Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Képernyős trükkök növelik a notebookok üzemidejét
- Milyen egeret válasszak?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- Egérpad topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
fsb1000
nagyúr
nahari...
Szó szincs tuningról!!!!!!!! nem növelek semmilyen hibalehetőséget.Mégegyszer leírom: Nincs szó tuningról és az órajel sincs emelve.
Minek ezt keverni?BIOS? A HD4890-eneken is rossz bios van meg az 5xxx-eken is?
Légyszi nézz már szét az ATI fórumokon! Tőlem függetlenül és jóval elöttem is elegen jelezték már ezt a problémát, csak én ki is méregetem és linkelgetem azokat a csúnya ábrákat meg videókat.
Amig nem volt a gépemben 4890-en egy szót nem írtam ide, úgyanigy voltam az 5870-el. -
zolisx4
őstag
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
fsb1000
üzenetére
A tuninggal potenciálisan növeled a rendszered hibalehetőségét. Az egy dolog, hogy nem erről van szó, de a megoldásban nem segít ha emeled az órajelet.
Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mely BIOS-szal szerelt kártyák problémásak. Ezért nem tudom tesztelni a lehetséges megoldásokat, mert az istennek nem jön elő az akadás az én kártyámon. -
fsb1000
nagyúr
Nem tuningról van szó..... szerintem ezt te is tudod.
Ezek a jelenségek a "szintetikus" bench progikban jól előjönnek alapórajelen is.
Az ATI CCC-be épített auto tuning programjában is. Az is csak egy bench.Ha ott előjön, akkor játékban is meglesz, csak nehezebben észrevehető vagy mérhető.
A GTA4 ben azért jön elő jobban, mert a Crysist kivéve a legjobban terheli a VGA-t.
Szerintem.Dirt2-ben a környezet részletessége meg sem közelíti a GTA4-ét, de kanyarokban változik, meg ott szokott " közönség'" is lenni. Én a két dolgot összekötném. És ezért lehet hogy néhányan csak ott észlelünk akadást.
Az élsimitás mértéke is szignifikáns összefüggést mutat az akadások gyakoriságával és hosszával.
Ha ezt tényként kezeljük, akkor azért egészen alacsonyra veszi a gép egyéb alkatrészei és más szoftverekből adodó hiba valószinűségét. -
Abu85
HÁZIGAZDA
A hardveres leszabályzás a terhelésszimulátoroknál csak a HD 5000-en működik.
A régebbi AMD és NV kártyáknál a driver tartalmaz egy profilt, ami alapból megakadályozza a max terhelést, míg a shader fordító is fel van készítve az alkalmazásra és nem optimálisan fordítja be a shadert, ami üres ciklusokat eredményez.Alapvetően tudnák a karik futtatni a Furmark-ot 100%-on csak túlmelegedhetnek, mert a Furmark terhelése teljesen specifikus, olyan helyzet, amit semmi más nem tud reprodukálni.
-
helkis
veterán
válasz
zolisx4
üzenetére
a CPU ID az valszeg a microcode, amivel a lap azonosítja a procit és helyesen hajtja meg..
az angol szövegből az derül ki, hogy a kártyák mérik felvett a áramot és ha túl soknak ítéli a akkor leszabályozza a vga-t.. 48xx-nál ez software-es mármint a beavatkozás, 5xxx-nél hardware-es, valszeg azért találták ki, hogy ne lehessen olyan egyszerűen kinyírni a kártyát..
ergo kevesebb garis ügy legyen..
de innetől az a kérdés, hogy mi a 100%- egy kártyánál?
az lenne amennyire egy fent emltett tesztprogi még meg tudja terhelni a kártyát?, vagy amit átlagos körülmények között produkál a vga? vagy amit a gyárban beállítanak?
mert felmerült már az is, hogy esetleg egy nem 100%-os kártyát kis szabályzással is el lehet adni 100%-osnak, nem veszi észre senki..
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
fsb1000
üzenetére
Én nem tudom. Egyelőre azt sem tudja az XFX-es srác, hogy konkrétan gyártási hibáról, vagy szoftveres problémáról van szó. 10 konfigot és pár különböző BIOS-sal felszerelt HD 5870-et összeszenvedett, mire talált egy akadósat. Nem egyszerű reprodukálni ... ezek alapján nem véletlenül nem írnak erről a tesztekben.
Nem szoktam tuningolni. Az már önmagában olyan helyzet, ami hibákat okozhat. Mivel hibát keresünk ezért érdemes a default órajelhez kötődni, hogy ne a tuning miatt legyenek fals eredmények.
-
zolisx4
őstag
Ebbe a topikba irtam azt hiszem le, hogy nekm a GRID volt ilyen hogy dettó azt csinálta mint a FurMark, de az F4 es bios felrakása után megszűnt teljesen GA-MA790GP-DS4H
lapról beszélek ,biztosan van köze a bios hoz meg valami CPU ID amit nem tudom hogy micsoda de benne van a bios frissitésbe mindig . -
fsb1000
nagyúr
válasz
zolisx4
üzenetére
A driveres rész elvileg minden régebbi ATI VGA-ra, a hardveres csak az 5xxx-re, ha jól értettem.
Ettől még mindkettőn fut, jól be is terheli és akad mint állat.De a VGA STABILITY teszt is akad, pedig az nincs tiltólistán és nem is fűt annyira mint a furmark.
Az OCCT egyszer próbáltam, de azt én is irreálisan durvának találtam.
Viszont a furmarkot évek óta nagyon sokan használják.
Még szervizekben is láttam. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
zolisx4
üzenetére
Konfigurációtól függ. Nekem például nincs stutter sehol. Egyelőre még senki sem tudja, hogy mely kártyák, vagy konfigok érintettek. Beszéltem az XFX-es kontakttal, aki ugyanezt nézi most, végre talált egy konfigot, ahol akadozik neki a GTA4 HD 5870-nel. Vasárnapra írja meg, mit sikerült dolgoznia. Valószínűnek tartja, hogy a BIOS verziójától függ a probléma, és az energiagazdálkodással van kapcsolatban. Akinek esetleg HD 5870-je van és előjön nála a probléma, emellett vállalkozókedvű is, hogy kipróbáljon egy nem tesztelt beállítást, ami esetleges megoldást hoz, akkor írjon nekem privátot.
Elméletben nem okoz károsodást a driver átállítása, én is kipróbáltam, de nem tudtam ellenőrizni, hogy működik-e, mert nincs stutterem sehol. -
fsb1000
nagyúr
válasz
zolisx4
üzenetére
Röviden:
Az ATI védekezik a Furmark és a OCCT bench progik ellen, mert véleményük szerint a játékoktól nagyobb terhelést adnak, ami a kártyára veszélyes lehet
(????? miért is?)
Korábban a driverrel, újabban hardveresen is korlátozzák ezen programok futását.Egyéb:
A furmarkkal jelentkező és mérhető anomáliákkal (pl. akadás) nem foglalkoznak.
Ezzel sem: [link]////
Ebben az egészben az a szép, hogy az ATI "gyári" tesztelő programja is akad....
(bárki kipróbálhatja)
De majd ezt is megmagyarázza valaki, hogy tulajdonképpen az nem úgy van és a játékokban ilyesmi nem létezik, csak a felhasználók halucinálnak illetve ha ki tudják mérni, akkor rossz a konfigjuk, vagy valamilyen hibás szoftver fut a háttérben. -
zolisx4
őstag
Vinyót azt a megoldást választom amit mondtál
csak a tipust még nem tudom .
Igen a 3 GB ram kevés lehet ,de megbeszéltem van lehetőség a kicserélésére ,amit meg is teszek hétfőn csak el kell menni a boltba ,
Nekem akad a Dirt2 mikor kanyarodok és sok kocsi van a képernyőn
fsb1000
Igen valószinűleg én ezt vettem észre amit montál
Ezt az 5770 es topikban olvastam csak nem tudok angolul érti ezt valaki??
[link] -
HSM
félisten
válasz
Mika1227
üzenetére
Hát ha valami nem röcög 4890-en, az a dirt2.... Úgy megy vele, mint a huzat.... Na, majd ma délután összedobok arról is egy videjót, meg a GTA4-ről.... Tudom, azt már rég ígértem, csak időm nem jutott rá,,,
(#8177) zolisx4: A 3GB ramod viszont hamar kevés lehet... Pl. nálam a Crysis meg a Win7 is sokkal jobban hasít 6GB-al, én lepődtem meg rajta a legjobban... Bár tudom, most nem éri meg 6GB-ot venni, mert elég drága.... Én anno kisker bruttó 24K-ért vettem a 6gb kitem...
Winyót milyet veszel az új masinádba? -
KalozoneR
csendes tag
sziasztok, beszálltam a klubba egy toxic-al, kíváncsian várom, hogy teljesít...
-
törölt tag
alapfeszen megy 950 core-on a karim, 975-ön már "billeg" 3 3d Markból 2 lefutott rendesen a 3. már fagyott. szerintetek egy kis +fesszel meglehet az 1ghz?
az a baj ahhoz már hűtőt se ártana cserélni.. ha meg most veszek 8k-ért hűhőt akkor már árban majdnem egy használt 5850-nél vagyok, ami gyorsabb,csöndesebb, kevesebbet eszik, jah meg ottvan a dájrektiksz 11 ami mondjuk annyira nem érdekel

dilemma

-
zolisx4
őstag
válasz
Mika1227
üzenetére
Értem mit akartál mondani ,azért raktam ezt a jelet
mert mást szerettem volna de nem futotta rá ,
A másik gépem is megmarad netezni próbáltam eladni de nem adnak annyit érte mint amennyit ér de ez mindig igy megy nem éri meg eladni .GA-MA790GP-DS4H alaplapon van integrált vga igy a 4890 es kijön belőle ,
A másikat csak játékra használom majd ,a vga az még kérdéses vagy bele megy mind a két 4890 es em CF be vagy eladom és veszek ,5870 es vagy az uj NV ezt még nem tudom egyen lőre biztosan CF lessz mert nem tudni mit tud majd az NV szerintem nem lessz rossz vgaNekem mindig AMD volt de valahogy az Intel jobb tesztek ezt mutatják meg az ismerősöknek is ez van és nagyon elégedettek ,
Nincs semmi bajom a géppel , -
Mika1227
őstag
válasz
zolisx4
üzenetére
Azt akartam a "nem gyengékkel" kifejezni, hogy baromi jók!!
Néztem az árukat háááát......
Mennyi volt a táp ha megkérdezhetem?
A másik géppel mi lesz? A "régi" már nem volt megfelelő?
Akkor mit szóljak én?? Én nem akarok fejleszteni egy jó darabig, most bővítettem a memóriát 4GB-ra de még megvan a 2×1 giga is azon hezitálok eladjam-e vagy inkább tartsam meg és legyen 6 giga? Csak talán nem tudom kihasználni azt a sok memót! -
zolisx4
őstag
válasz
Mika1227
üzenetére
Még nem az új gép sajna,de már csak egy vinyó és a ház kell amit jövőhéten meg is veszek ,
ma tápegységet vettem 750W Scythe, még a házon variálok nem találok ami tetszik vagyis van csak az nagyon drága .
Nem gyengék
remélem jó lesz egy darabig nem akarok egy darabig gépre költeni ez is borzasztó drága volt ,és ettől sokkal jobb cuccok vannak. -
zolisx4
őstag
válasz
Mika1227
üzenetére
Én is most hagytam abba 2 perce csak még felkukkantok

Na szóval nekem csak akkor van benne a recegés ha több autó van a képernyőn és viz és derékszögű kanyar
Nekem több az FPS em 70 körül mozog , a menüben 110 felett szokatt lenni de én bekapcsolom a vertikális szinkront és úgy annyira nem látni a recegést de a 60 FPS az megvan folyamatosan ,szóval játszható rendesen . -
Mika1227
őstag
Most toltam egy kicsit a Dirt 2-őt, és amit itt olvastam már a fura röcögésről én is tapasztalom pedig az FPS 50 körüli!
-
fsb1000
nagyúr
Sikerült megoldani a Crysis problémát.
Nem Driver hiba volt (illetve mindegyikkel csinálta)A probléma az hogy a monitor natív felbontása 1920x1200 én meg 1920x1080-ban akartam tesztelni, mert eddig minden kártyámmal ebben a felbontásban teszteltem, ehhez volt összahasonlítási alap.
Az ATI-k is bírták az 1080-as felbontást, de a 4890-nél még az asztalon se lehet beállítani.
Hát ennyi. -
fsb1000
nagyúr
Üdv!
Most került a gépembe gey 4890-en.
Win7@64 és 10.3 ccc ATI oldaláról letöltve.Minden OK-nak tünik, de a Crysis benchmark kiakad. (DX10)
Illetve betölt (ez még látszik) és amikor átváltana eltünik a kép.
A hangja megvan és a HDD-t is kerregteti. VGA venti si felpörög, de kép nincs.Reset után újra van kép.
Mi lehet a gond? tegyek fel régebbi drivert?
Kipróbálom DX9-ben is...Szerk: DX9-ben megy rendesen.
-
-
törölt tag
Hát nem tudom én egy Enermax 485 Noistakert használtam annak nem pörgött fel a ventije simán elbírta az XFX4890 karimat +q9550procit.
-
zolisx4
őstag
Hú ez a fogyasztás ,hát ha havi szintre kiszámoljátok pár száz forint .
-
ghostmat
tag
Üdv!
Van nekem egy VApor-X-es 4890-em, tápcsere előtt állok és az lenne a kérdésem kinek mekkora táppal megy, vagy mi az ajánlott hozzá?
Nekem OEM volt, így a dobozon feltüntetett ajánlott XXX W-os táp értékét nem tudom megnézni.
Terveben egy Gigabyte SuperB 460-as van.thx mindenkinek!!

-
HSM
félisten
-
Mika1227
őstag
Nálam 100/200-on megy a kártya 2D-ben! Akkor azért jelentősebben lehet megtakarítani ha visza vesszük az órajelet, erre mindíg is kíváncsi voltam kb. mennyi az a megtakarítás! Nálam nem ugrál az órajel, legalábbis nem vettem észre stabilan tartja 2D-ben a 100/200-at az ATT, pedig küzdöttem én is vele mire be tudtam állítani, bekavart az UAC de mióta kikapcsoltam nincs vele gond!
-
--Disztroj--
senior tag
persze, visszavettem 150/350re 0.9v , csak att sokszor rákapcsolt a 3d re (és egy 750/900 ra visszavett csendes 3d profilra, így nem vettem észre hogy váltott), mert nem mindig érezte hogy mi az a progi ami kivétel (pedig meg lett mondva neki)...nomeg egy idő után att uac miatt nem működött, pedig minden ilyesmi ki van kapcsolva....azóta ccc van, ami nem jó
-
Zoo123
senior tag
válasz
--Disztroj--
üzenetére
Van bizony!
A memória órajelét a gyári 1050-ről 500-ra visszavéve 30! W-al
csökkent a gépem fogyasztása, fogyasztásmérővel mértem.
Mit ne mondjak ku..asokat zabál. -
HSM
félisten
válasz
--Disztroj--
üzenetére
Na ja.. Modnjuk kétlem, hogy az a + ~80W annyira belnézzen a villanyszámládba... Az üresjáratot visszavetted? Az a 40W már inkább meglátszik, ha sokat megy a gép.... (ATT-s leírást linkeltem anno, nálam 100/225Mhz-en 0,9V-on tökéletesen megy a kari 2D-ben és bő 40W mínusz...)
-
Daniford
tag
Nem hiszem, hogy jelentős megtakarítást fogsz ezzel elérni.
Én úgy takarékoskodok,hogy manuálisan visszaveszem a frekiket egységesen 500Mhz. Hűvösebb a kártya így és csak komolyabb alkalmazás esetén állítom vissza gyári, vagy emelt órajel-re. A Gpu amúgy is visszaveszi magát 240-re így meg a memori nem 1000 csak 500-on fut nálam... -
Tison
tag
válasz
zolisx4
üzenetére
Ez néztem de egyik sem jó sajnos.
113-BA9202-X04 ez van a neten de az én kártyámon 113-BA9202-H04-es volt.
113-BA9202-X04 ezzel csikozza a képet.
Tudom van pci-os videókarim ilyen esetekre.
Nem értem miért nem mentette le bios irás előtt, az atiflash a régi biost pedig megadtam neki a mentés parancsot. -
Tison
tag
Segítségetekre lenne szükségem.
Alul akartam feszelni biosból 4890 vapor x-es 1gb 870/4200 kártyát de valamit nagyon elszúrhatam a módositással és nem indul a kártya . Előtte att-vel ellenőriztem jó volt.
Az eredeti biost meg nem mentette le a gép. Igy nincs biosom és nem tudom ujra éeszteni a kártyát ha valakinek ilyen kártyája van az le menthetné a biost és elküldhetné nekem. -
Daniford
tag
válasz
Mika1227
üzenetére
Értelek.
Nekem gyárilag 901/1000 Mhz- en megy a kártya. Az érdekel igazából,hogy addig szabad húzni ameddig stabil marad, Értem itt azt,hogy nem kezd el a textúra hiányossá válni?
Eddig 950/1120 volt a legmagasabb amit tudott hiba nélkül. Télen rányitott ablakkal (50°C-nál) 975/1180 volt a vége. De ezt szigorúín csak fagyos levegővel tudta. Igazából azért kérdeztem,hogy ezeket a hibákat fesz emeléssel lehet e orvosolni vagy ennek ennyi a vége és bele kell törődni?

-
zolisx4
őstag

A FurMark akadása az lehet ettől is hogy csak 1 magot használ ,
Gyakorlatilag akár hova állítom akkor is akad H.A.W.X ,és állandóan teker a vinyó amit már irtam is , a Grid az teljesen simán fut full maximumon és annál is ugyan úgy teker a vinyó és nem akad , DIRT2 szépen megy addig a pillanatig ,még nem kanyarodok éleset és több kocsi is van mellettem előttem de csak kanyarban egyenesen lehet akármennyi kocsi is nem szaggat ,mindjárt csinálok egy stalker benchmark ot hogy milyen pontokat ér el ,Mi az a CPU ID ?? tudja valaki

-
HSM
félisten
válasz
Daniford
üzenetére
ATT csak csökkenteni tudja, és csak előre a kari BIOS-ába rögzített 2D feszekre. Emeléshez Asus smartdoktor (asus karikhoz) vagy GPU-TOOL (ez nem tuti infó), vagy RivaTuner VT1165 pluginnel (ez tuti megy). Anno linkeltem is hozzá leírást, keress rá, a topic elejefelé van.
-
Mika1227
őstag
válasz
Daniford
üzenetére
Mit fesz emelést? Biztos csinált már valaki ilyet. De ha emelni akarod az órajelet nem kell feltétlenül feszt emelni. Én emeltem az órajelen de igazán nem sokat gyorsult a kártya, pl. Dirt2-nél kemény 2-3FPS-el adott többet mint alapórajelen, ami 850, én meg 930-ig húztam és így lett ez az eredmény.
-
Daniford
tag
Újra kérdezném,hogy Ati 4890-nél, hogy lehet feszt emelni??
-
Tison
tag
swapfile kapcsold ki vagy állítsd be ugy hogy ne a rendszer vinnyó kezelje.
-
Tison
tag
Hiba szerintem is a vinyónál lehet akkor foghatja meg a gépet amikor swappel. Nézd meg a vinyót hd sentinel-el mit ír ki rá?
-
rumkola
nagyúr
dadogásra pár ötlet:
legfontosabb és legelső: triplebuffer
N
aztán
vsync on (vagy off
)
prerender=0 frame (vsync ON-nál számít!)
swapfile kikapcsol
AA off (driverben is)
catalyst AI baszkodásszerintem ezek valamelyik kombinációja megoldja
-
--Disztroj--
senior tag
válasz
zolisx4
üzenetére
stalker cop alatt (csak ott) nekem is akad ha rohangálok, és szintén a vinyó miatt...valamiért virtuális memóba tölti a cuccokat, az bizony eléggé le tudja lassítani a mókát, pedig 4 giga fizikainak elégnek kéne lennie

Ez stalkernél nálam korábban nv karival is előfordult.
Hawx is lehet hasonlóan "jól" kezeli a memóriát és ez okozza nálad a bajt
-
Daniford
tag
Én sem tapasztaltam még ilyen hibát egyik alkalmazásban és játékban sem. A vinyó lesz a ludas nem a kártya...
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Linux kezdőknek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Zyxel NAS326
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fedora Linux
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4)
- sziku69: Szólánc.
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ!!! RITKASÁG! Microsoft Surface Pro 11 Qualcomm Snapdragon X Elite 16GB 1000GB OLED 120Hz Gar!
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256GB SSD I 14" WQHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

Elméletben nem okoz károsodást a driver átállítása, én is kipróbáltam, de nem tudtam ellenőrizni, hogy működik-e, mert nincs stutterem sehol.
,ez csak az 5xxx szériára vonatkozik vagy a 4890 es kártyára is

Winyót milyet veszel az új masinádba?

ramórajel? NB?

N
)