Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • raidx

    őstag

    válasz thyeby #36047 üzenetére

    A technológiát foszfátozásnak hívják és utánna valami festékkel telítik mint az eloxnál.

    "Foszfátozás
    A foszfátozás kémiai kezelés, amelynek során a fém felületén finomkristályos és finoman pórusos foszfátréteg keletkezik. Az eljárást már 1908-ban alkalmazták üzemszerűen. A foszfátréteg egymagában kevésbé, de olajokkal, zsírokkal, festékkel, lakkal utókezelve jó korrózióálló bevonatot ad, és a siklási tulajdonságokat is javítja. A foszfátozás lényege a következőkben foglalható össze. Ha a munkadarabot hígított foszforsavba helyezzük, akkor a felületén fémoldódás indul, amelynek hatására a felületen vas-foszfát védőréteg képződik. A folyamat első szakaszában primer vas-foszfát keletkezik, amely tovább alakul szekunder és tercier vas-foszfáttá. A szekunder foszfát nehezen, a tercier foszfát egyáltalán nem oldódik vízben. A kezelés során lejátszódó reakció a következő: Fe + 2H3PO4 ? Fe(H2P04)2 + H2, Fe(H2P04)2 ? FeHPO4+ H3PO4, 3FeHPO4 ? Fe3(PO4)2 + H3PO4.

    A foszfátréteg képződése gyorsítható az oldat vasfoszfát-tartalmának növelésével, valamint nitrátok, nitritek és klorátok adagolásával. A gyakorlatban legjobban beváltak a cink- és mangán-foszfát alapú fürdők. Ennek magyarázata a következő."

    Vannak cégek akik foglalkoznak ilyennel. Lehet olcsóbb lenne velük megcsináltatni. A foszforsav nem a konyhába való és öblítéskor nem a lefolyóba. Ha jól tudom, képes az üveget is megtámadni.

    Aki nem próbálja meg a lehetetlent, az a lehetségest sem fogja elérni soha. (Goethe) RaidX

Új hozzászólás Aktív témák