Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • thyeby

  őstag

  Mi az a WD40?

  A télen történt, hogy olyan műszárított fát dugtam a gyaluba, hogy félcenti vastag gyantakristály vonta be a továbbítóhengert, a kést. Dolgozni kellet nagyon - a FELDERtől épp meg volt rendelve gyantaoldó - de nem volt idő várni, míg megérkezik a csomag. A feleségemet rászabadítottam az Internetre, hogy nézzen gyorsan valami gyantaoldót, ha nem akar éhenhalni. Nem akart. Utánajárt, hogy a gyantát denaturált szesszel kell pucolni.
  Kipróbáltam, és nagyon jól működik.
  (Azért akinek gumi továbbítóhengere van, az nem biztos, hogy jól jár a denszesszel.)

  Szerintem a trisónál alkalmasabb vegyszer.

  Mégegyszer írd le (kicsit pontosabban), miként kell a fénynél sasolni a lapkák élét?

  Köszi

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Segítettél, köszi - nem is kicsit.
  (Még háromkerekes gépről sose hallottam)

  Több fa van, mint asztalos!

 • Winner_hun

  félisten

  Akkor ez a HSS dolog azért volt egy kicsit furcsa:B

  ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

 • Winner_hun

  félisten

  Körfűrészlapban biztos nincs? Fater azt mondta van.
  Nekem először a pneumatikus üvefúró befogója ugrott be róla.

  Mi az, hogy lezabálja a szalagot? Suliba van ilyen gép, sose használtam, sőt, működni se láttam. Bár egyszer kicsit megbontottam, érdekes volt.

  [ Szerkesztve ]

  ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

 • Winner_hun

  félisten

  Nem, biztos nem vídiás és biztos hajtogatott;)

  ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

 • ABnormal

  őstag

  5évig dolgoztam a régi táblafelosztón (steton gyártámány,mindenki kerülje) ,hangról megismertem a lapokat :) a legjobban az egyik gyártó betétes lapja jött be,na,az szinte hangtalan,pedig 400-as 4,2-es...
  a mostani táblafelosztón már nem használunk 400-as lapot,csak 350-est,már nem nagyon kell 5táblát vágni egyszerre...jó ez így is...ebből van 4,2-es és 4,4-es is...

 • ABnormal

  őstag

  nem,nem freud hanem leitz gyártmány,csak nem akartam kiírni a márkát...tudod...nehogy azt mondják,hogy reklám :D
  ez egy olyan betétes lap,hogy egy másféle fémből egy betét van a fűrészlap egyik oldalába süllyesztve,na,ez volt eddig a leghalkabb lap amivel találkoztam,de az új gépen már nem ilyeneket használunk

  most,hogy így belegondolok a hasítóék témába,az asztali körfűrészeinkről le van szedve,de arra már nem emlékszek,hogy miért szedtük le...

 • Winner_hun

  félisten

  Paralelogramma fűrész;)

  ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

 • mdk01

  addikt

  Ligno Novum nem a kis,- és hobby asztalosoknak való de lehet sok újdonságot látni meg nyálat csorgatni.:DD....már megéri.

 • Winner_hun

  félisten

  21 óra munka és 4 óra alvás után ezzel hívott fel osztálytársam. Nagyon örültem neki....
  Még nem tudom megyek-e.

  ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

 • Winner_hun

  félisten

  Tapasztalat, hogy nem löki ki vastagabb anyagnál sem;)
  Na mindjárt keresek ilyen fűrészt, egy pillanat...

  ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

 • Winner_hun

  félisten

  No itthon nem találtam most így hirtelen, viszont itt igen.

  [ Szerkesztve ]

  ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

 • ABnormal

  őstag

  sajnos a műgyantát betiltották,pedig nagyon jó ragasztó volt... ha sok ragasztani valónk volt akkor havonta kelett cserélni a kesztyűket,mert szétvagdalta...

 • thyeby

  őstag

  Gondolkodás nélkül elhiszem Winner-nek, hogy használ ilyet is. Valóban vannak nem hozzáférhető helyek. Gondold el, hogy valaki azzal bíz meg, hogy cseréld ki a mosogatótálcáját nagyobbra. Szétszeded a szekrényt ízeire, vagy inkább megpróbálod ezt a visszafele fűrészlapot?
  Biztosan nem banális kezdőknek találták ki, de akit szeretnek az asztalos gépek, azzal valóban nem tolnak ki :)

  [ Szerkesztve ]

  Több fa van, mint asztalos!

 • mdk01

  addikt

  Pedig van lefele szaggató fűrészlap és szinte semennyivel sem nehezebb vágni vele mint a felfele szaggatóval csak óvatosabban kell bánni vele.

  Attól hogy vízesbázisu nem jelenti azt hogy nem vízálló.
  D2 nem vízálló a D3 már jó kültérre a D4-et viszont állandó víznek kitett termémekhez használják(pl. csónak).

  [ Szerkesztve ]

 • thyeby

  őstag

  Geminit még láttam. Vannak nagyon jó vizesbázisú lakkok. Kemények, jól terülnek.
  Ha valaki világos parkettáért nyávog, annak csiszolás után rákenek egy réteg nitrolakkot. (A Gemini pl jól besötétíti azonnal a fát.) Aztán minden réteg felhordása után finomszemcsével átdörzsikélem, hogy az apró rücskök tűnjenek el. Ha a fugarés valahol nagy, ott fűrészporos lakkal tömítem, ami babrás ugyan, de egyrészt nem issza majd a lakkot nyakló nélkül, másrészt megelőzi később, hogy kevés víz kitoljon a parkettával.

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Köszi a kimerítő választ.
  Nos, a következő a helyzet: Ezzel a picike géppel nagyon jól tudok dolgozni keményfával. Azt nem tudtam, hogy a puhafához ritkább fogosztás dukál. (Köszi az észt!) Hanem: Sok apró bizbaszt kel vágnom. Fajátékokat készítek. Van egy portéka, amihez a fenyő a legjobb - de ott is sok ív van. (puskatus) A 600-as szalagfűrész - úgy gondolom - nekem túl nagy. Volt egy kisipari 450-esem, de jól szaggatta a szalagot, berágott az agyam, és túladtam rajta mérgemben azzal a felkiáltással, hogy amíg nem lesz pénzem jó gépre, addig nem kell semmilyen. Ki is néztem magamnak a FELDER-től a 440-es Hammert-t. Mire üzembehelyezem, addigra már közel lesz az ára a félmillához. Kérdés, hogy ahhoz kapok e nagyonvékony szalagot.
  A 450-essel, amíg volt, legkisebb 10 mm-es szalagot tudtam használni, de már azzal is nagyon nehéz volt pontosan tartani a vágásvonalat, mert feszt ki akart kanyarodni hol erre, hol arra.
  Megnéztem magamnak a DeWalt egyik szalagfűrészét is. Ez úgy szemre vagy 300-as kerékkel dolgozik, "csak" 200 rugó az ára, és ami megragadott benne, az az, hogy a marketingfüzet valami tízszeres éltartósságú szalagot ígér. Tudsz Te ilyen erős szalagról, vagy csak duma?
  Láttam egy házi készítésű rezgőfűrészt, ami kb 8-10 centit mozog le-fel. Dolgoztál már ilyen géppel?
  Van egy honlap: www.kajcsa.hu. Ezen egy öreg szaki dolgozik egy fűrészgépen, ami gyönyörű görbe vékony vonalat vág colos fába. Milyen fűrészgép lehet az?

  [ Szerkesztve ]

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Köszi, elég kimerítően válaszoltál.
  Azt hiszem, hogy a 6-os szalaggal is meg tudom oldani majd a legtöbb ívemet. Ott már remélem, nagyobb választék van. Hogyan tudok annak utánanézni, hogy milyen jó minőségű szalagokhoz lehet hozzájutni?
  A borovi fenyő tulajdonképpen csak az én butaságom volt, mert annak garantáltan sűrű a rajzolata, vagyis keményebb, tarósabb, és sokkal szebb is. Mivel nem volt gyakorlatom, nem számoltam vele, hogy nagyon gyantás lesz. Ha már megmunkáltam, valóban párját ritkítja minőségben és esztétikailag, ám drága is.
  Majd próbálkozok egyéb fafajtákkal is.
  A szappant a fára kell kenni, vagy az egyengetőasztalra? (Biztosan a fára, de hülye vagyok. Lényeg, hogy ott legyen.)
  Tudod, a FELDER megnyert magának. Drága, de amit eddig vettem tőlük, abban keresve sem lehet hibát találni, és eddig az jött le egyértelműen, hogy relatíve olcsó. Mert hét év garanciát ad, amit nem is kell aztán használni - és nem kell az embernek törődnie semmivel, csak dolgozni. Példát mondok: A Metabo elszívócső évente tönkrement, és kurvadrága. Áttértem a Felder-re, picivel drágább, és azóta el van felejtve. Magyarul már eddig feleannyi az ára, de ahogy az idő telik, mindig olcsóbbá válik, mert tartós - azon túl átlátszó, jóval hajlékonyabb, és még tűzbiztonságilag is a legjobb helyezése van. A Metabo gyalugépem ára szintén közelít a FELDER-éhez, de sorolni tudom, hogy miket lehetett volna még fejleszteni rajta ennyi pénzért. Stabilan dolgozik, de kényes, és a Felder-hez mérten rém körülményes az átállás. Nem tud pl. egyszerre két lécet megenni. Be lehet ugyan tenni, elvégzi, de akkor már oda a tizedes pontosság. Magyarul ilyenkor feleolyan gyors, és duplaannyi áramot fogyaszt.
  Elromlott néhány hónap után a Metabo elszívóm szuper porbiztos kapcsolója. Már az magában is beszédes, hogy elromlott. Van ugyan három év garancia, de tegyem az egészet biciklire, vigyem a szervízbe, ők majd Pestre küldik, rendelnek, javítanak szállítanak, tévednek, elnézést kérnek, én meg addig oldjam meg a porelszívást a nózimmal. Mindezt egy szaros kapcsoló miatt. Felder ilyenkor kijön, huszonnégy órán belül újraüzemel, és még elnézést is kér, amiért malőr lett.

  [ Szerkesztve ]

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Talán annyit lehet tenni hogy mikor vágod a borovit akkor néha keményfával kitisztítod a fogakat .

  Nem néha, hanem olyan stílusban dolgoztam, hogy egy puhafa, egy keményfa a termelési sorrend, és mégis.

  Egyébként Te vagy, aki ráébresztettél, hogy ha nem akarok beletörődni a kis kerék okozta anomáliákba, akkor vennem kell nagyobb gépet. Köszönöm!

  Több fa van, mint asztalos!

 • mdk01

  addikt

  Pontosan...
  Régen az ipari igazi öntötvas szalagfűrészeknél egy kb.10kg-os súly mutatta mennyire lehet megfeszíteni a lapot.Manapság úgy néz ki erőmérővel segítik ezt.

 • thyeby

  őstag

  Köszi!
  Tekintve, hogy még garanciális, szervízbe köldtem. Jó lett volna ezt elkerülni, azért kérdeztem. Nézegettem én, hogyan lehet szétszedni, de nem jöttem rá. Nem megszorult egyébként, hanem beragadt, Egyik pillanatról a másikra. Törésre gyanakszom, vagy valami nem odaillő anyagra, ami a csúszó alkatrészek közt van.

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Nincs még két esztendeje sem, hogy asztalosságnak adtam a fejem, és nem tudtam, hogy nem-e csak valami ilyenkor szokásos rutin procedúrára van szükség. Jó dolog a garancia, de már egy hete nincs gép. Lefestettem a kerítést, és még mindig nem készült el. Ezért írtam régebben, hogy aki Feldert választ, példásan kitűnőt kap szerintem olcsón. Most egyszerre három Metabo gépem van a szervízben. Több Metabo-ra nem adok pénzt. Ezt a 310-es gyalut 350 E Ft-ért vettem. Ugyanez a Feldertől 500, de 6 év garancia, és nem hiszem, hogy így tökölnének a javítással - már ha egyáltalán elromlana. Ez a gép jó. Ám az ár-érték arány olyan német marketing ízű. Ha vastagabb anyagot teszek bele, elállítódik munka közben. Igaz, hogy csak egy tizedet, de az ebben a kategóriában nem lenne megengedett. Innovatív teflon bevonattya van. Gyögyörűszép. Újkorában. Aztán a keményfa lekoptassa. Ott is kopnak a tizedek. Még tudok vele tized pontosan dolgozni, de még csak másfél éves. Mire lejár a garancia, Biztosra veszem, hogy oda lesz a tizedes pontosság. Feldernél az átállás vastagolás és egyengetés között egyetlen mozdulat. Itt kurblizás, felrakás, leszedés, csavargatás. Szóval a következő gyalum Felder lesz.
  Megérdemel egy említést a Felderék szlogenje: "A jó a legjobb ellensége."

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Te Felderrel dolgozol? Jó, hogy mondtad. Lehet választani vásárláskor, hogy önbeálló egyszer használatos késsel, vagy élezhető betétes hengerrel szállítsák a gépet. A marketingesek azt monták, hogy tizedmilliméter pontos az önbeállós kés. Kérdezném, hogy Neked meddig tart egy ilyen kés, és hogy mennyibe kerül a cseréje? Úgy tudom, egyszer meg lehet fordítani.
  Úgy látszik, minden innovációért a vevőnek kell alaposan megfizetnie.

  [ Szerkesztve ]

  Több fa van, mint asztalos!

 • kalman7

  csendes tag

  Felsőmaróval martam a nútot, 12-es 'egyenes' szerszámmal. Egy egyenes vezetőhöz szorítva toltam végig az anyagon.

 • thyeby

  őstag

  Ahogy van jó orvos, és rossz orvos, úgy van jó asztalos, és rossz asztalos. Aki szereti a munkáját, legyen bármi is a szakmája, az minden apróság felé érdeklődéssel fordul, és ilyeneket önállóan is "felfedez" magának. Elsősorban azért tapsoltalak meg, mert nekem már kevés türelmem van ilyen szépen leírni annak, aki magától nem jön rá.
  No és írásodból lejött: szereted a munkádat.

  Több fa van, mint asztalos!

 • L.Szilárd

  csendes tag

  Üdv!

  A gyors kést is lehet élezni, ha megtalálod hozzá a megfelelő szakit. A vastagólómban az van és az első szériás késeket kétszer is éleztettem. Másodikra nem úgyanoda vittem és el is baltázták. Olyan hullámosra éllezték meg, hogy a nyolc késből úgy kellett össze válogatnom négy jót. Első alkalommal gyönyörűen megélezték, teljesen egyenesre. Az egyengetőn a hagyományos kés van. A fűrész lapokra is megtaláltam már a megodást, az egyik helyen ki tudják vágni a megfelelő helyen a lyukat. Még régi kisebb tengelyre való fűrészlapot is megcsinálták nekem a gépre.
  Makitával kapcsolatban nem sok tapasztalatom van mivel csak az az egy fúróm van. Abba meg belemegy mindenféle SDS-es fúró.

  Csáó Szilárd!

  Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

 • Madmax81

  aktív tag

  Hali

  Ezt hogy érted "A Makita gépeknél az a baj hogy szeret egyedi méretű szerszámokat rakni a gépeikre "
  Ha jól tudom a maró gépek befogása általános még a Makitánál is a gyalugépek gyors kései is normál méretűek , a körfűrészek tengely átmérői is általánosak .
  Hol alkalmaznak spec szerszámokat ?

  1956-2010 07.22 Varga László

 • thyeby

  őstag

  Tudod, tavaly ősszel bedöglött a garanciális gyalum. Már két hónapja javítgatta a metebócég, amikor berágott az agyam, hogy ez így nem mehet tovább. Felhívtam egy Felder marketingbohócot, hogy mennyiért cserélné nekem ki a gyalumat Felder-re. Már a részletekről dumáltunk: Egy lényegi kérdésről, hogy milyen rendszerű gyalukéssel legyen szerelve a gép. Egyszerhasználatos, vagy élezhetős legyen? Ekkor esett szó arról, hogy kétféle kést ajánl az eldobhatókéses tengelybe. Puhafára, vagy keményfára, amit cserélgetnem kell.
  Még sose hallottam ilyet, ezért kérdeztem. Hátha tud valaki pontosat erről. Lehet, hogy csak lökött marketingduma, de ha az, akkor tetten kell érni.
  A vídialapkás késről a következőt:
  Kizárólag tiszta fát dugok a gépbe. Engem nem győz meg senki, hogy mennyire ki van húzgálva a szeg a fából. Azt én győzöm meg, hogy olcsóbb lesz neki a beavatkozásom, ha vesz tőlem inkább pár szál tiszta deszkát, mint ha vállalja, hogy ha mégis maradt beletört, bennefelejtett szeg, akkor hoz nekem két szép új gyalukést.
  De nem is ez a lényeg: Kb négyszer annyiba kerül egy vídiás kés, mint egy HSS. Elképzelhető vajon, hogy tart is legalább négyszer addig? S mégvalamit: Azt lehet élezni? Egy kemény göcs vajon nem tör ki belőle? A körfűrészlapon egészen másmilyen terhelést kap a vídia, mint egy gyalukés esetében.
  Ja, és többnyire keményfát gyalulok, és alkalmanként a tizedmilliméterek is számítanak. Most például azért kell megfordítanom a késemet, mert már kéttized eltérés van a közepe és a szélei között, egyébként még mehetne, mert harap is, és csíkot se húz.

  [ Szerkesztve ]

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Szinte szó szerint azt írtad, amit magam is sejtettem.
  Kilencezer forint egyébként egy pár 300-as eldobhatós kés. Ebben változatlanul hezitálok, hogy milyen tengelyt kérjek. Jól ráérek még, mert nem akarok lízingelni, készpénzt gyűjtök rá, az meg eltart egy ideig.
  Tulajdonképpen asztalosmércével kis mennyiséget gyalulok. Egy köbméter fából rengeteg fajátékot lehet fabrikálni. Munkám egyik jellemzője, hogy pár szál deszka után más méret kell, tehát gyakran állítgatok. Ez a két dolog, ami megkülönböztet engem attól, aki pl ablakot gyárt. Annak nem ritka akár napi több m3 egyméretű gyalulás se. Már elmúlt két éve, hogy vettem ezt a gyalut, és most érkezett el az ideje, hogy először megfordítsam a kést. Szóval úgy számoltam, hogy ha nem kétévenként, hanem évente kell vennem új kést - mert gondolom, a másfél mm vastag kés dupla gyorsan kopik is - akkor sem olyan ijesztő tétel a kiadás oldalon. Persze gondolnom kell arra is, hogy növöget a vállalkozás, és egyre több alapanyag fogy. Az én munkám egyik jellemzője, hogy könnyen kiszalad az időből az egy darab előállításához szükséges idő, és akkor nem kis versenyhátrányba kerülök. Szóval a gyors és pontos állítás az átlagnál fontosabb szempont az én szegmensemben. Itt lép be a tizedpontosság is. Ha pl a kardom pengéje lötyög, vagy szorul a hosszlyukban, három másik kardot készítek, míg egy nem méretpontosat rendbe teszek. Úgy kell ezt számolni, hogy az termelés kiesés. Na, ezt a kiesést kell összevetnem a drágább technológia árával, és aszerint számolni, hogy mi is az olcsóbb.

  Mindenesetre vídiakésem nem lesz, legfeljebb akkor, ha valaki tapasztalata útján meggyőz, hogy rentábilis beruházás az mégis.

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Hú, ez az óra opcionális?
  Nem mondom, kicsit borsos, de csak egyszer kell megvenni, utána már bőven visszakeresi azt az egy órát, amit szöszölni kell a kalibrálásával. (össze is kuporgatnám én az árát örömest, de előbb kell egy Felder gyalu.)
  Érdekesség:
  700 E Ft egy 300-as Felder gyalu elszívóstól. Kicsit borsos, igaz. Ezért vettem metibót anno, mert azt akkor 400-ért adták elszívóstól. Vett az öcskös is egy ilyen gyalut, amit most el akar adni, mert kell a pénz neki másra. Megnéztem az aktuális árát. Felment 600-ra.
  Háát? 600-ért metebó, vagy 7-ért Felder? Nem kérdés, hogy a metibó a közelében se jár a Feldernek.
  Erről most az jutott eszembe, hogy fél év használat után diribdarabra szakadt a prémium metebó 100-as gégecső. Kérdeztem az árát akkor. Leesett az állam: 20 rugó az a 2,5 m-es fekete selejt. Megrendeltem a Feldertől 3m-t 25-ért a legjobbikból. Már két éve kifogástalanul megy, bírja a strapát. Látszik, hogy odafigyeltek rá, miből és miként csinálják - ellentétben a metebóval. Még megérinteni is más, és nyugodtan gyötörhetem, nem kell félnem, hogy majd toldozgatni kell.

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Elgondolkodtatott ez az írásod. Lehet, hogy nem állt szándékodban, mégis többet üzentél, mint amit írtál.
  Tulajdonképpen minden asztalosnak vannak dolgai, amikre esküszik. Valószínűleg senki nem ok nélkül, és az is valószínű, hogy ez ugyanakkor meg is akaszt néhány kollégát abban, hogy igazán jó döntést hozzon.
  Tulajdonképpen mindenkinek azt érdemes megvennie, amit jobbnak lát - függetlenül attól, hogy mi is a jobb. Mert akkor jobban is fog tudni dolgozni vele, és a saját döntésünk esetleges hátulütőit is sokkal könnyebben tudjuk viselni, mint azt, ha valakinek a jótanácsa nem válik be.
  Ebben a szakmában kőkemény jelenség, hogy az ember fia kitanulja a mesterséget itt-ott, így-úgy. Valamivel volt szerencséje dolgozni valahol, és valamiket csak hallott öreg szakiktól. Egy asztalos géppark nem olyan, mint az használtautó vásárlás, hogy ha nem válik be, akkor eladom, és veszek másikat, azonban a beruházás egy kezdő számára rendszerint igen komoly összeg. Úgy kell vásárolnia többnyire, hogy csak sejti, mit vesz, de nem tudja. Tudni majd akkor fogja, ha használta. Ha kiderül, hogy valamit nem jól vett, azt már ritkán sikerül annyiért eladni, amennyiért vette, ugyanis amikor vette, a hibáról nem tudott, amikor eladja, akkor viszont már tud róla. Nagyon nehéz egy "hibás" terméket eladni jó áron.

  Van még ebben a szektorban egy jelenség, amibe beleütköztem már többször. A rugalmasság, a lényeglátás hiánya. Vonz ez a szakma valamiféle konzervatizmust. A techonlógia fejlődik, és ezt a szakma kicsit lomhán reagálja le. Jó példa erre az eldobhatós gyalukés. Legtöbb szaktársban ellenérzést vált ki. Akkorát, hogy a Felder nem törölhette a repertoárból az élezhetőkéses tengelyt, pedig ha az a rendszer elterjedne, sokkal olcsóbbá is válna éppen ezenáltal.
  Amikor gyerek voltam, hét liter tej árát kértek egy 100-as csomag papírzsebkendőért. Az annyit tesz, mint ha most 1400 Ft-ba kerülne. Az emberek ragaszkodtak a hagyományhoz: Hordjuk a taknyunkat a zsebünkben, aztán mossuk össze a ruhánkkal. Emiatt egy százas pzs árán kb. 8 db dizájnos vászonzsebkendőt adhatott a kereskedelem. Mára megfordult ezen nóziviksz dolgok számszaki aránya a pzs javára.
  Kamasz koromban láttam a tv-ben, hogy a hülye kapitalisták a boltból veszik a flakonos vizet, ahelyett, hogy engednének maguknak a csapból ingyen csapvizet. (Nem igaz, hogy az ilyenolyan káros - sok évig közvetlen személyes kapcsolatban álltam a vízmű minőségellenőrző laboratóriumában dolgozókkal. Láttam az eredményeket, a mintavétel sűrűségét. Láttam a vízszűrő berendezést, a tartályok tisztítását, etc.) Ma magam is flakonos vizet iszok. Nem innék azonban mérget arra, hogy ez a jelenség nem a tőkésipar tömegek agymosásának torzszülött gyermeke.
  Ma a kalgonon röhög az egész ország. Tudjuk jól, hogy lóf@szt se ér annyi pénzért az a kalgon, átlátjuk, hogy néhány év alatt komplett új mosógép árát húznák le rólunk kalgon néven. Azonban a kalgon nagyon pontosan tudja, mit csinál. Türelemmel és kitartóan mossa az agyakat, mert tudja, hogy az agyak egyszercsak láss csodát - "kitisztulnak". Tudja, hogy így kell kitermelni azt a nemzedéket, amelyiknek nem mosás kalgon nélkül a mosás, és ki is termeli. A tőke megtanulta, hogy úgy lehet szaporát fialni, hogy eladjuk a sivatagba a homokot, csak előtte el kell palántálni, hogy a sivatagi homok nem jó homok - az a jó homok, amit mi adunk.
  Van egy ilyen olyan mesterség, hogy lakatos. Valamikor a lakatos lakatot készített, zárat javított fő profilban. Aztán jött a gépgyártás, és a lakatos már nem készített többé lakatot. Amikor az ELZETT megalkotta az első gép gyártotta bevésőzárat, akkor evidencia volt, hogy a zár két félből alkotott burkolatját összecsavarozza, hogy ha eltörik egy rugó vagy nyelv, akkor azt a hajdan még lakatokat gyártó lakatos meg tudja javítani. S így is volt. Ha elromlott a zár, hívtuk a lakatost, hogy javítsa meg. Ma már az az evidencia, hogy össze van a bevésőzár sajtolva, és ha meghibásodik, akkor nem a lakatost hívjuk, hogy javítsa meg, hanem az asztalost, hogy cserélje ki. Namostakkor bolond az a papóka, aki szét akarja szedetni az asztalossal a zárját, hogy hiszen csak egy rugó törött el benne? Normális volt az az első vevő, aki megvette azt a bevésőzárat, amelyik nem csavarozva, hanem szegecselve volt? Mert ma hülyének nézzük azt, aki az első kalgonnak bedől, de az unokáink már minket fognak bolondnak nézni, mert nekünk akkor is elég lesz kalgon nélkül kimosni a ruhánkat, amikor a világ már rég máshol fog járni, mint amiben most épp abban a tudatban élünk, hogy mi sosem voltunk, sosem vagyunk, és főleg sosem leszünk bolondok.

  Visszakanyarodva oda, ahonnan letértem, kérdéses, hogy konzervatizmus-e a konzervatizmus? Nézőpont kérdése csupán, hogy a rácsnak melyik oldalán állnak a bolondok, s melyiken a nembolondok.

  [ Szerkesztve ]

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  "Kihagytad a reiser csavart"

  Reújra hasznositáss témájja! Bútorbúl meginn bútor lessz! Hát a bútort asztat nemlehet a nájlonzacskók közzibé szelektálni, ennyitsetucc?

  Több fa van, mint asztalos!

 • Madmax81

  aktív tag

  Csak nem te is asztalos vagy ?
  Sajna én már láttam olyat mikor az apritógépbe dobtak egy egész bútort még a pántok is rajta voltak :Y

  1956-2010 07.22 Varga László

 • thyeby

  őstag

  Megyek, lefotózom - úgyis ígéretet tettem, h felteszem a képet a lapkáról.

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag  bükk hosszvágásra vettem
  olasz freud D300 Z48 Kb 16K-ért

  [ Szerkesztve ]

  Több fa van, mint asztalos!

 • Vikusz77

  tag

  Milyen márkát ajánlassz ami olcsóbb és van negatív váltottfogazású lapja?
  Csak mert nem ártana nekem egy a keresztvágáshoz, de ilyet eddig csak nagy márkákból láttam.
  Asztali körfűrészre keresztvágáshoz miért nem kell a negatív lap, ha a gérvágóra igen?

 • thyeby

  őstag

  Köszönöm a részletekbe menő felvilágosítást! (Bizonyára rajtam kívül még sokan hasznát fogják venni ennek az írásodnak.) Ha ötven oldalt írtál volna, azt is szomjasan lefetyeltem volna.
  Gondolom, sok fűrészlapot kipróbáltál már - irigykedek ezért kicsikét.

  "azért ilyen "drága" mert nagyobbak a vídialapkák így többször élezhetőek"
  Már előre dörzsöltem a markom, hogy jó sokszor élezhetek majd. Ám amikor hazahoztam, kibontottam, akkor vettem észre, hogy a vídialapkáknak oldalt van egy kb hattized vastag, és kb kéttizedre kiálló szoknyácskájuk. Ha jobban megnézed az alsó képet, ott elég tisztán látszik ez - bár épp egy nagyon szorulós fadarab után fotóztam, és kicsit égett por tapadt rá, ami zavaró.
  Úgy gondolom, egy élezéskor legalább egy tizedet, tizenöt századot le kell koptatni a lapkából. Szerintem jelen esetben ez annyit tesz, hogy két - maximum 3 - élezés után már annyira elvéknyítjuk ezt a szoknyát, hogy veszélyessé válik.
  Vígasztal azonban, hogy minőségi éltartó lapkák vannak rajta. Becslésem szerint ez a lap így is el fog menni nálam 3-4 évet. (Ha kevesebbet, az csak jó, mert akkor bőven lesz miből venni másikat :) )

  "de többet ugye nem írok mert no reklám"

  Írjál csak nyugodtan többet, mert ugye az a tolakodó reklám, ami sz@rt akar ránksózni. (Most épp egy medve sajtkrémes kenyeret tömök az arcomba, és de örülnék annak a reklámnak, hogy hol és mi a szar sajtkrémet vegyek, ami nemcsak nyomokban tartalmaz sajtot, hanem úgy az egész alles zusammen sajt.)

  "Ez már inkább a vegyes használatra való de leginkább keresztvágásra ."

  Sokat forgolódtam én, mire megszültem a nehéz döntést, hogy akkor milyen sűrű fogazásút is vegyek? Nagyon kevés rétegelt lemezen kívül szinte kizárólag bükk hosszvágásra kell - esetleg kevéske fenyőárut hosszravágni. Ezévben nem egészen 3 m3 szélezetlen bükköt kaszaboltam fel. Ez jövőre egészen biztos, hogy többre sikeredik, de nem lesz duplája. Szóval nem a vágás sebessége a releváns szempont, mint inkább a precizitása és főkképp a minősége. Ezért gondoltam én inkább Z48-ra.
  Kétségtelenül jobban fog porolni, de cserébe nem szakít majd, és jobban kíméli a gépet. (A gyári fűrészlappal ha fél napot sikerült egyhuzamban dolgozni, az már jó volt. Van benne egy hőkioldó. Ha egymás után néhány összeszorulós fa következett, akkor porszívózhattam a motort fél órán át, míg kihűlt eléggé. Reményeim szerint ez nem fogja úgy "főzni a vizet".)
  Józan paraszt logikával döntöttem így: Sűrűbb fogosztás = finomabb vágásfelület. És valóban: Csak azért kell rágyalulnom egy két munkánál, mert nem merem a fűrészt a végső méretre állítani - azt a vastagológyalu stabilabban hozza. Ez a kis Güde asztal nem egy precíziós ácsolmány. Így is szép tőle, hogy három-négy tizednél többet nem téved, ha figyelemmel tolom rá a fát. (mondjuk a gyalura meg figyelni se kell)
  Egyébként nem sok tapasztalatom van még körfűrészelésileg. Ez az első nagyobbacska asztalom. De szeretnék én egy komoly precíziós körfűrészt tolóművel!

  Azért szeretnék egyszer beruházni egy ugyanilyen korongra, csak Z36-osban. Most ennyire futotta - így is kevés a pénzem alapanyagra.

  Szóval jó annak, akinek sok tapasztalata van már ebben.

  Több fa van, mint asztalos!

 • Vikusz77

  tag

  Kösz, igen ismerem a pilanát, tényleg olcsóbb valamivel mint a Freud, Cmt, Dimar.
  De azt hittem tudsz jó lapot(csak kisebb lapkával) 3-4 ezerért.

 • Madmax81

  aktív tag

  keresztvágásra használd mert hosszvágáskor könnyen megéghet a hordozótest aztán utána már használhatatlan lesz .

  Már 4 éve használom ezt a Leuco lapot ami holkeres 30 cm átmérőjű 60 fogas ( ha jól emlékszem " hosszvágásra direkt arra vettem de igazad van bútorlapra is nagyon jó .
  Mostanság csak ilyen lapokat veszek nekem nagyon bejönnek .

  1956-2010 07.22 Varga László

 • Vikusz77

  tag

  Tényleg írtad, figyelmetlen voltam, csak az eleje maradt meg, hogy nem kell 20 ezer forintos lap a jó vágásminőséghez. De gondolom a Pilana kategóriájára utaltál akkor, ami tényleg olcsóbb azért.

  Kérdezek még egyet.
  Van egy lapom ami vas vágására is való 0 fokos homlokszög, és a lapka kis sarka van gyárilag letröve. Egyiknek a jobb, következőnek a bal oldalon. Biztos ismered a típust.
  Na én ezzel zártszelvényt vágtam gérvágóban, de egyik pillanatról a másikra elment az éle. Erről már beszélgettem máshol, valaki szerint attól lehetett hogy túl nagy volt a fordulatszám, más szerint attól hogy túlzottan nyomtam a gépet, ami ettől belassult, nem tudom.
  A lapka tetején(sugárirányban nézve a fogat) most olyan lett mintha a letörttel ellentétes sarkai(ami gyárilag sarkos) kicsit lekoptak, legömbölyödtek volna, fényesek lettek az biztos. HM-ről van szó természetesen.
  Ha tényleg legömbölyödött és nem csak optikai csalódás- szerintem nem az-, akkor a lapka vastagságának kb felét le kell szedni hogy újra sík legyen a fog teteje.
  Ha így van, akkor is ugyanannyit kérnek az élezésért, mint ha csak két tizedet kéne lekapni belőle?

 • Vikusz77

  tag

  Kösz a részletes leírást!
  A fogazás ugyanilyen, mint ennél a cmt lapnál.

  http://www.cmtutensili.com/show_items.asp?pars=SB~226~2

  Ez a fogkiképzés, ha jól olvasom vasanyag száraz-vágására is alkalmas.
  A lap "márkája" Lux profi de ez csak egy obi-s "gyűjtőnév" hogy ki a gyártó nem tudni. Régi lap (most már nincs ilyen a lux kínálatában), de tök újonnan vettem vaterán 4 ezerért. Most már bánom, mert nem jött be:(.
  Amíg nem ment el az éle -egyik percről a másikra- a zártszelvényt vitte mint a vajat.
  Kár, egyszer talán azért megéleztetem, de zártszelvényt nem vágok vele többet.
  Cmt leírása szerint jó több mindenre, én vágtam vele alut is -szépen sorjamentesen vitte.

  Mivel a csomagoláson volt egy vasúti sín is az egyik piktogramon, ezét hittem hogy ez jó lesz zártszelvényre.
  De lehet hogy ez tévedés volt:). Vagy mással volt a probléma.

 • thyeby

  őstag

  "Hmm , na igen ez nem szoknyácska hanem az oldalélezéskor mivel a gyémántszerszám oldalpalástja élezi így íves lesz és olyan mintha egy kicsit kiállna az a "szoknyaszerű" . Amit látsz az a rárakódott forgács amúgy ."

  Készítek majd egy alkalmasabb fotót róla. Ez szerintem nem rárakódott forgács. Szép míves szoknyácska. (Most lenne jó egy makróobi!)

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  "a szoknya amit ő ír az valószínűleg oldalélezési hiba lehet "

  Sietek megjegyezni, hogy igaznak bizonyult fenti feltevésed. Lementem a fotoapparáttal, hogy pontosíthassak, és azt vettem észre, hogy a "szoknyám" javarészét eltüntette egy méteres összefele szorulós bükkfa. Ezek szerint az mégiscsak rárakódás volt. Valami pici látszik még belőle, de a körmömmel már nem lehet érezni - ezért aztán fotót fel se teszek róla.
  (Új korában nagyon karakteresnek látszott ez a "szoknya". és én annak ellenére sem gondoltam, h salak, hogy Te ezt jelezted.)

  Ám ha már itt tartunk:
  Én úgy tudtam, hogy mindent az éllel szemben köszörülünk. Úgy viszont a salaknak a forgásirány szerint az ellenkező éleken kellett volna keletkeznie. Vagy ez inkább azt jelenti, hogy előbb élezték a lapkát oldalról, s majd azután szemből?

  "Ez a jelenség ugye nem sok mert pár tized mm-ről van szó"
  Mostmár csak századokról van szó - az én körmöm egytizedet stabilan kitapint.

  [ Szerkesztve ]

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Köszönöm!

  Úgy vélem, fűrészelésügyi beruházáskor szarni se fogok tudni Nélküled.

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Köszönöm!
  Útmutatásod szerint fogok eljárni. (csak lenne már egy jó gépem hozzá!)

  Több fa van, mint asztalos!

 • thyeby

  őstag

  Taníts ki!
  Rengeteget marok. Mostmár azt is elmondhatom, hogy nem tegnap kezdtem. Még mindig nem érzem, hol van az a pont, amikor a marót be kell adnom élezésre. Azt tudom, mit jelent az, h túlhasználjuk a marót, de azt nem, h mi jelzi, ha már ideális beadni az élezőbe. Slukkra nem akarom. Nem azért, mert drága az élezés, hanem mert illene már éreznem, amit még nem érzek.

  Másik: A csapágy.
  Magam is sarkon fordultam, amikor 1200 Ft-ért akartak adni egy csapágyat. Ám az okom elsődlegesen az volt erre, h egy "gagyi" marót nem tartottam érdemesnek arra, hogy az árának a többszörösét adjam ki csapágyért.
  Azt azonban megtapasztaltam, hogy csapágy és csapágy között óriási különbség van. Amíg egy filléres csapággyal még 8 órát sem ment a maró, addig a 7-800 Ft-ossal meg sem tudom becsülni, hányszor nyolc óra után vagyok, és még mindig nem állt be.
  Van egy jelenség a hazai kereskedelemben. Nevezetesen az, h nem ismeretlen senki számára, amikor az olcsó gagyit, esetleg minőség nélküli kalózterméket sóznak el minőségi áron. És nem tudom, mi a jó csapágy ismérve. Magyarul, nem tudom, hogy amikor a boltban a kezembe adnak egyet, az jó lesz, v befaragok vele. Ha biztos lennék a minőségben, bespájzolnék belőle, hogy ne kelljen csapágyért futni, ha munka közben elkezdi égetni a fát, de nem tudni, h vajon nem egy zseb xart sóznak rám jó áron?

  Visszakanyarodok az élezéshez. Nem is úgy kérdezem, hogy mennyit szednek le belőle, hanem inkább így:
  Vettem néhány Dimar-t. Ideális esetben hányszor élezhető ebből egy csapágyas maró?

  Több fa van, mint asztalos!

Hozzászólok Aktív témák