Hirdetés
- Elképesztően jó kihozatallal működik a TSMC-féle CoWoS
- Szerverhiba miatt szomjazhatnak a házikedvencek
- 300 dolláros Windows notebookokat ígér idénre a Qualcomm
- Felküzdötte magát a dobogóra a NAND flash lapkák piacán a kínai YMTC
- Olcsóbb SSD-ket eredményezhet a SanDisk és a Kioxia új 3D NAND flash lapkája
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Angie™
addikt
-
azbest
félisten
Többnyire a drágábbak közül választok és igen, ezeknél legalább gap pad van a chipek és a ház között (jobb esetben mindenen van) ami még mindig több mint ami az m2-nél fizikailag megoldható. De ahogy írtam mindenki azt vesz amit akar. Nem akarok senkit semmire győzködni. Kinek mi a fontosabb a sebesség vagy a megbízhatóság.
+@68 Victorio: Akkor te is érted amit fentebb leírtam. Kötelező barkács nélkül az egész m2 termékpaletta nem más mint pusztán tervezett elavulás.
úgy értem, hogy ami gyárilag van az ssd slothoz, az lehet nem passzol minden ssd-hez.
Például az asus vivobook notimnál olyan lapos, vékony réz lap volt a gyári ssd-n, mint a linkelt videóban. Belső oldalán egy vékony gap paddal. Csak hogy a gyári micron ssd vékony volt és egyáltalán nem ért hozzá. Mondjuk az is igényelt hűtést.
Amikor átcseréltem 990 prora, akkor saját készletből vágtam rá olyan vastagságú darabokat, amivel jön érintkezik, mert különben túlmelegedne. -
Tomcat
őstag
Többnyire a drágábbak közül választok és igen, ezeknél legalább gap pad van a chipek és a ház között (jobb esetben mindenen van) ami még mindig több mint ami az m2-nél fizikailag megoldható. De ahogy írtam mindenki azt vesz amit akar. Nem akarok senkit semmire győzködni. Kinek mi a fontosabb a sebesség vagy a megbízhatóság.
+@68 Victorio: Akkor te is érted amit fentebb leírtam. Kötelező barkács nélkül az egész m2 termékpaletta nem más mint pusztán tervezett elavulás.
-
azbest
félisten
Még egy olyan prémium SSD-n mint a Samsung 9100 Pro is úgy van felragasztva a matrica, hogy félig legyen rajta a vezérlő chipen, hogy garantáltan szar legyen a hőátadáshoz a kontaktus.
Én nem, nem hővezető anyagú a matrica, csak egy szokásos sima papír. A hővezetős matrica a hátoldalra van felragasztva csak.Én mindig leszedem a matricát, és 0.1 mm vastag réz hézagoló lemezekkel szintbehozom az egészet és megfelelően bordázott dedikált hűtőbordát teszek rá az alaplap lópikulát sem érő, elsődlegesen dizájn célú sima alu lapkája helyett. Természetesen pasztázva MX4-el, és nem a szokásos 2-3 mm vastag szilikon padokkal.
Többnyire 15-20 °C-al csökken így a hőmérséklete.
samu 990 pro-nál egyszerűen csak két különböző vastag thermap padot vágtam rá, hogy mindenütt jól érintkezzen, mint ebben a videóban is csinálták [link]
Némelyik hővezető matricás ssd-nél eléggé értetlenül néztem, hogy a matrica széle keresztülhalad smd komponenseken, potenciálisan rövidre zárva őket. A matrica alján lehet van valami szigetelő réteg, vagy maga a rangasztó, ami talán szigelet. De a szélein multiméterrel mérhető fémes elektromosan vezető. Ha erősebben rászorítja valami, lehet összezár komponenseket. Teljesen idióta dizájn.
-
Victorio
aktív tag
Még egy olyan prémium SSD-n mint a Samsung 9100 Pro is úgy van felragasztva a matrica, hogy félig legyen rajta a vezérlő chipen, hogy garantáltan szar legyen a hőátadáshoz a kontaktus.
Én nem, nem hővezető anyagú a matrica, csak egy szokásos sima papír. A hővezetős matrica a hátoldalra van felragasztva csak.Én mindig leszedem a matricát, és 0.1 mm vastag réz hézagoló lemezekkel szintbehozom az egészet és megfelelően bordázott dedikált hűtőbordát teszek rá az alaplap lópikulát sem érő, elsődlegesen dizájn célú sima alu lapkája helyett. Természetesen pasztázva MX4-el, és nem a szokásos 2-3 mm vastag szilikon padokkal.
Többnyire 15-20 °C-al csökken így a hőmérséklete.
-
Steve_Brown
senior tag
Ha az adatlapodon lévő ssd van, akkor itt szétszedték.
Köszi!
Frissítenem kéne az adatlapomat. -
GreasyDollar
kezdő
-
Dragon3000
nagyúr
Kedvem támadt szétszedni a sajátomat, hogy megnézzem az is csak ekkora-e?

Ha az adatlapodon lévő ssd van, akkor itt szétszedték.
-
Steve_Brown
senior tag
Kedvem támadt szétszedni a sajátomat, hogy megnézzem az is csak ekkora-e?

-
Puma K
nagyúr
Nálam azt hiszem egyszer egy Solidigm vagy mi volt, ami felét se tudta a ráirt sebességnek, szóval én már inkább tartozkodom ezektől az egzotikus márkáktól. Szerencsére hamar el tudtam adni egy hét kiserletezgetés után alig használtként, szóval legalább nem buktam rajta nagyot.
A Samsungban még sosem csalódtam, nyilván náluk is becsuszik néha 1-2 gixer, ami szerencsére engem elkerült, de ez benne van, emberek dolgoznak ott is. Általánosságban véve viszont nagyon rendben vannak SSD terén.
Sebességteszteknél tudja a ráírt sebességeket írásban-olvasásban.
Viszont a hétköznapi használat során nincs kihasználva az adott M.2-es NVMe SSD-k sebessége. Persze még mindig gyorsabbak mint a SATA SSD-k amik maximum 550 MB/s-t tudnak.
-
azbest
félisten
Valahogy soha nem volt igazán bizalmam az m2 SSD technológia és hosszú távú használata iránt, úgy tűnik hogy ez a generális aggodalmam nem volt ok nélküli.
A mai napig közvetlenül levegővel hűtött, a fém beépítőkeret-lemezhez stabilan erősített SATA SSD-ket használok mind a magán mind a céges gépekben rendszer meghajtó gyanánt, ahol szükséges ott további SATA HDD-kkel megtámogatva (adatok tárolása, backup, stb.).Soha nem voltam kellően nyugodt azzal a tudattal hogy az adataim tárolása 100 C°-on forrongó komponensektől pár centire egy levegőtlen kis hézagban található, amit méretéből és elhelyezkedéséből adódóan hagyományos módszerekkel nem lehet megbízhatóan lehűteni. Hiába a nagyságrendbeli sebesség előny, nekem sokkal fontosabb a megbízhatóság.
Nyilván egy mai modern notebookban nincs más lehetőség az adatok tárolására, ebben az esetben én is kizárólag m2-t használok, viszont ekkora hőterhelést sem kap az ilyen típusú felhasználásnál a meghajtó.
Ezért is állok értetlenül az utóbbi években terjedő 3-4 m2-t és csupán 2-4 db SATA portot kínáló alaplapokkal szemben, mert nem igazán tudok a fenti gondolataim és a cikkben leírtak alapján meglévő aggodalmamat alátámasztva velük mit kezdeni.
csak meg ne lepődj, hogy az olcsó sata ssd is csak egy picike pcb a csatlakozónál, ami benne vagy műanyag, vagy esetleg fém dobozban. De mégcsak gap pad sem vezeti róla a hőt a házra. Csak mert lassú, azért nem melegszik annyira.

-
tibaimp
nagyúr
Az jó!
Annó én ezt néztem ki: [KIOXIA 960GB Exceria] és 1TB (960GB) mérete ellenére 240TB a TBW-je csak, míg a hasonszőrű SSD-k TBW-je 600-1200TB között van.
Így mondjuk, az igaz, hogy később, az nvme SSD-iket nem is néztem
-
hokuszla
senior tag
-
tibaimp
nagyúr
-
hokuszla
senior tag
utoljára kioxiát vettem, nálam tökéletes mindenben
msi pro alaplapban 10 fokkal alacsonyabb a t, mint hűtés nélkül -
Sinesol
veterán
"Egyebkent barmilyen markat szemelsz ki, ugyis talalsz negativumot, mindenhol, mindent szid valaki."
A saját fejem után menve még 2021-ben vettem egy Silicon Power SP002TBP34A80M28-cat 85.580 Ft-ért.
Azért erre esett a választásom, mert sebességteszteket nézve nem voltak rosszak a mért eredményei. Továbbá 5 év garanciát adott rá a gyártó valamint 3115 TBW értéket adtak meg.
2021 óta az Asus Maximus Hero X-ben itt tart:

Írási sebességnél 13xx MB/s értéknél nagyobbat soha nem láttam. Emlékeim szerint játék frissítés meg játék indítás és játék kliens frissítés ment egyszerre.
Ha csak játékokat indítgattam el -akár egy napon többet is egymás után más-más időpontban és ideig játszva adott címmel- 8xx MB/s-nél feljebb sosem ment az írás tempója. Az olvasás rendszerint mindig kevesebb volt.
Nálam azt hiszem egyszer egy Solidigm vagy mi volt, ami felét se tudta a ráirt sebességnek, szóval én már inkább tartozkodom ezektől az egzotikus márkáktól. Szerencsére hamar el tudtam adni egy hét kiserletezgetés után alig használtként, szóval legalább nem buktam rajta nagyot.
A Samsungban még sosem csalódtam, nyilván náluk is becsuszik néha 1-2 gixer, ami szerencsére engem elkerült, de ez benne van, emberek dolgoznak ott is. Általánosságban véve viszont nagyon rendben vannak SSD terén.
-
tibaimp
nagyúr
-
Dragon3000
nagyúr
Miért is kellett volna teljes termék visszahívás, ha csak a 2TB vagy 4TB-os megoldással volt gond és ott is igazából a visszajelzés szerint, de a valóságban nem tudjuk, hogy tényleg történt e degradálódás.
-
Puma K
nagyúr
"Egyebkent barmilyen markat szemelsz ki, ugyis talalsz negativumot, mindenhol, mindent szid valaki."
A saját fejem után menve még 2021-ben vettem egy Silicon Power SP002TBP34A80M28-cat 85.580 Ft-ért.
Azért erre esett a választásom, mert sebességteszteket nézve nem voltak rosszak a mért eredményei. Továbbá 5 év garanciát adott rá a gyártó valamint 3115 TBW értéket adtak meg.
2021 óta az Asus Maximus Hero X-ben itt tart:

Írási sebességnél 13xx MB/s értéknél nagyobbat soha nem láttam. Emlékeim szerint játék frissítés meg játék indítás és játék kliens frissítés ment egyszerre.
Ha csak játékokat indítgattam el -akár egy napon többet is egymás után más-más időpontban és ideig játszva adott címmel- 8xx MB/s-nél feljebb sosem ment az írás tempója. Az olvasás rendszerint mindig kevesebb volt.
-
opr
nagyúr
-
X2N
addikt
A 980pro és 990pro ssd-kre már rég jött a firmware frissítés, még itt ph-n is volt róla hír tavaly vagy mikor.
Volt teljes termékvisszahívás, nyilvános tájékoztatás, és felelősség vállalás a Samsung részéről? Több százezer forintos alkatrészekről beszélünk.
-
omfgk
veterán
A 980pro és 990pro ssd-kre már rég jött a firmware frissítés, még itt ph-n is volt róla hír tavaly vagy mikor.
Tehát aki nem olvas PH-t, az így járt?
Ugye a vevőnek nem kötelessége fw-t frissíteni. Ő használta és mondjuk tegnap lett írásvédett.
-
Dragon3000
nagyúr
Mit javított mester? Louis Rossmann ugyanúgy befogja perelni őket azért amit vele műveltek, megvette ~300usd-ért az SSD-t, majd garancia időn belül meghibásodott(belassult), elküldte nekik garanciáztatni, erre visszaküldték a hibásat, mondván hogy nincs semmi baja. Ragaszkodik a cseréhez mert most egy ilyen SSD 1000dollár körül van az AI miatt. Ha visszautalnak 300 dollárt azzal mit kezdjen?

Adatmentéssel foglalkozik a faszi, nem egy laikus.A 980pro és 990pro ssd-kre már rég jött a firmware frissítés, még itt ph-n is volt róla hír tavaly vagy mikor.
-
Sinesol
veterán
Nem nagyon van jobb alternativa a 990Pro-nal, nyugodtan veheted.
Egyebkent barmilyen markat szemelsz ki, ugyis talalsz negativumot, mindenhol, mindent szid valaki.
En pl bottal se piszkalnam a Kingstonokat, ugyanis csak ilyen markas ssd-k romlottak el nalam, valaki meg arra esküszik.
-
X2N
addikt
Amit már rég javított a samsung.
Mit javított mester? Louis Rossmann ugyanúgy befogja perelni őket azért amit vele műveltek, megvette ~300usd-ért az SSD-t, majd garancia időn belül meghibásodott(belassult), elküldte nekik garanciáztatni, erre visszaküldték a hibásat, mondván hogy nincs semmi baja. Ragaszkodik a cseréhez mert most egy ilyen SSD 1000dollár körül van az AI miatt. Ha visszautalnak 300 dollárt azzal mit kezdjen?

Adatmentéssel foglalkozik a faszi, nem egy laikus. -
Dragon3000
nagyúr
A Samsung csúcskategóriás NVMe SSD-ivel (főleg a 980 Pro és a 990 Pro modellekkel) az volt a fő probléma, hogy egy hibás firmware (vezérlőszoftver) miatt a meghajtók élettartama rendkívül gyorsan és indokolatlanul zuhant.
Korábban bizonyos 870 EVO SATA SSD-k is idő előtti meghibásodással és blokkhibákkal küzdöttek egy gyenge komponens-sorozat miatt.
A Samsung Magician szoftver telepítőjében is találtak időnként biztonsági réseket, amelyek rossz mappa-jogosultságok miatt adtak esélyt kártevőknek.
Sz*r ügyfélszolgálat/garanciáztatás.
Volt egy másik komoly visszhangot kiváltó ügy is, amikor a Samsung – több más gyártóhoz hasonlóan – fű alatt megváltoztatta a komponenseket (a memóriachipeket és a vezérlőt) egy már piacon lévő, korábban kiválóra értékelt SSD modelljénél.
970 EVO Plus komponens-csere alatt olvashatsz róla(Bait-and-Switch).
A Samsungot végül az mentette meg a teljes botránytól a riválisaihoz (pl. Crucial, Western Digital) képest, hogy ők legalább nem butították le a memóriát a sokkal rosszabb élettartamú QLC-re,
Szóval jó lesz vigyázni.
Amit már rég javított a samsung.
-
csakdzsó
aktív tag
A Samsung csúcskategóriás NVMe SSD-ivel (főleg a 980 Pro és a 990 Pro modellekkel) az volt a fő probléma, hogy egy hibás firmware (vezérlőszoftver) miatt a meghajtók élettartama rendkívül gyorsan és indokolatlanul zuhant.
Korábban bizonyos 870 EVO SATA SSD-k is idő előtti meghibásodással és blokkhibákkal küzdöttek egy gyenge komponens-sorozat miatt.
A Samsung Magician szoftver telepítőjében is találtak időnként biztonsági réseket, amelyek rossz mappa-jogosultságok miatt adtak esélyt kártevőknek.
Volt egy másik komoly visszhangot kiváltó ügy is, amikor a Samsung – több más gyártóhoz hasonlóan – fű alatt megváltoztatta a komponenseket (a memóriachipeket és a vezérlőt) egy már piacon lévő, korábban kiválóra értékelt SSD modelljénél.
A Samsungot végül az mentette meg a teljes botránytól a riválisaihoz (pl. Crucial, Western Digital) képest, hogy ők legalább nem butították le a memóriát a sokkal rosszabb élettartamú QLC-re,
Szóval jó lesz vigyázni.
Ez nagyon gáz,mert pont vásárlás előtt vagyok egy hajszállal.Milyen ssd-t javasolnál?
-
X2N
addikt
Szóval jó lesz vigyázni.
-
Sinesol
veterán
Szerintem csupasz, ha van alaplapi hütès. En a mostsni es a korabbi ASUS deszkan is a gyari alaplapi hutest hasznaltam, egyikkel sem volt semmi problema.
2TB-os Samsung 990Pro van jelenleg is a Rog Strix B450i lapban, sosem volt vele semmi gond, villamgyors.
-
X2N
addikt

Nem mintha nem értenék egyet, de akkor mi?Passz, évek óta nem kellett vennem ssd-t, kérdezz rá a topikban mi most a megbízható. Nekem még a régi 970 Pro van, 512GB-os.
-
E.Kaufmann
veterán
-
X2N
addikt
-
csakdzsó
aktív tag
Egy AM5-ös Asus Rog Strix laphoz bordás,vagy csupasz 990pro ssd-t vegyek?
-
Dragon3000
nagyúr
Lehet hogy nem mentem kellően a részletekbe, de akkor pontosítom. Maguk az m2 SSD-k valóban nem mennek jellemzően 60-70 C° fölé még teljes terhelés alatt sem akár a gyári hűtőbordákkal szerelve. Nekem alapvetően azzal van bajom hogy szinte mindenhol rossz helyen van az elsődleges m2 csatlakozó. Konkrétan a VGA alatt és a tápáramkörök és a CPU mellett pár centiméteren belül közel az összes hőforráshoz egy apró levegőtlen nehezen hűthető helyen ami nem egy életbiztosítás. Most pedig ugye kiderült hogy ezek a hűtőbordák amiket többnyire az alaplapokhoz kapunk nem is feltétlenül illeszkednek pontosan, emiatt adódhatnak olyan problémák amik idő előtti degradációhoz vagy végzetes meghibásodáshoz vezetnek.
Ennek tudatában inkább nem tárolok m2-n pótolhatatlan adatokat (igen, rendszeresen mentek), inkább a lassabb SATA SSD-ket válaszom rendszer meghajtónak is az asztali gépekben amiatt mert a HDD-kkel együtt közvetlenül légáramlattal hűtve sem megy feljebb a hőmérsékletük 35-45 C°-nál magasabbra. (Fém ház és fém beépítő keret ami nagyobb fajlagos hőkapacitást ad). Nekem sokkal fontosabb a hosszú élettartam és az adatbiztonság minthogy 5-15 mp-el hamarabb töltődjön be mondjuk egy játék vagy maga a Windows, ezért csak ott használok m2 SSD-t ahol nincs más lehetőség az adattárolásra.
Azt már csak mellékesen teszem hozzá hogy van nem is egy olyan SATA meghatóm ami már 10-12 éve dolgozik és a mai napig hibátlan, míg az m2 meghajtókról talán ha 5 éve vannak üzemelési tapasztalataim, és csupán ezen időszak alatt is megfigyeltem hogy a használatból eredő degradáció mértéke majdnem a kétszerese a SATA meghajtókénak.
8 éve van már nvme ssd-m és az első az eléggé forrófejű volt, de a mai napig üzemel haverom nővérének a gépében, van itthon jelenleg is 3 nvme ssd használatban, van ami folyamatos üzemben és semmi gondjuk, Inkább az a lényeg, hogy ne a legszarabb fost vedd meg, mert sata esetében is elég sok fos van a piacon...
-
Tomcat
őstag
Nem tudom, hogy milyen felhasználás a tiéd, de hacsak nem valami nagyon extrém, akkor nem kell tartani a dologtól.
Mármint, nyilván, ha 100C-on menne állandóan, igazad lenne, de ez csak ezekben a nagyon életszerűtlen, szándékosan full edge case tesztekben van. Nem igazán érdemes ezekre alapozni semmit, abszolút nem életszerű az adat, amiket kapsz belőlük.Nekem van a gépben két m.2 ssd (meg egy sara ssd meg egy sata hdd). Mindkettő baromi gyors (igaz csak pcie4, de annak a teteje, vagy ahhoz közeli cuccok).
A sabrent a melegedősebb, de az se járt soha 60 fok felett. A másik (nem jut eszembe a pontos típusa) alapvetően 40C körül szokott lenni. Soha nem láttam még 55C fölé menni, pedig rendszermeghajtóként kap rendesen. Játék, programozás (ebből az Unreal Engine 5 a legdurvább), nagy ritkán videó vágás, plusz normál egységsugarú használat mellett, egy teljesen átlagos, nem agyon ventizett házban vannak ezek az adatok. Most már több, mint 3 éves a rendszermeghajtó, 100%-os állapotban van, a világon semmi baj nincs vele, pedig itt a gép max akkor van kikapcsolva, ha nyaralni megyünk.
Lehet hogy nem mentem kellően a részletekbe, de akkor pontosítom. Maguk az m2 SSD-k valóban nem mennek jellemzően 60-70 C° fölé még teljes terhelés alatt sem akár a gyári hűtőbordákkal szerelve. Nekem alapvetően azzal van bajom hogy szinte mindenhol rossz helyen van az elsődleges m2 csatlakozó. Konkrétan a VGA alatt és a tápáramkörök és a CPU mellett pár centiméteren belül közel az összes hőforráshoz egy apró levegőtlen nehezen hűthető helyen ami nem egy életbiztosítás. Most pedig ugye kiderült hogy ezek a hűtőbordák amiket többnyire az alaplapokhoz kapunk nem is feltétlenül illeszkednek pontosan, emiatt adódhatnak olyan problémák amik idő előtti degradációhoz vagy végzetes meghibásodáshoz vezetnek.
Ennek tudatában inkább nem tárolok m2-n pótolhatatlan adatokat (igen, rendszeresen mentek), inkább a lassabb SATA SSD-ket válaszom rendszer meghajtónak is az asztali gépekben amiatt mert a HDD-kkel együtt közvetlenül légáramlattal hűtve sem megy feljebb a hőmérsékletük 35-45 C°-nál magasabbra. (Fém ház és fém beépítő keret ami nagyobb fajlagos hőkapacitást ad). Nekem sokkal fontosabb a hosszú élettartam és az adatbiztonság minthogy 5-15 mp-el hamarabb töltődjön be mondjuk egy játék vagy maga a Windows, ezért csak ott használok m2 SSD-t ahol nincs más lehetőség az adattárolásra.
Azt már csak mellékesen teszem hozzá hogy van nem is egy olyan SATA meghatóm ami már 10-12 éve dolgozik és a mai napig hibátlan, míg az m2 meghajtókról talán ha 5 éve vannak üzemelési tapasztalataim, és csupán ezen időszak alatt is megfigyeltem hogy a használatból eredő degradáció mértéke majdnem a kétszerese a SATA meghajtókénak.
-
opr
nagyúr
Valahogy soha nem volt igazán bizalmam az m2 SSD technológia és hosszú távú használata iránt, úgy tűnik hogy ez a generális aggodalmam nem volt ok nélküli.
A mai napig közvetlenül levegővel hűtött, a fém beépítőkeret-lemezhez stabilan erősített SATA SSD-ket használok mind a magán mind a céges gépekben rendszer meghajtó gyanánt, ahol szükséges ott további SATA HDD-kkel megtámogatva (adatok tárolása, backup, stb.).Soha nem voltam kellően nyugodt azzal a tudattal hogy az adataim tárolása 100 C°-on forrongó komponensektől pár centire egy levegőtlen kis hézagban található, amit méretéből és elhelyezkedéséből adódóan hagyományos módszerekkel nem lehet megbízhatóan lehűteni. Hiába a nagyságrendbeli sebesség előny, nekem sokkal fontosabb a megbízhatóság.
Nyilván egy mai modern notebookban nincs más lehetőség az adatok tárolására, ebben az esetben én is kizárólag m2-t használok, viszont ekkora hőterhelést sem kap az ilyen típusú felhasználásnál a meghajtó.
Ezért is állok értetlenül az utóbbi években terjedő 3-4 m2-t és csupán 2-4 db SATA portot kínáló alaplapokkal szemben, mert nem igazán tudok a fenti gondolataim és a cikkben leírtak alapján meglévő aggodalmamat alátámasztva velük mit kezdeni.
Nem tudom, hogy milyen felhasználás a tiéd, de hacsak nem valami nagyon extrém, akkor nem kell tartani a dologtól.
Mármint, nyilván, ha 100C-on menne állandóan, igazad lenne, de ez csak ezekben a nagyon életszerűtlen, szándékosan full edge case tesztekben van. Nem igazán érdemes ezekre alapozni semmit, abszolút nem életszerű az adat, amiket kapsz belőlük.Nekem van a gépben két m.2 ssd (meg egy sara ssd meg egy sata hdd). Mindkettő baromi gyors (igaz csak pcie4, de annak a teteje, vagy ahhoz közeli cuccok).
A sabrent a melegedősebb, de az se járt soha 60 fok felett. A másik (nem jut eszembe a pontos típusa) alapvetően 40C körül szokott lenni. Soha nem láttam még 55C fölé menni, pedig rendszermeghajtóként kap rendesen. Játék, programozás (ebből az Unreal Engine 5 a legdurvább), nagy ritkán videó vágás, plusz normál egységsugarú használat mellett, egy teljesen átlagos, nem agyon ventizett házban vannak ezek az adatok. Most már több, mint 3 éves a rendszermeghajtó, 100%-os állapotban van, a világon semmi baj nincs vele, pedig itt a gép max akkor van kikapcsolva, ha nyaralni megyünk.
-
Dragon3000
nagyúr
Gémelés a legnagyobb terhelése a gépnek és a gen4-es ssd-vel is el voltam, de amikor a gyerek gépébe kerestem 2TB-os ssd-t és a gen4-es megoldásomnál rosszabb használt ssd-k is 70-80e körül mozogtak aprón, akkor inkább vettem magamnak egy 2TB-os gen5-ös új megoldást minimális felárral és megkapta a gyerek a régi ssd-m.
-
tibaimp
nagyúr
Egyik probléma : memória chip-ek magassága vs vezérlő magassága.
Vagyis a thermal pad legyen viszonylag puha ,hogy a különbség eltűnjön.Másik probléma : eleve csak a vezérlőt kell hűteni.
Emiatt jön a throttling és ez adja a fogyasztás nagy részét is.A teszt meg egy értelmezhetetlen fos.
Most tényleg szemre nézte a kontaktot ahelyett ,hogy nézett volna mondjuk 3db SSD-vel (egyoldalas, kétoldalas és egy dram nélküli) hőmérséklet tesztet a 20db lappal. De az nagy meló ugye...From our limited testing,
the primary heatsinks on most motherboards don’t make good contact.
Helyesen :
From our limited testing, we came to the rather unfortunate conclusion, that we are complete idiots.Amúgy ez jogos! Én is azt vártam, hogy valami hőmérséklet/throttling/sebesség összehasonlítás lesz.
-
omfgk
veterán
Egyik probléma : memória chip-ek magassága vs vezérlő magassága.
Vagyis a thermal pad legyen viszonylag puha ,hogy a különbség eltűnjön.Másik probléma : eleve csak a vezérlőt kell hűteni.
Emiatt jön a throttling és ez adja a fogyasztás nagy részét is.A teszt meg egy értelmezhetetlen fos.
Most tényleg szemre nézte a kontaktot ahelyett ,hogy nézett volna mondjuk 3db SSD-vel (egyoldalas, kétoldalas és egy dram nélküli) hőmérséklet tesztet a 20db lappal. De az nagy meló ugye...From our limited testing,
the primary heatsinks on most motherboards don’t make good contact.
Helyesen :
From our limited testing, we came to the rather unfortunate conclusion, that we are complete idiots. -
haxiboy
veterán
-
westlake
félisten
"Az alaplapod M.2-es hűtőbordázata lelassíthatja az SSD-det"
Egyértelműen hibás, félrevezető a megfogalmazás. A (túl)melegedéstől lassul le.
-
Sinesol
veterán
Amikor tavaly beraktam a 990Pro-t, akkor azert azt láttam a hűtő alatti padon, hogy elég erősen latszott rajta az ssd nyoma, szóval talán nyugodt lehetek. Plusz eleve pciexpress3-at támogat csak a lapom, gondolom az a sebesség nem izzaszt meg egy pciexpress4-es ssd-t. Annyi biztos, hogy minden villámgyors és tisztáűn érezhető előrelépés volt a korábbi 960 evo-hoz képest.

Egyébként relativ lehet azert ez a lassulás, mivel a melegedés főleg abból jöhet, amikor top sebességen megy az ssd, nagy fájlok írásánál, másolásánál, ez meg azért ritkán általános otthoni környezetben. Viszont az általános sebességet a random elérési idő és olvasás/írás határozza meg, az meg gondolom nem annyira intenziv terhelés, szóval melegedni sem fog annyira. Bár ez csak az én logikám, javitsatok ki ha tévednék. -
PSti
tag
Ez a probléma érint bárki mást azokon kívül, akik 4-8-16K videóvágás miatt kihasználják a szupergyors háttértárat?
Én hétköznapi szürke userként a 6Gbps SATA3 tempót is elégségesnek érzem. Hiába van PCIe 4.0 3-4GB-ra képes SSD-is, pont leszarom, hiszen a hétköznapokon, észlelhetetlen a differencia. Mérni mérhető, de az teljesen más kérdés.Felfelé, SATA -> M.2 nem tűnik fel a váltás annyira, de visszafelé már igen. Sajnos ha Windowst használsz, már számít ez is. A hőfokok borzasztóak, de ezt is le lehet hűteni, és az ára szerencsére szinte ugyanaz a SATA és az M.2 nek, kivéve a legfelsőbb szegmensben.
-
Aprósólyom
addikt
Sőt, az én véleményem szerint jobb is az ilyen deszka, mert "univerzálisabb" hűtés szempontból. A legnagyobb dupla tornyos léghűtők is kényelmesebben elférnek, ha a 16x GPU slot a második és nem az első.
Annyira jobbnak tartom, hogy én rá se nézek az olyan MOBO-ra, ami nem ilyen. -
anaqer
veterán
-
Aprósólyom
addikt
Igazából az a nyugtalanító, hogy rendszeresen thermal throttlining hajtják magukat ezek. Rendszeres hőmérséklet tüskék, és az ezzel járó hőtágulás/zsugorodás. Valószínű jobb lenne az emberek 99%-nak, ha kicsit feladnánank az alaptempóbol ennek tompítására. Főleg notebook-ban. Talán kevesebb SSD döglene meg.
Nem egy nagy kihívás ezt megoldani: BIOS-ból jellemzően szabadon korlátozható az M.2 csatoló szabványa PCIe 4.0 - 3.0 - 2.0 - 1.0 tempókra. Én rögtön kipróbáltam a 4.0 SSD-t 3.0-ra. Hát hétköznap meg nem mondanám a különbséget.
Wilks #24 Jó, hát nyilván ironizálsz.
A "gémerek" többsége sem hajtja, szerintem. Pláne, hogy nem vagyunk gémerek. A hobbiból sakkozókra vagy focizókra se mondjuk, hogy sakkozó vagy focista, mert nem azok, csak az a hobbijuk. Polgár Judit sakkozó, Szoboszlai focista, ez a hivatásuk. Gamer legfeljebb a hivatásos e-sportoló.
Új AAA címeknél van, hogy 5-15 másodpercet is adhat pályabetöltésnél SATA vs PCIe 5.0. Na de és az mit jelent? Pikk-pakk elszáll az a pár másodperc időkülönbség, pláne úgy, hogy addig a mai ember többsége ALT-TABól és addig csinál mást... -
ddekany
nagyúr
Ez a probléma érint bárki mást azokon kívül, akik 4-8-16K videóvágás miatt kihasználják a szupergyors háttértárat?
Én hétköznapi szürke userként a 6Gbps SATA3 tempót is elégségesnek érzem. Hiába van PCIe 4.0 3-4GB-ra képes SSD-is, pont leszarom, hiszen a hétköznapokon, észlelhetetlen a differencia. Mérni mérhető, de az teljesen más kérdés.Igazából az a nyugtalanító, hogy rendszeresen thermal throttlining hajtják magukat ezek. Rendszeres hőmérséklet tüskék, és az ezzel járó hőtágulás/zsugorodás. Valószínű jobb lenne az emberek 99%-nak, ha kicsit feladnánank az alaptempóbol ennek tompítására. Főleg notebook-ban. Talán kevesebb SSD döglene meg.
-
Wilks
aktív tag
Én hétköznapi szürke userként a 6Gbps SATA3 tempót is elégségesnek érzem. Hiába van PCIe 4.0 3-4GB-ra képes SSD-is, pont leszarom, hiszen a hétköznapokon, észlelhetetlen a differencia. Mérni mérhető, de az teljesen más kérdés.Szinte mindenkit,a PC tarsadalom,foleg a gamerek 90%-at.
Sajnos a pci.e 4 nem eleg,kell csutkan az 5,lassan a 6-7 is.
Igaz,ha talan 2-3 tized masodpercet nyerek vele,de "csakazertis" kell. -
Aprósólyom
addikt
Én hétköznapi szürke userként a 6Gbps SATA3 tempót is elégségesnek érzem. Hiába van PCIe 4.0 3-4GB-ra képes SSD-is, pont leszarom, hiszen a hétköznapokon, észlelhetetlen a differencia. Mérni mérhető, de az teljesen más kérdés. -
mpierre
veterán
Nos, azt nem tudom, de a deszka hátoldalán - itx lapoknál - dettó zseniális ötlet. Még a borda se fér rá, a luftról nem is szólva. Akad pár érdekes ötlet.
Szerencsére a cte750-ben ez nem gond. Minden 90°-kal elforgatva kerül beépítésre. Az A4h2o-ban meg blokk alatt hűsöl az ssd. Hagyományos elrendezésű házban érdekes lehet, de akkor pl a top flow hűtő jön jól. Ha léggel van hűtve a proci. Vagy m2 riser és máris lehet jobban szellőző helyre rakni az ssd-t.
-
fukasza
junior tag
A semminél amúgy még így is valószínű többet érnek, szerintem inkább az a gáz, hogy kiflibe hajtják az SSD-k vékonyka PCB-jét. Nem értem amúgy miért nem tesznek gyárilag hűtőbordát minden SSD-re, ha megfőnek anélkül, sőt még le is matricázzák a chipeket a legtöbbön, hogy rosszabb legyen a hőátadás.
Például hogy ilyen hűtést is rá tudj tenni:
És notiba is nehéz lenne bordával együtt berakni.
-
tibaimp
nagyúr
-
X2N
addikt
Ki szerint jó ötlet volt több száz W-teljesítményű videokártyák alá betenni az M.2-ssd-ket.
-
mpierre
veterán
Vagy külön m2 ssd-re való blokkal kell hűteni és máris pontosan vízhőfokon üzemel az ssd. Ha munka van, akkor pár fokkal melegebb az ssd.
Ha pedig nincs blokk, akkor az alaplapi lemezke és egyéb helyett valami aftermarket borda és sok levegő.
Mindkét megoldás jól működik. -
E.Kaufmann
veterán
Nekem meg a hűtőpaddal volt bajom, lehet vastagot választottam, de arra nem gondoltam, hogy "levet" ereszt (folyásnyom szerűség volt az SSD-n), ami meg feltehetően hazavágja azt. Egy Samum bánta, a termál pad meg "hőmérséklet maci" volt...
-
DigitXT
félisten
Csicsás vagy sem de adott esetben annyi elég lehet adott M.2-es SSD esetén, hogy egy adott melegedő felülettel érintkezik a fém akkor már megtörténik a hőátadás és a hőelvonás.
A többit meg kialakítástól függően a CPU-VGA hűtése által keltett légmozgás elvégez. Persze ha nem vízhűtéses blokk van a két komponensen.
De még ott van a gépházban lévő hűtőventilátorok által keltett légmozgás is.
Persze ha nem vízhűtéses blokk van a két komponensen.
A lapomon gyárilag a vizesblokkhoz kapcsolódik az SSD hűtése is. Problem solved.
-
ddekany
nagyúr
Ja, hát az alaplapi hűtő az a leginkább lutri, mert az SSD-t az alaplapra lefogó csavar fogja oda, így meg se tudod rendesen a kezedben nézni, meg nyomkodni, szabadon igazgatni. Vagy ha rányomkodod előre, a csavar meghúzásakor "lecuppan" a helyéről. (Persze, lehet jó lazán hagyni is a csavart...) Akkor már az ilyen tipikus ~2500 Ft-os borda, amit magára az SSD-re gumizol rá, jobb.
Aztán persze ott is előre meg kell nézni az SSD-t, hogy mennyire hepehupás a felszíne. Nehogy pont a vezérlő felett maradjon egy töredék mm-es légrés. Persze lehet a hővezető szallaggal farigcsálni, hogy oda 1 réteg, amoda 2...
Ez, hogy a többi akatrész nem hűl... Hát, nem tudom. Azért itt a réz összekötések szállítják a hőt. Szóval ha 70 C a vezérlő, akkor az egész cucc jobban átmelegszik tán, mint ha 50 C a vezérlő.
-
tibaimp
nagyúr
Érdekes teszt. Mondjuk én egy "gyári" 20mm-es bordázatú nvme SSD-t vettem, de ezzel meg az a baj, hogy nem biztos, hogy elfér a CPU/VGA miatt az 1. slot-ban, ha meg máshova teszed, nézni kell, hogy a VGA-tól elférjen.
Konkrétan sajnálom, hogy az U2-es csati kikopott, mert egy 2,5 colos házas nvme SSD sokkal könnyebben elhelyezhető, hűthető. -
Tomcat
őstag
-
Baryka007
addikt
Jó de kit érdekel ha világít ?
-
Puma K
nagyúr
Csak az a baj, ha nem étintkezik a darab alulemezhez minden melegedő alkatrész (ahogy a cikkben látszik, hogy sokszor nem), akkor lehet hogy a nem érintkező elemeket pont kitakarja ez a "dizájnlemez" a ventillátorok légáramából, hogy had fődögéljenek maguktól.
Nem vitatkozni akarok, de azt látom hogy a mai világban a "külső" fontosabb lett a jó működésnél.
Persze én sem a késdobálóban érzem magamat és nem azt a stílust szeretném képviselni.
Azzal maximálisan egyet tudok érteni, hogy manapság és egy ideje a dizájn fontosabb mint a funkcionalitás... ami a használhatóságot rontja amit ez a hír is igazol a benne részletezett teszt alapján.
-
vottokar
senior tag
Csicsás vagy sem de adott esetben annyi elég lehet adott M.2-es SSD esetén, hogy egy adott melegedő felülettel érintkezik a fém akkor már megtörténik a hőátadás és a hőelvonás.
A többit meg kialakítástól függően a CPU-VGA hűtése által keltett légmozgás elvégez. Persze ha nem vízhűtéses blokk van a két komponensen.
Csak az a baj, ha nem étintkezik a darab alulemezhez minden melegedő alkatrész (ahogy a cikkben látszik, hogy sokszor nem), akkor lehet hogy a nem érintkező elemeket pont kitakarja ez a "dizájnlemez" a ventillátorok légáramából, hogy had fődögéljenek maguktól.
Nem vitatkozni akarok, de azt látom hogy a mai világban a "külső" fontosabb lett a jó működésnél.
-
anaqer
veterán
A semminél amúgy még így is valószínű többet érnek, szerintem inkább az a gáz, hogy kiflibe hajtják az SSD-k vékonyka PCB-jét. Nem értem amúgy miért nem tesznek gyárilag hűtőbordát minden SSD-re, ha megfőnek anélkül, sőt még le is matricázzák a chipeket a legtöbbön, hogy rosszabb legyen a hőátadás.
Az a "matrica" (már ha nem kétpálcikás SSD-ről van szó, aminek úgyis mindegy) pont hőeloszlató anyagból van.
-
himpike
aktív tag
Aki ilyen lapokat vesz, az biztos besz@rik az 5-6ezres forintos rendes hűtő árától(pl Be! Quiet).
-
GAI
senior tag
-
Puma K
nagyúr
Szokásos eszétikai elemek, amik inkább károsak működési szempontból, mint hasznosak lennének. Ha még érintkeznek is mindennel, egy semmilyen csicsás alulemez mit érhet igazán hűtés szempontjából.
Csak pár lapot néztem meg, de úgy látom, hogy árban nem a legolcsóbb "irodai" lapok voltak tesztelve.Csicsás vagy sem de adott esetben annyi elég lehet adott M.2-es SSD esetén, hogy egy adott melegedő felülettel érintkezik a fém akkor már megtörténik a hőátadás és a hőelvonás.
-
Chiller
őstag
Mindig is parasztvakításnak tartottam ezeket.
Ettől még vérlázító, pláne, hogy még fizetünk is érte.
-
anaqer
veterán
Gyártási szórás is akkora a legprémiumabb lapoknál is, hogy ugyanabból a típusból egy lehet teljesen gatya, egy másik meg egész tűrhető...
-
vottokar
senior tag
Szokásos eszétikai elemek, amik inkább károsak működési szempontból, mint hasznosak lennének. Ha még érintkeznek is mindennel, egy semmilyen csicsás alulemez mit érhet igazán hűtés szempontjából.
Csak pár lapot néztem meg, de úgy látom, hogy árban nem a legolcsóbb "irodai" lapok voltak tesztelve. -
Angie™
addikt
De jó, hogy ilyenre is figyelnek

-
Héraklész
senior tag
Mára az egész PC-szegmens ilyen minőségű. A bétateszter konzumernek nincs igazán választása.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- OLED monitor topic
- Kedvenc zene a mai napra
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- 3D nyomtatás
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Lexus, Toyota topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Apple Iphone 17
- BEZÁMÍTÁS! Asus NUC 13 Pro mini brand számítógép - i5 1340P 16GB DDR4 512GB SSD Intel Iris Xe IGP
- 27% - Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux 360mm White vízhűtés!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L440 I i3 I 4GB I 320HDD I 14" HD I W10 I 2 féle akku I Gari
- Panasonic Lumix FZ82D Digitális fényképezőgép