Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • bficsor1

  lelkes újonc

  Sziasztok!

  A tanácsotokat kérem. A csatolt kép szerinti hornyokat szeretném előállítani, összesen 900 db-ot. A megmunkálandó anyag az épület hőszigetelésből ismert xps lenne (lenne, mert még a megfelelő anyagot is keresem, de akár mi is lesz, a cél az, hogy megfizethető módon tudjak előállítani 900 db 4,5-5 mm széles és 11 mm mély hornyokat, amelyek felületét még várhatóan le is fogom fúj(at)ni, hogy kellően csússzon.)

  A hornyok előállításához az elérhető legjobb lehetőségnek a felsőmaróval való nútfejes marást látom. Nútos késnél nem igazán találtam 4,5 mm-est. Ebayen igen, 7e-ért, de nem igazán bízok benne. Egyáltalán lehet ilyet valóban kapni?

  Fúróban van széles méretválaszték, de annak a palástját lehet megbízhatóan marásra használni?

  Van esetleg valami trükk, amivel 12 mm-enként meg tudom ismételni a marást anélkül, hogy szöszölnöm kellene egy mm mérték nézegetésével?

  Ha felsőmaró lenne a jó választás, akkor melyik modellek? Egy korábbi komment alapján a süllyeszthetővel pontosabban lehet marni. Azt nézzek csak?

  A merülő fűrész esetleg szóba jöhet? Arról mi a véleményetek?

 • bficsor1

  lelkes újonc

  és @mdk01

  Az xps nem hungarocell, de majdnem:D A számomra lényeges fő különbség az, hogy nem apró különálló golyócskákból áll (amelyek marás esetén úgy esnének ki, hogy egyenetlen felületet adnának), hanem viszonylag sima felület jön létre (amit azért még terv szerint lakkal kezelnék).
  Az xps tábla 60 x 125 x pl. 4 cm vagyis 900 db x 125 cm-et kell ellátni horonnyal (összesítve az több, mint egy 1 km...) A pontosság nem épület szigetelés miatt kell, hanem saját gépet építek, ahol a hornyok az adagolandó anyagot szállítják. (Mozaik kép kirakó gépet készítek, amely kb. 4,2 x 10,5 x 10,5 nagyságú apró mozaikokkal dolgozik. Innen van a hornyok mérete.)

  Köszi az 5mm-es kés köszörültetését, mert így finomra lehet hangolni a szélességet.

  Melyik körfűrész tárcsa felelhet meg feltehetően? A fémhez valók között keresgettem, de hirtelen csak 5 mm széles vágásút találtam. Ott lehet köszörüléssel finomra hangolni?

  @kapu2006

  Egy táblában 30 árok lesz.

  [ Szerkesztve ]

 • bficsor1

  lelkes újonc

  @kapu2006
  A hőhuzalos megoldás tippet köszi. Eddig elvetettem, de újból átgondolom.

  @mdk01
  Tetszik a mellette lévő horonyba való vezető fa elhelyezés. Köszi!
  A körfűrésznél is lehet élezéssel 5 mm-ből picit kisebbet csinálni?

  @lacib
  Xps lehetett az a kék anyag:D

  @MrChris
  A hornyolt anyag a gép része. Csatolom a gép sematikus képét. (A hornyolt részre természetesen jön még egy záró felület, hogy csak a végén essen ki a mozaik.)
  [kép]
  A késsel való vágáson is gondolkodom. Egymás mellé teszek 2 pengét a megfelelő távolságban és kivágom a hornyok oldalát. A horony alját meg utólag egy méretre vágott pengével kivágom.

  @mindenki:

  Ha van javaslat másik anyagra, akkor szívesen veszem.

  @mindenki
  A felsőmaráshoz elég lehet nekem ez pl. [link]
  vagy vegyem meg a legolcsóbb „best plunge router”-t? (Vétel előtt még felkeresek majd egy közösségi műhelyt, hogy kipróbáljam egyáltalán, hogy jó-e – persze akkor már lehet, hogy ki is marom mindet.)

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák