Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz konzumpro #3033 üzenetére

    Nem tud megtéveszteni, hiszen írtam is, hogy ki vannak iktatva a biztonsági mikrokapcsolók. Így nyitott oldalajtóval és zaccfiók nélkül látom az egész folyamatot, hogy milyen állagú pogácsa jön a főzésből, illetve azt mi befolyásolja.

    A hengerbe nyilván nem látok bele, de azt igen, amikor főzés közben a dugattyú alsó kiálló rúdja elkezd visszatolni. Természetesen van egy kisebb visszatolás először, amikor a dugattyú alkalmazkodik a töltet nagyságához. A korábbi képen látható rugó biztosítja az összenyomó erőt, de annak is kell visszább engedni, ha szorulna a helyzet.

    Meg amikor a forró víztől tágul az őrlemény, azt is kompenzálja. Tehát eddig beszélhetünk mondjuk két kisebb elmozdulásról.

    De amikor túl finom őrleményt engedek be, határozottan megváltozik a helyzet.

    Betapad a felső szűrőbe és a pumpa is erőlködik, belassul. Közben azt lehet látni, hogy a dugattyú alsó szára ütközésig, nagy erővel kitol, plusz még az egész főzőegység szinte befeszül a nagy nyomástól, illetve az erőnek kitett karok betámasztanak, feszülnek.

    Gondoltam arra is, hogy az őrleményből felszabaduló gázok / gőzök is hozzájárulnak ehhez a hirtelen táguláshoz. Mert egyébként az alulról felfelé haladó főzővíz, illetve a rugó nyomása miatt is azt hihetnénk, hogy ilyenkor csak felfelé ható erő lehet a dugattyúra nézve, de valahogy mégsem.

    Ekkor van az, hogy az egész belső tartalom felhígul, felkavarodik és végül nem kiesik a pogácsa, hanem csak kifolyik. Ennek persze különböző fokozatai lehetnek, félig sűrű stb.

    Utána a darálót durvábbra állítom, felső szűrőt is szivaccsal letörlöm (legalább, vagy ki kell venni tisztításra), majd többszöri főzés után normalizálódik a helyzet, a már durvább őrleménnyel. (Nem a darált adag nagysága befolyásolja, hanem a finomság.)

    Szerk: közben jutott eszembe, hogy a vízpumpa utáni nyomáskorlátozót ellenőrizni kellene, mekkora nyomás áll elő, amire van is egy eszközöm, csak idő kérdése, mert egy kis barkácsolást igényelne, beiktatni a rendszerbe.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák