Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • konzumpro

  Topikgazda

  Érdekelne, melyek az ajánlott, bevált, tuningolható, megbízható automata kávégépek, mik a főbb problémáik és meddig lehet még házilag megoldani őket?
  A végső megoldás úgyis egy karos gép őrlővel, de addig, otthonra vagy irodába, készülhet kávéital gombnyomásra, a kapszulás sincs kizárva. Vagy mindez csak erőforrás és alapanyagpazarlás?

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz biker #2 üzenetére

  Saeco Xsmall nálam is járt. Használtan vettem, másfél évig volt nálam, előtte Brikkáztam.

  Szétszedve az őrlőjét a gyári minimumon túl tudtam állítani, így presszó finomságot is tudott őrölni. Kiiktattam a korlátozó pöcköt, így szétszedés nélkül is lehetett állítgatni utána.

  A vízhozamát egy a KPE-be menő pipacső hátuljába rögzített fúvókával korlátoztam. Ez a módosítás jót tett a kávénak, lassabban indult meg a lefolyás, viszont jobban koszolódott a központi egység, mivel öblítéskor is kevesebb víz jutott a tisztításra.

  Megnöveltem kissé a crema szelep rugóerejét, más modellekben állítható szelep is van, itt csak egy üveggolyó és egy rugó. Több "crema" lett a jutalma, de valódi crema is keletkezett, a lassabb lefolyás, nagyobb nyomás miatt. Cserébe nagyobbat kattant a főzési folyamat végén a mechanika. Ügyelni kellett arra, hogy ne feszítsem túl a rugót, mert ilyenkor csak az OPV ment meg attól, hogy felrobbanjon a főzőtér.

  Az OPV-t egyébként nem nagyon éri meg állítgatni, nem lesz tőle jobb a végeredmény.

  Kiszedtem a kifolyó cső végén lévő elosztót, ami egy lejtős aljú, de viszonylag nagy puffertartályból osztja szét két adagra a lefőtt kávét. Mivel használtan vettem a gépet, tele volt lerakódással, amit semmilyen tisztítás nem tudott volna feloldani, sokkal higiénikusabb volt nélküle, kivezettem közvetlenül az átlátszó szilikoncsövet, de így csak egy adagot tudtam így főzni.
  Később bekerült egy cserealkatrész ami megfelelő karbantartás mellett tiszta maradt. Más modelleknél nincs ekkora átmeneti tartály a kávé útjában.

  Britás vízzel használtam, vízkőmentesítésre nem volt szükség.

  A legjobb kávékat befulladásközeli finomra állított őrlővel, szűkítőzve, megnövelt rugóerővel tudtam főzni vele, cserébe ilyenkor rögtön ki is kellett venni a KPE-t és elöblíteni, mert feltapadt a finom őrlemény a szűrőjére.

  Ennyi macerát megért a dolog, mert az a 16-20ml amit így sikerült lefőzni, kávéházi minőségű ízeket hozott.

  Másfél év után visszaállítottam gyári maceramentes állapotába és elvitték.

  Szerintem jó kis gép, teszt módban lehet vele őrölni is, mondjuk Brikkához. Nem pazarolja a kávét, a második főzet reggel már megfelelő. A vizet annál inkább, hamar megtelik a csepptálca, de ez csak megszokás kérdése.

  Jól tuningolható, Brikkánál sokkal jobb presszókávékat képes főzni, robustás keverékekkel friss pörkölésből tuning nélkül is vastag cremával.

  Tejhabosítási képességei közepesen jók, nekem panarello nélküli modell jutott, kissé buborékos végeredményt kaptam de már éppen jó volt latte arthoz, végülis ez vezetett váltáshoz, szerettem volna jobb minőségű tejhabot gőzölni.

  [ Szerkesztve ]

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz biker #4 üzenetére

  Ez hasznos volt!

  Régebben volt nagy automata teszt a kávékorzón ahová küldik az automata iránt érdeklődőket, abban a tesztben a Talea Ring szerepelt nagyon jól, majd ha valaki arról is leírná a tapasztalatait ezekhez képest...

  Jelenleg egy Jura F90-et használok, csak a szilikoncsöves automata tejhabosító volt hozzá, ami tényleg csak habot tud, amivel a német típusú duplafalú pohárba szervírozott rétegezett cappuccino készíthető csak el.

  Sikerült beszerezni egy Jura 65057 gőzcsövet, amivel már latte arthoz is megfelelő a felgőzölt tej. Trükkös használni, mert ahhoz gyenge és kaotikus a gőz, hogy örvénylő mozgásba lehessen hozni az edényben, ehelyett a két oldalsó lyukat a tej szintjébe kell emelni végig, hogy sziszegő, hasadó papírra emlékeztető hangot adjon.

  Eddig 18000 kávét főzött le a gép, ebből ezret nálunk. Eddig csak átfolyó szelepet kellett benne cserélni és kapott új őrlőkéseket.

  Beépített őrlővel középállás mínusz egy az ideális ennél a gépnél, kb. akkor keletkezik 18-20 gramm őrlemény. Ha túl finomra állítom a beépített őrlőt, igazi presszót megcélozva, nem kerül elég őrlemény a főzőegységbe, időre őröl.

  Könnyebb a helyzet külső őrlővel. De ha túl finom az őrlemény és befullad, eldobja a főzést a gép, itt elektronikusan oldották meg az OPV-t. Ha sikerül eltalálni a presszókávéhoz előírt lefolyáshoz a megfelelő őrlésfinomságot akkor itt is törölgetni kell a feltapadt őrleményt.

  Az Xsmall után én is meglepődtem mennyire takarékosan bánik a vízzel, és mennyire nem koszolódik belül. Néha ecsettel ameddig belátok, szárazon kiseprem és porszívóval a hátsó zugokból kiszippantom a maradék őrleményt, de ezen kívül nem igényel semmilyen plusz karbantartást. Tablettával fél év után most először tisztítottam a kávéolajokat, teljesen jól működik.

  Olyan kávénál amit nem használunk el azonnal, a porkávé tölcsért használom, egy Graef CM702-vel előőrölve 14 grammot, így nem döglik meg a kávé a beépített babtartályban.

  Ebbe a gépbe is Britás víz megy, lehetne Claris szűrőt venni bele, de ez már bevált.

  Mostanában meglepően jókat főz friss pörkölésű Segafredo Intermezzoból amit a világ szemetjének is neveznek más topikokban. Nagyon hamar döglik, érdemes kis adagokkal tölteni a babtartályt. Már rég takarítja a gép magát amikor még mindig folyik a cremája. Ami nem így tesz az döglött. Alacsony hőfokon érdemes főzni, teljesebb az íze.

  A Lidl Bio kávéja jó még, bár extrém finom őrleményt igényelne hogy igazán kiegyensúlyozott legyen, így is jó. Februárban vettem pár csomaggal, még mindig azt a sorozatot árulják a boltban, fél éves minimum. Nem olyan jó már mint anno...

 • konzumpro

  Topikgazda

  Megfelelő gőzcsövet keresgélek, mert ez a fentebb írt tartozék elég gyatra, kitisztítva vízkőtelenítve túl nagy a fúvókája, trombitál a tej, kevés a nyomás. Amikor elvízkövesedik kicsit, kezd jó lenni, kizárólag a trükkös módon. Jó lenne egy X7-X9 gőzkar és fúvóka, bele lehetne hekkelni a gépbe...

  Miközben ilyen gőzcsövet keresgéltem, találtam egy relatíve új géptípust, a Creatista sorozatot, ami errefelé valahogy nem akar elterjedni, pedig ez a logikus követező lépés.

  Kapszulás gép amivel latte artra is alkalmas tejhabot lehet gőzölni. A Breville/Sage gyártja, itthon csak a Creatista Plus elérhető ami feleslegesen LCD kijelzős, fém és 155e forint (Amazonon 120).
  A Creatista Uno szimplább, de ugyanolyan végeredményt produkál, 85e forintnak megfelelő dollárért az Amazonon, itt-ott.

  Alapvetően nincs baj a kapszulás kávéval, összehasonlítható a minősége azzal, amikor napokig áll a kávébab egy automatában. Az pedig hogy rosetta-öntéshez alkalmas tejhabot készít, komoly alternatívájává teszi az automatáknak.

  Arról nem is beszélve, hogy létezik WayCap utántölthető kapszula is, amivel a variációk száma végtelen.

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz konzumpro #7 üzenetére

  Utóirat: Itthon a Creatista Plus csak akkor 155e ha 30e értékű kapszulát vesz hozzá az ember.

  És hogy ontopic legyek, kerestem az F90 utódját, érdeklődtem egy felújított Jura Impressa J7 után, az eladó nagyon készséges volt, elmondta hogy totál fel van újítva az amúgy kb 9000 ciklust futott gép, még a típushibáját sem hallgatta el, hogy a tárcsás jeladó ezekben néha meghibásodik és kihagy, ugrik. Ebben persze ez is cserélve van. 130e-t meg is érne. Viszont a tejhabosítás ugyanolyan macera.
  Mármint a megfelelő állagú tejhab.

  Az eladó küldött képeket, milyeneket készít a J5-ös, hasonlót a J7-es a profi tejhabosító feltéttel.
  A szokásos automatás ötcentis borotvahab a forró tej tetején üvegpohárban, közte kávé.
  Nekem lattéhoz kéne, finom, mikrohab. Ezt nem értik sem az eladók, sem a pincérek, sem a gyártók, úgy látszik...

  Kivéve a Breville/Sage/Catler/Gastroback/Solis ahol gondolnak azokra, akik szeretnének lattét inni otthon. Ezért is izgalmas a Creatista vonal.

  És innentől megint off.
  Miközben szokásos napi kávégépvadászatomon nézelődtem, láttam hogy van egy áresés az Alzában, ami eddig ~170e volt, az most csak 100e - egy Sage Bambino, amiben ugyanaz a tejgőzölő konstrukció mint ami a Creatistában van, viszont ez nem kapszulás, hanem karos gép.

  Ez a jószág PID-es, fix hőfokos, nincs játékra lehetőség. Annyira thermoblokkos, hogy három másodperc alatt üzemkész hőfokon van, egy palacsinta csőkígyó melegíti a vizet benne. Hőstabilitáshoz vagy nagy tehetetlenségű tömeg kell (bojler, víz térfogat, tartalékok, rézcsövezés) vagy gyors reakcióidejű fűtés.
  54-es karja van, duplafalú kosaras nyomásfokozós, de lehet bele venni szimplafalú kosarat. Meg akár naked kart is.

  A kávéfőzési képessége nem tűnik rosszabbnak mint bármelyik alsó kategóriás Sage, viszont a tejgőzölése nagyon kényelmesnek ígérkezik még ezekhez képest is. A kiöntő fémrészéhez alul hozzáér egy érzékelő, a gép így a kellő hőfokon állítja le a gőzölést. Egyszerűen tisztán tartható, a videókon a tejhab állaga ígéretesen szép.

  [ Szerkesztve ]

 • konzumpro

  Topikgazda

  Vendégeskedett itt pár Bambino, tényleg elképesztően jó az automatikus tejhabosítás funkciója.
  Ha rendben van az összeszerelési minősége, merem ajánlani.

  A másik kávés topikban nem szeretik a thermoblokkos gépeket, ezért inkább itt írnék róla pár szót, mivel kvázi automata gép a tejhabosítása miatt. Bár az a thermoblokk ami ebben van, 3 másodperc alatt felfűt és olyan kicsi, hogy folyamatosan, stabilan tartja a hőfokot, egy öblítés után végig kellő hőfokon tartja a kart és a fejet. Kategóriájához képest forró, szereti a világos pörköléseket.

  Szimplafalú szűrővel valódi presszót főz, ezt azonban nem adnak hozzá, macerás volt beszerezni, az angol support nem postáz Magyarországra, a hazai hivatalos szervizen keresztül végül sikerült, de először 58-as kosarakat küldtek, egyik ráadásul nyomásfokozós volt...

  A tejhabosítása sok levegővel szokványos. Ha zörög a levegőpumpa, teljesen szokványos, nálam mind a két gépnél ugyanúgy zörgött a motor. (Nem a rezgőszivattyúról van szó, van egy külön motoros pumpa ami levegőt tol be a gőzcsőbe.)

  Nagyon jó tejkiöntőt adnak hozzá, könnyű vele rozettákat önteni.

  Kicsit szorul a karja, igazából megtapad a szűrőkosár a tömítésen és a kar csúszik a kosár külső peremén, ennek van egy akadozó szoros hatása. Megnedvesített kosárral könnyen fordul, étkezési szilikonzsír is segíthet.

  Vannak akik naked kart fabrikálnak hozzá a gyáriból, levágva az alját, én ezt nem ajánlom, de itt egy videó az amerikai változatával, látszik milyen szép a lefolyás.

  Breville Bambino with naked portafilter

  Karbantartása a szokásos, ha kialakul a rutin, gőzölés után nedves szivaccsal letörlés után mehet a gőzcső egy üvegpohárba, ahová automatikusan öblíthet, bugyborékolhat...
  Üvegpoharat ajánlok a kávéhoz is, ami nem karcolja a lemez csepptálcát.

  Őrlőként jól passzol hozzá valamelyik Sage, de Graef CM702-vel is jól működik.

  Bár már megszoktam az automaták kényelmességét, nagy volt a kísértés hogy végleg áttérjek erre a gépre.

  Végül döntött az időhiány, mivel nincs minden nap időm többször is végigmenni a kávészertartáson.
  A gép még kapható az Alzánál, akciósan 10 forint híján 100 000-be kerül.

  A következő gép amiről tapasztalatokat osztok meg, egy Philips EP3510/00 lesz, ami most az Auchanban kicsit többe, házhozszállítással 100 001 Ft-ba kerül.

  [ Szerkesztve ]

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz biker #12 üzenetére

  Most már tudok erről mesélni én is, nem egyszerű a túlbonyolított felületekkel, dokumentáció nélkül kezelni gépet.

  Philips EP3510/00 első tapasztalatok

  Szerény de jó az összkép.

  Első tapintásra fröccsöntött gyermeköröm, rücskös fekete műanyag ami nem gyűjti az ujjlenyomatokat, gyermekjáték kivitel, a kifolyó csöve játékpisztoly komolyságú darab, de azért vannak finomságok, aromazáró fedél a kávétartályon, mágneses szervizajtó, szépen csukódik.
  Halk, nem kattog, nem hangos az őrlő sem, ugyanolyan mint az 5000-es sorozat.

  Jó kávét főz, alapból 40ml eszpresszót amit át lehet programozni 25-re a presszó gomb hosszan nyomva tartásával és az aroma gombbal leállítva.

  Na ugyanezt nem lehet a kávé gombbal megtenni, a minimum 90ml körül van, addig nem engedi leállítani, szóval nem lehet risztretto-eszpresszó programozást végezni a két gombra, kis csalódás... Sehol nem ír minimumokról a használati utasítás, ez ilyen hülyebiztos korlátozás.

  Tök felesleges volt bele a tetris minőségű kijelző. Más negatívum egyelőre nincs, nem pazarolja a vizet és a kávéval is takarékos.

  A gőze nagyon erős, pannarelloval ki se próbáltam, ment a gőzcső egyből a tejbe, gyönyörű krémes önthető gőzölt tejet csinál tizenöt másodperc alatt, még nem találtam meg az ideális dőlésszöget, de eddig ez a legjobb gőzölt tej itthon.

  A gőz gombot megnyomva melegszik, a kijelzőn látszik hogy valami folyamatban van, aztán előzékenyen nem tolja bele a vizet a tejbe, belül elintézi a víz kitolását a rendszerből, így egyből a gőzzel kezdi, aztán az aroma gombbal lehet leállítani. Nem kis kapkodás volt első alkalommal, nem gondoltam hogy csak gőzt fog tolni.

  Szóval a tejgőzölés megoldódni látszik, legkisebbre véve az őrlést és maxra az aromát 25 ml adaggal nagyon jó aromás kávét főz, régi tuningolt xsmall-os élményeimet idéző ízekkel, ami jót jelent, még lehetne tuningolni az őrlőt, de egyelőre lattéhoz ez tökéletes lesz. Na meg ismerem a tuningolás hátrányait, karbantartási pokol a vége.

  A gőzcső karbantartás panarello nélkül tényleg csak egy törlés volt, nevetségesen egyszerű.

  Van még az 5000-es sorozatban egy fém gőzcsöves darab, Alzában most szintén százezer, akciósan, egy fehér EP5311/10, ami kicsit több vaslemezt tartalmaz és kb. ugyanezt tudja. Talán a kifolyó csöve nem ennyire játékpisztoly minőségű, de lehet hogy ezzel sem lesz gond.

  [ Szerkesztve ]

 • konzumpro

  Topikgazda

  Még pár apróság.

  Az EP3510 és a 3100-as sorozat többi tagjánál három hőfokot tud a gép, magasra állítva egészen jó a presszó, világosabb pörkölésnél. Sötét pörköléseknél fog kiderülni, hogy milyen lesz alacsonyabb hőfokon, van-e értelme egyáltalán thermoblokkos gépnél az induló hőfokkal játszani. Szerintem igen.

  A reset törli a beállított hosszakat. Legegyszerűbben úgy lehet újrakalibrálni, hogy memo módba lépünk a presszó vagy a kávé gomb hosszan nyomva tartásával, utána vadul (illetve sűrűn) nyomkodni kezdjük az aroma (OK) gombot. Presszónál 25ml alatt nem engedi beállítani, kávénál 90ml az alsó küszöb. 25ml-nél hosszabbra amúgy sem engedném, mert ez egy szimplafőző gép, 5-9g közötti kávéadagokkal. (Nem hiszek a caffe crema-ban, ami általában a kapszulásokból, automatákból csorog ki kb. 110ml hosszan.)

  Maximális aroma állásban érdemes indítani legfinomabb őrléssel és ha szerencsénk van, presszóra fog hasonlítani az eredmény. Nekem összejött.

  [ Szerkesztve ]

 • konzumpro

  Topikgazda

  És még egy plusz tapasztalat pannarello és tejgőz kapcsán.
  Sokan hangoztatják hogy pannarelloval nem lehet minőségi gőzölt tejhabot készíteni, a minimum az, hogy levesszük a fém gőzcsőről és azzal gőzölünk. Ez beszűkíti - sajnos - a kiválasztható gépek körét.

  Persze ez nem igaz, ugyanolyan jó gőzölt tejhab készíthető pannarelloval is, csak végig kell gondolni, mit csinálunk normál gőzcsővel. Az elején egy kis levegőt engedünk be, utána már csak forrósítjuk a tejet, a buborékok eltűnnek, ahogy forrósodik a tej, mikrobuborékokkal telítődik. Ugyanez pannarelloval is lehetséges, sőt még egyszerűbb is. A gőzölés elején a pannarellon lévő kicsi lyukon bejut annyi levegő, amennyi szükséges, utána egy ujjal befogva ezt a kis lyukat már nem emelkedik a tejhab, csak forrósodik. Nem forró a pannarello, mivel egy gumi elszigeteli a forró gőzcsőtől. Nem bonyolult, nem igényel furulya szintű kézügyességet. :)
  (Persze a gőzcső ami kilátszik a gép és a pannarello között, az bizony süt!)

  A végeredmény ugyanolyan latte artra alkalmas gőzölt tejhab, amit sima gőzcsővel érhetünk el.

  Tehát ugyanolyan jó lehet egy olcsóbb, szilikon+fém gőzölőcsöves pannarellos Philips automata, mint a drágábbak.

  Pl. a 2220/10 most 95e körüli áron kapható, nincs benne gagyi kijelző, ledes, start-stop gombos, az elrendezése belül más, a víztartály hátsó szelepes, ami nem szokott gond lenni, de nehézkesebb töltögetni, mögötte van a szervizajtó meg a főzőegység. Viszont műanyag, szilikon és fém a pannarelloja, nem fém a gőzcsöve. Cserébe nem éget meg és megfelelő technikával jó tejhab gőzölhető vele.

  A 3510/00-nál nagyon jó, hogy ki se kell venni a víztartályt az utántöltéshez. A kávéval más a helyzet, egy-két szem mindig a kávétartály pereme és a tető közé kerül, amit végig kell csúsztatni vagy valahogy kipiszkálni. Mindegy, nem nagy gond, jól működik az aromazáró fedél is, bár csak kifelé nem jön az aroma, a kávészemeket nem védi meg napokig, kb. annyit tud mintha negyedliteres üvegben tárolnánk a kávét főzések között.

  Egy időre befejezem a tapasztalatok megosztását mert én most leparkolok ennél a gépnél, és kábé mindent elmondtam amit tudok, így hát nincs más hátra, sok sikert az idetévedő automatásoknak!

  [ Szerkesztve ]

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz fear2 #16 üzenetére

  Ha nem szökik a nyomás főzés közben, akkor a KPE, crema szelep kilőve mint hibalehetőség, főleg hogy kipróbáltad az Xsmallét is.
  Szerintem az őrlő lesz a ludas, ha a kávé teljesen ugyanaz (ugyanolyan friss, nem döglött).

  Az Xsmall nem őröl befulladáshoz közeli mennyiséget csak trükkökkel, szóval nem is az a cél hogy minél finomabb szemcséjű legyen az őrlemény.Próbáltad úgy is, hogy csak annyira legyen finom mint az Xsmall-é?

  A kevés crema és savanyúság alulextraktálást jelez, legyen durvább az őrlemény és/vagy magasabb a hőfok.

  Ez a menü elérhető ennél a típusnál?
  Saeco Talea Ring - Hidden service menu
  Hőfokot meg előáztatást lehet változtatni rajta.

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz fear2 #18 üzenetére

  A bőség zavara. :)
  Vajon az ULKA pumpa képes még ugyanakkora nyomást leadni, mint amit az Xsmall produkál?
  Nem szökik a nyomás főzés közben, nem sziszeg, szörcsög a tömítéseknél?
  Kíváncsi vagyok, sikerül-e javítani a végeredményen.

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz fear2 #24 üzenetére

  Az OPV-je nem lett tuningolva? (Szoktak levágni a rugóból). De ha érintetlen akkor nem valószínű.

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz fear2 #26 üzenetére

  A vízpumpa és a thermoblokk között van egy túlnyomás-szelep, az az OPV, de nem hinném hogy az nyekereg, nálam az új tömítések üresen szoktak ilyen hangot kiadni, nem tudom van-e jelentősége.
  Nem olyan sok az a 10e, amíg nem kezd el szétpattogni a műanyag váz, fel lehet újítgatni. A meghajtás cseréje nem szükséges ha nincsenek törött fogak.
  A kifolyónál lévő plusz nyomásfokozó lehet hogy tisztításra szorul? Összeadódnak ezek a mindenféle nyomásfokozások, a pipacsőben van egy rugós szelep hogy ne csöpögjön KPE kivételekor, alaphelyzetben, a hengerfejben van egy üveggolyós vagy mostanában kerámia pogácsás rugós nyomásfokozó illetve nálad a membrános, aztán van ez az SBS szabályozó a kifolyónál. Ha ennél beragadt valami lerakódás, lehet hogy nem jön létre az a nyomás ami kéne a lassú kioldódáshoz és mű-cremához.

  [ Szerkesztve ]

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz H.lacika #28 üzenetére

  Az a jó az EP5345/10-ben, hogy automatikusan készít cappuccinot, lattét. De a tejhab amit készít, tényleg tejhab, ahogy fentebb is írtam, ezek az automata tejhabosítók általában inkább a borotvahab-szerű állagú tejhabbal akarják lenyűgözni a vevőket, aki erre vágyik az jól jár, hiszen azt kapja amire vágyik.

  (A pörgettyűs tejhabosítókat is úgy tesztelik némely magazinokban, hogy melyik készít nagyobb térfogatú habos tejet ugyanannyi tejből. Biztosan megvan ennek is a célközönsége, én nem tartozom közéjük, sokkal jobban szeretem az önthető, lattéhoz sőt latte arthoz alkalmas gőzölt tejet, amit pannarelloval elő lehet állítani.)

  Ha nem kell feltétlenül automatikus cappuccino gombnyomásra, akkor a legolcsóbb 5000-es sorozatú gép az EP5311/10 (aminek szintén fémes burkolata van viszont fehér az alapszíne) ami az Alzánál most 100e. (Pannarelloval lehet normális gőzölt tejet és persze tejhabot is készíteni, stopper vagy hőmérő, tejkiöntő edény valamint egy megfelelő méretű doboz kell hozzá - alátét gyanánt.)

  Ha megér kb 150e-t hogy van automatika és elég a tejhab opció, nem kell latte arthoz is megfelelő gőzölt tej, akkor bármelyik jó az általad kérdezettek közül. Van előnye annak hogy csak egy gombot nyomsz és kész van.

  [ Szerkesztve ]

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz H.lacika #30 üzenetére

  Szívesen! Érdemes élőben is megnézni, vannak minőségbeli ugrások árszintenként...

  Az egyik érdekes ugrást ma tapasztaltam meg az EP3510/00 kapcsán...

  Már a kezdetektől fura volt, hogy valahol ereszt a főzőegység (ezért is kérdezgettem fear2-t hogy szörcsög-e a Talea központi egysége). Nem tudtam behatározni a helyét, de a hengerfej tömítésre gyanakodtam.
  Múltkoriban már bosszankodtam, hogy az új tömítés amit rendeltem az Xsmallhoz, kisebb vastagságú mint a gyári, de most kiderült hogy a gyári is kisebb, mint ami jó lenne, vagy pedig folyton szilikonzsírozni kéne vastagon a munkahengert és a tömítés környékét ahhoz, hogy ne eressze el a nyomást.

  Végülis volt olyan Xsmall-ból maradt, bejáratott tömítésem amire cserélve a gyárit, vékonyan szilikonzsírozva is pontosan illeszkedik, nem fúj és nem szörcsög főzés közben a gép.

  Olvastam egy oldalon, hogy a megdagadt szilikontömítésekért az ecetes vízkőtelenítés felelős és emiatt kerülendő. Ecetet soha
  Lehet hogy ez a tömítés sosem látott ecetet, de pontosan illeszkedik, láthatóan vastagabb, régi Saeco darab, egy ideig jó lesz. Most az egyszer nem volt érvényes, hogy "a régi jó dolgokból nem maradt semmi".

  [ Szerkesztve ]

 • konzumpro

  Topikgazda

  Ha valaki gépet akar eladni, használja a Hardveraprót szerintem, másodjára láttam itt egy gépet meghirdetve és másodszorra tűnt el nyom nélkül. Ha jár erre moderátor, leírhatta volna helyettem, akár.

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz roti86 #37 üzenetére

  Van elállás is ha nem válik be. Nekem bevált. A 3000-es sorozat is jó lenne, ha fentről menne be a víztartály. Egy tejkiöntő nem árt hozzá ha latte artot is akarsz gyakorolni. Meg egy doboz, amivel nem kell tartani a gőzcső alatt a tejkiöntőt. A Sparban volt régebben bio tea alu dobozban, pont jó méretű. De gondolom más teásdoboz is beválhat. Kávékban már volt pár fajta amit próbáltam, a legolcsóbb ami egyben a legjobb is most a Bellarom Crema, tizenezres kávék közben is alig váron már hogy sorra kerüljön.

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz PlüssMajom #49 üzenetére

  Gyakorlatilag bármelyik Philips jó, akár a 2200-as sorozatból is.

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz Gabesz87 #51 üzenetére

  Nehéz olyat ajánlani ami feleslegesen drága, de a kényelmi szempontokat figyelembe véve sikerül. Bármelyik lattego jó lehet, gondolom nem akarnak kézi gőzöléssel bajlódni, akkor pedig ideális egy automata ami tud tejes italokat is készíteni gombnyomásra.

  170-175 körül van két megfelelő gép, valami ilyesmi szinten érdemes szétnézni, ezek lennének karbantartás szempontjából célszerűek:

  Philips EP5331/10 Series 5000 LatteGo Kávéfőző
  Philips EP5334/10 Series 5000 LatteGo Kávéfőző

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz PlüssMajom #52 üzenetére

  Elég strapabíró, szebb is mint a 3000-es sorozat, jobb kivitelű, bár ugyanazt tudja.
  Jó áron vetted ha annyiért sikerült amit írtál, sok sikert hozzá! :)

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz Gabesz87 #55 üzenetére

  Gaggia Accademia és Babila ami indokolatlanul drága lenne, mégis ajánlanám őket mert lehetőséget adnak kézi gőzölésre is hétvégi baristáskodáshoz, meg előre programozott italok készítéséhez. Nagyon ajánlják, de itthon 4-500e.
  Vagy a Jura gépek alsó osztályai, ahol sok minden beállítható akár milliliterre, de a karbantartás inkább a tanúsítványoknak megfelelő, semmint ésszerű, esztétikus, praktikus.
  Philipsekből úgy látom a LatteGo irányba haladnak tovább, eltűntek a kancsósok, a 2230, 2235-ösök is jók lehetnek 135e körül, de ha van rá keret, akkor már lehet esztétikusabb, tartósabb kivitel, mint az 5000-es sorozat tagjai. Valamennyire feleslegesen drága, de talán megér ennyit hogy a tetején van a víztartály fedél, jobb az anyagminőség, egy kis prémium hatás. :)

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz purpledonkey #57 üzenetére

  Kinyitott a túlnyomás szelep, dugulás lehet a gőzcsőben. Forró vizet sem ad le?
  Amíg garis, mindenképpen érdemes visszaküldeni javíttatni.

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz Voice24 #60 üzenetére

  Videók alapján korrektül működik, eddig csak karos Delonghikat próbáltam, azokkal nem volt gond.

  Nincs tapasztalatom Delonghi főzőegységekkel, ahogy látom másképpen van megoldva a főzőkamra zaccpogácsa ürítése, talán egy fokkal egyszerűbb tisztítani mint a Philps/Saeco egybeépített központi egységét, de hogy melyik fejlettebb, nem tudnám így megmondani.

  Szerintem mindenki örülne neki, ha leírnád a tapasztalataidat, milyen a készített ital minősége, ajánlanád-e (ha esetleg van más típusokkal összehasonlítási alap)?

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz Voice24 #62 üzenetére

  Nagyon profi összefoglaló, kíváncsivá tett, meg fogom nézni élőben is a Delonghikat ezek után.

  Az őrlés hány fokozatban állítható? (Bár ha egyben van a pogácsa, azt is jelentheti hogy pont jó az őrlésfinomság beállítása, így nem biztos hogy van jelentősége a fokozatoknak.)

  A karbantartás, a főzőegység tisztán tartása mennyire macerás, el kell-e törölgetni átmosás után, vagy nem gond ha marad néhány csepp?
  (Philips 3000-es sorozatnál, ahol túl közel kerül a szervizajtó a központi egységhez, kifolyhat egy kis víz az ajtó résein ha nem töröljük szárazra, a régebbi Xsmalloknál ez nem volt probléma, simán a csepptálcába került a felesleges rajta maradt víz.)

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz Voice24 #64 üzenetére

  Videókban úgy láttam, hogy csak leöblítik azt a szinte csak dugattyúnyi főzőegységet, egy másikban belerakják a mosogatóba, ami meg van töltve tiszta vízzel, szóval igen, lehetséges hogy csak ennyi.

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz zozy84 #80 üzenetére

  Nekem tetszenek a Philipsek, egyforma a központi egységük, csak a nagyobb modellekben változtatható a nyomásfokozó szelep. Az Xsmall-nál annyival jobb, hogy őrölt kávéból is tud főzni, meg állítható a hőfok, őrléshossz, négyféle kávéhossz.

  Az Xsmallban nekem egyedül az automatikus őrléshossz beállítása nem tetszett, amikor sikerült jóra beállítani az őrlésfinomságot, következő alkalommal már kevesebbet őrölt. De amikor sikerült, nagyon jót főzött, mínusz 5-re állított őrlővel, 55-ös fúvókával szűkítőzve, túlfeszített nyomásfokozóval.

 • konzumpro

  Topikgazda

  Végülis ha online vásárolsz ki tudod próbálni, ha nem válik be élhetsz az elállási jogoddal. Én az Xsmall-t tuningolnám agyon a helyedben, vagy megvenném a Dinamicát 118-ért és ha nem jó elállnék a vásárlástól. Ha jó akkor meg happiness.

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz zozy84 #96 üzenetére

  Poháralátét. A parafa jól is néz ki, de ha nem lakkozott, megázik. Az enyém karcolódik. :)

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz zozy84 #99 üzenetére

  Úgy érted, majdnem a legfinomabbra van állítva az őrlő?
  Tipp: az őrlésfinomságot állítsd legfinomabbra és vedd vissza az aroma erősséget.

  szerk.: Mekkora mennyiségeket főz egy-egy alkalommal?

  [ Szerkesztve ]

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz dudi6 #103 üzenetére

  Nem lehet bele őrölt kávét tenni. Vagyis tenni lehet, de az elektronikája nincs felkészülve ilyen eshetőségre, ráőrli a szemes kávét. De azért megér annyit, ugyanolyan jót főz mint a 3000-es, 5000-es sorozat manuális (nem lattego-s) tagjai.

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz dudi6 #107 üzenetére

  Őrölt kávé opció - ha van igény koffeinmentesre, jól jöhet.

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz rellif #109 üzenetére

  Biztos hogy nem spórolnék az AquaClean szűrőn, ha ennyiért vennék gépet.

 • konzumpro

  Topikgazda

  Egy régi tapasztalatot osztanék meg Xsmallról és az utódokról.

  Pár év használat után durva lerakódás volt az Xsmall kifolyó elosztójában, találtam egy videót róla itt:
  https://www.youtube.com/watch?v=o2wu9T7hNHM

  Sikerült kihagyni teljesen ezt az elosztó részt és kivezetni a szilikon csövet az elosztó helyén, ezután kezdtek igazán jó kávék lefőni a tuning Xsmall-al.

  Minuto mechanikás gépeknél ilyen az elosztó, sajnos itt is lerakódik a zacc, kávésár:
  https://www.youtube.com/watch?v=IlGBzeGVB3k

  Fél évente szerintem érdemes lenne szétszedni, kipucolni, talán át is lehetne hidalni ezt a kamrát egy szilikoncsővel, itt nincs annyira egyszerű dolgunk mint az Xsmallnál. Tisztítótablettával nem sok kedvem lenne fűszerezni egy több éves lerakódást magában rejtő kamrát...

  Biztosan fontos ilyen kialakítással csökkenteni, tompítani a hirtelen kifolyó kávét, de 3510-nél sajnos kávéfőzés és gőzölés után kikapcsoláskor nem folyik át elég víz a rendszeren hogy kiöblítse a maradékot, ilyenkor filter módban átfőzök egy hosszú kávét, amikor már tiszta víz folyik, megszakítom. Egyébként, ha csak tehetem kikapcsolom a gépet kávéfőzés után, gőzölés előtt.

  [ Szerkesztve ]

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz Bali27 #141 üzenetére

  Érdemes lehet, de elsősorban nem a vízkő lerakódás elkerülése miatt, hanem mert jobb lehet tőle az elkészült végtermék.

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz Bali27 #143 üzenetére

  Vannak általános gyenge pontok és típushibák.
  A rendszeres karbantartásra kell figyelni és a használati sorrendekre, hogy ki legyen használat után öblítve a gép. De természetesen a kávé a lényeg, pár perc nem számít.

  Ha mindent a gyártó előírása szerint használsz, nincs vele gond.

  Régebben belinkeltem egy szaki oldalát, aki azt írta, nem érdemes citromsavazni az automatákat mert a szilikon tömítések felduzzadnak tőle. Új Philipsnél nem árt, még most is szökik nálam a munkahengernél a nyomás ha nincs szilikonzsírozva.

  A Delonghiknál azt látom hogy átgondolt karbantartásmentes megoldást használnak, a Philipseket lehet tuningolni, a Jurák meg elvannak évtizedekig.

  A Krups is többnyire inkább erkölcsi elavulás áldozata, jó az őrlője, jó kávét ad, nekem tetszik. Karost szerettem volna régebben Krupsból, de annál nagyon sokan panaszkodtak árukeresőn, hogy szétmálik a műanyag, akár használat nélküli raktárban való várakozás után is, ilyen ez a tervezett elavulás...

  Juránál típushiba az elöregedő, szétmorzsolódó műanyag tengelyes leeresztőszelep, amibe lehet venni rozsdamentes felújítókészletet, kék szilikon tüskével, amivel bírja még tíz évig.

  Philips/Gaggia/Saeco - nem nagyon van a kopáson és megszorulásokon kívül gond. Évekig használtam egy olyan Xsmallt aminek a főzőegységéből kitört egy darab, talán valakinél egyszer megszorult mert nem ürítették a zaccot, nem tudom.
  Kifogástalanul működött, szénné lett tuningolva meg vissza.
  Karosra váltottam róla, majd pedig vissza egy olyan Philipsre amibe őröltet is lehet rakni.

  Eddig nem bántam meg, nem nagyon van hibája, csak figyelni kell arra, hogy egy rejtett tartályba dolgozik, nem szabad hagyni poshadni benne a kávét, sajnos kevés ideig öblít a végén, főleg ha gőzölés után kapcsolom ki.

  Ha elkezdem tuningolni ezt a Philipset, majd kiderül mit bír. Kicsit finomabb őrlemény nem ártana, nem áll össze a kávépogácsa, túl durva az őrlemény legkisebb fokozaton is.

  A gőzcsövén már tuningoltam de nem nagyon tudom lefényképezni, ezen a hevenyészett modellen talán látszik a lényeg, hogy a pannarello gumi alkatrészéből kell kivágni egy darabot (pirossal jelölve) a fémcső lyuka alatt, hogy ne töltse ki a két rész közötti rést vízcsepp. Azóta konzisztens a gőzölés vele.

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz z-csongor #147 üzenetére

  Xsmall szerintem. A 3510 és korosztálya őrlője nem tudom mennyire tuningolható, de érik a tett.

 • konzumpro

  Topikgazda

  Elfogyott a Britás szűrőm, megrendeltem az Oscar bácsit. Majd gyün.

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz dudi6 #150 üzenetére

  Nem kell félni a legfinomabb őrlőállástól, de csak lassan, fokozatonként, őrlés közben érdemes állítani. Vagy tök üres őrlővel. Ilyen árban van Jura, de csak használt.
  Érdemes kipróbálni max hőfokon legfinomabb őrleménnyel, de ha úgy se jó, ugyanolyan kávéval ami másik géppel tetszik, akkor nem érdemes tovább használni, mert garivesztés nélkül nem lehet tuningolni sajnos.
  És nem valószínű hogy magasabb kategóriás géppel jobb lesz márkán belül, mert nyomásfokozót kivéve ugyanaz a főzőegység.

 • konzumpro

  Topikgazda

  Igen, ez a módja, de ugrik a gari ha szétszeded.

  Még a nyomásfokozót lehet módosítgatni, cserélni SBS-re a kerámia tuskós megoldást. Az Xsmall-ba raktam 55-ös fúvókát is a pipacsőbe, ezeknél az újaknál nem tudom hova lehetne, csökkenteni a vízhozamot.

  Ha a nyomásfokozóban rugót cserélsz, meg szűkítőzöl, onnantól kezdve nem elég az automatikus öblítés, Xsmallnál azzal járt a dolog hogy minden főzés után kivettem a főzőegységet elöblíteni. De így főzte a legjobb kávékat.

  Az OPV-t is módosítottam, annak nem volt sok haszna, az újaknál a tálcába engedi a többletet, Xsmallnál visszatolta a víztartályba, de mondjuk mindegy mert a vízmennyiséget csak befelé mér, így hosszút indítva manuálisan lehetett főzni jó eszpresszót.

  Ezen a ponton vettem karos gépet, aztán sok vacakolás után visszatértem az automatához. Mivel csak tejes kávékat iszunk, cappuccinot, cortadot, alulkivonatolt kávét már lehet hozzá készíteni a gyári legfinomabb őrlőállással, a legrövidebb folyadékmennyiségre programozva.

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz dudi6 #158 üzenetére

  Nem, itt szerintem az 1-es a legfinomabb, máshol meg ahol csak 5 fokozat van, a kis babszem felé, ami szintén az 1-es. De jogos az észrevétel, én is elgondolkodtam rajta.

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz dudi6 #158 üzenetére

  Időközben kiderült, hogy a 3510-ben lévő 5 fokozat tulajdonképpen csak a 2000-es sorozat 10 fokozatát fedi le, azaz a legfinomabb fokozatokat nem is lehet beállítani.

  Garanciavesztés kockázata mellett a felső négy 10-es imbusz csavart kicsavarva, megemelhető a készülékház teteje hátul, ami által leakasztható az őrlésfinomság forgatógombja az őrlő beállító tengelyéről és üresre őrölt állapotban jól érezhető a minimális limit, ami kb. három fokozattal a gyári minimum alatt van.

  Ezt a végállapotot a forgatógomb 1-es állásával egyeztetve és fixálva újra a felsőrészt a teljes alsó tartomány beállításait használhatjuk, finomabb őrlemény, erősebb kávé az eredmény - sikerült meginni az első presszókávét ebből a gépből.

  Tovább is lehetne menni az őrlésfinomságban, de azt már maga az őrlő limitálja mechanikusan, szét kellene hozzá szedni a gépet, őrlőt, nem szerettem volna végleges változtatást, csak egy modifikációt.

 • konzumpro

  Topikgazda

  Rövid összegzés hosszú elmélkedés után az automatákról:

  A legjobban teljesítő automatákról azt írják tapasztaltabb kóstolók, hogy majdnem hozzák egy karos gép minőségét.

  Ez a "majdnem" ami évek óta bosszant. Olyan, mintha a horizontális dimenzión túl (keserű-savanyú, túlkivonatolt-alulkivonatolt) lenne egy vertikális is (), de automatával csak síkban mozog a minőség. Az arany középúton, a profi karosok által teremtett édesség és gyümölcsös savasság helyett csak üresség és sós utóíz található.

  Cappuccinoba megfelel ez is, de presszókávé automatából csak önbecsapással és savlekötőkkel, gyomorproblémák kockázata mellett vállalható.

  Xsmall-al csak akkor sikerült értékelhetőt főzni, ha már majdnem összeértek az őrlőkések, túlfeszített nyomásfokozóval, 9 baros OPV-vel, szűkítőzve, friss spéci kávéból 15 ml tökéletes főzet. Egyszer. Aztán lehetett kivenni a főzőegységet átmosni, mert bent ragadt a zacc, az automatikus öblítés nem birkózik meg a túlhúzott nyomásfokozóval. Macerás.

  A 3510 nem tuningolható még ennyire sem (nincs nagyon hol szűkítőzni) és igazi presszó nem fog kijönni belőle, max. hasonló macerák árán. Cappuccinoba elég, amit a moddolt őrlőbeállítással ki lehet hozni belőle, de most úgy érzem igazi cappuccino is csak igazi presszóból főzhető.

  Lehet belemesélni, hogy ez már majdnem jó, meg hitegetni magunkat, de olyan az végeredmény, mint amilyennek az eszköz kinéz, műanyag pattogó cuccból kifolyó alapanyagpazarlás. Jura, Saeco, Gaggia, Philips, Delonghi, mindegy. Ha kraccolt lemezzel borítják a műanyagot, még rosszabb, profinak kinéző fröccsöntött hulladék.

  És ha mindez nem lenne elég, a gyártó nem úgy lép szintet a típusok között, hogy valami plusz funkciót ad, hanem az alacsonyabb sorozatból elvesz valamit, durvább őrleményt enged csak beállítani, hülyébb a szoftver, a lényeg a problémamentes café crema főzés, másfél deci égetően csípős túlkivonatolt lötty, amit megszoktak az emberek az átlag automatás évtizedek alatt.

  A tévutak még ennél is szórakoztatóbbak, vegyünk karos kávégépet, az majd jó lesz. De feltétlenül thermoblokkosat, hiszen az már az automatában is bevált. (Nem.) Vagy valami kis bojlereset, nehogy hőstabil legyen...

  Ami szerencse a szerencsétlenségben, hogy már annyit költünk ezen a szinten automatára, hogy kijön belőle egy normális karos is.

 • konzumpro

  Topikgazda

  Mindezekből következik, hogy ha valaki kapszulás szinten szereti a hosszú kávét vagy a tejeskávét, nem hibázik, ha kiválasztja a legegyszerűbb automatát, és használja, ez jelenleg valamelyik LatteGo, aránylag problémamentes, még alapesetben is jobb mint amit cukrászdákban, éttermekben hozzávágnak az emberhez kávé, kapucsínó címszó alatt.

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz biker #164 üzenetére

  Azon igyekszem, hogy a (közel) kávéházi minőség is elérhető legyen itthon, mert annyira nem eltérő a technológia, még ha műanyag dugattyúk pattognak is a keretben rózsafa nyelű tamper helyett. Ami most a legbosszantóbb hiányosság, a hőstabilitás hiánya, egyszer csokoládé folyik, másszor... hát...

 • konzumpro

  Topikgazda

  válasz Voice24 #168 üzenetére

  Ugyanaz mint karosnál, de ritkán lehet elérni. Őrlés után, az előfőzés kezdetétől szokás 25 másodpercet mérni. Már az is jó ha 10 felett van automatáknál.

Hozzászólok Aktív témák