Hirdetés
- Az idei év nagy kérdése: bele lehet férni 8 GB VRAM-ba?
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Az elmúlt 30 év legjobb processzorai
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Dare2Live
üzenetére
Én simán benne vagyok a dologban.
Az én tippem az, hogy 3 év múlva megint buyers market lesz, azaz a komolyabb fejlesztők annyit kérnek a melóért, amennyit nem szégyellnek, a vibe coding kb szitokszó lesz, mint most a blockchain/crypto developer, az AI (LLM) pedig be fog állni arra, hogy arra használják, amire való: egy basic support tool deveknek, ami az IDE része, aztán vagy használod, vagy nem. A jók használni fogják, csak éppen tudni fogják, mikor van értelme használni, és mikor nincs. -
Dare2Live
félisten
Ezt a topikot savelni kell... és elővenni 1/2/3év múlva.
A topik nagyja ott tart mint amikor a mozdonyra mondták, hogy nem fog működni... jobb a ló.
-
bolvar
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Vaaagy dolgozhatsz 30% többet
Azért van ám itt lehetőség hogy kizsákmányoljanak
-
Pikari
veterán
Szerintem pszichológiai oka van. Vágyvezérelt gondolkodás. Végre éreztetni lehet a csúnya, rút, gonosz, pénzéhes, gőgös programozókkal, hogy vége a játéknak! Kijárt már nekik egy csapás! Aztán jön a karma moment, amikor pont azokat vágják ki, akik az AI legnagyobb szószólói voltak, mert őket cseréli le az ai

-
Huh. Ebben lehet valami, ez egy nagyon érdekes meglátás. Nekem pl nagyon nem akart összeállni a dolog, hogy miért nyomja ennyire mindenki az AI-t a szoftverfejlesztésben, mikor minden létező mérés kimutatta mostanra, hogy rohadtul kontraproduktív a cucc, egyszerre hoz lassulást és minőségromlást a kódban.
Ez az első olyan elmélet a témában, amit hallottam, aminek van értelme, logikája, és megmagyarázza a jelenséget teljesen.Most nem azt mondom, hogy biztos mindenhol így van, mert biztos van rengeteg olyan great leader, aki beszopta az AI marketinget, de biztos nem mind. Viszont mint ürügy korrigálásra, tökéletes a cucc.
-
válasz
forumpista
üzenetére
Hogyne engedné. Csak fertőzi. Kérés esetén ki kell adni a kódot
Nem. A "fertőzi" kifejezést kéri vissza a Microsot, egyébként meg arról van szó, hogy GPL-es kódot csak GPL-es (vagy azzal kompatibilis licenszű) programban szabad felhasználni. Tehát nem "kérés esetén ki kell adni", hanem ha valami GPL-es kóddal készül, azt GPL kompatibilis licensszel szabad csak kiadni.
-
cog777
őstag
válasz
forumpista
üzenetére
“Az általad említett több évtizede fejlesztett legacy kódos sz@rt egy újonnan felvett fejlesztő mennyi idő alatt látja át A-tól Z-ig?
1 év? 2 év? 5 év? soha?
Az AI hamarabb fogja átlátni mint egy új fejlesztő.”
A tobb evtizede keszitett Windows, linux stb kodjat mennyi ido alatt latja at egy uj fejleszto? Es egy regi? Es egy AI? Kb ennyire van ertelme feltenni a kerdest.
Egy nagyobb ceg eseten ahol tucat kulonbozo csapat uti a kodot nincs elo ember aki atlatna az egeszet. De ilyen AI sem lesz egyhamar.
kis ceg eseten hamarabban eljohet ez a pont, de itt meg a kevesbe standard - tuleles erdekeben - hasznalt extrem gany megoldasok hasznalata lehet akadaly.Itt eljutottunk a kovetkezo ponthoz.
“Ha viszont egy rendesen fejlesztett szoftverről van szó…”
ez viszont a mai vilagban elegge feher hollo, ha meg a nem igazan penzszukeben levo MS (recall) vagy Apple (foto app biztonsagi rese stb random nagy ceg ) SEM csinalnak rendesen tervezett es tesztelt termeket akkor el lehet kepzelni hogy a tankonyvi alapossagot mennyi ceg koveti.
Ritkan. Mondjuk nuklearis eromu eseten. Legiiranyitasnal stb.Majd egy tucat cegnel dolgoztam mar, egyik helyen sem ez volt a prioritas. Jo tudni, jo torekedni a szep kodra, aztan a ceg majd ad egy keretet amit elvar.
-
forumpista
aktív tag
"a gpl konkrétan nem engedi meg, hogy gpl alá rakott kódból bemásolj üzleti szoftverbe."
Hogyne engedné. Csak fertőzi. Kérés esetén ki kell adni a kódot amit származtatsz belől. That's all.
Szó nincs semmiféle TILOS-ról meg bármi hasonló általad vizionált dologról.Hozzáteszem, sok sikert ezzel az AI cégeket perelni, mert annyi közük van hozzá, mint a github forráskódjának a githubra feltöltött kódokhoz. Semmi.
A valóságban egyetlen egy dolgot tudsz perelni:
ha Pista Kft előfizet a Claude-ra, maj a Claude AI ügynöke ír egy kódot Pista kft-nek amiből Pista kft csinál egy üzleti szoftvert és ebben a szoftverben van GPL-s kód amit az AI rakott bele, akkor Pista kft (nem az AI) perelhető hogy adja ki a szoftvere forráskódját.Csakhogy ez az égvilágon semmiben sem különbözik attól mintha Pista kft-ben dolgozna Gipsz Jakab fejlesztő és elkezd GPL-es kódot használni (és ez megtörténik most is folyamatosan).
És ha meg is nyered a pert, nincs semmiféle tiltás, pénzbüntetés vagy ilyesmi, egyszerüen csak a bíróság kötelezi fogja Pista kft-t hogy adja ki a forráskódját. Esetleg ő fizeti a perköltséget.Sőt, Pista kft még jobban is jár ha nem Gipsz Jakab csinálja ezt, ugyanis az általános tapasztalat az, hogy a fejlesztők hajlamos bármilyen kód(részletet) amit találnak valahol (pl stackoverflow) egy-az-egyben as-is átemelni a saját kódjukba, anélkül hogy bármiféle licenszet ellenöriznének.
Igy aztán egy esetleges perben 100% kódegyezést fog találni a bíróság által kinevezett szakértő és a cég bukik.Az AI meg saját kódot generál, így még ha azt valahonnan "lopta" is, az úgy meg lesz változtatva hogy a saját anyja sem fog ráísmerni.
Igy aztán az fog bukni aki perel. -
válasz
forumpista
üzenetére
"A GPL nem engedi meg hogy az AI elolvassa a kodot?": a gpl konkrétan nem engedi meg, hogy gpl alá rakott kódból bemásolj üzleti szoftverbe.
"Nem veletlen hogy eddig sem indult ilyen per.": rakás hír volt ilyen perekről, nem csak gpl, nem csak programozás, hanem írók, költők esetén is. Nem csak a programkódok másolása a probléma, ha kérsz valamiről egy esszét az mi-től, és az bemásol valami jellegzeteset egy regényből, az is jogsértő.Nem kell sikert kívánni, meg fogják tenni.
Ha olvastad a korábbi hsz-emet, abban volt olyan paragrafus, amely szerint én sem tudom biztosra a perek kimenetelét. Abban viszont biztos vagyok, hogy lesz per (van per). -
Z_A_P
addikt
válasz
instantwater
üzenetére
"mint a senior fejlesztőket."
Valaki leirta, ha nincs junior akkor senior sem lesz elobb-utobb.
Mondjuk ez evek kerdese, a mai vilagban pedig senki sem tervez evekkel elore (kiveve Kinat pl). Csakis a kovetkezo Q a lenyeg. -
A git history pontosan tartalmazza az összes módosítást, sokszor ticket ID-kkal együtt.
Például a Copilotnak ez mind rendelkezésére is állna, mégis képtelen néhány sornál többet megírni hiba nélkül.Jelenleg ez egy eszköz, és véleményem szerint is hamarabb kiváltja az Indiai kódereket és szövegírókat, mint a senior fejlesztőket.
A seniorok közül pedig majd azt küldik el aki nem tudja használni az AI-t a saját hatékonyságának növelésére.Vannak cégek akik whiteboardos interjúkat tartanak, holott a sima auto-completion is sokat segít a fejlesztőnek.
Majd lezajlik ez is, mint a coin-láz.
-
hokuszpk
nagyúr
" az ai tud 100 ezer webprogramozót helyettesíteni, mert ők legyártottak 2 millió erősen hasonló webalkalmazást, és feltolták a githubra a forráskódját. azt az ai bedarálta, és azóta keresni tud benne."
áh. sokkal többet. legyártottak 10+++ millió wordpress/jomla/etc weboldalt és skinelték. Nagyjából ez ma a "webprogramozás". Ezt simán kiváltja az ai.
-
forumpista
aktív tag
Sok sikert kivanok a szerzoi jogvedoknek amikor megprobaljak beperelni a githubra feltoltott opensource kodokon trainelt AI-t szerzoi jogsertesert.
De ha mar itt tartunk, elmondanad hogy megis mi lenne a jogsertes targya?
A GPL nem engedi meg hogy az AI elolvassa a kodot? Esetleg az LGPL? Ne adj isten a BSD licensze nem engedi?Lol. Nem veletlen hogy eddig sem indult ilyen per.
-
válasz
forumpista
üzenetére
Most ez a helyzet:
- az ai nem tud engem helyettesíteni, mert egyedi a cuccom és soha nem toltam fel publikus felhőbe
- az ai tud 100 ezer webprogramozót helyettesíteni, mert ők legyártottak 2 millió erősen hasonló webalkalmazást, és feltolták a githubra a forráskódját. azt az ai bedarálta, és azóta keresni tud benne.
A következő lesz a helyzet, amikor a szerzői jogvédők lendületbe jönnek:
- az ai nem tud engem kiváltani
- az ai nem tud megtanulni 2 millió webshop kódot, MERT TILOS. és akkor 100 ezer webfejlesztőnek visszatér a munkája, mert ha nem tudod tréningezni az ai-t, akkor az ai nem fog kódot kalapálni.Tehát most azért tud az ai keresni, mert eddig senki nem emelte fel a hangját szerzői jogvédelem terén. Majd most fel fogják.
-
Kansas
addikt
"Alapjövedelemhez nem látom miféle társadalmi mechanizmus vezetne"
A piac. Ugyanis az AI botok nem jelentenek fizetőképes keresletet a cégeknek. A humán munkaerő ellenben igen. Akkor is, ha nem dolgozik, csak kap pénzt, a vásárlói döntéseivel eltart/felemel/ledönt cégeket, a legkisebbtől a legnagyobbig.
Pl.kicsiben...: ha nincs senki akinek lenne pénze pizzára, nincs szükség pizzériára, csökken a szükség kiszállítókra, az ezt szervező szoftverre, az azt futtató hardverre.Se könyvelőre, beszállítókra, stb stb
Ha minden emberi munkaerőt amit lehet kiváltasz AI-jal és a kirúgott embereknek nincs bevétele, a gazdaság rövid úton összeomlik, aztán baxhatod az AI-odat. Először a fogyasztói piacra termelő ipar megy tönkre(termelés, gyártás, szórakoztatás), aztán az őket kiszolgáló szolgáltatói réteg, hullanak a dominók egymás után...
Fizetőképes keresletre szüksége van a gazdaságnak, anélkül nem megy.
A politikáról nem beszélve... senkinek sem érdeke, hogy megjelenjen egy nagy munkanélküli embertömeg akinek nincs piaci értékkel bíró skillje.
Más... mindenki a junior programozókat akarja kiváltani AI munkaerővel és csak senior fejlesztőket alkalmazni... csak elfelejti, hogy senior fejlesztő nem a fán terem, hanem junior fejlesztőből lesz, ráadásul nem halhatatlan. Nyilván a mostani senior fejlesztők tolják ezt a dumát, mert nekik ez per pillanat jó, de a cégeknek távlatokban illene gondolkodni... -
Pikari
veterán
válasz
forumpista
üzenetére
Az ai patterneket matchel, hogy traineled rá egy neurális hálóra bambano 100 db ügyfelének virtuális gépét, amik mind egyedi szoftvereket futtatnak, és amihez ennek megfelelően bambano megcsinálta a közös vezérlését? Egyesével elmész az ügyfelekhez, bedugsz a fejükbe egy agyszondát, és rátraineled az ai-t 6 hónapon keresztül per felhasználó, hogy kiderüljön mit akarnak? Vagy mégis mi volt itt a terv? Beírod promptba, hogy "kedves ai, implementálj le nekem egy szervertermet 15000 sorból, lepj meg!"
-
forumpista
aktív tag
Szoval adott egy szerverterem aminek a vezerloprogramjanak a mikrokodjat egy ember irta.
Es ezt nem tudja kivaltani az AI, am legyen.
Hany ilyen vezerloterem van a vilagon es az hanyszor 1 db programozot igenyel?Ezzel szemben peldaul hany webes termek van es azok hany programozot igenyelnek a vilagon?
Es ez utobbit 90%ban ki tudja valtani az AI.
Gyakorlatban van a vilag tobb szazezer webfejleszto, akinek a munkajat ki fogja valtani az AI.
Ehhez kepest teljesen lenyegtelen hogy van mondjuk az egesz vilagon 100 olyan ember aki szervertermek mikroprogramjat irja, es az o munkajukat meg nem. -
Pikari
veterán
válasz
forumpista
üzenetére
Elég gyermeteg elképzelésed van arról, hogy hogyan kell programozni. Bár való igaz, hogy egyre több az ilyen kódsnippet zsonglőr, és ezeket a fajta szarlapátolókat talán tényleg meg tudja ritkítani az AI. Pl egy manapság divatos egyszerű reszponzív weboldalt össze tud rakni, grafikával együtt, ezzel ezeknek át tudja venni a munkáját (vagy legalábbis egyszerűsíteni tudja). De ez azért van, mert ilyenből több tízezernek látta a forráskódját, a banbano szervertermét vezérlő mikroprogramokat nem fogja tudni megírni, mivel belőle csak egy van, ráadásul ő maga írta őket.
-
válasz
forumpista
üzenetére
Az AI hamarabb fogja átlátni mint egy új fejlesztő.
Jelenleg ott tartunk, hogy a mostani LLM-ek egyszerűen képtelenek erre, tehát soha nem fogják átlátni. Ennél azért egy normális junior jóval gyorsabb

Ha viszont egy rendesen fejlesztett szoftverről van szó, ami moduláris, interfészek vannak és jól elhatárolódnak egymástól a komponensek
Ez nem jelenti azt, hogy kicsi lenne a kontextus. A saját példámból kiindulva ismerni kell eleve a kódot futtató custom platformot, jópár komponens interface-eit (és nem csak a szoftveres részét, hanem a hardvert is, mert az számít a késleltetés meg a bandwidth miatt), az adott komponens komplett belső felépítését meg egy rakat szabványt, ami megmondja, hogy mit szabad és mit nem, és amit szabad, azt hogyan.
-
forumpista
aktív tag
"attól kezdve a programjaim saját szellemi termékeim"
Ez óriási tévedés. Nyugodtan ki merem jelenteni hogy az általad begépelt kódok 99%-át már több ezer másik fejlesztő is legépelte, pont ugyan úgy.
Nagyon maximum a változó nevek eltérőek, de szerintem 90%-ban még azok is pont ugyanazok.Nagy meglepetésben lenne a részed, ha ráeresztenék egy AI-t az általad készített kódra, és megmutatná hogy az általad készített kód, hány másik projektben található meg, akár szó szerinti egyezésben.
-
forumpista
aktív tag
Az általad említett több évtizede fejlesztett legacy kódos sz@rt egy újonnan felvett fejlesztő mennyi idő alatt látja át A-tól Z-ig?
1 év? 2 év? 5 év? soha?
Az AI hamarabb fogja átlátni mint egy új fejlesztő.Persze ha a kérdés úgy merül fel, hogy egy ennél a cégnél már 15 éve dolgozó régi motoros kolléga aki lehet maga írta a rendszer felét, nos ott az AI valóban nem rúg labdába.
Ha viszont egy rendesen fejlesztett szoftverről van szó, ami moduláris, interfészek vannak és jól elhatárolódnak egymástól a komponensek, ott meg az AI is tök hamar beletanul, hisz pont ez a modell biztosítja hogy nem kell a fél világot is megérteni ha valamihez hozzá kell nyúlni.
-
cog777
őstag
Ha a megrendeloknek mindig egy uj projekt keszul ahol a vaza lehet sablon alapjan + egyedi modositasok, ott az AI eleg sokat tud bedolgozni. Ha viszont egy tobb evtizede kalapalt termeket kell fejleszteni, ott eselye sincs az AI-nak, keptelen meglatni az osszefuggeseket es ezeket a termekeket nem fogja a ceg ujrairatni mert a ceg ott sporol ahol tud.
Meg a dokumentacion is… nagyobb ceg eseten tobb csapat akar tobb kontinenstol kalapalja a kodot, sok szerencset elvarni hogy frissitve legyen a doksi - menedzsmenti akarat kellene hozza meg penz.Ha a termek fejlesztesbe az AI is beszall az elejetol es tudataban van minden modositasnak , szerintem akkor lehet sikeres.
#53 ddekany: +1
Nekem is ez az erzesem, erosodik a versenyen, ellenben az a bizonyos tarsadalmi olli nyilik. -
válasz
forumpista
üzenetére
Én például nem olvastam el a világ összes kódját.
Megtanítottak kódolni, pár egyszerűbb példával (írtál már több összegfokozatos listázást? Úgy kb. minden héten?
) és attól kezdve a programjaim saját szellemi termékeim. Az ai ezzel szemben bedarálta a világ összes kódját, és abból keresi ki azt a kódrészletet, ami, szerinte, neked al legjobb. Szó nincs arról, hogy az ai kreatívan kreál kódot. Merthogy nem is ai..."Perelni lehet, de ez a hajo mar reges reg elment. Akinek esze van az az elere akar allni ennek egesznek es meglovagolni, nem ellene harcolni.": ebben az állításban az a tévedés, hogy nem ugyanazon csoportokról van szó. Vannak a szerzők, akiknek a szellemi termékét ellopta az ai, és vannak, akik "élére álltak" az ai által intézményesített szerzői jogsértésnek. Tehát itt nem választás kérdése, hogy ki mit csinál, az író, akinek a könyvét lenyúlták, nem fogja az ai-t hirdetni, mert nem érdeke, hanem be fogja perelni szerzői jogsértésért. Aki meg az élére állt a lopásnak, az meg el fogja szenvedni a pert, legyen bármi is a kimenetele.
Az tény, hogy nem lefutott a meccs, majd fogunk látni egy precedens értékű ítéletet arról, hogy melyik lobbi volt az erősebb. Ha a szerzői jogi lobbi nyer (én erre fogadok), akkor egyrészt az ai-nak nehéz napjai következnek, másrészt rögtön nem lesz olcsó, ha a költségébe a szerzői jogdíjak beszedését és átutalását is bele kell majd venni. Mert ami most van, az vadnyugat.
-
-
Polllen
félisten
Felmész ide https://gemini.google.com/app?hl=hu és beírod a kérdésed. Bár ugye a google.com-n is a kérdésekre egyre több az AI generált válasz.
De ezt te is tudod, csak adod a hülyét, hogy vitatkozhass kicsit. (I guess)
-
forumpista
aktív tag
“Mert ezek a "programozó" ai-k nem találnak ki semmit, bedarálták a világ összes kódját és abból köpnek ki részleteket”
Miert az emberi programozok nem?
En egy kisbabat sem lattam igy szuletni hogy tud programozni, mindenki tanulta valahonnan.Perelni lehet, de ez a hajo mar reges reg elment. Akinek esze van az az elere akar allni ennek egesznek es meglovagolni, nem ellene harcolni. (Amugy is az elsoben van a nagy zsozso, nem a perelesben).
Felelmetes hogy mennyire nem latjatok hogy itt az egesz eddigi vilag meg fog valtozni.
Es nem fog itt semmi beborulni, tisztulas biztosan lesz, de a valoban mukodokepes AI cegek a vilag valaha latott legnagyobb cegei lesznek.Itt aki felkeszul az az emberek milliardjai, akik el fogjak veszteni a munkajukat.
-
-
Polllen
félisten
-
válasz
janeszgol
üzenetére
Nem lesznek, vannak. Csak még lehet etetni a befektetőket, hogy fejlődő piac.
Másodszor a rendes nagy orbitális bukták akkor fognak bekövetkezni, amikor a jogtulajdonosok elkezdik érvényesíteni az érdekeiket. Mert ezek a "programozó" ai-k nem találnak ki semmit, bedarálták a világ összes kódját és abból köpnek ki részleteket. Amint ezért elkezdik perelni a jogdíjakat, az egész be fog borulni a fenébe. Felkészülnek a művészek. -
Pikari
veterán
Egyébként én a karaktereket, avatarokat és a háttereket újabban aival generáltatom, arra mondjuk pont jó
Persze ez is olyan, hogy generáltatom kb fél óráig, és az 1000 eredményből lesz kb, 5 ami használható is valamire. Szóval tényleg le tud váltani embereket, csak hát pont nem a szoftveres oldalról 
-
Subi77
csendes tag
Én még nem láttam értelmes embert, aki szerint az LLM-ekben ott lenne a potenciál a fejlesztők kiváltására. Gyakorlatilag statisztikai alapon működnek, így nem is csoda, hogy tök használható kis boilerplate kódokat adnak, hiszen azokat tömegével nyalták fel 1 millió forrásból...
És az sem csoda, hogy ami ezen túlmutat, azon meg elvéreznek, hiszen semmi olyat nem tudnak, amit valami gondolkodásszerűnek lehetne hívni és nincs is meg bennük a potenciál.
Nem mondom, hogy nem hasznos eszközök, bár pont a fejlesztés terén nem annyira hasznosak. De arra például tökéletesek, hogy szinte bármilyen témakörben olyan szintű információt adjanak, amivel azok bírnak, akiknek van némi alapismeretük.
Ennél több viszont nincsen bennük.
De aki imádja a téveszméket, annak ott a lehetőség, hogy egy unalmas délutánon legeneráltassa a Far Cry 8-at.

-
"Ezt a doksit felejti el a legtöbb "programozó".": mert az agilis módszertan arról szól, hogy nem tudjuk, mi a megrendelés, mit akar a megrendelő, programozgatunk valamit, és majd lesz valahogy.
Amit a klasszik módszertan szervezésnek hív, az kompletten nincs.
Az új módszerek fanjai szerint ez a helyes eljárás. Meg is látszik a mostani szoftvereken. -
-
Gyakorlatilag a munkavállalónak az AI-val kell versenyeznie. Szép új világ. Jöhet az alapjövedelem vagy a Mad Max
-
ddekany
nagyúr
Na igen, főleg nagy multiknál simán tudnak lapítani totál haszontalan fejlesztők. Az indiai helyszínen nálunk látszólag nem szűrik a jelentkezőket, így persze 80%-uk ha akarna se tudna termelni. Viszont az AI nem őket próbálja kiváltani (hiszen eleve tévedésből vannak felvéve), nem az ő "tudásuk" elérése a cél. Hanem az érdemen dolgozóké.
-
Alaaf Pi
őstag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
MI fejlesztöket tett lapátra.
-
Dare2Live
félisten
Ez nem csak nyugat. Szerintem az AI folyamat egyik legnagyobb vesztese india lehet.
Amit írsz az szerintem sok helyen policy. 2-3évente globalról lejön, hogy efficiency target aminél managerek kiszórják aki legkevésbé kell 10-20%ot. De nem az van, hogy 1éven belűl 2*több projekt tud lefutni adott emberrel és azért indul ez be.
De nem csak IT. HR vonalon 50%+ válik fölössé. Az alap HR recruiter meg fog szünni. Marketing vonalon is durvákat hallok, kapaszkodnak a székbe.
Nemrég valaki salest mondta amin meglepődtem mert sok F2Fnek gondoltam. De szerinte 2030ra 50-70%kkal kell majd kevesebb ember salesre. Nem tudom megitélni ő dolgozik benne, ő mondta... -
Z_A_P
addikt
válasz
forumpista
üzenetére
És rohadt sokszor láttam azt - főleg multiknál -, hogy egy fejlesztői csapat harmada, de néha akár a fele is, konkrétan csak ballaszt.
Indiaiakkal dolgoztal mar? Mert akkor ez 90%+
-
ddekany
nagyúr
válasz
Dare2Live
üzenetére
Azért itt felmerül bennem, hogy ez mennyiben AI, és mennyiben csak úgy általában a nyugati életszinvonal, morál, és a kereslet zsugorodása. Szóval lényegében Twitter módszer, hogy kirugunk rakás ember, és meglátjuk ha nagyon akarják, akkor elbírják-e a hangyák. Mert hogy "tisztán pár év múlva látjuk", de ha mégis előre kirúgnak rakás embert... az ugye nem kerek.
-
Dare2Live
félisten
Ez rengeteg helyen már folyamatban van. Változó ki hol tart, mennyire... van ahol csak nem vesznek fel juniort idén, jövőre van ahol még ezen felűl 10-20% elküldenek és van ahol korábbi 3hetes projekt 1hét. Nem lesz sok évig junior felvéve és aki nem senior ~40% pápá.
És azért a claude... egyébb toolok pl cursor még erősen fejlődőben vannak.
Persze tisztán majd pár év múlva látunk. -
Pikari
veterán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Nekem az előtérben lebegő diveket nem sikerült leimplementálnia egy html div paraméterhez, mert nem értette, mi az, hogy lebeg a div. De ügyesen összekombinált mindenféle nonszenszt, amiknek köze volt valaha a lebegéshez a html kontextusában, csak a végeredmény épp nem az lett, aminek kellett volna. Egyébként ez csak egyetlen sornyi kód, nem pedig egy több 100 ezer soros, egymással szorosan összefüggő kódhalmaz, mint pl a stalker2 game engineje
. -
E.Kaufmann
veterán
Egy másik AI-s témában került elő valami, amiről beugrott, hogyan tudjuk lemérni, hogy az AI már jobb mint az ember:
Ha sikerül a Microsoftnak AI-val átmigrálni minden beállítást vezérlőpultról a Settings alá![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
MongolZ
addikt
Hobbi célból programozok, több, mint 30 éve. Még fősulira is jártam (mást fejeztem be), mérnöki vonalon dolgozom. Iszonyat mennyiségű scriptet (főleg vba), kis programot (c#, python) készítettem, főleg pc-re, de mobilra is, leginkább magamnak. Az, hogy eddig kb 1 hétig tartott nekem egy fasza, bonyolultabb script megírása (mivel nem ez a fő munkám, sokszor kell utánanéznem dolgoknak). Most swe/gemini/claude (épp, amelyik alkalmasabb) megvannak 2-3 óra alatt, javítással együtt. Még soha nem volt olyan, hogy magától jó lett volna, de mivel azért ezek hozzá, tudom javítani. Ez nekem óriási segítség... Úgyhogy itt tart ma már a technika.
-
Kappantyú
kezdő
Öreg szoftveresként mondom, hogy úgy is az AI fog átvenni mindent, hiszen vegyük a mai példákat...asszongya ja programozók többsége : "Mi a fenének optimizálnám a kódot, majd az 5GHz-es CPU a 16 szálával úgy is elfuttatja, a 32GB RAM-ba meg bele fog férni...
Ott a S.T.A.L.K.E.R 2...akkora egy elfuserált bughalmaz, hogy olyat egy átlag AI is tud kotyvasztani...de öt év múlva meg sokkal jobbat, olyat, amit az ember csak rengeteg melóval, ami az emberi fizetéseket nézve, nem éri már meg...ezért hiába is kapálózunk, az AI itt is át fogja venni a vezető szerepet! Mert Ő 24/7-ben dolgozik, nem megy szabira, sem táppénzre, nincs fejfájós napja és a magánéleti gondjait sem viszi be a melóhelyre.
Nincs ebédszünete, nem pisil és nem kakál, nem rikácsol béremelésért, hanem kussol és melózik folyamatosan. -
ddekany
nagyúr
válasz
forumpista
üzenetére
Nem tudom, mai szinten hogyan sülne el... Csak a gyakorlatban derülhet ki. De az 99% hogy a gyári megoldásokat meg kell patkolni valami komoly context építéssel, hogy egy valós projektben valamit csináljanak.
-
"Aztán amikor már a tizenharmadik time pressed bitfaragó nyúl hozzá, senkinek semmi fogalma nem lesz róla, mit csinálna az adott rész."
Na ezért kell a doksi, hogy mit is kell csinálni, meg ezért kell a komment a forráskódba, hogy minden bitfaragó tudja mi mit csinál. De ez már nem szokás. Meg nem árt ha jól be van tervezve a projekt ideje.Az, hogy egy dokumentációt ki minek hív szerintem kb lényegtelen. A lényeg a tartalom.
QuippeR #42: "Ha olyan feladatot kap az ember, ahol a végfelhasználó szakember pontosan tudja, hogy mit akar, miért és milyen paraméterekkel, tök jól működhet." Ezért kell pontosan felmérni az igényt és rászánni az időt.
Hogy a waterfall modell miért lett "leváltva" nem tudom, nem is érdekel, csak azt tapasztalom, hogy egyre rosszabbak a szoftverek. Csak mindenki a specifikáción, dokumentáción spórol ezért
- ha hozzá kell nyúlni a szoftverhez akkor az kb az újrafejlesztéssel egyenlő, mert senki nem tudja a program mit miért hogyan csinál.
- megy a vita a megrendelő és a fejlesztő között, hogy az kapott-elvárt program nem ugyanaz. -
ddekany
nagyúr
Mitől lett kusza? Azért nem volt konkrét fejlesztési terv, ami tartalmazza a mit-hogyan-miért válaszokat.
Azért lesz kusza, mert:
- A kiszolgált valós világban már létező tevékenység maga egy organikusan sok év alatt kialakult kuszaság.
- A szoftver életciklusa alatt folyamatosan változik hogy mit kellene csinálnia, meg pláne hogy hogyan (tapasztalatok ahogy használják). Tudom, refactor, de főleg már használatban lévő rendszer alatt az ritkán reális.
- A fenti káoszt persze felszorozza az inkompetencia/bénázás, de anélkül is létezik a gond.Forráskódon kívül frissen tartott és részletes dokumentáció meg... tipikusan a legjobb esélyed, hogy van valami nagyon de nagyon magas szintű dokumentáció, aztán igyekezni kell, hogy a forráskód minél jobban magáért beszéljen. Amúgy AI-val ez változhat, a context engineering miatt, ahol az AI hosszú távú memóriája egy általa folyamatosan karban tartott dokumentáció lenne (lásd "memory bank").
-
forumpista
aktív tag
én alattam van két senior meg 2 medior meg egy junior.
Tartom, hogyha én meg a két senior kapunk claude-t magunk mellé, akkor a 2 medior meg a junior simán kiváltható lenne.
De mondok neked mást:
én lead vagyok. És rohadt sokszor láttam azt - főleg multiknál -, hogy egy fejlesztői csapat harmada, de néha akár a fele is, konkrétan csak ballaszt. És hogy nélkülük gyorsabb lenne.Nem egy esetben láttam olyat hogy senior cimkéjü emberkének is konkrétan a szájába kellet rágni a feladatot, és hogy kb. amennyi idő alatt részletesen leírtam neki a ticketben a feladatot, annyi idő alatt akár meg is csinálhattam volna...
Ha meg csak high level írtam le, bízva abban hogy senior és hát annak a része az hogy körbejárja a feladatot, megérti, kitalálja stb, akkor vagy oltári nagy baromság született, vagy hetekig ment a tök vakarozás.
Szóval én csak ismételni tudom magam, az AI ellenében mindig minimum lead meg architect képességü fejlesztők vannak felhozva, és azt a szintet valóban nem hozza az AI.
De átlag Marci programozó a közelében sincs ezeknek a szinteknek, nagyon sokszor sima 1 bites favágó feladatokat kell megoldania. -
QuippeR
tag
Ja igen, a waterfall model. Biztos azért lett leváltva, mert túl jó volt, nem azért mert szanaszéjjel specifikálni, tervezgetni és dokumentálni valamit, amiről még a megrendelő se tudja, hogy valójában nem is az kell neki, teljesen fölösleges.
Ha olyan feladatot kap az ember, ahol a végfelhasználó szakember pontosan tudja, hogy mit akar, miért és milyen paraméterekkel, tök jól működhet. Csak az a baj, hogy alapvetően nem simán csak a szoftverfejlesztők lesznek egyre butábbak és szűklátókörűbbek, de nem nagyon léteznek ilyen, évekre mindent előre látó, széleslátókörű szakemberek a végfelhasználói területeken sem.
-
ddekany
nagyúr
válasz
forumpista
üzenetére
Nem ertek egyet a ganyolos reszben, mar most siman ki tudja valtani ezt a reszt az AI.
OK... Akkor holnap kirúgja alólad az összes átlagprogramozót a nem-programozó főnököd, és te mit vezető fejlesztő kapsz helyettük Claude Code-ot és társait. Legalább ugyan azt, ugyan arra határidőre légyszi.
Na szóval ez még nem jött el. Még...De alapvetoen mindegy is a technikai dolgok, ugyanis ez mar eldolt menedzsment szinten.
Kísérletezhetnek pl. 1-1 projektnél, és láthatják mennyire működik ez, mielőtt mindent feltesznek egy lapra.
-
Alaaf Pi
őstag
MS megtette már ezt.
#3 E.Kaufmann: Ennek ellenére MS márt küldött ki élesbe komplett update-et, amit AI-val csináltatott, majd vonhatta vissza a csába az egészet.
Nemrég meg valaki kifejezett tiltása ellenére törölte a komplett munkaállományt, adatbázist, mindent asz AI az éles rendszeren is, visszahozhatatlanul.#38 Xpod: Van egy harmadik ok is: idöhiány, management nyomása, hogy kész legyen a termék, ne jó, ne dokumentált. Aztán amikor már a tizenharmadik time pressed bitfaragó nyúl hozzá, senkinek semmi fogalma nem lesz róla, mit csinálna az adott rész.
#36 Xpod: Azt követelményjegyzéknek, Termékleírásnak hívják, nem dokumentációnak. -
Pikari
veterán
Azért felejti el a legtöbb programozó, mert kis projekteknél nincs értelme a dokumentációnak - meg akkor se, ha kitalálsz magad valamit, és azt leimplementálod (mert nyilván emlékszel, hogy mit akarsz, és hogyan akarod.)
De természetesen sok esetben hasznos lehet a dokumentáció. Mert volt már olyan sajnos, hogy megállapodtunk valamiben, elkezdtem csinálni, aztán másnap jött a megállapodáson felül még egy kb 200 dolgot tartozó lista, hogy akkor ezt így meg így kéne még hozzá. Inkább visszamondtam az egészet

-
25 éve én is azt tanultam, hogy kommentelni kell a forráskódot, ezzel egyet is értek.
De én azt is tanultam, hogy addig egy betűt sem írunk le a forráskódba, amíg nincs meg a dokumentáció, hogy a program mit, hogyan csinál, mit ellenőriz, hova, hogyan kapcsolódik, milyen port-protokoll-t használ, hogyan és mit titkosít. Ha ezt az ügyfél elfogadta, akkor kezdünk a kódoláshoz és csak azt tesszük bele ami a doksiban van.Ezt a doksit felejti el a legtöbb "programozó".
retekegér #19: az lehet, de a vibe coder szoftver fejlesztőnek hiszi magát. A "webfejlesztők" meg külön kategória.
ddekany #26: "Valós, nagy, kusza kódbázissal viszont bajban van." És itt kezdődik a probléma. Mitől lett kusza? Azért nem volt konkrét fejlesztési terv, ami tartalmazza a mit-hogyan-miért válaszokat. Tehát a fejlesztő nincs azon a szakmai szinten, ami elvárható lenne. A hozzászólásod többi részével egyet értek, csak nekem ez a tapasztalatom.
-
válasz
forumpista
üzenetére
akkor is ugy fog kinezni a matek hogy dolgoztal X penzert, kirugtak, fel penzert visszaveszunk.
És úgy folytatódik, hogy a fél pénzért dolgozhatsz duplán. Egyrészt az AI által hozott bugokat javítani, másrészt az új fejlesztéseket implementálni
-
forumpista
aktív tag
Nem ertek egyet a ganyolos reszben, mar most siman ki tudja valtani ezt a reszt az AI.
De alapvetoen mindegy is a technikai dolgok, ugyanis ez mar eldolt menedzsment szinten.
A fejlesztok ki lesznek rugva, az oriasi bonuszok fel lesznek veve a menedzsment altal (raadasul duplan, mert egyszer a kirugasok miatti koltsegcsokkentes miatt, utanna meg az AI behozasa miatt).
A reszvenyesek meg tapsolni fognak hozza.Aztan ha megsem jon be a terv es bedol a ceg, az mar hol erdekli majd a menedzsereket, annyi penz bezsebelnek hogy meg az unokaik is dozsolhetnek.
A fejlesztok meg sz.pni fognak, mert ahogy irtam kirugasok miatt lesz egy oriasi tulkinalat ami lenyomja a bereket. Igy ha kesobb vissza is kell oket venni (vagy egy reszuket) mert megsem olyan okos az AI, akkor is ugy fog kinezni a matek hogy dolgoztal X penzert, kirugtak, fel penzert visszaveszunk.
-
ddekany
nagyúr
válasz
forumpista
üzenetére
Ezt is írtam, hogy viszont annyi % ki lesz rúgva. Bár elvileg az is lehetséges, hogy inkább csak több feature lesz (mert eddig akárhol voltam, végtelen hosszú TODO listák voltak).
Ami a programozók szintjét illet... Nem egészen ez a tapasztalatom, habár mostanság kezd elvadulni a helyzet, és nem tudom, hogy mennyire mert jön az új generáció, vagy mennyire csak helyi gond. Eddigi pár évtizedes tapasztalatom, hogy gányoltak rettenetesen a kollegák, mert a programozáshoz csak az a pár % geek ért, akinek egyben hobbija is volt. De azért átlagnál értelmesebb "általános célú" emberek (ahol van értelmes interjú - a többi hely az felejtendő), és az emberi elme utat keres, alkalmazkodik. Így azért jobbára valami lett. Drámával, lehet nem nagy élmény volt használni, néha bedőltek projektek. De egyben a mostani AI a büdös életben nem tudna beugrani a gányolók helyére sem. Másban jó, másban rossz. Amint tényleg betud, akkor bizony elég nagy szarban lesz a nem-programozók többsége is.
-
Pikari
veterán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ezt jobb lett volna, ha teljesen nulláról kezdi barlangember szintről, mondjuk kiméri multiméterrel és rájön, hogy nahát, a sárga vezetékek között 0,0x ohm ellenállás van. Megsejti, hogy miért mindegyik sárga. És hogy mi lehet az a jelenség/jelenségek összessége, ami miatt az oldalsó sárga vezetéken kevesebb feszültség van függetlenül attól, hogy mindegyik ugyanoda vezet.
Persze amikor ezt csinálta, akkor 19 éves volt, egy elektroműszerész palántának meg talán ezt a felfedezést olyan 10 éves kora körül kellett volna megtennie teljesen önmagától.
Csak sajnos ez már nincs meg ennél a gennél. Ő megnézte youtubeon, ő már jobban ért hozzá

Sajnos az áltudománnyal kezdenek, és arra építenek egyre ködösebb baromságokat - pedig fel kell adni a kényelmet és kutyába kell lemenni (ebben az esetben szó szerint, oda kell feküdni a gép elé, és méregetni és gondolkozni).
Ez nem is olyan rég még elképzelhetetlen volt, a kicsiket úgy kellett elhessegetni a műszerek fölül, mert mindent elloptak, és összevissza gányoltak és forrasztottak velük addig, amíg egyszercsak el nem kezdtek működni a dolgaik.
-
E.Kaufmann
veterán
Gyors eredményeket várnak és nem lehet mindig a kályhától elindulni. Kellenek szabványos, jól dokumentált és stabil magas szintű eszközök, amikbe valóban bele kell fektetni a munkát, de ne kelljen minden projektet nulláról kezdeni.
11.8V
még ha szabvány is lenne, biztos nem tökölnék DC-DC átalakítóval alig 2% miatt -
forumpista
aktív tag
Szoftverfejleszto vagyok.
Ebbol a szemszogbol nezve, teljesen mindegy hogy kivaltja vagy gyorsitja.
Mert ha pl. 30%-al hatekonyabb vagyok vele (meg a tobbiek is), akkor a fejlesztok 30%-ara nem lesz szukseg.
Ergo 30% ki lesz rugva, ez lenyomja a bereket (azoket is akiknek lesz allasa).
End of story, jol fizeto szakmabol lesz egy tucat szakma lof@sz berekkel.
Ez a jovo.Masfelol a szoftverfejlesztok 90%-a sima kodolo. A legtobbje egy kutyaol bonyolultsagu szoftvert nem tudna megtervezni.
Szoval ja, tagabb kornyezet megertese meg latni a big picture-t, meg ugyfel fejjel gondolkozni, meg onkorrekcio stb, ez mind szep es jo dolog, de ezt az emberi fejlesztok pici toredeke tudja (gyakran meg senior szinten sem megy, foleg hogy manapsag mar a ket ev tapasztalattal rendelkezo fejledzro is senior cimkevel rendelkezik).
A tobbit meg siman kivaltja az AI, mert az is pont annyira fogja atlatni mint random r1-es indiai fejleszto. -
Pikari
veterán
A zoomereknél inkább az hiányzik, hogy pl a tipikus zoomer játékfejlesztő nem rak bele pár órát abba, hogy opengllel kirajzoljon egy polygont, őt nem érdeklik az alapok, néz valami youtube tutorialt, aztán leszed valami enginet és abban kattingat és röpköd. Mert ő nem ér rá két macskás tiktokvideó között.
Az ilyen vásári mutatványozás után mégis mire számítottak?
Pedig a világon talán semmilyen, szarlapátolásnál komolyabb munkát nem lehet elvégezni annélkül, hogy egy darabot magából az ember belerakjon, minden tudomány komoly áldozatot és odaadást kíván.
Multkor azt hittem beszarok, az egyik olyat szólt, hogy mivel nem atx a gépe, ezért csinál egy átalakítót, de az egyik sárga vezetéken nem 12v van, hanem csak 11.8, mert ő kimérte, és rendel hozzá egy dc-dc konvertert, mert rágooglizott, és azt fogja oda beforrasztani, hogy a 12v-ból 11.8at csináljon, és youtube tutorialt nézett róla, hogy azt hogyan kell. Na ő elektroműszerésznek tanult.
-
ddekany
nagyúr
Ki tudja... A valóban általános intelligenciát kell megoldani. A mostani sokkal általánosabb mint amit valaha hittem volna hogy megélek, de még nem igazán az. Utána lényegében már senki se kell többé. (Nyilván szellemi munkás hamarabb lesz kukázva, mint amihez még gépi testet is kell gyártani.) Csak persze van a preferencia, hogy legalább valami nagyon vázlatosan szinten egy ember mondja meg, hogy mi a cél, mi készüljön, mit kell elfoglalni.
-
Szerintem sose váltja ki a szoftverfejlesztőket teljesen, kizárt dolognak tartom még a közeljövőben se de az elképzelhető, hogy kevesebb kell ami viszont azt eredményezi, hogy nehezebb lesz elhelyezkedni főleg pályakezdőknek és azoknak akik átlagos vagy az alatti képességűek. Az IT amúgy is egy olyan terület ahol az élethosszig tartó tanulás alap szóval ettől még nem hiszem, hogy a szoftverfejlesztőknek asztalosnak kell menniük.
-
ddekany
nagyúr
Jelenleg ugye egyáltalán nem váltja ki a szoftverfejlesztőket. Addig nagyon tetszetős, amíg 0-ról kell felhúzni valami prototípust (vibe coding), esetleg azt kicsit foltozgatni. Valós, nagy, kusza kódbázissal viszont bajban van. Na meg annak a valósággal való kapcsolatával.
3-5 év múlva kiváltja? Jobban fogja gyorsítani biztosan, ami potenciálisan sok kirúgott fejlesztőt jelent. De kiváltani? Ha igen, akkor ez már egy annyira valóban álltalános AI, hogy nem csak a szoftverfejlesztők repülnek, hanem sokkal de sokkal többen. A szoftver fejlesztés ugyanis messze nem csak algoritmus írás meg API-k ismerete. Az átlag embernek persze az a nehéz, azt hiszik az a kihívás, de az AI-nak meg az a relatív könnyű rész. De kell még a tágabb környezet mélyebb megértése, jó önkorrekció, stb, szóval rengeteg ma még tipikusan emberi képesség.
-
Meridian
senior tag
Az Ai amit mostanság AI-nak adnak el azt csak marketing szempontjából nevezik AI-nak.. valójában nem az, hanem csak egy hatékonyságnövelő eszköz. Ezt nem én mondtam, hanem az egyik magyar aki részt vesz a chatGPT-s fejlesztésében is, megfatlálható az előadásai a youtube-on. Ja, és az LLM képességei már elérte a plafont.. ennél már nem lesz jobb, új módszereket kell kitalálni, ami egyenlőre még sehol nincs.. de nem kizárt az, hogy lesz, kábé 4-5 év múlva. De az is lehet, hogy 20 évig semmi új nem lesz... lásd pl az atomfizikát. A húrelméletet már megalkották vagy 20 éve, de érdemi előrelépés ezen a téren nem igazán van.
-
anulu
félisten
MS nagy büszkén mondta pár hónapja, hogy a doksijaik 30%-át mar az AI írja. hát tudjátok... eljutottam oda, hogy visszasírom azt az időszakot, amikor még indiaiakkal írattatták...
-
-
Polllen
félisten
Szerintem a kettő együtt érvényes. A globális piac bukdácsol, mindenki költséget vág, egyszerűbb az AI-ra fogni, mint hogy esik a kereslet.
De emellett azért az AI már most is több folyamatot egyszerűsít és gyorsít, így a létszámból is lehet lecsípni, de ez utóbbi - szerintem - a kisebb hatás jelenleg.
-
DeFranco
nagyúr
nem tudom Te mennyit használtál AI-t (már ha publikusan elérhető nyelvi modellekről beszélünk) munkára (ez nem passzív agresszív nem, tényleg nem tudom), én felhasználóként rendszeresen használom data management vonalon.
szinte soha nem használható közvetlenül az eredmény amit kapok, még egy viszonylag egyszerű workaround esetén sem, ötletek jók vannak benne, használ olyan utasításokat amik nekem újak, és idegen kódot jól lehet vele magyaráztatni, de ha 5 lépésből áll egy bármilyen query akkor abban már szinte biztos, hogy lesz hiba, ha kicsit is komplexebb. pedig direkt angolul kérdezem, hátha úgy jobban megérti.
arról nem is beszélve, hogy a 4.-5. visszakérdezésre már elkezd halucinálni és onnan jön a delíriumos őrület.
lehet én nem használok jó eszközt, vagy paywall mögött megtáltosodik, de amit én látok, az még messze van a copy-paste minőségtől.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
áh. a 3.1 for workgroups -t !!!
-
Johnny001
senior tag
Szép új világ.
-
Annyira leépítenek majd, h végül az újabb AI verziókat a régiek írják majd... nem lehet baj.
-
Nálam most scriptelés / szoftverírás terén a Claude.ai viszi a pálmát.
-
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
"teljes szoftvert még nem fog tudni üzembiztosan generálni"
Ez idő kérdése, szerintem max 3-5 év és el jön ez az idő. Ami a nehézség lesz, hogy megfelelő fejlesztői dokumentáció kell hozzá. Bár szerintem az AI azt is meg fogja oldani, hogy minden infót beszerezzen a megrendelőtől amire szüksége van.Felelősségvállalás? De szép idea. Nekem sajnos nem ez a tapasztalatom. A fejlesztő felelősségvállalása addig tart amíg átadja a szoftvert, azzal a kitétellel, hogy ha helyes adatokat adsz meg, akkor jól működik a program.
"jó lenne legalább emberi erőforrással átfutni, meg teszt eseteket készíteni."
Normális tesztelés most sincs. -
Most vagy az van, hogy az ai megeszi a szoftveripart, vagy az van, hogy a covid alatti/utáni eszetlen növekedésből most korrigál a piac.
Én a másodikra szavazok.
Tegnap láttam egy yt videót, nem állítom, hogy biztosan igaza van, de lehet rajta gondolkodni. Azt viszont állítom, hogy nem fogom megtalálni megint
Szóval azt mondta a csóka, hogy ha azt mondaná a szoftvercég, hogy indokolatlanul nagyra nőttünk és korrigálni kell, akkor a Wall Street megharagudna a cégre, mert ez inkompetens vezetést jelez. Ha viszont ugyanezt a korrekciót ai-s hatékonyság-növekedésként adják el, akkor a ws örül, hogy kompetens, újraszervező, modern cég, és boldogok. -
Johnny001
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Akkor a marketingesek lesznek + AI az új csapat?
-
Johnny001
senior tag
Akkor most jó lesz a tesztelőknek? Szerintem ők is bevetik!
-
E.Kaufmann
veterán
Igazad van, de ugye kell a józan paraszti ész, mert még gyakran buknak ki hülyeségek, teljes szoftvert még nem fog tudni üzembiztosan generálni, a másik, hogy kell a felelősségvállalás. Nem elég csak legeneráltatni a kódot, jó lenne legalább emberi erőforrással átfutni, meg teszt eseteket készíteni.
-
És ezen miért is csodálkozik bárki? A szoftver "fejlesztők" szerintem kb 90%-a AI-val legeneráltatja a kódot és csak bemásolja az "általa fejlesztett " szoftver forrásába. Ezt az emberi faktor kihagyása nélkül az AI is meg tudja csinálni. Lehet ha a teljes specifikációt megkapná még kevesebb hiba is lenne benne.
Tisztelet a kivételnek. -
E.Kaufmann
veterán
Visszasírjuk még a Windows 95 minőségét
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Az idei év nagy kérdése: bele lehet férni 8 GB VRAM-ba?
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Óra topik
- Vivo X300 - kicsiben jobban megéri
- Parkside szerszám kibeszélő
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- EAFC 26
- További aktív témák...
- Apple iPhone 15 128 GB Pink 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- új akku Ár/ÉRTÉK BAJNOK! Dell Latitude 5330 i3-1215U 6magos! - 16GB 256GB 13.3" FHD 1 év garancia
- iPhone 17 PRO MAX 256GB silver makulátlan 1 hónapos, KÁRTYAFÜGGETLEN! 2026 december 19-ig Apple gar
- Precision 7680 16" FHD+ IPS i9-13950HX RTX 3500 Ada 32GB 1TB NVMe IR kam gar
- Apple iPhone 15 Pro 128 GB 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Super 6GB Zalman T3 Plus 400W
- 32GB DDR4 3200
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3555,100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 550W
- Új könyv: A szamuráj erényei Kicune - Itó könyve
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Azért van ám itt lehetőség hogy kizsákmányoljanak

) és attól kezdve a programjaim saját szellemi termékeim. Az ai ezzel szemben bedarálta a világ összes kódját, és abból keresi ki azt a kódrészletet, ami, szerinte, neked al legjobb. Szó nincs arról, hogy az ai kreatívan kreál kódot. Merthogy nem is ai...