Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Tomcat
    őstag

Nem tudom, hogy milyen felhasználás a tiéd, de hacsak nem valami nagyon extrém, akkor nem kell tartani a dologtól.
    Mármint, nyilván, ha 100C-on menne állandóan, igazad lenne, de ez csak ezekben a nagyon életszerűtlen, szándékosan full edge case tesztekben van. Nem igazán érdemes ezekre alapozni semmit, abszolút nem életszerű az adat, amiket kapsz belőlük.

Nekem van a gépben két m.2 ssd (meg egy sara ssd meg egy sata hdd). Mindkettő baromi gyors (igaz csak pcie4, de annak a teteje, vagy ahhoz közeli cuccok).

A sabrent a melegedősebb, de az se járt soha 60 fok felett. A másik (nem jut eszembe a pontos típusa) alapvetően 40C körül szokott lenni. Soha nem láttam még 55C fölé menni, pedig rendszermeghajtóként kap rendesen. Játék, programozás (ebből az Unreal Engine 5 a legdurvább), nagy ritkán videó vágás, plusz normál egységsugarú használat mellett, egy teljesen átlagos, nem agyon ventizett házban vannak ezek az adatok. Most már több, mint 3 éves a rendszermeghajtó, 100%-os állapotban van, a világon semmi baj nincs vele, pedig itt a gép max akkor van kikapcsolva, ha nyaralni megyünk.

Lehet hogy nem mentem kellően a részletekbe, de akkor pontosítom. Maguk az m2 SSD-k valóban nem mennek jellemzően 60-70 C° fölé még teljes terhelés alatt sem akár a gyári hűtőbordákkal szerelve. Nekem alapvetően azzal van bajom hogy szinte mindenhol rossz helyen van az elsődleges m2 csatlakozó. Konkrétan a VGA alatt és a tápáramkörök és a CPU mellett pár centiméteren belül közel az összes hőforráshoz egy apró levegőtlen nehezen hűthető helyen ami nem egy életbiztosítás. Most pedig ugye kiderült hogy ezek a hűtőbordák amiket többnyire az alaplapokhoz kapunk nem is feltétlenül illeszkednek pontosan, emiatt adódhatnak olyan problémák amik idő előtti degradációhoz vagy végzetes meghibásodáshoz vezetnek.

Ennek tudatában inkább nem tárolok m2-n pótolhatatlan adatokat (igen, rendszeresen mentek), inkább a lassabb SATA SSD-ket válaszom rendszer meghajtónak is az asztali gépekben amiatt mert a HDD-kkel együtt közvetlenül légáramlattal hűtve sem megy feljebb a hőmérsékletük 35-45 C°-nál magasabbra. (Fém ház és fém beépítő keret ami nagyobb fajlagos hőkapacitást ad). Nekem sokkal fontosabb a hosszú élettartam és az adatbiztonság minthogy 5-15 mp-el hamarabb töltődjön be mondjuk egy játék vagy maga a Windows, ezért csak ott használok m2 SSD-t ahol nincs más lehetőség az adattárolásra.

Azt már csak mellékesen teszem hozzá hogy van nem is egy olyan SATA meghatóm ami már 10-12 éve dolgozik és a mai napig hibátlan, míg az m2 meghajtókról talán ha 5 éve vannak üzemelési tapasztalataim, és csupán ezen időszak alatt is megfigyeltem hogy a használatból eredő degradáció mértéke majdnem a kétszerese a SATA meghajtókénak.

Új hozzászólás Aktív témák