Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • thyeby

  őstag

  Ha fát kültérre ragasztunk, mi az eredmény?

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Jogosan kérdeztél vissza. Legyenek konkrétumok:
  Kaptárakat készítettem néhány méhésznek műszárított borovi fenyőből. Sajátos kijárót kértek rá, amit legegyszerűbben kimart lécek kicsire vágott darabkáiból ragasztottam össze. Méhész lenolajjal beeresztette, olajjal kétszer lefestette, aztán pár nap múlva telefonált, hogy szétjött a ragasztás.Egy-egy ragasztott felület úgy 6-8 cm2 volt. Kimentem, garanciában kijavítottam a hülyeségemet, s közben rájöttem, h a ragasztó takony lett. (EMFI, ja, nem, ez PALMAFIX volt, de úgy gondolom, a kettő ugyanaz.) Nna, gondoltam, ez az erős ragasztó csak beltérre jó, de oda nagyon jó. Még sose sikerült a ragasztásnál szétválasztanom, mindig inkább mellette a szálak tépődtek fel.
  Folytatás: ami miatt ezt az egészet megkérdezni hiányzott - Öcsém játszóteret épít gömbfából (sacc per kábé 20 cm átmérő - fenyő) Valaki elvállalta, h 30 rugóért összerakja neki az állványokat lapolva, ragasztva, csavarkötéssel biztosítva. Tudom, ez már kicsikét átnyúlik az ácsok kompetenciájába, de első kérdés magamban az volt, h mi a szarnak kell azt még ragasztani is?
  ...és ami miatt még komolyabban utána akarok lépni ennek a ragasztás dolognak, az az, h egy méhész fórumon több méhész is írta, h nem csapol, hanem PALMAFA+reissercsavar, és évek óta működik nekik. Ők szintén lenolaj+két réteg olajjal kezelik - a kaptár tudvalevő, h kívül-bevül jó csuromvíz (ráadásul belül kezelni se szabad semmivel) Akkor tudnám erre biztosra a választ, ha szétszedhetnék egy jó ötéves ilyen munkát, de jobb híján e fórumot híjom segítségül, mert azt gondolom, h egy fórumon, ahol vannak olyan tagok is, akik három éve aktívak, azokat érdekli a szakma minden csínja-bínja. Ilyentén kérdésemre pedig csak az tud jó választ adni, akit valóban érdekel, s nem áll meg okosságoktól hemzsegni féltudásokkal, tévhitekkel.
  Szóval nagyon érdekel a válasz - és hát ribillió kérdésem lenne még, de nem szeretek ömleszteni, mert akkor soksok dolog megválaszolatlan marad.

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  No, igen. Jobban kell figyelnem, látom. A pálmafix nyelvbotlás volt. Egyébként ennek apropóján lementem a műhelybe megnézni az emfi pontos nevét - az jött le, h EMFIBIOS számszámszámszám. Szerencsés névválasztás a gyártótól. Tuttira pontosít, de elgondolkodtatott, h kb 3 faragasztótípust ismerek az EMFI-től. Hogy a LOCTITE számmal indexel, azt értem, mert többtíz, teljesen különcélú ragasztót jelöl.
  Kérdezném: Ti hogyan nevezitek az EMFI faragasztóit? Úgy, h emfibios nyócvannyóc? S ha már itt tartunk: Mind vizesbázisú. S csak két nevet mondanék: EMFI vízzáró, ill. EMFI gyorskötésű. Gyakorlatilag mindkettő vízzáró, különbség szerintem csak a nyitott idő és a kezdeti szilárdsághoz szüks. idő között van. Kíváncsi vagyok, h tudtok-e a kötés minőségebeli különbségről?
  S most következzen egy épp ezzel kapcsolatos - épp legaktuálisabb kérdésem.
  Tegnap kisasztalt kellet készítenem két polccal a lábai között.Táblásítottam három egyforma lapot ugyanabból a faanyagból. (gyakorlatilag 3 szál colos deszkából - mindből egyet-egyet.) Este összeragasztottam. Reggelre az egyik picikét v alakba deformálódott. Emiatt visszagyalultam mindhármat. Frankó sík is lett, ám amikor délután adtam át a megrendelőnek, már megint ott volt benne az a krva v. Szerintetek ez mitől van? (figyeltem a bütük helyes összeforgatását, a fa meg szerintem már nem volt túl vizes)

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Köszi, hogy este 10kor még lementél nekem fotózni.
  Ha már a ragasztásnál tartunk: Amikor írja a használati útmutató, h mekkora nyomással kell szorítani, annak mekkora jelentősége van? Az minimum nyomás, v optimális? Mi az asztalosgyakorlat szorítóerő és idő tekintetében?

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Köszi a kimerítő választ!
  Most váltsuk apróra, kérlek: Tulajdonképpen a szóbanforgó táblásításba "belefért" a v - egy lángossütő munkaasztaljának a polca messze nem az a hely, ahol értékcsökkenést, pláne eladhatatlanságot jelent, ám érezni akarom ezt jobban. Itt most 30 cm széles lap kellett, amit két 160-as deszkából állítottam össze. Gyakorlatilag tehát egyetlen ragasztás. Az általad elmondottak szerint tehát jobb eredményt kapok, ha a 160-at visszavágom 80-ra, és inkább háromszor ragasztok?

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  No, jó, akkor most visszakérdezek:
  Ha azt írja, h cm2-ként pl 70N erővel, akkor te visszaszámolsz, osztol, szorzol, és nyomatékmérős sikattyút használsz?

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Ándösztend.
  Tulajdonképpen épp ezért kérdeztem, h minimum erő-e a javasolt. Ha jól értem, a szorítást azért hagyod abba a ragasztó kiserkenése után, h ne szorítsd ki a ragasztót a felületek közül?

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Köszi!
  ...és még mindig ragasztás:
  Tulajdonképpen leggyakrabban fajátékot készítek (általában bükkből). Így kezdődött tavaly az én "asztalosságom". Eredetileg informatikatanár vagyok, (meg felsorolni is sok, h még miminden) de azelőtt is nagyon szerettem fával dolgozni.
  A fa kardok készítéséhez egyebek között vásároltam egy ritka spéci FESTOOL hosszlyukmarót, amivel a markolatokba nagyon gyorsan és ugyanolyan precízen készítem el a hosszlyukat. Ez a gép aztán átdimenzionálta soksok egyéb munkámat is, mivel szédítően erős csapkötéseket lehet vele villámgyorsan produkálni. A géphez árul a gyártó csapokat is. Olyasmi, mint a horonymaróhoz a "keksz". Mivel ez az én kekszem kurvadrága (a 10-esnek darabja 20 vagy 40 Ft, már nem is emlékszem, mert feldühödtem annyira, hogy magamnak marom ki azóta). A gyári hosszanti irányban redősen mart, enyvtáskának meg mindegyik kis bizbaszba bele van préselve a FESTOOL védjegye. Az általam készített viszont sima, mint a Salamon töke. Ha van időm precíznek lenni, vagy ha a munka nagyon megkívánja, akkor sajtolok bele egy alátét segítségével kicsi enyvtáskát.
  Tulajdonképpen a kagyományos körpálca is két kivitelben fordul elő a kereskedelemben: Sima, és redőzött.
  Kérdezném, h Te mekkora jelentőséget látsz ebben a "részletkérdésben", ill. tudsz e javaslatot arra, h a felsőmaróhoz juthatok-e valahogyan olyan rádiuszmaróhoz, ami még a redőt is megcsinálná ugyanabban a menetben?

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Attól függ, milyen frontot akarsz?
  Tudok olyan szaküzletről, ahol gyakorlatilag a legegyszerűbbtől a legigényesebbig válogathatsz még abban is, hogy magad készíted a front készre, félkészre rendelésével, vagy megcsináltatod velük teljes egészében. Egy Szépen mart felületkezelt táblásított tölgyből készült átlagos méretű ajtólap náluk cca 4 rugó. Ha ilyent akarsz, és magad szereled, tervezed, kb 200 ezernyire fájdalmas, de ha tőlük kéred még a telepítést is, úgy a félmisihez még kérj valamennyit kölcsön.

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Próbálj rákersni a gugolban erre "ASZTLA" - ez a nevük, Nyíregyházán (is?) vannak, és elég igényesek, nagy választékkal. Már rendeltem tőlük zsugorfóliázott MDF-et mart mintával - elégedett voltam vele. De privizd le a topikon, lehet, h itt is összejön, és elégedett leszel.

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  megpróbálom kikeresni a fotót a neten - úgy félóra múlva itt vagyok, most teregetnem, meg cigiznem kell

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  [link]

  Nemtom, hogy tettél ide képet, a fenti link valószínűleg odavezet, ahonnan kivágtam, de hamarjában nem tudom feltenni a képet.

  [ Szerkesztve ]

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Szerintem csináld meg magad. Ehhez nem kell bútorasztalosnak lenni, csupán nem bénának némi szerszámmal, és senki nem fogja megmondani, hogy nem bútorasztalos készítette. Igaz, hogy sok idő egy konyhaszekrény készre kipipálása, de lázban fogsz égni legalább egy hónapig, minden pont olyan lesz, amilyennek megtervezted (csupán jónak kell tervezned), és lehet, hogy évtizedekig a párod a saját magatok által álmodott és sajátkezűleg megvalósított konyhában készíti majd neked a sörkorcsolyákat :)

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  No, sikerült. Méreteik: 5,6,8,10 mm vastag, ill. 30-50mm hosszú

  [ Szerkesztve ]

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  az ajtólapokat valahol meg kell maratni, mert azé olyat nem tudok

  Nincs neked önbizalmad valahol véletlenül? Ha van felsőmaród, akkor csak sablont kell "reszelgetned", ha nincs, akkor a maratás árán máris vehetsz egy felsőmarót, és nem csak 10-20 sablon front közül választhatsz, hanem akár Vasarelli remekművet is mar6sz bele.

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  hogy nekem magamtól ennyi eszem sincsen? Háát nagyon köszi! Úgy lesz komám! Nem is én köszörülöm, hanem elviszem az élezőhöz, és biztos aprópénzért kiköszörüli pontosan.

  ... és mi lenne akkor, ha a két maróél közül az egyiket egyszerűen leszedném, hogy ne is tudhasson ütni? Annak meg a csapágy látná kárát?

  [ Szerkesztve ]

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Úgy látom, én ezen a topikon maradok még egy ideig :)

  ...tudod, több kilónyi ilyen dübelt gyártottam, és használtam már el, amit ha a FESTOOLnak fizetek ki, hát berughatott volna belőle jópárszor. Ebben a saját megoldásban azért az idézett hiányosság zavart kicsikét.
  Mindenesetre az idei esztendő innivációs fődíját megelőlegezem Neked :C

  [ Szerkesztve ]

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Valóban ízléses, precíz, a kávéfőző alatti saroktér kihasználása pedig brilliáns.

  Javaslom Föccer-nek, h nézze meg a képeket, és kérdezzen meg Téged, hogy bútorasztalos vagy-e? Figyelmet érdemel, hogy esténként dolgozva másfél hónap alatt miből mi lehet, ha van elég lelkesedés.

  Egyébként jómagam sokszor elcsodálkoztam már azon a tévhiten, hogy a tömör fa ilyenolyan drága, és nemengedhetem meg magamnak népi tünetegyüttesen.

  Gyerekek! A tömör fa bútor ugyanolyan olcsó, mint a faforgácslap! Én egy szál 2 fm-es asztalos minőségű 160 mm széles collos fenyődeszkát cca 500 Ft-ért tudok beszerezni (ERDÉRT - bárki számára elérhető az egész országban) Ugyanekkora bükk, tölgy úgy 30-40%-al derágább, mondjuk 800 Ft. Tessék utánaszámolni, hogy ez vífíl négyzetméter, és tessék összehasonlítani a pozdorja árával.
  Elszomorít, amikor abban látom a "spóreszolás" megvalósulását, hogy a jó ócsó bútorlapot kézi körfűrésszel (abból is a teszkós billegősebbikkel) nyílegyenesen végigrepedezteti valaki, feleségével az ingébe belevasaltatja az élfólia műgyantáját, és beszámol arról, h annyiba került a homemade bútordarab, amennyiből én ugyanazt tömörfából már számtalanszor produkáltam.

  Jó: Kell hozzá derága gyalugép, meg műhely. De hát akkor csak a gyalulás részét asztalosra kell bízni, és bútorunk egy darab gyalulásnyival többe fog kerülni, mint az emdéef változata. Az olyan sok?

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  szóval, hogy nem rovátkoltam, hanem csak simán hagytam

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  No, ez igen!
  ...én is valami ilyesmire gondoltam a "közben" felirat alatt.
  És lám, milyen aktuálisan javít a topikon - Föccer épp ilyesmi miatt kutakodik. (hát még ha munkafázisok is le lettek volna fotózva - mondjuk a sablon melleti marás, a sarokkötések kialakítása, a fiókgörgők bemérése, etc - Ne is írd, tudom, az ember nem tudja magát munka közben fotózni, de még ha tudná is, elég türelmetlen lenne ilyesmivel húzni-nyúzni az időt)

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Nem sárkány az, hanem táltos.
  Ha van pénzed rá, és a párod nem ellenkezik nagyon, akkor ne gondolkozz semmitse. A lamellózó az egy másik bolygó.

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  "Mennyire volt derékszögbe (innentől kezdve a derékszöget, vinklinek hívjuk majd) abriktolva a deszka éle?"

  Amikor táblásítok, akkor kényesen derékszögre egyengetek. Egyébként ha a vinkli lett volna a baj, akkor átgyalulás után nem húzott volna ismét vissza az anyag.
  Azzal egyébként nagyon jó tanácsot adtál, hogy keskenyebb anyagból jobb építkezni táblásításkor.

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Fenti táblázat kétféle fenyő négyzetméter árát hasonlítja a bútorlap négyzetméter árához.
  A műszárított borovi fenyő árán már elérhető pl. gőzölt bükk, vagy nyers vörösfenyő.

  A táblázatot számláról másoltam - a bútorlap kivételével (szerintem egy tizesért még csak fehér laminált lapot adnak), annak az árát csak saccoltam.

  Abban egyetértek, hogy a tömörfa bútor készítése babrásabb, gép is kell hozzá, vagy bérgyalulás, a felületkezeléshez szükségeltetik egy csipetnyi mezei észkultúra - de a végeredmény ég és föld különbséget mutat.
  Amely számítógépasztalon jelen írásomat készítettem, nemegészen kétezer magyar királyi korona alapanyagból készült, sacc per kábé 500 Ft-nyi bútorpácot ivott be bükk mivoltába, kábé másfél napot dolgoztam rajta, és ha az IKEA barlangban létezne ilyen, nem valószínű, h 20 E Ft alatt vesztegetnék.

  Mindenesetre inkább azért írtam azt, hogy bátrabban gondolkozzon, aki a tömörfa bútort kultiválja - nem annyival drágább az, mint amilyen hókuszpókuszt lengetnek körötte. Nem tudom, megfigyelte-e már valaki, hogy mondjuk a Praktikerben néha becsúszik, hogy egy fenyőbútor darab árával verekszik hasonméretű MDF változata. Ez miért van?

  [ Szerkesztve ]

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  ...akkor inkább ezt se írtad volna...
  nemtom, mivel bosszantottalak fel ennyire. Ha butaságot írtam, akkor inkább írj valamit - nem csak ketten olvassuk ezt a topikot

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  persze, m3-ban mérték. Csak átszámolítottam m2-be a gyengébbek kedvéért, mert az volt az érzésem, hogy senki nem számol utána.
  De hát nem erőszakoskodok én ezen többet - segíteni akartam csupán.

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  1. tétel 47 E Ft
  2. tétel 80 E Ft
  A gőzölt bükk, a vörösfenyő nem műszárított, de 1 m3 szárítása bruttó 8 E Ft

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  No, igen. Nagy a széthúzás az árakban - járkálni kell kicsikét utána. Dunántúl előnyben - ott 1 m3 nyers bükköt 40 E Ft-ért kínálnak. Nyíregyházi vagyok, itt van egy NATI nevű fakereskedés, aki szélezetlen bükköt nettó 177- E Ft-ért akart nekem eladni. Bükkért Pálházára járok - ott legutóbb nyersen jóminőségű szélezetlent bruttó 50-ért vettem.
  Az árbadból ítélve pestinek gondollak.

  [ Szerkesztve ]

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Tévhit.
  Záhonynál mérnek minden vonatot. Szigorúan.
  Másik. A borovi fenyő az nem ukrán, hanem inkább így fogalmaznék: Szibériai. Ha bemégy a Baumaxba Sumacher ablakért - azt a Schumi csak boroviból készíti. Nem venne egy szálkát se belőle, ha az sugározna.

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Ha az ukrán fenyő valahogyan be is juthat az országba, azt senki nem úgy fogja árulni, hogy sugárzó ukrán fa. Szó se róla, hallottam már olyant, h az ukránok fű alatt kamionnal házhoz viszik bagóért a gyönyörű fát - kb harmadáron. Ez lehet gyanús. Ha egy fakereskedés lecsap rá, akkor egy mezei vásárló tehetetlen áldozat. Nemtom, miként mérhető - azaz, h műszeret menyyiért, hogyan lehet beszerezni, bérelni.
  ...és mégvalamit: Ne gondoljátok, h Szabolcs ilyentén veszélyesebb, mint az ország bármely pontja. Tudok róla pl., hogy Murvai - a néhai kazánmágnás, ma már csak kurvagazdag ember - árult nagyon olcsó gerendát - és vagontételben szerezte be. Ez nem azt jelenti, h az sugárzott, de elképzeléseim szerint ebben a vadkapitalizmusban ha valahogy bekerülhet országunkba sugárzó fa, akkor valahogy így.
  Az azért valószínű, hogy ha valaki pl az ERDÉRT-nél vásárol, nem lesz benne veszélyes anyag, mert az ERDÉRT túl nagy volumenben dolgozik ahhoz, hogy megérje neki kockáztatni - hiszen ha kitudódna, bezárhatná az egyébként biztos telepeit.

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Budget, Einhell - ilyenektől óva intlek. Van viszont egy Güde márkájú kis szalagfűrészem, ami másfél éve szolgál - tegnap is, ma is egész nap ment. cca 30 rugó volt
  De!
  Ez a szalagfűrész nem arra való, h colos deszkát toljak rajta. A szerkezet bírná, de nincs az a fűrészlap, és az a csapágyazás, ami egy ilyen kicsi gépnél ekkora terhelést bírna. Ugyan az van a műszaki leírásában, hogy max 80 mm vágásvastagság - tudja is - de csak nagyon ritkán és pláne nagyon kíméletesen, valamint rövid ideig.

  Van Güde körfűrészem is - egy éve gyilkolom azt is. Úgy 45-50 E Ft volt az ára. A fenyő collos deszka meg se kottyan neki. Pontosan tudok vele dolgozni - egyetlen bajom vele, h horg. bádoglemez az asztallap, és a sok terheléstől a síkjában úgy 2-3 mm es huppanás lett - így a pontos horonyvágások már körülményesebbek. Ennek a gépnek a története, hogy 30 E Ft-os kistestvérét az első 20 perc alatt leégettem keményfával, és (szerencsémre) a szervízguru kicserélte nekem nagyobbra kis ráfizetés mellett.

  Egyébként ha csak az egyenes vágások miatt veszel gépet, ahhoz elég egy jóminőségű kézi körfűrész. Mondjuk egy Metabo. Bosch, B&D nem ajánlott, csak akkor, ha megelégszel max 100 üzemórával, úgy h közben nagyon vigyázol rá.

  De nem derült ki a kérdésedből, h tulajdonképpen mire szánod, és h mennyit szánsz rá?

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  "Tudom, h levágathatom a bútorlapokat fatelepen is, de hosszú távon (1-2 év alatt) simán bejön a gép ára sztem."

  Jaa? Bútorlapra kell?
  Vágasd le inkább!
  Hobbi szerszámokkal annyira körülményes úgy vágni a bútorlapot, h ne repedezzen, h én inkább levágatom. A lapszabászok körfűrészén elővágó fűrészlap dolgozik, és amit ők szabnak, arra egyenesem mehet az élfólia, és sehol semmi repedezés - no, meg nyílegyenes.

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Perszepersze! Értem, hogy mit miért írtál. Valószínűleg azon alapállásból kellett volna indítanom, hogy mennyiért készítenék egy konyhaszekrényt bútorlapból, és mennyiért fenyőből.
  Nem akarok tovább kardoskodni álláspontom mellet - belátom, érthető indokokkal okolsz sokadmagaddal. (mondjuk itt meg kell jegyeznem, h azzal indítottam ezt a konyhaszekrényesdit, h ha készreszerelve csináltatja meg valaki, akkor félmilla kevés lesz - azon pedig ma még komolyan elgondolkodnék a táblázatkezelőm mellett, h félmisiért elvállaljak-e egy konyhabútort 20-as fenyőből)

  Ismétlem, az vezetett, h van, aki maga készítené magának, és tömörfát szeretne.
  (mert én magamnak inkább megdolgozok a tömörfával)

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  "Kézi körfűrészben én egy FERM-et vettem deszkák kettécsapkodásához 12k környékén.FERM-ek általában jók." (mdk01)

  Igen! Ez lehet, h jobb választás számodra a Metabo-nál, mert léptékkel olcsóbb. A FERM-ek valóban jók.

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Okosíts!
  Sosem csiszoltam. Mit kell észrevennem?

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Háát, hosszabb értekezést érdemelne annál a dolog, mint amennyit írok róla:

  Einhell:
  Asztali körfűrész. Első meglepetés: Két rosszul felragasztott mm skála mást-mást mutat, de egyik sem az igazat. Ha az egyiket letépem, és alkoholos filccel ráírom, h +1,5 mm, akkor a skála egy báziseltolós léptékként már használ6ó. Második meglepetés: A fűrészlap magasságán nem lehet állítani (Bssza+, inkább ne lenne dönthető, de így xar vele falcot vágni). Harmadik +lepi: Akkora rés van a korong mellett az asztallapon, h fél centis léc munka közben belepottyan (a Makita ezt úgy oldotta meg, h a rést első használatkor maga a tárcsa vágta ki magának). Hogy az elszívócsonk eltömődik munka közben, érdemel említést? (elszívás közben!)

  Kézi körfűrész: Az első munkadarabról felemeléskor a védőburkolat nekikajlult a még rendesen pörgő tárcsának. Szabályos nyolcas lett benne - 15 E Ft-ért se vídiaél, de még tárcsa se. (A ferm biztosan nem csinál ilyet, és aligalig derágább)

  Bosch:
  Kézi körfűrész. Védőburok műanyag görgője nem bírta. Kit érdekelne, ha attól még feltolná az anyag a burkot, amikor rávezeted a gépet. Úgy 50 munkaóra után meghajtóorsó ripityára kop - csere szakszervízben 20 E Ft. Látszik az áttételen, h a következő se fogja sokáig bírni - akkora erő összpontosul oda.

  Fúrógép. Kapcsoló behal. Ez az alkatrész még a nevesincs fúrógépeken is tovább bírja. Csapágyazás behal. Ütvefúrónak árulták. Én sose "ütöttem vele, mert nem arra való". Meddig bírta vajon annak, aki ütött is vele?

  Budget:
  Felsőmaró. Első 10 perc munka után retesz eltör, marófej bentreked, többé nem lehet cserélni, ráadásul kénytelen vagyok odaadni a vevőszolgálatnak a bennragadtat az egyébként nagyon jó készletemből, ami így foghíjas, és pótolhatom 3000 Ft-ért, ami még mindig nem olyan jó, mint amit a budget által elveszejtettem.

  Csővágó. Nem más, mint csőnyomorgató. Fizetünk érte, hogy az a csődarab, amit levágni akarunk vele, már soha többé ne lehessen az a méret, mint amekkorának terveztük.

  Folytassam?

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  ...és hogyan csiszolod, h a síkot ne rontsd el?

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  "A kézi körfűrésznél a védőburkolatos 8-ast nem igazán értem. Az csak úgy nem fog odaérni, akkor indulásnál is hozzáért volna."

  Sajnos nem a védőburkolatban lett nyolcas, hanem a fűrésztárcsában. A védőburkolat indulásnál nem ért a koronghoz. Miután rekonstruáltam, h mi történt, ezt konstatáltam: A lemez védőburok "csapágya" (Préselt lyukban egy csapszegkezdemény) lötyögős, rugója oldalra feszít. (magyarul eleve nem központos) Az anyagról leengedéskor a burok a helyére csapódik, amitől a lemezburok beleng. Lengés közben a vídialapka megakasztja, és kész a baj. Ez egyébként balesetet is jelenthetett volna, ha a vídia kipattan. Addig nekem eszembe sem jutott ilyesmit ellenőrizni még a boltban. Ma már szigorúan megmustrálom az ilyesmit. (is)

  Abban biztosan igazad van, hogy nem lenne szabad általánosítanom. Valószínűleg vannak az említett márkák között bevált darabok is. (lásd a Te gyaludat pl.)

  Imént kimentem megnézni a fóliázásomat. Sima, és nem vált el sehol. Eddig én csak lefújtam a kompresszorral, vagy leporolgattam egy durvaszőrű ecsettel, esetleg körömkefével. Ha észreveszek rücsköt (ami addig volt, míg magamnak vágtam az anyagot), vagy bárhol elválást, eszembe fogsz jutni, és csiszolni fogom én is.

  Hanem az élfóliázáskor nekem mindig kerül a vasalóra is picike ragasztó. Egy szakműhelyben néztem, kérdeztem, hogyan csinálja, h neki tiszta a vasaló, mint a patyolat. Megrántotta a szaki a vállát, hogy nem lesz az ragasztós, és nem láttam semmi titkot munkája közben. Azóta egy papírt teszek az élfóliára, míg vasalom, mert ha a vasalóról visszakerül a következő fóliára az nagyon randa.
  Tudsz erre valami guruságot?

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Mennyibe került az élfóliázógép? Milyen tipusú?

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Ez a legelején felpöndörödés a munka kezdetekor van, vagy minden él elejére vonatkozik?

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Régebben gyakrabban fóliáztam, ha most 60-at beinvesztálnék, más jobban hiányzik.
  ...és az elálló részeket újra melegíted? Azt vettem észre, h második menetben melegítve már nem olyan stabil a ragasztás. Hány centis szakaszról van általában szó?

  [ Szerkesztve ]

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Ezt égettem meg néhány perc alatt. Ismétlem, 2 collos keményfával. Ennek sem túl vastag az asztallapja, de bírni fogja. Nem bántam meg, h a nagytesójára cseréltem.
  El kell mondjam, hogy én eléggé gyilkolom a gépeimet, nem sok időm és lehetőségem van "kíméleteskedni" - a tempót tartanom kell. Ma már ipari gépek beszerzésén spekulálok, mert számomra hosszú távon megtérülőbb lesz.
  Attól, h az asztallap kicsit benyomódik, nem kell megijedned. Mint mondtam, horonyvágáskor jelent csak némi körülményeskedést. Alá kell tennem egy egyenes keményfa lapot, rétegelt lemezt, és már újra pontos. Nekem azért nyomódott be, mert ötcentis bükkfát élével toltam rajta elég sokszor - aminek súlya is van (talán több is, mint ha egy 10x10-es fenyőgerendát nyalábolna)
  A TK 2400ECO pontos volt, colos fenyőmunkákhoz elsőrendű, csak hiányzott belőle a túlmelegedés védelem, és amikor toltam a fát, éreztem, hogy baj van - de nem engedhettem el, mert ha visszalöki, kiszámolhatatlan, mi történt volna, ezért inkább leégettem.
  A GTKS 315 már komolyabb. Elsősorban is erősebb, másodsorban a kétméter hosszú anyaghoz van kalibrálva az asztalhosszabító révén - és számomra nem utolsó szempont, h kerekein könnyen és korrektül tologatható. ..és persze ebben már van túlmelegedésvédelem.

  Az a benyomásom, hogy a Güde a Makita és a Metabo egyedeket másolja. Szinte minden termékének találtam valami komoly nevű megfelelőjét, amellyel szinte mm-ről mm-re meghasonul. Van ebben jó is, rossz is. Jó, hogy korrekt áron jó eredményeket produkálnak a gépei - többnyire a barkács szektorban -, de van tőlük olyan gépem is, amit napi nyolc órás használatra kínáltak, és ezt valóban hozza is - kicsikét több karbantartásért cserébe, mint mondjuk Merabo "alteregója". Rossz, hogy egy mezei másolás kicsit olyan szovjetes fílinget mutat. Nem mérnök tervezte az összes alkatrész anyag és tűréshatár pontos megadásával, hanem mérnök rajzolta le azt, amit az ölében készen látott. Az anyagminőségek, a csapágyazások és a kidolgozottság azért elmarad a Metabo-tól, Makita-tól, de mondok egy példát a javára.
  A Makita minden gépét felszerelt elektromos, mechanikus motorfékkel, ami nagy előny balesetvéselem, és munkatempó tekintetében. Azonban ez a Makita sajátság ma még kiforratlan és drága. Ezek a fékek rendre elromlanak, és nagyon drága a javításuk.
  Güde bácsi nem teszi bele ezt a plusz szolgáltatást, és lehet, hogy nyerő is vele. Motorja szép lassan kifut, amikor kikapcsolod. Ezt tíz perc után megszokod, és elfogadod. Beláttatja veled, h kis pénz kis foci, és elmarad a mérgelődés, amikor megáll a nagynagy nyugati márka. Adtál a gépért 20-30 E Ft-ot, és azt kaptad, amit vársz. A Makitáért majdnem 100ezret adtam, és addig a napig, amíg el nem romlott, abban a tudatban dolgoztam vele, h azt kaptam, amit vártam, ám utána tartósan úgy éreztem, h meg vagyok jól kopasztva.

  [ Szerkesztve ]

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Dobd át a kerítésemen, ha nem tudsz vele mit kezdeni!

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Számolj be róla, melyik típus, mennyiért, mióta és hogyan szolgál?

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Amikor szabatok, kikötöm, h ha nem pontos a vágás, nem fogom kifizetni - és akkor kicserélik a fűrészkorongot, ha szaggat már, ill. beállítják a két kés együttfutását. Van olyan lapszabászat, ahova be se teszem a lábam. Pl aki nem a saját bútorlapját szabja, hanem vinni kell az anyagot.

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Mindennek kerül gazdája, csak idő kérdése.
  Az viszont valóban javíthat az esélyeken, ha felszabatja, és inkább drágábban kínálja - és így minél később talál gazdát, annál értékesebb, hiszen annál szárazabb - persze csak ha helyesen van tárolva.

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  "Ha nagyobb deszkát vágok, majd vigyázok, inkább többször pihentetem, vagy lassabban tolom (ez jó megoldás a túlmelegedés ellen, nem?)"

  Perszehogy!
  Érzi azt az ember - én is éreztem.
  Egyébként a kisebb sokkal bizalomgerjesztőbb: Szép eloxált alumínium asztal, jókora szélesítők (kár, h hosszabbítóként nem variál6ó), csendes, kiegyensúlyozott futás, gyors állítási lehetőségek. Csak hát sokkal gyengébb motor, de mondom, fenyőhöz elég.

  Egyébként had hívjam fel a figyelmed valamire: Általában nem az tesz kárt a motorban, hogy túl erősen nyomják rá az anyagot. Az ember nemnagyon akari leégetni a gépet, amiért megdolgozott - persze tönkre lehet úgy is tenni. A baj gyakrabban inkább az, hogy a vonal, ami mentén vágunk, nem pontosan párhuzamos a tárcsával, és egyik oldalán folyton feszül. Így nem is halli, aki figyel, hogy erőlködik a motor, mert folyamatos az erőhatás. Másik gyakori baj, h az anyagban olyan feszültség van, ami a vágás mentén összefele húzza a felezni gondolt darabot - szorítva így a fűrészlapot kétoldalról. Ezért találták ki a hasítóéket a korong mőgé. Hibázik, aki ezt ledobja a gépről, mint felesleges cullangot. Van, amikor a feszítőék ellenére is szorul a tárcsa (ritka eset). Ilyenkor megállok (ha lehet), egy kis hulladékfát beszorítok a feszülő felek közé, és már megint viszi, mint a vajat.
  Magyarul: Ha megtanulsz a fűrészlap oldalára vigyázni, akkor nagyon gyenge motor is meglepően jó teljesítményekre képes.
  A kezdetek kezdetén egy orosz barkácsgépen került a kezembe a mozdulat, mivel az a gép nagyon érzékeny volt az oldalerőkre, és azonnal megállt. Évekig nyúztam szegényt, míg kilehelte a lelkét. Ez a Güde annál óriási léptékkel jobb gép - és olcsóbb is. Anno azt a kis barkács csúnyaságot kéthavi fizetésemből vehettem meg. Most még egy gyenge nyugdíjból is visszaadnak, ha a jobbik Güdét kéri valaki.

  [ Szerkesztve ]

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Mamma mija, Anna bela! Épp ezzel beszélgetek a kirakatban hónapok óta. Híjom, hogy gyere velem, tetszel nekem.
  Most 40 rugóért kínálja a honlapja. Azt hiszem, 30 centit képes vágni. A Festool ennek a profi változatát 300 E felett adja. Nekem tulajdonképpen csak évi néhányszáz vágásra kellene.
  Kérdeznék még felőle: Nem billeg kicsit se a csúszócsapágy munka közben?

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  ...úgy hogy (mint írtam lentebb), én jóvastag bükkel sütöttem meg a motorját, ami épp "összeszorítósan" feszült vágáskor. A fenyőt vitte, mint a lájgtos vajkrémet.

  A helyesírásra megpróbálok jobban figyelni. A col-t az iskolában nem tanultuk. Szakkönyvben hol így hol úgy láttam. Németül biztos, hogy zoll.

  [ Szerkesztve ]

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Ez nekem új. Sokat dolgozok fenyővel, és bükkel, de volt már dolgom egyéb fákkal is. Sokféle fűrészen aprítottam, de épp az ellenkezőjét tapasztalom. A keményfa vágásához több erő kell.
  Egy biztos: A keményfát sokkal szebbre lehet vágni, még ha vizes is. A komolyabb gépeket úgy is jellemzi a gyártó, h keményfa vágására is alkalmas. Keressek erre linket a pontosság kedvéért?

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Általában szalagfűrésszel dolgozol? Ott talán érezhető ilyen "nekem fonák". Ha faragjuk a fát, akkor tutti, h igyazad van. Nem is láttam még faragott puhafát.

  Több fa van, mint asztalos!

Hozzászólok Aktív témák