Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • bbchris

  senior tag

  "Idevágó kérdésem: Lehet, hogy ha letisztítom a fűrészkorong oldaláról a lapkák mögé odagyógyult gyantát, akkor felkönnyül a munka? Egy kolléga legyintett rá - ezért hagytam is a francba."

  Bizonyos értelemben működik pl ultra+trisó-s víz majd utána fújd be WD40-el vagy valami műszerolajjal vagy törölgesd le nehogy megfogja a rozsda . De ha fénynél látod a fogak éleit akkor már ajánlatos élezésre küldeni a fűrésztárcsát még mielőtt tökrevágod a lapot .

 • bbchris

  senior tag

  Akkor egy kis segítség : Nos a WD-40 egy olajozó spray amit ha ráfújsz a lapra akkor csak a rozsdásodást gátolja . Gyantaoldásra a Würthnek van a csodaszere ami leold minden rátapadt gyantát . AMi odaég a lapra azt már csak ultrahangos csodák vagy a flex drótkorong szedi le . Nos olyan fűrész hogy HSS fűrész olyan nincs csak CrV azaz Króm-Vanádium aminek ugye ki vannak hajtva a fogai . Másik ugye azt ajánlatos tudni hogy mit akarsz vágni ha hosszában akkor ugye ritka fogazaú fűrész kell ha keresztbe akkor ugye sűrűbb fogazású kell . Életlen a vidiáslap ha zajos , éget vagy ha a fénynél megnézed a fogéleket és olyan cérna vékonyságú fényes csíkot látsz az már életlen . Olyankor nem érdemes tovább terhelni mert kiolvadnak a fogak aztán az nem olcsó mulatság pótolni . Olyan kis szalagfűrész gépeket el kell felejteni mert azok eszik a szalagokat és marha drága rá a szalag kb 5k-tól felfele ami jó is na meg a 3 kerekes gépeket :W . Félrehúzást okozhatja a túl laza szalag vagy életlen vagy eleve nem jól kihajtogatott vagy nem megfelelő szorítópofák a gépen . Vegyél normális szalagfűrész gépet ami legalább 600-as kerékkel van az legalább nem fogja enni a szalagodat és legyen k*rva jól beállítva a kerékfutás csapágyazás stb . És szoktak rátenni kefét az alsó kerékre hogy ne tapadjon rá a gyanta a szalagra . EGyedül ami makacs anyag az a borovi fenyő . Remélem egy kicsit segítettem .

  [ Szerkesztve ]

 • bbchris

  senior tag

  HSS-ben pl . gyalugépkés van +18% wolfram , nahh ezekkel már lehet normálisan gyalulni - hátránya a magas ár . De pl HSS a csigafúró , körkivágó esztergakés stb .

  thyeby : AZ a jó ha nem halottál róla akkor nincs olyan neked és ne is vegyél olyat mert az lezabálja a szalagot 15 perc alatt .

  [ Szerkesztve ]

 • bbchris

  senior tag

  HSS tárcsa van de az a fémiparban van úgy mint darabolótárcsa , azzal szoktak vasat és egyéb fémeket vágni . Lezabálja itt azt értem hogy darabokra repedezik fogtőben , bocs én írtam konyhanyelven :B . AMire apud gondol az HM körfűrésztárcsa lehet azaz ez az amit vidiáslapnak neveznek . Ebben ugye beforrasztott lapkák vannak és ezt a lapot nem kell hajtogatni . A pneumatikus ütvefúróban is HM lapka van csak itt éppen kőfúró vidia van benne azaz rugalmasabb és nem törik .

  [ Szerkesztve ]

 • bbchris

  senior tag

  Akkor azt tuti CrV lap . A HSS-t nem lehetne hajtogatni mert letörne a foga . Bár érdemes megemlíteni hogy egyesek a fémipari tárcsát használják favágásra aminek nagyobb foga van . Nem kell hajtogatni nekik mert finom munkára használják és mivel ugye a HSS tárcsa tőbe lefelé keskenyedik így nem szorul be . De ez csak mint írtam finom munkára való . Tehát nem lehet vele deszkát vágni .

 • bbchris

  senior tag

  Nincs mit . HA kell valami segítség írd le , talán majd tudok segíteni valamit .

 • bbchris

  senior tag

  Így van , felsőmaróknál valóban létezik HSS és HM kivitel . A HSS már kissé kiöregedett így már szinte csak HMlapkásat kapni . DE van még másfajta is , pl olyan amiben cserélhető a HM lapka azaz csavarokkal van berögzítve .

  Gérvágón miért kéne levenni a HM fűrésztárcsát , azért mert keményfa ?! Ááá dehogy hisz vághatsz vele akár kemény akár puhafát . Ha javaslom akkor negatív dőlésű fogazású lapot használj gérvágásra ugye ez eleve szebb felületet vág . Onnan ismered fel hogy nem előrefelé hanem hátrafelé állnak a fogak . CrV lapot felejtsd el gérvágón , azzal mindent lehet csak nem jól vágni , az max sima favágásra jó ahol nem számít a minőség . Minden vídiáslap jó egyaránt kemény és puhafára is csak olyan fogszámú kell amire használod amit már fentebb leírtam . Bútorlapra tudni kell hogy a trapéz-egyenes fogazású vídiáslap a jó vagy a holkerfogas annak ugye olyan homorú a fogbelseje .

  Winner_hun : Arra ott a lapszabászgép :DDD

  [ Szerkesztve ]

 • bbchris

  senior tag

  Van zajcsillapított fűrésztárcsa is , ugyamcsak trapéz-egyenes fogazással . A táblafelosztóra eleve nagyobb átmérőjű a lap és vastagabb is ez nem fog csendben menni . Favágásra inkább le kellene cserélni favágólapra pláne ha hosszában vágtok . Meg nem ég a felület a trapéz-egyenes laptól de könnyen hazalehet vágni ha túlhevűl a fűrésztárcsa szóval csak óvatosan . Inkább sima fára a WZ azaz váltott fogazású a jó lap .

 • bbchris

  senior tag

  A mostani tábalefolsztókon pl a Giben-en ott is átmérő 350mm -es TFZ lap van 72 foggal és ha jól tudom akkor átmérő 160mm-es Z=36 fogas kónuszos elővágó a párja neki . Gondolom a Freud lapra gondolsz amiket már gyárilag zajcsillapítva adnak ki pozíciófuratokkal . Persze van több gyártó is csak ugye ami olcsó annak híg a leve is .

  Más : Szabászgépeken többféle hasítóéket használnak , most már vannak ugye az új lapoknál vastag majd folyamatosan keskenyedő hasítóékek . Általában már 3 fajta van persze megszokták mod-olni őket ugye amelyik gyártó nem ad annak a vastag hasítóékjét lesíkköszörülik és kész is . És ugye nem kell vastagabbnak lennie a hasítóéknek mert akkor beszorulna sőt ugye keskenyebb pár tizeddel . Ami viszont tény hogy nagyon be kell lőni a szabászgépet különben alul-felül kitöri a bútorlapot a fűrész még újonnan is . Főleg a csapágy és az ékszíjra érzékenyek .

  [ Szerkesztve ]

 • bbchris

  senior tag

  Hmmm ismerem ezt a márkát is , csak ugye azért nem veszik mert relatíve drága és már a Leitz sem az amilyen a régi volt de még mindig jó .

 • bbchris

  senior tag

  Bazz ezt max súlyáron lehet megvenni . Te jó ég ez valami véglevágó fűrész (lengőfűrésznek is nevezik) vagy mifene ahogy látom ez valami régi darab . Hacsak nincs valaki aki gépmegszállott és szétszedve helyrerakja akkor inkább hanyagold . Ezt totálisan szét kellene szedni majd újrafesteni , átnézni csapágyakat stb ahhoz hogy jól dolgozzon és kell rá egy normális fűrésztárcsa is mert ez hóótrozsdás és élezni aligha lehetne jól .

  [ Szerkesztve ]

 • bbchris

  senior tag

  Gondolom úgy működik hogy mikor szabni akarsz vele az egész ugye elbillen nyilván azért van lenn az ellensúly meg ugye a fejet is kifordítja amin a fűrész van . Rá fér majd egy kis rehabilitáció . :)

 • bbchris

  senior tag

  Most lesz a Ligno Novum vásár , gondolom jópáran közületek ellátogat majd rá . Személyszerint csak az a bajom ott hogy minden iszonyat drága és a gépek sem a régiek már hanem minden szinte tiszta lemezből készül .

 • bbchris

  senior tag

  Nem tudom voltál-e de egyesek szerint akik voltak azok egyértelmű csalódás volt . Sok nézelődő volt de vásárló szinte alig . Drága árak , 50-60 millás gépek stb -stb . Ismerősök akik standot állítottak keseregtek azon hogy a bérleti díj sem jött vissza nekik annyira nem volt vásárló és valószínű 2 év múlva ki sem fognak menni már mert annyira felesleges . Itt is látszik hogy faipar itt nálunk hogy lenn van a béka se**e alatt .

 • bbchris

  senior tag

  "de a szaggatás akkor is a fogaktól függ. Vagy rosszul tudom?" - Ez így van de a túl apró fog sem jó mert ugye az eltömődik aztán csak kínlódás van . Függ a géptípustól is mert amelyik kmár ki van kopva az jobban szakít meg alkalmaznak olyan trükköket hogy leng a lap előre egy picit stb . AZért érdemes a jobb minőségút megvenni mert necsak szebben dolgozik de tovább is tart az éle .

 • bbchris

  senior tag

  SZtem meg nincs . legalábbis a legjobb tudomásom szerint mert simán kilökné a gépet . Pont az a lényeg enneél a fűrésznél hogy felfelé vágjon és odahúzza a gépet a fához vagy a fémhez , hiába tolnád lassan a gépet egy pici malőr és már ki is löki a gépet . Még felfelé is előfordul hogy megszorul és akkor is iszonyat rángatásba kezd a gép és alig lehet megfogni .

  thyeby : A legtöbb asztalosipari ragasztó vízbázisú azaz a víz oldja fel . Bár nem vagyok annyira a ragasztókban jártas de régen a vízálló ragasztó a műgyanta volt amihez adtak egy kis szalmiáksót és üveg keménységre kötött és utána már semmi nem oldotta fel sőt még csiszolni is lehetett .

 • bbchris

  senior tag

  Köszi a felvilágosítást , ezt tényleg nem tudtam hogy létezik de most már legalább világos a dolog . Tulajdonképpen az én tevékenységem is az asztalossághoz kötődik csak máshogy , de itt azt nem reklámoznám így jó dolog ilyeneket tanulni .

  thyeby : Apropó lakk - te mivel szoktad a parkettát lakkozni ? Még van a Resistan meg a Gemini féle lakkok ?

  [ Szerkesztve ]

 • bbchris

  senior tag

  Köszi a választ akkor marad a Gemini mert az ahogy tudom elég jó kopásálló .

 • bbchris

  senior tag

  Így van , a 4mm széles szalagot szinte lehetetlen élezni . Erre van gyárilag a gép ami egyszer megélezi oszt ennyi . Valszeg azért ment ki hamar az éle a szalagnak mert túl apró fogazású és a borovi eltömítette a fogakat és mivel erősebben nyomtad rá így hamarabb tönkre is megy , ahhoz ugye ritkább fogosztás kell . A gépre ajánlatos egy kefét tenni ami letisztítja az alsó kereket a gyantától mert a borovi az túl gyantás . 4mm szalag az legtöbb esetben ugye kicsi szalagfűrészeken van kb olyan 143cm hosszú szalag ez kerül kb 25 euróba azaz 5k . Ettől ne várj csodát , nem fog hónapokat kibírni . Inkább ha teheted később ruházz be valami komolyabb gépbe aminek a kereke legalább 600mm átmérőjű , ezek már nem eszik annyira a szalagokat és vágni is lehet velük normálisan . Különben könnyebb a puhafát fűrészelni csak a megfelelő fűrészlap kell hozzá ! Puhafához mindig ritkább fogosztás kell hogy jobban kivigye a faforgácsot . Egyedül amit rohadt nehéz vágni a puhafák közül az a nyárfa , na azzal lehet kínlódni rendesen bár ezt csak raklaphoz használják legtöbb esetben de szinte csak 20mm fogosztással lehet normálisan vágni .
  Visszatérve a témához 4mm szalaggal mivel aprófogú ezzel csak keményfát tudsz majd normálisan vágni .

 • bbchris

  senior tag

  Sajnos bele kell törődni hogy a kis szalagfűrészgépekben ez a buli a gyártóknak hogy "olcsón" adják és jó drágán a szalagot rá . A borovifenyő elég elfuserált fa , én nem igazán ajánlom ilyen kis gépen feldolgozni . Nem mindig kell a "márkákban" gondolkodni mert relatívan drágán adják a gépeket lásd Felder stb . Érdemes néha hírdetésekben böngészni gépeket . Sajnos bele kell törődni hogy 500-as kerék alatt törni fognak a szalagok akármilyen drága szalagot veszel is rá . Az hogy 10×-es élettartamú szalagot reklámoznak na ez az amit nem kell elhinni mert ez hülyeség . Ez is relatíve hogy mihez képest 10×-es ?! Egy gagyi laphoz képest lehet jobb de max 2-3×-osan . Vannak edzett fogú faipari szalagok ami 1× használatos azaz ha kimegy az éle akkor kuka , mert ugyan élezhető ha van rá gép de hajtogatni nuku mert ahogy írták már letörik a foga . Vagy éppen annyira apró foga van hogy képtelenség rá élezőkövet és gépet találni . A másik hogy hosszú élettartamú szalagot az ilyen gépekre eleve nem is gyártanak mert akkor nem lenne buli az egész .
  A másik leggyakoribb hiba : mikor befejezed a munkát a gépen akkor szalagot meg kell lazítani éjszakára ! Sztem ezt te tudod de sajnos sok asztalos nem tudja , pedig fontos mert ha hideg van akkor másnap kapásból el fog törni a szalag a gépen . Néha pihentetni is kell a szalagokat pl 1 óra munka után 15 perc pihenő , ez csak egy tipp az élettartam meghosszabítására .
  4-es szalagnál túl nagy fogosztást nem tudnak csinálni mert berepedezik a terhelés miatt . A fémipari szalagnál az a baj hogy az fémre van és mikor vágni kezdesz akkor nehezen megy bele a fába de utána már megy rendesen . Élettartamra ugyan hosszabb de mivel a gép kicsi ez is berepedezik . Szal röviden egy kis gép csak hobbizgatásra való és nem borovifenyő feldolgozásra ahhoz túl kicsi az a szalagfűrész .
  Talán annyit lehet tenni hogy mikor vágod a borovit akkor néha keményfával kitisztítod a fogakat .

  Sikosítónak jó a sima szappan is fára gyaluláshoz , nem tudom próbáltad-e de arra nem fog a gatyád rámenni .

  [ Szerkesztve ]

 • bbchris

  senior tag

  Inkább csak szilárd dolgokkal mert azok nem hagynak nyomot a fán . paraffin ( gyertya pl ) vagy szappan vagy bármi ami egy kicsit keni a fát .

 • bbchris

  senior tag

  Elvileg ami feszítőkerék van rajta azt ahogy kézzel megtudod húzni akkor jó . Újabbakon rugós mérő van ami Newton-ban mér és rá kell állítani a skálát a megfelelő feszességre . Ha túlhúzod berepedezik a szalagfűrészlap hátulja sok helyen . Attól hogy új egy szalag az nem azt jelenti hogy éles is . Kézzel lehet hogy úgy érzed de attól még nem biztos hogy jó . Főleg ha régi előfordulhat hogy az oxidáció már belekezdett az élébe , persze ez attól függ hogy tároltad . Esetleg nem fémipari szalag volt ?! Ritkább fogú szalagnak jobban kell vinnie a fát ez tény . Ugyanúgy ahogy a fémeknél is a ritkább fogú szalag az alumíniumra van a sűrűbb pedig vas vagy egyéb kemény fémre , ugyanígy van a fánál is , kivétel a vidiás fűrészlap mert ugye ott a ritkább fog a hosszvágó a sűrűbbfogú pedig a keresztvágó fűrész . Gérvágóra ugye sűrűfogú negatív lap kell . Ez ugyan nem tartozik a témához de segítségképpen leírtam . Ahogy fenn is lett írva sokminden befolyásolja egy szalagfűrészlapot .

 • bbchris

  senior tag

  Előszőr WD-40 spray fújás ( Tescóban van ) a csúszkához vagy fékolaj majd utána megolajozni vagy zsírozni ez attól függ hogy mit kell vele hivatalosan csinálni . Általános nézet hogy a sikló alkatrészt olajozzuk a görgőset zsírozzuk . De a legtöbb gépnél a csúszkákat is zsírozzák , ez ipari felhasználástól függ . Ha nem reagál rá akkor szétszed és megolajoz majd összerak és örül mert műxik persze ha valami nem adta be az unalmast akkor ugye javítás .

  [ Szerkesztve ]

 • bbchris

  senior tag

  Ezt nem említetted hogy garis , ez esetben tényleg ez volt a legjobb döntés . Amíg garis a gép addig csak szervíz , hisz ha ők csinálják addig kitart a gari , ha belenyúlsz akkor ugrik minden mégha másvalami is törik el amibe belenyúltál .

 • bbchris

  senior tag

  Nem tudom milyen a gyalugépbe a kés , ha olyan vékony lemez akkor azt ha lesz lehetőséged cseréld normál 3mm vastag gyalukés befogására alkalmas éklécre . Van a Feldernek az a saját vékony fos gyalukése nahh ez egy kibahh nagy baki a cégtől és rohadt drága a cseréje mert nem igazán élezhető és nem is pontos mert vékony sz*r . És látod ez a baj az új gépekkel hogy már nem olyan robosztusak mint régen . Vannak a régi gyalugépek amik már talán 10-15 évesek és még mindig pontosak , kíváncsi leszek hogy ez az új gép kibír-e majd ennyit . Persze ez nem a Felder hibája mert tény hogy jókat csinálnak hanem az üzletpolitika . A supportjuk az első osztályú tehát azmiatt tényleg nem kell aggódni .

 • bbchris

  senior tag

  Nem dolgozom asztalos gépekkel abszolút . Nem írnám le hogy mivel foglalkozom , legalábbis ide nem mert az reklámnak számít de közel állok az asztalosipari gépekhez és ahhoz tartozó dolgokkal foglalkozom . Így már nagyjából ismerem a problémákat .

 • bbchris

  senior tag

  Most nem tudom de bigézőkéssel martál rá nútot ? Elvileg szoktak keresztben is és hosszában is toldani és jó is szokott lenni , de lehet hogy félreértem amit írtál akkor bocsi .

 • bbchris

  senior tag

  Háát nem tudom mert ugye hivatalosan ezeket hossz illetve kereszt-toldják . Ha sok ilyen jellegű munkát csinálsz akkor érdemes beruházni ilyen maróra , ha nem akkor a keresztoládst megbírod oldani cserélhető Flury késekkel , sajna a hossztoldáshoz profi marókés kell , bár a felsőmarós módszer nem tudom mennyire stabil lesz de szerintem érdemes akkor elvinni valakihez akinek van ilyen marója vagy mint írtam saját marókést venni , ami egyetlen hátrány az a qrva drága ár . Azért próba szerencse , de szerintem hamarosan ír más fórumtárs is aki jobban ért hozzá .

 • bbchris

  senior tag

  Bocs hogy így beleszólok egy kicsit off de hasznos tanács : Érdemes a gérvágó vásárláskor arra is figyelni hogy mekkora a fűrésztárcsa rajta hogy lehessen később kapni rá normális áron újat . Ami járatos méretek : átmérő 200mm ;átmérő 210mm ; átmérő 216mm és átmérő 250mm és ritka de létezik átmérő 300mm is . Ezektől eltérő méretű fűrészlapos gépekkel érdemes óvatosan bánni mert aztán jön a pofára esés amikor ilyen 20-22k egy fűrészlap rá . Egy jó tanács hogy a gérvágó fűrésztárcsa az ugye negatív dőlésű fogas és sűrű fogazatú . Túl vékonyat sem érdemes venni mert beremeg és szélesebb nútot vág mint egy normál lap :) . Nyilván tisztában vagytok ezekkel de gondoltam leírom azért hátha valakinek segít .

 • bbchris

  senior tag

  Csak azért írtam ilyen részletesen mert sajna vannak asztalosok akik ezt nem igazán veszik figyelembe és utána meg reklamál hogy a 24 fogal 216mm átmérőjű lap kiszőrözi meg szakítja a fát . Hát ugye a Z=24 fog az nem gérvágásra való mégha gyárilag azzal adják a gépet akkor sem .

 • bbchris

  senior tag

  Felder gépeknél ahogy írod te is érdemes olyan éklécet bele venni amibe utána a normál HSS vagy DS gyalukés megy bele . EZ igaz hogy macerásabb a beállítás de utána megtérül a költség mert a cserélhető kést szinte lehetetlen élezni mert eldeformálódik utána meg eleve úgy adják hogy egyszer megfordíthatós oszt csere , csak a baj az hogy az a csere majdnem 20k és annyiért már kapni normál 3mm vastag kést is ami aztán élezhető töredék áron , csak ugye ki és be kell rakni , de ahhoz is van patkó alakú késbeállító amivel már egyszerűbb berakni . A Feldernél még a fűrészlapokon is más a poziciófurat is , de már erre is találtak megoldást és egyes gyártók már papucsalakú furattal adják lapjaikat .

  A Makita gépeknél az a baj hogy szeret egyedi méretű szerszámokat rakni a gépeikre hogy csak őtőlük lehessen vásárolni horror áron .

  mdk01 : Van 15k alatt is elég jó minőségű fűrészlap gérvágóra ha érdekel akkor küldöm priviben .

  [ Szerkesztve ]

 • bbchris

  senior tag

  A gyalukésekkel nincs is probléma hisz azokat tetszőleges méretre lehet darabolni . A körfűrész tengely átmérővel sincs baj ( d=30mm) hanem annál inkább a fűrészlapok átmérőjével . Pl : 205 mm és átmérő 275mm átmérőjű szal ezek nem igazán szabványméretek . Ott van a kézigyalugép is L=175mm és csak a Makitáé jó . Jobb esetben megkapod 7k-ért az 1 párt de rosszab esetben akár 20k is lehet de tény hogy masszív befogatású . Ettől már csak az a rosszab gyalugép amiben olyan vékony cserélhető kés van . Amúgy megerősítem hogy profi cuccokat ad és nagyon kicsi az esély a meghibásodásra .

  Más - ezt már csak úgy általánosan írom : Érdemes utánajárni hogyha gépvásárlás előtt álltok hogy milyen szerszámok kellenek majd később hozzá és felrakható-e más fűrészlap vagy bármi szerszám arra a gépre . Ott van pl a lapszabászgépek is amin átmérő 80mm elővágó van azt nagyívben el kell felejteni mert az csak játékszer , a normál szabászgép elővágó átmérője valahol átmérő 100mm-nél kezdődik Pl : Felder , vagy éppen jobbak amin már átmérő 120mm az elővágó pl : Robland stb .
  Kerülni kell az olyan hogy cserélhető kések Pl :Felder jó példa az élezés hogy könnyen behullámosodik , ezt el lehet kerülni de ahhoz kell egy befogatósablon ami rögzíti a kést még élezés közben is de ez sok műhelynek macera és többe kerül a leves mint a hús .
  Olyan gépet kell előnybe részesíteni amire bármilyen szabvány méretű szerszám felmegy rá a későbbiek folyamán hogy ne legyél 1 bizonyos gyártóhoz kötve ami aztán jól megvág a szerszámok áraival .
  Jól meg kell gondolni a marószerszámoknál hogy koronamarót vagy pedig lapkás marót vesztek , mindegyiknek van előnye hátránya .
  Lapkás szerszámoknál ugye előny hogy mindig ugyanaz a méret lesz csere után aztán jön a hátrány egy csere folyamán sokszor a kés árának a felét elkérik lásd ablakgyártósor . De ott a keretösszeépítő is , szép és jó csak éppen a csere már közel 15k , koronamarónál meg csak az élezés , jó nyilván drágább a koronamaró de később visszajön az ára . A fillungkéskre nem is írok semmit mert ott horror a csere .
  A lakpás szerszám talán felsőmarónál éri meg ami egyenes , ott ha elkapsz valamit akkor csak a lapka cserét bukod de az 5-600 Ft / db maximum .

  Bocs mindenkinek a kimerítő írásért csak próbálok tanácsot adni hogy mire érdemes figyelni .

 • bbchris

  senior tag

  Gyalukéseknél nem szokták máshogy élezni a fenyő illetve a bükkre . Van egy állandó fok ami 40 fok és ezt használják mindenütt . Az már balgaság ha valaki más fokban élezi őket csak mert állítása szerint az a jó . Eleve ha tompább akkor nem fog olyan szép munkát végezni ha meg hegyesebb akkor meg jóval hamarább kimegy az éle . Mérnök szakik kitalálták ezt a fokot ami bevált és jó .
  Vidialapkás gyalukés amit írsz . Úgy néz ki mint egy normál gyalukés csak az élénél rá van kovácsolva vagy forrasztva vékony vidiapenge ami olyan sötétszürke . Előnye hogy tovább tart az éle , hátrány : csomónál vagy kavicsnál vagy fémes anyagnál ( ugye előfordul sajnos fában a szeg , kő stb ) rongyá törik a vidia és dobható ki az egész . A vidia ugye köztudott hogy nem a legalkalmasabb a puhafára . Szal nem éri meg beruházni rá , csak fanatikusok használják meg akiknek tutira tiszta faanyagot hasznának és van lóvé rá mert irreálisan drága .
  Én azt javaslom hogy használj vagy DS = szerszámacélt vagy ha van pénzed rá akkor HSS= gyorsacélt . Max kap egy csorbát ilyen esetben de legalább még élezhető és nem kell kidobni .

  [ Szerkesztve ]

 • bbchris

  senior tag

  Sajnos ennyire részletesen nem ismerem a Felder gyalukat . Valószínű marketingduma az egész mint ahogy az olyan dupla élettartamú elővágó stb ami bebizonyosodott hogy nem igaz . Lehet hogy variálja a fokot a Felder , de egy olyan 1,5mm vastag késnél túl nagy jelentősége nem nagyon van . Lehet hogy tompábbra élezik a keményfás kést hogy ne "harapjon" annyira . De az is lehet hogy az anyagkeménysége más a késeknek . Sajna erről tényleg nem tudok biztosat .

  Abban igazad van hogy a cserélhető gyalunak az előnye az hogy pontos lesz amikor cseréled az újat , viszont a csere irreálisan drága kb 15-17k körül , annyiért simán kapsz újraélezhetőt 3mm vastag HSS-t is . Az tény hogy beállítani nehezebb főleg a gépnek a skálájához .
  Jól írod hogy majdnem 4× drágább de annyival viszont nem tartósabb ez tuti . Élezhető igen kb dupla annyiért élezik és csak kevés helyen tudják mert ahhoz ugye már nem elég a habkő hanem profi gyémántos korong kell . És ahogy írod ha elkap egy göcs-öt az a legtöbb esetben csorbát csinál , rosszabb esetben pedig töri a kést . Szóval érdemes átgondolni mielőtt beruháznál egy ilyenbe , az üzletkötő persze hogy beléddumálja hisz neki az a fontos minnél drágább szerszámot ad el .
  A fűrészlapoknál ugye sok fog van egymás mögött és ott megoszlik a terhelés , bár ha az is fémet kap akkor bizony repülnek a fogak amit aztán elég horror áron pótolnak .
  A vidialapkák között is van különbség , van pl az építőipari és a fémvágó vídia az ugye rugalmasabb és nem törik , a faiparban kemény rideg vídiákat használnak a famunka miatt .

  [ Szerkesztve ]

 • bbchris

  senior tag

  A Felder gyaluhoz lehet kapni órát amivel teljes pontossággal be lehet állítani az élezhető kést . Csakhát az ára 60-70€ körül van és ugye el kell vele szöszölni akár 1 órát is . De tény hogy a HSS kés azért tovább bírja mint a vékony acélpenge .

 • bbchris

  senior tag

  Ha van kedved és időd akkor mindenképpen megéri a beállító . Egy gép vásárlásnál mindig utána kell járni hogy milyen csereszerszámok valóak hozzá , lehet-e kapni és mennyibe kerül . Nem rosszak a Felder gépek de nem feltételn fontos csak azt venni , van más régebbi öntvény gyalugép is , bár ugye a te esetedben a pontosság a domináló így lehet hogy kénytelen vagy megvenni a Feldert és nem próbálkozni más olcsóbb géppel mert lehet hogy maga a gép olcsó de a cserekés már nem biztos hogy igen . Lásd jó példa egy kicsit off de ott a kis szalagfűrészgép ami pl 50k aztán egy szalag rá pedig 20€ aztán az sem bírja túl sokat a végén drágább a leves mint a hús .

 • bbchris

  senior tag

  Ez így van sajnos a mostani bútorlapok előszeretettel szedik ki az elővágók fogait . Kihagytad a reiser csavart :DDD , sajnos egyre jobban tartozékká vált a mostani bútorlapokban .

  thyeby 2971 : Kézi élezéssel csak igen kevés szerszámot lehet jól megélezni . Talán amit jól az a véső , kézigyalukést , sima konyhakések ollók . Komolyabb szerszámokat már érdemes géppel mert a kézi sosem lesz olyan mint egy gépi , ugye az sem mindegy mivel élezel , nem mindent éleznek köszörűkővel . Pl a HSS-t ami komolyabb gyártótól van azt nem viszi a kő hanem más - erre nem térnék ki mert ezek már szakmai titkok . Itt arra akarok kilyukadni hogy hiába a szakmai tudás tapasztalat akkor sem tud helyettesíteni egy gépi élezést egy kézi .

  [ Szerkesztve ]

 • bbchris

  senior tag

  Ami a képen van az valószínű hogy dualos vágópenge . A Ritkább fog az fára van az tuti a sűrűbb pedig fémre , persze lehet fára is használni de a hátránya az hogy eltömődik és csak égetni fog . Persze fém alatt itt nem keményacélt értek hanem sima mezei laposvasra :DDD vagy alura vagy valamilyen puhább fémre .

  [ Szerkesztve ]

 • bbchris

  senior tag

  Hmmm , egy jó tanács : Nem kell 20k-s lapot feltenni hogy táltos legyen a gép . A lényeg hogy ha gérvágóra veszel fűrészt akkor negatívban álljanak a fogak és váltófogazású kell és ugye persze sűrűfogú lap kell ( de nem keverendő a műanyagvágóval) . Ha asztali fűrészre veszel akkor ugye ha hosszában vágsz akkor ritkább fogú kell ugye átmérő 300mm -nél kb Z=36 fog vagy kevesebb , ha keresztvágásra akarsz akkor Z=48 vagy sűrűbb , itt már nem kell negatív fogazásúnak lenni . Szabászlapra ugye meg a trapéz-egyenes lap való vagy Z=72 vagy Z=96 foggal . Ez utóbbi lehet valószínű a gépeden mert ezek olyan drágák akkor teljesen reális áron vetted . Ha csak sima váltófogas van akkor viszont drágán vetted , lehet olcsóbban is kapni és van olyan jó minőségű mint a Gühde .
  És abban megerősítelek hogy az olcsóbb ilyen 3k-s lap pl Falken és társai lehet hogy vágnak de ezekkel valóban nem lehet minőségben dolgozni . Arról nem is beszélve hogy ezeken rendkívül kicsik a vidialapkák kb 4 élezés aztán kuka a lapnak . Egy márkás lapot meg legalább ha ésszel van használva legalább 15× lehet élezni , persze ha valami szilűnkot elkapsz vele véletlenül ugye akkor csökken ez az idő .
  Próbáltam egy kis tanácsot adni , érdekelne majd milyen kialakítású a vidia azon a fűrésztárcsán .

 • bbchris

  senior tag

  Igen , ismerős a Freud márka és szinte írhatom hogy az egyik legjobb itt az országban , ezüsttel bevont azért hogy ne tapadjon rá az égett faforgács és csökkenti a vágáskor a visszatülemkedő fa és a fűrészlap közötti súrlódást pl ugye nyár és egyéb hasonló puhafánál A te esetedben a bükknél ilen gond nincs és ugye zajcsillapított ahogy látom . Amúgy azért ilyen "drága" mert nagyobbak a vídialapkák így többször élezhetőek és sűrűbb a vídialapka szemcséje így éltartóbb is . Ha teheted érdemes tényleg ilyen márkára beruházni mert később visszajön az ára .
  Miskolcon forgalmazzák de többet ugye nem írok mert no reklám .
  Hát hosszvágásra már nem igazán tudnám ajánlani ezt a fogosztást ( lehet vele de kissé lassan ) . Ez már inkább a vegyes használatra való de leginkább keresztvágásra . Ha kimondottan hosszában akarsz vágni akkor átmérő 300mm-nél inkább ilyen Z=28 fog vagy Z=36 fog maximum . Ekkor fogja normálisan vinni az anyagot . Így csak sajna "porol" és csak kis forgácsokban vágja a fát .
  Sajna ami a gépre hivatalosan lenne az átmérő 315mm ez egyedi méret pont ezért csinálják hogy horror áron kapjál rá lapot és csak a gép gyártójától . Általában 50mm-enként emelkednek az átmérők kivéve a kézigépekén ott is egyedi méretek vannak .

  Vikusz77 Pl tudnám javasolni a Pilana tipusú ( Cseh gyártmány ) és ár-teljesítményben az egyik legjobb márka . Ők is forgalmaznak negatív dőlésű gérvágó fűrészlapot . Ugye a negatív fog annyit jelent hogyha oldalról nézed a fogakat akkor kissé hátraállnak a fogak . Ugye itt a fogak alja kap bele jobban az anyagba így kevésbé szakít . Gérvágón jobban javasolt mert ott ugye ingaszerű a vágás az asztali fűrészen pedig ugye vízszintes . Persze vannak negatív dőlésű lapok pl az Alu és műanyagvágásnál de ez már már téma és a fogazás is trapéz-egyenes . Ebben az esetben is pont az a lényeg hogy ne harapjanak annyira a fogak . Persze lehet minden fűrészlapot használni minden gépen csak a vágási minőség nem lesz olyan jó .

  Madmax81 : A holkeres lap is jó de az inkább bútorlapvágásra való elővágó nélküli vágáshoz . Persze sajnos pár táblát bír csak ki elővágó nélkül utána már ehhez is kell elővágó . Ugyanúgy írom hogy lehet vele fát vágni de nem arra van kifejezetten és ha már ilyened van akkor csak keresztvágásra használd mert hosszvágáskor könnyen megéghet a hordozótest aztán utána már használhatatlan lesz .

  [ Szerkesztve ]

 • bbchris

  senior tag

  Hmm , na igen ez nem szoknyácska hanem az oldalélezéskor mivel a gyémántszerszám oldalpalástja élezi így íves lesz és olyan mintha egy kicsit kiállna az a "szoknyaszerű" . Amit látsz az a rárakódott forgács amúgy . Tehát nem ez gyalul mivel a vidia oldalán nincs egyenes rész csak íves .
  Nah a lényeg ugye hogy ahogy írtad hogy minél sűrűbb a fog annál jobb a felület , ez igaz is de csak keresztvágásnál . Hosszvágásnál ha kipróbálnál egy hasítófűrészt amit írtam Pl Z=28 , ez a Freudnál Z=26 fog van és LWZ ami annyit jelent hogy van a hátán egy fogáshatároló kézi előtolás esetén , sokkal jobb a ritkább fog és ez is gyalult felületet fog vágni mivel rendesen kiszedi a forgácsot , olyan érdekes csíkokban szedi a ki a forgácsokat és pont ez a jó és akármilyen hihetetlen ez is közel gyalult felületet fog vágni és sokkal termelékenyebb is ez a fűrészlap .
  Ami még lemaradt ugye Z=28 fog hosszvágó ez vastagabb anyaghoz van , a Z=36 fog pedig vékonyabb anyaghoz pl lécekhez szintén hosszában vágáshoz .
  Találsz a Freud termékekről árakat a www.szerker.hu-n , Ők a forgalmazók itt Magyarországon . Láttam tényleg van 315mm átmérőjű favágólap a Freudnak . Akkor szerintem valószínű hogy ezt meghozzák ők is neked . Találsz a honlapjukon árlistát is és közvetlen tőlük tudod megrendelni .

  Madmax81 : Mint írtam lehet használni a DHZ-t azaz a holkerest fára is csak nem arra való , nem annyira termelékeny és felesleges mert drágább az élezése is mint a Z=28 fogasnak és a hasítófűrész sokkal termelékenyebb , ha van lehetőséged rá érdemes kipróbálni egy Z=28 vagy Z=36 fogast átmérő 300mm fűrész esetén . A lényeg az hogy ne vegyél gagyit és amitől óva intelek az a CMT extra vékony lapjai mert véletlenül egy csomó beszorul akkor tönkremegy a hordozó .

  Vikusz77 : Mint írtam az ilyen 3-4k-s lapokat ne igazán vedd mert azokkal kb barkácsszinten lehet vágni . Kicsik a vidalapkák rajta és gyengék a hordozóik is . Ha jobb szinten akarsz dolgozni akkor ne vegyél olcsót mert csak szívás .

  [ Szerkesztve ]

 • bbchris

  senior tag

  Ahogy írod a hibajalenséget ebből arra következtetek hogy nem kimondottan vasvágó lap van fenn neked . Lehet hogy tévedek de ami kimondottan vasvágásra van azok zömerésze TFZ azaz trapéz-egyenes fogazású , a hordozótest amin a vídialapka van elég nagy és erős és alig van rés a fogak közt éppen hogy befér az élezőkorong . A Pilanának ha jól tudom akkor nincs kimondottan vasvágó lapja . Az más gyártónak van majd utánanézek melyikeknek , amit tudok hogy a Makitának van de az horror kb-48k az átmérő 300mm tárcsa .
  A hátszög pedig lapos kb max 10 fokos hogy ne harapjon erősen . A kimondott vasvágó lapok ára pl átmérő 300mm körüli az olyan 26k-tól kezdődik, a Makita ahogy írtam fenteb az már húzósabb . Nem szoktak WZ azaz váltófogazásúak lenni mert annak pont ez a hátránya hogy nagyon hamar elkopik , ha fémvágásra van akkor is a gyártó úgy érti hogy vékony fémlemezek vágásához pl karnisvég meg olyan irodai bútor kiegészítő féle cuccok vágásához van .
  Neked ugye erős igénybevételhez kell és itt már szigorúan TFZ -s lap kell ha jól tudom átmérő 300-330mm -nél Z=72 fogas körüli . A belső furatátmérő d=25 mm szokott lenni .
  A lényeg hogy nem mindegy milyen fűrészlapot veszel , vasra kell de erős igénybevételhez aminek sajna ára van .
  A másik kérdésem ugye hogy használsz-e emulziós hűtést ? Ugye zártszelvényhez már ajánlott . Bár kimondott vasvágó lapnak még szárazon is bírnia kellene egy ideig az sem mehetne tönkre az első vágás után .
  AZ élezést illetően műhelye válogatja de szerintem mivel jóval több munka van vele valószínű hogy dupla annyiért fogják élezni mint ha simán csak élezés lenne .

 • bbchris

  senior tag

  Így már más hogy OBi-s cucc , akkor ott van a bibi . Jók a Luxtools cuccok de nem mindenben . Ami jó nekik azok a szerszámok ( villáskulcs , fogó stb ) . Amit linkeltél CMT lap ez már jobban hangzik , de látni is a megmunkáláson . Ezt már sokkal jobban javaslom , ha jól tudom akkor ezt a Paliszander Kft forgalmazza .
  Egyébként ha alumíniumot-t akarsz vágni akkor arra van kifejezett aluvágólap ami TFZ N azaz Trapéz-egyenes negatív dőlésű és vastagabb a hordozója is . De ha vegyesen akarsz akkor az a CMT lap bőven jó lesz .

 • bbchris

  senior tag

  Nincs mit , ha bármi szerszámmal kapcsolatos kérdésed , kérdésetek van akkor írjátok meg nyugodtan .

 • bbchris

  senior tag

  Aztán az is lehetságes hogy azért van az a szoknya mert az oldalazásnál nem eléggé állították be és az a szoknya tulajdnonképpen a vidialapka "nyers" oldala ahová nem ért az oldalélezőkorong . De mivel a mellszög és a hátszög megvan élezve így már elég arra hogy vágjon . Persze ezek csak tippek , közelről kellene látni akkor többet tudnék mondani . Egyébként Boronkay urat ismerem , jól dolgoznak és fejlett üzemük van , precíz munkát végeznek . :R

  [ Szerkesztve ]

 • bbchris

  senior tag

  Szerinten nem , a szoknya amit ő ír az valószínűleg oldalélezési hiba lehet , én már láttam sok Freud lapot de egyiken sem volt ilyen . Valószínű itt az a hibajelenség van hogy az oldalélezéskor nem szedik meg kellőképp a vidialapka oldalát . Bár én sem teljesen értem hogy lehet ez mert a Freudnál teljes CNC-s robotok vannak amik éjjel-nappal dolgoznak de végül is mivel emberek állítják be így előfordulhat . Aztán ugye mikor észreveszik a hibát akkor ugye korrigálják . Kidobni nem fogják ezt a fűrészt mivel vágásra alkalmas mert a mellszög már élezve van és ekkor már vág a fűrész . Ez a jelenség ugye nem sok mert pár tized mm-ről van szó .

  Gyaluló fűrészre most konkrétan melyikre gondolsz ? Mert ugye fa keresztvágásnál ugye sosem lesz gyalult felület csak hosszvágásnál közel a gyalult felülethez hasonló lesz , de azt is csak a LWZ Z=28 fogas lap ( átmérő 300mm esetén ) Vagy pl a Z=36 fogas lap tud . Vagy te a Sorvágólapra ( Mustangfűrész ) gondoltál ?

 • bbchris

  senior tag

  A vídiánál nincs forgács csak por mivel porkohászati úton készül ugye ami annyit jelent hogy Wolfram és egyéb kemény fémporokat közel 500 tonnás préssel sajtolnak össze és így keletkezik a vídialapka . Jól írod hogy előszőr oldalélezés van utána jön mellszög majd hátszög élezés . Általában szemben szokás élezni bár ugye vídiás fűrészlapnál ott a mellszögnél nincs jelentsége , hátszögnél pedig általában kifelé azaz ha váltós akkor a fogcsúcs felé forog a korong hogy ne kapja alá a fogakat .
  Marókéseknél viszont már jobb az éllel szemben forgatni a korongot mert valóban így élesebb lesz a szerszám még a vídiás szerszámoknál is észrevehetőbb a különbség .

 • bbchris

  senior tag

  Általában a fémipari szalagok tartósabbak mint a faipariak . Persze ez is a gép beállítástól függ ha rossz a gép akkor minden szalagot megeszik azaz berepedezik idő előtt . A lényeg ahogy Sanyabá is írta hogy lejjebb kell venni a fordulatot mert különben eltömítődnek a fogak és idő előtt tönkremegy a szalag . Ha lassabban forog a gép akkor nem lebeg be , és vastagabb is a fémipari szalag a faiparinál - faipari ugye kb 0,4mm a fémipari pedig 0,9 mm körüli . 4mm szalagtól ne várd azt hogy tartsa a vonalat mert ugye ez kimondottan kanyarításra van de szerintem ha óvatosan vágsz akkor tartja .
  Ez a szalag nem kimondottan gyorsvágáshoz van tehát nem termelékeny . Szép felületet ad mert sűrűk a fogak .
  Pesten talán a Boronkay úrék tudnak adni vagy a Pilana-Tools kft de persze ott a Wikus gyártmány is erre keress rá google-val . Ha javasolhatom akkor a Bi-Metall féle szalagot válaszd , igaz hogy drágább de könyebb végteleníteni és tartósabb is ezek színe olyan matt szürke .
  Azok az fényes acélkék színű szalagok hamar tönkremennek és valami gyalázat végteleníteni őket én inkább hanyagolnám ezt a fajtát mégha olcsóbb is .
  Ha netán beruházól akkor próbálj meg minnél vékonyabbat venni belőle .
  Röviden ennyi . Előszőr inkább csak próbáld ki , hogyan tudsz vele vágni stb .

 • bbchris

  senior tag

  Gérvágóra elsősorban negatív-váltófogazású fűrészlapot szoktam ajánlani mert nem tépi annyira az anyagot . Pilana-Toolsnál vagy bármely fűrészlap forgalmazónál kapsz , a lényeg hogy gérvágóra kérd és persze ha lehet minnél sűrűbb foggal és nem kell annak bedőlni hogy a Z=24 fogas is jó és olcsó mert ez tévhit . Általában d=30 belső furattal adják ezeket .
  A fordulattal kapcsolatban pedig ha nem állítható a géped fordulata akkor ugye nincs választás ha állítható akkor meg tapasztald ki , így elég nehéz leírni melyik fordulat a jó mert mindegyik fánál más és más . Általában a fordulatok olyan 1500 és 2400rpm között szoktak lenni de már annyi fajta gép van hogy ettől eltérő is lehet már .

  Más : Ha sima asztali gépre akarsz keresztvágó fűrészlapot akkor oda már nem a negítv-váltós kell hanem oda már pozitív fogdőlésű kell azaz a sima normál fűrész .

 • bbchris

  senior tag

  Minen korongot arra célszerű használni amire írják . Mindegyikkel lehet vágni mindent de nem arra valók . Más korong az Alura , más a vasra és más a kőre stb . Mindegyik flexkorongnak más a kötése illetve üvegszáltartalma . Az alué pl jobban kopik ugye mert különben eltömődne . Nem egy nagy összegek ezért célszerű mindegyik anyaghoz megvenni a megfelelő korongot .

Hozzászólok Aktív témák