez szivárgott ki Nova Lake-hez:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Minden eddiginél keményebben támadja a csúcskategóriát az új Poco F9 Ultra
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- IFA 2026: Élőben brutál jól néz ki a Tonino Lamborghini telefon
- Mobil flották
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Intel Core I7 14700KF - 20mag/28szál - Új, Bontatlan - Gari 2029.02.24. -ig - Eladó!
- Intel Core I5 13600KF - 14mag/20szál - Új, Bontatlan - Gari 2029.10.06. -ig - Eladó!
- Intel Core i7-12700KF (12 mag / 20 szál, LGA1700, max. 5.0 GHz) ALZA GARIS! 2027.10.16
- Ryzen 5 9600X Bontatlan! Beszámitok!
- Core i9 9900 processzorok - több db
- Bill hibás, dupla billel :) CTO SPACE Grey MacBook Pro 14" M3 16GB 512GB 1 év gar
- Lenovo ThinkPad T14s Gen 4 i5-1335U / 16GB DDR5 / FHD+ IPS / Helyszíni Garancia 2027-ig
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 9400 6 mag 6 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Tápegységek 750/850W/1000W/1200W Új/Használt
- Lenovo ThinkPad L14 Gen 1 Ryzen 5 pro 4650U / 4450U, 8-16GB RAM, 256-512GB SSD, jó akku, számla, gar