Új hozzászólás Aktív témák
-
eszim
csendes tag
Onnan, hogy te azt írtad, neked elég a fele erőforrás, fele erőforráshoz elég a felét keresni.
Úgy tudom a használt autó és a használt lakás az első tulajdonos után nem megy a kukába, se a régi tulajdonosa se az új nem pörgeti a szemétgyártást.
Egyébként sikerült két olyan példát hoznod, ahol pont az öreg, ebből következően korszerűtlen autó és lakásállomány fenntartása iszonyatosan környezetszennyező, az lenne a kívánatos, ha sikerülne fiatalítani.
-
btprg
senior tag
"Ó te jó dolgozó lehetsz, fele pénzért dolgozol, mint mások és boldogan élsz."
Ezt nem tudom honnan sikerült kirandomolni.Amit írtál az meg egyszerűen nem igaz. Mivel már végtelen tárgy van a rendszerben, ami kész van, ezért bőven lehet olyan dolgokat venni, ami a nem a kapitalista szeméttermelést pörgeti. Használt autókat, lakásokat bármeddig pörgethetnek egymás között az emberek anélkül, hogy akár egy darabkával több dolgot le kellene hozzá gyártani ahhoz képest, mintha az eredeti tulajdonosuk használná tovább.
Az már önmagában sokkal fenntarthatóbb lenne, ha csak annyit gyártanának ami a fenntartáshoz és a kieső dolgok pótlásához kell, azzal szemben ami most van, hogy azért kerülnek a szemétbe tömegével használható dolgok mert szükségtelenül meg lesz véve az új. -
eszim
csendes tag
Ó te jó dolgozó lehetsz, fele pénzért dolgozol, mint mások és boldogan élsz.
A másik, hogy ha nem temus szarra költi valaki a pénzét, akkor másra költi. Oké hogy vannak szennyezőbb meg kevésbé dolgok, de végső soron bármire költi szennyezni fog vele, mégha elmegy a faiskolába gyalog és vesz egy csemetét, akkor is szennyez hiszen az eladó meg pelenkát vesz belőle mondjuk.
-
Egy megjegyzés: tavaly januárban az első rendeleteinek egyike volt az újra megválasztása után a kilépés, csak ugye kellett hozzá 1 év, mire véglegessé vált ez (mint ahogy Magyarország is kilépett a nemzetközi büntetőbíróságból, de 1 év után válik ez a lépés véglegessé - de a kilépési szándék jelzése után már nem voltak érvényesek ránk a szabályok; így vélhetően már tavaly sem tartotta a trumpi adminisztráció a kötelezettségeit). Vagyis nem kicsi az a lemaradás.
-
Hunwar
tag
UI: Azért a műanyagok nagyrésze sajnos nem újra hasznosítható,és a túlfogyasztás csak rátesz még egyet a problémára.
Nem utolsó sorban vannak olyanok is akik égetik a kábelteket,az aluminium és a réz miatt.Viszont azt is érdemes megvisgálni hogy egy PC,Laptop,Telefon egyéb eszközökben mennyi műanyag és nemesfém van,amiből mennyi lesz újra hasznosítva vagy éppen a kukában végzi a szeméttelepen.
Nem kell messzire menni,a Win11 és a hardveres követelményei miatt milyen lázadás van ami érthető is.
Összességében a fenntarthatóság felett nem kéne szemet hunyni.
-
BE4GLE
senior tag
A gond az, hogy a kapitalimus nagyon hatékonyan nyomja el és írtja ki a konkurens irányzatokat. Bármi is próbálja leváltani, képesnek kell lennie ellenállni annak a nyomásnak, aminek a kommunizmus nem tudott. Ha pl. az általad fölvetett "nemnöveledés" lenne a potenciális jelölt, akkor az a kérdés, hogyan tudna labdába rúgni a kapitalizmussal szemben. A kapitalisták ezt se hagynák békén. Anno a kommunizmusról is az volt a duma, hogy "nem működik". Valamiért mégis ki kellett írtani mindenhol, ahelyett, hogy hagyták volna magától összeomlani. Elgondolkodtató...
-
btprg
senior tag
Szerintem nem a műanyagokkal van a gond, szimplán csak a túltermeléssel, túlfogyasztással, meg a kapitalizmussal, mint az egészet egyre magasabb szintre pörgető szar rendszerrel, ami szerint a túlfogyasztásra épülő, sáska módjára mindent felzabáló rendszer az egyetlen működőképes dolog.
És már tényleg sikerült annyira átmosni a kapitalista maszlaggal az emberek agyát, hogy a 99% így is gondolja, hogy semmi más megoldás nincsen, mint a folytonos növekedés, csúcsra járatott szeméttermelés, csak azért mindent rendszeresen újra cserélni ha kell ha nem, mert ez pörgeti a gazdaságot, enélkül mind meghalunk. Pedig lenne elmélet, hogy mit lehetne csinálni.
Már önmagában az is sokat segíthetne, ha az emberek tudatosan nem vásárolnának állandóan minden szart amire nincs szükségük, csak azért mert megtehetik (lásd temus szeméthegyek). Ha nem az lenne a divat, hogy tele kell legyen a hűtőszekrény, mert mi az hogy szűkölködni kelljen, és utána a kaja negyede megy a kukába. Szóval nem kéne hatalmas áldozatokat hozni, bőven lehetne fele ennyi erőforrás elfogyasztásával is boldogan jólétben élni.
-
btprg
senior tag
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Ez durva egyébként, hogy a szoftverben a felelősségvállalás a kezdetektől fogva 0, minden "as is", ezért is önt el a bugos szemét még gyakran a fizetős programok esetén is mindent.
-
BE4GLE
senior tag
Jah. AI-generált.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Íme egy ChatGPT példa:
A mesterséges intelligencia fejlesztése napjaink egyik legfontosabb technológiai hajtóereje, amely alapjaiban formálja át a gazdaságot, a tudományt és a mindennapi életet. Az AI-fejlesztési versenyben való részvétel stratégiai jelentőségű, hiszen azok az országok és vállalatok, amelyek lemaradnak, hosszú távon versenyhátrányba kerülhetnek. Ennek az előrehaladásnak természetes velejárója a megnövekedett energiaigény, és ezzel együtt a károsanyag-kibocsátás ideiglenes növekedése.
Ez a többletkibocsátás egy nagyobb cél érdekében vállalható kompromisszum, mivel az AI rendszerek kulcsszerepet játszanak a hatékonyság növelésében szinte minden ágazatban. Az intelligens optimalizáció csökkenti az erőforrás-pazarlást, javítja az energiafelhasználást, és felgyorsítja az innovációt olyan területeken, mint az ipar, a mezőgazdaság vagy az egészségügy. Az AI által generált gazdasági és technológiai előnyök hosszú távon messze meghaladják a fejlesztés rövid távú környezeti költségeit.
A technológiai fejlődés történelmileg mindig együtt járt átmeneti terhelésekkel, amelyek végül magasabb életszínvonalat és hatékonyabb működést eredményeztek. Az AI esetében ez különösen igaz: a jelenlegi erőforrás-ráfordítás megalapozza egy intelligensebb, produktívabb és fenntarthatóbb jövő infrastruktúráját. Ebben az összefüggésben a kibocsátás növekedése nem öncélú áldozat, hanem tudatos befektetés a hosszú távú fejlődésbe.
-
csibe1
addikt
Na és, akkor mi van?

Lesz majd egy rakat cikk ami megmagyarázza, hogy ez mi ért jó; mindenkinek,
de valakiknek biztos.
Ennyi, nincs itt semmi látnivaló... -
Hunwar
tag
Jó elmélet,de ez mind addig csak falra hányt borsó és szócséplés az egész,ameddig a föld népessége a felére nem csökken,komoly humanitárius katasztrófákkal terhelve.Utána már csak a túlélésre fog az emberiség játszani és nem a jólétre.Eddig egy meredeken felívelő tendenciát mutat az emberiség,de ennek lesz egy csúcspontja,és meredek mély zuhanása.
Amikor kidurran az emberiség lufija,akkor talán észbe kapnak,a túlélők...
-
BE4GLE
senior tag
A népesség nagy része bele se tud szólni ezekbe a dolgokba.
Én azon a véleményen vagyok, hogy a civilizáció csak akkor maradhat fönt hosszútávon, ha a cégek demokratikusabban épülnek föl, mint jelenleg. (Pl. a dolgozók által birtokolva egyenlő szavazati joggal. Tudom, tudom... mocskos komcsi, fogjam be, stb.) Emellett a cég méret, és az anyagi okokból fakadó hatalmas befolyás is gond. Ugyanez egyéni szinten is igaz. Ha egy embernek túl nagyra nő a vagyona, akkor ő egymaga képes hatalmas problémákat okozni mindenki másnak úgy, hogy meg se tudjuk ebben gátolni.
Lehet, hogy ha máshogy nűködne a gazdaság akkor az AI fejlesztések nem tartanának a jelenlegi szinten, de álljunk meg egy pillanatra és tegyük fel magunknak a kérdést: Nekünk, egyszerű dolgózó embereknek, volt igényünk erre?
-
sfefe
addikt
A vége igaz.. nincs ember nincs gond... Mármint a sok ember igenis probléma...
Lassan 8.5 milliárdan vagyunk és hiába csökkentenek bármilyen kibocsátást ha a létszám meg nő... ugyanott vagyunk mint a kiinduló pontnál vagy meg rosszabb helyen... Több ember több élelmiszer , több termék, több áram több szar... Ilyen szaporulat mellett ez fenntarthatatlan.... Lehet jönni ideológiákkal de ez van... -
sfefe
addikt
Igen dobozkával járok és nem vagyok hajlandó lemondani róla!!! És nem mint a világtalan közlekedek stb ...
(Régebben jártam tömegközlekedés igénybevételével de mióta tele van büdös igénytelen emberekkel és nem lehet ledobni Őket azóta nem érdekel..)Világban nem az autó a fő szennyező hanem az ipar..az, hogy az autó felülmúlja a YT, tiktok meg klíma használatot ez is csak beböfögött duma... Akinek nincs jogsija az biztos mindig az autókat sározza de ez már marha unalmas...
Az AI miatt meg építenek minden szar erőművet az bezzeg nem baj.. de az autók az hajjajjj... Röhejes már.... -
Alaaf Pi
őstag
válasz
JulianSinulf
üzenetére
-
Alaaf Pi
őstag
Lemaradtál egy kicsit. Kilépett megint.
-
bambano
titán
"Nekik mentsem meg a földet?": Földet.
A környezetvédelem nagy PR katasztrófája, hogy azt a marhaságot erőlteti, hogy a Földet kell megmenteni, meg a környezetet.
Nem kell. Értelmetlen cél.
Föld is lesz, környezet is lesz.
A valódi kérdés az, hogy a környezet ember számára élhető lesz vagy sem, egyáltalán: lesz-e ember.A "környezetvédelem" nevű pr maszlag helyett a helyes kifejezés az Embervédelem.
Egyébként amilyen tempóban változik a környezet, téged és engem és mindenkit is érint a klímaváltozás, ezt ma már nehéz letagadni. Évekig aszályos időjárás, sivatagosodik az Alföld, most meg nem látunk ki a hóból. Ez már AZ.
-
peet05
senior tag
"Még Trump is elismerte davosi beszédben, hogy az AI-üzemek energiaigénye felfoghatatlan: „Kétszer annyi energiára lenne szükségünk, mint amennyi most rendelkezésre áll, csak az AI-telepek miatt. Megmondtam, hogy ezt így nem lehet.”
Máskor meg ezt:
"Now Jensen also has, Jensen’s a very brilliant guy, and Jensen also has a new chip, the Blackwell. Do you know what the Blackwell is? The Blackwell is super duper advanced" -
himpike
aktív tag
Valljuk be a légkondik/AI nélkül is bármelyik napon resetelheti a bolygót egy szupervulkán kitörése, egy napkitörés vagy járvány. Szerintem nem az emberi tevékenység lesz a vesztünk, gondolom erre juthatott más is azért nincs jelentősebb lépés a környezetvédelem terén.
-
Hunwar
tag
Majd a föld meg a természet és a sors szelektálja ezt a szélsőséges vadkapitalizmust.Nincs végtelen erőforrás.Mindennek van és lesz oka, okozat,következménye.
A dinoszauruszok féktelen "kapitalizmusának"étvágyának is véget vetett egy aszteroida.Megszünt az eddigi éghajlat és klíma,a fajok nagyrésze kipusztult,a kicsik túlélték.Nem tudtak ilyen gyorsan alkalmazkodni az új életkörülményekhez,vajon nekünk embereknek ez sikerülni fog?Erős fenntartásaim vannak ezzel kapcsolatban.
-
Akelaus
senior tag
"Jogunk van ahhoz, hogy évtizedek, évszázadok alatt megsemmisítsük a gyerekeink, unokáink, dédunokáink létének alapjait?" Nincs, de... de amíg én akinek se kutyája se macskája, közel az 50-hez raktam - rakom külön a hulladékot ahogy azt elvárták - elvárják, melyik kukába dobhatom, addig azt látom a társasházban ahol lakom, hogy a huszonéves párok le sem sz.rják. Nagy fekete zsákba bele mindent, és ennyi. Még az 50 forintos flakon sem számít.
Nekik mentsem meg a földet? Szerintem inkább tőlük kéne megmenteni, vagy tőlük is.
Bevallom, én nem az embereket sajnálom, ha felégetjük a bolygót hanem az állatokat, a természetet.Amúgy sok mindenben egyetértek azzal amit írtál itt, csak úgy látom amíg ennyi ember fejében van a baj, addig Te meg én, mi, tehetünk bármit.
-
-
Hunwar
tag
A fő probléma SZVSZ,a gondolkodásmód.Rövid távón nagy haszon a cél.Amikor az olajipari válalatok kitaláták hogy lesz egy csodás anyag amit mindenre is tudunk majd használni az pedig a műanyag,mint az emberiséget megváltó anyagot reklámozták,most meg megfulladunk benne.Senki se gondolt arra hogy mi lesz vele X év és évtizedek múlva?!Mert ezekszerint nagyon senki se foglalkozott vele,most meg mindenki vakarja a és fogja a fejét és a homlokára csap,húúúú B+ ,erre nem gondoltunk...
Ameddig az emberiség az orránál tovább nem hajalndó látni,amit fenntarthatóságnak hívnak,legalább is kevesen,tisztelet a kivételnek,addig ez veszett ügy.Kb már most késő lenne mindent is átreformálni,újragondolni.Minden Zöld ötlet,kárenyhitésre,"tűzoltásra"jó.
-
mrzed
senior tag
Értem és meg is értem, hogy mit akarsz mondani, ezek tények, így működik a világ. Ha valami csoda folytán holnapra megvalósulna a fúziós erőművek működtetése, vagy akár a hidrogénmotor, vagy csuda tudja, valamilyen fenntartható alternatíva, akkor is véges minden így ebben a formában. Jogunk van ahhoz, hogy évtizedek, évszázadok alatt megsemmisítsük a gyerekeink, unokáink, dédunokáink létének alapjait?
-
Mostanra a megszokott életkörülményeket, legyen szó egyszer nyersanyag, étel bármi már nem tudod megoldani lokálisan. Globális logisztika játszik úgy, hogy szeretnénk kizárólag az előnyeit élvezni továbbiakban.
Keress rá egyszerű példákra tej, zöldség, akármi, vagy bármilyen gazdasági formáció ami az alap szükségletek megteremtésén dolgozik. MO-n ezt különösen elszúrták, de máshol sem jobb a helyzet. Ez a lánc egyik aprócska része, mégis látszik, hogy milyen lesz az irány
-
mrzed
senior tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
Ki vagyok én, ki vagy te, hogy priorizáljuk az igények fontosságát? Ha egy ilyen szintű problémát kell megoldani akkor nincs helye a de szócska használatának. Ha a mobilitás igényét mondjuk lovakkal, szamarakkal, stb akarnánk megoldani, ekkora volumenben már annak is komoly ökológiai lábnyoma lenne.
-
válasz
FireKeeper
üzenetére
Ráadásul vagyunk páran, akik nem hobbiból közlekedünk, hanem a meló aktív részét teszi ki, nélküle kb lovasszekér előtti időkre szakadna vissza jópár terület
-
mrzed
senior tag
-
Rabbitf_24
addikt
Ez az ára az AI segítségeével generált cicás videóknak
-
JulianSinulf
őstag
Úgy volt, hogy jön az ai és megoldja a Föld nagy gondjait, mint a klíma, az energiaellátás, stb.
Hol vannak akkor most a megoldások?
Mielőtt tovább haladnának, először meg kéne valósítani az ígéreteket.Nem mintha gondoltam volna, hogy most nem hazudnak, de, hogy kb. soha, semmi nincs számonkérve rajtuk, ez már nagyon gáz. Ha bármilyen számtek malőr van, akkor sosincs szankció.
Leálltak a repterek? Bocsika. Feltörtek ezt, meg azt és ellopták sok ember adatát? Bocsika. Az ai égeti a pénzt a lakosság kárára. Kell a fejlődésért. A VGA-k mindig többet és többet fogyasztanak? Kell a teljesítményért. A W10 lesz az utolsó...
Mindig van valami kifogása, a többit meg elintézik egy upsz-al. Vagy ahogy a németek mondják, hoppálá. -
himpike
aktív tag
Nekem nem világos hogy mi a lihegés tárgya, szerintem a yt/tiktok meg egyéb streamelős fosok sokszorosát megeszik az AI-nak, ott mégse veri a nyálát senki. A légkondizásról nem is szólva..
Valaki csinálhatna kimutatást AI-val
-
anulu
félisten
ennél még a crypto is kevesebb kárt okozott...

-
padlijean
csendes tag
Remélem, majd a klímaaktivisták jól leöntik piros festékkel !!!
Az AI-t ....
-
hokuszla
senior tag
usa benne van a Párizsi klímaegyezményben
2015 – Obama: USA aláírja 2016 – ratifikálja
2020 – Trump: kilép (hivatalosan)
2021 – Biden: visszalép → azóta újra bent van
Mit vállal most az USA?
–50–52% kibocsátáscsökkentés 2030-ig (2005-höz képest)
nettó zéró 2050-re
Fontos: ez vállalás, nem kikényszeríthető kötelezettség
Politikai valóság az usa tagsága elnökfüggő
A klímaegyezményből könnyű kilépni, ezért nem betonbiztos, emiatt sok ország „óvatosan hisz” az amerikai ígéretekben -
doooo
veterán
Szerencsére nagyon sok itt a "ha". Az egyértelmű, hogy attól, hogy a Trump kormány mond valamit, nincs rá semmiféle garancia, hogy az úgy is van, sőt, legtöbbször garantáltan az ellenkezője az igaz.
Másrészt egy dolog a jelenben állítani valamit, és egy másik dolog megvalósítani valamit a jövőben. Ebben szintén a lehető legrosszabb példa ez a kormány.
Harmadrészt globálisan nézve várható volt, hogy a szén drasztikus elhagyása ideiglenesen majd a gázt fogja még feljebb nyomni. Ez bármilyen szánalmas és lassú is, még mindig haladás. És ehhez képest nem is olyan lassú haladás (itt leginkább a fejlődő országokon van a hangsúly, nem Amerikán, meg a sok feltételes dolgon). -
Semplar
őstag
Mehetnének már innen a marsra, aztán rögtön aktiválni a globális űrvédelmi lézereket, nehogy visszajöjjenek
-
nem baj az, csak annak a néhány "ezüsthátúnak" még több hatalma meg pénze legyen.
-
Fantasztikus. Majd senki ne csodálkozzon 100 év múlva, ha lesz még ember a bolygón, a 60-70 fokos nyári napokon.
Profit mindenekfelett, akár a bolygó felégetésének árán is. Kib*szott ostobák ezek az AI fejlesztők, meg azok is akik adják alájuk a lovat. -
bambano
titán
Mi tudtuk, hogy az ai büdös.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Peugeot, Citroën topik
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- BestBuy ruhás topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
- HP Laptop 15s-fq2996nz + monitor + egér és billenzyűzet + fejhallgató (INGYEN FOXPOST!)
- ASUS TUF VG279QM1A Gaming Monitor 280Hz GARANCIÁLIS!
- Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM - Újszerű -
- L14 Gen1 14" FHD IPS i5-10210U 16GB 256GB NVMe magyar bill ujjlolv IR kam gar
- Lenovo ThinkCentre M93p Tiny - Core i5-4570T/16GB RAM/0 SSD
- Apple iPhone 15 Pro Max / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 83%
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i5-4GEN I 8GB I 128SSD I 12,5" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- Keresek Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 FE
- 512GB NVMe SSD, 1 év gar - 2230
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest