Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070/S/Ti/TiS (AD104)
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Mini-ITX
- Blu-ray lejátszók
Hirdetés
-
PROHARDVER!
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz konzumpro #3033 üzenetére
Nem tud megtéveszteni, hiszen írtam is, hogy ki vannak iktatva a biztonsági mikrokapcsolók. Így nyitott oldalajtóval és zaccfiók nélkül látom az egész folyamatot, hogy milyen állagú pogácsa jön a főzésből, illetve azt mi befolyásolja.
A hengerbe nyilván nem látok bele, de azt igen, amikor főzés közben a dugattyú alsó kiálló rúdja elkezd visszatolni. Természetesen van egy kisebb visszatolás először, amikor a dugattyú alkalmazkodik a töltet nagyságához. A korábbi képen látható rugó biztosítja az összenyomó erőt, de annak is kell visszább engedni, ha szorulna a helyzet.
Meg amikor a forró víztől tágul az őrlemény, azt is kompenzálja. Tehát eddig beszélhetünk mondjuk két kisebb elmozdulásról.
De amikor túl finom őrleményt engedek be, határozottan megváltozik a helyzet.
Betapad a felső szűrőbe és a pumpa is erőlködik, belassul. Közben azt lehet látni, hogy a dugattyú alsó szára ütközésig, nagy erővel kitol, plusz még az egész főzőegység szinte befeszül a nagy nyomástól, illetve az erőnek kitett karok betámasztanak, feszülnek.
Gondoltam arra is, hogy az őrleményből felszabaduló gázok / gőzök is hozzájárulnak ehhez a hirtelen táguláshoz. Mert egyébként az alulról felfelé haladó főzővíz, illetve a rugó nyomása miatt is azt hihetnénk, hogy ilyenkor csak felfelé ható erő lehet a dugattyúra nézve, de valahogy mégsem.
Ekkor van az, hogy az egész belső tartalom felhígul, felkavarodik és végül nem kiesik a pogácsa, hanem csak kifolyik. Ennek persze különböző fokozatai lehetnek, félig sűrű stb.
Utána a darálót durvábbra állítom, felső szűrőt is szivaccsal letörlöm (legalább, vagy ki kell venni tisztításra), majd többszöri főzés után normalizálódik a helyzet, a már durvább őrleménnyel. (Nem a darált adag nagysága befolyásolja, hanem a finomság.)
Szerk: közben jutott eszembe, hogy a vízpumpa utáni nyomáskorlátozót ellenőrizni kellene, mekkora nyomás áll elő, amire van is egy eszközöm, csak idő kérdése, mert egy kis barkácsolást igényelne, beiktatni a rendszerbe.
[ Szerkesztve ]